Aferim majstoreDeleter wrote:Nisam siguran da sam najbolje shvatio ovu recenicu, malo je zbrda-zdola, ali mislim da i dalje imas pogresnu predodzbu.BHCluster
Ja mislim da je tema Snajperi u Rajvosa a imali su 3 godine jeli tako mislim da se ugnijezde i nisane.
Jeste, primarno bi se moglo reci da se snajperista ugnijezdi i nisani, medjutim, a pogotovo u Sarajevu i u ratu koji je spadao u borbu u urbanom okruzenju, sto je najtezi vid borbe, ovo bas i nije bilo moguce izvoditi na taj nacin, pogotovo ne dugotrajnije i sa iste pozicije.
Razlog je to sto nakon ispaljenja samo jednog metka s druge strane pocinje kanonada iz svega i svacega, ukljucujuci i tenkove (ovo je bio najcesci nacin "trazenja" nasih snajpera), tako da od nastavka "ugnijezdjenog nisanjenja" nema nista.
Ali, cak i kada je sve cisto i dalje stoji cinjenica da snajperista sve sto moze vidjeti jeste da li se radi o uniformisanom ili neuniformisanom cilju. Ovo je i sasvim logicno ako se uzme u obzir da su ciljevi uvijek izmedju zgrada, da se u najvecem broju slucajeva meta krece trceci, kao i da je raspolozivo vrijeme za cijeli proces nisanjenja i opaljenja kako je vec i receno - 2-3 sekunde.
Naravno, Srbi su u ovoj "djelatnosti" bili u neuporedivo boljem polozaju, i to iz vise razloga:
1. Na nasoj strani nije bilo artiljerije i tenkova koji bi ih ganjali i poklapali cijele zgrade, pa samim tim nisu morali bjezati nakon svkaog metka, nego su hladno mogli ispaljivati i po 10 ili vise komada zaredom, u rasponu od pola sata ili vise, sto su i radili.
2. Na nasoj strani je bilo neuporedivo vise ljudi, odnosno meta, nego na bilo kojem dijelu njihove teritorije (Grbavica, Ilidza, Nedzarici, Lukavica, itd.), a najvise civila.
3. Na nasoj strani je bilo neuporedivo vise sirokih pojaseva praznog prostora, sto je, uz gornje faktore, njima omogucavalo da postignu pogodaka koliko su postizali.
Oni kazu da su na nasoj strani bile sve visoke zgrade, i to uzimaju kao nekakav argument. CInjenica jeste da je na nasoj strani bilo vise visokih zgrada s koji se moglo raditi snajperima, medjutim to i nije bila neka prednost jer su takve zgrade bile vrlo dobro pokrivene njihovom artiljerijom, a svi znamo kako su te zgrade izgledale - sprzene, izbusene kao sir, pa cak i dijelom porusene (Izvrsno vijece, Bristol, Primat, Oslobodjenje, neboderi na trgu P.Kosorica,itd.). Dakle, vrlo se dobro znalo odakle nasi snajperi djeluju, za razliku od njihovih koji nisu imali tako ocite polozaje, nego su cesto radili iz privatnih kuca koje su se nalazile po brdima, sto je opet na visim tackama u odnosu na nas (Hrasno brdo, Jevrejsko groblje, itd.). A da nisu imali visokih zgrada koje su koristili za snajperanje, bas i nije tacno - Shoping neboderi, bijele zgrade pored vrtica B.Buha uz rijeku, itd. Uostalom, slika vjerodostojno pokazuje najcesce pravce i tacke djelovanja s obje strane. Razlucite sami...
Bila je prica da se postave slike od tih zgrada ali neko nesta imo protiv radi imovine i tako tih stvari..
bili mogao postaviti mapu odakle su gadjali grad topovima sa okolnih brda.. ima ona crtana slika "siege of sarajevo" ili kako se vec zove tacno ali tu nije precizno bas..
bio sam slucano davno na nekom forumu srbskom oni su imali neke karte slice ovoj tvojoj odakle su djelovali tenkovi i takodalje ali nemou nikako da nadjem ni sliku ni stranicu..