Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
beeri

#401 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by beeri »

Koliko kosta jedan zub da se ugradi? :)
kamen spoticanja

#402 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by kamen spoticanja »

manki wrote:
kamen spoticanja wrote:ja svojim pacijentima preporucim 3% hidrogen peroxid...tako da s istim mogu ispirati i usnu supljinu i definficirati protezu...(naravno usta ne ispiramo 3% koncentracijom nego ga razblazimo na 1.5 % i tako tri puta dnevno 7 dana...a protezu mozes drzati u hidrogenu preko noci )
Budem! Hvala! A gdje ga mogu nabaviti? :)
u apoteci
kamen spoticanja

#403 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Zvrkicaa wrote:Izvadila sam sedmicu, gornju prije 4 godine. Zub je bio slomljen i vadila su mi tri doktora i pri tome ga opet slomili. Kasnije sam snimala, nista na snimku ali ja sam osjecala da je ostao mali dio. Moja zubarka mi je izvadila i to. Sada me boli ta zarasla rana, ne da boli nego osjecam kao da se upalila. Je li moguce to?
nisam siguran da sam dobro razumio...snimak je bio ok ali je tvoja doktorica izvadila nesto ?
i sad jel te boli ili ne boli ? jer bol je jedan od znakova upale ?
kamen spoticanja

#404 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

beeri wrote:Koliko kosta jedan zub da se ugradi? :)
zavisi o kakvom zubu govoris i kakvi su uslovi...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#405 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by plain vanilla »

Evo i mene kod cika zube, ako nece boljeti :D

Koliko dana nakon operacija zuba ce "nestati" konci? Jos uvijek mi jedan ima, a proslo je 12 dana od operacije :roll:

I sto me stalno desni bole? :roll:
kamen spoticanja

#406 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

plain vanilla wrote:Evo i mene kod cika zube, ako nece boljeti :D

Koliko dana nakon operacija zuba ce "nestati" konci? Jos uvijek mi jedan ima, a proslo je 12 dana od operacije :roll:

zavisi kakvi su konci...samoresorbirajuci otprilike nestanu za 14 dana...oni neresorbirajuci nestanu onda kad se razvezu i ti ih progutas ili ih pak doktor skine nakon 7 dana :) e sad kakvi su kod tebe bili,znat ce tvoj stomatolog...
a zasto te desni bole? dakle jednom je jednog stomatologa pod imenom jan lindhe upitao pacijent zasto me desni bole...i cijenjeni kolega je od toga napravio nauku(ili sto mi majoriziorani kazali znanost :D )...dakle zasto desni bole pise u knjigama periodontologije (dakle studij stomatologije i 2 godine specijalizacije)...no kako je kolega lindhe volio reci ova moja nauka je 98% zubni kamenac i 2 % ovo ostatka knjiga :D
tako da predpostavljam da je i kod tebe uzrok zubni kamenac...ali bez pregleda tesko je kazat bilo sta konkretno... :)
plain vanilla

#407 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by plain vanilla »

kamen spoticanja wrote:

zavisi kakvi su konci...samoresorbirajuci otprilike nestanu za 14 dana...oni neresorbirajuci nestanu onda kad se razvezu i ti ih progutas ili ih pak doktor skine nakon 7 dana :) e sad kakvi su kod tebe bili,znat ce tvoj stomatolog...
a zasto te desni bole? dakle jednom je jednog stomatologa pod imenom jan lindhe upitao pacijent zasto me desni bole...i cijenjeni kolega je od toga napravio nauku(ili sto mi majoriziorani kazali znanost :D )...dakle zasto desni bole pise u knjigama periodontologije (dakle studij stomatologije i 2 godine specijalizacije)...no kako je kolega lindhe volio reci ova moja nauka je 98% zubni kamenac i 2 % ovo ostatka knjiga :D
tako da predpostavljam da je i kod tebe uzrok zubni kamenac...ali bez pregleda tesko je kazat bilo sta konkretno... :)
Konci su mu ovi prvi, rekao cika zubar da ih on ne treba vaditi..nije se vala pretrgao objasnjavajuci, a ja bas nisam bila prisebna da pitam :D
A i kamenac sam skinula prije dvije sedmice (iliti tjedna :D )..Ali kako prolaze simptomi operacije, opet me desni nesto "zezaju".
Sve mi se cini da cu ja lijepo sve zubice povaditi, pa kupiti one sto spavaju u chashi, i mirna Bosna, a i Hercegovina :skoljka: :D
kamen spoticanja

