Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post Reply
Bosnolog

#401 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

Trojica dobrovoljaca iz Srbije optuženi za ubistvo i brutalna silovanja

Vuk Cvijić | 05. 06. 2011. - 12:07h

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Dragana Jovića (54), Zorana Đurđevića (45) i Alena Ristića (38), koji se terete da su u Bijeljini juna 1992. godine ubili jednog Muslimana i više puta na najbrutalniji način silovali žene iz njegove porodice.

Sva trojica su bili dobrovoljci iz Srbije - Jović iz Niša, Đurđević iz Šapca, a Ristić iz Sombora, i priključili su se Vojsci Republike Srpske preko Srpske radikalne stranke.

Prema navodima optužnice, 14. juna 1992. godine su bili u Bjeljini u kafiću “Tref”. Kada su čuli da u gradu živi musliman koji, navodno, nabavlja oružje za muslimanske snage, sa okrivljenim, protiv koga je razdvojen postupak, otišli su do kuće muslimana, istog dana uveče oko 22.30 časova. Kada su stigli, kako se navodi u optužnici, prinudili su suprugu, ćerku i snaju da skinu svu odeću.

Tako gole žene su odveli u sobu i silovali ih neizmenično. Nakon toga je Jović, kako se navodi u optužnici, stavio cev “kalašnjikova” u usta muslimanu i ubio ga ispalivši jedan hitac. Ispred kuće su izveli sina ubijenog i njegovu suprugu, koja se nekoliko dana ranije porodila, kao i sestru. Dve potpuno gole žene i muškarca vodili kroz grad da im pokažu ko ima automobil, jer je njihova “zastava 128” sa kojom su došli upala u jarak.

Dve žene su tako ponižavali dok nisu upali u kuću žene invalida. Od nje su uzeli novac, nakit, ključeve od vozila “jugo 55”. Posle toga su ušli u ukaredeni “jugo” i sa sobom poveli i dve mlađe žene, koje su svo vreme bile gola i već silovane.

Krenuli su ka Brčkom, ali su stali u mestu Ljeljenča, gde su izveli dve žene ispred automobila. Tu su ih ponovo silovali na najbrutalniji način i na sred puta. Posle silovanja su tu i ostavili dve žene potpuno gole i bose.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/258154 ... -silovanja
zemo_online

#402 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by zemo_online »

kako podici novu tuzbu kada treba saglasnost rs?
muha_sa

#403 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by muha_sa »

test01 wrote:kako podici novu tuzbu kada treba saglasnost rs?
nema nove tuzbe vec ima rok za obnovu postupka---znaci da ne treba nicija saglasnost vec samo Sakib Softic da odstupi i prepusti mjesto nekom drugom i sposobnijem koji ce znat zastupat ono sto cio svijet zna.
mO k3

#404 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by mO k3 »

muha_sa wrote:
nema nove tuzbe vec ima rok za obnovu postupka---znaci da ne treba nicija saglasnost vec samo Sakib Softic da odstupi i prepusti mjesto nekom drugom i sposobnijem koji ce znat zastupat ono sto cio svijet zna.
koliko je rok?
muha_sa

#405 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by muha_sa »

Ženski Dr.Med wrote:
muha_sa wrote:
koliko je rok?
-10.godina.---tako bar rekose na tv.
rogoz

#406 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by rogoz »

Hemel

#407 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Hemel »

"Prilikom odluke o Srebrenici nije bilo kontakata između Mladićevog glavnog štaba i Beograda. Ja se bojim da on ne kaže suprotno sada, da je recimo on prije odlučivanja razgovarao sa Miloševićem.", kaže Stojanović.

On smatra da je moguće da Mladić pokuša na taj način da umanji svoju odgovornost.

"Ako bi to mogao da dokumentuje to bi moglo da dovede do obnove postupka pred Mađunarodnim sudom pravde u vezi bosanske tužbe protiv Srbije. To bi moglo da donese štetu, ali ne verujem da bi Međunarodni sud pravde to privhatio samo na njegovu lijepu riječ
."
to su oni zatamnjeni dokumenti.
znaci, dokazi postoje samo ih treba naci u dokumentima.
miop

#408 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by miop »

Evo direktno i eksplicitno svjedocenje Mladicevog generala Manojla Milovanovica o direktnoj umjestanosti Jugoslavije i tadasnjeg Vrhovnog saveta odbrane i Vrhovne komande u ratne operacije u BiH:

Pogledati dio snimka od 5:00 - 5:45

tbv

#409 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by tbv »

dio avazovog intervjua sa Geoffrey Nice vazan za obnovu tuzbe...
01.08.2011. Geoffrey Nice, koji će na ovim prostorima ostati zapamćen po tome što je vodio proces protiv Slobodana Miloševića, smatra da BiH treba pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju.

