Vecina Bosanaca je protjerana u inostranstvo! Inace dobra ti je teorija, samo padas iz prakse.behavac wrote:Pa Bosanci se nisu nigdje izgubili.Šapat wrote:A...jel' mogu ja vas sve nesto pitati...onako usput...? A pogotovo ove "tordzije".
Gdje se u svim ovim vasim podjelama izgubise - Bosanci?
I samo mi nemojte poceti s pricom kako je to "izmisljena kategorija", ili "kako to ne postoji po Ustavu", itd.
Ako je ta kategorija izmisljena (sto, naravno, nije niti je ikada bila), pa cak i pored toga sto nije uvrstena u Ustav BiH (sto je ionako svjetski presedan da jedan mirovni sporazum predstavlja i validan Ustav jedne zemlje i kao takav ce prije ili kasnije biti totalno izmijenjen), ipak ostaje par cinjenica, i to zvanicnih:
1. U BiH su na snazi 3 zvanicna jezika - Srpski, Hrvatski i Bosanski (ne Bošnjački gospodo, nego upravo Bosanski)
2. Dvije od tri etnicke grupe u BiH imaju, i zauvijek ce imati prefix - Bosanski (Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati, sto ih vise nego jasno distancira od izvornih Srba iz Srbije i Hrvata iz Hrvatske. Bosanski muslimani su se preobukli u Bosnjake, ali su i oni i dalje - Bosanski)
3. Ova zemlja se jos uvijek zove, a uvijek ce se i zvati - Bosna i Hercegovina (ne Bošnja i Hercegovina)
4. Valuta ove zemlje ima skracenicu BAM, a u prevodu - Bosanska marka ili na Eng.- Bosnian mark (ne Bošnjačka ili Bosniak's)
5. Svi gradjani ove drzave imaju pasos na kojem pise - Bosna i Hercegovina, a ne Republika Srpska ili Herceg-Bosna (i nemojte mi ni pocinjat srat o dvojnim drzavljanstvima jer to s ovim nema veze)
Ima ovoga jos kamara, ali hajde sad da mi neko suvislo objasni kako to da pored svega nabrojanoga u Bosni ne postoje - Bosanci?
I dodatno, nemojte ni zamisljati da bi se ovdje ikada mogla napraviti neka podjela, a da se i Bosance nesto ne pita.
Edit: i da jos jednom kazem svima redom, iz svih torova - kome se ne svidja u BiH i ko je ne smatra svojom - kofere u sake i put pod noge tamo gdje mislite da ce vam biti bolje i u ono sto smatrate svojim. Ali pri tome se ne nadajte da cete sa sobom ponijeti i jedan komad ove zemlje (osim onoliko kamenja koliko mozete potrpati u dzepove).
Vecina njih je u BIH gdje je i bila.
Ko sto je Hrvatska nacionalna drzava Hrvatskog naroda(koji je konstitutivan) ali i ostalih(nacionalnih manjina), tj svih gradjana iste, BIH je tako nacinalna drzava tri konstitutivna naroda (Bosnjaka, Srba, Hrvata) ali i ostalih(nacionalnih manjina), tj svih gradjana iste.
Prema tome svako se moze izjasniti da je i etnicki Bosanac ili Hercegovac ali onda je po ustavu ostali i tu je sve jasno.
S tim da ovi nazivi kod nas oznacavaju jos i regionalnu pripadnost ali pripadnost drzava.
Eto je se po nacinalnost izjasnjavam kao Srbin al ne osjecam se ni u kakvom toru, a kofere uzimam samo kad idem vani na odmor, u posjete ili poslovno.
Al redovno se i vratim...
Medjutim ja sam takodje Bosanac , regionalano, kao sto mogu reci i Krajisnik a i Banjalucanin.
Isto tako sam Bosanac i Hercegovac po drzavljanstvu.(kao sto su je Valonac istovremeno i Belgijanac)
To je preklapanje identiteta, i jedan ne iskljucuje drugi.
Milorad Dodik ALL ABOUT
-
Abacija
#401 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
-
retradicionaliziran
#402 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Znamo da Dodik voli pjevati na javnim mjestima, šta mislite da li on pjeva u pjesmi Bijelog Dugmeta "tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac"? 
- Fair Life
#403 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Zna Milorad kako plivati...

