Istanbul
Moderator: anex
-
hamra
#401 Re: Istanbul
opici.imas li naziv ili opis ova mahalusa sve nadje 
-
mimica23
#402 Re: Istanbul
Imam ja jedan predlog vezano za Galata kulu.Nisam bila ali ovo je preporuka od onih koji jesu.
Iznad Galata kule u jednoj ulicici (pitati prolaznike),odmah uz zidine kule nalazi se kafic Konak Teras Cafe.Nalazi se na krovu te zgradice ili kuce sta god da je,pogled je fantastican,posebno u sumrak kada su sve dzamije i mostovi osvetljeni.Mozete u miru popiti caj i uzivati.
Ko bude isao neka poseti pa neka pise utiske.

Iznad Galata kule u jednoj ulicici (pitati prolaznike),odmah uz zidine kule nalazi se kafic Konak Teras Cafe.Nalazi se na krovu te zgradice ili kuce sta god da je,pogled je fantastican,posebno u sumrak kada su sve dzamije i mostovi osvetljeni.Mozete u miru popiti caj i uzivati.
-
hamra
#403 Re: Istanbul
e odem li aBd, i nadjem li je postavicu par slika onda ovdjemimica23 wrote:Imam ja jedan predlog vezano za Galata kulu.Nisam bila ali ovo je preporuka od onih koji jesu.
![]()
![]()
- alibaba_i_30_godina
#404 Re: Istanbul
Zaboravio sam kako se zove, pitat cu ovog prijatelja Turcina koji nam je pokazao to mjesto ... sjecam se da je dosta zabacen, prolazi se kroz nekakvu zgradu, ali je pogled sa terase odlican - evo postavio sam sliku koju sam licno napravio. Pogled je slican onom sa Pierre Lottija. Ukoliko je prevelika slika, klikni desnom tipkom misa pa idi na open in new tab.hamra wrote:opici.imas li naziv ili opis ova mahalusa sve nadje

- alibaba_i_30_godina
#405 Re: Istanbul
Ovo je tacno, Konak je jako lijepo mjesto, sa lijepom terasom. Nije jedino, ima jos nekoliko mjesta (na Istiklal ulici) sa kojih se moze vidjeti Istanbul a koji su na nivou vidikovca u Galata kuli.mimica23 wrote:Imam ja jedan predlog vezano za Galata kulu.Nisam bila ali ovo je preporuka od onih koji jesu.
![]()
![]()
Samo dok se covjek popne na vrh, preznoji se nekoliko puta.
-
immuno
#406 Re: Istanbul
ako je samo zbog pogleda nemorate traziti extra neke kafane jer skoro svi hoteli (80%) ima terase na krovu upravo zbog te fantasticne panorame Istambula ....jedino ako ta kafana ima ono nesto posebno onda vrijdei traziti 
-
Kljblj
#407 Re: Istanbul
Kafić Midpoint u Istiklal ulici ima predivnu terasu s pogledom na Cihangir i dalje od Cihangira, a s druge strane se vidi dio gdje su Gulhane park, Topkapi palata itd. Cijene su dosta skuplje nego kod nas, ali je tako bilo gdje u iole ljepšem kafiću. Usporedbe radi, nes 7-8TL, kolač 12TL.
-
Nucleux
#408 Re: Istanbul
Galata Tower definitivno precijenjen, pogotovo radi guzvi.
-
mimica23
#409 Re: Istanbul
Ovaj Galata teras kafe mi zvuci dobro bas zbog blizine Galata kule,jer dok se prodje Istiklal ulica i dodje do dole,noge otpadaju pa je dobro da se bas tu negde napravi pauza.
Za sve koji idu u setnju Istiklal ulici,moja preporuka je da posete i Francusku ulicu (Cezair sok.).To je ulicica ispod Galatasaray gimnazije (vidite na google map).Fantasticni kafici i restorani,zgrade u jarkim bojama,prelepo.Odatle se vratite na Istiklal,uhvatite nostalgicni tramvaj (Galatasaray stanica),vozite se do poslednje stanice a onda pesice ulicom Galip Dede do Galata kule.
Za sve koji idu u setnju Istiklal ulici,moja preporuka je da posete i Francusku ulicu (Cezair sok.).To je ulicica ispod Galatasaray gimnazije (vidite na google map).Fantasticni kafici i restorani,zgrade u jarkim bojama,prelepo.Odatle se vratite na Istiklal,uhvatite nostalgicni tramvaj (Galatasaray stanica),vozite se do poslednje stanice a onda pesice ulicom Galip Dede do Galata kule.
-
kojeime
-
mimica23
#411 Re: Istanbul
Sto se tice cena sve sto je u centru ili pored nekih znamenitosti je preskupo,malo levo i desno to isto je duplo ili vise jeftinije.
