Moj akvarij - Cayman 110 sa azakrivljenim prednjim staklom (320 litara). U njemu su crne udovice, skalari, corydorasi, botie...
Kakvi smo sa Akvaristikom
Moderator: anex
-
sanel76
#401 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Moj akvarij - Cayman 110 sa azakrivljenim prednjim staklom (320 litara). U njemu su crne udovice, skalari, corydorasi, botie...
-
doktor78
#403 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Hajde, Sanele, probaj ponovo, nije ti uspjelo postavljanje slika prvi put...
@Takashi Amano: dobar akv., posebno mi se svidja pozadina... Slozio bih se sa strafnom, ubaci koji panj i malo nizeg bilja i bice to super!
@Takashi Amano: dobar akv., posebno mi se svidja pozadina... Slozio bih se sa strafnom, ubaci koji panj i malo nizeg bilja i bice to super!
-
strafna
#404 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Evo ljudi,red je da i ja predstavim svoj malawi setup....sve fol nesta kritikujem savjetiujem zapitkujem a nigdje mog aquarijuma.....
akvarijum-200 l,filtracija-vanjski pregradni filter sa potopnom pumpom+ 1. potopna pumpa u akvarijumu radi cirkulacije vode,ribe-malawi ciklidi-mbune(u daljim postovoma detalji u vezi njih)...rasvjeta je philips aquareal
lijep pozdrav akvaristima
- uradi sam
#405 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
STRAFNA super sve malo je prenaseljen akvarijum, ali molim te povadi te amfore one nikako ne pripadaju biotopu iz kojeg malawci dolaze...znam da su korisne a mozes te mracne uglove uraditi i sa kamenjem stim da se u tim amforama zna ukopat amonijak pa onda imas veliki problem...LP
- Bekir_SA
#406 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
zdruzdjo wrote:ojacanja Obavezno!!!!
cak ih stavi i na dno. znaci da ima sto vise uporista. i od sto debljeg stakla da drzi velikom povrsinom cak nemoj bjezati ot toga da trakom stakla vezes prednje i zadnje ojacanje. ne kosta znacajno vise i ne narusava estetiku a znaci puno. obzirom da je akvarium povisok tu se javlja problem. nije problem toliko u 100 cm, vise je u ovih 50 visine. i nije samo frka u tome da li ce se izobliciti. samo naprezanje materijala je vazno. nece on sam od sebe puci tek tako. ali kad se naspe voda, dovoljno je da neko od radoznale djece koja dodju u kucu u goste kucne po staklu sa onim djecijim "vidi libeeee" i da prsne. a 200 litara po tom parketu nije malo.
http://www.theaquatools.com/
tu imas kalkulator za debljinu.
a diskusi, uhhhhhhhhhh veeeeliki skok. razmisli.
sretno.
Hehhehe nece biti libica po kuci...
Danas su postavljena ojacanja, kako rekoh bila su izradjena ali nisu zaljepljena zbog nedostatka vremena...
evo kako izgleda:

napravio sam i kadicu u koju ce ici stiropol pa onda aq. tako da se stiropol ne vidi:

samo ce se jos lakirati u mat crnu boju...
narucen je poklopac za aq. Duolux od Juwel-a:

fabrika je fabrika...
P.S.
Zna li tko kakve biljke imaju u Udruzenju na Marin Dvoru????
- Takashi Amano
#407 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Fin posao ali ja i uradi sam radimo brze i bolje
danas sam ja bio dole u udruzenju uzimo sebi nake djidje... vidio sam da imaju anubije i Aponogeton crispus
danas sam ja bio dole u udruzenju uzimo sebi nake djidje... vidio sam da imaju anubije i Aponogeton crispus
-
zdruzdjo
#408 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
@Takashi Amano
odlicno izgleda
par pitanja. prvo ako je ovo u desnom cosku ona sagitaria sto sam vam dao, onda je njena visina znak da joj fali svjetla pa ide u visinu. ako je valsineria onda nista.
filtracija, eeextra
biti ce kod mene anubie pa nemoj da te "guja" ujede da bi kupovao negdje. preskupa je u radnjama gdje je god ima, a kvalitet
@strafna
e ovako obzirom da ce kod mene uskoro najvjerovatnije promjena u ciklide hocu da mi kazes koje su ovo plave sa crnim prugama i koje su ove zute.
svidjaju mi se max.