"Ja sam, kao pravnik, apsolutno za reviziju. Čak smatram da nema drugog izbora nego iskoristiti mogućnost revizije. Ako imaš tu pravnu mogućnost, kako ćeš kao političar ikada moći objasniti generacijama koje dolaze da nisi to napravio, a imao si politički mandat za to?"

"Ako ne iskoristite pravo revizije, onda to ne znači samo da time prihvatate prvostepenu presudu iz 2007. nego i da će drugi pisati vašu historiju."

Ako se BiH odluči za reviziju, biste li bili voljni raditi na tom slučaju?

- Naravno da bih. Nema advokata kojeg ja poznajem da mu ovakav slučaj ne bi bio profesionalno interesantan i izazovan. No, ne znam koliko je ljudima koji nisu pravnici jasno da se svi ovakvi slučajevi rade timski.

U slučaju revizije neopodno je raditi s lokalnim pravnicima koji su proteklih godina stekli veliko iskustvo na području međunarodnog krivičnog prava. To iskustvo u kombinaciji s njihovim poznavanjem lokalnih jezika trebalo bi maksimalno iskoristiti.

Bi li prije pokretanja revizije trebalo čekati na drugostepene presude Karadžiću, Mladiću, Perišiću, Stanišiću i Simatoviću?

- Nikako. Za to se nema vremena niti postoji dovoljno indikacija da će mnoge od tih presuda voditi direktno u Beograd, osim možda u slučaju Mladića.

Zbog toga će se za reviziju trebati napraviti jedna sasvim nova selekcija dokaznog materijala koji će se onda na osnovu nove pravne teorije upotrijebiti za dokazivanje genocida.

intervju u cijelosti na http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/interv ... esiju.html
Banksy

#410 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Banksy »

tbv wrote:dio avazovog intervjua sa Geoffrey Nice vazan za obnovu tuzbe...

Bivša glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann optužila je bivšeg tužitelja Geoffreya Nicea da je prikrivao dokaze o masakru u Srebrenici u korist Miloševića, ali i velikih sila.

"Tužitelj Geoffrey Nice borio se za to da Milošević bude osuđen po mnogim točkama optužnice, ali ne i za genocid u Srebrenici", ustvrdila je Hartmann u pismu Jutarnjem listu. U pismu otkriva i da joj je bivši kosovski lider Azem Vllasi potvrdio da je, prema Niceovu vlastitu priznanju, Nice u prošlosti bio agent britanske tajne službe MI6, koja ga je 1966. poslala da prati brijunski plenum.
http://www.jutarnji.hr/hartmann---nice- ... 6-/268893/
tbv

#411 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by tbv »

Banksy wrote:.....
a to ima veze sa temom?
Banksy

#412 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Banksy »

tbv wrote:
a to ima veze sa temom?
Naravno.
Gledaj ko ti govori.
tbv

#413 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by tbv »

Banksy wrote:
tbv wrote:
a to ima veze sa temom?
Naravno.
Gledaj ko ti govori.
izvini, nisam od onih koji gledaju KO je sta rekao, vec ono sto je receno...
Bosnolog

#414 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

Geoffrey Nice, tužilac u procesu protiv Slobodana Miloševića: BiH treba pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije za genocid i agresiju!
Autor Goran MRKIĆ 2011-08-01 06:07:00

Image

Ako imaš tu mogućnost, kako ćeš objasniti generacijama koje dolaze da nisi to napravio

Bivši haški tužilac Džefri Najs (Geoffrey Nice), koji će na ovim prostorima ostati zapamćen po tome što je vodio proces protiv Slobodana Miloševića, smatra da BiH treba pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju.

On kaže da je ovo naša obaveza kako nam "drugi ne bi pisali historiju".
:thumbup:
Iskoristiti mogućnost

U ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" Najs, koji je ovih dana boravio u Sarajevu, govori o Slobodanu Miloševiću te o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, za koje kaže da je moguće da svoju odbranu koncipiraju tako da se počnu međusobno optuživati.

Smatrate li da bi Bosna i Hercegovina trebala u Međunarodnom sudu pravde pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije za genocid?

