Pravosudni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
pravnicAM

#401 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

Rimljanka wrote:Molim vas, interesuje me da li Pravosudni ispit mogu polagadi Diplomirani pravnici sa privatnih univerziteta tipa Travnik,kiseljak isl.
kolegice najbolje bi bilo da kontaktirate ministarstvo pravde i dobijete informacije iz prve ruke.

mada ne vidim razloga zasto ne biste mogli polagati p.i. ako je i privatni univerzitet legalan.
Miki123

#402 Re: Pravosudni ispit

Post by Miki123 »

Rimljanka wrote:Molim vas, interesuje me da li Pravosudni ispit mogu polagadi Diplomirani pravnici sa privatnih univerziteta tipa Travnik,kiseljak isl.
Mogu, nema problema.
robbybih

#403 Re: Pravosudni ispit

Post by robbybih »

Miki123 wrote:
robbybih wrote:Ekipa, polozio sam (sve ispite odjednom) i prezadovoljan sam kako je bilo... Ucio sam od 01.10.2011. (intezivno od kraja oktobra) do polovine februara 2012. godine

Komisija: Azra, Jancik, Vukoje, Valerija i Barisa.

Presude: Nasilje u porodici (meritorno odlucivanje) i dug po osnovu kredita (presuda zbog propustanja). Iako sam dolazio iz RS spisi su bili iz F BiH. Obavezno ponesite CD sa zakonima iz F BiH (za one iz RS) kako biste mogli pisati radove.

Iskreno, ne sjecam se vecine pitanja (kazu da je normalno) ali sve u svemu, komisija je bila korektna... Istina, pitaju sve, pitaju dosta ali na sasvim jedan normalan, kulturan, opusten i ispravan nacin. Nikada ne bih mogao sam da pola stvari "uvezem" kako te oni navedu na povezivanje materije... Dolazim iz RS tako da su pitali propise iz RS s tim da pitaju da li slucajno znam kako je to regulisano u F BiH... Kazu da ne uzimaju za zlo ako ne znas ali sam ja, sticajem okolnosti, ta pitanja znao pa prodjoh kao da sam ucio i zakone iz F BiH :D

Ukoliko neko bude htio vise info, javite se na pp.

R.

Čestitam. Svaka čast.

Nije mi jasno ovo za CD? to se prilikom izrade pismenog rada može koristit laptop?
Hvala na cestitkama... Ne moze se koristiti lap top ali se presude pisu na racunaru. U biblioteci/arhivarnici imaju cetiri racunara koji nisu povezana sa netom. U isto vrijeme pisu dvoje kolega krivicu a dvoje kolega parnicu...
Miki123

#404 Re: Pravosudni ispit

Post by Miki123 »

Pa to je odlično. Ja sam žulj dobio od piskaranja na jedan papir, pa prepisivanja na onaj glavni što se predaje, a da ne govorim da sve to ružno izgleda.
zenicablues

#405 Re: Pravosudni ispit

Post by zenicablues »

Kolege, hajde da se uistinu malo trznemo oko učenja!!!

Molim da kolege koje idu povremeno slušati ispit nekada ovdje postave i pitanja!!!

Hvala!

Pozdrav!
pravnicAM

#406 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

zenicablues wrote:Kolege, hajde da se uistinu malo trznemo oko učenja!!!

Molim da kolege koje idu povremeno slušati ispit nekada ovdje postave i pitanja!!!

Hvala!

