Pokrivena u sudu BIH
-
Macak U Cizmama
#401 Re: Pokrivena u sudu BIH
Razumijem ja Arzuhal sta ti zelis kazati mada koristis izvrnutu logiku. Da te samo podsjetim da BiH nije stvorena da bi se ljudi u njoj molili Bogu, vec da u jednom sigurnom okruzenju zive , rade i stvaraju. Ne mozes ispred zivota, ispred opstanka ljudi, stvaljati principe vjerovanja u nadnaravna bica i zahtjevati da zajednica zivi i da se upravlja po njima. Drzava kao politicka zajenica je jedan drugaciji sistem vrijednosti u odnosu na vjerske zajednice. Drzava je stvarnost na terenu, a nebeske drzave su masta , imaginacija, virtualni svijet.
Ako iz jednog takvog , virtualno zamisljenog svijeta, dolaze poruke da naciju ne treba priznati, da vjeru u Boga treba staviti iznad toga, to je i indirektna poruka da drzava ne treba da postoji. Drzava bez nacije ne postoji, a upravo je to poruka Cerica, budi musliman , virtualni gradjanin i ponasaj se po nebeskim zakonima. Onaj navod iz Kurana se odnosi na arapska plemena iz vremena 7. stoljeca sto nema nikakve veze sa danasnjom Bosnom ?
Ako iz jednog takvog , virtualno zamisljenog svijeta, dolaze poruke da naciju ne treba priznati, da vjeru u Boga treba staviti iznad toga, to je i indirektna poruka da drzava ne treba da postoji. Drzava bez nacije ne postoji, a upravo je to poruka Cerica, budi musliman , virtualni gradjanin i ponasaj se po nebeskim zakonima. Onaj navod iz Kurana se odnosi na arapska plemena iz vremena 7. stoljeca sto nema nikakve veze sa danasnjom Bosnom ?
- ljubav_aha
#402 Re: Pokrivena u sudu BIH
Ok, @Prozor, shvatam ja sta ti govoris, ali i sam navodis da bi to bilo licemjerno (ukoliko sam dobro razumio, licemjerno bi bilo od ''boga'') kada bi se tako oprastalo i onima koji se pridrzavaju i onima koji se ne pridrzavaju religijskih propisa,kecher II wrote:
pa stoga zakjucujem ukoliko hoces da budes ''dobar vjernik'' moras se pridrzavat propisa,
znaci ta zena u sudu nece da bude ''nako vjernik'' kako @ljubav_aha kaze budi dobar, ne cini zlo sebi i drugima......blablabla (ovo su odlike dobrog ljudskog bica a ne mora da znaci da je isti i vjernik po religijskim propisima) vec ona hoce da se pridrzava religijskih propisa i to je njena stvar i ima potpuno pravo na to.
Ali za maramu na glavi muslimanke @ljubav_aha rece da se ne mora nosit, da je kao stvar licnog izbora, ukoliko je to tako onda ta marama na glavi zene u sudu jest isticanje religijskh simbola i moze se onda tumacit kao i provokacija ili sl. i nije pokoravanje bogu vec cisto iz njenih licnih razloga da pokaze ko sudi ili tuzi(posto ona radi u tuzilastvu u pomenutom slucaju), mislim moze se i tako tumacit.Ja opet mislim da je muslimankama obaveza da nose marame, a ako ima neko od vjernika islamske vjeroispovjesti neka nam kaze da li mora ili ne mora.
Znaci moj stav je ukoliko je obaveza muslimankama da nose marame radi pokoravanja bogu ona ima potpuno pravo na to i apsolutno nemam nista protiv toga kao nevjernik i nepostivalac oficijelnih ovozemaljskih religija,
ali ukoliko nije obaveza onda ona istu i ne treba da nosi jer se moze tumacit kao provokacija prema drugim religijama, ateistima, nevjernicima.....[/quote]
tvoja dva tumacenj,koja sam,ocevidno,povecala,nisu uopste logicna
-
kecher II
#403 Re: Pokrivena u sudu BIH
Prozor wrote:Evo, pročitah opet tvoj post, izvinjavam se za tvrdnju da želiš ohalaliti nenošenje hidžaba. Pogrešno sam shvatio. Nadam se ipak da gornji post zadovoljava kao odgovor.