@bekir
ojacanja, super povezi ih na trecinama duzine akvariuma sa dvije trake stakla. sigurnije ces spavati.
poklopac. super je to sto je fabricki i fakat extra izgleda ali ako planiras biljni akvarium 2x30w na tu litrazu je premalo za ista ozbiljnije sa biljkama. ja imam na 128 litara 6x18w. ne znam kakva je situacija sa prostorom unutra oko eventualnog ubacivanja dodatne rasvjete. provjeri. za ciklidni ti je dosta.
na kraju poznata prodavnica u njemackoj http://www.zajac.de salje besplatno kataloge u bosnu. extra stvari ima. moglo bi se i naruciti na neki nacin. mada ima i ideja koje se daju podjoniti.
evo link za narucivanje
http://www.zajac.de/websale7/?Ctx={ver% ... atalog.htm
ja imam za 2009-u a za 2010 sam narucio.
odlicno izgleda
par pitanja. prvo ako je ovo u desnom cosku ona sagitaria sto sam vam dao, onda je njena visina znak da joj fali svjetla pa ide u visinu. ako je valsineria onda nista.
filtracija, eeextra
biti ce kod mene anubie pa nemoj da te "guja" ujede da bi kupovao negdje. preskupa je u radnjama gdje je god ima, a kvalitet
@strafna
e ovako obzirom da ce kod mene uskoro najvjerovatnije promjena u ciklide hocu da mi kazes koje su ovo plave sa crnim prugama i koje su ove zute.
svidjaju mi se max.
@bekir
ojacanja, super povezi ih na trecinama duzine akvariuma sa dvije trake stakla. sigurnije ces spavati.
poklopac. super je to sto je fabricki i fakat extra izgleda ali ako planiras biljni akvarium 2x30w na tu litrazu je premalo za ista ozbiljnije sa biljkama. ja imam na 128 litara 6x18w. ne znam kakva je situacija sa prostorom unutra oko eventualnog ubacivanja dodatne rasvjete. provjeri. za ciklidni ti je dosta.
na kraju poznata prodavnica u njemackoj http://www.zajac.de salje besplatno kataloge u bosnu. extra stvari ima. moglo bi se i naruciti na neki nacin. mada ima i ideja koje se daju podjoniti.
evo link za narucivanje
-
strafna
#409 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Plavi sa crnim prugama su elongatus mpange-ovi jako obojeni su muzjaci i stvarno su prelijepi dok su zenke malo losije za oko heheheheh dosta agresivna mbuna ali ako imaju vise zenki u jatu mogu se drzati bez problema....bar kod mene je tako,do sad nema nekih problema.
Zuti su labidohromis careleus i meni najdrazi ciklid (ciklid za kojeg tvrde da je mirotvorac medju ciklidima) sa njima nikad problema...ako budes uskoro mjenjao to ja ti imam jato od nekih 10 komada pa cemo se dogovoriti (moj mrijest)...
Eto pa druze sretno sa ciklidima sve sto te interesuje tu smo ;D
Zuti su labidohromis careleus i meni najdrazi ciklid (ciklid za kojeg tvrde da je mirotvorac medju ciklidima) sa njima nikad problema...ako budes uskoro mjenjao to ja ti imam jato od nekih 10 komada pa cemo se dogovoriti (moj mrijest)...
Eto pa druze sretno sa ciklidima sve sto te interesuje tu smo ;D
-
doktor78
#410 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
@zdruzdjo: hvala na linku, upravo sam narucio katalog!
- Bekir_SA
#411 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
heheh a sta ces, sam radim, samo mi "neko" pomogne oko sastaljanja....Takashi Amano wrote:Fin posao ali ja i uradi sam radimo brze i bolje![]()
Eh Aponogetonku moram uzeti jednu...
