Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
duplooooo21

#401 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by duplooooo21 »

Deleter wrote:
BHCluster
Ja mislim da je tema Snajperi u Rajvosa a imali su 3 godine jeli tako mislim da se ugnijezde i nisane.
Nisam siguran da sam najbolje shvatio ovu recenicu, malo je zbrda-zdola, ali mislim da i dalje imas pogresnu predodzbu.
Jeste, primarno bi se moglo reci da se snajperista ugnijezdi i nisani, medjutim, a pogotovo u Sarajevu i u ratu koji je spadao u borbu u urbanom okruzenju, sto je najtezi vid borbe, ovo bas i nije bilo moguce izvoditi na taj nacin, pogotovo ne dugotrajnije i sa iste pozicije.
Razlog je to sto nakon ispaljenja samo jednog metka s druge strane pocinje kanonada iz svega i svacega, ukljucujuci i tenkove (ovo je bio najcesci nacin "trazenja" nasih snajpera), tako da od nastavka "ugnijezdjenog nisanjenja" nema nista.

Ali, cak i kada je sve cisto i dalje stoji cinjenica da snajperista sve sto moze vidjeti jeste da li se radi o uniformisanom ili neuniformisanom cilju. Ovo je i sasvim logicno ako se uzme u obzir da su ciljevi uvijek izmedju zgrada, da se u najvecem broju slucajeva meta krece trceci, kao i da je raspolozivo vrijeme za cijeli proces nisanjenja i opaljenja kako je vec i receno - 2-3 sekunde.
Naravno, Srbi su u ovoj "djelatnosti" bili u neuporedivo boljem polozaju, i to iz vise razloga:
1. Na nasoj strani nije bilo artiljerije i tenkova koji bi ih ganjali i poklapali cijele zgrade, pa samim tim nisu morali bjezati nakon svkaog metka, nego su hladno mogli ispaljivati i po 10 ili vise komada zaredom, u rasponu od pola sata ili vise, sto su i radili.
2. Na nasoj strani je bilo neuporedivo vise ljudi, odnosno meta, nego na bilo kojem dijelu njihove teritorije (Grbavica, Ilidza, Nedzarici, Lukavica, itd.), a najvise civila.
3. Na nasoj strani je bilo neuporedivo vise sirokih pojaseva praznog prostora, sto je, uz gornje faktore, njima omogucavalo da postignu pogodaka koliko su postizali.

Oni kazu da su na nasoj strani bile sve visoke zgrade, i to uzimaju kao nekakav argument. CInjenica jeste da je na nasoj strani bilo vise visokih zgrada s koji se moglo raditi snajperima, medjutim to i nije bila neka prednost jer su takve zgrade bile vrlo dobro pokrivene njihovom artiljerijom, a svi znamo kako su te zgrade izgledale - sprzene, izbusene kao sir, pa cak i dijelom porusene (Izvrsno vijece, Bristol, Primat, Oslobodjenje, neboderi na trgu P.Kosorica,itd.). Dakle, vrlo se dobro znalo odakle nasi snajperi djeluju, za razliku od njihovih koji nisu imali tako ocite polozaje, nego su cesto radili iz privatnih kuca koje su se nalazile po brdima, sto je opet na visim tackama u odnosu na nas (Hrasno brdo, Jevrejsko groblje, itd.). A da nisu imali visokih zgrada koje su koristili za snajperanje, bas i nije tacno - Shoping neboderi, bijele zgrade pored vrtica B.Buha uz rijeku, itd. Uostalom, slika vjerodostojno pokazuje najcesce pravce i tacke djelovanja s obje strane. Razlucite sami...

Image
Aferim majstore :D to sam ceko da neko postavi kartu odprilike dje su djelovali ti cetnici..
Bila je prica da se postave slike od tih zgrada ali neko nesta imo protiv radi imovine i tako tih stvari..

bili mogao postaviti mapu odakle su gadjali grad topovima sa okolnih brda.. ima ona crtana slika "siege of sarajevo" ili kako se vec zove tacno ali tu nije precizno bas..

bio sam slucano davno na nekom forumu srbskom oni su imali neke karte slice ovoj tvojoj odakle su djelovali tenkovi i takodalje ali nemou nikako da nadjem ni sliku ni stranicu..
Deleter

#402 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Deleter »

Pa za artiljeriju nije greska kako god da stoji. Koliko se ja sjecam, postoje info o oko 3000 takvih cijevi u i oko grada, tako da gdje god na mapi ubodes prstom, neces fuliti - tu je sigurno bilo nesto. Ili VBR, ili tenk, ili top ili minobacac ili haubica.
Na Grbavici, Ilidzi, Nedzaricima, Hrasnom brdu i Lukavici su imali baterije minobacaca svih kalibara. Ista je stvar i sa tenkovima. Na brdima oko grada su vecinom bile haubice (Crepoljsko, Blagovac, Ahatovici...), razni topovi i VBR-ovi (Mrkovici, Poljine, Lapisnica, Trebevic...) i minobacaci, ali samo 120, radi dometa.

Kasnije, nekad 94, pravili su one lansere za krmace (avio bombe od 400-500kg), koje su ispaljivali pomocu motora od OSA-e. Nakaleme po 4 motora, postave na sklepani lanser, i onda to spice od oka, pa gdje padne. Doduse, pokusavali su nesto i kao nisaniti, ali nije to islo lako radi svega - vjetar, daljina, tezina bombe, snaga motora, itd. , a pravih proracuna nije bilo. Ali stete zato jeste, i te kakve.
smurf

#403 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smurf »

Deleter wrote:Pa za artiljeriju nije greska kako god da stoji. Koliko se ja sjecam, postoje info o oko 3000 takvih cijevi u i oko grada, tako da gdje god na mapi ubodes prstom, neces fuliti - tu je sigurno bilo nesto. Ili VBR, ili tenk, ili top ili minobacac ili haubica.
Na Grbavici, Ilidzi, Nedzaricima, Hrasnom brdu i Lukavici su imali baterije minobacaca svih kalibara. Ista je stvar i sa tenkovima. Na brdima oko grada su vecinom bile haubice (Crepoljsko, Blagovac, Ahatovici...), razni topovi i VBR-ovi (Mrkovici, Poljine, Lapisnica, Trebevic...) i minobacaci, ali samo 120, radi dometa.

