bogumil-8 wrote:U šta da te uvjerim?
da IZ BiH svojim djelovanjem ne pomaze gradnji zajednicke drzave...
bogumil-8 wrote:U šta da te uvjerim?
To nije tema,tema je,kao sto vidis 'Mjesanje IZ u politiku' a to sto su mnogi ovdje skrenuli sa teme je druga stvar.bogumil-8 wrote:Sada bi se mogi vratiti temi: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?
bogumil-8 wrote:Prestaneš li ti pisati biće ih bar malo više. Nekoliko ih se javljalo na Sarajevo-x forume, ali ih takvi kao ti "otjeraste".
Pomenut ću samo jedno "nik-name" - draganbl.
Dobro (da i tebi bude jasno) preformulista ću pitanje:Co0l wrote:To nije tema,tema je,kao sto vidis 'Mjesanje IZ u politiku' a to sto su mnogi ovdje skrenuli sa teme je druga stvar.bogumil-8 wrote:Sada bi se mogi vratiti temi: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?
bogumil-8 wrote:Dobro (da i tebi bude jasno) preformulista ću pitanje:Co0l wrote:To nije tema,tema je,kao sto vidis 'Mjesanje IZ u politiku' a to sto su mnogi ovdje skrenuli sa teme je druga stvar.bogumil-8 wrote:Sada bi se mogi vratiti temi: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?
Hajde da se vratimo temi "Miješanje IZ u politiku: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?
@spreca, nije mogao izaći na kraj sa ovima "našim budalama" ( izraz A. I.).
Opet nije ni to temabogumil-8 wrote:Dobro (da i tebi bude jasno) preformulista ću pitanje:Co0l wrote:To nije tema,tema je,kao sto vidis 'Mjesanje IZ u politiku' a to sto su mnogi ovdje skrenuli sa teme je druga stvar.bogumil-8 wrote:Sada bi se mogi vratiti temi: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?
Hajde da se vratimo temi "Miješanje IZ u politiku: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?
@spreca, nije mogao izaći na kraj sa ovima "našim budalama" ( izraz A. I.).
Zanimljivo da znaš i šta reis misli pored onoga kako piše i ispade čovjek državni neprijatelj no_1.probuseni $ wrote:
Komunisti nisu dali srbima i hrvatima nacionalnost, oni su im je oduzeli u Bosni i fiksirali je za njihove maticne republike, Srbiju i Hrvatsku a nama svima i hrvatima i srbima i muslimanima ( kasnije Muslimani) u Bosni dali bosansku nacionalnost samo ti to ne kuzis. Da bi to ucinili bilo je potrebno proglasiti konstitutivnost ta tri naroda, sto je jedan odvojen proces sam za sebe.Srbi i hrvati su svoje nacionalnosti gradili od kad se pojavio taj proces na nasim terenima ( zato pominjem onih 150 g unazad, koje ti smatras iritirajucim) dok su muslimani tugovali za osmanlijama i ostali na statusu podanika, raje, bezlicne vjerske grupe.
To sto se Ceric naziva bosancem i njegovo tumacenje nacije je podvala slicna izdaji u Dejtonu i Ceric ceka taj religiozni Dejton da nas kolektivno baci u ralje Saudijskoj Arabiji.
Sad bi ja tebi ovdje trebao napisati 50 redova da ti objasnim da se pojam misao ( kad vec navodis da citam Cericeve misli) podrazumijeva kao recenica u tekstu, od pocetnog velikog slova pa do tacke . Ceric sam svoje misli izgovara i pise na papir koji je dostupan svima koji to zele. Stos je samo kako i koliko svaka razlicita osoba to razumije i tumaci. A da znas, Ceric je providan ko celofan. Kao sto pijana osoba govori ono sto stvarno misli, tako i Ceric opijen islamom govori bez ustezanja kakve su mu namjere prema bosancima i Bosni. Na kraju krajeva njegova djela to i pokazuju.avicena wrote:Zanimljivo da znaš i šta reis misli pored onoga kako piše i ispade čovjek državni neprijatelj no_1.probuseni $ wrote:
Komunisti nisu dali srbima i hrvatima nacionalnost, oni su im je oduzeli u Bosni i fiksirali je za njihove maticne republike, Srbiju i Hrvatsku a nama svima i hrvatima i srbima i muslimanima ( kasnije Muslimani) u Bosni dali bosansku nacionalnost samo ti to ne kuzis. Da bi to ucinili bilo je potrebno proglasiti konstitutivnost ta tri naroda, sto je jedan odvojen proces sam za sebe.Srbi i hrvati su svoje nacionalnosti gradili od kad se pojavio taj proces na nasim terenima ( zato pominjem onih 150 g unazad, koje ti smatras iritirajucim) dok su muslimani tugovali za osmanlijama i ostali na statusu podanika, raje, bezlicne vjerske grupe.