-
popajic
#404 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Nije isto Lincoln,a i nepotrebni navodnici,jer se u Jugi i zvanicno moglo izjasnjavati kao Jugosloven,a danas kad se izjasnis kao Bosanac ides pravo pod "ostale".Postao/la Lincoln-Burrows dana 09/10/2008 11:51
Kao što su u SFRJ "postojali" Jugoslaveni, tako i sad postoje Bosanci.
Ali neka, ljudi nek se izjasne kako se osjećaju, nemam ništa protiv.
Ja sam da svatko bude ono što je, a protiv da svi budemo jedno te isto, a nismo.
Ima @abacija ima pravo,svi smo ponajprije ljudi,s tim sto te niko ne pika kao "ljuda"(
Ali,odosmo mi off topic. O Milencetu i pajdasima (svih sorti) je rijec.
- and
#405 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
naravno da nismo,ali treba se zapitati ko je radio na tome da budemo jedno te isto na teritoriji gdje je bio u većini?ako nisi "isto"u logor ili pod zemlju.Lincoln-Burrows wrote:Kao što su u SFRJ "postojali" Jugoslaveni, tako i sad postoje Bosanci.
Ali neka, ljudi nek se izjasne kako se osjećaju, nemam ništa protiv.
Ja sam da svatko bude ono što je, a protiv da svi budemo jedno te isto, a nismo.
- and
#406 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
ako svi znaju da je rsk bila predmet trgovanja i da je hrvatima u bih to plaćeno ne znam u čemu je problem?Lincoln-Burrows wrote:Svi znaju da je RSK bila predmet trgovanja a Tudjman je potpisao umjesto BiH Hrvata.Novi_Nick wrote:Zato sto su AI, Silajdjic i Sacirbegovic potpisali i dali Srbima 49% BH teritorije i sto je MZ stavila u FBiH Bosnjake pod kontrolu Hrvatske preko Hrvata u BiH. Znaci USA i MZ uz ogromnu pomoc Bosnjackih politickih predstavnika diletanata ili izdajnika je stavila Bosnjake pod kontrolu Srbije i RS s jedne strane i Hrvatske i HB s druge strane. Posto sada to znaju politicki predstavnici Srba, Bosnjaka i Hrvata njima svima najvise odgovara federalna teritorijalna podjela da bi svi mogli da vladaju nad tim svojim narodima u svojim teritorijalnim dijelovima.zavrzlama wrote:Dali neko zna zasto je USA i MZ natjerala Tudjmana da prisili BIH hrvate na stvaranje FBIH....kad ovo sebi neki rastumace i nadju odgovor, znat ce sto nece biti podjele BIH...treceg etiteta...i zasad ukidanja dva opstojeca...eto pa razmisljate..svi odgovori su tu..
S ovom teritorijalnom politikom najvise problema imaju Bosnjaci. Srbi iz RS imaju teritorijalnu povezanost sa Srbijom (prvo sva istocna Bosna (RS) a kasnije preko koridora i zapadna Bosna (RS), Hrvati iz HB imaju teritorijalnu povezanost sa Hrvatskom a Bosnjaci imaju teritorijalu i duhovnu povezanost sa? Izvoli @ zavrzlama pa odgovori?
Hrvati samo žele sami reći što im treba i ne žele ništa više nego što imaju druga dva naroda.
i mi smo kao posljedicu tog sporazuma dobili ne znam koliko srba iz hrvatske.
- Lincoln-Burrows
#407 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Problem je što Hrvati u BiH nisu sredstvo za plaćanje.and wrote: ako svi znaju da je rsk bila predmet trgovanja i da je hrvatima u bih to plaćeno ne znam u čemu je problem?
-
Abacija
#408 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Ja bi volio da nije tako, ali hajde ti to reci HDZ-u i ostalim nacionalistickim strankama.Lincoln-Burrows wrote:Problem je što Hrvati u BiH nisu sredstvo za plaćanje.and wrote: ako svi znaju da je rsk bila predmet trgovanja i da je hrvatima u bih to plaćeno ne znam u čemu je problem?
- Arminovski
#409 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Sto bi u prevodu bilo ovako: Da danan-sutra odes u KInu i uzmes njihovo drzavljanstvo onda ne bi imao nikakve veze sa Bosnom, ni regionalno ni po drzavljanstvu (osim onoga: rodjen sam tamo, bio sam tamo)? Ili bi bio Bosanac proporcionalno onome koliko dugo si zivio da datom novom mjestu?behavac wrote: Pa Bosanci se nisu nigdje izgubili.
