Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
jeza u ledja

#401 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by jeza u ledja »

Alfons Kauders wrote: Ako vasa stranka nema muda da snajperistu, koji je na demonstracijama za mir upucao dvije zene, nazove teroristom, onda na moj glas mozete zaboraviti. Jebo tu "ko nas zavadi" pricu, ako cete podilaziti ljudima koji opravdavaju ovakve stvari, ja nikad necu glasati za vas, a nece ni vecina ljudi koje poznajem.
Kad cete shvatiti da odgovore na pitanja: "Ko nas zavadi?" , "Ko je poceo rat?", "Da li je RS genocidna tvorevina?" i slicne necete moci dobiti od politicke stranke kojoj je cilj osvajanje glasova u cijeloj BiH?
Ako znamo da jedino stranka koja osvoji glasove u cijeloj BiH moze dovesti ovu drzavu na stabilne noge onda je pitanje kako vi ocekujete da se to desi?

Zar su odgovori na ovakva pitanja stvarno prioritet i zar je apsolutno neophodno da se neka politicka opcija prvo opredjeli u ovim stvarima (i time prakticno stavi sebe na jednu stranu) da bi ona uopste mogla biti uzeta u obzir od strane veceg broja glasaca? Direktnim odgovorima na ovakva pitanja politicar se automatski stavlja na jednu stranu, i bez obzira koliko ta strana bila u pravu ili ne, tu joj se automataski zavrsava nastojanje da pridobije glasove one druge strane.

Insistiranje na ovakvim stvarima prije svega govori o vasoj opterecenosti, a ne o politickom stavu neke stranke, koja je samim svojim postojanjem i angazmanom jasno pokazala za sta se zalaze, ali ne, to se mora 'nacrtati' - da bi znali na cijoj su strani. Kada shvatite da takvih strana ne mora da bude onda mozemo dalje.

Ovako covjek mora da odgovara kao da po jajima hoda, da ne uvrijedi koga...
Alfons Kauders

#402 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:alfonse kauders

Ovo je moj zadnji prilog ovoj akademskoj diskusiji o ovoj temi.
Lako odustajes.
1)
20.6.92. Nazalost, tacno. Trebali su mnogo ranije.
Slazem se, barem 2 i po mjeseca ranije.
2)
Komunikacije su jedan od notornih vojnih ciljeva. Metod napada po izboru.(Govorimo o ratnom pravu, ne zaboravi)
Ratno pravo se odnosi na pripadnike regularnih oruzanih snaga, ne na naoruzane civile koji ruse zgrade. Vidi pod Guantanamo. Ako se vec pozivas na ratno pravo, o ratnom pravu u ovom slucaju nema ni govora. Jedino ako je pocinitelj bio vojnik koji se prerusio u civila ili pripadnika nasih snaga. U tom slucaju, vidi pod Otto Skorzeny.
3)
Ratove vode drzave. Bin Laden nije drzava.
Slazem se.

Ratove vode drzave. Radovan Karadzic nije drzava.
4)
Izvrsioca( I komandnu liniju) koji je pucao na nas pred Skupstinom BiH treba suditi za ratni zlocin, odnosno, ubistva civila i izazivanje opste opasnosti.
Nema "komandne linije". Nije pucao vojnik sa SMB sapkom na glavi i puskom koju je zaduzio u svojoj jedinici. Pucao je civil, kojeg je naoruzala i kontrolisala teroristicka skupina. To nije ratni zlocin, to je hladnokrvno, tesko ubistvo dvoje gradjana BiH koje je pocinio placeni pripadnik teroristicke organizacije, civil, drzavljanin BiH.
Banksy