#408 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

plain vanilla wrote:
kamen spoticanja wrote:

Konci su mu ovi prvi, rekao cika zubar da ih on ne treba vaditi..nije se vala pretrgao objasnjavajuci, a ja bas nisam bila prisebna da pitam :D
A i kamenac sam skinula prije dvije sedmice (iliti tjedna :D )..Ali kako prolaze simptomi operacije, opet me desni nesto "zezaju".
Sve mi se cini da cu ja lijepo sve zubice povaditi, pa kupiti one sto spavaju u chashi, i mirna Bosna, a i Hercegovina :skoljka: :D
eh sad smo suzili izbor diagnoze na ono 2% i toga sam se i plasio :D
jer to je 200tinjak tomova knjiga koje slabo cemu sluze...al hajd nisi ti meni svako pa cemo iz pocetka
malo mi opisi to zezanje s gingivom...dakle jel imas neke bolove,krvari li,koristis li konac,na kakvoj si operaciji bila,
jesi li u drugom stanju,...dakle deder mi malo simptoma
bez_ideje

#409 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bez_ideje »

Jel se mora skidati taj kamenac ? Meni niko nikad nije spomenuo kamenac ...kako to izgleda :shock:
kamen spoticanja

#410 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

bez_ideje wrote:Jel se mora skidati taj kamenac ? Meni niko nikad nije spomenuo kamenac ...kako to izgleda :shock:
Image

Image

ovo su malo ektremniji slucajevi...ali je potrebno redovno skidanje istog
plain vanilla

#411 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by plain vanilla »

kamen spoticanja wrote:
jer to je 200tinjak tomova knjiga koje slabo cemu sluze...al hajd nisi ti meni svako pa cemo iz pocetka
malo mi opisi to zezanje s gingivom...dakle jel imas neke bolove,krvari li,koristis li konac,na kakvoj si operaciji bila,
eto zasto mrzim zubare, kod mene vazda 2 posto :lol:
jednom su mi injekciju dalu u kapilar, osjecaj je kao erupcija vulkana u oko..rekose da se to rijetko desava :-) :D

nisam u drugom stanju
operisala zub, onaj vrh korijena..ne bih ti znala detalje, kako rekoh, cika zuba se nije pretrgao
snimila zub, promjene na vrhu korijena, operacija i et

ne krvarim, ali imam problem s kamencem, da sam ga prikupljala mogla sam vikendicu napraviti, svako malo imam naslage kamenca :-) i znam ja do cega to dovodi, i do upale desni i na kraju do ispadanja zuba :shock:
ali mene peckaju desni, sad doduse oko ovog operisanog zuba
uh, nasekirah se dok ovo pisem, ma ne znam ni objasniti :skoljka:
bez_ideje

#412 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bez_ideje »

Uh :roll: nemam nista slicno.....mislim nista se ne stvara......
Dobro je onda,obavijestit ce me valjda zubar ako zatreba
Danke
kamen spoticanja