Svakako, u principu mislim da se razumijemo.Je li možemo završiti diskusiju?
Ali za maramu na glavi muslimanke @ljubav_aha rece da se ne mora nosit, da je kao stvar licnog izbora, ukoliko je to tako onda ta marama na glavi zene u sudu jest isticanje religijskh simbola i moze se onda tumacit kao i provokacija ili sl. i nije pokoravanje bogu vec cisto iz njenih licnih razloga da pokaze ko sudi ili tuzi(posto ona radi u tuzilastvu u pomenutom slucaju), mislim moze se i tako tumacit.
ukoliko nije obaveza onda ona istu i ne treba da nosi jer se moze tumacit kao provokacija prema drugim religijama, ateistima, nevjernicima....
Zasto se ne bi moglo tumacit ovako kako sam boldiro?ljubav_aha wrote:tvoja dva tumacenj,koja sam,ocevidno,povecala,nisu uopste logicna
- ljubav_aha
#404 Re: Pokrivena u sudu BIH
ti si podvukao: ako nije obavezno nosenje marame,onda je moguce da je akt uradjen iz provokativnog razloga,ALI mnoge muslimanke nose maramu jer vjeruju da je to dio vjerske duznosti,druge nose je ih serijat prisiljava u odredjenim zemljama
muslimanke koje cak redovno klanjaju ili su isle na dadz ne nose svakodnevno maramu ,sto znaci,nosenje marame je faktor licnog uvjerenja od hadisa ili od prevoda Kur'an
muslimanke koje cak redovno klanjaju ili su isle na dadz ne nose svakodnevno maramu ,sto znaci,nosenje marame je faktor licnog uvjerenja od hadisa ili od prevoda Kur'an
- arzuhal
#405 Re: Pokrivena u sudu BIH
Tvoje tumačenje/razumjevanje stvari je sasvim logično. Ono što nije logično je upravo ta situacija o kojoj govoriš. I pogodio si pravo mjesto, u sivu zonu, u ono što mi u raji zovemo veleslalom ili dribling kroz vjerske propise ili švedski sto.kecher II wrote:Ali za maramu na glavi muslimanke @ljubav_aha rece da se ne mora nosit, da je kao stvar licnog izbora, ukoliko je to tako onda ta marama na glavi zene u sudu jest isticanje religijskh simbola i moze se onda tumacit kao i provokacija ili sl. i nije pokoravanje bogu vec cisto iz njenih licnih razloga da pokaze ko sudi ili tuzi(posto ona radi u tuzilastvu u pomenutom slucaju), mislim moze se i tako tumacit.ukoliko nije obaveza onda ona istu i ne treba da nosi jer se moze tumacit kao provokacija prema drugim religijama, ateistima, nevjernicima....Zasto se ne bi moglo tumacit ovako kako sam boldiro?ljubav_aha wrote:tvoja dva tumacenj,koja sam,ocevidno,povecala,nisu uopste logicna
Zaista, niko ne može uhakat muslimane kao oni sami sebe.
-
HomeArt
#406 Re: Pokrivena u sudu BIH
Postoji li igdje jedna riječ ove pokrivene žene ili se jos uvijek glodžete oko onog teksta sa početka?
- domovinabih
#407 Re: Pokrivena u sudu BIH
Apsurdna je sama tema o kojoj se raspravlja jer su vjerska prava svakog čovjeka neupitna !!!ljubav_aha wrote:ti si podvukao: ako nije obavezno nosenje marame,onda je moguce da je akt uradjen iz provokativnog razloga,ALI mnoge muslimanke nose maramu jer vjeruju da je to dio vjerske duznosti,druge nose je ih serijat prisiljava u odredjenim zemljama
Mnoge stvari koje su u islamu i drugim vjerama obavezne, vjernici ne praktikuju, i to je odnos svakog čovjeka sa Bogom,
i na Bogu je da čovjeku oprosti ili ga kazni.
Ne postoji ni jedna pravna škola u islamu-mezheb, a ni jedan ozbiljan ilsamski učenjak u prošlosti ali ni danas, koji
pokrivanje žene ne smatra obaveznim. To upitajte bilo kog profesora islamske teologije-imama. Naravno, da li če vjernik, tj. vjernica poštovati Božije dž.š. zabrane i naredbe to je njegovo lično pravo. A na Bogu dž.š.je da li će mu oprostiti ili ga kazniti !!!