#403 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

buzzer wrote:
Banksy wrote: Griješiš. Baš ovo iznad je njihov veliki problem. Dino Mustafić priča jedno, Bojan Bajić drugo, a priče su im pritom sasvim različite. A još se i ne zna ko je lider stranke i ko o čemu odlučuje, koji je koncept, plan rada i program (osim one svi smo za ravnopravnost, mir i saradnju, samo da rata ne bude i slične isprazne fraze koje serviraju sve stranke), i sve u svemu, svi mi vrlo malo znamo o čemu se tu zapravo radi ...
Skloni estradu u stranu, šta ostaje, koja priča? I šta zapravo znaš o Našoj stranci, osim da su Peđa, Danis i Dino ljudi s kojima bi rado popio kafu, ''gradska raja'', ima li tu šta još?
Ono što ja do sada znam: ''građanska stranka Srba, Hrvata i Bošnjaka'', ''Dayton je neupitan osnov'', ''bošnjački natalitet je najveći problem'', i sl, je katastrofa. Posebno ta politika šutnje o bitnim tekućim stvarima, nezamjeranje nikome, gdje zapravo i ne znaš koju i kakvu politiku zastupaju.
Po meni, jedino gdje su se do sada pokazali je pošten i principijelan stav oko Studija 99 i za to im zaista skidam kapu. Čini mi se da je Peđa zbog toga izgubio i posao ...
iskreno se nadam da si boldirano pogresno razumio, a ne svjesno pogresno interpretirao.
Ne, to su doslovno njegove riječi, ''bošnjački natalitet je najveća prijetnja opstojnosti BiH''. Svoju tezu detaljno je obrazložio na FTV, kod Duške Jurišić.
Nije valjda da to tek sad čuješ? Upoznaj se s materijom ...

http://nasastranka.ba/index.php?option= ... 9&Itemid=2
Alfons Kauders

#404 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

felipe kajetano wrote:
Alfons Kauders wrote: nacionalsocijalisticka demokratska radnicka partija bih
Nikad cuo..to joPet neki kosuljasi :?
bjelokosuljasi... :D
Lug

#405 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Lug »

Mislim da bi bilo puuuno ucinkovitije za vas i za drzavu Bosnu i Hercegovinu korisnije da se "nasa stranka" ovako predstavila u Nezavisnim novinama u Banja Luci i pokusala dobiti glasove, kojih koliko mi je poznata uopce nemate u manjem entitetu. Sta je svrha NARODNO-MJESOVITE stranke koja se zalaze za pridobivanje glasova SAMO u vecem entitetu?? Ono: mi cemo i tamo u buducnosti se angazovati... ne pije vode. Zasto ne dosad i zasto ne sad, ako se uzme u obzir da je predsjednik stranke po narodnosti Srbin?
Alfons Kauders

#406 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

jeza u ledja wrote: Kad cete shvatiti da odgovore na pitanja: "Ko nas zavadi?" , "Ko je poceo rat?", "Da li je RS genocidna tvorevina?" i slicne necete moci dobiti od politicke stranke kojoj je cilj osvajanje glasova u cijeloj BiH?
Ako znamo da jedino stranka koja osvoji glasove u cijeloj BiH moze dovesti ovu drzavu na stabilne noge onda je pitanje kako vi ocekujete da se to desi?
U tom slucaju ta stranka nece dobiti dobar dio glasova koje bi inace mogla dobiti u FBiH. Ako ce jedna liberalna stranka zrtvovati principijelnost kako bi privukla glasace najcrnje desnice, koja je onda svrha te stranke?
Zar su odgovori na ovakva pitanja stvarno prioritet i zar je apsolutno neophodno da se neka politicka opcija prvo opredjeli u ovim stvarima (i time prakticno stavi sebe na jednu stranu) da bi ona uopste mogla biti uzeta u obzir od strane veceg broja glasaca? Direktnim odgovorima na ovakva pitanja politicar se automatski stavlja na jednu stranu, i bez obzira koliko ta strana bila u pravu ili ne, tu joj se automataski zavrsava nastojanje da pridobije glasove one druge strane.
Bit svega je da nema strana. Proslo je 15 godina od rata, imamo cinjenice koje valja uvaziti i to je to. Uvazavanje istorijskih cinjenica uzimanje strana, a oni koji ih poricu i falsifukuju ih ne mogu promijeniti.
Insistiranje na ovakvim stvarima prije svega govori o vasoj opterecenosti, a ne o politickom stavu neke stranke, koja je samim svojim postojanjem i angazmanom jasno pokazala za sta se zalaze, ali ne, to se mora 'nacrtati' - da bi znali na cijoj su strani. Kada shvatite da takvih strana ne mora da bude onda mozemo dalje.
Mene ba boli kurac za ovim stvarima, politika me bas i ne zanima. Problem je sto ce za koji mjesec neko iz NS gostovati na TV-u, u nekom predizbornom programu i sto ce ga rastrgati na ovim pitanjima i jedni, i drugi... I treci... :D
Ovako covjek mora da odgovara kao da po jajima hoda, da ne uvrijedi koga...
Mislis da ne uvrijedi fasiste? :D
ahuseino

#407 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ahuseino »

Alfons Kauders wrote:
3)
Slazem se.