- Budući da pravni postupak u Međunarodnom sudu pravde dopušta tu mogućnost, smatram da je treba iskoristiti. Pri tome se treba voditi računa o vremenskom ograničenju koje postoji za reviziju.

Jer, ako se odluka ne donese na vrijeme, propušteno vrijeme od 2007. do isteka roka revizije neće biti lako nadoknaditi. Naglasio bih da je pokretanje revizije pitanje političke volje. Ne znam koliko političke volje postoji u ovom trenutku za to u vašoj državi, jer nisam upućen u političke tokove.

Znam, međutim, da političari općenito ne donose rado odluke kada ne postoji čvrsta garancija za uspjeh. Razlika između nas pravnika i političara je da mi nemamo izbora, nego kad god postoji i najmanja šansa za uspjeh, nama je to dovoljno da se uhvatimo posla.

Svaka šansa može dovesti do pozitivnog ishoda. Za nas pravnike nema lakog i predvidljivog slučaja, nego je na nama da iskoristimo svaku mogućnost i povećavamo vjerovatnost uspjeha. Konkretno, u ovom slučaju, kada pravna procedura dopušta reviziju ili žalbeni postupak, bilo bi krajnje neprofesionalno ne iskoristiti tu mogućnost.

Advokatu je najvažnije da se koncentrira na onaj dio slučaja gdje se vidi šansa. Tu je vidim razliku između političkog i pravnog odnosa prema reviziji.

Nedostatak političke volje često je zasnovan na načinu mišljenja političara o pravnim procesima, jer oni se ne žele upuštati ni u jedan dugotrajniji proces koji od početka ne daje garanciju uspjeha.

Kako Vi, kao pravik, gledate na to?

- Ja sam, kao pravnik, apsolutno za reviziju. Čak smatram da nema drugog izbora nego iskoristiti mogućnost revizije. Ako imaš tu pravnu mogućnost, kako ćeš kao političar ikada moći objasniti generacijama koje dolaze da nisi to napravio, a imao si politički mandat za to?

Ako se to uopće ne pokuša, garancija neuspjeha je 100 posto. Alternativni način razmišljanja koji ja zastupam jeste da u ovom ograničenom vremenu koje je još preostalo treba postići sve da budu identificirani svi važni dokazi, svjedoci i pravne teorije da bi se postigao najbolji mogući pravni rezultat.

Ako se krene dalje s revizijom, treba biti jasno da je proces iznošenja dokaza i pravnih teorija jednako važan kao i krajnji rezultat, odnosno presuda. To sigurno važi za sudske procese gdje se sudi za političko nasilje, gdje izneseni dokazi i dokumenti velikim dijelom doprinose stvaranju kolektivne memorije o ratu, utvrđivanju historijskih činjenica i interpretacija.

Ako ne iskoristite pravo revizije, onda to ne znači samo da time prihvatate prvostepenu presudu iz 2007. nego i da će drugi pisati vašu historiju.
:thumbup:
Vi ste u aprilu 2007. godine bili prvi koji ste iznijeli u javnosti neprincipijelnu politiku Karle del Ponte (Carla del Ponte), putem koje je ova štitila dokumente po želji Beograda koji su mogli biti od važnosti za ishod tužbe BiH protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde. Jeste li tada mogli pretpostaviti kakav će efekt Vaše oglašavanje imati?

- Nisam. Jer o tome nisam uopće razmišljao. Meni je bilo važno da ispravim nekorektnosti koje su se direktno odnosile na integritet mog rada i koje su, nažalost, plasirane od Tužilaštva, odnosno Karle del Ponte.

Ako dobro pročitate moje otvoreno pismo, ja sam ispravio objašnjenje Karle del Ponte za razlog njenog dogovora sa Srbijom, u kojem je rekla "mi smo odlučili..." Ja sam objasnio da je ona to odlučila, a da sam se ja tome direktno njoj suprotstavio. Tako je sve počelo.

Kako se BiH treba postaviti ako se krene u reviziju tužbe?

- Ako i kada se odluči da se ide u proces revizije, onda se taj proces treba distancirati od svakog političkog utjecaja i interesa. Treba sve prepustiti pravnicima. No, kako se kroz državu ustvari zastupaju njeni građani, rad ovog pravničkog tima treba biti transparentan i služiti interesu građana. Pravni tim treba biti profesionalan i tu ne smije biti politike.

- Naravno da bih. Nema advokata kojeg ja poznajem da mu ovakav slučaj ne bi bio profesionalno interesantan i izazovan. No, ne znam koliko je ljudima koji nisu pravnici jasno da se svi ovakvi slučajevi rade timski.

