Najveci demokrata na Balkanu

Post Reply
margareta

Post by margareta »

kwamo wrote:Nije Bosna postala nezavisna tamo neke 91-92 nego malo ranije ako se neko jos uvijek sijeca za vrijeme "velikog diktatora" 1943.koji ju je obnovio zajedno sa sva tri naroda.E tu je najveca greska Alijina,koji se stavio sa ostalom bagrom da rusi komunizam koji ruku na srce nije bio bog zna sta,ali smo zivjeli.Nije nacinalnost Muslimanima dao Alija nego "veliki diktator".Nismo bili ni tada slobodni ali da li smo to danas?Bosanski narod se nasao u procijepu izmedju dva fasizma i nije sigurno bilo lako donositi velike i pametne odluke.Alija nije ni imao priliku da dokazuje svoju demokraticnost jer mu nisu ni vrijeme ni prilike isle na ruku,mada ono sto je pokazao je vrlo blijedo.Pokazao je da je los politicar to sigurno.a da se nije svetio svojim protivnicima i to je diskutabilno.Probajmo se sjetiti pokusaja eliminacije Sefera i nestanka iz najviseg vojnog vrha Divjaka,Sibera,Vikica,politickih neistomisljenika Mahmutcehajica itd.ljudi koji su davali kredibilitet jednoj multinacionalnoj Bosni kakva je vazda i bila.Ali zar se i "veliki diktator "nije nasao u procijepu 1948 pa se uspio izboriti za ono u sta je vjerovao.A izborio se samo zato sto je imao jaku partiju i veliku ideju ispred sebe.Samo onaj koji ne razumije i ne osjeca Bosnu moze je graditi na nacionalnom principu.Mjerilo demokratije nije koliko ljudi je doslo na djenazu jer i na "diktatorovoj" je bio citav svijet.Pogledajmo malo sta nam je ostavio u amanet.Uvijek je pitanje je li nas moglo zapasti vise ili manje sto slobode sto demokratije sto ljudskih prava,ali da je na njegovom mjestu bio neko ko bolje razumije pooliticke prilike i sva tri naroda a ne samo jedan siguran sam da bi bilo bolje.
Dobar komentar.Pravedno i posteno. SVE. :)

kwamo :)
vozdrica
DiplomataSaSela

#402 a

Post by DiplomataSaSela »

margareta wrote:
kwamo wrote:Nije Bosna postala nezavisna tamo neke 91-92 nego malo ranije ako se neko jos uvijek sijeca za vrijeme "velikog diktatora" 1943.koji ju je obnovio zajedno sa sva tri naroda.E tu je najveca greska Alijina,koji se stavio sa ostalom bagrom da rusi komunizam koji ruku na srce nije bio bog zna sta,ali smo zivjeli.Nije nacinalnost Muslimanima dao Alija nego "veliki diktator".Nismo bili ni tada slobodni ali da li smo to danas?Bosanski narod se nasao u procijepu izmedju dva fasizma i nije sigurno bilo lako donositi velike i pametne odluke.Alija nije ni imao priliku da dokazuje svoju demokraticnost jer mu nisu ni vrijeme ni prilike isle na ruku,mada ono sto je pokazao je vrlo blijedo.Pokazao je da je los politicar to sigurno.a da se nije svetio svojim protivnicima i to je diskutabilno.Probajmo se sjetiti pokusaja eliminacije Sefera i nestanka iz najviseg vojnog vrha Divjaka,Sibera,Vikica,politickih neistomisljenika Mahmutcehajica itd.ljudi koji su davali kredibilitet jednoj multinacionalnoj Bosni kakva je vazda i bila.Ali zar se i "veliki diktator "nije nasao u procijepu 1948 pa se uspio izboriti za ono u sta je vjerovao.A izborio se samo zato sto je imao jaku partiju i veliku ideju ispred sebe.Samo onaj koji ne razumije i ne osjeca Bosnu moze je graditi na nacionalnom principu.Mjerilo demokratije nije koliko ljudi je doslo na djenazu jer i na "diktatorovoj" je bio citav svijet.Pogledajmo malo sta nam je ostavio u amanet.Uvijek je pitanje je li nas moglo zapasti vise ili manje sto slobode sto demokratije sto ljudskih prava,ali da je na njegovom mjestu bio neko ko bolje razumije pooliticke prilike i sva tri naroda a ne samo jedan siguran sam da bi bilo bolje.

