To stigao Mate ?cheb wrote:Franz & SophieJenny1982 wrote:Da li neko zna gdje u Sarajevu mogu kupiti Mate caj? Nisam ga do sada nigdje uspjela naci:-(
Svijet Organskog Caja
petrakijina 6
http://franz-sophie.ba/
Dobri čajevi
Moderator: anex
-
kOmpir
#401 Re: Dobri čajevi
-
cheb
#402 Re: Dobri čajevi
bilo ga je uvijek, cak je i repeta narucena...
u sredini zadnji red...medju biljnim

-
kOmpir
#403 Re: Dobri čajevi
Ja ne znam u sta sam gledao ondacheb wrote:bilo ga je uvijek, cak je i repeta narucena...
-
liberty02
-
kOmpir
#405 Re: Dobri čajevi
Ali ovdje nigdje nema bijelog caja. Ima par zelenih, oolonga i vise razlicitih biljnih.
-
liberty02
#406 Re: Dobri čajevi
tako mi je rekla moja prodavacica. ja odem kod nje i ona meni naruci. to je to.kOmpir wrote:Ali ovdje nigdje nema bijelog caja. Ima par zelenih, oolonga i vise razlicitih biljnih.
znam da platim 100g - oko 6 €
-
kOmpir
#407 Re: Dobri čajevi
Aha. To je pravo jeftino onda, a ti mora da si u Njemackoj ?liberty02 wrote:tako mi je rekla moja prodavacica. ja odem kod nje i ona meni naruci. to je to.kOmpir wrote:Ali ovdje nigdje nema bijelog caja. Ima par zelenih, oolonga i vise razlicitih biljnih.
znam da platim 100g - oko 6 €
-
liberty02
#409 Re: Dobri čajevi
Trinify K.K., Ms. Kaori Ura
Seiko Building 1F
7-21-22 Roppongi, Minatu-ku,
Tokyo 106-0032, Japan
Web www.demmer.co.jp
evo ti adresa ako bi te zanimali japanski cajevi..
Seiko Building 1F
Tokyo 106-0032, Japan
Web www.demmer.co.jp
-
kOmpir
#410 Re: Dobri čajevi
Thx.liberty02 wrote:Trinify K.K., Ms. Kaori Ura
Seiko Building 1F
Tokyo 106-0032, Japan
Web http://www.demmer.co.jp
Ma samo ako se sa shippingom moze naruciti do 30$ meni je to normala
Ova stranica izgleda samo na japanskom (kad se ode na shopping)?
-
liberty02
#411 Re: Dobri čajevi
ovi su u kooperaciji http://www.tee.at/ sa tim japancima. vise sam puta isto narucivo preko njiha.. izuzetno dobar ukus.kOmpir wrote:Thx.liberty02 wrote:Trinify K.K., Ms. Kaori Ura
Seiko Building 1F
Tokyo 106-0032, Japan
Web http://www.demmer.co.jp
Ma samo ako se sa shippingom moze naruciti do 30$ meni je to normalaSve preko toga mi je natezanje sa carinom.
Ova stranica izgleda samo na japanskom (kad se ode na shopping)?
- Drop of rain
#412 Re: Dobri čajevi
1. Koji su cajevi dobri za smirivanje zeluca i crijeva osim opcepoznate metvice, kamilice...?
2. Neobicne solje za caj u Sarajevu? Mislila sam pogledati u Franz&Sophie...Ako neko zna gdje bi se jos moglo pogledati...Molim vas napisite.
2. Neobicne solje za caj u Sarajevu? Mislila sam pogledati u Franz&Sophie...Ako neko zna gdje bi se jos moglo pogledati...Molim vas napisite.
-
kOmpir
#413 Re: Dobri čajevi
Za "spojiti ugodno s korisnim" ili kao lijek ?Drop of rain wrote:1. Koji su cajevi dobri za smirivanje zeluca i crijeva osim opcepoznate metvice, kamilice...?
- Drop of rain
#414 Re: Dobri čajevi
Hmmm, moram li bas odabrati jedno?kOmpir wrote:Za "spojiti ugodno s korisnim" ili kao lijek ?Drop of rain wrote:1. Koji su cajevi dobri za smirivanje zeluca i crijeva osim opcepoznate metvice, kamilice...?
Ako moram, onda ugodno s korisnim- da djeluje ljekovito a da je pri tom lijepog ukusa te podoban za dugotrajniju upotrebu?
-
kOmpir
#415 Re: Dobri čajevi
Probaj sa Gastron od Izzetin-a, raja ga je pohvalila. Nisam ga probao, ali sam pio Ambitus za cirkulaciju od Izzetin-a.Drop of rain wrote:Hmmm, moram li bas odabrati jedno?kOmpir wrote:Za "spojiti ugodno s korisnim" ili kao lijek ?Drop of rain wrote:1. Koji su cajevi dobri za smirivanje zeluca i crijeva osim opcepoznate metvice, kamilice...?
2. Neobicne solje za caj u Sarajevu? Mislila sam pogledati u Franz&Sophie...Ako neko zna gdje bi se jos moglo pogledati...Molim vas napisite.![]()
Ako moram, onda ugodno s korisnim- da djeluje ljekovito a da je pri tom lijepog ukusa te podoban za dugotrajniju upotrebu?
-
kolobok
#417 Re: Dobri čajevi
Možda je ovaj link više za temu loši čajevi...
http://www.vecernji.hr/zivot/caj-cicka- ... nak-382555
-
kOmpir
#418 Re: Dobri čajevi
kolobok wrote:Možda je ovaj link više za temu loši čajevi...![]()
Neiskusni sakupljaci... Cisto me interesuje kako ce s ovim na kraju proci sama firma.
-
kOmpir
#419 Re: Dobri čajevi
Nova recenzija je tu: Chao Qing No.3 i Earl Gray sencha.

