Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#401 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

madner wrote:Pa ti misevima fino kazes (naravno ako nisi pod dozom, upravo ubio nekoga), da su napravili neregularnu radarsku kontrolu, da nije bilo obiljezena i da zelio da znas njihova imena i prezimena kako bi podnjeo pismenu zalbu :D
Jeli ovo fakat jos funkcionise, mislim u praksi?

Znam da je nekad tako bilo po zakonu, da ti ne smiju naplatiti kaznu ako nisu naznacili radarska kontrola prije toga, ali me zanima da li je iko to pokusao i jeli dobio?

Ja nikad nisam vidio da je neko stavio taj znak, osim za neke stacionarne radare iza zenice. :D
(ne)forumas

#402 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by (ne)forumas »

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /100826042

pitanje glasi dali bi mu nanijeo takve povrede da je isao 50km/h
suljke

#403 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by suljke »

Opet Mudrov "Ateista" nesto komentarise. Ni u jednom zakonu nije stajalo "prije" da mora biti postavljen znak za radarsku kontrolu. Molim te potkrijepi svoju tvrdnju u kojem zakonu ? Molio bi te za clan iz zakona.
Haris.ba

#404 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Haris.ba »

Tranquilizer wrote:Stacionirani radari: smjer:

-Zmaja od Bosne, kod ulaza u Campus Grad-Ilidža
Gdje je ovo?
chelo

#405 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by chelo »

suljke wrote:Opet Mudrov "Ateista" nesto komentarise.
Ubili su boga u njemu. Sam kroji zakone.
eluna

#406 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

suljke wrote:Opet Mudrov "Ateista" nesto komentarise. Ni u jednom zakonu nije stajalo "prije" da mora biti postavljen znak za radarsku kontrolu. Molim te potkrijepi svoju tvrdnju u kojem zakonu ? Molio bi te za clan iz zakona.

suljke, mudrov - ne mudrov činjenica je da je što se oznake za radarsku kontrolu tiče - Ateista je u pravu. Imam kolegicu sa položenim pravosudnim ispitiom - oborila kaznu na sudu jer nije bila označena radarska kontrola :)

ne znam citirati člna zakona ali tako jeste. A i to je zakon preuzet iz REpublike BiH. Kako su to regulisali novi propisi i podzakonski akti - nisam sigurna - ali mislim da je i dalje tako. Znači, bilo koji radar da se koristi, isto mora jasno biti označeno 100 m prije mjesta na kojem se nalazi radar ..... Na ulasku u Livno iz pravca Sarajeva ima tabla sa oznakom za radarsku kontrolu.
BSn

#407 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by BSn »

Haris.ba wrote:

Gdje je ovo?

marsalka/nova americka ambasada, odma' iza drveta na glavnoj dzadi, kod pjesackog za kampus.
Haris.ba

#408 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Haris.ba »

BSn wrote:
Haris.ba wrote:

Gdje je ovo?

marsalka/nova americka ambasada, odma' iza drveta na glavnoj dzadi, kod pjesackog za kampus.
:lol: Joj, pravopisa. Razbi ja glavu gdje je "Campus Grad - Ilidža". Jer kako su napisali može se shvatiti kao mjesto na Ilidži. Do mene je, otišao na turske škole na Ilidži. Moram pod hitno usvojiti ovaj "novgovor". Mada će intimno ono meni ostati Maršalka, odsada idem na cofi u Importanu nasuprot Campusu.

P.S.
Čuvajte se one hinjske kamere poslije Čevljanovića.
atko

#409 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by atko »

U glavnom prije nekoliko dana zavrsih registraciju ... sve cisto... nema nikakvih slika na 62 :D

Ja 1 : 0 Lesinari

smajli koji pokazuje ovaj prst ko umene mi vucko :D
japo-

#410 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by japo- »

chelo wrote:
suljke wrote:Opet Mudrov "Ateista" nesto komentarise.
Ubili su boga u njemu. Sam kroji zakone.
:lol:
chelo

#411 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by chelo »

atko wrote:U glavnom prije nekoliko dana zavrsih registraciju ... sve cisto... nema nikakvih slika na 62 :D

Ja 1 : 0 Lesinari

smajli koji pokazuje ovaj prst ko umene mi vucko :D
Cestitam. Zavidim ti. :D :D :D :D Meni je u novembru Djeda Mraz. :-)
TarikSA

#412 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by TarikSA »

djes_ba wrote:]
radijator wrote:
Tranquilizer wrote:M-18 u ulici Kurta Šorka (stacionaža 2+500)
Ilidža-Grad na strani Medunarodnog aerodroma Sarajevo
Zna li iko dal ova kamera slika u jednom ili u oba smjera?

