dobro, to je tema našeg vrlog redarstvenika-lingviste, koji je onomad tvrdio da su holandski i njemački haman jedno te isto, kao i estonski i finskiseka wrote:ima tema na forumu, Uhitilo Zuku
Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- JThomas
#401 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- JThomas
#402 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
tako otprilike.Lakat Jebić wrote:i jedno i drugo je pravilno, to sto tebi zvuci seljacki je zato sto si, vjerovatno, iz sarajeva, a odnos sarajlija je takav da su svi iz istocne bosne seljaci (ne mislim da ti konkretno mislis tako, samo kazem da je takav mentalitet podneblja i nemojte sad da se opet udje u raspravo sarajlija vs došljo). a taj oblik deklinacije je svojstven za istocnu bosnu i vec dio srbije.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#403 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Trebao otici u Pirot pa cuti kako pricaju pirotjanci, pa ce biti jasno sto je Vuk Karadjic dolazio u Hecregovinu da prepisuje gramatiku...bolje bosnjaci govore srpski od rodjenih srbijanacaJThomas wrote:nikad nisam čitao nijedan pravopis srpskog jezika, ali srbijanci svi redom govore džeka, darka, zdenka...ne samo sandžaklije, od kojih je to došlo kod nas
-
Risto Kuglarić
#404 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Toto wrote:ne mandali dina tiChmoljo wrote: P.S. ova tema bi mogla pod ključ... sva je off topic...
taman dobra tema da se lektori i "kolektori" okupe oko nje
da ne ganjaju po forumu nas sto smo pod gramatickom mahanom
ja popravke sabahile
-
ja71
#405 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
PeMzija je vec postala sleng.sen555 wrote: Naježim se kad čujem avtobus, pemzija, slikavanje i sl.
Iz jedne prijeratne epizode Nadrealista: "Jel' ono postar peMziju da donese. Ma nije on uvijek zvoni dva puta" ?
Ili Dino Merlin na Bureku: "Neko, neko ima peMziju, a neko, neko bogami i platu"
-
ja71
#406 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Opet SA-X:
http://www.sarajevo-x.com/showtime/film ... /100213022
Ili je stvarno i "Rumunj" u medjuvremenu postalo pravilno ?
- Ajatolah_
#407 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Rumunj (Rumunjska) u hrvatskom, Rumun (Rumunija) u srpskom i bosanskom.ja71 wrote:Opet SA-X:
- minjonja
#408 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
otkud sad da se kaze sanjkati? ja nikad tako nisam govorila niti sam ikog cula da tako kaze. svi moji kazu sankati (sanke). jesmo li nepismeni?
-
ja71
- Ajatolah_
#410 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Opet, hrvatski (sanjke) i bosanski/srpski (sanke).minjonja wrote:otkud sad da se kaze sanjkati? ja nikad tako nisam govorila niti sam ikog cula da tako kaze. svi moji kazu sankati (sanke). jesmo li nepismeni?
- idealnaM
#411 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Otoič ili oto'č-malo prije, skorosumirprimus wrote:Limunata
Otojč![]()
Ne mogu se pomaket
- minjonja
#412 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
dok bos/hr-lijen, srpski-lenj. valja naucit sve ove varijante. jadni stranci.EdoI wrote:Opet, hrvatski (sanjke) i bosanski/srpski (sanke).minjonja wrote:otkud sad da se kaze sanjkati? ja nikad tako nisam govorila niti sam ikog cula da tako kaze. svi moji kazu sankati (sanke). jesmo li nepismeni?
-
sen555
#413 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
cico x wrote:ne znam je li bilo,mrsko mi 18 stranica gledati,
ali me uzasno nervira kada komentatori na eurosportu kazu "pokusaj dzeka",kod nas stoji da to seljaci kazu i da je nepravilno,ali sam skoro cuo da je to gramaticki ispravno,sto ne mogu nikako da povjerujem,jer je lakse za izgovoriti i ljepse za cuti kad se kaze "pokusaj dzeke"
pa bih zamolio majstore gramatike da mi ovo strucno obrazloze
U bosanskom jeziku pravilno je oboje mada je bilo tendencija da se promjena Džeko - Džeka izbaci iz pravopisa ali to nije moguće jer, bosanski jezik zahvata teritoriju čitave nam države. Nije istina da je ova promjena karakteristična samo za istočnu Bosnu i Sandžak. Ovakve primjere nalazimo i u hercegovačkim govorima, u istočnohercegovačkom govornom tipu koji je i bio osnova za formiranje standardnog jezika. A sad, koji oblik kome više odgovara neka ga koristi, nije nikakav problem.
-
sa66
#414 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ako pitaš za bosanski jezik, tako ti je. Halilovićev pravopis, kao jedini napisan i odobren, predstavlja izvor za bosanski jezik.sa66 wrote:Uh...ja jakog izvora...kao sto ranije rekoh...pravino je u hrvatskom...nekad je bilo i u srpskom...sad ne znam...pa se cudim sto se sad neki zgrazavaju na to...a uvijek smo tako govorili...ako je sad nepravilno... OKEdoI wrote:Pravopis bosanskog jezika, Senahid Halilović. Ima riječ oba, nema obadva.sa66 wrote:Ja jos cekam, da mi neko kaze gdje piše, da je obadva nepravilno![]()
A sad, nisam više siguran šta pitaš. Ako tražiš odgovor iz bosanskog jezika, a istovremeno ne prihvataš gorespomenuti pravopis, nema ti odgovora. Za hrvatski jezik već znaš. A ako pitaš za srpski, pitaš na pogrešnom mjestu - rijetki na ovom forumu posjeduju pravopis srpskog jezika. Dakle, koji tebe jezik zanima?[/quote]
Ranije sam rekla da prihvatam cinjenicu da je to sad, po novom bosanskom pravopisu nepravilno, jer je puno pravila promijenjeno i to mi je OK. Nervira me kad mi neko kaze da to nikad nije bilo pravilno. Kad sam ja isla u skolu to je bilo pravilno...oba, obojica, obadva, obadvojica. Sve varijante. Nervira me kad se prave pametni. I objasnjavaju mi da je to kao neko dupliranje...zaboravih sad strucni naziv. Dakle, ako neko zeli da govori ispravno po bosanskom pravopisu...OK...postujem...ako ja zelim nastaviti govoriti onako kako sam naucila u osnovnoj skoli...ne znaci da sam nepismena.