Znaci u Bosni nije bio rat nego terorizam? :?

ili...

Ako RAT u Bosni smijemo nazvati RATOM , onda nisi li usetao u samopostavljenu klopku - civilnog rata...

Osim ako kazemo da nije Karadzic vodio rat nego Milosevic...

Nije mi ovo konstruktivna prica pravo...
lazni penzioner

#408 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by lazni penzioner »

ahuseino wrote:Znaci u Bosni nije bio rat nego terorizam? :?

Rat protiv terorizma.
Alfons Kauders

#409 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

ahuseino wrote:
Alfons Kauders wrote:
3)
Slazem se.

Znaci u Bosni nije bio rat nego terorizam? :?

ili...

Ako RAT u Bosni smijemo nazvati RATOM , onda nisi li usetao u samopostavljenu klopku - civilnog rata...

Osim ako kazemo da nije Karadzic vodio rat nego Milosevic...

Nije mi ovo konstruktivna prica pravo...
Nisi ti bas dobro upratio sta sam govorio, hajd sad opet procitaj na sta sam mislio...
ahuseino

#410 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ahuseino »

Alfons Kauders wrote:
Nisi ti bas dobro upratio sta sam govorio, hajd sad opet procitaj na sta sam mislio...

Ma upratio sam ja vrlo dobro Alfonse, samo napominjem kako se moze protumaciti sa jedne druge perspektive... nebitno.

Pitanje za briznike proslosti, a mislim da sam ja jedan...

Da li je moguce postojanje jedne stranke koja ce ispuniti sve trazeno, po patriotskoj, pravednoj (antizlocinackoj) liniji, i u isto vrijeme biti odobravana na RS strani?

Njihova perspektiva je da imaju legitiman entitet, legalizovan Dejtonom. To sto je taj dogovor legalizovalo genocidnom krvlju iscrtane granice, je druga stvar... nesto o cemu je mozda trebalo imati muda i raspravljati '95-te; i nesto zbog cega kazem da se se istorija okrutno poigrala sa nama, i do dan danas igra.

Da li je u interesu zivjeti u miru sa tim entitetom, kao dijelom BIH; da li ga zelimo u drzavi (granice mu se nece promjeniti bez rata)?

Znaci je li realno ocekivati da moze postojati jedna stranka koja ce nazvati RS genocidnom tvorevinom, koja ce potegnuti na medjunarodnom pravu ponovnu tuzbu protiv Srbije, traziti priznanja, izvinjenja, otvarati rane itd. - a u isto vrijeme gledati u buducnost prodiruci na RS teritoriju, traziti glasove, gurati progresivne ideje na obje strane.

Moje skromno misljenje je da nije... odnosno, bilo bi interesantno vidjeti tu delikatnu igru, balansiranje i politiku.
Ja licno mislim da bih imao problema da se pomirim s tim (... imao problema... ali...), ali u isto vrijeme priznajem da je nemoguce ici u buducnost bez zajednice... odnosno ili zajednica ili razlaz... ovakav gridlock bi mogao nastaviti jos 50 godina bez centimetra napretka... ovako kako ide sada...

Futnota: Da li politicarima radi fear tactics uvijek treba onaj drugi? Da li je foteljama uvijek potreban vilan da bi ostali u fotelji? Kome onda najvise koriste pozivi za optuzivanje fasizma? Da li smo zaglavljeni izmedju etike i praktike? Sta zelimo od sebe... od onih drugih...?
playerX

#411 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by playerX »

Pedja Kojovic wrote:player x

Znaci ti mislis da bi se Danis iz Sarajeva, gdje zivi, trebao vratiti... gdje..?

Za ovaj dio tvog posta, koga prilazem, ja bih ne samo volio da je istina nego mislim i da je briljantan, doduse, na jedan specifican nacin.