Kasnije, nekad 94, pravili su one lansere za krmace (avio bombe od 400-500kg), koje su ispaljivali pomocu motora od OSA-e. Nakaleme po 4 motora, postave na sklepani lanser, i onda to spice od oka, pa gdje padne. Doduse, pokusavali su nesto i kao nisaniti, ali nije to islo lako radi svega - vjetar, daljina, tezina bombe, snaga motora, itd. , a pravih proracuna nije bilo. Ali stete zato jeste, i te kakve.

Preleti "krmaca" preko Dobrinje 5, mi je gledamo kako otkaza lijevi motor i iznad trice napravi polukrug... vidimo da ce tresnuti u Nedzaricima, navijamo, radujemo se, kad otkaza jos jedan motor i pade na sred livade... Mi se pravo razocarali :-)
Dozer

#404 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Pojasnjenje - Slobodanka Sakotic je u sve to bila upetljana isljucivo radi svoje naivnosti i poznanstava sa pojedinima iz tadasnjeg AID-a pa su nju upravo ti haveri iskoristili kao zrtvenog jarca.
Srecom po nju, i tada kada je sve to krenulo, vec je radila u OHR-u, a sve sto radi sa bilo kojim amerikancem bilo gdje, pa i u OHR-u, mora proci detaljne provjere koje obavlja americka ambasada, znaci CIA.

Bila je ispitivana par dana, nesto malo se sve motalo po medijima, ali nista joj se nije moglo prisiti upravo zahvaljujuci dokumentaciji koju je ustupio OHR i koja je potvrdila da ona nema nikakve veze ni sa Sevama ni sa Celom. Budalastine.

Usput receno, ona nikada nije trenirala pusku, nego pistolj. A ako je sad svako ko je nekada trenirao streljastvo automatski i nekakav potencijalni osumnjicenik za nesto, onda slobodno skocite i Gregorianu za vrat jer je i njegova zena trenirala streljastvo, zajedno sa Slobodankom :)
Last edited by Dozer on 20/12/2011 10:30, edited 1 time in total.
Imamopobjednika

#405 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Imamopobjednika »

tomas wrote:CIA nikad nije bila garant postenja. Prije bi se reklo da je obrnuto.
Tesko je pricati o naivnosti u drustvu Seva i AID-a. Suvise je leseva iza njih ostalo.
Ipak za razliku od politickih smaknuca, nevine zrtve poput Amire i Boska su duboke ljudske tragedije.
Ovaj Dragan Bozic je takodje ispario.
Na stranu to sto je Bosko, onako cisto pravno, bio dezerter koji je pokusao prebjeci na okupatorsku stranu? To je u vecini drzava klasican cin veleizdaje i kaznjava se, u ratnom stanju, iskljucivo smrcu. Hajmo ostaviti po strani tu kompletnu "srceparajuce-romanticnu" ublehu i pogledati sta imamo: vojnosposobnog muskarca, vojnika ARBiH, koji dezertira pokusavajuci se dokopati dijela grada koji je pod okupacijom neprijateljske vojske. Cisto kao suza, kako sa moralnog tako i sa pravnog gledista.
exliberal

#406 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal »

tomas wrote:
Imamopobjednika wrote: Na stranu to sto je Bosko, onako cisto pravno, bio dezerter koji je pokusao prebjeci na okupatorsku stranu? To je u vecini drzava klasican cin veleizdaje i kaznjava se, u ratnom stanju, iskljucivo smrcu. Hajmo ostaviti po strani tu kompletnu "srceparajuce-romanticnu" ublehu i pogledati sta imamo: vojnosposobnog muskarca, vojnika ARBiH, koji dezertira pokusavajuci se dokopati dijela grada koji je pod okupacijom neprijateljske vojske. Cisto kao suza, kako sa moralnog tako i sa pravnog gledista.
Hm, jedini problem tvog razmisljanja je mrtva djevojka. To je ono sto se sa svih stanovista karakterise kao zlocin. Ako je sve cisto kao sto kazes zasto istraga u ovom slucaju nikad nije okoncana nego je sve prebacivano Srbima a lesevi ostavljeni da se raspadaju na asfaltu?
Ili se sve zavrsava kao u slucaju Senada Piskica koji je 11.marta 1995. sa Lorisa ubio snajperom dvije djevojcice od 9 i 11 godina na Grbavici pa proglasen neuracunljivim?
ma on je proceuiran....neuracunljiv pa pusten...a bio je ok do tog slucaja ;-) ...
nego ovo je zanimljivo ,posto je on "bjezao" imali su pavo da ga roknu je je bio dezerter. po tome su srbi imali pravo da rokaju snajperom sve sto se krece ( osim djece naravno) jer je u sarajevu skoro svako imao radnu obavezu
tito dragi.
Fair Life

#407 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Fair Life »

duplooooo21 wrote:dje ima taj troskok film da se pogleda na netu???
Image

Code: Select all

http://rapidshare.com/files/144019841/Shot.Through.the.Heart.part1.rar
http://rapidshare.com/files/144025376/Shot.Through.the.Heart.part2.rar
http://rapidshare.com/files/144032343/Shot.Through.the.Heart.part3.rar
http://rapidshare.com/files/144040366/Shot.Through.the.Heart.part4.rar
http://rapidshare.com/files/144048742/Shot.Through.the.Heart.part5.rar
http://rapidshare.com/files/144057377/Shot.Through.the.Heart.part6.rar
http://rapidshare.com/files/144067238/Shot.Through.the.Heart.part7.rar
http://rapidshare.com/files/144077695/Shot.Through.the.Heart.part8.rar
Password: TRTMRT
karanana