- Bekir_SA
#412 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Vidi ne znam koliko znas o neonkama, ja znam ponesto, tako znam da je bitan lumen neonke koliko i njena jacina, u principu duzina i debljina neonke određjuje jacinu svjetla, e sad ako imas 6 neonki po 18w a imaju neki lumen od npr 600-700Lu i daju ti ukupno 3600Lu tj. mogu davati slabije svjetlo od dvije neonke koje imaju lumen od po 2700Lu ukupno 5400Lu. tako da teorija o sto vise neonki u aq. pada u voduzdruzdjo wrote:@Takashi Amano
@bekir
evo link za narucivanje
Mislim da je umjerenost sa osvjetljenjem u aq. veoma bitna i da vise neonki ne znaci bolji rast bilja itd. po meni je bolje imati normalno osvjetljen aq. nego neki sa Jakim i prejakim osvjetljenjem onda dolazi do problema algi, mislim da niko nebi pozelio zezanciju sa previse osvjetljenosti i algama u aq. zato umjereno i samo dobra podloga i vrijednosti vode i rast i uspjeh biljki u aq. je pa moze se reci zagarantovan... to je koliko znam, ako neko zna vise, savjet je dobrodosao....
- Takashi Amano
#413 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Valsineria je samo sto su novi glanc pelceri mali pa nemaju neku visinu, sagitaria koju sam dobio od tebe je otisla jer nakon par tumbanja u i van akvarijuma (radi pravljenja filtera) je otisla u nepovrat... Ako budes ima anubie bar jedan pelcer i sagitarie par bio bi ti pravo zahvalan... Ja u sesnest djelim kabombu i valsinerijuzdruzdjo wrote:@Takashi Amano
odlicno izgleda
filtracija, eeextra
biti ce kod mene anubie pa nemoj da te "guja" ujede da bi kupovao negdje. preskupa je u radnjama gdje je god ima, a kvalitet![]()
-
laku
#414 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
pozdrav kolegama,prodajem red cherry shrimp(slatkovodne kozice) 1kom=3KM(za vise od 15 komada cijena 2KM),Sarajevo tel.061 340 342 pa ako ima zainteresovanih bujrum
-
zdruzdjo
#415 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Bekir_SA wrote:
Vidi ne znam koliko znas o neonkama, ja znam ponesto, tako znam da je bitan lumen neonke koliko i njena jacina, u principu duzina i debljina neonke određjuje jacinu svjetla, e sad ako imas 6 neonki po 18w a imaju neki lumen od npr 600-700Lu i daju ti ukupno 3600Lu tj. mogu davati slabije svjetlo od dvije neonke koje imaju lumen od po 2700Lu ukupno 5400Lu. tako da teorija o sto vise neonki u aq. pada u vodu...
Mislim da je umjerenost sa osvjetljenjem u aq. veoma bitna i da vise neonki ne znaci bolji rast bilja itd. po meni je bolje imati normalno osvjetljen aq. nego neki sa Jakim i prejakim osvjetljenjem onda dolazi do problema algi, mislim da niko nebi pozelio zezanciju sa previse osvjetljenosti i algama u aq. zato umjereno i samo dobra podloga i vrijednosti vode i rast i uspjeh biljki u aq. je pa moze se reci zagarantovan... to je koliko znam, ako neko zna vise, savjet je dobrodosao....
eh super text
i znas vidim o svjetlu. samo cu da te dopunim sa necim. ovo je iz iskustva jer sam doooobro prohodao po gradu i po site-ovima raznih proizvodjaca, i po raznim forumima.
to sto si napisao sve stoji, samo je problem sto ovdje u akvariumu nam ne treba toliko jacina neonkiu w ili kolicina svjetla u lumenima koliko ti je potrebna boja svjetlosti koje proizvodi znaci izrazeno u K. znaci treba da natrefimo ono sto biljke imaju u prirodi. moja greska je sto nisam napisao kakvih 6 imam neonki imam.
sylvania aquastar x1
sylvania grolux x1
osram fluora x2
philips aqua-relle
osram cool-daylight 6500k
s tim sto u steku imam jednu jos aquastar koju povremeno izmjenim sa ovom osram cool-daylight.