-
CAUS-VISOKO
#415 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
PiroCanci, valjdaToto wrote:Trebao otici u Pirot pa cuti kako pricaju pirotjanci, pa ce biti jasno sto je Vuk Karadjic dolazio u Hecregovinu da prepisuje gramatiku...bolje bosnjaci govore srpski od rodjenih srbijanacaJThomas wrote:nikad nisam čitao nijedan pravopis srpskog jezika, ali srbijanci svi redom govore džeka, darka, zdenka...ne samo sandžaklije, od kojih je to došlo kod nas![]()
![]()
-
walkabout
#416 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
statix wrote:izvinjajem se...![]()
Evo meni najboljeg djela intervjua, legenda...![]()
1:50
zemlja koja ima ovakve akademike, ne treba da se brine za svoju buducnost....
bjezhi Avdo, u svoju sobu i ne izlazi naochi, pishi pomalo, mozhda neshto opet bude dobro....
ps. izdrzho sam gledat intervju dok nije pocho "analizu" pomenuvshi rijech labaratorija...
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#417 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pirocanci je pogresnoCAUS-VISOKO wrote:PiroCanci, valjdaToto wrote:Trebao otici u Pirot pa cuti kako pricaju pirotjanci, pa ce biti jasno sto je Vuk Karadjic dolazio u Hecregovinu da prepisuje gramatiku...bolje bosnjaci govore srpski od rodjenih srbijanacaJThomas wrote:nikad nisam čitao nijedan pravopis srpskog jezika, ali srbijanci svi redom govore džeka, darka, zdenka...ne samo sandžaklije, od kojih je to došlo kod nas![]()
![]()
-
mentor1
#418 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Moguce da je neko vec napisao, a ja nemam snage svih 19 stranica citati, ali kad kazu da je nesto duplo jeftinije, ja poludim... Zar moze biti duplo jeftinije? Valjda upola, ako je 50% od neke X cijene...
Druga stvar: mislim da je neispravno projekat, subjekat, objekat.. A tako cesto to cujemo u medijima cak i od nekih "jezickih" osoba, ne samo od novinara... Neka me neko ispravi ako grijesim, ali ispravno je projekt, subjekt...
Druga stvar: mislim da je neispravno projekat, subjekat, objekat.. A tako cesto to cujemo u medijima cak i od nekih "jezickih" osoba, ne samo od novinara... Neka me neko ispravi ako grijesim, ali ispravno je projekt, subjekt...
- Ajatolah_
#419 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Za ostala imena koristim kako si napisao, ali ova podebljana meni zvuči strahovito ružno i njih završavam sa a.Bosnohercegovac wrote:Dok je mislim, u bosanskom samo dopušteno Muje, Džeke, Željke, Darke, Mile (od MIlo), Janke (od Janko),...
Pogrešno misliš, ispravna su oba oblika.mentor1 wrote:Druga stvar: mislim da je neispravno projekat, subjekat, objekat.. A tako cesto to cujemo u medijima cak i od nekih "jezickih" osoba, ne samo od novinara... Neka me neko ispravi ako grijesim, ali ispravno je projekt, subjekt...
- Ajatolah_
#421 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Mire. Kako sam već prije objašnjavao na primjeru Tito, ako je riječ "izdužena" (Tiiiiiiiito) - onda završavam sa e, a ako je samoglasnik kratak (Tito, kratko i) - završavam sa a.jOFLA wrote:Kako bi rekli za Miru ? Frajer se zove Miro (nije nadimak od Miroslav već mu pravo ime Miro). Eno Mira, ili eno Mire ? Bili smo kod Mira, ili bili smo kod Mire ?
- Obuca9
#422 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
U zadnje vrijeme stalno u medijima čujem izraze "petostruko", "šestostruko", a ja lično kada govorim uvijek koristim "peterostruko", "šesterostruko", pa me zanima koja od ove dvije varijante je ispravna?
- Ajatolah_
#423 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Peterostruko.hz__semir wrote:U zadnje vrijeme stalno u medijima čujem izraze "petostruko", "šestostruko", a ja lično kada govorim uvijek koristim "peterostruko", "šesterostruko", pa me zanima koja od ove dvije varijante je ispravna?
- Ajatolah_
#424 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Peterostruko.hz__semir wrote:U zadnje vrijeme stalno u medijima čujem izraze "petostruko", "šestostruko", a ja lično kada govorim uvijek koristim "peterostruko", "šesterostruko", pa me zanima koja od ove dvije varijante je ispravna?
-
ja71
#425 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ne znam je li vec bila ova rijec, ali se pogresno koristi:
famElija.
kod nas ima znacenje srodstva: "on mi nije famelije"
za razlika od izvornog znacenja gdje oznacava samo uzu porodicu
famElija.
kod nas ima znacenje srodstva: "on mi nije famelije"
za razlika od izvornog znacenja gdje oznacava samo uzu porodicu