Moj predlog za Francusku ulicu je bio samo za videti i slikati se.Pice i hrana na drugim mestima.
Moj predlog za Francusku ulicu je bio samo za videti i slikati se.Pice i hrana na drugim mestima.
-
kojeime
- alibaba_i_30_godina
#413 Re: Istanbul
Kao sto sam u prethodnom postu obecao, pitao sam jednog prijatelja Turcina za ime kafica u kojem smo bili na Eminonu (postavio sam sliku sa terase u postu iznad), i ime kafica je Ağa Kapısı.hamra wrote:opici.imas li naziv ili opis ova mahalusa sve nadje
Vjerovatno ces izguglati adresu, ili mozes nekog lokalca tamo pitati, ne sumnjam da nece znati gdje je.
- %tacno*
#414 Re: Istanbul
Pozdrav svima.
Dobio sam putovanje sedam dana u Istanbulu u hotelu Celal Aga Konagi Hotel. Zna li neko nesto vise o lokaciji hotela, smjestaju i tako to. Znam i sam izguglati ali nemam osjecaj gdje je to.
Ne slijecemo na aerodrom Ataturk nego na neki manji '' Sabih Goksen''.
p.s. Ja sam bio u Istanbulu zadnji put 1991 god. Je li se mnogo promijenio?
Dobio sam putovanje sedam dana u Istanbulu u hotelu Celal Aga Konagi Hotel. Zna li neko nesto vise o lokaciji hotela, smjestaju i tako to. Znam i sam izguglati ali nemam osjecaj gdje je to.
Ne slijecemo na aerodrom Ataturk nego na neki manji '' Sabih Goksen''.
p.s. Ja sam bio u Istanbulu zadnji put 1991 god. Je li se mnogo promijenio?
-
kojeime
- %tacno*
#416 Re: Istanbul
Hvala ti na informacijama.
To je poklon od sina (bez naseg znanja). Mogao je biti i skromniji ali eto.
Znaci da je to negdje u turistickom dijelu. Normalno da me interesuje sve ono sto interesuje prosjecnog turistu.
Je li Kapali carsija skupa kao i prije. Sjecam se da sam nekada prolazio kroz Kapali carsiju i izlazio u neku strmu ulicu. Cini mi se neka Mahmutpasina. Bila je isto tako puna testila.
Ima li sta za vidjeti u Osmanbeju ili tako nekako?
Znaci da je to negdje u turistickom dijelu. Normalno da me interesuje sve ono sto interesuje prosjecnog turistu.
Je li Kapali carsija skupa kao i prije. Sjecam se da sam nekada prolazio kroz Kapali carsiju i izlazio u neku strmu ulicu. Cini mi se neka Mahmutpasina. Bila je isto tako puna testila.
-
kojeime
-
zilla_
#418 Re: Istanbul
da sam na tvom mjestu nebi puno vremena trošio na kapali čaršiju... skupa jeste a i nema se šta baš vidjet tu...%tacno* wrote:Hvala ti na informacijama.![]()
Preporučujem da se ode u Topkapi, Dolmabache, Cisternu (ovo obavezno posjetiti), Krstarenje bosforom (najbolje javnim prevozom, brod polazi u 10:30h, i ide do zadnje stanice Anadolu Kavagi... tu ima stara kula odakle se vidi izlaz sa bosfora, 25tl povratna karta), na galata toranj i eventualno još Ajasofiju... to je što se tiče ovog što se plaća... ako imate malo više vremena onda otići na azijsku stranu u Kadikoy i Uskudar...
ja sam bio za 1. maj u istanbulu i redovi ispred gore navedenih muzeja su bili ogromni... zato preporučujem da se ide u posjetu odma po otvaranju...
i kao što kolega gore reče, istanbulkard obavezno kupiti jer se fino uštedi... npr ako prvu vožnju metroom platimo 1,75tl i presjednemo na tramvaj onda ćemo tramvaj platiti 1tl to dođe 2,75tl a onako bi platili 4tl
Taksi ne koristiti ako nema baš velike potrebe za to a ako ga već koristite onda vožnju unaprijed dogovorite bez taksimetra...
-
kojeime
-
hamra
#420 Re: Istanbul
Hvala, morat cu sve ovo utefteriti pa lagano krenutiNeyDan wrote:Kao sto sam u prethodnom postu obecao, pitao sam jednog prijatelja Turcina za ime kafica u kojem smo bili na Eminonu (postavio sam sliku sa terase u postu iznad), i ime kafica je Ağa Kapısı.hamra wrote:opici.imas li naziv ili opis ova mahalusa sve nadje
Vjerovatno ces izguglati adresu, ili mozes nekog lokalca tamo pitati, ne sumnjam da nece znati gdje je.
