JP GRAS SARAJEVO ALL ABOUT

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
clav

#401 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by clav »

poslao mail kantonalcima i ovima iz studentskog parlamenta da pitam dje je zapelo ovo oko prevoza za studente, al niko ne odgovara.
bice da para neJma
usput ne bi bilo lose da to procackaju novinari koji su objavili ovaj clanak http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/091013029
respo

#402 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by respo »

ja ne kontam sto ce pare za to da bude besplatno nesto za studente
to se moze odmah rijesiti pita revizor za kartu ti pokazes index i cao kao i sa penzionerima

zar je potrebna neka matematika za to
clav

#403 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by clav »

respo wrote:ja ne kontam sto ce pare za to da bude besplatno nesto za studente
to se moze odmah rijesiti pita revizor za kartu ti pokazes index i cao kao i sa penzionerima

zar je potrebna neka matematika za to
ma nema nista besplatno, to besplatno je u stvari kanton subvencionira, tj. placa karte za studente ili penzionere, dakle iz kantonalnog budzeta bi bilo izdvojeno nekoliko miliona da se pokriju te studentske karte.
prezimenko

#404 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by prezimenko »

Hronoloski :)

2005 godine:
Dokument: http://www.bihkonk.gov.ba/ba/praksa/pra ... 200602.htm
"Utvrđuje se da Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Kantona Sarajevo, kao organ državne uprave koje svojim djelovanjem posredno ili neposredno učestvuje ili djeluje na tržištu, u smislu člana 2. Zakona o konkurenciji, počev od 2002. godine i na dalje, sprečava, ograničava ili narušava tržišnu konkurenciju na relevantnom tržištu usluga javnog prevoza osoba i stvari u javnom gradskom saobraćaju na području Kantona Sarajevo, iz razloga nedonošenja obaveznih propisa i nepostupanja po zakonu, čime se stvara pravna i administrativna barijera pristupu utvrđenom relevantnom tržištu usluga javnog prevoza drugim privrednim subjektima, prevoznicima, na području Kantona Sarajevo, i to na taj način, što:"

Maj 2009 smilovali se u konkurencijskom i prosljedjuju valjda (mrkso mi bilo do kraja citati prvi dokument)
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/090428079

I jos uvijek nista

jos nesto:
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/091013029
"Svi studenti Univerziteta u Sarajevu od januara naredne godine trebali bi imati besplatan javni prijevoz, a ovaj prijedlog nedavno su podržali i premijer KS Besim Mehmedić i predstavnici GRAS-a. "

Standard SPUS suplja digli medijsku prashinu odjednom nista od toga evo javno ih prozivam da kazu kad ce biti !

umjesto besplatnih karti:
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/091231045
WizzMerlin

#405 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by WizzMerlin »

rukometašica67 wrote:
sheilak wrote:@ rukometasica67

I ja placam uredno kartu, svaki put jer se najcesce vozim komercijalom i jer sam dozivjela neugodnosti od revizora-zbog neupisanog broja na kuponu.

Ali sta dobijamo za uredno placenu kartu? Vise pusta sam pisala o tome, ali to vec svi znaju.

Da li sad trebamo placati mozda vise da bi smo dobili normalnu uslugu? Dakle, nekakvu luksuz cijenu za najosnovniju uslugu? Mozda da nam kazu iz GRAS-a sta trebamo uciniti-platiti vise, dati im krv ili prvorodjeno dijete-da bi poceli na normalan nacin prevoziti ljude-bez kasnjenja, bez guzve, bez otkazivanja vozila na pola puta da bi te onda uputili na drugo prijevozno sredstvo za koje onda opet moras platiti kartu?

Ako ne mogu garantirati brz, siguran, bezbjedan prijevoz onda nemaju pravo biti jedino usluzno preduzece te vrste niti podizati cijene, ali ni buniti se ako im putnici odbijaju platiti jer na kraju, GRAS se subvencionira i iz novca poreznih obveznika.