razlog: da bih pokrio malo "plavi" spektar rasvjete. a razlog za to je taj sto biljke koje rastu pod "crvenkastim" svjetlom koje vecinom daju ove neonke specijalizovane stvarno bujajaju ali budu prilicno sa sitnim listovima. i ovo navodim iz iskustva sve. probao iskusio i vidio.
ja sam zasadio biljke i onda posmatrao i "riktao.
zasadio biljke i stavio dvije obicne neonke od 18 w i 6500K, biljke se mrljavile.
izbacio jednu a ubacio aqua relle. rast ali malo bolji.
ubacio jos jednu sylvaniu poceo rast ali u visinu svega,
ubacio jos dvije fluora onda su biljke poludile ali su pocele i alge
ubacio co2 koji je rjesio alge i bilje zadovoljno ali su ribe bile puno puta bile na povrsini. znaci puno co2 koje biljke nisu mogle da prerade jer nisu imale svjetla.
e onda ubacio jos jednu sylvaniu i od tada samo saltam ovu osram povremeno.
ponekad se javi malo algi ali tu su sijamci koji pociste to, dodajem sa vremena na vrijeme onaj tetrin "nitrate minus" i sve sljaka ko sat.
imam cak i jednu philips metal-halide lampu kompletnu od 150w sa sjenilom koju stavim povremeno odozgo na otvor akvariuma kad tek zasadim kakve biljke pa da imaju sa cim da se bore ispocetka. smijem je ukljuciti plafon dva sata vremena da ne bi alge pobjesnile. sad sam malo prosnjuhao po net-u. zakopkalo me. ima 13800 lm i kad ukljucim je onda pocne raj za oci. perla sve na sve strane. tada mi se i poveca potrosnja co2. jeste da ribama trebadne ulje za suncanje ali boze moj
na kraju krajeva slike govore.
sve raste nemilice. neki dan sam momku sa foruma dao sagitarie tonu i odnio u jedan shop i meni ostalo tona. anubia mi sedmicno list pusta.
nisam expert ali sam iskusio dosta sa svjetlom.
ne shvati pogresno, nisam ono "hajmo mak na konac" ili da sad nesto se naduravam ko je pametniji. cak naprotiv bas mi je drago razmjeniti misljenja sa nekim ko se razumije u tematiku.
kamo srece da su nam prodavnice rasvjete opremljene kao sto bi trebale. ja udjem u prodavnicu i trazim neku neonku koja ima 9000 K boju svjetla i 18w a teta me gleda kao da sam joj trazio obogaceni uranium, i onda mi izvadi vito od 2700 i kaze evo imamo ove ako mogu.
-
zdruzdjo
#416 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
biti ce anubie strpi se samo biti ce i sagitarieTakashi Amano wrote:Valsineria je samo sto su novi glanc pelceri mali pa nemaju neku visinu, sagitaria koju sam dobio od tebe je otisla jer nakon par tumbanja u i van akvarijuma (radi pravljenja filtera) je otisla u nepovrat... Ako budes ima anubie bar jedan pelcer i sagitarie par bio bi ti pravo zahvalan... Ja u sesnest djelim kabombu i valsinerijuzdruzdjo wrote:@Takashi Amano
odlicno izgleda
filtracija, eeextra
biti ce kod mene anubie pa nemoj da te "guja" ujede da bi kupovao negdje. preskupa je u radnjama gdje je god ima, a kvalitet![]()
isto ko onda nazovem i stvarajte se
- Takashi Amano
#417 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Svidja mi se tekst o rasvjeti... Volio bi samo da znam gdje si kupio neonke jer moram pojacati pofino K, a i ostale parametre... a sto se tice bilja ja se ne sikiramzdruzdjo wrote: biti ce anubie strpi se samo biti ce i sagitarie
isto ko onda nazovem i stvarajte se
E sada bi volio kad bi mi dali neke prjedloge sto se tice dodatnog uredjenja eto govorite panj ali sta osim njega imate na umu... Ja ne mogu nikako da skontam, mislim mogu ali jedino da odem u Kinu ili Japan do pravog Amana
- Bekir_SA
#418 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Eh tako su me gledali kad sam juce trazio T8/6000K Warm White, gdje uzimas neonke???zdruzdjo wrote:Bekir_SA wrote:
Vidi ne znam koliko znas o neonkama, ja znam ponesto, tako znam da je bitan lumen neonke koliko i njena jacina, u principu duzina i debljina neonke određjuje jacinu svjetla, e sad ako imas 6 neonki po 18w a imaju neki lumen od npr 600-700Lu i daju ti ukupno 3600Lu tj. mogu davati slabije svjetlo od dvije neonke koje imaju lumen od po 2700Lu ukupno 5400Lu. tako da teorija o sto vise neonki u aq. pada u vodu...