#408 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

tomas, jeste zanimljiv clanak, nek si ga postavio.
ali u svrhu boljeg razumijevanja dalje rasprave na ovoj i slicnim temama a posto si relativno novi diskutant pa nisam jos ukapirao, a ponukala me i druga slicna ratna tema, ja bih samo da upitam, a zaista je nebitno sto se mene tice: na kojoj si strani bio u ratu?

edit: dobio sam odgovor na temi o ganicu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#409 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

da, da, naravno sami sebe pobili... kao i uvijek...
kv99

#410 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kv99 »

tomas wrote:Zanimljiv članak Njujork Tajmsa iz 1995.:
Istraga potvrdila- snajperi bosanske vlade pucali na civile.

by Mike O"Connor
objavljeno 1.jula 1995 u Njujork Tajmsu

Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 31 juli- Francuske mirovne trupe u sastavu snaga UN pokušavajući da suze snajperisanje civila u Sarajevu od strane Bosanskih Srba zaključili su da je sredinom juna dio puščane vatre dolazio od Vladinih vojnika koji su smišljeno pucali po sopstvenim civilima.

Nakon onoga što oni nazivaju "definitivnom" istragom, francuska jedinica marinaca koja patrolira u potrazi za snajperima saopštila je da su pratili snajpersku vatru do zgrade koja je uobičajeno zaposjednuta od bosanskih vojnika i drugih snaga bezbjednosti.

Viši francuski oficir je rekao, "Smatramo da je to skoro nevjerovatno za povjerovati, ali sigurni smo da je to tačno."

Oficir je insistirao na anonimnosti, govoreći da su otkrića pollitički osjetljiva.
Ali zgrada je bila u liniji između zgrada sa kojih su snajperisti Bosanskih Srba često pucali i dijelova sarajeva gdje su mnogi ljudi bili pogođeni. Francuski oficiri su rekli da su stekli uvjerenje da isti bosanski vojnici koji su gađali Srbe takođe pucali na bosanske civile.
Kad se vec pozivas na ovaj clanak obrati paznju kako se u pocetku clanka kaze kako je " dokazano " da bi se poslije reklo kako je ovo podatak " anonimnog "oficira , pa da bi se na kraju objavilo da je to " uvjerenje i misljenje " francuskih oficira. Na slican nacin je i tvoj gazda koji te salje ovdje " dokazivao " pomocu navodnih " anonimnih i tajnih izvjestaja " UN kako su Bosnjaci sami sebe ubijali u Sarajevu, kako postoje " tajni " izvjestaji UN o stotinama logora za civile Srbe, o "tajnim i anonimnim " izovorima koji dokazuju postojanje masovnih grobnica za stotine ubijenih civila Srba po Sa, u udarnom terminu je isto tako objavljena vijest kako su " srpski branioci " sa prvih linija gledali kako " muslimani bacaju srpsku decu lavovima" ...sve sami " anonimni "/ "tajni " dokumenti, svjedoci, izvjestaji.... samo ste se malo zaje*ali, ova taktika vam se odbila od glavu kada ste pokusali slicne "dokaze " da koristite u sudu u Haagu pa sta su vam ono rekli , koliko su ti " dokazi " vrijedni :lol:

P.S Znas li ti da je jedini dokazani slucaj svjesnog zrtvovanja vlastitih civila je od velikosrpskog rezima kada je svjesno odluceno da zrtvuju radnike u RTV zgradi u Beogradu ? Dokazano je da je politicki i vojni vrh Smrdije imao informaciju da ce zgrada biti bombardirana i da su namjerno odlucili da zadrze radnike u njoj jer su se nadali da ce te zrtve moci iskoristiti u svojoj propagandi protiv NATO-a. Znaci jedini dokazani slucaj je sa strane velikosrpske masinerije koja je svjesno zrtvovala vlastite civile :-)
exliberal

#411 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal »

kv99 wrote:
tomas wrote:Zanimljiv članak Njujork Tajmsa iz 1995.:
Istraga potvrdila- snajperi bosanske vlade pucali na civile.

by Mike O"Connor
objavljeno 1.jula 1995 u Njujork Tajmsu

Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 31 juli- Francuske mirovne trupe u sastavu snaga UN pokušavajući da suze snajperisanje civila u Sarajevu od strane Bosanskih Srba zaključili su da je sredinom juna dio puščane vatre dolazio od Vladinih vojnika koji su smišljeno pucali po sopstvenim civilima.

Nakon onoga što oni nazivaju "definitivnom" istragom, francuska jedinica marinaca koja patrolira u potrazi za snajperima saopštila je da su pratili snajpersku vatru do zgrade koja je uobičajeno zaposjednuta od bosanskih vojnika i drugih snaga bezbjednosti.

Viši francuski oficir je rekao, "Smatramo da je to skoro nevjerovatno za povjerovati, ali sigurni smo da je to tačno."

Oficir je insistirao na anonimnosti, govoreći da su otkrića pollitički osjetljiva.
Ali zgrada je bila u liniji između zgrada sa kojih su snajperisti Bosanskih Srba često pucali i dijelova sarajeva gdje su mnogi ljudi bili pogođeni. Francuski oficiri su rekli da su stekli uvjerenje da isti bosanski vojnici koji su gađali Srbe takođe pucali na bosanske civile.
Kad se vec pozivas na ovaj clanak obrati paznju kako se u pocetku clanka kaze kako je " dokazano " da bi se poslije reklo kako je ovo podatak " anonimnog "oficira , pa da bi se na kraju objavilo da je to " uvjerenje i misljenje " francuskih oficira. Na slican nacin je i tvoj gazda koji te salje ovdje " dokazivao " pomocu navodnih " anonimnih i tajnih izvjestaja " UN kako su Bosnjaci sami sebe ubijali u Sarajevu, kako postoje " tajni " izvjestaji UN o stotinama logora za civile Srbe, o "tajnim i anonimnim " izovorima koji dokazuju postojanje masovnih grobnica za stotine ubijenih civila Srba po Sa, u udarnom terminu je isto tako objavljena vijest kako su " srpski branioci " sa prvih linija gledali kako " muslimani bacaju srpsku decu lavovima" ...sve sami " anonimni "/ "tajni " dokumenti, svjedoci, izvjestaji.... samo ste se malo zaje*ali, ova taktika vam se odbila od glavu kada ste pokusali slicne "dokaze " da koristite u sudu u Haagu pa sta su vam ono rekli , koliko su ti " dokazi " vrijedni :lol:

P.S Znas li ti da je jedini dokazani slucaj svjesnog zrtvovanja vlastitih civila je od velikosrpskog rezima kada je svjesno odluceno da zrtvuju radnike u RTV zgradi u Beogradu ? Dokazano je da je politicki i vojni vrh Smrdije imao informaciju da ce zgrada biti bombardirana i da su namjerno odlucili da zadrze radnike u njoj jer su se nadali da ce te zrtve moci iskoristiti u svojoj propagandi protiv NATO-a. Znaci jedini dokazani slucaj je sa strane velikosrpske masinerije koja je svjesno zrtvovala vlastite civile :-)
Slusaj KV ja napocetku napisah da me umalo snajper neubi na lokacij koja nije bila vidljiva sa srpskih polozaja, nikako me nije mogao vidjet....sa druge strane izjave ljudi o sevama koje su operisale po gradu "po potrebi"....nemoj odmah da skaces u odbranu.....tako je isto recno da je Seferova zena poginula od cetnicke granate da bi kasnije ispalo drugacije....i Celu je rokno srpski snajper jel da?
Nekazem da srbi nisu snajperisali...i te kako da su i to je dobro znano ali bilo je sranja i na ovoj strani da se nelazemo
kv99

#412 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kv99 »

exliberal wrote:
Slusaj KV ja napocetku napisah da me umalo snajper neubi na lokacij koja nije bila vidljiva sa srpskih polozaja, nikako me nije mogao vidjet....sa druge strane izjave ljudi o sevama koje su operisale po gradu "po potrebi"....nemoj odmah da skaces u odbranu.....tako je isto recno da je Seferova zena poginula od cetnicke granate da bi kasnije ispalo drugacije....i Celu je rokno srpski snajper jel da?
Nekazem da srbi nisu snajperisali...i te kako da su i to je dobro znano ali bilo je sranja i na ovoj strani da se nelazemo
Da li ti je ikad bio poznat neki slucaj da je granata pala na mjesta gdje su ljudi upravo skupe a koje nije bilo vidljivo sa cetnickih polozaja ? Sta mislis kako je to bilo moguce ? Da li je cetnicima to dojavila ptica na grani ili mozda neko sa radio stanicom ? Da li ti je bio poznat slucaj da je "peta kolona " pored radio stanica imala i puske kod sebe ? Meni je poznato nekoliko takvih slucajeva ne samo u Sarajevu vec i u drugim mjestima pa me zanima da li su po tebi i tu bile Seve ? Ili je kao sto insinuiras i tu ABiH sama podmetala bombe i bacala granate da bi svalila na srbe koji su se samo branili od najezde alijinih mudzahedina a koliko mi je poznato i ti si bio jedan od njih , tj u onom periodu na koji se ocigledno stidis. Ako je tako kao sto ti i Tomas tvrdite da je Armija sama pucala na civile onda je moguce da je bacala i granate, pa to onda znaci da je istina sto pisopijac i ostali tvrde da je Armija ustvari kriva za sve one masakre. I sta jos kazes, ti si cuvao polozaje na Zuci da cetnici ne zauzmu grad :-)
exliberal

#413 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal »

kv99 wrote:
exliberal wrote:
Da li ti je ikad bio poznat neki slucaj da je granata pala na mjesta gdje su ljudi upravo skupe a koje nije bilo vidljivo sa cetnickih polozaja ? Sta mislis kako je to bilo moguce ? Da li je cetnicima to dojavila ptica na grani ili mozda neko sa radio stanicom ? Da li ti je bio poznat slucaj da je "peta kolona " pored radio stanica imala i puske kod sebe ? Meni je poznato nekoliko takvih slucajeva ne samo u Sarajevu vec i u drugim mjestima pa me zanima da li su po tebi i tu bile Seve ? Ili je kao sto insinuiras i tu ABiH sama podmetala bombe i bacala granate da bi svalila na srbe koji su se samo branili od najezde alijinih mudzahedina a koliko mi je poznato i ti si bio jedan od njih , tj u onom periodu na koji se ocigledno stidis. Ako je tako kao sto ti i Tomas tvrdite da je Armija sama pucala na civile onda je moguce da je bacala i granate, pa to onda znaci da je istina sto pisopijac i ostali tvrde da je Armija ustvari kriva za sve one masakre. I sta jos kazes, ti si cuvao polozaje na Zuci da cetnici ne zauzmu grad :-)
Slusaj price o petoj koloni su price za malu djecu, price o babama koje su pucale snajperom, davanjem signala uz pomoc svijece i ogledala....naslusao sam se ja tih prica, cak sam i bio predmetom istrage zbog prica kao te. :x
Ja sam ti naveo primjer da je Seferova zena ubijena a da je dato saopstenje da je to grana bila sa srpskih polozaja, sto je sam Sefer demantovao, ja sam ti dao primjer Cele , rekao sam ti da me je snajper mogao skinut na pozicij koja nije bila vidljiva, to je bilo kad je zavrseno "ciscenje" od pete kolone.....jedino ako ti seve nisu bila peta kolona....ako znas sta je bilo u Sarajevo kako to da su strane TV kuce uvijek znale gdje ce snajper da gadja, dodju postave kamere i za pola sata imas mrtve na cesti....jel tako bilo ne jednom kod zelejznicke stanice?..pa su cak i ljudi komentarisali cim bi vidjeli one njihove oklopljene range rovere bjezi neko ce da plati glavom....daj ba :run:
kv99