@ stochar :thumbup:
Šta hoćeš tačno da kažeš?
Kupon kada kupuješ na šalteru gdje se i prodaje upiše onaj ko ti proda broj to je jedno,nemoj nas tuširati glupostima(no fence) obrati malo pažnju da li je napisan jer studentima,đacima i ostalim neće prodati bez upisanog broja na kuponu i išaranim kvadratićem za mjesec u kojem je kupljen.
Da nijesi kopirala ili ispod ruke uzimala? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Najbolje ti je nemoj se voziti ukratko,jer ako ti ne valja nemoj ni koristiti prevoz.
Gras ne diktira cijene odeš fino premijeru pa njemu kažeš ili pitaš što je skupo.Nije gras firma koja je počela da postoji iza rata,uostalom i da drugi prevoznik se uključi sumnjam da bi ljudi sebi dozvolili da im se neko đaba voza ili upropaštava imovinu.
Haj samo pogledaj autobuse nove koje su dobili na šta liče i kako su lijepo vaspitana djeca se prevozila u njemu.I kako nj.roditelji ciče kad gras ne radi....kući cijepaj kauče,i šaraj po zidovima.....
Koliko plaćam karte nikad nisam navlačila šugu na sebe niti imala problema.
Haj pogledaj video: http://www.youtube.com/watch?v=HsOsoDs1J6o
Čovjek koji je bio direktor izvršio je harakiri jer je u godini dana metro kasnio oko par milisekundi.
Pa pričajmo o gužvama i kartama.
Meni nije poznato da je iko poginuo u GRAS-ovom prevoznom sredstvu.
mmmm, how about NO????
a ni za ove stale stvari nisi upravu... peace out
iPlay

#406 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by iPlay »

Mi smo takav narod i država da se ne može ništa promjeniti. Daleko smo mi od Evrope, i treba se pomiriti sa tim.
Šta da uradiš da bi bilo bolje? Da izabereš novu vlast, koju?

Ulazim jutros u trolu, a vozač (vozač samo što ne ujeda koliko je zajunio za kartu)... pregledava karte, svi smo ušli... uredno je prekontrolisao. ...skontam (često mi se desi) da nisam vidio da li je trola Jezero ili Trg Austrije, pridjem vozaču i pitam "Oprostite, je li vozite Trg ili Jezer, nisam vidio tablu!? " on meni na to odgovara: "Momak, na kajo si ti vrata ušao?" Ja: "Pa na prva kao i svi putnici!" kaze imas li kartu, reko imam, daj pokazi, pa pokazao sam vam je pri ulasku prije 2 minute, kaze pokazi opet, reko kad ste vi tako bezobrazni bit cu sada i ja, necu vam pokazati kartu, pridjem onoj tabli i skontam da sam u pogrešnu trolu ušao.

Poslije skontam do mene je, trebao sam mu je opet pokazati... trebao sam mu je na celo zalijepiti.
Said__

#407 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Said__ »

pa karta ce se platiti....hahaha.....
van Basten

#408 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by van Basten »

ko nema za kartu... daj mi sada pet karata :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#409 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Truba »

jel iko šta čuo o ženama revozorima??? :? :? :? načuh nešto

kažu da se sad prikradaju kao u Terminator 1 kad se ono infiltriraju međ ljude :mrgreen:
topcam
Vozim: uzbrdo

#410 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by topcam »

Smijesna "Akcija". Ne zelim biti bezobrazan ko GRAS, pa akciju nazvati, imenom koje bi "akciju" bolje opisalo.

Da su napravili pravu akciju "AKCIJA SVAKOM PUTNIKU MJESTO ZA SJEDITI" ili barem da se ima gdje drzati za vrijeme voznje, pa hajde de.
Prosla bi i akcija "skoro pa cisto vozilo"

Nisu merhamet ili caritas bili pa uveli tek sada "placanje karte".

Zasto ne reaguju na vapaj naroda i utrostruce broj vozila u udarno vrijeme.

U jednom njemackom gradicu su ucenici osnovne skole, prije 15 -tak godina, nacrtali novu mrezu gradskog saobracaja i smanjili broj autobusa za 20%.
Znaci, znatno manji broj vozila, a frekventivnost se pojacala.