To sto se Ceric naziva bosancem i njegovo tumacenje nacije je podvala slicna izdaji u Dejtonu i Ceric ceka taj religiozni Dejton da nas kolektivno baci u ralje Saudijskoj Arabiji.![]()
Ja znam da su komunisti Bosance spominjali samo u vicevima, a ne vidjeh nigdje ni na jednom službenom dokumentu da se neko upisao kao Bosanac, a niti je bilo Matice bosanske pa se na to i nije moglo ništa nadograditi pred agresiju jer rekoše da "Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska." Bilo je Bosanstvo, ali kao fluid. Da bi me uvjerio moraš staviti nekakav materijalan dokaz kao što sam ja tebi one baklje na grbu i njihovu simboliku. Postavih ti kao dokaze pisane dokumente gdje se sve spominjemo kao Bošnjaci jer korijen te riječi proizilazi iz riječi Bosna što bi i slijep vidio.
Sve do pred kraj 19.stoljeca u Bosni su zivjeli jedino Bosnjaci,koji su bili triju vjera muslimani katolici i pravoslavci:
Bošnjak katolicke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukic (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovicne nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca ocistimo od predsudah, fatajmo za knjige i casopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."
Citav ovaj fenomen,u svojoj cuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u izdanju od 2. VII, 1891 godine,opisao je i Safvet-beg Bašagic rijecima:
Znaš Bošnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Nas vise koci sto drzavni aparat i direktno vlast drzavnih institucija ne stiti sebe i drzavu i ne upravlja kakoprobuseni $ wrote:Jedini sistem koji je mogao drzati religije pd kontrolom, ne samo u Bosni vec u svim ostalim drzavama, je princip gradjanskog drustva koji, kad bih karikirao, svima dopusta sve i svima brani sve. Takva drustva su nastala poslije Burzoaske revolucije i danas zapad uziva blagodeti tog gradjanskog drusva, slobode na svim poljima, od pojedinacnih do kolektivnih.
Prvi dio tvog komentara je na mjestu. U svakom slucaju imam istomisljenika u tebi, a ja samo pokusavam objasniti zasto je to tako..._majevica_ wrote:Nas vise koci sto drzavni aparat i direktno vlast drzavnih institucija ne stiti sebe i drzavu i ne upravlja kakoprobuseni $ wrote:Jedini sistem koji je mogao drzati religije pd kontrolom, ne samo u Bosni vec u svim ostalim drzavama, je princip gradjanskog drustva koji, kad bih karikirao, svima dopusta sve i svima brani sve. Takva drustva su nastala poslije Burzoaske revolucije i danas zapad uziva blagodeti tog gradjanskog drusva, slobode na svim poljima, od pojedinacnih do kolektivnih.
treba drzavom i ravnopravno svim narodima...jednostavno drzavni sistem treba da upravlja kao nacija a
trenutno upravlja samo u okviru jednog naroda ne ponasa se doraslim svojoj funkciji drzavnog upravljanja
tj.nije jos sazrio da bude nacija...
Dio intervjua sa Izetbegovicem 2002 god.
http://www.camo.ch/dejton-mijenjati.htm
...sta ocekujete od
predstojeceg stranackog Kongresa? Da li je tacno da ce SDA inicirati promjene Dejtona i stvaranje jedinstvene bosanske nacije, izmedju ostalih?
- Da, tacno je da ce SDA deklarirati stav da Dejtonski ugovor nije nikakvo sveto slovo da se ne bi mogao otvoriti proces njegovog postepenog prilagodjavanja novoj situaciji. Sve se u svijetu u posljednjih sest godina promijenilo, pa mora i Dejton. A sto se tice bosanske nacije, mi cemo promovirati tu ideju, ali, naglasavam, ne kao etnicki, nego kao drzavni pojam.
Željeli bismo otvoriti mogucnost da, uz to sto smo Bosnjaci, Hrvati ili Srbi, budemo i Bosanci. Ja sam, na primjer, Bosnjak po nacionalnosti, ali sam i Bosanac, gradjanin Bosne i Hercegovine. U vise prilika sam se uvjerio da u Srbiji i Hrvatskoj bosanske Srbe i bosanske Hrvate smatraju i nazivaju Bosancima. Nas Bosnjake pogotovo.
probušeni voli četnike i ustašejarancuga wrote:drug probuseni hoce da kaze, sto manje islama u bosni bosna naprednija...
jos da nam objasni kako cetnike i ustase privoliti da se oni odreknu svojih umobolnih ideja...