vozdrica
Marga,ljubavi kad bi nam znala razgranicit sta je ovde pravedno a sta posteno pa da se znamo ravnat.Sav sam nekako zbunjen sad.
Unaprijed ti hvala...i POZDRAV naravno
margareta

Post by margareta »

"DiplomatoSaSela"

Duze nego obicno, citala sam textod autora"kwamo". Trazila sam neistine, krive navode, pogresne zakljucke i nisam nista od toga uspjela pronaci.
Inace sam na forumu 'omiljena' zbog nedostatka lazi, da bi se moja istina tendenciozno izvrnula u laz.
MOLIM TE pokusaj ti bilo sto demantirati iz 'prilozenog'.

Razlika izmedju sadrzaja i mene je samo ta sto ja svojom rukom nisam pisala. Mene veoma zabrinjava nasa apstinencija govora ? Zasto se samo
vode destruktivne rasprave ? Zasto ja ne mogu slobodno reci da sam istomisljenik NN osobe sa nickom "kvamo" ili sa "Vodenjakom" ciji sam text u cjelosti dva puta procitala a slazem se u potpunosti s' njim ?

Molim te me ti razuvjeri da da grijesim. Bez obzira sta da kazes to je tvoj stav i nema ljutnje. Vazi ?

POZDRAV
DiplomataSaSela

margareta wrote:"DiplomatoSaSela"

Duze nego obicno, citala sam textod autora"kwamo". Trazila sam neistine, krive navode, pogresne zakljucke i nisam nista od toga uspjela pronaci.
Inace sam na forumu 'omiljena' zbog nedostatka lazi, da bi se moja istina tendenciozno izvrnula u laz.
MOLIM TE pokusaj ti bilo sto demantirati iz 'prilozenog'.

Razlika izmedju sadrzaja i mene je samo ta sto ja svojom rukom nisam pisala. Mene veoma zabrinjava nasa apstinencija govora ? Zasto se samo
vode destruktivne rasprave ? Zasto ja ne mogu slobodno reci da sam istomisljenik NN osobe sa nickom "kvamo" ili sa "Vodenjakom" ciji sam text u cjelosti dva puta procitala a slazem se u potpunosti s' njim ?

Molim te me ti razuvjeri da da grijesim. Bez obzira sta da kazes to je tvoj stav i nema ljutnje. Vazi ?

POZDRAV
Marga ljubavi,posto ovdje niko nikog ne moze razuvjeriti nista necu ni ja tebe pokusavat.A ljutnje nema,sto bi se ljutili.Razmisljamo svojim glavama,neko onako a neko ovako.To ti je jedan dio demokratije :D .Hvala Bogu pa konacno mozemo i to a ne kao u ona vremena.A sad sto se tice kwama,glupo je pricat koje prije kako on kaze obnovio Bosnu.Bosna je postojala i prije Tite i Alije i mnogi su je prije njih obnavljali i vjerovatno ce je neki i u buduce obnavljat jer izgleda da joj je takva sudbina.A prica o nacionalnosti koju je muslimanima dao Tito je smijesna i tuzna(velikoM)Pa i to su muslimani dobili 1971 puno poslije rata zahvaljujuci Dzemalu Bijedicu.Pa zasto je jugoslovenski grb poslije rata imao 5 baklji a 6 republika.Al to je vec duga tema.
A sto se tice Alijinih osveta ako ti je muz bio u PL kao sto si negdje napisala onda vjerovatno znas zasto su smjenjeni I Sefer i Divjak.Siber i nije bio neki potencijal a Vikica je bilo i meni zao.To nisu bile osvete.Osveta bi bila da je ubio Munju ili Edinu Residovic i druge sto su ga zatvorili i maltretirali a eto znamo da nije.I eto da ne duzim
POZDRAV
Fair Life

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:...Pa zasto je jugoslovenski grb poslije rata imao 5 baklji a 6 republika.Al to je vec duga tema...
Broji do 6, lako je. Haj' sad...
Image
margareta

Post by margareta »

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Prekrasnih li zastava ??????