Pozdrav!

ja sam istrzana vise i nemam volje vise traziti da neko ko ide na slusanja postavi i pitanja
mislim da sam od sebe dala maximum po pitanju literature.

cast izuzecima, ali ova '' kolegijalnost '' me je razocarala.

sto bi narod nas rekao '' uzdaj se u se i u svoje kljuse '' :)
medvjed23

#407 Re: Pravosudni ispit

Post by medvjed23 »

pravnicAM wrote:HELP
molila bi sve one koji nesto znaju o sljedecem,(nadam se da vas ima) :)

Naime ,volontirala sam godinu dana u organu uprave (opcina) i time stekla radno iskustvo od godine dana
(polozila IOZ),,
poslije toga sam radila na pravnim poslovima u istom organu uprave po osnovu Ugovora o djelu (3 ugovora) i s 31.12. bi imala jos 1 godinu dana radnog iskustva. racunala sam da s tim ispunjavam uslov za polaganje pravosudnog ispita.

zakon o izmjenama i dopunama zakona o polaganju pravosudnog ispita u bih, (sluzbeni glasnik bih, 62/11 )- u clanu 2. tacka 3. izmedju ostalog kaze:
'' ispit moze polagati osoba ako je najmanje 2 god. nakon zavrsenog skolovanja radila u bih na pravnim poslovima u sudu ,pravobranilastvu,tuzilastvu,advokatskoj ili notarskoj kancelariji, ORGANIMA UPRAVE, privrednim drustvima i dr.pravnim licima''

ispit mogu polagati i pripravnici i volonteri.

namoje pitanje DA LI MOGU DOBITI UVJERENJE DA IMAM 2 GODINE RADNOG ISKUSTVA NA PRAVNIM POSLOVIMA-mladi kolega pravnik (koji radi na poslovima izdavanja uvjerenja,rjesenja,,,,) mi je rekao da je ugovor o djelu obligacioni odnos, i da ne mogu dobiti uvjerenje ???????

nisam jos trazila misljenje iskusnih pravnika,ali hocu cim prije.

svako vase misljenje,prijedlog je dobro doslo :roll:

hvala unaprijed
pravnicAM wrote::D :D :D :D :D
konačno sam dobila pozitivan odgovor od stručnog tima pravnika,i imam uslov za polaganje ispita,,,,

(volim kad budem u pravu)

kolega literatura ce biti prosljedjena u narednim danima
Pozdrav :)

Bio bih zahvalan ako bi napisala da li je mišljenje tima pravnika potvrđeno od strane Ministarstva. Da li u Ministarstvu smatraju da ispunjavaš uslov iskustva za polaganje ispita?
zenicablues

#408 Re: Pravosudni ispit

Post by zenicablues »

Opet molim kolege da povremeno postave po neko pitanje, tek da se ne ulijenimo???
pravnicAM

#409 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

medvjed23 wrote:
pravnicAM wrote:HELP
molila bi sve one koji nesto znaju o sljedecem,(nadam se da vas ima) :)

Naime ,volontirala sam godinu dana u organu uprave (opcina) i time stekla radno iskustvo od godine dana
(polozila IOZ),,
poslije toga sam radila na pravnim poslovima u istom organu uprave po osnovu Ugovora o djelu (3 ugovora) i s 31.12. bi imala jos 1 godinu dana radnog iskustva. racunala sam da s tim ispunjavam uslov za polaganje pravosudnog ispita.

zakon o izmjenama i dopunama zakona o polaganju pravosudnog ispita u bih, (sluzbeni glasnik bih, 62/11 )- u clanu 2. tacka 3. izmedju ostalog kaze:
'' ispit moze polagati osoba ako je najmanje 2 god. nakon zavrsenog skolovanja radila u bih na pravnim poslovima u sudu ,pravobranilastvu,tuzilastvu,advokatskoj ili notarskoj kancelariji, ORGANIMA UPRAVE, privrednim drustvima i dr.pravnim licima''

ispit mogu polagati i pripravnici i volonteri.

namoje pitanje DA LI MOGU DOBITI UVJERENJE DA IMAM 2 GODINE RADNOG ISKUSTVA NA PRAVNIM POSLOVIMA-mladi kolega pravnik (koji radi na poslovima izdavanja uvjerenja,rjesenja,,,,) mi je rekao da je ugovor o djelu obligacioni odnos, i da ne mogu dobiti uvjerenje ???????

nisam jos trazila misljenje iskusnih pravnika,ali hocu cim prije.