Ja nemam nista protiv religija, protiv bilo koje religije, koje funkcionisu i ponasaju se onako kako to cine u modernim drzavama. Ja imam pravo zatijevati da se tako ponasaju i u Bosni.jarancuga wrote:drug probuseni hoce da kaze, sto manje islama u bosni bosna naprednija...
jos da nam objasni kako cetnike i ustase privoliti da se oni odreknu svojih umobolnih ideja...
probuseni $ wrote:Ja nemam nista protiv religija, protiv bilo koje religije, koje funkcionisu i ponasaju se onako kako to cine u modernim drzavama. Ja imam pravo zatijevati da se tako ponasaju i u Bosni.jarancuga wrote:drug probuseni hoce da kaze, sto manje islama u bosni bosna naprednija...
Sa cetnicima i ustasama se ne ide u dogovor kao sto je ucinio Alija stvarajuci koaliciju da pobjedi na izborima, vec se protiv njih bori zdravom pamecu. Protiv njih se bori tako sto ih stavis na mjesto koje im i pripada, otpad od drustva.Protiv njih se boris ne tako sto se izjednacis s njima, vec sto svom narodu osiguras politicki mehanizam koji je za njih nedodirljiv.

@pionir47, svaki tvoj pasus oslikava osobu koja umije dublje zapažati i razmišljati od prosječnih smrtnika.Sta bi Ceric rekao kada bi se naravila slika o ovim vojnicima Bosanskim u sukobu sa Osmanlijama: Bi li ih smatrao bracom po krvi ili neprijateljima po vjeri?
Nasi nepismeni ljudi; nasi Bosnjaci kojima su ekstremisti ili domaci izdajnici uspijeli da ispiru mozak; njih su ubijedili da su NACIONALISTI PROTIV ISLAMA. Da mi nacionalisti mrzimo Islam; da mrzimo dzamiju i da nam je srce "djavolsko". Ukoliko se to ne ispravi taj raskol medju Bosnjacima ce dovesti Bosnjake (koji su vec malo brojni) u gradjanski rat.
Jer tacno isto je se desilo izmedju Fatah-a i Hamasa u Palestini! Zato budite budni i nedajte da vas zavedu. Nacionalisti NE MRZE Islam. Nacionalisti samo vole svoj narod i narod i drzavu stavljaju izpred svega.
Zato sto si ti za islam samo privremeno bosanac. Ti si samo prelazna faza u razvoju islamskog drustva i kad se steknu uslovi, kad kroz generacije zaboravis, ili ti izvjetri svijest o bosanstvu postajes samo musliman, bjele puti, sa arapskim kulturnim navikama. A arapima je namjenjena uloga podanickog naroda koji ima svoju ulemu kao izvrsnu i savjetodavnu vlast. Kod muslimana nema staleza, samo podanici bez ikakvih prava i oni koji upravljaju s njima.jarancuga wrote:ne kontam u cemu je problem ako kazem da sam bosanac,bosnjak i musliman...
zbog cega smatras da je nemoguce biti sve istovremeno...
upravo to...to je isto kao npr. biti marokanac , arap i musliman...jarancuga wrote:ne kontam u cemu je problem ako kazem da sam bosanac,bosnjak i musliman...
zbog cega smatras da je nemoguce biti sve istovremeno...
Ti znaš da je Bošnjak Husein kapetan koji je bio poznat po svojoj privrženosti islamu pobijedio osmansku vojsku na Kosovu 1831. Vjerovatno ti je poznato kakav je odnos kapetan imao prema hrišćanima pod njegovom vlašću. Katolička škola je izgrađena u selu Tolisa 1823 godine, a onda i ogromna crkva koja je mogla primiti 1.500 ljudi. Izgrađene su još dvije katoličke crkve u selima Dubrave i Garevac, dok je pravoslavna crkva izgrađena u seocetu Obudovac. Poznato je da su hrišćani u Gradačcu tokom Huseinove vladavine, bili najzadovoljniji u cijeloj Bosni. Reisa sam par puta slušao kako lijepo priča o Zmaju od Bosne i podstiče naše vlasti da se njegov mezar premjesti iz Turske uz Huseinovu džamiju i da mu se sagradi turbe.pionir47 wrote: Sta bi Ceric rekao kada bi se naravila slika o ovim vojnicima Bosanskim u sukobi sa Osmanlijama:
Bi li ih smatrao bracom po krvi ili neprijateljima po vjeri?