Slaveni

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Goran_35

#401 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

Jazz_Junkie wrote:
Goran_35 wrote:
Jazz_Junkie wrote:Cekaj malo, za tebe je klasifikacija "indoevropski" nacisticko sranje? To je lingvisticka kategorija za jednu ogromnu obitelj jezika od Islanda do Indije. Istina je da "pradomovina" Slavena nije poznata, a i sam pojam pradomovina podosta smrdi. Price o Karpatima kao pradomovini Slavena nemaju znanstvenu podlogu. Samo ime Slavena vuce protoslavenske korijene, ali se ipak moze ambivalentno protumaciti (slava ili slovo).
Cuj "protoslavenske" korijene?Sta znaci ta rijec ?Mislim na "protoslavenske"?Pretpostaljam da hoces da kazes da se radi o "vekovnoj slavenskoj pra-r'eci starijoj od ameba arijevskog por'ekla iz Indije"? :lol: I na kraju moras se odluciiti je li "slava" ja l' je "slovo" ? :D Oboje ne moze biti.

Ja ipak mislim ,a evo i kolega Hrabren na drugoj temi kaze da se zapravo radi o "latinstini" i da korijen "slav" nije slavenskog porijekla? Znaci donekle se mozemo sloziti da je korjen "slav" rijec ne slavenskog porijekla?Recimo "Srb" odnosno Srbija je porijeklom latinska rijec to smo vec apsolvirali i orginalno latinski je Servia-sto znaci Serbia.

A "korjen slav" je zapravo staro-germanskog porijekla i znaci rob. Slav->slaven
Hajd, mogao si sve samo u jednoj rijeci sklopiti, bez odugovlacenja i priznati da si glup. Govorimo o jezicima, ne o narodima. Da je rijec Slav starogermanska je najveca glupost koju sam ikada cuo. Barem navedi izvore da vidimo odakle vadis svoju inspiraciju.

moze li biti veca glupost od ove?
"Samo ime Slavena vuce protoslavenske korijene, ali se ipak moze ambivalentno protumaciti (slava ili slovo)" :lol:

A izvori?Pa tragaj malo i samo ce ti se reci
universe

#402 Re: Slaveni

Post by universe »

hrabren miloradovic wrote:Koja idiotarija ovo je bruka , jer evo neki oće sebe i narode ovde svesti na !R1 , f1 , U2.." i ostale genetske .ičke materine! :roll:

Genetika je egzaktna nauka i nacija tj.jezik i kultura nemaju veze sa time i sa njom se ništa ne može dokazati , već ljudi u svojoj gluposti ne shvataju da je to fašizam tako prebrojavati gene!

Uostalom pošto je genetika na ovim prostorima naročito u HR pa i kasnije u BiH postala glavna nauka za neko dokazivanje , tako da očekujem i katedru na univerzitetima! :-)

Ta fora oko R1 i cele te genetske priče je odavno provaljena , jer ona govori o markerima od pre 20000 godina i talasima naroda koji su naselili Evropu , i ništa od ove glupave priče se ne može projektovati na današnje nacije i famozne Slovene!

Ali i ne čudi me ova priča iskreno , još od Pavelića koji je jedini od svih Slovena svoj hrvatski narod proglasio Gotima i neslovenskim bez obzira na jezik i kulturu samo da bi se uvukao Švabama i odvojio od Srba!

Tako i danas postoji ista tendencija doduše malo sofisticiranija , ali i dalje krajnje glupa i naravno fašistička , jer Hrvati takođe imaju i dalje potrebu da egazktno dokažu da su različiti od Srba , pa eto nažalost i Bošnjaci to isto rade , jer su ne znam zbog čega utripovali da je biti neki famozni "Ilir" bolje nego Sloven , mada ništa od dokaza ne govori da se ima ikakve veze sa Ilirima , jer nacije prvenstveno je odraz jezika i kulture koja iz njega proističe , dok religija,društvena uređenja su promenjive prirode!
Naziv Vlah u jezik ulazi kao verzija germanske rijeci "Wallach",Morlaci (Mavrovlasi, Morovlasi ili Crni Vlasi; na Grckom: Μαυροβλάχοι, Mavrovlachi ili Mauro-Vlachs) sto znaci "Crni Vlasi", jedna od grupa Vlaha..
Spletom historijskih previranja konacno se gubi tokom 18. stoljeca asimilirajuci se u srpsko stanovnistvo, usljed toga gubi svoj jezik i etnicki identitet. Morlačkim jezikom govori samo 22 ljudi na planeti. Ovaj jezik je originalna mješavina rumunjskog i talijanskog uz mali udio slavenskog.
Nezbilj