svako vase misljenje,prijedlog je dobro doslo :roll:

hvala unaprijed
pravnicAM wrote::D :D :D :D :D
konačno sam dobila pozitivan odgovor od stručnog tima pravnika,i imam uslov za polaganje ispita,,,,

(volim kad budem u pravu)

kolega literatura ce biti prosljedjena u narednim danima
Pozdrav :)

Bio bih zahvalan ako bi napisala da li je mišljenje tima pravnika potvrđeno od strane Ministarstva. Da li u Ministarstvu smatraju da ispunjavaš uslov iskustva za polaganje ispita?

nisam jos kontaktirala Min. pravde....

javim se.

pozdrav.
mimoza061

#410 Re: Pravosudni ispit

Post by mimoza061 »

moje (skromno misljenje) je isto kao i tog mladog kolege pravnika,dakle da ne mozes polagati pravosudni na osnovu iskustva stecenog po ugovoru o djelu.to bi znacilo velike zloupotrebe u smislu iskustva/prakse..ugovor o djelu moze zakljuciti i lice koje je u radnom odnosu...to je samo ugovor obligacionog prava,kao sto ti je i rekao..ali opet najbolje je da nazoves Ministarstvo,njihovo misljenje je najvaznije ;-)

sa sigurnoscu znam,jer sam provjerila,a to sam vec i pisala ranije,da se pravosudni ne moze polagati na osnovu volonterskog staza stecenog kod advokata...iz razloga sto Zakon o advokaturi ne poznaje volontere,vec samo pripravnike i uvjerenje izdaje komora

sretno nam svima bilo!¨:-)
pravnicAM

#411 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

mimoza061 wrote:moje (skromno misljenje) je isto kao i tog mladog kolege pravnika,dakle da ne mozes polagati pravosudni na osnovu iskustva stecenog po ugovoru o djelu.to bi znacilo velike zloupotrebe u smislu iskustva/prakse..ugovor o djelu moze zakljuciti i lice koje je u radnom odnosu...to je samo ugovor obligacionog prava,kao sto ti je i rekao..ali opet najbolje je da nazoves Ministarstvo,njihovo misljenje je najvaznije ;-)

sa sigurnoscu znam,jer sam provjerila,a to sam vec i pisala ranije,da se pravosudni ne moze polagati na osnovu volonterskog staza stecenog kod advokata...iz razloga sto Zakon o advokaturi ne poznaje volontere,vec samo pripravnike i uvjerenje izdaje komora

sretno nam svima bilo!¨:-)

izmjena zakona iz 2011....

ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O
POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I
HERCEGOVINI
^lan 1.
U Zakonu o polaganju pravosudnog ispita u Bosni i
Hercegovini ("Slu`beni glasnik BiH", br. 33/04 i 56/08) ~lan 2.
mijenja se i glasi:
"^lan 2.
Ispit mo`e polagati osoba koja je prije reforme visokog
obrazovanja ~etverogodi{njim studijem na pravnom fakultetu u
Bosni i Hercegovini stekla zvanje diplomiranog pravnika, kao i
osoba koja je zvanje diplomiranog pravnika stekla u biv{oj SFRJ
do 6.4.1992. godine.
Ispit mo`e polagati i osoba koja je po sistemu obrazovanja
prema Bolonjskom procesu zavr{ila ~etverogodi{nji studij na
pravnom fakultetu u Bosni i Hercegovini, pod uslovom da je
stekla najmanje 240 ECTS bodova i koja je tokom {kolovanja u
nastavnom planu i programu imala sve predmete navedene u
~lanu 4. ovog zakona.
Osoba iz st. 1. i 2. ovog ~lana ispit mo`e polagati ako je
najmanje dvije godine nakon zavr{enog {kolovanja radila u
Bosni i Hercegovini na pravnim poslovima u sudu, tu`ila{tvu,
pravobranila{tvu, advokatskoj ili notarskoj kancelariji, u
organima uprave, privrednim dru{tvima ili drugim pravnim
licima.