"NS i u drugim gradovima, gdje god ima, makar neke sektore u nekoj mjesnoj zajednici troši novac na nebitne projekte (otvaranje pozorišta, kino dvorane divna je stvar; ali, bojim se, da ljevica u Francuskoj, uvijek, bez da joj iko to traži, organizira sindikalne proteste, a njeni političari, nisu bili umjetnici, nego fizički radnici, dok su se u isto vrijeme bavili politikom: danas ljevica u Francuskoj postaje respektabilan faktor, i sigurno se ne reklamira u izdanjima tipa Avaza)."

p.k.
Peđa, malo si se zbunio sa svim ovim citatima. Nisam ja ovo pisao nego "ritam" :) Vrati se malo unazad...
playerX

#412 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by playerX »

ritam wrote:Predizborna je godina i forumski se vrte iste teme; baš kao što je to ovdje bilo i prošle godine, a i kao što će biti naredne.
(U sklopu toga, malo i ''ćirilicom'' pišemo, a onda možda raspalimo i ikavicu.)
Ја сам намјерно "бацио удицу" и знао сам да ће се неко упецат. Ви сте први прокоментарисали ћирилицу и сами себи тиме опалили шамар, по мом мишљењу. Пошто је то толико битно, ја сам БОСАНАЦ исламске вјероисповијести, и сматрам и латиницу и ћирилицу својим писмом. Не могу да схватим да неко може толико некоме испрати мозак па да ћирилицу сматра искључиво српским писмом. Какве је само рат посљедице оставио... :?
El_comadante

#413 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by El_comadante »

za koji nivo vlasti se planirate kandidovati? da li se planirate imati kanidata za predjsetnistvo BiH (odnosno iz kojeg reda naroda jer je nazalost takava zakon) i da li planirate izaci na izbore sa predsjetnika RS? hvala. mislim sada nemoras o konkretnim imenima.
kiky

#414 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by kiky »

naša stranka ....
nije moglo ružnije i gluplje ime ...
( normalno, sad če neki filozof da kaže kako nije bitno ime nego suština & principi ... bla bla ... )
:D
Realist-idealist

#415 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Realist-idealist »

Mislim da je Pedja demonstrirao do koje mjere su pripadnici njegove partije u stanju da daju kategoricka rjesenja na neka goruca pitnanja u nasoj domovini. Svoje misljenje cu ponoviti jos jednom: NS je tu da pokupi u glavnom bosnjacke "lijeve" glasove u Sarajevu i to ne u svakoj opstini tako da najveca kvalifikacija koja se moze prilijepiti nasoj stranci je da je mahalska. Zasto mahalska? Zato sto nema ni G od gradjanskog koncepta u svom programu. Ovdje ne govorim o njihovoj retorici (i Mile tvrdi da je socijademokrata a najgori je fasista) vec o principima koji su bitni za uspostavu efektivnog a ne fiktivnog gradjanstva koje nsovci ignorisu jer ni sami ne znaju bolje osim pokupit po koji glas na malogradjanske price koje mogu kupiti samo oni koji nemaju rat cak ni u podsvijesti a kamoli u svijesti.

Prvo, jedna gradjanska stranka principijelno ne moze nikada priznati postojanje entickih linija razdvajanja koja su nastala najgorogom agresijom koju je povela Srbija zajedno sa najvecim brojem srpskog naroda na BiH jedan od cijih je ciljeva bilo i istrebljenje i progon drugih naroda. Moze neko pomisliti da je njihovo prihvatanje takvog okvira ustrojstva ove drzave koji oni ne zele mijenjati odraz prihvatanja sudbine onog realpolitickog i nepromjenljivog ali zapravo nije. Ja samo vidim prihvatanje podijeljene BiH i daljnju "federalizaciju" federalizacije. Da ce osvojiti simetrican broj glasova u RS-u (kosto Pedja indicira) nemoguce je nakon Bojanovog famoznog novog nacertanija u kojem osudjuje svakog srbina koji prihvata gospodina generala Mladica za svog srpskog heroja. Znaci manimo se suplje i prestanimo predavati nekim mariginalnim politickim strujanjima vaznosti koju ne zasluzuju.