Cije su ?
Last edited by margareta on 26/10/2004 22:39, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Fair Life wrote:
DiplomataSaSela wrote:...Pa zasto je jugoslovenski grb poslije rata imao 5 baklji a 6 republika.Al to je vec duga tema...
Image
Ili ovdje, na ovom barjaku ces jos lakse prebrojati. Mislio sam ili me je pamcenje napustilo ili ti nemas pojma o cemu pricas.
Srecom po mene, ipak je ovo drugo, do tebe je.
Image
Edin H.

Post by Edin H. »

Hvala za ovo! I ja se nesto zamislih oko ovoga komentara o bakljama!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

H2SO4 wrote:
Vodenjak wrote:
H2SO4 wrote:Tu smo da diskutujemo civilizovano...

Alija je bio jako dobar politicar uz napomenu da je bio i posten i demokrata.Upravo takva politika je spasila Bosnjake od totalnog unistenja,jer da je odgovarao imalo slicnom mjerom kao fasisti koji su pokusali da zatru trag Bosnjacima,danas nebi bilo ni Bosnjaka ni Bosne i Hercegovine...
Vrijeme je da se zaista spusti lopta na zemlju :)

Ako natrces gdje, mozes procitati moje stavove i o Aliji a i o Josipu Brozu. Sto kazes, demokratija je i ja cijenim tvoje misljenje ali se ne slazem s njim. Nemoj misliti da ja poredim Aliju sa Karadzicem recimo. To ZAISTA ne radim!
Jer... Osnovna razlika izmedju njih dva je sto Aliji treba da sudi samo NJEGOV narod a Karadzicu CIJELI SVIJET! A zasto je to tako, necu sad ponavljati - svi vec sve znaju a i napisao sam kao sto rekoh na par mjesta.

Ako je to kakva utjeha... eto je onda!

Ostaj mi zdravo!
zdravo i zivo nam bilo :)

Aliji je presudio njegov narod-pogledaj samo dzenazu po najvecoj kisi.Ja razumijem da ne vole Aliju ne Bosnjaci.Ne vole ga cak i neki Bosnjaci.Ali to je mali i zanemariv broj.I ja na ovoj temi nisam nista drugo pokusao nego da kazem koliko je rahmetli Alija znacio za nas Bosnjake u najgorem historijskom momentu,kada se radilo o biti ili ne biti...
De bolan ne hvalite se vise tom dzenazom! Broza su milioni sa svih strana svijeta sa suzama ispratili pa vidi sta mu danas radite i sta o njemu mislite...

Vrijeme ce najbolje pokazati! Ako vec nije...
DiplomataSaSela

Fair Life wrote:
Image
procitaj da sam napiso grb poslije rata odnosno 1945 ako ti je lakse.Za ovaj znamo svi
Vodenjak

Post by Vodenjak »

DiplomataSaSela wrote:
Fair Life wrote:
Image
procitaj da sam napiso grb poslije rata odnosno 1945 ako ti je lakse.Za ovaj znamo svi
Narodna zastava
U upotrebi: od 1941.
Prihvaćena: 31. siječnja 1946.
Napuštena: 27. travnja 1992.
Izvor: Ustav FNRJ, 31. I. 1946.
Pomorska enciklopedija VII: Zastava, Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb, 1964.

Plavo-bijelo-crvenu jugoslavenska trobojnicu nastavili su upotrebljavati Titovi partizani koji su započeli oružanu borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika, a od početka je u središte zastave postavljena crvena petokraka zvijezda koja označuje vodeću ulogu komunističke partije. Ispočetka je zvijezda postavljana kojekako, ali se polako ustalila ona sa žutim obrubom i čiji kraci ulaze u plavo i crveno polje. Taj dizajn je konačno službeno usvojen nakon kraja rata u prvom Ustavu iz 1946. godine i nije mijenjan sve do raspada Jugoslavije 1991. godine. Krnja država koja se sastojala od Srbije i Crne Gore nastavila je upotrebljavati zastavu sa zvijezdom do 1992. godine.
Grb je pripremio beogradski umjetnik Đorđe Andrejević-Kun tijekom 1943, a nakon zasjedanja u Jajcu dodan je taj datum. Grb je u ponešto drugačijem umjetničkom oblikovanju na kraju prihvaćen tek Ustavom iz 1946. Pet baklji predstavljaju pet jugoslavenskih naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Crnogorci i Makedonci; [Bosanski] Muslimani su dobili status naroda tek 1974. ali je broj baklji promijenjen u šest po broju republika već 1963.) koje gore zajedničkim plamenom Federacije. Datum je dan zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu kada je donesena odluka o stvaranju Federacije. Srebni kružni štit je u pravilu bio izostavljan iz prikaza.