Pod uslovima iz st. 1., 2. i 3. ovog ~lana ispit mogu polagati i
pripravnici i volonteri."

^lan 2.
^lan 3. mijenja se i glasi:
"^lan 3.
Ispitmo`e polagati doma}i ili strani dr`avljanin ili osoba bez
dr`avljanstva koja je diplomu stekla na pravnom fakultetu u
inozemstvu, uz dokaz o va`enju i priznavanju strane diplome u
Bosni i Hercegovini i uz ispunjavanje uslova iz ~lana 2. stav 3.
ovog zakona."
^lan 3.
U ~lanu 9. stav 2. bri{e se.
Dosada{nji stav 3. postaje stav 2.
^lan 4.
^lan 24. bri{e se.
^lan 5.
U ~lanu 25. stav 2. rije~i: "u postupku propisanom
pravilnikom koji donosi ministar pravde" zamjenjuju se rije~ima:
"po principu reciprociteta".
^lan 6.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja
u "Slu`benom glasniku BiH".
Broj 01,02-02-5-64/10
28. jula 2011. godine
Sarajevo
Predsjedavaju}i
Predstavni~kog doma
Parlamentarne skup{tine BiH
Dr. Denis Be}irovi}, s. r.
Predsjedavaju}i
Doma naroda
Parlamentarne skup{tine BiH
Ognjen Tadi}, s. r.

sta reci...koju posluku porati... :bih:
mimoza061

#412 Re: Pravosudni ispit

Post by mimoza061 »

ja ili sam corava pa ne vidim ili ovdje NE PISE da se radno iskustvo moze steci po ugovoru o djelu?? znam ja sve to sto si ti napisala,te izmjene..ali...izgleda da se ne razumijemo...samo sam htjela pomoci,nadam se da ce jos neko od kolega dati svoje misljenje...
medvjed23

#413 Re: Pravosudni ispit

Post by medvjed23 »

Mojoj kolegici radi koje sam i postavio pitanje je jedan advokat potvrdio to da se može uslov iskustva ispuniti obavljanjem pravnih poslova na osnovu ugovora o djelu.

Ali ipak... najrelevantniji je stav Ministarstva... na koji se čeka :)
hladan.preminger

#414 Re: Pravosudni ispit

Post by hladan.preminger »

Pa jesti li vi pravnici ili niste?
Kakav crni ugovor o djelu?
Kod ugovora o djelu predmet nije rad nego rezultat rada npr. umjetnička slika.
mimoza061

#415 Re: Pravosudni ispit

Post by mimoza061 »

hladan.preminger wrote:Pa jesti li vi pravnici ili niste?
:thumbup:
robbybih

#416 Re: Pravosudni ispit

Post by robbybih »

mimoza061 wrote:
hladan.preminger wrote:Pa jesti li vi pravnici ili niste?
:thumbup:
Slazem se upotpunosti sa kolegama. Ugovor o djelu ne poznaje Zakon o radu vec iskljucivo ZOO i kao sto je vec receno, predmet ugovora u svakom slucaju nije radni odnos... Naravno, mozemo mi misliti i tumaciti ovdje sta hocemo, ali ako ministarstvo kaze da moze, mi smo onda irelevantni ;-) Mada, u svakom slucaju, nelogicno je da ugovor o djelu predstavlja pravni osnov za zasnivanje radnog odnosa. Zamislite onda situaciju da poslodavac sa radnicima koji mu se "manje svidjaju (citaj: nesvidjaju)", umjesto da zakljuci ugovor o radu, iskljucivo zakljucuje ugovore o djelu. Poznata mi je praksa u nekim institucijama u RS da je upravna inspekcija nalozila svima koji imaju ugovor o djelu a jasno je da se radi o zloupotrebi da moraju dobiti ugovore o radu ALI ih nije izjednacila sa ugovorom o radu...

