Miješanje IZ u politiku

Locked
jarancuga

#401 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

bogumil-8 wrote:U šta da te uvjerim?

da IZ BiH svojim djelovanjem ne pomaze gradnji zajednicke drzave...
bogumil-8

#402 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by bogumil-8 »

Ja to nisam tvrdio, već postavio pitanje. Kakav je tvoj odgovor na postavljeno pitanje?
jarancuga

#403 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

procitas nacrt platforme IZ BiH za dijalog i sve je jasno...
Co0l

#404 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by Co0l »

bogumil-8 wrote:Sada bi se mogi vratiti temi: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?
To nije tema,tema je,kao sto vidis 'Mjesanje IZ u politiku' a to sto su mnogi ovdje skrenuli sa teme je druga stvar.
spreca

#405 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by spreca »

bogumil-8 wrote:Prestaneš li ti pisati biće ih bar malo više. Nekoliko ih se javljalo na Sarajevo-x forume, ali ih takvi kao ti "otjeraste".
Pomenut ću samo jedno "nik-name" - draganbl.

da ,stvarno gdje draganbl?
bogumil-8

#406 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by bogumil-8 »

Co0l wrote:
bogumil-8 wrote:Sada bi se mogi vratiti temi: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?
To nije tema,tema je,kao sto vidis 'Mjesanje IZ u politiku' a to sto su mnogi ovdje skrenuli sa teme je druga stvar.
Dobro (da i tebi bude jasno) preformulista ću pitanje:
Hajde da se vratimo temi "Miješanje IZ u politiku: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?
@spreca, nije mogao izaći na kraj sa ovima "našim budalama" ( izraz A. I.).
jarancuga

#407 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

bogumil-8 wrote:
Co0l wrote:
Hajde da se vratimo temi "Miješanje IZ u politiku: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?

naravno da pomaze izgradnji pomirenja i gradnje zajednicke nam drzave...
ako ti mislis suprotno, tvoje pravo, al de nam podastri cinjenice, bujrum...
Co0l

#408 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by Co0l »

bogumil-8 wrote:
Co0l wrote:
Opet nije ni to tema :) al et,barem je blize temi nego dosadasnja skretanja sa iste.Prije nego sto ti neko odgovori na tvoje pitanje prvo se ti zapitaj da li je duznost i obaveza IZ BiH da svojim djelovanjem pomaze izgradnju pomirenja i gradnju zajednicke nam drzave ili je njen zadatak nesto drugo?E kad se to ustvrdi onda se moze osudjivati neka ustanova kao IZ za nesto sto nije uradila ili pak pohvalit za nesto ako se ispostavi da je to uradila ali samo ako se ustanovi da je to i trebalo da radi.
probuseni $