#414 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kv99 »

exliberal wrote:
kv99 wrote:
exliberal wrote:
Slusaj price o petoj koloni su price za malu djecu, price o babama koje su pucale snajperom, davanjem signala uz pomoc svijece i ogledala....naslusao sam se ja tih prica, cak sam i bio predmetom istrage zbog prica kao te. :x
Ja sam ti naveo primjer da je Seferova zena ubijena a da je dato saopstenje da je to grana bila sa srpskih polozaja, sto je sam Sefer demantovao, ja sam ti dao primjer Cele , rekao sam ti da me je snajper mogao skinut na pozicij koja nije bila vidljiva, to je bilo kad je zavrseno "ciscenje" od pete kolone.....jedino ako ti seve nisu bila peta kolona....ako znas sta je bilo u Sarajevo kako to da su strane TV kuce uvijek znale gdje ce snajper da gadja, dodju postave kamere i za pola sata imas mrtve na cesti....jel tako bilo ne jednom kod zelejznicke stanice?..pa su cak i ljudi komentarisali cim bi vidjeli one njihove oklopljene range rovere bjezi neko ce da plati glavom....daj ba :run:
Po tebi je bilo potrebno sta ? Da se sami ubijamo da bi dobili naklonost i sazaljenje MZ koja je poslije 100 000 ljudi , slika ubijanja, logora, na hiljade granata ispaljenih na samo Sarajevo vec na svaki grad i selo u Bosni i Hercegovini uradila sta ? Poslije godina izgladnjivanja ne samo Sarajeva treba da se ubije neko namjerno ? Kao da nije bilo tih slika i previse , pa zadnjih godina agresije su poceli da izbjegavaju da prikazuju slike iz BIH na stranim TV jer su se ljudi bili zasitili gledati a ti pricas kako je bilo potrebno da se zbog toga ubija ?
I kad spominjes da te je snjaper gadzao gdje nije bilo moguce da te vide cetnici pa znam i ja slucaj ali ne u Sarajevu gdje je isto tako djevojka pogodzena na slican nacin pa me zanima da li su i tu bile Seve ? Nije bilo kamera stranih TV , nije bila u rodbinskim vezama sa nekim glavonjom , obicna djevojka . Da li je npr ubijena mladost Tuzle od Seva koje su postavile granatu i tu jer cetnici to nisu mogli da vide a kao sto kazes 1995 su sigurno pocistili 5 kolonu pa dojava nije bila moguca :?
Za ovo o 5 koloni sto jos tvrdis da je samo izmisljanje imas PM.
GandalfSivi

#415 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by GandalfSivi »

exliberal wrote: Slusaj price o petoj koloni su price za malu djecu, price o babama koje su pucale snajperom, davanjem signala uz pomoc svijece i ogledala....naslusao sam se ja tih prica, cak sam i bio predmetom istrage zbog prica kao te. :x
Salis se ti malo, jel' tako? Dobro si poceo i za Sefera i za Celu, ali oni su vec bili prepoznatljivi ciljevi iz nekih drugih razloga. Ali onda se ufatis price raskrsnica i stranih tv kuca i sve ode u neku stvar. Nije tesko bilo skontati da ce neko biti pogodjen, jer se pucalo cijelo vrijeme po raskrsnicama, i samo ako je kamerman bio dovoljno strpljiv, uhvatio bi kako snajper skida nekoga.

Uvijek me uhvati muka kada udjem u ove konverzacije, svega mi. Pogotovo jer ne znam s kim pricam. Ili si osoba koja je provela rat u Sarajevu, pa sada trazis opravdanje za neke stvari koje su uradili likovi sa brda (ono cisto jer su ti sunarodnjaci, koliko god to jadno zvucalo), ili pak nisi proveo rat u Sarajevu, pa nama sada pokusavas objasniti kako je to zapravo nama bilo i ko je u sustini pucao na nas. Majke mi moje, ne znam koja mi se opcija vise gadi.
Nista licno, ali fakat se zapitam dokle ovako i kako se prica uvijek svede na to da se mi pravdamo jer je pucano po nama.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#416 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by dr.gog »

exliberal wrote: Slusaj price o petoj koloni su price za malu djecu, price o babama koje su pucale snajperom, davanjem signala uz pomoc svijece i ogledala....naslusao sam se ja tih prica, cak sam i bio predmetom istrage zbog prica kao te. :x
Slušaj, priče o o tome da nije bilo"pete kolone" su priče za malu djecu.Kakve god bile, to su prave noir priče i ima ih dovoljno istinitih i meni poznatih, pa im vjerujem.Osim toga , nikad nisam bio budala da potcjenjujem jednu organizovanu vojsku koja je naslijedila čitavu razrađenu obavještajnu infrastrukturu.

Da ne bih ispao pristrasan, neću petljati lične emocije i iskustva.isto tako, ne pada mi na pamet da negiram kriminal i maltretiranja koja su trpili ljudi zbog lažnih potkazivanja i paranoje.

Ljudi su bivali privođeni i maltretirani zbog "svjetala s balkona" i sličnih nebuloza, mada je tokom rata u Sarajevu zaista otkriven jedan dio srpske obavještajne mreže te pravih operativaca na terenu.Bilo bi zaista neozbiljno povjerovati da je Sarajevsko-romanijski korpus i srpski DB bio sastavljen samo od diletanata, koji su o važnim stvarima, kretanju vojske i civila, vozila i stranih snaga, bili obavještavani u Đoginim dnevnicima.

Agenti i plaćenici na terenu su postojali u svim savremenim ratovima, što nije velika pamet i novost.Novcem ili ucjenom je uvijek bilo moguće kupiti savjest i lojalnost.