- domovinabih
#408 Re: Pokrivena u sudu BIH
Dakle, čovjek ima pravo izbora. A Bog će ili oprostiti ili kazniti...
Koliko mi je poznato, a raspravljao samo ovoj temi sa monogim ljudima svršenicima islamskih fakulteta, ne postoji stav ni jednog od četiri poznata mesheba da nema po ovom pitanju mišljenje da je to obaveza, tu postoji 100% kosenzus islamske
uleme-naučnika u cijelom svijetu...
Koliko mi je poznato, a raspravljao samo ovoj temi sa monogim ljudima svršenicima islamskih fakulteta, ne postoji stav ni jednog od četiri poznata mesheba da nema po ovom pitanju mišljenje da je to obaveza, tu postoji 100% kosenzus islamske
uleme-naučnika u cijelom svijetu...
- domovinabih
#409 Re: Pokrivena u sudu BIH
domovinabih wrote:Apsurdna je sama tema o kojoj se raspravlja jer su vjerska prava svakog čovjeka neupitna !!!ljubav_aha wrote:ti si podvukao: ako nije obavezno nosenje marame,onda je moguce da je akt uradjen iz provokativnog razloga,ALI mnoge muslimanke nose maramu jer vjeruju da je to dio vjerske duznosti,druge nose je ih serijat prisiljava u odredjenim zemljama
Mnoge stvari koje su u islamu i drugim vjerama obavezne, vjernici ne praktikuju, i to je odnos svakog čovjeka sa Bogom,
i na Bogu je da čovjeku oprosti ili ga kazni.
Ne postoji ni jedna pravna škola u islamu-mezheb, a ni jedan ozbiljan ilsamski učenjak u prošlosti ali ni danas, koji
pokrivanje žene ne smatra obaveznim. To upitajte bilo kog profesora islamske teologije-imama. Naravno, da li će vjernik, tj. vjernica poštovati Božije dž.š. zabrane i naredbe to je njegovo lično pravo. A na Bogu dž.š.je da li će mu oprostiti ili ga kazniti !!!
-
zonbirile
#410 Re: Pokrivena u sudu BIH
sječam se prvih koraka demokratije 90g.Pa su se prekidale sjednice vlade i parlamenta da bi se klanjalo,a sve u osvit rata.Sada ,ili su isti ljudi manje pobožni,ili je politika drukčija,elem sem zakona i vjerskih prava postoji i međusobni odnos u zajednici-kompromis.Ko ga nađe i što bolji,mirnije mu društvo/država,nema tog argumenta koji može pomiriti one koje iritira neko vjersko obilježje,kao ni onoga koji ga nosi-samo razuman kompromis.
- domovinabih
#411 Re: Pokrivena u sudu BIH
I konačno shvatimo: nije svaki musliman, pravoslavac, katolik, židov: cionista, terorista, fašista...
Zločinci imaju ime i prezime. A što se vjera zloupotrebljava i iskrivljava to je nešto drugo...
Zloupotreba vjere i politike, nije razlog za segregaciju i ukidanje osnovnih ljudskih, pa i vjerskih prava !
Da su se naši preci samo mrzili i ubijali u ime vjere ili nacije ne bi nas danas bilo među živima !!!
Zločinci imaju ime i prezime. A što se vjera zloupotrebljava i iskrivljava to je nešto drugo...
Zloupotreba vjere i politike, nije razlog za segregaciju i ukidanje osnovnih ljudskih, pa i vjerskih prava !
Da su se naši preci samo mrzili i ubijali u ime vjere ili nacije ne bi nas danas bilo među živima !!!
-
zonbirile
#412 Re: Pokrivena u sudu BIH
------------------------------------------domovinabih wrote:I konačno shvatimo: nije svaki musliman, pravoslavac, katolik, židov: cionista, terorista, fašista...
može i tako nekako,samo teško je sa onima koji su ogrezli u bolesti euforičnih imena,država,vjera,moj narod,borba za ovo i ono.Oni koji su skužili fol,razvaljuju lovom,a ovce i dalje bleje iste priče i nadaju se dolasku pravde i nezaboravimo,svojih 5 minuta.