#409 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

Sve evropske drzave su bile u mraku pod plastem krscanstva dok se nije desila Francuska Burzoaska Revolucija koja je odvojila religije od politike. Vecina njih je bila pod uticajem samo jedne religije. Vatikan je svojom administracijom pokrivao katolicke drzave, a pravoslavlje se organizovalo na principu autokefalnosti, jedna drzava, jedna samostalna crkva, kao sto je npr. Srbija. Nasa Bosna je nastala na slicnom principu ali joj je tutor bila Bosanska Crkva potpuno neovisna i o istocnom i o zapadnom bloku. Jedan religiozni fenomen u srcu Evrope. U Bosni se kasnije desio takodje civilizacijski sudar tri religije, katolicanstva, pravoslavlja, islama . Na malom prostoru, gdje su ljudi pocesto bili premjestani visim silama, od ratova, katastrofa, od vjerskog progona , iz ekonomskih razloga, dobili smo situaciju da su se religije kroz svoje podanike izmiksale do nivoa ulice. Svaki imalo veci grad je imao barem dvije a neki tri i vise religioznih grupa. Ovdje ubrajam i jevreje.
Odlika svih religija je teritorijalna samostalnost u obliku religioznih opstina ili kako se vec zovu njihove administrativne jedinice. I tu je tinjao vjecni problem zato sto su se te administrativne jedinice preklapale jedna preko druge. Za njih su cak i "mjesani brakovi" kako ih posprdno nazivaju, bilo teritorijalno mjesanje . Bracni par pravoslavac i muslimanka su za njh , za religije, zivjeli svako u svom pravolslavnom ili muslimanskom djelu stana. (sjecate li se natpisa na kucama ), a bilo je prijtnji da ce podjeliti stanove ako treba.
Takvu Bosnu , Bosnu isaranu religioznim podjelama i njihovim teznjama za svoj vlastiti teritorij bilo je vrlo tesko uobliciti kao drzavu jer su je na sve strane trgale religije zeleci je kompletnu za sebe. Nekakva bogumilska Bosna je bila meta i katolicima i pravoslavcima i islamu. Ko prije stigne , Bosna je njegova .Religije su se zavukle ljudima pod kozu, uvukle se u krevete, u skole, vrlo vjesto im nametnule i kulturu i obicaje i pretvorile ih , svaka u svog ratnika. Cekalo se samo povoljno vrijeme, neki veci preokret u drustvu da se sve aktivira.
Jedini sistem koji je mogao drzati religije pd kontrolom, ne samo u Bosni vec u svim ostalim drzavama, je princip gradjanskog drustva koji, kad bih karikirao, svima dopusta sve i svima brani sve. Takva drustva su nastala poslije Burzoaske revolucije i danas zapad uziva blagodeti tog gradjanskog drusva, slobode na svim poljima, od pojedinacnih do kolektivnih.
Jedino danasnja Bosna od svih drzava u Evropi nema definisano unutarnje uredjenje i zvanicni naziv joj je Drzava Bosna. Nema nikakvog predznaka, o kakvom se tipu drzave radi, da li je republika, da li je monarhija, da li je knezevina ili slicno. Naprosto , drzava. To sto Bosna nema unutarnjeg uredjenja su isposlovale religije koje su u Dejtonu kroz svoje politicke poslusnike srusili gradjansko drustvo koje smo imali i zaveli nam srednjovjekovni mrak, katolicku drskost, pravslavnu razularenost, i islamski primitivizam, mada bi sve tri zasluzile i mnoge zajednicke epitete. Samo u takvim, blank, uslovima religije mogu da se bave politikom. Ne direktno , vec indirektno s teznjom preuzimanja potpune vlasti i eliminisanjem i samih politickih partija, kao sto naprimjer zagovara islam. Ulema i podanici su osnovni princip islama.Te njihove osobine, nacin na koje se religije odnose prema svojim poslusnicima se implentira direktno kroz politicke partije bilo da su na vlasti ili opoziciji i te pol.partije se ne bore za glas naroda vec za glas religije ciji su slugani.
Ovo je, ukratko, stanje danasnje Bosne . Ovo je stanje i situacija koju treba rjesavati. Gospodo na pragu smo 17. stoljeca...
avicena

#410 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

probuseni $ wrote:
Komunisti nisu dali srbima i hrvatima nacionalnost, oni su im je oduzeli u Bosni i fiksirali je za njihove maticne republike, Srbiju i Hrvatsku a nama svima i hrvatima i srbima i muslimanima ( kasnije Muslimani) u Bosni dali bosansku nacionalnost samo ti to ne kuzis. Da bi to ucinili bilo je potrebno proglasiti konstitutivnost ta tri naroda, sto je jedan odvojen proces sam za sebe.Srbi i hrvati su svoje nacionalnosti gradili od kad se pojavio taj proces na nasim terenima ( zato pominjem onih 150 g unazad, koje ti smatras iritirajucim) dok su muslimani tugovali za osmanlijama i ostali na statusu podanika, raje, bezlicne vjerske grupe.

