klasicna muzika

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
multi_korg

#401 Re: klasicna muzika

Post by multi_korg »

@cellisto

svaka čast na trudu za postove "Na današnji dan", ekstra podsjetnik. Imaš li ti ove podatke negdje na jednom mjestu sačuvane?
cellisto

#402 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

@multi_korg, hvala sto citas :) Nemam nikakvu zbirku podataka, jednostavno svaki dan pretrazim rodjendane i smrti. Nista ne ostaje kod mene sacuvano, sve je na ovim stranicama. Nesto te posebno interesuje ili treba?

(znam da postoji velika mogucnost da je ovo samo muzicarima smijesno, ali ja ovu dvojicu, Igudesman & Joo, uvijek oplacem, a jos i Kremer... :lol: )

Alla MOLTO Turca :lol: :lol:
multi_korg

#403 Re: klasicna muzika

Post by multi_korg »

@cellisto, sad za sad mi ne treba, ali možda uskoro. Radim na jednom projektu koji je vezan za ozbiljnu muziku i njenu popularizaciju na prostorima BIH pa će mi trebati saradnici. No otom potom, sada znam gdje pomoć potražiti mogu :D

Trebaće mi saradnici iz svih muzičkih oblasti iz cijele BIH. U toku je registracija udruženja muzičkih pedagoga kao prvi korak zamišljenog projekta, potom slijedi web stranica i najvjerovatnije časopis.

Nejse, obavijestim vas blagovremeno. pozz
cellisto

#404 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Sretno u radu! :)

A na danasnji dan 1810. rodjen je mnogima omiljeni, poljsko-francuski kompozitor romantizma, Frederic Chopin. Rodjen je u okolici Varsave, tamo zavrsio studij kao cudo od djeteta za klavirom, a 1830. prisiljen je preseliti u Pariz kao rezultat Posljske emigracije usljed gusenja ustanka protiv Carske Rusije. Cijeloga zivota bio je slabog zdravlja, te je i umro u Parizu 1849. godine u tek 39. godini zivota. Veliki patriota i zaljubljenik u domovinu, nikad se nije uspio vratiti tamo, vec je nakon smrti, po njegovoj zelji, njegova sestra uzela njegovo srce i vratila ga u Varsavu. Sahranjen je na Pariskom groblju Pierre Lachaise, uz Mozartov Requiem i vise od tri hiljade ljudi. Osim nekoliko kamernih djela za violoncelo, klavirskog trija i varijacija za flautu i klavir, sva njegova brojna djela napisana su za klavir.

cellisto

#405 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Iz Poljske idemo u Cesku: na danasnji dan 1824. u Pragu rodjen je Bedrich Smetana, danas slavljen kao "otac ceske muzike", veliki patriota cija je muzika postala simbol ceskih nastojanja da ostvari nezavisnost. Poznat je po simfonijskom ciklusu "Ma vlast (Moja otadzbina)" iz koje je i omiljeni stav "Vltava", te operi "Prodana nevjesta". Bio je i darovit pijanist, te prvi put nastupio sa samo sest godina.

cellisto

#406 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1875. u Parizu premijerno je izvedena jedna od najpopularnijih opera - "Carmen", francuskog kompozitora Georgesa Bizeta. Prva izvedba bila je fijasko, a sam Bizet umro je vec u junu, tako da nikad nije saznao koliki je uspjeh postigla njegova opera o prelijpoj spanskoj ciganki.
A balet na suitu iz opere "Carmen" koju je Rodion Scedrin napisao za svoju zenu, balerinu Maju Pliseckaju, mozete pogledati 11. marta u Narodnom pozoristu u Sarajevu!

cellisto

#407 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1678. u Venecijij rodjen je poznati talijanski barokni kompozitor i violinist Antonio Vivaldi. Roditelji su ga natjerali da postane svecenik, ali njega to nije previse interesovalo, pa je poceo da radi u domu za napustenu djecu gdje ih je ucio sviranju na istrumentima, a i vecinu svojih kompozicija napisao je za njih, pa su sirocici ubrzo postali poznati i van granica zemlje. U njegova brojna djela ubrajaju se mnoge instrumentalne sonate i koncerti, vokalna djela i vise od 40 opera, a popularni su njegovi koncerti za violinu pod nazivom "Godisnja doba", kao i koncerti iz ciklusa "L'estro armonico". Njegov inventivni stil uticao je na niz kompozitora poslije njega, pocevsi od samog Bacha.

cellisto

#408 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1887. u Riu rodjen je najznacajniji i najpoznatiji latinoamericki kompozitor Heitor Villa Lobos. Iako se vrlo malo klasicno skolovao, svirao je violoncelo i gitaru, te pisao kompozicije i improvizacije za oba instrumenta, klavir, ansamble i orkestarsku muziku, od kojih su najpoznatije "Brazilske Bahijane", spoj evropske klasicne i brazilske tradicionalne muzike.

Zlata M.

#409 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

:)
cellisto

#410 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan rodjendan dijele dva svjetski poznata dirigenta. 1914. rodjen je ruski dirigent Kiril Kondrashin, prvi dirigent koji je dirigovao u Americi nakon Hladnog rata, sef dirigent Royal Concertgebouw orkestra koji je dirigovao premijere Sostakoviceve Cetvrte i Trinaeste simfonije. 1930. rodjen je americki dirigent francuskog porijekla Lorin Maazel. Bio je cudo od djeteta i vec sa 11 godina dirigovao NBC Simfonijskim orkestrom. Bio je sef dirigent Deutche Oper Berlin i New York Philharmonic, a Beckim novogodisnjim koncertom dirigovao je cak 4 puta.