eh super text
i znas vidim o svjetlu. samo cu da te dopunim sa necim. ovo je iz iskustva jer sam doooobro prohodao po gradu i po site-ovima raznih proizvodjaca, i po raznim forumima.
to sto si napisao sve stoji, samo je problem sto ovdje u akvariumu nam ne treba toliko jacina neonkiu w ili kolicina svjetla u lumenima koliko ti je potrebna boja svjetlosti koje proizvodi znaci izrazeno u K. znaci treba da natrefimo ono sto biljke imaju u prirodi. moja greska je sto nisam napisao kakvih 6 imam neonki imam.
sylvania aquastar x1
sylvania grolux x1
osram fluora x2
philips aqua-relle
osram cool-daylight 6500k
s tim sto u steku imam jednu jos aquastar koju povremeno izmjenim sa ovom osram cool-daylight.
razlog: da bih pokrio malo "plavi" spektar rasvjete. a razlog za to je taj sto biljke koje rastu pod "crvenkastim" svjetlom koje vecinom daju ove neonke specijalizovane stvarno bujajaju ali budu prilicno sa sitnim listovima. i ovo navodim iz iskustva sve. probao iskusio i vidio.
ja sam zasadio biljke i onda posmatrao i "riktao.
zasadio biljke i stavio dvije obicne neonke od 18 w i 6500K, biljke se mrljavile.
izbacio jednu a ubacio aqua relle. rast ali malo bolji.
ubacio jos jednu sylvaniu poceo rast ali u visinu svega,
ubacio jos dvije fluora onda su biljke poludile ali su pocele i alge
ubacio co2 koji je rjesio alge i bilje zadovoljno ali su ribe bile puno puta bile na povrsini. znaci puno co2 koje biljke nisu mogle da prerade jer nisu imale svjetla.
e onda ubacio jos jednu sylvaniu i od tada samo saltam ovu osram povremeno.
ponekad se javi malo algi ali tu su sijamci koji pociste to, dodajem sa vremena na vrijeme onaj tetrin "nitrate minus" i sve sljaka ko sat.
imam cak i jednu philips metal-halide lampu kompletnu od 150w sa sjenilom koju stavim povremeno odozgo na otvor akvariuma kad tek zasadim kakve biljke pa da imaju sa cim da se bore ispocetka. smijem je ukljuciti plafon dva sata vremena da ne bi alge pobjesnile. sad sam malo prosnjuhao po net-u. zakopkalo me. ima 13800 lm i kad ukljucim je onda pocne raj za oci. perla sve na sve strane. tada mi se i poveca potrosnja co2. jeste da ribama trebadne ulje za suncanje ali boze moj![]()
na kraju krajeva slike govore.![]()
sve raste nemilice. neki dan sam momku sa foruma dao sagitarie tonu i odnio u jedan shop i meni ostalo tona. anubia mi sedmicno list pusta.
nisam expert ali sam iskusio dosta sa svjetlom.
ne shvati pogresno, nisam ono "hajmo mak na konac" ili da sad nesto se naduravam ko je pametniji. cak naprotiv bas mi je drago razmjeniti misljenja sa nekim ko se razumije u tematiku.![]()
kamo srece da su nam prodavnice rasvjete opremljene kao sto bi trebale. ja udjem u prodavnicu i trazim neku neonku koja ima 9000 K boju svjetla i 18w a teta me gleda kao da sam joj trazio obogaceni uranium, i onda mi izvadi vito od 2700 i kaze evo imamo ove ako mogu.