Ko sto je Hrvatska nacionalna drzava Hrvatskog naroda(koji je konstitutivan) ali i ostalih(nacionalnih manjina), tj svih gradjana iste, BIH je tako nacinalna drzava tri konstitutivna naroda (Bosnjaka, Srba, Hrvata) ali i ostalih(nacionalnih manjina), tj svih gradjana iste.
Prema tome svako se moze izjasniti da je i etnicki Bosanac ili Hercegovac ali onda je po ustavu ostali i tu je sve jasno.
S tim da ovi nazivi kod nas oznacavaju jos i regionalnu pripadnost ali pripadnost drzava.
Eto je se po nacinalnost izjasnjavam kao Srbin al ne osjecam se ni u kakvom toru, a kofere uzimam samo kad idem vani na odmor, u posjete ili poslovno.
Medjutim ja sam takodje Bosanac , regionalano, kao sto mogu reci i Krajisnik a i Banjalucanin.
Isto tako sam Bosanac i Hercegovac po drzavljanstvu.(kao sto su je Valonac istovremeno i Belgijanac)
Recimo drugi primjer: Pripadnici dva konstitutivna naroda iz dvije ugledne porodice koje su vijekovima ovde se uzmu i dobiju dijete. Sta je to dijete? Manjina? Bosanac po regionalnoj pripadnosti? Kako to da dva konstitutivna naroda izrode ostalog, koji po definiciji moze a i ne mora da ima neke strasne veze sa Bosnom (I Kinez sa nasim drzavljanstvom bi se racunao kao ostali).
Izvini, taj "regionalni bosanski" sufiks mi se cini vrlo labavim, nesto bez cega se moze a i ne mora ovisno o tome da li pada kisa ili snijeg ili odakle vjetar duva. Daj reci mi da grijesim i ako grijesim onda zasto.
-
Abacija
#410 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Tisu misu; od koga je, super je i ispalo...Arminovski wrote:Sto bi u prevodu bilo ovako: Da danan-sutra odes u KInu i uzmes njihovo drzavljanstvo onda ne bi imao nikakve veze sa Bosnom, ni regionalno ni po drzavljanstvu (osim onoga: rodjen sam tamo, bio sam tamo)? Ili bi bio Bosanac proporcionalno onome koliko dugo si zivio da datom novom mjestu?behavac wrote: Pa Bosanci se nisu nigdje izgubili.
Recimo drugi primjer: Pripadnici dva konstitutivna naroda iz dvije ugledne porodice koje su vijekovima ovde se uzmu i dobiju dijete. Sta je to dijete? Manjina? Bosanac po regionalnoj pripadnosti? Kako to da dva konstitutivna naroda izrode ostalog, koji po definiciji moze a i ne mora da ima neke strasne veze sa Bosnom (I Kinez sa nasim drzavljanstvom bi se racunao kao ostali).
Izvini, taj "regionalni bosanski" sufiks mi se cini vrlo labavim, nesto bez cega se moze a i ne mora ovisno o tome da li pada kisa ili snijeg ili odakle vjetar duva. Daj reci mi da grijesim i ako grijesim onda zasto.
-
behavac
#411 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Dobro i???Arminovski wrote:Ћbehavac wrote: Pa Bosanci se nisu nigdje izgubili.
Sto bi u prevodu bilo ovako: Da danan-sutra odes u KInu i uzmes njihovo drzavljanstvo onda ne bi imao nikakve veze sa Bosnom, ni regionalno ni po drzavljanstvu (osim onoga: rodjen sam tamo, bio sam tamo)? Ili bi bio Bosanac proporcionalno onome koliko dugo si zivio da datom novom mjestu?
Sta sad ja tu mogu.
Ja sam samo iznio svoje misljenje o trenutnom stanju.
A sto se tice Bosanaca i nestanka, vidim da ti smatras da su prilicno nestali, ti je otprilike kao pitanje gdje nestadose Jugosloveni.
Licno mislim da svako ima pravo da se izjasni kako hoce.
Posto je i u SFRJ postojalo onih koji su se izjasnjavali kao Jugosloveni, i iako nije to bio procentualno velik broj, oni su opet imali poseban status, tj nisu bili obicna nacionalna manjina.
Tako treba to rijesiti i za one koji se osjecaju kao etnicki i nacionalni Bosnaci u BIH. Kazem samo Bosanci jer ne vidim da ima onih koji se izjasnjavaju kao Hercegovci na bilo koji nacin osim regionalno ili pripadnosti drzavi BIH.