Moram jos reci da u Pedjinim odgovorima primjetno je tipicno politikanstvo kada odgovara na pitanja o kojima se najradije ne bi izjasnjavao. Na moje pitanje sta misli o prvom precjedniku precjednistva Aliji Izetbegovicu Pedja je jednostavno odgovorio, on je prvi precjednik nezavisne BiH, bez da odgovori na ono sto je implicitno u tom pitanju a sto je i eksplicirano u mom podpitajnu sta misli o njegovoj ratnoj, poratnoj, nacionalnoj itd politici. Pedja nisi pred kamerama nego pred rajom na forumu koja nije paglu.

Tvrdnja da historija nije bitna i da se treba fokusirati na radna mjesta, na ekonomiju i td je tipican liberal bullshit. Vidjeli smo naivnost evropskih deomkratija pred kraj devetnaestog stoljeca koje su zatvorile oci pred rastucim problemima usko vezanim za pitanja identiteta, historije i ideologije (njemacko ujedinjenje na pr) i vjerovali da ce ako ljudi budu ekonomski zadovoljniji zaboraviti ista, kako su dozivjele svoj krah u prvom pa zatim i u drugom svjetskom ratu. U prvom na pr jer su vodili politics of appeasement prema Njemackoj bez da prihvate njemacki militantni nacionalizam koji je dva puta u trideset godina zapriejtio evropskom miru kao realnost. Isto tako u bosanskom slucaju zatvarati oci pred nacional-fasizmom srbije i njenog genocidnog djeteta RS-a i pretvarati se da historija nije bitna, da cemo sve srediti otvaranjem novih radnih mijeta, pravljenjem infrastrukture bla bla je nevidjena naivnost koja se moze pokazati pogubnom za sve nas.

Sve u svemu NS ne moze predstavljati nikakvu gradjansku alternativu koja ce biti gradjanska iskljucivo u Sarajevu. Sarajevo ima dovoljno gradjanske svijesti pa predlazem istima da se fokusiraju i da je grade tamo gdje je stvarno potrebna, podjimo od RS-a prvo. Jedna politicka opcija koja stavlja Dayton kao pocetak i kraj svog politickog djelovanja, bez hrabrosti da zahtijeva konkretnim koracima da se ukine RS kao genocidna i etnocentricka tvorevina, je samo jos jedna u plejadi kukavickih MALO-gradjanskih opcija u ovom dijelu BiH kojih ima na pretek a koje nisu ni nista bitno (a boga mi ni na nebitno) utjecale niti promijenilo. Niti su idejno a ni kadrovski u stanju promijeniti ista bitno u ovoj zemlji. Zali boze glasova.
Last edited by Realist-idealist on 26/03/2010 11:14, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#416 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Realist-idealist wrote: ...
Sve u svemu ne moze predstavljati nikakvu gradjansku alternativu koja ce biti gradjanska iskljucivo u Sarajevu. Sarajevo ima dovoljno gradjanske svijesti pa predlazem istima da se fokusiraju i da je grade tamo gdje je stvarno potrebna, podjimo od RS-a prvo. Jedna politicka opcija koja stavlja Dayton kao pocetak i kraj svog politickog djelovanja, bez hrabrosti da zahtijeva konkretnim koracima da se ukine RS kao genocidna i etnocentricka tvorevina, je samo jos jedna u plejadi kukavickih MALO-gradjanskih opcija u ovom dijelu BiH kojih ima na pretek a koje nisu ni nista bitno (a boga mi ni na nebitno) utjecale niti promijenilo. Niti su idejno a ni kadrovski u stanju promijeniti ista bitno u ovoj zemlji. Zali boze glasova.
Da li bi zelio od NS cuti npr. sljedece:
Evo ukidamo RS vec 15 godina, a kad cemo, ne zna se, nit je bitno, ali bitno je da mi to ukidamo, pa ukidamo, tu genocidnu tvorevinu, evo i Haris, tj. Danis im je "opet rek'o", oni ce se samoukinuti koliko jos sutra ..... :-)
Da li ce onda stranka zasluziti ogromne plate i penzijice???? :-D
Sta su uopste do sada napravile sve ove 100% BiH itd., osim sto su se nakrali i osim sto su sebi osigurali dozivotne penzije?