-
rumit
#419 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Jes fino kad nas se okupi ovoliko
.
Takashi - Fin ti je akvarijum. Samo ako hoces akvarijum sa biljkama mozda bi trebao krupniji pijesak staviti. Cini mi se da ti je ovaj presitan, tako da nije pogodan za razvoj korijena. Ispod bi mogao i kakvog supstrata staviti, ako vec nemas. S obzirom na litrazu ganjaj nize biljke sitnijeg lista. Ne bih ti Anubu preporucio jer ce ti, kad se razraste, "okupirati" pola akvarijuma. Jedino kakvu Nana verziju.
Zdruzdjo - Nisi odustao od ciklida? Steta
. Jesil mislio kakav veci akvarijum ili ces u ovaj svoj, pa koliko stane.
Bekire - Fino ti ovo pravis. Poslusaj Zdruzdju glede spajanja ojacanja sa dvije trake po sirini i glede osvjetljenja. Svakako bi na ovaj poklopac trebao i reflektore kakve staviti da iskoristis sto vecu kolicinu svjetlosti (mozes napraviti od aluminijuma, alu folije i sl.). Ako hoces diskuse njima treba doooobra filtracija tako da ti JBL 900 i nije bas najbolje rjesenje za njih. A i bolje ti je pricekati malo na njih. Za diskuse ti treba i dobrog iskustva i dobrih priprema.
Takashi - Fin ti je akvarijum. Samo ako hoces akvarijum sa biljkama mozda bi trebao krupniji pijesak staviti. Cini mi se da ti je ovaj presitan, tako da nije pogodan za razvoj korijena. Ispod bi mogao i kakvog supstrata staviti, ako vec nemas. S obzirom na litrazu ganjaj nize biljke sitnijeg lista. Ne bih ti Anubu preporucio jer ce ti, kad se razraste, "okupirati" pola akvarijuma. Jedino kakvu Nana verziju.
Zdruzdjo - Nisi odustao od ciklida? Steta
Bekire - Fino ti ovo pravis. Poslusaj Zdruzdju glede spajanja ojacanja sa dvije trake po sirini i glede osvjetljenja. Svakako bi na ovaj poklopac trebao i reflektore kakve staviti da iskoristis sto vecu kolicinu svjetlosti (mozes napraviti od aluminijuma, alu folije i sl.). Ako hoces diskuse njima treba doooobra filtracija tako da ti JBL 900 i nije bas najbolje rjesenje za njih. A i bolje ti je pricekati malo na njih. Za diskuse ti treba i dobrog iskustva i dobrih priprema.
-
doktor78
#420 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Sa svime navedenim se mogu sloziti osim za velcinu pijeska. Ipak mislim da je bolje ako je pijesak sitniji, onda se korijenje bolje razvija, ovo govorim iz vlastitog iskustvarumit wrote:Jes fino kad nas se okupi ovoliko.
Zdruzdjo - Nisi odustao od ciklida? Steta. Jesil mislio kakav veci akvarijum ili ces u ovaj svoj, pa koliko stane.
-
sanel76
#421 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ako neko iz Mostara ima bilja za pokloniti, molim da se javi. 
-
zdruzdjo
#422 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
@ svi koje interesuje rasvjeta
ovako
osram fluora-OBI
Phillips Aqua-relle-OBI
inace obi je jedno od boljih radnji za rasvjetu. imaju finu ponudu.