-
udrch
#413 Re: Pokrivena u sudu BIH
zonbirile wrote:sječam se prvih koraka demokratije 90g.Pa su se prekidale sjednice vlade i parlamenta da bi se klanjalo,a sve u osvit rata.Sada ,ili su isti ljudi manje pobožni,ili je politika drukčija,elem sem zakona i vjerskih prava postoji i međusobni odnos u zajednici-kompromis.Ko ga nađe i što bolji,mirnije mu društvo/država,nema tog argumenta koji može pomiriti one koje iritira neko vjersko obilježje,kao ni onoga koji ga nosi-samo razuman kompromis.
Što ba hlupaš, pa nismo mi djeca da nam ovdje iznosiš izmišljotine i da ih mi gutamo.
Vjerski simbol bilo koje nacije ne smeta nijednom normalnom čovjeku.
Onima koji su odgojeni da mrze njima smeta i sama pomisao na čovjeka druge vjere.
A ovdje jako dobro vidimo kome smetaju simboli druge vjere..samo mi nije jasno kako oni kojima to smeta sebe nazivaju najboljim od svih drugih..ispadne da su Zonbrile, Mačak u čizmama u biti ti koji nama ovdje drže lekciju o toleranciji, a smeta im pokrivena žena..ne kontam..
- nosara
#414 Re: Pokrivena u sudu BIH
Prvo, ne postoje "vjerski simboli nacija"... Drugo, u javnim institucijama papanluk je i obiljezje zaostalosti isticat bilo kakve vjerske simbole... Meni smeta sve i jedan, a ovakvih kao ja ima, fala dragom Titu, koliko hoces... Vjera je za po kuci i crkvi/dzamiji...udrch wrote:zonbirile wrote:sječam se prvih koraka demokratije 90g.Pa su se prekidale sjednice vlade i parlamenta da bi se klanjalo,a sve u osvit rata.Sada ,ili su isti ljudi manje pobožni,ili je politika drukčija,elem sem zakona i vjerskih prava postoji i međusobni odnos u zajednici-kompromis.Ko ga nađe i što bolji,mirnije mu društvo/država,nema tog argumenta koji može pomiriti one koje iritira neko vjersko obilježje,kao ni onoga koji ga nosi-samo razuman kompromis.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- trebali ovo komentirati? - fakat si biser, jel možda imaš stenogram sa sjednice u kojoj se presjednik skupštine Momčilo Krajišnik obraća poslanicima riječima: Gospodo poslanici sjednica se prekida na 30 minuta zbog ikindih namaza.
![]()
Što ba hlupaš, pa nismo mi djeca da nam ovdje iznosiš izmišljotine i da ih mi gutamo.
Onima koji su odgojeni da mrze njima smeta i sama pomisao na čovjeka druge vjere.
A ovdje jako dobro vidimo kome smetaju simboli druge vjere..samo mi nije jasno kako oni kojima to smeta sebe nazivaju najboljim od svih drugih..ispadne da su Zonbrile, Mačak u čizmama u biti ti koji nama ovdje drže lekciju o toleranciji, a smeta im pokrivena žena..ne kontam..
A ovo za alijinog kucnog prijatelja momcila obrvica, nemoj dva put rec'... Prekidale su se sjednice ko s' nokta, jerbo je to postalo in bit konvertit iz komunizma u klero-nacionalizam...
Sto se tice tolerancije, ima da se tolerise imoj ateizam, koji se ogleda u tome da ne gledam vjerska obiljezja tamo gdje moram bit prisutan...
Sve drugo je papanska zamjena teza...
