Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

poznanik

#402 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by poznanik »

lajkujMe wrote:A jel se iko od forumasa vozio novim vozom? ako da utisci plz
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?f=1&t=101120
lajkujMe

#403 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

http://www.klix.ba/biznis/news/od-jesen ... /120717092

Nidje veze, kao prvo najveca prepreka ove ideje to jest "vec uspostavljene suradnje" je da ima jedan dio te unske pruge koji uopce nije elektricifiran taj dio je cak povelik.

Druga prepreka je mijenjanje lokomotiva kao prvo u Doboju, pa onda (nisam siguran u ovo tacno) ponovo na entitetskoj granici, pa onda opet na dijelu gdje je pruga "bez zica" i sto je najzalosnije na talgo ce biti stavljena stara dizelka :lol: :lol: :lol: :lol: ovo sigurno nisu predvidjali Spanci ahahahahaha.

To znaci da ce putovanje trajati mnogo mnogo vremena, mnogo cekanja itd itd itd. I jos da napomenem da je ta linija vec postojala i prije nekoliko mjeseci je ukinuta zbog nerentabilnosti nisu mogli jedan vagon napuniti.

Zato :x

ps. vidim u komentarima da se ljudi zale "a Tuzla nije u BIH". Jeste u BIH ali citava pruga od Doboja do Tuzle uopce nije elektrificirana.
neki

#404 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by neki »

Prosle godine su zapoceli radovi na elektrifikaciji pruge Bihac - Bosanski Novi a to je jedini dio od Bihaca do Sarajeva koji je ostao neelektrificiran. Dokle su stigli ne znam, ali to i nije neki obiman posao, jer stubovi vec postoje, ostalo samo da se montira kontaktna mreza..
palermo

#407 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by palermo »

sarajevomd wrote:Image
Čekaj, što je o¸ovdje naslov mašinovoša prespavao, kada tekst drukčije sugerira ( strućnjak iz Zagreba prespavao ).

Jesam je nešto ovdje mašio ??
poznanik

#408 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by poznanik »

palermo wrote:
sarajevomd wrote:Image
Čekaj, što je o¸ovdje naslov mašinovoša prespavao, kada tekst drukčije sugerira ( strućnjak iz Zagreba prespavao ).

Jesam je nešto ovdje mašio ??
Jesi. Ovdje se radi o još jednoj demonstraciji profesionalizma novinara... edit

Cilj nije prikaz vjerodostojne informacije, cilj ovog kratkog članka je diskreditacija "Željeznica FBiH" preko mašinovođa, zapravo - cilj je pljuckanje i diskreditacija Vlade FBiH koja podržava rad "Željeznice FBiH".

Ne branim upravu "ŽFBiH", samo determiniram jedan od bitnih izvora mnogih političkih problema u državi ;-)
Last edited by poznanik on 05/08/2012 15:39, edited 1 time in total.
sarajevomd

#409 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by sarajevomd »

zar ovo nije iz Oslobodjenja ? :S
neki

#410 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by neki »

Avaz je dotakao samo dno :-)
o ovome su procitali na forumu vozovi.com i odma iz tog napravili cijelu aferu
Nije tacno da je kasnio satima a pogotovo da je prouzrokovao kolaps u saobracaju :-)
Walter76

#411 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Walter76 »

neki wrote:Avaz je dotakao samo dno :-)
o ovome su procitali na forumu vozovi.com i odma iz tog napravili cijelu aferu
Nije tacno da je kasnio satima a pogotovo da je prouzrokovao kolaps u saobracaju :-)
Ne brini, cim firaun fahrA sazna da ovako napadaju njegove 'drugove' iz koalicije, ima da odmah dovede novu turu 'neovisnih profesionalaca' od novinara koji nece ni zamisliti da pisu ovakve 'samovoljne' tekstove, pogotovu dok ih 'gazda' ne aminuje. :mrgreen:

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
DON_eARL

#412 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by DON_eARL »

Ima li kakvih novina za Talgo vagone? :D

Site žfbih down. :-)
shiljak

#413 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by shiljak »

ima li sad kakav red voznji za ove nove vozove, kad polaze iz sarajeva?
SovinMali

#414 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by SovinMali »

shiljak wrote:ima li sad kakav red voznji za ove nove vozove, kad polaze iz sarajeva?
Drug imas sve podatke ovdje , ja sam jutros uredno sve pregledao ali sada je stranica ocigledno pala , sacekaj da se digne..

http://www.zfbh.ba/

Ako te slucajno zanima za Zenicu imas oko 12 :D
DON_eARL

#415 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by DON_eARL »

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /121030179
Kako je za portal Klix.ba potvrđeno u Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo, niskopodni elektromotorni voz Željeznica Federacije BiH, koji je saobraćao na relaciji Čapljina - Sarajevo, je u naselju Binježevo udario i teško povrijedio dvije osobe. Povrijeđeni su prevezeni u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Nesreća se dogodila oko 17:45 sati.

Glasnogovornica KCUS-a, Biljana Jandrić, potvrdila je da se radi o dvije muške osobe koje su povrijeđene u nesreći. Obojica su primljeni oko 18:30 sati.