Sve javne zgrade (a to je uključivalo i sve zgrade za stanovanje) isticale su tri zastave, ovu državnu zastavu (u sredini), zastvu pojedine republike (promatraču s lijeva) i zastavu SKJ (promatraču s desna). Ukoliko je bilo potrebno tome bi se mogla dodati još i zastava neke narodnosti, npr. u područjima u kojim su narodnosti imale značajan udjel u stanovništvu.

Izvor: http://zeljko-heimer-fame.from.hr/hrvat ... l#yu~1949w

Zadovoljan?
DiplomataSaSela

Vodenjak wrote:
DiplomataSaSela wrote:
Fair Life wrote:Broji do 6, lako je. Haj' sad...
Image
Narodna zastava
U upotrebi: od 1941.
Prihvaćena: 31. siječnja 1946.
Napuštena: 27. travnja 1992.
Izvor: Ustav FNRJ, 31. I. 1946.
Pomorska enciklopedija VII: Zastava, Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb, 1964.

Plavo-bijelo-crvenu jugoslavenska trobojnicu nastavili su upotrebljavati Titovi partizani koji su započeli oružanu borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika, a od početka je u središte zastave postavljena crvena petokraka zvijezda koja označuje vodeću ulogu komunističke partije. Ispočetka je zvijezda postavljana kojekako, ali se polako ustalila ona sa žutim obrubom i čiji kraci ulaze u plavo i crveno polje. Taj dizajn je konačno službeno usvojen nakon kraja rata u prvom Ustavu iz 1946. godine i nije mijenjan sve do raspada Jugoslavije 1991. godine. Krnja država koja se sastojala od Srbije i Crne Gore nastavila je upotrebljavati zastavu sa zvijezdom do 1992. godine.
Grb je pripremio beogradski umjetnik Đorđe Andrejević-Kun tijekom 1943, a nakon zasjedanja u Jajcu dodan je taj datum. Grb je u ponešto drugačijem umjetničkom oblikovanju na kraju prihvaćen tek Ustavom iz 1946. Pet baklji predstavljaju pet jugoslavenskih naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Crnogorci i Makedonci; [Bosanski] Muslimani su dobili status naroda tek 1974. ali je broj baklji promijenjen u šest po broju republika već 1963.) koje gore zajedničkim plamenom Federacije. Datum je dan zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu kada je donesena odluka o stvaranju Federacije. Srebni kružni štit je u pravilu bio izostavljan iz prikaza.

Sve javne zgrade (a to je uključivalo i sve zgrade za stanovanje) isticale su tri zastave, ovu državnu zastavu (u sredini), zastvu pojedine republike (promatraču s lijeva) i zastavu SKJ (promatraču s desna). Ukoliko je bilo potrebno tome bi se mogla dodati još i zastava neke narodnosti, npr. u područjima u kojim su narodnosti imale značajan udjel u stanovništvu.

Izvor: http://zeljko-heimer-fame.from.hr/hrvat ... l#yu~1949w

Zadovoljan?
http://zeljko-heimer-fame.from.hr/hrvat/yu-fnrj2.html

Sredinom 50-ih promijenjene su neke zastave, uglavnom one u vojno-pomorskoj upotrebi. Te zastave uglavnom su se zadržale u upotrebi do 90-ih, uz manju promjenu na onima koje sadrže državni grb na kojem je broj baklji povećan s pet na šest 1963. godine.
DiplomataSaSela

#413 q

Izvini vodenjak ovo je bilo za fair life
Vozdra
margareta

Post by margareta »

:-) Ajmo glasovati za predsjednike foruma :roll: - tri komada -cirka :-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

DiplomataSaSela wrote:

Sredinom 50-ih promijenjene su neke zastave, uglavnom one u vojno-pomorskoj upotrebi. Te zastave uglavnom su se zadržale u upotrebi do 90-ih, uz manju promjenu na onima koje sadrže državni grb na kojem je broj baklji povećan s pet na šest 1963. godine.
Moram ti priznati da nisam imao pojma o tome da je bilo 5 baklji u pocetku pa sam se malo zainteresovao.