Licno mislim da se to moze najjednostavnije ovako rijesiti.
U ustavu dodamo:
"Бошњаци, Хрвати, Срби, као конститутивни народи, и Босанци, (заједно са осталим), и грађани Босне и Херцеговине овим одлучују да Устав Босне и Херцеговине гласи:..."
A takodje promjenimo i izborni zakon da se eliminise diskriminacija tako sto ce predstavnici entiteta biti iz bilo kojeg naroda, a u dom naroda ce se moci birati predstavnici tog naroda sa prostora cijele BIH.
Posto ni u Jugi nije postojao dom naroda za 'Jugoslovene' nema potrebe ni 'Bosance' uvoditi u taj dom.
To bi samo nepotrebno napravilo jos komplikovaniji sistem a mislim da je ovo iznad dovoljno.
-
appleipod
#412 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Zemljače, a šta bi ti sa Hercegovcima uradio? Možemo li i mi u taj Ustav?
- Deleter
#413 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Ma Hercegovci se podrazumijevaju kada se kaze Bosanci.
A ima jedna "sitna" ispravka koja se tice konstitucije BiH - BiH nije konstituisana od 3 nacije, nego od tri naroda. Ne brkajte pojmove.
Ili uzmite Ustav i procitajte. Fino pise "three ethnic groups", a ne "three national groups"
Po logici stvari, kako je i objasnjeno ranije vezano za "Bosanski" ovo i ono, svi smo mi po nacionalnosti Bosanci i Hercegovci (u skladu sa imenom nase drzave), a po etnickoj pripadnosti, tj. narodnosti se dijelimo na srbe, hrvate, bosnjake, rome, itd. Naravno, sve sa spomenutim prefixom "Bosanski"
Ukratko, mi pod hitno moramo uspostaviti drzavu baziranu na gradjanskom, a ne etnickom principu, sa jednom, bosanskohercegovackom nacionalnoscu i X narodnosti. Ovako...odosmo mi svi u 3 lijepe PM...
A ima jedna "sitna" ispravka koja se tice konstitucije BiH - BiH nije konstituisana od 3 nacije, nego od tri naroda. Ne brkajte pojmove.
Ili uzmite Ustav i procitajte. Fino pise "three ethnic groups", a ne "three national groups"
Po logici stvari, kako je i objasnjeno ranije vezano za "Bosanski" ovo i ono, svi smo mi po nacionalnosti Bosanci i Hercegovci (u skladu sa imenom nase drzave), a po etnickoj pripadnosti, tj. narodnosti se dijelimo na srbe, hrvate, bosnjake, rome, itd. Naravno, sve sa spomenutim prefixom "Bosanski"
Ukratko, mi pod hitno moramo uspostaviti drzavu baziranu na gradjanskom, a ne etnickom principu, sa jednom, bosanskohercegovackom nacionalnoscu i X narodnosti. Ovako...odosmo mi svi u 3 lijepe PM...
- Real Khan
#414 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Deleter wrote:Ma Hercegovci se podrazumijevaju kada se kaze Bosanci.
-
Liska
#415 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Kad već nagađamo, zašto bi bio problem dodati i Hercegovce. Ni uz najbolju volju se ne mogu osjećati kao Bosanac, kao Hercegovac bih i mogao.
-
behavac
#416 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Ma moze ali mislio sam ni nema onih koji se osjecaju Hercegovcima osim regionalno, tj u nekom etnickom ili nacionalnom smislu.appleipod wrote:Zemljače, a šta bi ti sa Hercegovcima uradio? Možemo li i mi u taj Ustav?
Al ako treba moze i ovako:
"Бошњаци, Хрвати, Срби, као конститутивни народи, и Босанци и Херцеговци (заједно са осталим), и грађани Босне и Херцеговине овим одлучују да Устав Босне и Херцеговине гласи:..."
Al prvo bi trebali provesti popis i vidjeti koliko ima Srba, Bosnjaka, Hrvata a koliko Bosanaca a i Hercegovaca i koliko ostalim.
Vec se ranije raspravljalo o pojmu nacije i zaklju cak je bio da kod nas to ima dvojako znacenje.Deleter wrote:Ma Hercegovci se podrazumijevaju kada se kaze Bosanci.
Postoji pripadnost drzavi - drzavljanstvo i pripadnost narodu - etnicitet.