To sto se Ceric naziva bosancem i njegovo tumacenje nacije je podvala slicna izdaji u Dejtonu i Ceric ceka taj religiozni Dejton da nas kolektivno baci u ralje Saudijskoj Arabiji.
Zanimljivo da znaš i šta reis misli pored onoga kako piše i ispade čovjek državni neprijatelj no_1. :mrgreen:

Ja znam da su komunisti Bosance spominjali samo u vicevima, a ne vidjeh nigdje ni na jednom službenom dokumentu da se neko upisao kao Bosanac, a niti je bilo Matice bosanske pa se na to i nije moglo ništa nadograditi pred agresiju jer rekoše da "Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska." Bilo je Bosanstvo, ali kao fluid. Da bi me uvjerio moraš staviti nekakav materijalan dokaz kao što sam ja tebi one baklje na grbu i njihovu simboliku. Postavih ti kao dokaze pisane dokumente gdje se sve spominjemo kao Bošnjaci jer korijen te riječi proizilazi iz riječi Bosna što bi i slijep vidio.

Sve do pred kraj 19.stoljeca u Bosni su zivjeli jedino Bosnjaci,koji su bili triju vjera muslimani katolici i pravoslavci:

Bošnjak katolicke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukic (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao:

"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovicne nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca ocistimo od predsudah, fatajmo za knjige i casopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Citav ovaj fenomen,u svojoj cuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u izdanju od 2. VII, 1891 godine,opisao je i Safvet-beg Bašagic rijecima:

Znaš Bošnjace, nije davno bilo,

Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,

Kad u našoj Bosni ponositoj,

I junackoj zemlji Hercegovoj,

Od Trebinja do Brodskijeh vrata,

Nije bilo Srba ni Hrvata.

A danas se kroz svoje hire,

Oba stranca ko u svome šire. [...]
probuseni $

#411 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

avicena wrote:
probuseni $ wrote:
Komunisti nisu dali srbima i hrvatima nacionalnost, oni su im je oduzeli u Bosni i fiksirali je za njihove maticne republike, Srbiju i Hrvatsku a nama svima i hrvatima i srbima i muslimanima ( kasnije Muslimani) u Bosni dali bosansku nacionalnost samo ti to ne kuzis. Da bi to ucinili bilo je potrebno proglasiti konstitutivnost ta tri naroda, sto je jedan odvojen proces sam za sebe.Srbi i hrvati su svoje nacionalnosti gradili od kad se pojavio taj proces na nasim terenima ( zato pominjem onih 150 g unazad, koje ti smatras iritirajucim) dok su muslimani tugovali za osmanlijama i ostali na statusu podanika, raje, bezlicne vjerske grupe.

To sto se Ceric naziva bosancem i njegovo tumacenje nacije je podvala slicna izdaji u Dejtonu i Ceric ceka taj religiozni Dejton da nas kolektivno baci u ralje Saudijskoj Arabiji.
Zanimljivo da znaš i šta reis misli pored onoga kako piše i ispade čovjek državni neprijatelj no_1. :mrgreen:

Ja znam da su komunisti Bosance spominjali samo u vicevima, a ne vidjeh nigdje ni na jednom službenom dokumentu da se neko upisao kao Bosanac, a niti je bilo Matice bosanske pa se na to i nije moglo ništa nadograditi pred agresiju jer rekoše da "Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska." Bilo je Bosanstvo, ali kao fluid. Da bi me uvjerio moraš staviti nekakav materijalan dokaz kao što sam ja tebi one baklje na grbu i njihovu simboliku. Postavih ti kao dokaze pisane dokumente gdje se sve spominjemo kao Bošnjaci jer korijen te riječi proizilazi iz riječi Bosna što bi i slijep vidio.

Sve do pred kraj 19.stoljeca u Bosni su zivjeli jedino Bosnjaci,koji su bili triju vjera muslimani katolici i pravoslavci:

Bošnjak katolicke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukic (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao:

"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovicne nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca ocistimo od predsudah, fatajmo za knjige i casopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Citav ovaj fenomen,u svojoj cuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u izdanju od 2. VII, 1891 godine,opisao je i Safvet-beg Bašagic rijecima:

Znaš Bošnjace, nije davno bilo,

Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,

Kad u našoj Bosni ponositoj,

I junackoj zemlji Hercegovoj,

Od Trebinja do Brodskijeh vrata,

Nije bilo Srba ni Hrvata.