Ne samo zbog nostalgije, ali stvarno je zanimljivo prelistati ovu stranicu. Bi ono ipak uredjena zemlja! :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

DiplomataSaSela wrote: A prica o nacionalnosti koju je muslimanima dao Tito je smijesna i tuzna(velikoM)Pa i to su muslimani dobili 1971 puno poslije rata zahvaljujuci Dzemalu Bijedicu.
Cekaj ba malo...

Hoces li ti to da kazes da Muslimani kao nacija nisu priznati za vrijeme Jugoslavije sa svim ustavnim pravima kao i ostalih pet konstitutivnih naroda u SFRJ?

Nemoj ulaziti u formu (ime i sl.) Pitam te za SADRZINU!
Jesu li priznati ili nisu?

I usput, mozes li mi odgovoriti kad su Muslimani (Bosnjaci ili zovi ih kako hoces) OD casa kad su sa krscanstva presli na islam bili konstitutivni na bilo kom dijelu SLOBODNE teritorije Balkana?

p.s. Obrati paznju da sam rekao sa KRSCANSTVA a ne pravoslavlja ili katolicanstva. Vjerovatno i ti znas da su i Bogumili bili krscani. (ovo da se ne zakacis i ne prozoves me za nesto sto nisam rekao)

p.p.s. I drugo, kad kazem SLOBODNE teritorije, onda mislim na period kad zemljom nisu vladali ni Turci ni Austrougari ni Italijani ni Svabe niti bilo koji drugi okupator ili patron ( a SVI pobrojani su bili jedno ili drugo) nego domicilna vlast!

p.p.p.s. I molim te da mi odgovoris sta stvarno mislis jer, kunem ti se, NIJE mi cilj da provociram! Cisto hocu da vidimo sta je u stvari istina. Ti mozda imas vise podataka nego ja kao npr ono s grbom.

Pozdrav!
ahuseino

Post by ahuseino »

Musliman sam (po porijeklu, imenu i prezimenu), nisam vjernik, ali se ni ne stidim onoga sto jesam (cinjenica je da su MENI pogledi na Islam prije rata bili dosta drugaciji).
Sto se tice ljudskih prava u bisoj Jugoslaviji, ne mogu da vjerujem da nekome nije jasan "nivo" priznatosti muslimanskog kao jednog od konstitutivnih naroda.
Mome ocu, sada rahmetli, koji je rodjen 1950 u rodnom listu pise za nacionalnost - Srbin :shock: :shock: . Ocigledno nije bili puno izbora za izjasnjavanje, ali eto... :-? :-?
Ja ne govorim da je iTko bio ugnjetavan, ili imao manje prava, samo ima tako nekih "malih" sitnica koje ironicno govore da ravnopravnost naroda u jednoj NARODNOJ republici nije bila bas na nivou. Kao - Nada Topcagic je u stvari SEnada, Lepa Brena je Fahreta Jahic itd...