#403 Re: Slaveni

Post by Nezbilj »

hrabren miloradovic wrote:Koja idiotarija ovo je bruka , jer evo neki oće sebe i narode ovde svesti na !R1 , f1 , U2.." i ostale genetske .ičke materine! :roll:

Genetika je egzaktna nauka i nacija tj.jezik i kultura nemaju veze sa time i sa njom se ništa ne može dokazati , već ljudi u svojoj gluposti ne shvataju da je to fašizam tako prebrojavati gene!

Uostalom pošto je genetika na ovim prostorima naročito u HR pa i kasnije u BiH postala glavna nauka za neko dokazivanje , tako da očekujem i katedru na univerzitetima! :-)

Ta fora oko R1 i cele te genetske priče je odavno provaljena , jer ona govori o markerima od pre 20000 godina i talasima naroda koji su naselili Evropu , i ništa od ove glupave priče se ne može projektovati na današnje nacije i famozne Slovene!

Ali i ne čudi me ova priča iskreno , još od Pavelića koji je jedini od svih Slovena svoj hrvatski narod proglasio Gotima i neslovenskim bez obzira na jezik i kulturu samo da bi se uvukao Švabama i odvojio od Srba!

Tako i danas postoji ista tendencija doduše malo sofisticiranija , ali i dalje krajnje glupa i naravno fašistička , jer Hrvati takođe imaju i dalje potrebu da egazktno dokažu da su različiti od Srba , pa eto nažalost i Bošnjaci to isto rade , jer su ne znam zbog čega utripovali da je biti neki famozni "Ilir" bolje nego Sloven , mada ništa od dokaza ne govori da se ima ikakve veze sa Ilirima , jer nacije prvenstveno je odraz jezika i kulture koja iz njega proističe , dok religija,društvena uređenja su promenjive prirode!
Ma bravo majstore. Hajmo jednu kompletnu naučnu oblast kojom se bave vrhunski instituti iz cijelog svijeta nazvati idiotarijom. A tvoji argumenti u desetercu su valjda nešto vrijedno pažnje. Zaista je smiješno kako Srbi svi do jednog na svim forumima pljuju po genetici, a razlog je vrlo jasan. Ako diskvalifikujemo Konstantinovu tezu da su Srbi iz 7. vijeka jedna grupa Slavena kojima su vizantijci dali identitet nazvavši ih svojim slugama, onda kao argument ostaju Lužički Sorbi kao navodno dio tog istog naroda ili plemena čije ime su Srbi donijeli na Balkan. Međutim ako uporedimo genetiku onda vidimo da današnji Lužički Srbi imaju 63% R1a dok balkanski Srbi imaju samo 15% ove haplogrupe. Sorbi imaju 0% I1b dok Srbi imaju 29% ove haplogrupe, Lužičani imaju 0% K haplogrupe a Srbi 8%, dok je E grupa zastupljena sa ukupno 26% kod Srba i 6% kod Lužičana. Dakle Lužičani imaju kombinaciju i zastupljenost haplogrupa veoma sličnu kao Poljaci, Bjelorusi i Rusi sa visokim procentom R1a što je tipično za istočne i zapadne Slavene dok Srbi imaju tipičnu kombinaciju haplogrupa južnih balkanskih Slavena sa visokim procentom I1b slično kao Hrvati i Bošnjaci i E grupa E1b1b i E1b1a tipičnih za južni Balkan (Grčka, Kosovo, Albanija, Makedonija). Prema tome očigledno je da balkanski Srbi ili nemaju veze sa Lužičkim Sorbima ili balkanski Srbi nisu nikakva etnička grupa već čisto ideološko-političko-religijski koncept koji su od 7. vijeka do danas prihvatali ljudi različitog etničkog porijekla. U svakom slučaju razlog zašto Srbi pljluju po gentici je taj što srpski DNK ruši večinu ključnih guslarskih koncepata o nebeskom narodu. Dakle Srbi nisu nikakva krvna grupa već politička nacija, kao i svaka druga, koja je nastala jačanjem srpske države i crkve.
osa

#404 Re: Slaveni

Post by osa »

Nezbilj wrote:

Ma bravo majstore. Hajmo jednu kompletnu naučnu oblast kojom se bave vrhunski instituti iz cijelog svijeta nazvati idiotarijom. A tvoji argumenti u desetercu su valjda nešto vrijedno pažnje. Zaista je smiješno kako Srbi svi do jednog na svim forumima pljuju po genetici, a razlog je vrlo jasan. Ako diskvalifikujemo Konstantinovu tezu da su Srbi iz 7. vijeka jedna grupa Slavena kojima su vizantijci dali identitet nazvavši ih svojim slugama, onda kao argument ostaju Lužički Sorbi kao navodno dio tog istog naroda ili plemena čije ime su Srbi donijeli na Balkan. Međutim ako uporedimo genetiku onda vidimo da današnji Lužički Srbi imaju 63% R1a dok balkanski Srbi imaju samo 15% ove haplogrupe. Sorbi imaju 0% I1b dok Srbi imaju 29% ove haplogrupe, Lužičani imaju 0% K haplogrupe a Srbi 8%, dok je E grupa zastupljena sa ukupno 26% kod Srba i 6% kod Lužičana. Dakle Lužičani imaju kombinaciju i zastupljenost haplogrupa veoma sličnu kao Poljaci, Bjelorusi i Rusi sa visokim procentom R1a što je tipično za istočne i zapadne Slavene dok Srbi imaju tipičnu kombinaciju haplogrupa južnih balkanskih Slavena sa visokim procentom I1b slično kao Hrvati i Bošnjaci i E grupa E1b1b i E1b1a tipičnih za južni Balkan (Grčka, Kosovo, Albanija, Makedonija). Prema tome očigledno je da balkanski Srbi ili nemaju veze sa Lužičkim Sorbima ili balkanski Srbi nisu nikakva etnička grupa već čisto ideološko-političko-religijski koncept koji su od 7. vijeka do danas prihvatali ljudi različitog etničkog porijekla. U svakom slučaju razlog zašto Srbi pljluju po gentici je taj što srpski DNK ruši večinu ključnih guslarskih koncepata o nebeskom narodu. Dakle Srbi nisu nikakva krvna grupa već politička nacija, kao i svaka druga, koja je nastala jačanjem srpske države i crkve.
sve to treba staviti u kontekst vremena i dešavanja, mješanja stanovništva i sl.
Bosanac sa dna kace

#405 Re: Slaveni

Post by Bosanac sa dna kace »

pih samo fali da jos i Zlobica Cosic pocne da laprda o genima i habalogrupama :-? :skoljka:
hrabren miloradovic

#406 Re: Slaveni

Post by hrabren miloradovic »

Nezbilj wrote:
Aj zakuni se u veš mašinu da su Srbi ideološko politički.....koncept?! :-)

Pa naravno da jesu koncept kao i sve nacije što su koncepti?! :roll: , ali postoji tradicija koja je fundament cele nacionalne nadogradnje , a naročito stvaranjem modernih nacija u 18-19 veku to dolazi do izržaja kad su i pojednici iz narodno-plemensko-porodičnog koncepta postali deo toga , a to ide ujedno sa borbom za oslobođenje od stranog okupatora gde je slovenski momenat najbitiniji!

I tako i vi Bošnjaci ste upravo doživeli koncept i sveže ga živite zadnjih 18 godina!

Zato kad neki likovi poput tebe hoće konsekventno dokazati da je nešto drugo , ima zbilja ozbiljan problem sa identitetom?! , jer ako se ti osećaš kako se osećaš onda te savršeno boli patka koji ti geni u venama teku , međutim kompleks drma i zato i nečudi ova budalaština!

I tako ja bi voleo i zahtevao kad izvršiš pregled gena u svom narodu?, da one koji imaju "srpske gene" i koji su crnomanjastiji tj.nisu kao vi pravi Arijevci , da ih isporučite nama kao genetski otpad!!! , ja verujem kad to uradiš da će i oni sami kad ih odbaciš svojevoljno se nazvati Srbima tj.vratiti se korenima !

Samo malo razmisli na čega si sveo sam sebe?! , na jebene procente i šifre! , ali kako god oćeš tebi je taj teret nije meni! :idea:

Lužički Srbin je Srbin i slovenskog je porekla koji nosi naše ime , meni je to dovoljno , kao što je u sledećem linku jednom Lužičkom junaku takođe bilo dovoljno! , pa ti vidi!