A danas se kroz svoje hire,

Oba stranca ko u svome šire. [...]
Sad bi ja tebi ovdje trebao napisati 50 redova da ti objasnim da se pojam misao ( kad vec navodis da citam Cericeve misli) podrazumijeva kao recenica u tekstu, od pocetnog velikog slova pa do tacke . Ceric sam svoje misli izgovara i pise na papir koji je dostupan svima koji to zele. Stos je samo kako i koliko svaka razlicita osoba to razumije i tumaci. A da znas, Ceric je providan ko celofan. Kao sto pijana osoba govori ono sto stvarno misli, tako i Ceric opijen islamom govori bez ustezanja kakve su mu namjere prema bosancima i Bosni. Na kraju krajeva njegova djela to i pokazuju.

Naveo si par lijepih citata gdje se moze procitati da su svjesni ljudi, umjetnici opominjali cjelo vrijeme da smo u zabludi, da gubimo, da nam se neki drugi, strani identiteti uvlace u bosansko tkivo , ali muslimani nikad nisu imali usi da ih cuju . Musliman moze biti samo podanik. Njegova uloga u drustvu je definisana kao uloga pacenika i poslusnika. Zato smo i dan-danas gubitnici.
_majevica_

#412 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by _majevica_ »

probuseni $ wrote:Jedini sistem koji je mogao drzati religije pd kontrolom, ne samo u Bosni vec u svim ostalim drzavama, je princip gradjanskog drustva koji, kad bih karikirao, svima dopusta sve i svima brani sve. Takva drustva su nastala poslije Burzoaske revolucije i danas zapad uziva blagodeti tog gradjanskog drusva, slobode na svim poljima, od pojedinacnih do kolektivnih.
Nas vise koci sto drzavni aparat i direktno vlast drzavnih institucija ne stiti sebe i drzavu i ne upravlja kako
treba drzavom i ravnopravno svim narodima...jednostavno drzavni sistem treba da upravlja kao nacija a
trenutno upravlja samo u okviru jednog naroda ne ponasa se doraslim svojoj funkciji drzavnog upravljanja
tj.nije jos sazrio da bude nacija...

Dio intervjua sa Izetbegovicem 2002 god.
http://www.camo.ch/dejton-mijenjati.htm

...sta ocekujete od
predstojeceg stranackog Kongresa? Da li je tacno da ce SDA inicirati promjene Dejtona i stvaranje jedinstvene bosanske nacije, izmedju ostalih?
- Da, tacno je da ce SDA deklarirati stav da Dejtonski ugovor nije nikakvo sveto slovo da se ne bi mogao otvoriti proces njegovog postepenog prilagodjavanja novoj situaciji. Sve se u svijetu u posljednjih sest godina promijenilo, pa mora i Dejton. A sto se tice bosanske nacije, mi cemo promovirati tu ideju, ali, naglasavam, ne kao etnicki, nego kao drzavni pojam.
Željeli bismo otvoriti mogucnost da, uz to sto smo Bosnjaci, Hrvati ili Srbi, budemo i Bosanci. Ja sam, na primjer, Bosnjak po nacionalnosti, ali sam i Bosanac, gradjanin Bosne i Hercegovine. U vise prilika sam se uvjerio da u Srbiji i Hrvatskoj bosanske Srbe i bosanske Hrvate smatraju i nazivaju Bosancima. Nas Bosnjake pogotovo.
probuseni $

#413 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

_majevica_ wrote:
probuseni $ wrote:Jedini sistem koji je mogao drzati religije pd kontrolom, ne samo u Bosni vec u svim ostalim drzavama, je princip gradjanskog drustva koji, kad bih karikirao, svima dopusta sve i svima brani sve. Takva drustva su nastala poslije Burzoaske revolucije i danas zapad uziva blagodeti tog gradjanskog drusva, slobode na svim poljima, od pojedinacnih do kolektivnih.
Nas vise koci sto drzavni aparat i direktno vlast drzavnih institucija ne stiti sebe i drzavu i ne upravlja kako
treba drzavom i ravnopravno svim narodima...jednostavno drzavni sistem treba da upravlja kao nacija a
trenutno upravlja samo u okviru jednog naroda ne ponasa se doraslim svojoj funkciji drzavnog upravljanja
tj.nije jos sazrio da bude nacija...