Koliko god velik ili mali pravni tim bio, ne smije biti koncentriran oko jedne osobe. U našem radu nikada nema garancije uspjeha. Nekada su najteži slučajevi za koje svi kažu da su tako jasni i očigledni. Uvijek je veliki izazov kako nešto naizgled očito pokazati i dokazati pred sudom.

U slučaju revizije neopodno je raditi s lokalnim pravnicima koji su proteklih godina stekli veliko iskustvo na području međunarodnog krivičnog prava. To iskustvo u kombinaciji s njihovim poznavanjem lokalnih jezika trebalo bi maksimalno iskoristiti.

Bi li prije pokretanja revizije trebalo čekati na drugostepene presude Karadžiću, Mladiću, Perišiću, Stanišiću i Simatoviću?

- Nikako. Za to se nema vremena niti postoji dovoljno indikacija da će mnoge od tih presuda voditi direktno u Beograd, osim možda u slučaju Mladića. To će se desiti samo ako Tužilaštvo tako koncipira novu optužnicu i ako u izvođenju dovoljno pažnje posveti dokaznom materijalu i svjedocima koji će svjedočiti o statusu Mladića kao oficira Vojske Jugoslavije.

S druge strane, ne treba previše očekivati od presuda Perišiću, Stanišiću i Simatoviću, jer njima se ne sudi za genocid. Oni su optuženi za pomaganje u počinjenju zločina u Srebrenici, ali u njihovim optužnicama kvalifikacija zločina u Srebrenici nije genocid, nego zločini protiv čovječnosti, kao što je, recimo, ubistvo.

Zbog toga će se za reviziju trebati napraviti jedna sasvim nova selekcija dokaznog materijala koji će se onda na osnovu nove pravne teorije upotrijebiti za dokazivanje genocida. Presude u slučajevima Perišića, Simatovića i Stanišića bit će manje važne nego presude u kojima se sudilo i za krivični delikt genocida, poput, recimo, slučaja Miloševića, Krstića i Jelišića.

Vodili ste u Haškom tribunalu slučaj protiv jednog od najvećih diktatora u Evropi u ovom stoljeću, Slobodana Miloševića. Razmišljate li još o tom procesu?

- Da, to je bio veoma važan dio mog života. Naravno da još razmišljam o tome, a i ljudi me još često pitaju o tome, o čitavom tom slučaju. Mislim da sam iz toga veoma mnogo naučio.

Dijelite li mišljenje s onima koji tvrde da je Milošević ubijen u zatvoru? To je, naprimjer, tvrdio crnogorski predsjednik Momir Bulatović.

- Ako to Bulatović tvrdi, on je tada bio tamo, onda on valjda o tome mora znati nešto više nego ja (smijeh). Jedino što ja znam jesu podaci iz službenog izvještaja, koji je poznat i dostupan javnosti.

Šta mislite, hoće li slučajevi Radovana Karadžića i Ratka Mladić završiti kao Miloševićev proces? Je li to možda njihova namjera?

- Mogućnost uvijek postoji, svašta se može desiti. Ne mogu suditi o tome koliko zdravstveni problemi igraju ulogu kod njih. Zatvorski režim nema mehanizama kojima može nametnuti restrikcije koje pozitivno utječu na zdravlje zatvorenika. Naprimjer, Milošević je, uprkos svom zdravstvenom stanja, imao pravo da puši cigarete.

Možete li komentirati kako su Karadžić i Mladić postavli svoje odbrane?

- Ne znam ništa više od onoga što se u javnosti o tome piše. Bilo mi je interesanto čuti da je Mladić rekao na svom prvom pojavljivanju da se on ne osjeća krivim. Njemu su, čini se, svi drugi krivi osim njega samoga.

Zanimljivo je da svoje slobodne dane tokom ovog ljeta provodite u Sarajevu. Znam da ste ovih dana gledali mnogo filmova. Jeste li ovdje samo zbog Sarajevo Film Festivala (SFF) ili ima još razloga?

- Dok sam radio na Miloševićevom slučaju, pokušavao sam, kad kod bih poslom putovao u Beograd, naučiti što više o kulturi i svaki slobodan trenutak koristio sam posjećujući muzeje, pozorišta, opere i koncerte.

Smatrao sam, i smatram, da je nemoguće baviti se ovakvo ozbiljnim stvarima u historiji jednog naroda, a da se bar ne potrudim da bolje shvatim ljude i sredine.