Priča o "tv ekipama " koje su "uvijek na mjestu" je klasična urbana legenda koju bi dobro objasnio neko ko poznaje psihologiju više od mene.Volio bih da neko pokuša da mi pomogne, ako se kontamo :-) Pri tome mislim na efekat "prenošenja" dešavanja od usta do usta, gdje se gubi pojam vremena i okolnosti, a detalja posebno, pa s dobija privid "planiranih dešavanja".

Ima jedan soj internet -fakina vičan i forumima koji odlično iskorištava takve varke za pranja mozga i prosipanje naknadne pameti.

Naravno, oni koji znaju istinu kao očevidci ili ljudi kojima je posao evidencija i praćenje događaja(novinari, policajci, kriminolozi i analitičari, ili naprosto pedantni posmatrači zdravog razuma), nikada ne nasjedaju na naknadno konstruisanje priče koje se radi po narudžbi ili da bi se nekome ugodilo.

Ovo posljednje je naročito rašireno, neovisno od "strana" i čin je iskazivanja "političke principijelnosti" ili "lojalnosti" režimu.

Dobro znam šta znači biti "osumnjičen" pa sasvim shvatam nečiju suzdržanost i sumnju u dešavanja.

Nenad Veličković, sarajevski pisac, je u svojoj satiričnoj ratnoj knjizi "Konačari" ("Fagiergaeste", prev.i na njemački također), pisanoj iz perspektive djevojčice, savršeno opisao likove o kojima govori GandalfSivi.
Ljude koji nikada nisu prihvatili činjenicu da je dojučer zajednička Armija postala vojska na službi SDS plana za Sarajevo.Nije tu priča o karakteru rata, nacionalnim pitanjima, ili slično, već čisti pragmatični vojno-strateški ciljevi.Nasumična maltretiranja polovičnih agenata,i nedoučenih bezbjednjaka , te uličnih bandita u uniformama MUP-a i raznih "samostalnih" grupa sa početka rata, su učinila svoje i veliki broj sarajevskih Srba i Hrvata je pretrpio sumnjičenja bez osnova.Čak i oni koji su časno nosili odoru Armije i MUP-a RBiH..

Ipak, i pored takvih iskustava, istina je uvijek jednaka- banalna i hladna vojna metoda "dojave" na razne načine.
Elektronskim uređajima, optičkim spravama, ili direktno preko lanca operativnih radnika.Zaista ne znam zašto je to postalo takav tabu ili "legenda"...Stvar sumanutog vremena gdje je zbog sveopšte paranoje i jedan normalan vojno-obavještajni sistem postao dio iste te paranoje...

Notorna je činjenica i da je u gradu pod takvim obručem i u stanju latentnog haosa, bila potrebna i jedna ili više jedinica i grupa koje su mogle i morale, efikasno i bez puno zaobilaženja, sprečavati tuđe rovarenje i psihološki rat.

"Ševe" to nisu bile, i koliko god neki veteran pokušavao umiti čak i tu činjenicu, priča o Ševama je bila i ostala priča o političkoj paravojnoj jedinici za prljave zadatke kakve su postojale svugdje.Ti ljudi nisu spriječili nijednu važniju akciju srpskih snaga ili njihove mreže, jer da jesu, mnogi sugrađani bi preživjeli iznenadne talase granatiranja i klasične masakre.
Oni koji su se zaista bavili kontraobavještajnim radom kao profesionalci, očigledno su bili potisnuti zbog činjenice da su "ševe" bile potrebnije za tadašnju stranačko-policijsku halku koju su interesovale pare, a ne borba protiv VRS odnosno deblokada Sarajeva.

Masakri i snajpersko djelovanje, koliko god bolesno zvučalo, su u ratu legalna metoda ako to odredi šef neke vojske, i služe za psihičko slabljenje neprijatelja i njegove žive baze i logistike- civila.Tu priče o humanosti i konvencijama nema, a kamoli o savjesti.

Vojni efekat idiotskog snajperanja srpskih MUP-ovaca i vojnih strijelaca je bio ravan nuli.Ako neko misli da nisam u pravu, neka napiše zašto to misli, nije problem..

Unutrašnje prljavštine su davno sročene u jednu bizarnu izjavu 1993-e "zapucaće snajper odakle nikad puc'o nije"..
Time je paranoja dodatno pojačana, i nekoliko sumnjivih "srpsko - snajperskih" ubijanja(tj. očiglednih likvidacija unutar grada) bilo je dovoljno da proizvede i urbane legende o tome " da su novinari za lovu saznavali gdje i šta, kad i kako će da pogodi.."
Novinari su za lovu kupovali drugačije informacije, a snimanje snajpera je bilo rutinsko ubijanje vremena početnicima željnim senzacionalnih i bizarnih snimaka kakve danas gledamo na Youtube(Afganistan, Irak..).
exliberal

#417 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal »

Slusaj Dr....
Sto se tice pete kolone tokom rata, moje misljenje je da potraga za petom kolonom pokrenuta od pete kolone...kakve informacije je neka baba na alipasinom mogla da proslijedi srbima....ili kakve sam ja signale mogao da dajem grbavici kad je onaj sa grbavice mogao golim okom da nas vidi....sa druge strane kako su srbi znali skoro svaki put kad se sprema napad iz Sarajeva....pa dozivali su nas preko linije ne jednom "ajte sta cekate, mozete i malo ranije".
Sto se tice TV kamera, mozes da kazes sta od hoces ali sta sam ja vidio i licno prezivio, bez ljutnje ali mene nemozes da ubjedis da je sve bilo slucajnost. Prica o Sevama je prica za sebe i dokle god se nerazjasni sta su oni radili po Sarajevu i po cijem nalogu necemo moci doci do prave istine jer je ocito da su oni umjesani u neka veoma velika sranja i nebi me iznenadili ( hipoteticki kad bi se otvorile arhive) da ispliva jos mnogo vise.
Nekako s proljeća

#418 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

:)

Ukoliko ti postiram dokument- originalni spisak ''pete kolone'' sa područja naselja koje pominješ, hoće li se što promijeniti u tvom mišljenju po tom pitanju.?