Za Chao Qing sam prvi put čuo i vidio prije dva mjeseca u čajdžinici Franz & Sophie. Moj prvi dojmovi (o suhom listu) su travnata svježina uz dodir preprženosti i suhoće. Upržen i djelomičan urolan list, kao gunpowder na pola puta, odiše nijansama masline. Bez pretjerane varijacije u izgledu suhi ostavlja manje-više monoton vizuelan dojam, ali to je tek dio priče.

-
mumy
#420 Re: Dobri čajevi
nedavno kupih earl gray -sir winston tea...uh mnogo je dobar!zaljubila sam se u taj caj i njegov okus u kombinaciji sa linunom...e sad me interesuje ima li taj caj neka ljekovita svojstva?
takodjer me interesuje koji caj piju turci?jel i to crni?
da li postoji ruski caj i gdje ga mogu nabaviti?(mama mi probi mozak kako je nekad u ratu pila taj caj i kako bi voljela opet uzivati u tom ukusu,ja iskreno nikad cula
)
jel crni i zeleni jedno te isto?
hvala
da li postoji ruski caj i gdje ga mogu nabaviti?(mama mi probi mozak kako je nekad u ratu pila taj caj i kako bi voljela opet uzivati u tom ukusu,ja iskreno nikad cula
hvala
-
kOmpir
#421 Re: Dobri čajevi
Teško je govoriti o crnom čaju, pa i o ostalim čajevima (imati na umu da ne mislim na tisane - biljne čajeve), kao o ljekovitom napitku. Čaj djeluje blagotvorno na organizam, te se dugoročnom konzumacijom (govorimo o par godina do više decenijama) stječu određeni zdravstveni benefiti. Znači 'čaj kao zdrava navika a ne kao lijek'.mumy wrote:nedavno kupih earl gray -sir winston tea...uh mnogo je dobar!zaljubila sam se u taj caj i njegov okus u kombinaciji sa linunom...e sad me interesuje ima li taj caj neka ljekovita svojstva?
da li postoji ruski caj i gdje ga mogu nabaviti?(mama mi probi mozak kako je nekad u ratu pila taj caj i kako bi voljela opet uzivati u tom ukusu,ja iskreno nikad cula)
hvala
Earl Gray djeluje blago opuštajuće zbog eteričnog ulja bergamota, a kvantitativno crni čaj najslabije kotira po pitanju zdravstvenih benefita u odnosu na ostale čajeve.
Turski čaj je čaj uzgojen u sjeveroistočnoj pokrajini Rize u na obalama Crnog mora. Trenutno nisam naišao ni na jedan turski čaj osim crnog. Ukoliko proizvode zeleni i ostale, moguće je da je vjerovatno riječ o minornim količinama koje nama nisu dostupne.
Ruski čaj je malo širi pojam. U osnovi je riječ o crnom čaju sa izraženim dimnim notama, kao Lapsang Souchong ali i Keemun. Opet u drugu ruku postoje i blendovi - mješavine crnih čajeva (u nekim se čak dodaje i oolong - nema striktnog pravila).
Kao što turci pripremaju svoj čaj na poseban način, tako i rusi svoj - u samovaru.
Preporučujem da posjetite čajdžinicu Franz & Sophie, tamo ćete saznati mnogo više o onome što vas zanima i naći čaj koji vam treba.
-
liberty02
#422 Re: Dobri čajevi
ma svi cajevi su dobri za ljudsko tjelo, cak i topla voda sama djeluje lijekovito.
-
kOmpir
#423 Re: Dobri čajevi
Sjećam se djeda dok je bio živ, uvijek je imao umlačene vode na šporetu koju bi pio od kraja jeseni kad zahladni pa sve do sredine proljeća. Imao je svoju filozofiju u mnogim stvarima, pa i u vodi. Umro je u 90-oj godini uslijed jake upale pluća.liberty02 wrote:ma svi cajevi su dobri za ljudsko tjelo, cak i topla voda sama djeluje lijekovito.
-
liberty02
#424 Re: Dobri čajevi
kOmpir wrote:Sjećam se djeda dok je bio živ, uvijek je imao umlačene vode na šporetu koju bi pio od kraja jeseni kad zahladni pa sve do sredine proljeća. Imao je svoju filozofiju u mnogim stvarima, pa i u vodi. Umro je u 90-oj godini uslijed jake upale pluća.liberty02 wrote:ma svi cajevi su dobri za ljudsko tjelo, cak i topla voda sama djeluje lijekovito.
ja bih samo bio oprezan sa fermentiranim cajevima.
-
kOmpir
#425 Re: Dobri čajevi
Evo upravo pijem keemun, heheliberty02 wrote:kOmpir wrote:Sjećam se djeda dok je bio živ, uvijek je imao umlačene vode na šporetu koju bi pio od kraja jeseni kad zahladni pa sve do sredine proljeća. Imao je svoju filozofiju u mnogim stvarima, pa i u vodi. Umro je u 90-oj godini uslijed jake upale pluća.liberty02 wrote:ma svi cajevi su dobri za ljudsko tjelo, cak i topla voda sama djeluje lijekovito.znao je djeda sta valja.
ja bih samo bio oprezan sa fermentiranim cajevima.