Od gradova koji su mi postali dragi izdvojio bih Prištinu, Beograd i Zagreb, a naročito Sarajevo, koje zauzima posebno mjesto u mom srcu. Zapravo, osjećam isto što i mnogi Evropljani, a to je da, kada jednom dođeš u Sarajevo, uvijek se vraćaš.

Kontakti koje čovjek profesionalno uspostavi u ovim krajevima kasnije se pretvaraju u dugotrajna poznanstva, i svaki novi kontakt kreira nova poznanstva u ovoj sredini.

Jedan od razloga zašto preferiram provesti ljetne praznike na Sarajevskom festivalu, a ne da se pržim na plaži, jeste da na plaži isprazniš sve iz "sistema", a ovdje ti se mozak napuni sa mnogo novih ideja, i to je vrlo dragocjeno.

Slučaj "Pejović"

U sklopu SFF-a pogledali ste i film "Heroj našeg doba" Šekija Radončića, koji se bavi otkrivanjem istine u vezi s deportacijom Bošnjaka iz BiH prebjeglih u Crnu Goru 1992. godine. Kao neko ko se dugo bavio rasvjetljavanjem zločina, kako ste doživjeli ovaj film?

- Veoma mi se svidio film. On se bavi značajnom temom u postkonfliktnom društvu i pokazuje kako je teško doći do istine. Isto tako, pokazuje i tu neizbježnost da postkonfliktna društva trebaju apsorbirati činjenicu da će se samo jednom simboličnom i selektivnom broju počinilaca moći suditi za zločine, dok će mnogi drugi koji su odgovorni za zločine nastaviti slobodno živjeti.

Ovaj film ide i korak dalje pokazujući ne samo da jedan čovjek koji je odgovoran za deportacije postaje heroj u postkonfliktnom društvu i dobiva razne nagrade, jer se uspješno nametnuo kao heroj, nego otvara i jedno vrlo interesantno pitanje, a to je pitanje katarze.

Film pokušava odgonetnuti proces priznanja odgovornosti počinilaca. Glavni heroj ovog filma s jedne strane priznaje da su se zločini desili, ali svoju ulogu u svemu tome je izmijenio tako da je sve predstavio u sasvim suprotnom svjetlu.

Od prvog momenta kada se Pejović pojavio u filmu, po njegovoj mimici se vidi da ne govori istinu. Vrlo je interesantno vidjeti kako mu, bez obzira na dokaze u filmu da on manipulira istinom, jedan dio ljudi nastavlja vjerovati.

Njegova uloga podijelila je crnogorsko društvo na one koji mu vjeruju i na one koji mu ne vjeruju. Mislim da sama ta činjenica vrlo dobro oslikava stvarnost i složenost postkonfliktnih društava.

Kao stručnjak, uočavate li u ovom filmu krivičnu odgovornost glavnog lika, crnogorskog policajca Slobodana Pejovića? Njega su u ovom filmu svjedoci označili kao osobu koja je učestvovala u deportaciji, a ne kao njihovog spasioca, kako se u javnosti predstavljao. Bi li, na osnovu ovog filma, bilo moguće pokrenuti postupak protiv njega?

- Vrlo je teško da se sudi takvo nešto na bazi filma, ali logično bi bilo da svi dokazi, zajedno s filmom, službeno budu predati crnogorskim organima koji su za to zaduženi. Jer, s obzirom na njegovu službenu funkciju unutar crnogorskog MUP-a, važno je objasniti komandnu odgovornost između njega i njegovih pretpostavljenih i onda odrediti njegov udio u toj odgovornosti, kao i udio njegovih pretpostavljenih.

To što je on imao pretpostavljene unutar policijske hijerarhije, odnosno što je izvršavao tuđa naređenja, njega ne amnestira od odgovornosti. Svako mora snositi svoj dio odgovornosti. Pejović je sam u nekoliko navrata spominjao političku odgovornost za naređenje da se iz Crne Gore deportuju Bošnjaci i vrlo je bila indikativna reakcija Momira Bulatovića, predsjednika Republike u tom razdoblju, koji kaže da tu ne postoji individualna krivična odgovornost, nego se tu radi o grešci države.

Poslovi u Africi

Već nekoliko godina niste angažirani u Haškom tribunalu. Čime se sada bavite?

- Trenutno radim na nekoliko slučajeva u Africi. Između ostalog, predstavljam vladu Kenije, koja pokušava vratiti procese Kenijaca koji su optuženi pred Međunarodnim krivičnim sudom u svoje nacionalne sudove.