Dio intervjua sa Izetbegovicem 2002 god.
http://www.camo.ch/dejton-mijenjati.htm

...sta ocekujete od
predstojeceg stranackog Kongresa? Da li je tacno da ce SDA inicirati promjene Dejtona i stvaranje jedinstvene bosanske nacije, izmedju ostalih?
- Da, tacno je da ce SDA deklarirati stav da Dejtonski ugovor nije nikakvo sveto slovo da se ne bi mogao otvoriti proces njegovog postepenog prilagodjavanja novoj situaciji. Sve se u svijetu u posljednjih sest godina promijenilo, pa mora i Dejton. A sto se tice bosanske nacije, mi cemo promovirati tu ideju, ali, naglasavam, ne kao etnicki, nego kao drzavni pojam.
Željeli bismo otvoriti mogucnost da, uz to sto smo Bosnjaci, Hrvati ili Srbi, budemo i Bosanci. Ja sam, na primjer, Bosnjak po nacionalnosti, ali sam i Bosanac, gradjanin Bosne i Hercegovine. U vise prilika sam se uvjerio da u Srbiji i Hrvatskoj bosanske Srbe i bosanske Hrvate smatraju i nazivaju Bosancima. Nas Bosnjake pogotovo.
Prvi dio tvog komentara je na mjestu. U svakom slucaju imam istomisljenika u tebi, a ja samo pokusavam objasniti zasto je to tako...

Izetbegovicu nevjerujem ni jedne jedine rijeci. On je sve ovo sto pisem itekako znao,sto pokazuje iovaj intervju i mnogo, mnogo vise od toga, a ipak mu je bio drazi Kuran od Ustva RBiH. Za mene to nije obicna, ako uopste postoji , obicna izdaja, vec izdaja koljevke Bosne. Imati drzavu kao na tanjiru i onda je staviti pod noge sto izdajnicima, separatistima, sto jednoj ideologiji koja nema bas puno veze sa stvarnim zivotom i zasniva se na rekla-kazala pricama iz starina, je civilizacijska izdaja. Kod Izetbegovica nije prevagnulo neznanje, nepismenost ili naivnost, vec namjera.
jarancuga

#414 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

drug probuseni hoce da kaze, sto manje islama u bosni bosna naprednija...
jos da nam objasni kako cetnike i ustase privoliti da se oni odreknu svojih umobolnih ideja... :bih:
nurko

#415 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by nurko »

jarancuga wrote:drug probuseni hoce da kaze, sto manje islama u bosni bosna naprednija...
jos da nam objasni kako cetnike i ustase privoliti da se oni odreknu svojih umobolnih ideja... :bih:
probušeni voli četnike i ustaše
znaš ono neprijatelj mog neprijatelja ...
MUNAFIK

#416 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by MUNAFIK »

Ah taj ISLAM-''prica rekla kazala iz starina zasnovana na bajkama istoka'' kao sto nas forumas kolega probuseni kaze... uvjek je problem... a sto li? Valjda zato sto poziva na jednostave i temljene stvari, i da zato sto su svi muslimani Braca i puno se truda i para ulaze da se braca ne udruze...
probuseni $

#417 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:drug probuseni hoce da kaze, sto manje islama u bosni bosna naprednija...
Ja nemam nista protiv religija, protiv bilo koje religije, koje funkcionisu i ponasaju se onako kako to cine u modernim drzavama. Ja imam pravo zatijevati da se tako ponasaju i u Bosni.

Sa cetnicima i ustasama se ne ide u dogovor kao sto je ucinio Alija stvarajuci koaliciju da pobjedi na izborima, vec se protiv njih bori zdravom pamecu. Protiv njih se bori tako sto ih stavis na mjesto koje im i pripada, otpad od drustva.Protiv njih se boris ne tako sto se izjednacis s njima, vec sto svom narodu osiguras politicki mehanizam koji je za njih nedodirljiv.
jarancuga

#418 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:
Ja nemam nista protiv religija, protiv bilo koje religije, koje funkcionisu i ponasaju se onako kako to cine u modernim drzavama. Ja imam pravo zatijevati da se tako ponasaju i u Bosni.