Oba nazalost
Nije istina, ne slika nikad od pravca Ilidze niti ce kad slikati dok ne postave neke "dzidze" koje idu u asfalt...provjerite pa cete vidjeti da toga nema na drugoj strani, logicno da tamo i ne slika. Ne zaboravite da ima tri trake, ukoliko nema oni stvarcica u asfaltu kako bi on znao kome ce kaznu pisati, sta kamera ima tri "oka" koja prate tri trake...neeee...pitajte nekoga slodobno ako nista drugo pogledajte na Discoveryu.

Znaci na kojoj je strani kamera, na toj slika (osim onih ja mislim gore prema Zenici nekoliko, al ni za njih nisam siguran)... :bih:
Ateista

#413 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

(ne)forumas wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /100826042

pitanje glasi dali bi mu nanijeo takve povrede da je isao 50km/h
Gdje pise kojom je brzinom isao?
Ateista

#414 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
suljke wrote:Opet Mudrov "Ateista" nesto komentarise. Ni u jednom zakonu nije stajalo "prije" da mora biti postavljen znak za radarsku kontrolu. Molim te potkrijepi svoju tvrdnju u kojem zakonu ? Molio bi te za clan iz zakona.

suljke, mudrov - ne mudrov činjenica je da je što se oznake za radarsku kontrolu tiče - Ateista je u pravu. Imam kolegicu sa položenim pravosudnim ispitiom - oborila kaznu na sudu jer nije bila označena radarska kontrola :)

ne znam citirati člna zakona ali tako jeste. A i to je zakon preuzet iz REpublike BiH. Kako su to regulisali novi propisi i podzakonski akti - nisam sigurna - ali mislim da je i dalje tako. Znači, bilo koji radar da se koristi, isto mora jasno biti označeno 100 m prije mjesta na kojem se nalazi radar ..... Na ulasku u Livno iz pravca Sarajeva ima tabla sa oznakom za radarsku kontrolu.
Hvala na informaciji. :thumbup:

Ni ja ne znam koji je to clan, zato i pitam jer nisam siguran, tako sam cuo pa da provjerim.

I meni je to malo nelogicno, cemu onda sluzi radar ako svako moze malo prije toga vidjeti da ima i usporiti, ali kad vec ima takav zakon, zasto to ne iskoristiti. :D
(ne)forumas

#415 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by (ne)forumas »

ne znam zasto bi se prodavali radar detektori ako bi radaraska kontrola morala biti oznacena?!

@ateist
sto se tebe tice, ti si pokazao i dokazao svojim postovima na ovoj temi da uopste nisi adekvatan sugovornik sto se ne moze reci da na nekoj drugoj temi o nekim stvarima ne bi mogli raspravljati...
suljke

#416 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by suljke »

Za sve mora da postoji clan u zakonu, kao i kaznena odredba. Ako nema kaznene odredbe tj, sankcije nije kaznjivo. Prema tome meni ne trebaju govoriti ni prijateljice, ni komsinice, kao ni babe gatare ono sto kazem to i potkrijepim. Znaci ne prodajem po forumima praznu pricu jaran od mog jarana i prijateljica iz mahale, i t d.
Znaci u prijasnjim zakonima .Zakonu o osnovama bezbijednosti saobracaja, Zakonu o bezbjednosti saobraćaja ( nekadasnji Republicki zakon o bezbjednosti saobracaja), kao ni u zadnjem Zakonu o bezbjednosti saobracaja na putevima BiH, a ni u Dopunama Zakona o bezbjednosti saobracaja na putevima u BiH, koji je izasao u Sluzbenim novinama BiH u Junu 2010. god. a koji se poceo primjenjivati od 22.06.2010. god nigdje ne pise da ispred "radarske kontrole" mora da stoji saobracajni znak "RADARSKA KONTROLA".
Takodje zaboravio sam reci da ni drugi Zakoni kao ni prateci propisi nisu propisali obavezno postavljanje famoznog saobracajnog znaka.
Pozdravite kolegice sa polozenim pravosudnim ispitom. Ispit neznaci uvijek znanje, nekad i dugogodisnje iskustvo u bransi vrijedi vise od pravosudnog ispita.
Izvinjavam se citaocima foruma na mojoj opsirnosti
Pozdrav
gaius