Radim jedan interesantan slučaj u kojem zastupam grupu građana Sjevernog Sudana. To je dobrodošla promjena koja pokazuju da pravni procesi pred međunarodnim sudovima postaju dostupni grupama građana koji mogu postati dio procesa u slučaju da imaju neki konkretan zahtjev i cilj.

Moguće je da Karadžić i Mladić počnu kriviti jedan drugoga

Postoji li šansa da Mladić i Karadžić počnu kriviti jedan drugoga u svojim procesima, i to kako bi svaki od njih smanjio svoju krivicu?

Da, za to sigurno postoji vrlo realna šansa. Karadžić bi, recimo, mogao tvrditi da je on izdao naređenje za vojnu akciju koja je obuhvatala i "oslobađanje" Srebrenice i Žepe, ali da nije izdao naređenje da poslije zauzimanja budu ubijani civili i zatvorenici ili počinjen genocid.

Iako naredba nadređenoga ne oslobađa od kriminalne odgovornosti, Mladić bi mogao tvrditi da, ako su njegove snage očistile Podrinje bez znanja ili postojanja naredbe predsjednika RS, zašto ga predsjednik nije pozvao na odgovornost poslije zauzimanja Srebrenice i Žepe, odnosno zašto mu se tamo nije sudilo.

Karadžić bi isto tako mogao koristiti status Mladića kao oficira Vojske Jugoslavije. Koristeći Mladićev status oficira Vojske Jugoslavije, Karadžić može tvrditi da je za Mladićeve postupke odgovoran politički vrh Srbije i SRJ, odnosno Milošević.
Sve objasnjeno,argumentovano i nacrtano.Kome treba slikovito jos obojiti da bi shvatio on ne zasluzuje respekt jer nema samopostovanja za ono sto mu je ucinjeno....
Bosnolog

#415 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

Radmanović: "Svi koji misle da će pokrenuti tužbu protiv Srbije dok ja sjedim u Predsjedništvu BiH, gadno se varaju"
03. 08. 2011. • 10:23 S. B.

Image
Bivši tužilac Haškog tribunala u procesu protiv Slobodana Miloševića Geoffrey Nice zastupaće BiH u novoj tužbi Sarajeva protiv Srbije za agresiju i genocid. Nice je ubjeđen da će dokazati da je Beograd kriv i da će Srbija Bosni morati da plati ratnu odštetu.

Na čelu pravnog tima BiH u novoj tužbi Sarajeva protiv Srbije za agresiju i genocid biće bivši haški tužilac Geoffrey Nice, koji je zastupao optužbu u procesu protiv Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu.

Sagovornik srbijanskog "Pressa" iz diplomatskog kora kaže da je Nice proteklih dana boravio u Sarajevu i da je imao niz važnih sastanaka s tamošnjim političarima, zbog pokretanja nove tužbe protiv Beograda. On se, kaže isti izvor, otvoreno ponudio da predvodi sarajevski pravni tim, a njegov prijedlog su podržali svi sa kojima je razgovarao.

"Priča kako još sve nije gotovo je dio taktike, jer je Nice obavio razgovore u Sarajevu gdje mu je obećano da će biti u vrhu novog pravnog tima, ako do revizije tužbe dođe", kaže "Pressov" izvor.

Bivši haški tužilac je u izjavi za sarajevske medije potvrdio da je zainteresovan da zastupa BiH u novom procesu protiv Beograda. Nice je poručio da treba iskoristiti svaku mogućnost revizije tužbe protiv Srbije i ocijenio da domaći političari nemaju drugog izbora, jer u protivnom nikada neće moći da "generacijama koje dolaze objasne zašto to nisu učinili".

"Ne znam nijednog advokata kome ovakav slučaj ne bi bio profesionalno interesantan i izazovan. Međutim, ne znam koliko je ljudima koji nisu pravnici jasno da se ovakvi slučajevi rade timski. Koliko god velik ili mali pravni tim bio, ne smije biti koncentrisan oko jedne osobe", rekao je Nice.

Pravnicu, međutim, upozoravaju da su šanse za reviziju tužbe male, s obzirom na to što je za to potrebna jednoglasna odluka Predsjedništva BiH. Ipak, u Sarajevu smatraju da će procesi koji se u Haškom tribunalu vode protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića donijeti nove dokaze koji bi potvrdili navode u novoj tužbi BiH protiv Srbije.