Sa cetnicima i ustasama se ne ide u dogovor kao sto je ucinio Alija stvarajuci koaliciju da pobjedi na izborima, vec se protiv njih bori zdravom pamecu. Protiv njih se bori tako sto ih stavis na mjesto koje im i pripada, otpad od drustva.Protiv njih se boris ne tako sto se izjednacis s njima, vec sto svom narodu osiguras politicki mehanizam koji je za njih nedodirljiv.

tvoji postovi odisu romanticnom naivnoscu...
naravno i dobrom dozom mrznje ili u najmanju ruku odbojnosti prema svemu sto imalo mirise na islam...
boris se protiv uplitanja IZ BiH u politiku, mada sam siguran da nisi procitao nacrt platforme IZ BiH o dijalogu..., evo npr. jakob finci obavlja brojne drustvene funkcije a usput je rabin. politicari iz RS sastaju se u u manastiru kraj teslica da sa svestenstvom razgovaraju o ustrojstvu policije, al kad resi zucne jednu van dzamijske avlije, onda je to mijesanje u politiku na koje on to nema pravo.
samo slijep to ne vidi...
al nejse, bio je i hvala Bogu nestao tamni komunisticki vilajet kada je crna ruka komunizma i agresivnog ateizma sijala strah i stezala omcu oko vratova svih onih koji su se deklarisali kao vjernici...
drug probuseni atakuje u ime te propale ideologije umjesto da mi vec jednom konkretno odgovori kako bi on uvjerio separatiste ( cetnike i ustase ) da se kane coravog posla i prihvate BiH za svoju domovinu...
i kakav politicki mehanizam, druze probuseni...jedino sto cetnici i ustase razumiju je jezik sile...
pionir47

#419 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by pionir47 »

Stvar je u tome sto Islam ne priznaje naciju niti nacionalizam. Pravoslavlje ne da NE PRIZNAJE nacionalizam nego cak i nacionalizam PODRZAVA.

Znaci Islamska Zajednica i Reis Ceric ce velicati Osmanlije, velicati Sultana Fatiha Osvajaca i velicati SVE STO IMA VEZE SA ISLAMOM jer IZ izvan Islama ne vidi Bosnjastvo. Ne postoji znaci sekulariziran koncept nacije u viziji IZ BIH kao ssto to postoji u Turskoj, Albaniji I SVIM DRUGIM EVROPSKIM ZEMLJAMA.

Srpska Pravoslavna Crkva podrzava nacionalnu svijest. IZ podrzava nacionalnu svijest samo ako se veze za vjeru (mit o Bogomilima koji su slicni muslimanima itd.)

Svaki pismeni covjek zna da je u evropi nacija bitna. Nasi neprijatelji nas uvijek napadaju na "frontu nacije" a nikada na "frontu vjere". Oni bi nas docekali "sirokim rukama" da kazemo da smo Srbi Islamske ili Hrvati Islamske vjere!

Nasi nepismeni ljudi; nasi Bosnjaci kojima su ekstremisti ili domaci izdajnici uspijeli da ispiru mozak; njih su ubijedili da su NACIONALISTI PROTIV ISLAMA. Da mi nacionalisti mrzimo Islam; da mrzimo dzamiju i da nam je srce "djavolsko". Ukoliko se to ne ispravi taj raskol medju Bosnjacima ce dovesti Bosnjake (koji su vec malo brojni) u gradjanski rat.

Jer tacno isto je se desilo izmedju Fatah-a i Hamasa u Palestini! Zato budite budni i nedajte da vas zavedu. Nacionalisti NE MRZE Islam. Nacionalisti samo vole svoj narod i narod i drzavu stavljaju izpred svega.

Jedinstvo Bosnjaka je za nas na prvom mjestu. Onaj Bosnjak koji ne klanja nikad i onaj Bosnjak koji je ateist a i onaj Bosnjak koji klanja 5 puta na dan; svi smo mi BRACA PO KRVI. Oni koji to negiraju su sustinski neprijatelji Bosnjaka i Bosnjastva jer zele da nas razjedine!