Kondrashin diriguje Brahmsov koncert za violinu, violoncelo i orkestar (III stav) - David Oistrakh i Mstislav Rostropovich:

Maazel diriguje Beethovenovu uvertiru "Egmont" - New York Philharmonic:
cellisto

#411 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1875. rodjen je poznati francuski kompozitor Maurice Ravel. Pisao je kamernu, vokalnu i orkestarsku muziku, a njemu dugujemo i orkestraciju popularnih "Slika s izlozbe" Mussorgskog. Njegova napoznatija djela su virtuozne kompozicije za klavir Gaspard de la nuit ( koja se smatra jednim od najzahtjevnijih djela za klavir ), Daphnis et Chloe, i naravno, Bolero.

cellisto

#412 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1869. umro je poznati francuski kompozitor i intelektualac Hector Berlioz. Za razliku od vecine kolega, nije bio nikakvo cudo od djeteta, muzikom se poceo baviti tek s 12, a klavir nikad nije ucio svirati. Roditelji su ga poslali u Pariz da uci medicinu, ali nakon sto se zgrozio kad je ugledao seciran ljudski les, odustao je od nje da bi se bavio muzikom. Njegove najpoznatije kompozicije su Fantasticna simfonija, koja je uvela novu formu programske muzike, Romeo i Julija, Prokletstvo Fausta i Requiem.

cellisto

#413 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1842. u MIlanu premijeru je dozivjela Verdijeva opera Nabucco, tada jos pod originalnim imenom "Nabuccodonosor". Ovo je Verdijeva treca opera i njen uspjeh donio mu je reputaciju i slavu kao kompozitoru. Iz nje slusamo uvertiru i popularni "Hor Jevreja":

cellisto

#415 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan, sa sesnaest godina razlike, premijeru su dozivjele dvije poznate Verdijeve opere! 1851. u Veneciji, u teatru La Fenice, prvi put je izvedeno njegovo remek-djelo, opera Rigoletto, a 1867. u Parizu je izvedena njegova najduza (u originalnoj verziji ima cak pet cinova, sto je oko 4 sata muzike!) i najvise revidirana gran-opera, Don Carlos. Ni jedna opera ne postoji u toliko verzija kao Don Carlos. Iz nje slusamo najpoznatiju ariju i uopste jednu od najljepsih opernih arija, ariju Filipa II "Ella giammai m'amo", a iz Rigoletta duet Rigoletta i Gilde iz finala drugog cina, "Tutte le feste al tempio", i ariju Vojvode iz drugog cina "Ella mi fu rapita", iz velikog proslogodisnjeg projekta kad se opera snimila uzivo u Mantovi u realno vrijeme, sa Placidom Domingom kao Rigolettom.

cellisto

#416 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1999. umro je jedan od najpoznatijih virtuoza na violini dvadesetog vijeka, Yehudi Menuhin. Poceo je svirati sa cetiri, a prvi nastup s orkestrom imao sa samo sedam godina. Sa Benjaminom Brittenom nastupao je u znak podrske saveznicima tokom drugog svjetskog rata, a 1947. nastupio je sa Berlinskom filharmonijom kao prvi jevrejski muzicar koji je to ucinio nakon rata, u znak pomirenja. Po njemu nosi ime internacionalno takmicenje violinista, kao i skola za talentovanu djecu u Surreyu. 1996. dirigovao je Sarajevskom filharmonijom.

Zlata M.

#417 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

... ova je vec bila, al' ... :)

:shock: 0:42 ... :thumbup:
cellisto

#418 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Jako lijep snimak, samo ne znam zasto je na slici Maria Callas, jer to sigurno ne pjeva ona.... :?
Eleonora

#419 Re: klasicna muzika

Post by Eleonora »

Zlata M.

#420 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

cellisto wrote:Jako lijep snimak, samo ne znam zasto je na slici Maria Callas, jer to sigurno ne pjeva ona.... :?
Zbog cega mislis da nije ona ? :)
... kako god - vrhunska izvedba !

Ni ova slijedeca nije losa, al' ... :roll:

@Eleonora :thumbup: :)
cellisto

#421 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Zlata M. wrote:
cellisto wrote:Jako lijep snimak, samo ne znam zasto je na slici Maria Callas, jer to sigurno ne pjeva ona.... :?
Pa po glasu, cujem da nije njen. Ali slazem se da je izvedba super, bas bih voljela znati ko je! :)
Zlata M.

#422 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

cellisto wrote:
Zlata M. wrote:
Pa po glasu, cujem da nije njen. Ali slazem se da je izvedba super, bas bih voljela znati ko je! :)
... evo moje najdraze :) jos jednom

i jos jednom 'Zauberflöte' u njenoj (?) izvedbi ...

... hmmm :?
cellisto

#423 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

"Kraljica noci" nikako nije ona, skroz drugi glas, a mislim da ona nije ni pjevala takve izrazite kolorature. Addio del passato je super izvedba, mada su svi ti snimci tako stari i lose kvalitete :(
Zlata M.

#424 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

cellisto wrote:"Kraljica noci" nikako nije ona, skroz drugi glas, a mislim da ona nije ni pjevala takve izrazite kolorature. Addio del passato je super izvedba, mada su svi ti snimci tako stari i lose kvalitete :(
Ovo stvarno postaje zanimljivo ! :mrgreen:

:roll:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9&start=50
... a clip koji sam ljetos postala - ugasen. Ne sjecam se da li je i onda bila Callas . :roll:

Kako god, trenutno mi ova nesto ...
:)
cellisto

#425 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Evo sad sam pogledala, ispod videa, nakon price o Kraljici noci i Carobnoj fruli, da je slika Marie Callas, a pjeva Lucia Popp. Hvala puno za ovaj link gdje Callas stvarno pjeva Kraljicu noci, nisam taj snimak nikad ni cula ni vidjela da postoji!
Post Reply