Sylvania-ne znam ime radnje ali cu vam dati smjernice. iz pravca centra grada prema ilidzi se skrene kod vjetrenjace desno, i ide se novom cestom koja veze zmaja od bosne i paromlinsku. predjete prugu i prva zgrada sa desne strane ima banku na cosku ne znam koju na pamet. u toj zgradi na sredini odprilike se nalazi radnja koja se bavi rasvjetom. jedina reklama koju cete vidjeti su nekakvi jarboli sa zastavama isto tako nekakvim. inace su nesto kao projektantska firma za rasvjetu i nemaju klasicnu maloprodaju vec ono, prodati ce bez problema. imaju sylvania sve. cak i ako nemaju tu, donesu za dan dva. cak imaju i osram, a mogu i naruciti ako trazite nesto specijalno. super su momci i veoma usluzni. koliko znam zastupnici su za sylvania-u.
osram daylight ima u svakoj malo bolje opremljenoj radnji.
za one koji ne znaju da objasnim kako se oznacavaju neonke. npr.15w/765 je neonka od 15w koja ima 6500 K i kojoj je kvalitet isijavanja 7. taj kvalitet je vezan za nesto sa niti koja se nalazi u neonki od kojeg je materijala. u prevodu sto visi broj to bolje. ja sam licno uspio vidjeti najvise 8. najcesce vrijednosti kelvina su 2700, 3500, 4000, 4200, 5600, 6000, 6500 i gore. sve iznad 6500 je vec dosta specijalno orjentisano.
eto, nadam se da sam bio od pomoci.
ovako
osram fluora-OBI
Phillips Aqua-relle-OBI
inace obi je jedno od boljih radnji za rasvjetu. imaju finu ponudu.
Sylvania-ne znam ime radnje ali cu vam dati smjernice. iz pravca centra grada prema ilidzi se skrene kod vjetrenjace desno, i ide se novom cestom koja veze zmaja od bosne i paromlinsku. predjete prugu i prva zgrada sa desne strane ima banku na cosku ne znam koju na pamet. u toj zgradi na sredini odprilike se nalazi radnja koja se bavi rasvjetom. jedina reklama koju cete vidjeti su nekakvi jarboli sa zastavama isto tako nekakvim. inace su nesto kao projektantska firma za rasvjetu i nemaju klasicnu maloprodaju vec ono, prodati ce bez problema. imaju sylvania sve. cak i ako nemaju tu, donesu za dan dva. cak imaju i osram, a mogu i naruciti ako trazite nesto specijalno. super su momci i veoma usluzni. koliko znam zastupnici su za sylvania-u.
osram daylight ima u svakoj malo bolje opremljenoj radnji.
za one koji ne znaju da objasnim kako se oznacavaju neonke. npr.15w/765 je neonka od 15w koja ima 6500 K i kojoj je kvalitet isijavanja 7. taj kvalitet je vezan za nesto sa niti koja se nalazi u neonki od kojeg je materijala. u prevodu sto visi broj to bolje. ja sam licno uspio vidjeti najvise 8. najcesce vrijednosti kelvina su 2700, 3500, 4000, 4200, 5600, 6000, 6500 i gore. sve iznad 6500 je vec dosta specijalno orjentisano.
eto, nadam se da sam bio od pomoci.
- Bekir_SA
#423 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Danas dobio dvije juwel neonke T8 1720Lum. 6500K, dva reflektora za neonke isto juwel i stigao i poklopac postom... sija sve u 16
Napravio i postolje za aq.budu slike sutra...
Napravio i postolje za aq.budu slike sutra...
- Takashi Amano
#424 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Molim te mozes mi malo ovo bolje objasnit... Nije valjda da pored skala, zivorotki i jos svega toga sto imas u aq jos si i bettu (sijamskog borca) ubacio u aq...zdruzdjo wrote: ponekad se javi malo algi ali tu su sijamci koji pociste to, dodajem sa vremena na vrijeme onaj tetrin "nitrate minus" i sve sljaka ko sat.
-
doktor78
#425 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ne,ne, pretpostavljam da je zdruzdjo mislio na sijamske algojede, iliti Crossocheilus siamensis na latinskomTakashi Amano wrote:Molim te mozes mi malo ovo bolje objasnit... Nije valjda da pored skala, zivorotki i jos svega toga sto imas u aq jos si i bettu (sijamskog borca) ubacio u aq...zdruzdjo wrote: ponekad se javi malo algi ali tu su sijamci koji pociste to, dodajem sa vremena na vrijeme onaj tetrin "nitrate minus" i sve sljaka ko sat.