Iz RS poručuju da su Niceove namjere neosnovane, jer do revizije tužbe ne može doći bez saglasnosti srpske strane u BiH. Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović poručio je još ranije da to pitanje podgrijavaju sarajevski političari i njima skloni novinari.

"Pretpostavljam da su tu prste umiješali i neki stranci, ali za te tvrdnje nemam dokaza. Mislim da nije trebalo da bude ni prethodne tužbe, a kada se pročita presuda koja je uslijedila, to se još jasnije vidi. On tvrdi i da do nove tužbe ne može doći, jer se ne može preglasati srpski član Predsjedništva. Svi koji misle da će pokrenuti tužbu dok ja tamo sjedim, gadno se varaju", kategoričan je Radmanović.

Istovremeno, brojni pravnici iz Sarajeva u federalnim medijima iznose tvrdnju da nova odluka Predsjedništva za reviziju tužbe protiv Srbije nije potrebna, jer je saglasnost za vođenje kompletnog procesa tužbe data prije desetak godina. Međutim, pravni ekspert iz Banjaluke Miroslav Mikeš tvrdi da je nova tužba nemoguća bez odluke Predsjedništva BiH.

"Po Ustavu BiH, Predsjedništvo je nadležno za sva pitanja iz oblasti vanjske politike. Tužba protiv druge države je vanjskopolitičko pitanje. Osim toga, mnogo pretpostavki mora da se ispuni da bi došlo do revizije tužbe, jer treba da budu utvrđene nove činjenice. Vjerujem da i sadašnji srpski član Predsjedništva to neće dozvoliti. To što priča i radi Geoffrey Nice samo govori da je ostao bez medijske pažnje koju sada pokušava da povrati", zaključuje Mikeš, prenosi "Press".

Izvršni sekretar SNSD Rajko Vasić smatra da Geoffrey Nice i dalje žali što proces protiv Slobodana Miloševića, koji je on vodio, nije završen i što Milošević nije drakonski kažnjen.

"Nice je dio opšte kampanje mučenja Srbije. Za te svrhe koriste se slučajevi Ratka Mladića, Gorana Hadžića, pa i ono što se dešava na Kosovu. Evropa stalno upotrebljava princip štapa i mrkve. Nice bi u toj priči trebalo da Bošnjake ubijedi da moraju ponovo oživjeti tužbu protiv Srbije", kaže Vasić.
Ovaj sipljivi cetnicki tuberan Radmanovic nikako da shvati da moze macku o repu objesiti pricu kakao ce on ucjenjivati nekoga,sto je samo pisanje u vjetar otvorenih usta i plakanje ocajnika po uzoru na proslo kukanje kada su pokusali osporiti nadleznost Haskog suda po vec postojecoj tuzbi RBiH protiv SRJ na koju imamo pravo na reviziju u roku od deset godina nakon izrecene presude 2007 godine,...Stoga Radmanovicu nema nikakve nove tuzbe vec revizija postojece a za to je dovoljno da se haskom sudu samo obrati nas zastupnik (Agent)koji ce nas zastupati,...Ti pomozi majcici Serviji kakao da se odbrani od nadolazece revizije postojece tuzbe,... :oops:

Radmanovicu revizija tuzbe slijedi a ti zavijaj u nebo, prizivaj i proklinji Zlobu i SANU mentore zla sto vas zauvijek zavalise,.....Ratna reperacija se svakako nece ticati vas,vec slijede dodatne tuzbe od strane zrtava familija,pojedinaca i udruzenja protiv opstina genocidnog Ausvica gdje ste nevine ljude ubijeli,proganjali i trpali u konc logore.

Odlicno znas da ratni zlocin ne zastarjeva ;-)
popajic

#416 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by popajic »

Zasto je ovo AKO prisutno ?
Sta treba uraditi da to bude - kada ?
klif

#417 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by klif »

popajic wrote:
Ovo mora biti prioritet bosanske politike. Pogotovo sada, kada su objavljni ominozni zapisnici. U ovaj posao moraju biti uključeni najkvalitetniji i najprofesionalniji pravni eksperti koje je moguće naći.
cucamonga

#418 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by cucamonga »

prije nego sto se ista pokrene po pitanju revizije ja bih Sakiba Softica za jaja izvrn'o na Marin Dvoru posto je i djetetu bilo jasno da radi za srpske interese.... Da mi je samo znat odakle je on istaljig'o i ko je njega posl'o u bozju mater...

onakav pristup lezeran i nezeljan je bio ocit i malom djetetu....

puno mi imamo svog smeca da ocistimo prije nego sto se uhvatimo sa drugima u kostac....
e tek tada mozemo nesto napravit - do tad slabo sta...
popajic