-
HomeArt
#415 Re: Pokrivena u sudu BIH
Носара у златно Титино вријеме се за овакве изјаве као што је твоја туцао камен на Голом отоку. (додуше у мало другачијим улогама)nosara wrote:Prvo, ne postoje "vjerski simboli nacija"... Drugo, u javnim institucijama papanluk je i obiljezje zaostalosti isticat bilo kakve vjerske simbole... Meni smeta sve i jedan, a ovakvih kao ja ima, fala dragom Titu, koliko hoces... Vjera je za po kuci i crkvi/dzamiji...udrch wrote:zonbirile wrote:sječam se prvih koraka demokratije 90g.Pa su se prekidale sjednice vlade i parlamenta da bi se klanjalo,a sve u osvit rata.Sada ,ili su isti ljudi manje pobožni,ili je politika drukčija,elem sem zakona i vjerskih prava postoji i međusobni odnos u zajednici-kompromis.Ko ga nađe i što bolji,mirnije mu društvo/država,nema tog argumenta koji može pomiriti one koje iritira neko vjersko obilježje,kao ni onoga koji ga nosi-samo razuman kompromis.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- trebali ovo komentirati? - fakat si biser, jel možda imaš stenogram sa sjednice u kojoj se presjednik skupštine Momčilo Krajišnik obraća poslanicima riječima: Gospodo poslanici sjednica se prekida na 30 minuta zbog ikindih namaza.
![]()
A ovo za alijinog kucnog prijatelja momcila obrvica, nemoj dva put rec'... Prekidale su se sjednice ko s' nokta, jerbo je to postalo in bit konvertit iz komunizma u klero-nacionalizam...
Sto se tice tolerancije, ima da se tolerise imoj ateizam, koji se ogleda u tome da ne gledam vjerska obiljezja tamo gdje moram bit prisutan...
-
gorkaz
#416 Re: Pokrivena u sudu BIH
Moze li mi neko od ovih mozgova sto tumace kuran i serijat objasniti ili bar navesti gdje to u Kuranu i na kojoj stranici da je hizdab obavezan i da je to prema serijatskim obicajima itd. Koliko ja znam sve ovo za zene je dio folkolora pojedinih arapskih plemena koje se tumaci kao da proizilazi iz islama na kraju krajeva i u Francuskoj je hidzab zabranjen u skolama a spremaju su i druge drzave na slicne poteze.
- nosara
#417 Re: Pokrivena u sudu BIH
How yes no...sahan wrote:Носара у златно Титино вријеме се за овакве изјаве као што је твоја туцао камен на Голом отоку. (додуше у мало другачијим улогама)nosara wrote:
Prvo, ne postoje "vjerski simboli nacija"... Drugo, u javnim institucijama papanluk je i obiljezje zaostalosti isticat bilo kakve vjerske simbole... Meni smeta sve i jedan, a ovakvih kao ja ima, fala dragom Titu, koliko hoces... Vjera je za po kuci i crkvi/dzamiji...
To je ofirni pokusaj povlacenja paralele izmedju vjerskih simbola danas i drzavnih nekada... Malo morgen...
- veljaca
#418 Re: Pokrivena u sudu BIH
Moze li malo objasnjenje ovog crvenog ??????nosara wrote:
- nosara
#419 Re: Pokrivena u sudu BIH
Opstina, bolnica, sud, skola, vrtic, firma, zgrada u kojoj zivim itd...veljaca wrote:Moze li malo objasnjenje ovog crvenog ??????nosara wrote:
Dakle, sve javne institucije/prostori u kojima zbog nekog posla neizbjezno moram boravit neko vrijeme...
-
HomeArt
#420 Re: Pokrivena u sudu BIH
Nisam na to mislio nego na tvoj stav na kojem bi ti i Gebels skinuo kapu a Tito glavu.nosara wrote:How yes no...sahan wrote:Носара у златно Титино вријеме се за овакве изјаве као што је твоја туцао камен на Голом отоку. (додуше у мало другачијим улогама)nosara wrote:
Prvo, ne postoje "vjerski simboli nacija"... Drugo, u javnim institucijama papanluk je i obiljezje zaostalosti isticat bilo kakve vjerske simbole... Meni smeta sve i jedan, a ovakvih kao ja ima, fala dragom Titu, koliko hoces... Vjera je za po kuci i crkvi/dzamiji...
Sve drugo je papanska zamjena teza...![]()
To je ofirni pokusaj povlacenja paralele izmedju vjerskih simbola danas i drzavnih nekada... Malo morgen...
- nosara
#421 Re: Pokrivena u sudu BIH
Veze ti nemas...sahan wrote:Nisam na to mislio nego na tvoj stav na kojem bi ti i Gebels skinuo kapu a Tito glavu.nosara wrote:
How yes no...![]()
-
udrch
#422 Re: Pokrivena u sudu BIH
Naravno da se služiš gore podvučenim dijelom..nosara wrote:Opstina, bolnica, sud, skola, vrtic, firma, zgrada u kojoj zivim itd...veljaca wrote:Moze li malo objasnjenje ovog crvenog ??????nosara wrote:
Dakle, sve javne institucije/prostori u kojima zbog nekog posla neizbjezno moram boravit neko vrijeme...