Sta bi Ceric rekao kada bi se naravila slika o ovim vojnicima Bosanskim u sukobi sa Osmanlijama:

Image

Bi li ih smatrao bracom po krvi ili neprijateljima po vjeri?

Ja sam za zadrzavanje i jacanje Islamske zajednice. IZ treba pruziti ljudima vjeru. Ali IZ NEMA PRAVO da se mjesa u Bosnjastvo jer ISLAM ne podrzava naciju i koncept nacija kakav je nama Bosnjacima potreban.

Mi Bosnjaci smo u srcu evrope. Nemozemo mi sebe definisati kao Saudijce, Alzirce, Marokance. Mi imamo odgvornost prema sebi jer u evropi vaze druga pravila. U evropi; kao sto sam rekao, svi napadi (vidljivi ili nevidljivi) dolaze preko "fronta nacionalne ideologije. A vjera na tom frontu moze biti samo kocnica (ukoliko se Islam zeli umjesati na taj front kao "branik Bosnjastva" ili stimulator (kao kod Srba, Hrvata itd.)

Mi smo najistureniji narod sa vecinskom Islamskom vjerom. Zbog toga nase Bosnjastvo mora biti cak mnogo sekulrizanije nego kod Turaka i Albanaca.
_majevica_

#420 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by _majevica_ »

Bosnjaci kao narod su vjernici il manje vjernici il ateisti.Vjera se zadrzava na tom nivou i u granicama naroda.
Nacija Bosanstva bi trebala biti u vlasti i upravljanju drzavom jer preca je i prioritetnija kod naroda Bosnjaka
i nju podrzavaju patriotizmom vjernici,manje vjernici i ateisti Bosnjaci...Znaci za bosanstvo trebaju biti
svi Bosnjaci bez obzira na samu IZ BiH.
Pogotovo u tome se ne treba javiti razmimoilazenje Bosnjaka.Izmedju toga osim IZ koja daje doprinos bosanstvu ista ne moze biti jedina i osnovna kordinacionalna poluga za bosanstvo i to iz razloga sto
nisu svi Bosnjaci muslimani vjernici.Jer normalno i IZ logicki ne moze predvoditi recimo ateiste i dr.kategorije
Bosnjaka koji su davno vec raskrstili sa dzamijom i na kraju i sve druge gradjane deklarisane bosance pogotovo
iz mijesanih brakova il sve druge gradjane koji su drugih vjera a prihvatili bi bosanstvo...
Pr.Pero koji je ostao u Tuzli il se vratio u Tuzlu posle rata i u ratu je zelio da bude bosanac.
Pr.Jasmin i Sabina iz mijesanog braka hoce da budu bosanci.
Pr.svi oni Bosnjaci koji su ateisti pa konzumiraju alkohol i svinjetinu u toku ramazana hoce da budu bosanci.
pr.Socijalisti (komunisti) koji su za bosanstvo.
pr.Bosnjaci koji poste ramazan i postuju propise i obicaje Bosnjaka u BiH su za bosanstvo(kao sto i Ceric rece).
....
I jos druge kategorije primjera.Sve ove imaju za cilj da ne umanjuju vrijednost ni jedne vj.zajednice ali su
za drzavni nacionalni izraz bosanstva u jednoj cjelovitoj BiH.
Al kao sto neko rece sta je sa drugim narodima u BiH?
Neophodno je da u BiH ako nemamo nacije bosanstva drzava BiH sebe zastiti bitnim nacionalnim interesom.
A to je to.
bogumil-8

#421 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by bogumil-8 »

Sta bi Ceric rekao kada bi se naravila slika o ovim vojnicima Bosanskim u sukobu sa Osmanlijama: Bi li ih smatrao bracom po krvi ili neprijateljima po vjeri?
Nasi nepismeni ljudi; nasi Bosnjaci kojima su ekstremisti ili domaci izdajnici uspijeli da ispiru mozak; njih su ubijedili da su NACIONALISTI PROTIV ISLAMA. Da mi nacionalisti mrzimo Islam; da mrzimo dzamiju i da nam je srce "djavolsko". Ukoliko se to ne ispravi taj raskol medju Bosnjacima ce dovesti Bosnjake (koji su vec malo brojni) u gradjanski rat.