Pozzz
hladan.preminger

#417 Re: Pravosudni ispit

Nikad ugovor o djelu ne moze biti pravni osnov za zasnivanje radnog odnosa. Iako postoji praksa da poslodavci umjesto ugovora o radu sa redovnim ili skraćenim radnim vremenom (ili čak ugovora o privremenim i povremenim poslovima) lica "zapošljavaju" po osnovu ugovora o djelu ona je 100% nezakonita. Navešću samo neke nezakonitosti.

Ugovorm o djelu se ne zasniva radni odnos pa se u skladu s tim ne mogu ostvarivati prava iz radnog odnosa (PIO, Zdravstveno osiguranje, Osiguranje za slučaj nezaposlnosti i sl.). Ovdje Inspektor za radnopravne odnose ima posla i kazne da naplati koliko hoćeš.

Krše se odredbe Zakona o porezu na dohodak, jer poslodavac izbjegava da plaća sve obaveze državi koje spadaju njemu na teret iz radnog odnosa. Kome porezna nađe ugovore o djelu koji zamjenjuju ugovore kojima se zasnivaju radni odnosi, ima da ga opali mašanla kaznom, plus će mu obračunati sve obaveze državi kao da jeste zaključio ugovor o radu.

Ugovor o djelu, kod svih javnih ustanova, preduzeća i državnih organa, podliježe Zakonu o javnim nabavkama.

Eto toliko.
JThomas

#418 Re: Pravosudni ispit

Post by JThomas »

postoje doprinosi i na ugovor o djelu, po manjoj stopi.

ono što se ne smije jeste ugovorom o djelu maskirati ono što je faktički radni odnos. ugovor o djelu se zaključuje za nešto što predstavlja jednokratan posao - sama riječ kaže "djelo". sa pravne strane bi bilo apsurdno da se za pravosudni priznaje ugovor o djelu, a da ne govorim da bi time najbukvalnije država podsticala izbjegavanje zaključivanja propisnih ugovora o radu - tj. rad na crno.

al' ne bi me previše iznenadilo da i to kod nas može...
hladan.preminger

#419 Re: Pravosudni ispit

JThomas wrote:postoje doprinosi i na ugovor o djelu, po manjoj stopi.
Pa da. Zato sam rekao da se izbjegava plaćanje svih obaveza državi, jer se ne plate sve obaveze, već samo manji dio.
ono što se ne smije jeste ugovorom o djelu maskirati ono što je faktički radni odnos. ugovor o djelu se zaključuje za nešto što predstavlja jednokratan posao - sama riječ kaže "djelo".

Razlika je u predmetu ugovora. Kod ugovora o radu je sam rad, kod ugovora o djelu je rezultat rada, tj. "djelo" što ti reče.
sa pravne strane bi bilo apsurdno da se za pravosudni priznaje ugovor o djelu, a da ne govorim da bi time najbukvalnije država podsticala izbjegavanje zaključivanja propisnih ugovora o radu - tj. rad na crno.

al' ne bi me previše iznenadilo da i to kod nas može...
Nemoguće je da se prizna iz milion razloga , ali dobro ti kažeš kod nas će još malo sve moći.
Sad gotovo sve može. :-D
pravnicAM

#420 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

Kolege meni je drago da se javljate na ovu temu, jer svako misljenje je dobro doslo, pa sad ko je od nas u pravu ko nije ostaje da se vidi. Ja zaista nigdje nisam navela da sam po osnovu ugovora o djelu zasnovala radni odnos, toga sam svjesna... no ono sto me je navelo da zapocnem ''istrazivati'' da li ispunjavam uslov za polaganje ispita jeste

.....
ispit mogu polagati i pripravnici i volonteri.....

u ovom slucaju su pripravnici i volonteri izjednaceni.

obzirom da sam i sama bila volonter u organu uprave ( ostvaren radni staz od 1 godine- pise u uvjerenju),
i da sam poslije toga radila na pravnim poslovima (po ugovoru o djelu) gdje sam dobila uvjerenje o obavljanu pr.poslova...
na osnovu toga imam 2 godine radnog iskustva na pr. poslovima.(ako nista drugo)

i pored svega toga, sam trazila misljenje od pravnika s dugogodisnjim iskustvom,da mi pojasne clan 2. te dobila pozitivan odgovor.