Toliko informacija da covjek ne zna odakle poceti.. Nista napraviti spisak sta se treba obici, kartu u ruke i sta je blizu jedno drugog tim redom i ici.. Cula sam da je shopping u azijskom dijelu povoljniji?
Da li neko zna kad su snizenja u Istanbulu, ima li kakve sanse za ljetno snizenje prva sedmica septembra?
-
mimica23
#421 Re: Istanbul
Sto se tice sopinga u Azijskom delu i ja sam cula da je povoljniji nego u evropskom delu.E,sad Ta Bagdadska ulica u Kadikoy je duga nekoliko kolometara,pa se pitam kako uspeti da se pregleda.
Na Tripadvosoru sam citala preporuke za Optimum otlet mall na Kadikoy,kazu da je najveci outlet u Istanbulu.Sa pristanista u Kadikoy busom 19 T ili 19E,izlazi se na stanici (tako se i oblast zove) Yeni Sahra.Uskoro ce da se zavrsi (mesec,dva,tri) i novi metro M4 koji ce takodje moci da se koristi za ovaj outlet.
Ja sa bila u Olivium Outlet Mall-u na Zeytinburnu,ako imate decu(a ima i za nas odrasle da se nadje lepo) onda radnja Lc Waikiki za preporuku.Cene su kao na njihovoj internet stranici.Ostale radnje u tom centru mi se nisu svidele,ali sam zato soping zavrsila u Waikikiju.
Na Tripadvosoru sam citala preporuke za Optimum otlet mall na Kadikoy,kazu da je najveci outlet u Istanbulu.Sa pristanista u Kadikoy busom 19 T ili 19E,izlazi se na stanici (tako se i oblast zove) Yeni Sahra.Uskoro ce da se zavrsi (mesec,dva,tri) i novi metro M4 koji ce takodje moci da se koristi za ovaj outlet.
Ja sa bila u Olivium Outlet Mall-u na Zeytinburnu,ako imate decu(a ima i za nas odrasle da se nadje lepo) onda radnja Lc Waikiki za preporuku.Cene su kao na njihovoj internet stranici.Ostale radnje u tom centru mi se nisu svidele,ali sam zato soping zavrsila u Waikikiju.
- drndalo
#422 Re: Istanbul
Informacija za transfere aerodromi - grad...
Postoji jedna ili vise firmi koje vrse transfere, cini mi se da se firma zove nesto kao: Kocan Turistik ili tako nesto... Vecina hotela i/ili turistickih agencija imaju njihove crvene redove voznje u izlogu ili na recepciji... Transfer do/sa IST (Ataturk aerodroma) je 5 EUR (10 TL, mada je lira malo skliznula), a sa SAW (Sabiha Gökçen aerodoroma) je cini mi se 12 EUR... Sve cijene su po osobi... Dolaze i skupljaju putnike i po hotelima, kombi-busevima sa po 14-15 sjedista...
SAW aerodrom je podaleko od centra, nalazi se blizu staze na kojoj se vozila Formula 1, a oni koji su tamo bili, znaju da se ima voziti do tamo ihaj-haj... To je mislim opstina Tuzla...
Postoji jedna ili vise firmi koje vrse transfere, cini mi se da se firma zove nesto kao: Kocan Turistik ili tako nesto... Vecina hotela i/ili turistickih agencija imaju njihove crvene redove voznje u izlogu ili na recepciji... Transfer do/sa IST (Ataturk aerodroma) je 5 EUR (10 TL, mada je lira malo skliznula), a sa SAW (Sabiha Gökçen aerodoroma) je cini mi se 12 EUR... Sve cijene su po osobi... Dolaze i skupljaju putnike i po hotelima, kombi-busevima sa po 14-15 sjedista...
SAW aerodrom je podaleko od centra, nalazi se blizu staze na kojoj se vozila Formula 1, a oni koji su tamo bili, znaju da se ima voziti do tamo ihaj-haj... To je mislim opstina Tuzla...
-
kojeime
- sana5
#424 Re: Istanbul
Stvarno,nema smisla-ponuda koja se odnosila za Istambul,je propala.Radilo se o 4 dana ,preko agencije sol
azur od
4-og do 10-og juna.Sta da radim?Da napravim nesto u svome aranzmanu.Da li neko ima kakav prijedlog?
4-og do 10-og juna.Sta da radim?Da napravim nesto u svome aranzmanu.Da li neko ima kakav prijedlog?
-
hamra
#425 Re: Istanbul
sana5 wrote:Stvarno,nema smisla-ponuda koja se odnosila za Istambul,je propala.Radilo se o 4 dana ,preko agencije solazur od
vidi neki last minute ili koliko si ti cijene karata, i zaputi se negdje italija ili turska...ako ti se mili ici busom golden turs iz tuzle su ti jako povoljni na par dana...