Image

Uploaded with ImageShack.us
Last edited by Nekako s proljeća on 12/05/2010 10:10, edited 1 time in total.
exliberal

#419 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal »

Nekako s proljeća wrote::)

Ukoliko ti postiram dokument- originalni spisak ''pete kolone'' sa područja naselja koje pominješ, hoće li se što promijeniti u tvom mišljenju po tom pitanju.?
Daj postiraj, ali i objasni kako su ti ljudi proglaseni petom kolonom, koji su dokazi ko je procesuirao...nemoj sad da mi postavis spisak i kazes eto to je to.
Nekako s proljeća

#420 Re: Snajperisti u Sarajevu..

:)

Ja neću koristiti termin ''petokolonaš'' , već nešto precizniji termin ''aktivist SDS-a''.A pod njim podrazumijevam člana stranke- ''Srpske demokratske stranke'' sa područja Sarajeva, koji je bio aktivan u pripremama članova i simpatizera te stranke za ostvarivanje ciljeva stranke -nedemokratskim načinom i sredstvima. Naravno, to se kosi sa terminom ''demokratska'' koji u svom nazivu ima pomenuta Srpska demokratska stranka.

Ti ''aktivisti SDS-a'' su ujedno i građani Sarajeva, naše komšije, poznanici...sugrađani, jednostavno rečeno. Uvjereni su da su u njemu ''ugroženi'' kako privatno a tako i kao narod kojem pripadaju.Od desničarskih ''jastrebova'' iz stranke dobijaju mogućnost da se naoružaju kako bi koliko-toliko osigurali ličnu i sigurnost članova svoje porodice .Oni to iz straha za svoje najmilije , a naročito ženske članove porodice , shvataju kao privremeno rješenje ....

Opravdano moglo bi se reći, naročito ako u poštanskom sandučetu dobije ''mesage'' sličnu ovoj od navodnih ''zelenih beretki'' :-)
Image

Uploaded with ImageShack.us

Želiš li da nastavim?
Nekako s proljeća

#421 Re: Snajperisti u Sarajevu..

:sax:

Molim moderatora da me upozori ukoliko budem kršio neko od diskrecionih ili nekih drugih prava lica sa spiska. Također bih zamolio člana exliberal da ima razumijevanja kod insistiranja na pojedinostima.Dio lica sa spiska i dalje živi na ''svojim ognjištima'' , te molim za razumijevanje...
gurabija78

#422 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by gurabija78 »

Betand wrote:
babyline wrote:
Sajoni wrote:Onaj među prvima što je uhvaćen na Holiday Inn-u je plakao kao posljednja p.č.i.a!!!!Šta je s njega kasnije bilo Bog sami zna...Vjerovatno razmijenjen za nekog našeg civila...
Nebojsa cini mi se :roll: I used to know him
i ja sam ga znao , isli skupa u osnovnu , sretnem ga 91 u tramvaju prica kako uzima dobru lovu tjelohranitelj ovima iz SDS-a (džudista je bio) ,kao uzima levate ovo ono ...
moye li to biti Rajko Kusic sto je zijanio u saobracajnoj prije 10ak godina na Palama?
exliberal

#423 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal »

Nekako s proljeća wrote::sax:

Molim moderatora da me upozori ukoliko budem kršio neko od diskrecionih ili nekih drugih prava lica sa spiska. Također bih zamolio člana exliberal da ima razumijevanja kod insistiranja na pojedinostima.Dio lica sa spiska i dalje živi na ''svojim ognjištima'' , te molim za razumijevanje...
Imas PP jer nije pozeljno objavljivanje nicijih imena ....cisto da nebi bilo kasnije problema
Dozer

#424 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

exliberal

Boldirano je interesantno radi dvije cinjenice:
- Snajper je po brodskoj (tako se zvala ta ulica kod Z. stanice tada), djelovao do pocetka '94. Cijelo vrijeme se mislilo da se pucalo sa Grbavice, sa bijelih nebodera. Medjutim, igrom slucaja jedan od Vikicevih ljudi se zadesio tu pocetkom '94, ili krajem '93, ne sjecam se vise, u momentu kada je metak pogodio nekog momka, civila, koji je hodao ulicom iz pravca z. stanice prema garazi Centrotransa, dakle okrenut Grbavici ledjima. Metak ga je pogodio u lijevu stranu glave, a to je strana koja je bila okrenuta prema Velesicima. Inace, poznato je da je velika vecina pogodjenih u toj ulici bila pogodjena ili u glavu ili u vrat. Vikicevac je odmah skontao da metak nije nikako mogao stici sa Grbavice jer, i bez sto je direktno vidio taj pogodak, kada se Grbavica pogleda sa tog mjesta jednostavno je prakticno nemoguce imati takvu preciznost s obzirom da su neboderi udaljeni skoro 800m, kao i da je dio oko z.stanice nacickan banderama, tako da bi bar 50% tih metaka zavrsilo u banderama, a ne u glavama i vratovima zrtava. Ukratko, vrlo brzo je uradjena analiza i pregled cijelog podrucja, napravljena je sacekusa koja je trajala par dana (taj snajper je djelovao u skoro pravilnim razmacima od po 2-3-4 dana, po metak, najvise dva - vrlo pametno), i uhvacen je lik, Srbin iz Velesica, koji je pucao iz jedne od nedovrsenih kuca na brdu iznad z. stanice, udaljena od ulice jedva 200m, sto je i opravdalo takvu preciznost svih pogodaka. Tada je i prestalo pucanje po toj ulici.

- Peta kolona, snajperi i babe. Moze biti smijesno, ali upravo su Vikicevi ljudi sredinom '92, po prijavi komsija da se puca iz njihovog nebodera (Gorenje neboder kod Drvenije), uhvatili babu od 78 godina sa PASP-om. Tri puta su joj ulazili u stan, svaki put nakon sto je neko pogodjen u Dobrovoljackoj blizu danasnjeg Meeting Pointa, i tek treci put su joj nasli pusku (PASP) koja je bila ispod duseka kreveta na koji bi legla odmah po ulasku ljudi u stan, uz pravdanje da je bolesna i da ne moze da stoji na nogama, a da oni slobodno sve pretraze.