#417 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by gaius »

postavljanje znaka radarska kontrola je totalna glupost.. imaš znak naseljeno mjesto... imaš znak ograničenja brzine.. koja je funkcija znaka - da znaš gdje ćeš usporiti a ako nema znaka za radar da možeš mirno kršiti propise???

ne da ne treba stavljati znak za radar.. nego ga treba sakriti da i ne znamo gdje se nalazi..
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#418 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Romeo 80 »

gaius wrote:postavljanje znaka radarska kontrola je totalna glupost.. imaš znak naseljeno mjesto... imaš znak ograničenja brzine.. koja je funkcija znaka - da znaš gdje ćeš usporiti a ako nema znaka za radar da možeš mirno kršiti propise???

ne da ne treba stavljati znak za radar.. nego ga treba sakriti da i ne znamo gdje se nalazi..
Ne slažem se! Funkcija policije prije svega bi trebala biti preventivna pa tek onda represivna (svi znamo da u praksi nažalost nije tako). Sa postavljanjem oznake "radarska kontrola" bila bi ispunjena preventivna funkcija barem na području gdje je radar. Radari bi se ionako trebali postavljati na kriznim mjestima sa statistički dosta nezgoda, a svi znamo da apsolutnu sigurnost nije moguće postići. Ljudi će uvijek kršiti barem malo ograničenja brzine, što s obzirom na činjenicu da su ista nelogično niska nije nikakvo čudo.
Pa u nekim zemljama su dopušteni antiradari upravo iz razloga što svojim upozoravanjem na približavanje radarskoj kontroli pridonose smanjenju brzine vožnje barem na lokacijama gdje su radari postavljeni!
chelo

#419 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by chelo »

Romeo 80 wrote:
gaius wrote:postavljanje znaka radarska kontrola je totalna glupost.. imaš znak naseljeno mjesto... imaš znak ograničenja brzine.. koja je funkcija znaka - da znaš gdje ćeš usporiti a ako nema znaka za radar da možeš mirno kršiti propise???

Ne slažem se! Funkcija policije prije svega bi trebala biti preventivna pa tek onda represivna (svi znamo da u praksi nažalost nije tako). Sa postavljanjem oznake "radarska kontrola" bila bi ispunjena preventivna funkcija barem na području gdje je radar. Radari bi se ionako trebali postavljati na kriznim mjestima sa statistički dosta nezgoda, a svi znamo da apsolutnu sigurnost nije moguće postići. Ljudi će uvijek kršiti barem malo ograničenja brzine, što s obzirom na činjenicu da su ista nelogično niska nije nikakvo čudo.
Pa u nekim zemljama su dopušteni antiradari upravo iz razloga što svojim upozoravanjem na približavanje radarskoj kontroli pridonose smanjenju brzine vožnje barem na lokacijama gdje su radari postavljeni!
Romeo, mislim da je poenta nepredvidljivosti radara upravo u unosenju konstantnog straha i opreza kod vozaca.
Na taj nacin oprez na kazaljki postaje navika. To su meni usadili radali. Nigje preko 80, u gradu nigdje preko 50. Uredovao sam se, a auto nikad manje po servisima :lol: :lol: :lol:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#420 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Romeo 80 »

Shvatam šta želiš reći, ali mislim da nije rješenje utjerivati strah u kosti vozačima! Na kraju krajeva želim da vozim opušteno i da uživam u vožnji, a ne da konstantno strahujem od žohara u plavom koji kao kakvi hajduci iskaču iz žbunja! :roll:
No ne govorim sada o velikim prekoračenjima brzine, već najviše do 20 km/h. Mislim da takvi vozači i njihova brzina nisu nikakav problem za sigurnost saobraćaja. Problem su oni ostali, a za takve lijek nije radar već hlađenje u zatvoru ili još bolje, društveno koristan rad! :wink:
chelo

#421 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by chelo »