Zamolio bih ovdje nekog od pedagoga da svojim prvacicima, kao grupni rad predlozi da naprave novi plan voznje i mreze za GRAS.
Ako naprave, sto nece biti tesko, neka od GRAS-a budu nagradeni sa besplatnim godisnjim kartama.
Ako djeca budu uopste htjela primiti GRAS-ove karte.
:run: :sax:
meris

#411 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by meris »

Neću im karte kupiti dok ne obnove barem pola voznog parka, dok ne postave klima uređaje barem u pola tramvaja (trolejbusa),dok ne regulišu cijene karata s obzirom na dužinu relacije.
Kakve samo tramvaje imaju Zagrepčani (a pretpostavljam i Beograđani), nevjerovatno.
Koliko sam se samo radovao ovim donacijama od tramvaja iz Belgije ili Holandije. Na kraju sam se jako razocarao. Kao u sardini si, ljeti ne mozes prozore otvoriti. Katastrofa.
Troll_Happens

#412 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Troll_Happens »

meris wrote:Neću im karte kupiti dok ne obnove barem pola voznog parka, dok ne postave klima uređaje barem u pola tramvaja (trolejbusa),dok ne regulišu cijene karata s obzirom na dužinu relacije.
Kakve samo tramvaje imaju Zagrepčani (a pretpostavljam i Beograđani), nevjerovatno.
Koliko sam se samo radovao ovim donacijama od tramvaja iz Belgije ili Holandije. Na kraju sam se jako razocarao. Kao u sardini si, ljeti ne mozes prozore otvoriti. Katastrofa.

jaro onda se nemoj ni vozati ako ti se ne dopada..
kako ocekujes da se poboljsa vozni park nekupovinom karata osim toga to ne moze preko noci. Ni kultura kupovine karata ne moze preko noci zapadu je trebalo sigurno 15tak god da se naviknu na to pa se i pored toga svercaju naravno u mnogo manjem broju ali dovoljno velikim kaznama rizik snosis sam.
a prozore ne daju ni divljaci u prevozu otvoriti cim krenes otvorit ne otvaraj promaja ovo ono strah od cistog vazduha. brate zamandali sve ko u stocnom vagonu pa nek pocrka stoka kad su stoka :oops:

cijena karte je primjerena mozda ne kvalitetu prevoza ali sigurno bi bilo znatno bolje kad bi svi uzimali i kad bi se regulisalo zakonski gdje te pare od prodaje idu :run:
Gospoda Ministarka

#413 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Gospoda Ministarka »

Cijena karte je PREskupa, neznam ko im je radio kalkulaciju i odakle im ideja da na nas standard i na nase plate ( ne radimo svi u drzavnim firmama) formiraju cijene karte od 1,60KM pa to je na nasu prosjecnu platu 30 min rada, znaci neko ko radi za 500-600 KM jedan sat svaki dan radi samo da plati prevoz do posla. :x
iPlay

#414 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by iPlay »

Sjećate li se vi "Nindža revizora" :D
Troll_Happens

#415 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Troll_Happens »

Gospoda Ministarka wrote:Cijena karte je PREskupa, neznam ko im je radio kalkulaciju i odakle im ideja da na nas standard i na nase plate ( ne radimo svi u drzavnim firmama) formiraju cijene karte od 1,60KM pa to je na nasu prosjecnu platu 30 min rada, znaci neko ko radi za 500-600 KM jedan sat svaki dan radi samo da plati prevoz do posla. :x

pa sta ocekujes da cijena bude 20f ionda je ne bi niko kupovo.. a cijene goriva ogromne odrzavanje ogromno, nisu oni krivi da treba da rade za dzabe..
sto se telekomu ne zali niko na cijene i na visinu plata koje su u tom preduzecu?
ako imaju za cigare ima i za kartu jednostavno .... :D
hubke

#416 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by hubke »

2 KM voz do Kaknja a ja od Stupa do Pofalića moram da platim 1.80. NISAM IZGORIO PO GLAVI. Nikad u životu neću platiti kartu samo zato što drže monopol a usluga im je užasna. Ljeti u tramvaje uključe grijanje a zimi se smrzneš. Pa gdje to ima. I pored toga tramvaji kasne po pola sata a u Remizi najmanje 40 tramvaja kupi prašinu. U Hrvatskoj su tramvaji svemirski brodovi u odnosu na naše a studenti se voze besplatno. Budala plaća, pametan švercuje! :-D :-D :-D :-D :-D
Troll_Happens

#417 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Troll_Happens »

hubke wrote:2 KM voz do Kaknja a ja od Stupa do Pofalića moram da platim 1.80. NISAM IZGORIO PO GLAVI. Nikad u životu neću platiti kartu samo zato što drže monopol a usluga im je užasna. Ljeti u tramvaje uključe grijanje a zimi se smrzneš. Pa gdje to ima. I pored toga tramvaji kasne po pola sata a u Remizi najmanje 40 tramvaja kupi prašinu. U Hrvatskoj su tramvaji svemirski brodovi u odnosu na naše a studenti se voze besplatno. Budala plaća, pametan švercuje! :-D :-D :-D :-D :-D

voz je uvijek jeftiniji od busa tako da to nije mjerilo... a s obzirom da imamo toliko pametnih cudi me da nam je zemlja u ovakvom stanju trebali bi bar u klasi neke srednje zemlje biti a ne jedna od tri najnerazvijene zemlje u europi.. :oops:
MELBOURNE_SARAJEVO