Inace:
Prema istraživanjima objavljenim početkom godine, preko 20 odsto stanovništva u BiH nije u mogućnosti da sebi obezbijedi jedan obrok dnevno. To znači da je oko million ljudi siromašno.

BiH je, uz Albaniju, najsiromašnija u Evropi, kaže se u izvještaju koji je ovih dana objavila američka obavještajna agencija CIA. Sve su to zabrinjavajući podaci u godini u kojoj će se održati parlamentarni izbori. Ukoliko ne bude odlaganja zbog zastoja u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, glasači su ponovo na ispitu 3. oktobra ove godine.

http://www.danas.org/content/siromastvo ... 93736.html
Pedja Kojovic

#417 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

El comandante

Nasa stranka ce imati kandidate za sve nivoe vlasti u BiH.

p.k.
Pedja Kojovic

#418 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

NAŠA STRANKA: Prvo pojavljivanje Odbora za RS
Petak | 26.03.2010.
Naša stranka će u subotu 27. marta u Međunarodnom pres centru/IPC BL (hotel „Bosna“), sa početkom u 11.55 časova, održati konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljeni organi i članovi Odbora Naše stranke za Republiku Srpsku

Istog dana, u hotelu „Bosna“, sa početkom u 11 časova, zasjeda i Glavni odbor Naše stranke. Sjednici i konferenciji za novinare će prisustvovati svi funkcioneri Naše stranke.

Ovo je ujedno i prvo pojavljivanje Odbora Naše stranke za RS u javnosti.

(** No links **, BLIN/eb)
uvjek dobar gost

#419 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by uvjek dobar gost »

Kapisla wrote:JA NE VIDIM NEKAKVU RAZLIKU OVE vaše stranke U ODNOSU NA DRUGE. AMBALAŽA JE MALO DRUGAČIJA A SADRŽAJ ISTI.
skini narodne naočale i progledaj, ako ne Naša Stranka onda neka druga....
Kapisla

#420 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Kapisla »

Pedja!

Od vaše stranke i njenog bitnijeg djelovanja u RS nema i neće biti ništa. To p'olitikanstvo koje vi POTURATE kao nekakvu ideju pije vode i ima nekakvu prodju od Vječne Vatre do bistroa Jagoda na Marin Dvoru.Vaši članovi su uglavnom ljudi koji su izgubljeni u vremenu i prostoru..Ideja "naše stranke"je već odavno negdje na dnu kante za smeće,a tamo je još od vremena dok ste bili u Trampinoj ulici. Vi ste kao UG izum i vlasništvo Fadila Šere... ZAR NE
Realist-idealist

#421 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Realist-idealist »

VjecitiStudent wrote:
Realist-idealist wrote: ...
Sve u svemu ne moze predstavljati nikakvu gradjansku alternativu koja ce biti gradjanska iskljucivo u Sarajevu. Sarajevo ima dovoljno gradjanske svijesti pa predlazem istima da se fokusiraju i da je grade tamo gdje je stvarno potrebna, podjimo od RS-a prvo. Jedna politicka opcija koja stavlja Dayton kao pocetak i kraj svog politickog djelovanja, bez hrabrosti da zahtijeva konkretnim koracima da se ukine RS kao genocidna i etnocentricka tvorevina, je samo jos jedna u plejadi kukavickih MALO-gradjanskih opcija u ovom dijelu BiH kojih ima na pretek a koje nisu ni nista bitno (a boga mi ni na nebitno) utjecale niti promijenilo. Niti su idejno a ni kadrovski u stanju promijeniti ista bitno u ovoj zemlji. Zali boze glasova.
Da li bi zelio od NS cuti npr. sljedece:
Evo ukidamo RS vec 15 godina, a kad cemo, ne zna se, nit je bitno, ali bitno je da mi to ukidamo, pa ukidamo, tu genocidnu tvorevinu, evo i Haris, tj. Danis im je "opet rek'o", oni ce se samoukinuti koliko jos sutra ..... :-)
Da li ce onda stranka zasluziti ogromne plate i penzijice???? :-D
Sta su uopste do sada napravile sve ove 100% BiH itd., osim sto su se nakrali i osim sto su sebi osigurali dozivotne penzije?
Pitanje ti je - ako se moze nazvati pitanjem - prvo konfuzno. Ne pricam ja o harisovoj supljoj retorici sto posto BiH koja mu je donijela glasove naivaca ja govorim ovdje o prije svega jednom etickom principu - NS bi barem trebala da jasno da do znanja da prihvata RS kao nametnutu i kao stvar koja je uslovljena a ne da se sepuri kako je ustrojstvo bih za njih sveto slovo i sl. Za mene je takav stav i takva politika samo odraz nezrelosti i hipokrizije. Jer oni zele da objedine glasove i federacije i rs-a ignorisuci nase najbitnije razlike koje nas i dan danas koce. Ne treba mi gradjanstvo koje priznaje geoncidnu tvorevinu RS kao vjecitu kategoriju.