E sad neki ovdje nacionalnost vezu sa drzavom a neki sa narodom, pa je zato bolje ovaj pojam izbjegavati a ako se vec koristi onda treba navesti u kom znacenju.
I ja sam napravio malu konfuziju jer nisam pojasnio u kom znacenju, al da se sad ispravim - bilo je u smislu pripadnosti narodu.
A mislim i da ce ovdje kod popisa biti pitanje sta ste po nacionalnosti: Srbin, Bosnjak, Hrvat, Bosanac, Hercegovac, ostali,...
al nisam siguran
- ljubav_aha
- Šapat
#418 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
I jope malo o etnicitetu i naciji...hajde sta fali. 
Ja se ne bih slozio s tobom Behavac. Pazi nesto...ranije navedoh direktan licni primjer te etnicko-nacionalne perfidnosti kojom nas pokusavaju strpati u jedan od "vazecih" torova.
Evo i da ukratko ponovim - na fakultetu ti se pod nos stavi kamara papira da popunis, a najednom od njih stoji rubrika "Narodnost", dok je na drugom rubrika "Nacionalnost". Kako bi ti, po tvojoj formuli, ovo popunio?
Sinoc gledam Dusku i Posteno, i nazalost shvatih da cak i ljudi koji ispred imena imaju i dr. i mr. i prof. i ne znam ni ja sta, u stvari takodjer brkaju pojmove i ni sami nisu sigurni sta je sta u BiH. Cas spominju "nacionalno pitanje", a u sljedecoj recenici kazu "narodi BiH", podvodeci sve to pod isto. A isto nije niti moze biti. Ni u BiH niti bilo gdje drugo.
A Dino Mustafic je pri kraju rekao najbolju stvar - mi pod hitno moramo poceti pricati o bosanskohercegovackoj naciji, tj. naciji Bosanaca i Hercegovaca.
Sto se Hercegovine tice, i ja stalno govorim Bosna, a podrazumijevam i Hercegovinu naravno. Nego predugo za tipkanje brate...
Ja se ne bih slozio s tobom Behavac. Pazi nesto...ranije navedoh direktan licni primjer te etnicko-nacionalne perfidnosti kojom nas pokusavaju strpati u jedan od "vazecih" torova.
Evo i da ukratko ponovim - na fakultetu ti se pod nos stavi kamara papira da popunis, a najednom od njih stoji rubrika "Narodnost", dok je na drugom rubrika "Nacionalnost". Kako bi ti, po tvojoj formuli, ovo popunio?
Sinoc gledam Dusku i Posteno, i nazalost shvatih da cak i ljudi koji ispred imena imaju i dr. i mr. i prof. i ne znam ni ja sta, u stvari takodjer brkaju pojmove i ni sami nisu sigurni sta je sta u BiH. Cas spominju "nacionalno pitanje", a u sljedecoj recenici kazu "narodi BiH", podvodeci sve to pod isto. A isto nije niti moze biti. Ni u BiH niti bilo gdje drugo.
A Dino Mustafic je pri kraju rekao najbolju stvar - mi pod hitno moramo poceti pricati o bosanskohercegovackoj naciji, tj. naciji Bosanaca i Hercegovaca.
Sto se Hercegovine tice, i ja stalno govorim Bosna, a podrazumijevam i Hercegovinu naravno. Nego predugo za tipkanje brate...
- and
#419 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
drugi put razmislite kome dajete da pregovara i potpisuje u vaše imeLincoln-Burrows wrote:Problem je što Hrvati u BiH nisu sredstvo za plaćanje.and wrote: ako svi znaju da je rsk bila predmet trgovanja i da je hrvatima u bih to plaćeno ne znam u čemu je problem?
-
behavac
#420 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Pa ne bi se opet ni ja potpuno slozio sa tobom.Šapat wrote:I jope malo o etnicitetu i naciji...hajde sta fali.
Bez obzira na sve ne mislim da nacionalnost ima apsolutno jedno znacenje.
Praksa pokazuje drugacije a i definicija.
Evo kako je to na wikipedi-i:
"A nation is a human cultural and social community. In as much as most members never meet each other, yet feel a common bond, it may be considered an imagined community. One of the most influential doctrines in Western Europe and the Western hemisphere since the late eighteenth century is that all humans are divided into groups called nations.[1] Nationhood is an ethical and philosophical doctrine and is the starting point for the ideology of nationalism; a nation is a form of self-defined cultural and social community.[2] Members of a "nation" share a common identity, and usually a common origin, in the sense of history, ancestry, parentage or descent. A nation extends across generations, and includes the dead as full members. Past events are framed in this context: for example, by referring to "our soldiers" in conflicts which took place hundreds of years ago. More vaguely, nations are assumed to include future generations.