Dali su pripadnici bosanskog naroda Islamske vjeroispovjesti imali drzavu ili bili priznati kao konstitutivan narod i na bilo kom dijelu "slobodne" teritorije balkana, je pitanje na koje odgovori nekome mogu odgovarati u odredjenom trenutku.
Tu se mogu povuci razni argumenti, kao sta znaci "slobodna". Muslimanima u Bosni u doba Otomanskog Carstva, upravo je to bila "slobodna" teritorija. Sad se moze krenuti sa raspravom, pa Turci su osvojili tu teritoriju i time nisu pravni vlasnici; ali za svaku tacku u istoriji se moze uzeti ono sto nekoj raspravi "odgovara", kao sta je bilo prije Juznih Slovena itd..itd...
Dali tvoje pitanje, Vodenjak, o priznatosti muslimanskog naroda na "slobodnoj" teritoriji Balkana povlaci zakljucak da ako nisu bili priznati tada, nebi trebalo da budu ni sada; i posto su se "bespravno" obreli na ovim prostorima trebali bi ih se sad kako kotarisati. :? :shock:
Ne kazem Vodenjak da si to rekao, ali mi zvuci da bi to bio prirodan zakljucak is tvog pitanja.
Ako su Muslimani vecinski narod, onda se ne mogu bas pomesti pod tepih, nego se pitanje treba rijesiti.

Ovo povlacenje istorije, kako kome odgovara (i utopijski ideali kao Matica Srbija, te velika Hrvatska), je vise toliko dosadno i izigrano, da mi se vise dize kosa u nozdrvama (i jos negdje). :zzzz:

Pozdrav
Fair Life

Post by Fair Life »

Vodenjak wrote:
DiplomataSaSela wrote:

Moram ti priznati da nisam imao pojma o tome da je bilo 5 baklji u pocetku pa sam se malo zainteresovao.

Ne samo zbog nostalgije, ali stvarno je zanimljivo prelistati ovu stranicu. Bi ono ipak uredjena zemlja! :)
Grb je pripremio beogradski umjetnik Djordje Andrejevic-Kun tokom 1943, a nakon zasjedanja u Jajcu dodan je i datum 29.11.1943.
Grb je u ponesto drugacijem umjetnickom oblikovanju na kraju prihvacen tek Ustavom iz 1946. Pet baklji predstavljaju pet jugoslavenskih naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Crnogorci i Makedonci; [Bosanski] Muslimani su dobili status naroda tek 1974. ali je broj baklji promijenjen u sest po broju republika vec 1963.) koje gore zajednickim plamenom Federacije. Datum je dan zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu kada je donesena odluka o stvaranju Federacije.
Fair Life

Post by Fair Life »

Fair Life wrote:
Vodenjak wrote:
DiplomataSaSela wrote:

Grb je pripremio beogradski umjetnik Djordje Andrejevic-Kun tokom 1943,
a nakon zasjedanja u Jajcu dodan je i datum 29.11.1943.
Grb je u ponesto drugacijem umjetnickom oblikovanju na kraju prihvacen tek Ustavom iz 1946.
Pet baklji predstavljaju pet jugoslavenskih naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Crnogorci i Makedonci;
[Bosanski] Muslimani su dobili status naroda tek 1974. ali je broj baklji promijenjen
u sest po broju republika vec 1963.) koje gore zajednickim plamenom Federacije. Datum je dan zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu
kada je donesena odluka o stvaranju Federacije.
H2SO4

Post by H2SO4 »

FAIR LIFE,VODENJAK I MARGARETA A I OSTALI:

Otidjite vi medju svoje citaj Srbe ili Hrvate pa tamo velicajte Tita.Alija je bio i ostao demokrata a tito je bio diktator i tu nema price.

Alija je covjek koji se nasao na celu Bosnjaka kada nam je bilo najgore i ja ga vplim i volicu ga dok sam ziv.A vi ostali ne Bosnjaci kojih ima mnogo na ovom forumu,naravno da ga ne volite.Tu pricu o Titu pustite tito je bio i prosao i vise se sigurno nece ponoviti..

Dosadni stea tema je o Aliji a ne o titu .
Del Boy Trotter

Post by Del Boy Trotter »

Danas ima više studenata iz BiH koji idu studirati u inostranstvo a treba im viza dok za vrijeme Tita nisu trebale vize, ali je prodavao ljudima priču o superiornosti jugoslovenskog obrazovanja.
Sjebo vas je Tito. :D
H2SO4

Post by H2SO4 »

Del Boy Trotter wrote:Danas ima više studenata iz BiH koji idu studirati u inostranstvo a treba im viza dok za vrijeme Tita nisu trebale vize, ali je prodavao ljudima priču o superiornosti jugoslovenskog obrazovanja.
Sjebo vas je Tito. :D

ZA VRIJEME TITINO NIKO NIJE SMIO NI SPOMENUTI DA JE U aUSTRIJI BESPLATNO SKOLOVANJE ZA BOSANCE,PA I PORED TOGA STO VIZA NIJE TREBALA NIKO NIJE NI ISAO,A KO JE SLUCAJNO ZNAO I OTISAO MOGAO JE LAKO PO POVRATKU BITI PROGLASEN NARODNIM NEPRIJATELJEM!