Inace:
Prema istraživanjima objavljenim početkom godine, preko 20 odsto stanovništva u BiH nije u mogućnosti da sebi obezbijedi jedan obrok dnevno. To znači da je oko million ljudi siromašno.

BiH je, uz Albaniju, najsiromašnija u Evropi, kaže se u izvještaju koji je ovih dana objavila američka obavještajna agencija CIA. Sve su to zabrinjavajući podaci u godini u kojoj će se održati parlamentarni izbori. Ukoliko ne bude odlaganja zbog zastoja u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, glasači su ponovo na ispitu 3. oktobra ove godine.

http://www.danas.org/content/siromastvo ... 93736.html
To nije upitno. Moramo se zapitati zasto je to tako da bi smo znali tacan redoslijed primarnih, sekundarnih itd uzroka. Prvo, glavni krivac za siromastvo BiH nije koja ce politicka opcija biti na vlasti nego njeno ustrojstvo. Znaci prvi uzrok je uprvo ta agresija iz 92. Usko vezan za ovaj uzrok je nametanje etnocentricne strukture u RS-u koja blokira svaku vrstu drzavne strategije pa tako i one koja bi se eventualno odnosila na borbu protiv siromastva jer joj je glavni cilj ukidanje Bosne i Hercegovine a ne bavljenej socijalnim pitanjima. Drugi rezlultat (opet) rata je nametanje jako skupog i neefikasnog struktuiranja vlasti u Federaciji sa podjelom na mali milion kanotona i apsurdnom decentralizacijom. 70 posto naseg novca ide za odrzavanje frankenstajna zvanog federacija. Tek treci uzrok siromatva je korumpiranost politicara koji je opet omogucen ovakvim gadnim ustavnim ustrojstvom koji na pr. dozvoljava decentralizaciju bez ikakve efikasne kontrole drzave, koji promovira zavisno sudstvo koje je u federaciji onemoguceno jer sluzi oligarhiji a rs-u sluzi i oligarhiji i nacionalistickim teznjama za otcjepljenjem, koji promovira nestabilnost i kao uzrok toga manjak interesovanja stranih ulagaca, odljev profesionalne radne snage itd itd

NS ustavnim pitanjima niti zeli niti je u stanju da se bavi tako da im ostaje samo mogucnost da kupuju glasove retorikom protiv korupcije. Potencijalni uspjeh NS-a bez obzira na nepostojanje realne programske deklaracije uslovljen je neinformisanoscu na jednoj strani a najvise zaslijepljenoscu onog "neopredijeljenog" dijela sarajevske omladine koji zbog frustrirajuceg poltiickog stanja na jednoj i nepostojanja prave alternative sadasnjim politikama na drugoj strani, vidi u NS-u nekakvu revolucionarnu ideju dok je zapravo rijec o konzervativnoj politickoj opciji (ne ideoloski) koja ce nastaviti raditi stvari koje rade i sadasnje stranke na vlasti i pravdati nam se preko tv-a da eto ne moze se bolje jer su naslijedili probleme od svojih prethodnika, i konacno nestati sa politicke scene nakon nekolko godina.
Pedja Kojovic

#422 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

realist idealist

Zasto ste stali s proricanjem tamo gdje ste stali ?
Daj nam recite, sta ce biti dalje ?
Hoce li nas Pape odvesti na svjetsko ?