Romeo 80 wrote:Shvatam šta želiš reći, ali mislim da nije rješenje utjerivati strah u kosti vozačima! Na kraju krajeva želim da vozim opušteno i da uživam u vožnji, a ne da konstantno strahujem od žohara u plavom koji kao kakvi hajduci iskaču iz žbunja! :roll:
No ne govorim sada o velikim prekoračenjima brzine, već najviše do 20 km/h. Mislim da takvi vozači i njihova brzina nisu nikakav problem za sigurnost saobraćaja. Problem su oni ostali, a za takve lijek nije radar već hlađenje u zatvoru ili još bolje, društveno koristan rad! :wink:
Nekad se to tolerisalo, budimo realni. Policija je gledala kroz prste sve do 20 prekoracenja, samo su bezobrazluke kaznjavali, sve tamo do 2002, kad je Evropa dosla na vrata, a bahata raja pocela staasavati, bujica naprednih vozila sa velikom snagom itd. Onda stravicne nesrece, statistika neumoljiva itd. Onda smo zbog 10 % ljudi svi popusili.
Tako da sad svi smireno i lagano vozimo :D
A onda i drugi faktori, drzava i budzeti u qrtzu, pa pumpanje priliva...itd...
Uglavnom, bilo je bolje nekada. Zlatne godine '96-'99.
IcedFlame

#422 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by IcedFlame »

TarikSA wrote:Nije istina, ne slika nikad od pravca Ilidze niti ce kad slikati dok ne postave neke "dzidze" koje idu u asfalt...provjerite pa cete vidjeti da toga nema na drugoj strani, logicno da tamo i ne slika. Ne zaboravite da ima tri trake, ukoliko nema oni stvarcica u asfaltu kako bi on znao kome ce kaznu pisati, sta kamera ima tri "oka" koja prate tri trake...neeee...pitajte nekoga slodobno ako nista drugo pogledajte na Discoveryu.

Znaci na kojoj je strani kamera, na toj slika (osim onih ja mislim gore prema Zenici nekoliko, al ni za njih nisam siguran)... :bih:
Prvo se dogovorite o kojoj se kameri radi :D
Ulica Kurta Shorka je pored aerodroma i nema nikakve veze sa pravcem Ilidza - grad, i nema nikakve 3 trake :)
Radar je otprilike na pola puta izmedju ulaza na aerodrom i table za RS, i koliko sam vidio (a prolazim skoro svaki dan tuda), imaju oni senzori na cesti u oba smjera, s tim da su na nekih 5-10 metara razlike i mogu se izbjeci lako :D
Cafe Camargue

#423 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Cafe Camargue »

Glupost je ako razmišljaš ko drot, ili ovi koji su donijeli ove nove zakone!
Evo uzmimo primjer Maršalke, čitav grad zna da je tu kamera, i šta se dešava? Nikom ne pada na pamet da tu jurca.
To je valjda i cilj! Cilj je spriječiti divljanja na posebno riskantnim lokacijama, Maršalka jeste riskantna jer tu nije raskrsnica već pješački prelaz, i to vrlo intenzivan u radnom vremenu.
Vozio sam po mnogim evropskim zemljama, i tamo su sve STACIONIRANE KAMERE označene, i to ne nekim malim znakom, već ogromnim znakovima površine par metara kvadratnih.

Ovo pišem jer očito neki brkaju policijske kontrole sa radarima, i stacionirane kamere.

I u čemu je fol?

Na mnogim mjestima, gdje su ti znakovi o radarskim kontrolama, stoje kućišta. Ali više od pola ih je prazno, tj de fakto nema kamere! Vjerovatno se premješta s vremena na vrijeme. Pa kome je do igre, nek se igra. Al ako te ufate... nema te.
(ne)forumas

#424 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by (ne)forumas »

Cafe Camargue wrote:Evo uzmimo primjer Maršalke, čitav grad zna da je tu kamera, i šta se dešava? Nikom ne pada na pamet da tu jurca.
To je valjda i cilj! Cilj je spriječiti divljanja na posebno riskantnim lokacijama, Maršalka jeste riskantna jer tu nije raskrsnica već pješački prelaz, i to vrlo intenzivan u radnom vremenu.
tacno, cijeli grad zna da je tu kamera, isto kao i kod rtv doma i onda se policija stacionira jedan semafor nize i fata kurbane koji poslije radara stisnu gas
Ateista

#425 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

(ne)forumas wrote:ne znam zasto bi se prodavali radar detektori ako bi radaraska kontrola morala biti oznacena?!

@ateist
sto se tebe tice, ti si pokazao i dokazao svojim postovima na ovoj temi da uopste nisi adekvatan sugovornik sto se ne moze reci da na nekoj drugoj temi o nekim stvarima ne bi mogli raspravljati...
Na osnovu cega to? :-) :lol:
Last edited by Ateista on 29/08/2010 21:31, edited 1 time in total.
Post Reply