#418 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

sheilak wrote:Ok, nek' sprovedu tu akciju, nemam nista protiv postenja, ali hoce li onda isto tako revno vracati novac ljudima kad trola "crkne"na pola puta, a oni im uredno platili kartu ili im nadoknaditi satnicu koju izgube zbog kasnjenja na posao ili obestetiti ih zbog propustenih ispita jer voze kad oni odluce da treba?

Hoce li se pridrzavati voznog reda i nabaviti nova, BEZOPASNA vozila, koja nisu smrtne klopke? Hoce li ubaciti vise vozila u promet kad je "spica", a ne pustati ljude da se guse, gnjece, onesvjescuju u limenim, prenatrpanim vozilima bez ventilacije?

I na kraju, hoce li napraviti cistku u vlastitom poluraspadnutom preduzecu i prestati sa javaslukom i kriminalom?

Ako ce GRAS poceti normalno poslovati i pruzati normalne usluge, onda cemo lako za placanje :wink:
A sta ti mislis da na zapadu kad se pokvari tramvaj ili voz oni nadoknade to?? ili recimo plate ti satnicu zato sto si zakasnio na posao??Pa Australiji metro zna kasniti po sat vremena??a sad kad sam bio u Swedskoj samo od jednom otkazu voz i nikom nista..Kako kod nas ljudi mogu da se preseravaju to nema nigdje na svijetu fakat.
Gospoda Ministarka

#419 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Gospoda Ministarka »

Jedan001 wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Cijena karte je PREskupa, neznam ko im je radio kalkulaciju i odakle im ideja da na nas standard i na nase plate ( ne radimo svi u drzavnim firmama) formiraju cijene karte od 1,60KM pa to je na nasu prosjecnu platu 30 min rada, znaci neko ko radi za 500-600 KM jedan sat svaki dan radi samo da plati prevoz do posla. :x

pa sta ocekujes da cijena bude 20f ionda je ne bi niko kupovo.. a cijene goriva ogromne odrzavanje ogromno, nisu oni krivi da treba da rade za dzabe..
sto se telekomu ne zali niko na cijene i na visinu plata koje su u tom preduzecu?

Nezalim se na BH telekomu, jer imam mogucnost da izaberem i koristim drugog operatera.
Ne, ne ocekujem da cijena bude 0,20kf ali bi sasvim pristojno bilo i sigurno bi 90% gradana korisnika JGS kupovalo da je normalna, pristojna i realna cijena 0,70kf. Pa vidis, ne pusimo svi a druga stvar je to sto kutija cigareta kosta cca 2KM ali tu kutiju pusis citav dan a ne 30min koliko max traje voznja s kraja na kraj grada.
Troll_Happens

#420 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Troll_Happens »

Gospoda Ministarka wrote:
Jedan001 wrote:

Nezalim se na BH telekomu, jer imam mogucnost da izaberem i koristim drugog operatera.
Ne, ne ocekujem da cijena bude 0,20kf ali bi sasvim pristojno bilo i sigurno bi 90% gradana korisnika JGS kupovalo da je normalna, pristojna i realna cijena 0,70kf. Pa vidis, ne pusimo svi a druga stvar je to sto kutija cigareta kosta cca 2KM ali tu kutiju pusis citav dan a ne 30min koliko max traje voznja s kraja na kraj grada.

sjooo ocam i tebi poredjenja pa onda bi po tvom razmisljanju cijena karte za neki odlazak na koncert koji traje pisljiva dva sata uzmimo cijenu ko malo skuplju za te pare mozes zivjet i hranit se citav mjesec recimo logika nigdje veze.
ili sto sok kosta 3-4 marke u kaficu a ti u prodavnici mozes kupit 2l istog.
Po kojim parametrima si tu simbolicnu cijenu od 70f kreirala?
Imas uvijek taxi kao alternativu koji uvijek koristim kad mi se zuri i kad necu da smrdim i da se prljam u javnom prevozu.. osim toga i komercijala je mnogo bolja nego ostali prevoz a zasto vjerovatno sto se placa zato vjerovatno nema ni guzve...i relativno se drze i reda voznje.
Ja mislim da bi vecina koristila i mtel zbog toga sto je jeftiniji ali eto bitnije mu je sta ce reci neko sa strane komsija prijatelj rece da je cetnik da finansira dodika i sl...
ne idu tom logikom manja cjena kvalitet za to se odlucujem a ne odmah mjesaju sa nacionalni kriteriji stvarno fuuuj :x
neshto