A VIZE NISU UVEDENE ZBOG ALIJE VEC ZBOG TITOVIH GENERALA I OFICIRA CITAJ CETNIKA I MANJIM DJELOM USTASA KOJI SU SILINOM TITOVE JNA SRUSILI BIH !
H2SO4

Post by H2SO4 »

margareta wrote:

vozdrica

Nije BiH postala nezavisna 1943,to je laz!

Bosna je bila drzava od prije dolaska osmanlija,a te granice koje vi Srbi zovete "Avnojevskim" su samo potvrdjene granice koje je potvrdila jos Austrougarska za vrijeme Berlinskog kongresa kada su ove danasnje granice BiH medjunarodno priznate,a Austrougarska je otkupila Bosnu za kes paru od Turske.Zato je i trebalo medjunarodno priznati te granice da se zna sta je "njihovo" jer su posteno platili za to...

Inace prave bosanske granice su mnogo vece od ovih vasih Avnojevskih i tu ulazi poveliki dio jadranske obale kao i Sandzak..

"Mjerilo demokratije nije koliko ljudi je doslo na djenazu jer i na "diktatorovoj" je bio citav svijet.Pogledajmo malo sta nam je ostavio u amanet.Uvijek je pitanje je li nas moglo zapasti vise ili manje sto slobode sto demokratije sto ljudskih prava,ali da je na njegovom mjestu bio neko ko bolje razumije pooliticke prilike i sva tri naroda a ne samo jedan siguran sam da bi bilo bolje"

De mi reci ko je to mogao bolje razumjeti politicke prilike sa krvnicima devedesetih?Je li vama nije jasno da su Bosnjaci trebali biti unisteni?

A to o ostalim narodima?Pa Alija i ostali su uzeli grb sa Ljijanima a ne sa polumjesecom i zvijezdom.Ljiljani su poziv svima da brane svoju domovinu,svoju djedovinu.Tri ljiljana,tri naroda-trebalo je tako simbolicki da prestavlja tvrtkov grb.Zar ne?

Sto se niste odazvali u vecem broju,vec ste cetovali i ustasovali?

Evo sada vam nema Alije,dajte da vidimo koliko je medju Srbima i Hrvatima istinskih patriota koji zele BiH a ne da je raskomadaju izmedju sebe.Nemojmo biti naivni.Ja ponavljam da razumijem vas ne Bosnjake da ne volite Aliju.Ima i Bosnjaka koji ga ne vole.Ali ja ga volim,cijenim,postujem i postovacu ga kao covjeka koji se prihvatio svog onog sranja i uspio da sacuva sabur u svemu tome.To je covjek koji je istinski demokrata,posten,bez zelje za kultom licnosti i vladanjem,pravi covjek kojeg ja izuzetno cijenim.I NE SAMO JA...
Last edited by H2SO4 on 27/10/2004 08:40, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

H2SO4 wrote:A VIZE NISU UVEDENE ZBOG ALIJE VEC ZBOG TITOVIH GENERALA I OFICIRA CITAJ CETNIKA I MANJIM DJELOM USTASA KOJI SU SILINOM TITOVE JNA SRUSILI BIH !
Vidi bogati, Rasim Delic - CETNIK, i Jovan Divjak...

Uh...
H2SO4

Post by H2SO4 »

Fair Life wrote:
H2SO4 wrote:A VIZE NISU UVEDENE ZBOG ALIJE VEC ZBOG TITOVIH GENERALA I OFICIRA CITAJ CETNIKA I MANJIM DJELOM USTASA KOJI SU SILINOM TITOVE JNA SRUSILI BIH !
Vidi bogati, Rasim Delic - CETNIK, i Jovan Divjak...

Uh...
Znas ti dobro kojih
Post Reply