Bio je i slucaj s kraja '92 kada su, opet Vikicevi ljudi, uhvatili curu od 24 godine koja je snajperala po Dzidzikovcu. E, ta je imala muda jer je "radila" iz zgrada koje se nalaze iznad Doma policije. Kod nje je nadjen spisak po kojem je ona pogodila 26 ljudi do tada i za sta joj je SDS isplatio 300 DEM po glavi.

Bilo je toga puno ljudi moji, to su cinjenice. Ja mislim da se i dan danas, kada bi se kvalitetno zadalo, mogu naci i AP i PASP-ovi po mnogim saksijama sa cvijecem na Ciglanama, Alipasinom i sl., kako su nalazeni tokom cijelog rata. Puno ljudi koji su uselili kasnije u te stanove nikada nije promijenilo tu zemlju u tim saksijama recimo, a to je bilo jedno od najcescih mjesta na kojima su Srbi sakrivali oruzje koje su dobili od SDS-a i JNA.

U Holiday Inn-u su sa snajperima uhvacena braca Gluhovici. I opet su ih uhvatili Vikicevi ljudi. Jednom od njih je jedan od specijalaca bukvalno razbio motorolu od glavu, posto se ovaj kurcio kako mu niko nista ne moze. :)
Vrlo brzo nakon toga su bili razmijenjeni sa neke ljude sa Grbavice.
O'zone
Globalni moderator

#425 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by O'zone »

dr.gog wrote:2- drugo stražarsko- izvidničko mjesto VRS , smješteno u danas već obnovljenoj zgradi u Zagrebačkoj, prije rata poznato kao " kod bugojanske mesare", odmah do OHR-a( tu možete vidjeti prodavnicu elektromaterijala, a niže je zelenara i mala knjižara uz trolejbusku stanicu).

S tog mjesta je ubijano po Marijindvoru, posebno Gundulićeva( gdje je u bivšem "stelexu" bio HVO), Skenderija most, a posebna značajka je bilo pucanje snajperom velikog kalibra u prozore stanova.Naravno, odatle su mogli često da uprate i naše smjene, ali u ovoj priči su interesantni detalji oko bolesnog iživljavanja nad civilima.

Jedna od nikad ispričanih činjenica je i to da je manja grupa mojih drugova danima bila infiltrirana tik do srpske linije u zgradi "Kifla" u Ljubljanskoj(s desne strane 50 metara iza benz. pumpe, stajalište za GRAS kombi) i da smo savršeno upratili odakle i gdje se smještaju straže VRS zadužene za taj dio linije.Nije se smjelo pucati, a u kasnijoj akciji je Ljubljanska presječena na pola i četnicima je blokiran ulaz na Vrbanja most zauvjek( ova situacija je bila predmet istraživanja vojnih akademika Njemačke i Francuske kao specifičan paradoks gradske borbe).

Nakon što je postalo neizdržljivo snajperanje iz " Mesare"(pogibija nekog djeteta čini mi se, i ranjavanje nekoliko naših mlađih boraca), izvedena je akcija najgrubljeg tipa.Da ne idem u detalje, iz objektivnih razloga, zgrada je napola dignuta u zrak, i to na nevjerovatno hrabar način, od strane običnih boraca- dobrovoljaca.

Jedno od najgorih gnjezda terora je bukvalno razoreno, VRS je izgubila nekoliko ljudi, a izvlačenje tijela snajperista ispod ruševine je dogovoreno na pregovorima.Na Vrbanju je došao vojvoda Slavko Aleksić sa nekoliko šteka "Vek" cigareta, pratnja, kokarde...Major obavještajaca francuskog Unprofora( francuzi su u to vrijeme sarađivali sa VRS na tom dijelu linije i špijunirali nas), prevodioci, i A.B., jedan od uglednih građana sa Skenderije, tadašnji oficir za vezu sa strancima i slične poslove.Slavko Alexić, šef grbavičkih četnika, se vratio sa nepoklonjenim cigaretama i dogovorom o izvlačenju.

Od tada je snajperanje izmješteno na udaljene kote po Vracama.
Dr.Gog Ispade da smo komšije :D

Ja sam čitav rat proveo u Kovačićima u Ljubljanskoj ulici kao jedna od rijetkih muslimanskih porodica nakon onog masovnog egzodusa ljudi čini mi se u ljeto 93. Što se tiče snajpera jedan je gađao sa kuće iznad zaobilaznice u Travničkoj ulici držao Marijin dvor i Skenderiju, jedan sa moje zgrade i to od moje komšinice kažu da je bila pod direktnom Komandom Ratka Mladića uvjek je imala sa sobom dvojicu pomagača jedan je imao nadimak Kockica.
Sa kuće pored moje zgrade djelovalo se snajperom po tadašnjoj Vojnoj bolnici i brdu iznad znam da sam ulazio u tu kuću i da su po zidovima bile ispisane koordinate i udaljenosti za podešavanje nišana u toj kući je isto tako donošen PAM sa optikom ili neki veliko kalibarski snajper koristio je PAM-ovu municiju koja je proizvedena negdje u arpaskim zemljama znam jer smo krali čahure. Marinko kojem se ne sjećam prezimena je tukao sa zgrade u Trnovskoj ulici preko puta sadašnje zgrade Mađarske ambasade.Moja majka je ranjena na balkonu dok je sterala veš od strane snajperiste koji je bio u Šišićevoj kući kasnije ga je upoznala i j....la mu sve po spisku jer je vidio u koga puca a on se na to nasijao i pitao "Pa gospođo jesam te barem puno ranio" Stari mi je ranjen kod Šopinga dok je bio u radnom vodu taj dan su ubijene i one dvije djevojčice i jedna baba i još jedna ranjena.
Post Reply