#421 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by neshto »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote:
sheilak wrote:Ok, nek' sprovedu tu akciju, nemam nista protiv postenja, ali hoce li onda isto tako revno vracati novac ljudima kad trola "crkne"na pola puta, a oni im uredno platili kartu ili im nadoknaditi satnicu koju izgube zbog kasnjenja na posao ili obestetiti ih zbog propustenih ispita jer voze kad oni odluce da treba?

Hoce li se pridrzavati voznog reda i nabaviti nova, BEZOPASNA vozila, koja nisu smrtne klopke? Hoce li ubaciti vise vozila u promet kad je "spica", a ne pustati ljude da se guse, gnjece, onesvjescuju u limenim, prenatrpanim vozilima bez ventilacije?

I na kraju, hoce li napraviti cistku u vlastitom poluraspadnutom preduzecu i prestati sa javaslukom i kriminalom?

Ako ce GRAS poceti normalno poslovati i pruzati normalne usluge, onda cemo lako za placanje :wink:
A sta ti mislis da na zapadu kad se pokvari tramvaj ili voz oni nadoknade to?? ili recimo plate ti satnicu zato sto si zakasnio na posao??Pa Australiji metro zna kasniti po sat vremena??a sad kad sam bio u Swedskoj samo od jednom otkazu voz i nikom nista..Kako kod nas ljudi mogu da se preseravaju to nema nigdje na svijetu fakat.
često kao kod nas možda ima jedino u azerbejdžanu, ne trudi se da porediš GRAS sa bilo kojom normalnom firmom bilo gdje u svijetu.

gradska uprava treba GRAS-u postaviti kriterije i zadatke koje oni moraju ispuniti u određenom roku, ukoliko to GRAS uspije, bujrum nek povećavaju cijene i pooštravaju kontrole. ukoliko ne ispune (u šta sam siguran) šansu dati drugoj firmi i gotova priča!!!
dadoka84

#422 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by dadoka84 »

Ja bi ovako rijesio pitanje javnog prevoza u sarajevu. Na prvu voznju obavezno pozvati celnike Grasa :D

Image
sarajevo63

#423 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by sarajevo63 »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote:

Melbourne gdje si sad? Kakav je gradski prevoz? Gdje je to kod nas? U vaske kod naske?
U naske ti je GRAS JKP...pa im K redovno daje novac iz budžeta. A GRAS je neprofitabilna firma. Uglavnom ni kočnice ne rade dobro, trole otpadaju (žao mi samo što prije mjesec dana ne padoše vile - to Ti je ono što je zakačeno za žice i goni vozilo - na kakvo bijesno auto, pa da bude štete (bez ljudskih žrtava)...a narod ko narod govori: nije ni njima lako (GRAS-u) i izlazi tražeći spas u narednom vozilu....
Kad zapada snijeg ne čiste stajališta, a zamisli čišćenje stajališta je baš pod GRAS-om. U naske Ti je sve komplikovano.

Bez konkurencije nema ništa.
Bez svijesti ljudi još manje.
Bilo bi zaista krasno krenuti pješke...pa nek sebe vozaju u krug. Ne bi mi bilo mrsko.
Pa nek furaju svoju akciju: Nijedan putnik bez karte.
Ovako: truckajmo se, al bez Tebe...Ti ćeš nam besjedit iz nekog udaljenog kutka svijeta o tom kako se i šta se i što toga nema nigdje u svjetu, ono fakat.
samo malo

#424 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by samo malo »

Sto se moze nas narod preseravat, vise moze samo nas narod sto zivi po bijelom svijetu a nama pametuje oko nasih lokalnih problema.

Placam kartu kad god udjem u vozilo, necu da se blamiram sa svercanjem, ali hocu da kazem jasno i glasno, serem se na GRAS i njihove "usluge".
*mima*

#425 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by *mima* »

kupi kartu.ba
Locked