A misljenje Komisije cu vam javiti ,kakvo god da bude. :roll:

nije mi bilo u interesu da izazovem bilo kakva ''prepucavanja'' forumasa.

pozdrav svima :-D
pravnicAM

#421 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

medvjed23 wrote:Mojoj kolegici radi koje sam i postavio pitanje je jedan advokat potvrdio to da se može uslov iskustva ispuniti obavljanjem pravnih poslova na osnovu ugovora o djelu.

Ali ipak... najrelevantniji je stav Ministarstva... na koji se čeka :)

kolega da li se zna odgovor? :)
medvjed23

#422 Re: Pravosudni ispit

Post by medvjed23 »

Nismo se razumjeli :D Ja čekam da vidim da li će tebi biti odobreno polaganje ispita :D

Moja kolegica, kao i ja, nakon što je ostvarila godinu iskustva u radnom odnosu, planira raskinuti isti. Ima priliku da počne obavljati pravne poslove za jednu firmu na osnovu ugovora o djelu pa je interesuje da li će takav rad uvažiti Ministarstvo. Ja se raspitujem u njeno ime :) A možda i meni bude korisna informacija...

Inače...

na stranu pravna teorija pa i zakonodavstvo :D , ali ugovor o djelu u praksi jeste neka zamjena za ugovor o radu i zanimljivo mi je da tu okolnost uvažavaju sudije i advokati koji sudjeluju u sporovima proizašlim iz ugovora o djelu... Možda na sličan način razmišljaju i u Ministarstvu...
pravnicAM

#423 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

medvjed23 wrote:Nismo se razumjeli :D Ja čekam da vidim da li će tebi biti odobreno polaganje ispita :D

Moja kolegica, kao i ja, nakon što je ostvarila godinu iskustva u radnom odnosu, planira raskinuti isti. Ima priliku da počne obavljati pravne poslove za jednu firmu na osnovu ugovora o djelu pa je interesuje da li će takav rad uvažiti Ministarstvo. Ja se raspitujem u njeno ime :) A možda i meni bude korisna informacija...

Inače...

na stranu pravna teorija pa i zakonodavstvo :D , ali ugovor o djelu u praksi jeste neka zamjena za ugovor o radu i zanimljivo mi je da tu okolnost uvažavaju sudije i advokati koji sudjeluju u sporovima proizašlim iz ugovora o djelu... Možda na sličan način razmišljaju i u Ministarstvu...
:D :D :D ja sam mislila na to da li je tvoja kolegica vec dobila odgovor.

ja sam racunala otici direktno u Min. da se raspitam, ali izgleda to nece biti moguce u skorije vrijeme,,,
poslaću postom ovih dana,,pa javim rezultate

a eto misljenja su podjeljena, ja sam pitala opc.pravobranioca i zamjenika i jos nekoliko pravnika, kontam ljudi s dugogodisnjim iskustvom znaju mnogo bolje od nas ''obicnih'' pravnika :) ...

pozzzz
hladan.preminger

#424 Re: Pravosudni ispit

a eto misljenja su podjeljena, ja sam pitala opc.pravobranioca i zamjenika i jos nekoliko pravnika, kontam ljudi s dugogodisnjim iskustvom znaju mnogo bolje od nas ''obicnih'' pravnika :) ...
Misljenja nisu podjeljena jer je situacija jasna k'o dan. Ko kaze da znaju vise?
mimoza061

#425 Re: Pravosudni ispit

Post by mimoza061 »

hladan.preminger wrote:
Misljenja nisu podjeljena jer je situacija jasna k'o dan. Ko kaze da znaju vise?
potpisujem :) sta su oni , "neobicni pravnici" ? :lol:
Post Reply