p.k.
VjecitiStudent

#423 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Realist-idealist wrote: To nije upitno. Moramo se zapitati zasto je to tako da bi smo znali tacan redoslijed primarnih, sekundarnih itd uzroka. Prvo, glavni krivac za siromastvo BiH nije koja ce politicka opcija biti na vlasti nego njeno ustrojstvo. Znaci prvi uzrok je uprvo ta agresija iz 92. Usko vezan za ovaj uzrok je nametanje etnocentricne strukture u RS-u koja blokira svaku vrstu drzavne strategije pa tako i one koja bi se eventualno odnosila na borbu protiv siromastva jer joj je glavni cilj ukidanje Bosne i Hercegovine a ne bavljenej socijalnim pitanjima. Drugi rezlultat (opet) rata je nametanje jako skupog i neefikasnog struktuiranja vlasti u Federaciji sa podjelom na mali milion kanotona i apsurdnom decentralizacijom. 70 posto naseg novca ide za odrzavanje frankenstajna zvanog federacija. Tek treci uzrok siromatva je korumpiranost politicara koji je opet omogucen ovakvim gadnim ustavnim ustrojstvom koji na pr. dozvoljava decentralizaciju bez ikakve efikasne kontrole drzave, koji promovira zavisno sudstvo koje je u federaciji onemoguceno jer sluzi oligarhiji a rs-u sluzi i oligarhiji i nacionalistickim teznjama za otcjepljenjem, koji promovira nestabilnost i kao uzrok toga manjak interesovanja stranih ulagaca, odljev profesionalne radne snage itd itd

NS ustavnim pitanjima niti zeli niti je u stanju da se bavi tako da im ostaje samo mogucnost da kupuju glasove retorikom protiv korupcije. Potencijalni uspjeh NS-a bez obzira na nepostojanje realne programske deklaracije uslovljen je neinformisanoscu na jednoj strani a najvise zaslijepljenoscu onog "neopredijeljenog" dijela sarajevske omladine koji zbog frustrirajuceg poltiickog stanja na jednoj i nepostojanja prave alternative sadasnjim politikama na drugoj strani, vidi u NS-u nekakvu revolucionarnu ideju dok je zapravo rijec o konzervativnoj politickoj opciji (ne ideoloski) koja ce nastaviti raditi stvari koje rade i sadasnje stranke na vlasti i pravdati nam se preko tv-a da eto ne moze se bolje jer su naslijedili probleme od svojih prethodnika, i konacno nestati sa politicke scene nakon nekolko godina.
Moze li preporuka - recept, kako promijeniti ustavno ustrojstvo BiH?
Pedja Kojovic

#424 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Saopštenje za javnost ZA OBJAVU!

POSLANICI DOMA NARODA FBIH IZGUBILI SVAKI KONTAKT SA PAMEĆU

Sramnom odlukom da sebi povećaju plate na 3250 KM, skrate svoj radni vijek i potom uživaju u penzijama od 2100 KM, koje po njihovoj smrti nasljeđuje njihova porodica, delegati FBiH Doma Naroda su jučer jasno pokazali ne samo čije i kakve interese oni zapravo štite nego i potpuni nedostatak morala i zdravog razuma.

Član Izvršnog Odbora Naše stranke Peđa Kojović je izjavio “Gospodo poslanici, kako vas nije stid? Zbog vas se udaljavamo od Evrope. Zbog vašeg nerada i bezobrazluka zemlja je na ivici bankrota. Neodgovorno ste zadužili našu djecu kod Medjunarodnog monetarnog fonda. I sada ste još imali obraza da sami sebi povećate plate i penzije, a skratite svoj radni vijek. Šta je sljedeće? Rat kojim ćete pokušati zamesti tragove svog kriminala?”

Poruka Naše stranke poslanicima koji su podigli ruke za ovu drsku pljačku je vrlo jednostavna; Da smo na vašem mjestu mi taj novac ne bismo trošili. Morat ćete ga vratiti onome kome pripada – građanima i građankama BiH. Oktobar je blizu.
Manojlo1

#425 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Manojlo1 »

Image :)
Hehe...eto ideje za predizborni plakat NS...besplatno (castim)
Locked