Though "nation" is also commonly used in informal discourse as a synonym for state or country, a nation is not identical to a state. The people of a nation-state consider themselves a nation, united in the political and legal structure of the State. While traditionally monocultural, a nation-state may also be multicultural in its self-definition. The term nation is often used as a synonym for ethnic group (sometimes "ethnos"), but although ethnicity is now one of the most important aspects of cultural or social identity, people with the same ethnic origin may live in different nation-states and be treated as members of separate nations for that reason. National identity is often disputed, down to the level of the individual.
Almost all nations are associated with a specific territory, the national homeland. Some live in a historical diaspora, that is, "scattered" or "sown"[3] outside the national homeland. A state which explicitly identifies as the homeland of a particular nation is a nation-state, and most modern states fall into this category, although there may be violent disputes about their legitimacy. Where territory is disputed between nations, the claims may be based on theory called Urrecht, in which history is brought to bear to legitimise present occupancy: Phoenicianism and Zionism are two such historicised nation-building doctrines. National founding myths are etiological legends that when examined in historical contexts are found to answer quite specific issues, which generated them.[4] Especially in Canada the term "First Nations" is used for groups which share an aboriginal culture, and have or seek official recognition or autonomy."
http://en.wikipedia.org/wiki/Nation
Tako da i ovdje je na prvom mjestu upravo definicija nacije kao etnicke grupe a tek poslije je receno da moze znaciti i pripadnost drzavi ali sa nekim specificnostima.
- Liberalism
#421 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Sreca pa smo proveli reformu odbrane i ukinuli Vojsku F BiH.
Sreca pa smo prodali 40.000 kalasnjikova tako da Bosna manje vise razoruzana. To sto smo prodali Srbiji samo govori koliko vjerujemo u miroljubivost naših susjeda. Zato smo oslobodjeni razbijanja glava o svim mogucim scenarijima ove krize i sva se prica moze svesti na samo dva. Jedan je da odcjepljena nikad nece biti, a o drugom je bolje i ne govoriti.
Sreca pa smo prodali 40.000 kalasnjikova tako da Bosna manje vise razoruzana. To sto smo prodali Srbiji samo govori koliko vjerujemo u miroljubivost naših susjeda. Zato smo oslobodjeni razbijanja glava o svim mogucim scenarijima ove krize i sva se prica moze svesti na samo dva. Jedan je da odcjepljena nikad nece biti, a o drugom je bolje i ne govoriti.
-
popajic
#422 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
by Liberalism on 10/10/2008 12:04
Sreca pa smo proveli reformu odbrane i ukinuli Vojsku F BiH.
- Šapat
#423 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Tacno tako. Ali jedini problem u svemu tome je sto se i ovdje, u stvari, kaze da ta etnicka grupa ili grupe opet pripadaju nekoj teritoriji i nacionalno se te etnicke grupe izjasnjavaju u skladu sa nazivom svoje drzave.
Prvi pasus detaljise o etnosu, a onda u nastavku se svi etnosi podvode pod jednu naciju.
Prvi pasus detaljise o etnosu, a onda u nastavku se svi etnosi podvode pod jednu naciju.
- slavkoimamodilera
#424 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Ne koristite se definicijama na engleskom jer ce vas samo dovesti u zabludu... u engleskom ne postoji jednorijecni ekvivalent nasoj rijeci "narod" i "narodnost"...Šapat wrote:Tacno tako. Ali jedini problem u svemu tome je sto se i ovdje, u stvari, kaze da ta etnicka grupa ili grupe opet pripadaju nekoj teritoriji i nacionalno se te etnicke grupe izjasnjavaju u skladu sa nazivom svoje drzave.
-
behavac
#425 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Pa zato sam ja i rekao da nacija nema jedno jasno znacenje vec je malo komplikovanije pa zato ako se vec koristi treba jasno naglasiti sta se pod tim podrazumjeva i to je to.Šapat wrote:Tacno tako. Ali jedini problem u svemu tome je sto se i ovdje, u stvari, kaze da ta etnicka grupa ili grupe opet pripadaju nekoj teritoriji i nacionalno se te etnicke grupe izjasnjavaju u skladu sa nazivom svoje drzave.