#419 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by popajic »

klif wrote:
popajic wrote:
Ovo mora biti prioritet bosanske politike. Pogotovo sada, kada su objavljni ominozni zapisnici. U ovaj posao moraju biti uključeni najkvalitetniji i najprofesionalniji pravni eksperti koje je moguće naći.
Pa, trebalo bi , naravno - ali nije !
Uvijek zid sutnje kad upitas sta se ceka - valjda nestasica pravnih eksperata , sta li :roll:
Hodidid

#420 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Hodidid »

Koliko imamo fore za reviziju. Jos 6-7 godina ili vise?
tbv

#421 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by tbv »

Hodidid wrote:Koliko imamo fore za reviziju. Jos 6-7 godina ili vise?
pa tako nesto, ako je za reviziju dato 10 godina a presuda bila 2007... samo mislim da bi se to trebalo pokrenuti sto prije, da nas na kraju EU nebi ucjenjivala stim za ulazak u EU, jer kao sto znamo oni stalno isticu da ne zele nikakva medjudrzavna prepiranja unutar unije...
rijeka oz

#422 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by rijeka oz »

klif wrote:
popajic wrote:
Poput Sakiba Softica , Sulejmana Tihica ...Ni stotinu revizija nam ne moze pomoci kada SDA cetnici drze tuzbu u svojim rukama . Srbijanski advokat koji je branio Srbiju Tibor Varadi je rekao , da je on imao u rukama ono sto je imao izdajnik Softic , on bi dobio proces protiv Srbije . SDA guliverima nije u interesu da Bosna dobije proces protiv zlocicancke Smrdije . ,, Mi ne zelimo da Srbija plati ratnu odstetu i da srpski narod na taj nacin pati ,, rijeci su izdajnika Sulejmana Tihica .
popajic

#423 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by popajic »

rijeka oz wrote:
Poput Sakiba Softica , Sulejmana Tihica ...Ni stotinu revizija nam ne moze pomoci kada SDA cetnici drze tuzbu u svojim rukama . Srbijanski advokat koji je branio Srbiju Tibor Varadi je rekao , da je on imao u rukama ono sto je imao izdajnik Softic , on bi dobio proces protiv Srbije . SDA guliverima nije u interesu da Bosna dobije proces protiv zlocicancke Smrdije . ,, Mi ne zelimo da Srbija plati ratnu odstetu i da srpski narod na taj nacin pati ,, rijeci su izdajnika Sulejmana Tihica .

Prije nego sto pocnem povracati da upitam - zna li se kada i kome je ovo rekao ?
Bosnolog

#424 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

popajic wrote:
rijeka oz wrote:

Prije nego sto pocnem povracati da upitam - zna li se kada i kome je ovo rekao ?
U vrijeme kada je voden spor pred haskim sudom i neposredno prije izricanja presude,licno sam gledao svojim ocima njegovo sazaljevanje kakao izjavljije da cilj tuzbe nije ratna odsteta i ostale velikosrpske uvlakacke izjave,da bi potom nastavio sa izdajnickim prudskim rabotama sa Dodikom i Covicem.....

Tihic je cetnicki agent koji bi prodao BiH za sitni sicar,ali bi je Bakir prodao za mnogo manju cijenu od stranackog mu sefa Tihica,.

Tihic je manje pljackao svoj narod u poredenju sa babinim maloumnim krimoublehasem,.....

Softic je ubrzo nakon presude uselio u novi stan koji je kupio prikupljnim novcem od BH dijaspore za podrsku tuzbe ili novcem koji je dobio od cetnika kao protuslugu neizvodenja niti jednog svjedoka u dokaznom postupku vec je pravni biserko koristio iskljucivo postojece presude pred haskim sudom,.cak ni najobicnije stenograme sa sjednica SRJ nije prilozio kao dokazni materijal,..... http://www.sense-agency.com/naslovna/tr ... 29.58.html
Komrad

#425 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Komrad »

Dok se neko ne sjeti da ponovo pokrene tuzbi protiv Srbije ... Treba jos vise pojacati aktivnosti na pojedinacnim tuzbama sto se vec desava. Eto kakav smo narod da se jos niko nije sjetio formirati neku NVO, Fond ili fondaciju koja bi pomagala ljudima oko ovih tuzbi, povrata imovine i slicnih stvari ...

Na slican fazon i slicne stvari su jevrejske organizacija radile a i danas rade :)
Post Reply