"H.LJ. (1994) je zadobio kontuziju pluća, posjekotinu uha i frakturu lumbalnih kralježaka. On ostaje na opservaciji, a sutra će biti prevezen na Kliniku za ortopediju. Povrijeđen je i H.J. (1994) koji ima hematome na jetri i slezeni, kao i kontuziju pluća. Ukoliko ne bude komplikacija, bit će prevezen na Kliniku za abdominalnu hirurgiju", izjavila je Jandrićeva.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#416 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by PipiDugaDevetka »

šta znači ova nesreća, da EMV vozi za Mostar ili da davnoobećani Talgo ne vozi?
kakaljin

#417 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by kakaljin »

PipiDugaDevetka wrote:šta znači ova nesreća, da EMV vozi za Mostar ili da davnoobećani Talgo ne vozi?
nesreca znaci da su pjesaci hodali prugom i naisao voz,

NEMV vozi do Capljine

Za Talgo se jos ceka da pocne voziti
DON_eARL

#418 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by DON_eARL »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bijedic- ... /121112132

Kojim je idolima palo na pamet da prodaju 65% jeftinije? :-)
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#419 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by stetoskop »

Samo mogu reći da koliko god država dala subvenciju, oni to neće uložiti u Talgo projekat, već će na račun tog projekta uposliti i dalje prekobrojno radnika, ostvarivati svoje lične interese i to će prouzrokovati još veća tonjenja željeznica u dugove i traženja još većih subvencija.

Glavni problem u željeznicama treba rješavati uređenjem unutar same kompanije, pa tek onda tražiti subvencije kako bi se sanirala šteta koja je čini mi se jednaka prirodnim katastrofama i ratnim razaranjima.
Eborg

#420 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Eborg »

Jesu li Željeznice BiH/FBiH još od Austro-ugarske monarhije u onoj zgradi predsjedništva ili je to tek od 1945? Nekako mi "prefin" prostor za onakvu firmu, bio sam jednom unutra i to je jad i čemer. Neka prodaju/iznajme nekom ministarstvu onaj prostor brate i isele se negdje drugdje za manje novca.
VjecitiStudent

#421 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by VjecitiStudent »

Kud Brankovic prodje, tu vise ni trava ne raste.
kakaljin

#422 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by kakaljin »

Eborg wrote:Jesu li Željeznice BiH/FBiH još od Austro-ugarske monarhije u onoj zgradi predsjedništva ili je to tek od 1945? Nekako mi "prefin" prostor za onakvu firmu, bio sam jednom unutra i to je jad i čemer. Neka prodaju/iznajme nekom ministarstvu onaj prostor brate i isele se negdje drugdje za manje novca.
Da zgrada je od Austro-Ugarske napravljena za zeljeznice

Zgrada je vlasnistvo zeljeznica :-D

Da uloze u zgradu treba nekoliko miliona, a ima precih stvari za ulaganje trenutno od toga, a jos se grca u dugovima od davnina.
Eborg

#423 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Eborg »

Ma ne mogu ovako ništa.

Nije mi jasno jesu li toliko nesposobni ili namjenski idu da sjebu sve i zaposle familiju.
neki

#424 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by neki »

Trenutna uprava Zeljeznica je pokusavala umanjiti troskove poslovanja kroz obustavu novog uposljavanja i smanjenje broja masinovodja (praksa je da po dvojica borave u lokomotivi od kojih jedan uvijek spava :-) ) ali je to na noz docekao vodja sindikata a jedva docekao Avaz da kroz toboze ugrozavanje sigurnosti putnika oblati upravu koju je dovela SDA.
Nekad prije 10 godina je donesen zakon na nivou drzave o iskljucivom uvozu nafte i derivata zeljeznicom (sto je praksa svugdje u svijetu) ali zahvaljujuci kamionskom lobiju zakon nikad nije proveden. Takodje je praksa u normalnim drzavama da se nametnu visoke takse drumskom prevozu tereta da bi se stimulisao teretni saobracaj zeljeznicom koji je puno jeftiniji, efikasniji i ekoloski prihvatljiviji, mislim da smo mi jedina drzava u evropi u kojoj takvih taksi nema.
Kad se sve to uzme u obzir mislim da ne postoji zeljeznicka kompanija na svijetu koja bi opstala sa ovakvom politikom koja se vodi u BiH..
VjecitiStudent

#425 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by VjecitiStudent »

neki wrote:Trenutna uprava Zeljeznica je pokusavala umanjiti troskove poslovanja kroz obustavu novog uposljavanja i smanjenje broja masinovodja (praksa je da po dvojica borave u lokomotivi od kojih jedan uvijek spava :-) ) ali je to na noz docekao vodja sindikata a jedva docekao Avaz da kroz toboze ugrozavanje sigurnosti putnika oblati upravu koju je dovela SDA.
Nekad prije 10 godina je donesen zakon na nivou drzave o iskljucivom uvozu nafte i derivata zeljeznicom (sto je praksa svugdje u svijetu) ali zahvaljujuci kamionskom lobiju zakon nikad nije proveden. Takodje je praksa u normalnim drzavama da se nametnu visoke takse drumskom prevozu tereta da bi se stimulisao teretni saobracaj zeljeznicom koji je puno jeftiniji, efikasniji i ekoloski prihvatljiviji, mislim da smo mi jedina drzava u evropi u kojoj takvih taksi nema.
Kad se sve to uzme u obzir mislim da ne postoji zeljeznicka kompanija na svijetu koja bi opstala sa ovakvom politikom koja se vodi u BiH..
Sve tacno, sto opet ne znaci da dobar dio garniture koja je upravljala zeljeznicom nakon rata ne bi trebao zavrsiti u zatvoru, na celu sa onima koji su donijeli odluku o kupovini ovih vozova.
Post Reply