Jer tacno isto je se desilo izmedju Fatah-a i Hamasa u Palestini! Zato budite budni i nedajte da vas zavedu. Nacionalisti NE MRZE Islam. Nacionalisti samo vole svoj narod i narod i drzavu stavljaju izpred svega.
@pionir47, svaki tvoj pasus oslikava osobu koja umije dublje zapažati i razmišljati od prosječnih smrtnika.
Najoriginalnija mi je ova dilema – na čiju li bi stranu svrstali se u hipotetičkom sukobu bosanaca i osmanlija (mnogi forumaši i naš Reis)?!
Mislim da bi „navijali za braću po vjeri“!
jarancuga

#422 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

ne kontam u cemu je problem ako kazem da sam bosanac,bosnjak i musliman...
zbog cega smatras da je nemoguce biti sve istovremeno...
probuseni $

#423 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:ne kontam u cemu je problem ako kazem da sam bosanac,bosnjak i musliman...
Zato sto si ti za islam samo privremeno bosanac. Ti si samo prelazna faza u razvoju islamskog drustva i kad se steknu uslovi, kad kroz generacije zaboravis, ili ti izvjetri svijest o bosanstvu postajes samo musliman, bjele puti, sa arapskim kulturnim navikama. A arapima je namjenjena uloga podanickog naroda koji ima svoju ulemu kao izvrsnu i savjetodavnu vlast. Kod muslimana nema staleza, samo podanici bez ikakvih prava i oni koji upravljaju s njima.

Ali zato mozes biti nacionalni bosanac koji cuva i njeguje tradicije svojih predaka a uz to upraznjava islam kao vjeru. Mozda ce neko od tvojih nasljednika biti budista, ili ateista ali oni i dalje ostaju bosanci.
art vandeley

#424 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by art vandeley »

jarancuga wrote:ne kontam u cemu je problem ako kazem da sam bosanac,bosnjak i musliman...
upravo to...to je isto kao npr. biti marokanac , arap i musliman...
avicena

#425 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

pionir47 wrote: Sta bi Ceric rekao kada bi se naravila slika o ovim vojnicima Bosanskim u sukobi sa Osmanlijama:

Bi li ih smatrao bracom po krvi ili neprijateljima po vjeri?
Ti znaš da je Bošnjak Husein kapetan koji je bio poznat po svojoj privrženosti islamu pobijedio osmansku vojsku na Kosovu 1831. Vjerovatno ti je poznato kakav je odnos kapetan imao prema hrišćanima pod njegovom vlašću. Katolička škola je izgrađena u selu Tolisa 1823 godine, a onda i ogromna crkva koja je mogla primiti 1.500 ljudi. Izgrađene su još dvije katoličke crkve u selima Dubrave i Garevac, dok je pravoslavna crkva izgrađena u seocetu Obudovac. Poznato je da su hrišćani u Gradačcu tokom Huseinove vladavine, bili najzadovoljniji u cijeloj Bosni. Reisa sam par puta slušao kako lijepo priča o Zmaju od Bosne i podstiče naše vlasti da se njegov mezar premjesti iz Turske uz Huseinovu džamiju i da mu se sagradi turbe.

Nacionalizam je kao i rasizam u svom biću negativna pojava na planeti i Bog ih ne voli što se spominje kroz hadise..."O, ljudi, vaš Gospodar je jedan, vaš otac je jedan. Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti crveni nad crnim, niti crni nad crvenim, osim po bogobojaznosti (takvaluku)" . Patriotizam je nešto drugo i on se naređuje...."I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpocinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu", Kur'an, sura II, ajet 190 A drugo...sada bih te slagao da si mi ti kao Bosanac draži ako si večeras psovao Boga i zalijevao se alkoholom u ovom mjesecu od nekog Arapa ili Nijemca koji su večeras klanjali sa mnom teraviju. Svjetonazor je jači od nacionalizma. Dok je bio kod nas rat Turci, Arapi i Irancu su nam slali pomoć kao što smo i mi po džamijama skupljali za Palestince, Čečene ili Albance na Kosovu. Internacionala. :wink:
Locked