#413 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

plain vanilla wrote:
kamen spoticanja wrote:
eto zasto mrzim zubare, kod mene vazda 2 posto :lol:
jednom su mi injekciju dalu u kapilar, osjecaj je kao erupcija vulkana u oko..rekose da se to rijetko desava :-) :D

nisam u drugom stanju
operisala zub, onaj vrh korijena..ne bih ti znala detalje, kako rekoh, cika zuba se nije pretrgao
snimila zub, promjene na vrhu korijena, operacija i et

ne krvarim, ali imam problem s kamencem, da sam ga prikupljala mogla sam vikendicu napraviti, svako malo imam naslage kamenca :-) i znam ja do cega to dovodi, i do upale desni i na kraju do ispadanja zuba :shock:
ali mene peckaju desni, sad doduse oko ovog operisanog zuba
uh, nasekirah se dok ovo pisem, ma ne znam ni objasniti :skoljka:
ako je ovo uvecano,onda je to normalan postoperativni tok...proci ce... :) :)
a kamenje onda redovno skidaj...to je jedini nacin...i salji u 'ercegovinu...da se oni dole ne zale :D
plain vanilla

#414 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by plain vanilla »

Kad sam se vec oznojila i pitam, de mi reci sto mi se toliko stvara kamenac? Cak mi je i zubar potvrdio da je nenormalno. I, da, perem zube, ako to pitas :D
kamen spoticanja

#415 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

plain vanilla wrote:Kad sam se vec oznojila i pitam, de mi reci sto mi se toliko stvara kamenac? Cak mi je i zubar potvrdio da je nenormalno. I, da, perem zube, ako to pitas :D
nema kamenje veze s pranjem zuba...to ti hercegovci uzvracaju udarac :D hos ti majorizirat :D
takav ti je potencijal pljuvacke jer kamenac je produkt lucenja pljuvacke...isti proces kao stvaranje ckalcijkarbonata u prirodi...pranjem ne mozes ucinti mnogo...jedino malo ciscenjem koncem...i redovnim stomatoloskim tretmanom
kamen spoticanja

#416 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

bez_ideje wrote:Uh :roll: nemam nista slicno.....mislim nista se ne stvara......
Dobro je onda,obavijestit ce me valjda zubar ako zatreba
Danke
:)
plain vanilla

#417 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by plain vanilla »

kamen spoticanja wrote:
plain vanilla wrote:Kad sam se vec oznojila i pitam, de mi reci sto mi se toliko stvara kamenac? Cak mi je i zubar potvrdio da je nenormalno. I, da, perem zube, ako to pitas :D
nema kamenje veze s pranjem zuba...to ti hercegovci uzvracaju udarac :D hos ti majorizirat :D
takav ti je potencijal pljuvacke jer kamenac je produkt lucenja pljuvacke...isti proces kao stvaranje ckalcijkarbonata u prirodi...pranjem ne mozes ucinti mnogo...jedino malo ciscenjem koncem...i redovnim stomatoloskim tretmanom
pa ja sam pola hercegovka, to je meni kamen u genima :lol: :lol:
pa ne vjerujem da bi konac pomogao, jer mi se najvise kamenac talozi izmedju donjih jedinica koje su bas razdvojene :-)
ma ja sam ti sva u onih 2 posto :roll:
dodci cu ja kod tebe da ovo sve povadimo :lol:
zemo_online

#418 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by zemo_online »

zdravo stomatolog.
negdje sam procitao da pored zuba treba obavezno i jezik prati cetkom jer je na jeziku najvise bakterija. tacno???????
manki

#419 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by manki »

kamen spoticanja wrote:u apoteci
Hvala :)

@ Plain Vanilla, doktore: Kidao sam se dok sam čitao vaših zadnjih par komentara, you made my night, od zuba preko majorizacije do hercegovačkog kamena. :lol: :thumbup:

(vanilice, izvini izgleda kao da se smijem tvojoj muci, ali nije tako, ako odeš na drugu temu, odnosno drugu ordinaciju - onu za "zdr. probleme", vidjet ćeš moje jade i patnje :D)
plain vanilla

#420 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by plain vanilla »

manki wrote:

@ Plain Vanilla, doktore: Kidao sam se dok sam čitao vaših zadnjih par komentara, you made my night, od zuba preko majorizacije do hercegovačkog kamena. :lol: :thumbup:

(vanilice, izvini izgleda kao da se smijem tvojoj muci, ali nije tako, ako odeš na drugu temu, odnosno drugu ordinaciju - onu za "zdr. probleme", vidjet ćeš moje jade i patnje :D)
Ovo je jedini zubar za kojeg znam razlog sto me ne voli :lol: :lol: :lol: :skoljka:

A nista, samo se ti smij meni, ne smeta.. :D

I hvala cika zubo :D
zemo_online

#421 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by zemo_online »

zasto crnci imaju tako dobre zube da ih ne moraju prati? ai neki nasi ljudi. nijedan pokvaren,svi na mjestu.
kamen spoticanja

#422 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

test01 wrote:zdravo stomatolog.
negdje sam procitao da pored zuba treba obavezno i jezik prati cetkom jer je na jeziku najvise bakterija. tacno???????
jezik peremo iz razloga sto najvise neugodnih mirisa iz usta potice s povrsine jezike...upravo zbog tih bakterija...mada je apsurdno ocekivati da ce se pranjem ukloniti bakterije jer ih u ustima obitava nekih 600 vrsta i do 3,5 milijardi komada :) ali je moguce cetkicom ukloniti kolonije(one bijelicaste naslage na jeziku) sto ce opet dovesti do manjeg neugodnog zadaha iz usta :)
kamen spoticanja

#423 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

test01 wrote:zasto crnci imaju tako dobre zubei da ih ne moraju prat? ai neki nasi ljudi. nijedan pokvaren,svi na mjestu.
da ne moraju nije bas tacno :wink: osobe tamne puti izgledaju kao da imaju bijelje zube, sto je samo opticka varka...i tvoji zubi izgledaju bolje kad se vratis s mora i dobro pocrnis :)
naravno neki ljudi imaju mnogo bolji kvalitet pljuvacke(jer pranjem zuba cetkicom mi u najboljem slucaju odrzavamo zube u nekih 20 %,ostalo obavi pljuvacka i jezik) :)
kamen spoticanja

#424 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

plain vanilla wrote:
manki wrote:

Ovo je jedini zubar za kojeg znam razlog sto me ne voli :lol: :lol: :lol: :skoljka:

A nista, samo se ti smij meni, ne smeta.. :D

I hvala cika zubo :D
vidis sad nisi upravu...ovo je menscini jedini put da se slazem s politikom tvojih :) dakle majorizacija i to :D
i nema na cemu,zadovoljstvo je moje :)
tvile

#425 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by tvile »

Dragi doktore,

Više pitanja :?:
Konstatovana mi je upala desni, i kao preporuku sam dobila da koristim Gengigel i hydrogen perioxid 3% da ispirem par puta dnevno, što i činim. Međutim što se hydrogena tiče nisam ga razblažavala (vjerovatno sam u svojoj muci od kiretaže to prečula :D ili mi nije rečeno) tako da su mi se pojavile, na par mjesta u ustima, male ranice. Pitanje: da li je to od upale ili od hydrogena? Može li isti nerazblažen imati neke druge posljedice na zdravlje? Ovu "terapiju" koristim 5-6 dana (uz redovno pranje i čiščenje koncem, naročito navečer) i iskrena da budem ne osjetim neko veliko poboljšanje. E sad, ne znam jesu li to ranice od hydrogena koje mi smetaju ili moram koristiti nešto drugo za upalu? Potpuno sam :?
Doktorica mi je spominjala antibiotike u slučaju da se upala ne smiri...Da li su oni baš neophodni (ne volim ih nikako :mrgreen: )s obzirom da mi nije spominjala apsces?
Da li ima načina da se poboljša kvalitet pljuvačke?
Izvinjavam se na dugom postu :) i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Post Reply