Svoj ateizam ispovijedaj kod kuće, a ostale pusti da normalno žive
Nećeš direktno da kažeš da mrziš vjeru i sve što ima veze sa njom, pa samo mijenjaš teze..
Ja ponovo ponavljam, vjernik sam, musliman, praktičar, ali mi ne smeta simbol nijedne vjere, nijednog naroda, ne smeta mi tvoj ateizam niti bilo šta drugo..ne smeta mi ništa što zadovoljava bilo koju osobnost bilo kojeg čovjeka..
Možeš li ti to reći?
- nosara
#423 Re: Pokrivena u sudu BIH
Religija je opijum za narod...udrch wrote: Naravno da se služiš gore podvučenim dijelom..
Svoj ateizam ispovijedaj kod kuće, a ostale pusti da normalno žive..jel ovo sad zamjena teza..
Nećeš direktno da kažeš da mrziš vjeru i sve što ima veze sa njom, pa samo mijenjaš teze..
Ja ponovo ponavljam, vjernik sam, musliman, praktičar, ali mi ne smeta simbol nijedne vjere, nijednog naroda, ne smeta mi tvoj ateizam niti bilo šta drugo..ne smeta mi ništa što zadovoljava bilo koju osobnost bilo kojeg čovjeka..
Možeš li ti to reći?
Ne mrzim, ali mislim da je anahronizam u XXI vijeku vjerovat u nesto cega nema... Religija razdvaja ljude i istice njihove razlike... To mrzim, jer se na kraju zavrsi u krvi...
Smeta mi sto za vrijeme vjerskih praznika na drzavnim medijima koje placam i ja, moram gledati vjerske programe, a BiH je sekularna, barem po papirima... Jel' to narusavanje mojih ljudskih prava...? Naravno, ali ko jaci - tlaci...
A isticanje bilo kakvih simbola, pa i vjerskih, je u svrhu nekog politickog cilja... Poruke se ne salju sebi, vec drugima...
-
zonbirile
#424 Re: Pokrivena u sudu BIH
uvijek isti inputiraju,zaključuju tuđe postove,čitaju između redova ,a ne znaju ni redove pročitati-shvatiti.I kao i uvijek,bilo kakva diskusija van zadanog kursa vrijeđanje,poistovječivanje,što je najgore sa ličnostima bliske njihovim idolima ne meni.Toliko,o onima koji ne shvataju d galama nije patriotizam,ni vjera u Boga,državotvornost.Što je ubijeđenje jače,impresija stvorenao od profesionalnih opsjenara,to će otrežnjenje biti bolnije.
-
udrch
#425 Re: Pokrivena u sudu BIH
Nemamo ti mi šta tumačiti..gorkaz wrote:Moze li mi neko od ovih mozgova sto tumace kuran i serijat objasniti ili bar navesti gdje to u Kuranu i na kojoj stranici da je hizdab obavezan i da je to prema serijatskim obicajima itd. Koliko ja znam sve ovo za zene je dio folkolora pojedinih arapskih plemena koje se tumaci kao da proizilazi iz islama na kraju krajeva i u Francuskoj je hidzab zabranjen u skolama a spremaju su i druge drzave na slicne poteze.
Šerijat nije naredio da žena mora nositi hidžab da bi bila obučena u skladu sa Božijom naredbom..
Da ne objašnjavam previše, žena u Islamu treba biti obučena kao što se oblače ove učenice medresa, možda ti je najlakše tako svariti..treba pokriti sve osim lica, ruku do zglobova i nogu do članaka..u oblačenju neke žene se povedu za običajem nekog naroda, vlastitog ili tuđeg, to nema veze sa vjerom, ali je opet pravo te osobe..
Naše bosanske žene, i one koje su pokrivene i one koje nisu i koje sa vjerom nemaju ništa, rijetko se oblače u skladu sa bosanskim običajima..
Ako se povedemo za evropom u njihovim zabranama nigdje nećemo stići..