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 1%80%D0%BC

A vidi im zastave!

http://hsb.wikipedia.org/wiki/Serbja

Najpoznatiji Lužički Srbin na svetu trenutno je nemački reprezentativac i člna Čelzija Michael Ballack , ili kako ga već zovu kod nas koji mu znaju preklo Miša Baljak! :D

http://habs.theoffside.com/files/2009/01/ballack1.jpg

A ako ćemo pravo najlepši je od nemačkih igrača?! :-D , lep , crn , visok , ma reko bi čovek pravi Srbin!! , takvih Švaba nema meni se čini baš puno! :D
Bosanac sa dna kace

#407 Re: Slaveni

Post by Bosanac sa dna kace »

idi jado vidis da mu je ofarbana kosa :oops:
tip-top

#408 Re: Slaveni

Post by tip-top »

Mislim da ne bi trebalo uzimati u obzir ljude koji cak i notorne cinjenice,prezentirane kroz DNk analize,smatraju podmetacinom i izvrcu to uz pomoc nekih vrlo ucenih rijeci-kovanica u boga pitaj kojem pravcu..
Licno mislim,da Slaveni jesu lingvisticka skupina ali samo to i nista vise! Vec Slaveni kao kulturna skupina,to ne postoji. Da vas podsjetim... Slaveni do 9 stoljeca,nisu znali ni totem napraviti. Tek sa prihvatanjem krscanstva a koje je uslijedilo nakon seobe slavena i njihovog dijeljenja na razlicite drzave,dolazi do ustanovljavanja kulture tih naroda.. Da ponovim u razlicitim drzavama,sto ce reci,pod razlicitim uticajima.. Logicno..zar ne???
Takodjer,mislim da stanovnici Bosne i Hercegovine,uglavnom oni koji se sad nazivaju Bosnjacima i Hrvatima,ne bi ni trebali da se izjasnjavaju kao narodi koji su proistekli iz slavenske grupe naroda.. Procenat Ilirskih gena u ovim narodima,veci je cak i od procenta istog gena medju Albancima..pa prema tome.. Glupe su mi ove price kako ti nalazi nemaju veze sa realnoscu jer ako nemaju veze,zasto se genetika,u potpunosti tacno,poklapa sa stvarnim historijskim dogadjanjima i procesima na tlu Bosne i Hercegovine? Nadalje,nas narod to neko slavenstvo i ne dozivljava kao nesto bitno za svoju identifikaciju.. Tako je i bilo oduvijek. Ako su Avari,tokom svog kaganata,uveli Slavene u Bosnu,ne mora znaciti da su oni i zavladali Bosnom. Na primjer,ljiljani kao ukrasni motivi,cesto su pronadjeni i na artifaktima iz ilirskog perioda.. Dakle,vladarska struktura u Bosni,nikada nije ni promijenjena. Misli e na hijerarhiju narodnih skupina. Vec je postojala simbioza Ilira i Gota. Vjerujem da nekultivisani slaveni,tu nisu mogli nista znacajno uciniti u smislu da njihove porodice i njihovi prvaci,ovladaju zemljom.. Niti su oni bili uopce brojni a kamo li tek brojniji od Ilirske i gotske skupine. Navodim podatak,da u srednjoj Bosni,tri cetvrtine ljudi,u sebi nosi gene dinarskog pracovjeka a u rubnim dijelovima,taj je postotak,znatno manji. Sto ce reci,stanovnistvo Bosne,Usore,Soli (vecim dijelom),zapadnih strana i zahumlja,niti se doseljavalo odnekud,niti se odselilo bilo gdje - bilo kad.. Slaveni bi mogli biti samo u leksickom smislu jer je taj jezik,vec bio jezik i svih susjednih zemalja i naroda.. nasuprot kojem je stajalo nekoliko ilirskih dijalekta koji su vjerovatno bilo razliciti bar donekle..plus gotski dijalekt.. Mislim da je do prihvatanja slavenskog jezika,doslo po istom osnovu kao sto i danas,kad se sretnu dva pripadnika razlicitih naroda,neko je nepisano pravilo da ce konverzacija poteci na engleskom jeziku.. Pa ovo je nevjerovatno jednostavno za objasniti ljudi boziji! Sve sto treba da ucinite,jeste da posmatrate zive ljude oko sebe.. a ne samo neke sadrzaje iza nekih linkova,koje su napisali neki... boga pitaj koji i sa kakvim namjerama.. Dakle,nismo slaveni. Ne vidim nista zajednicko izmedju sebe u nekog tamo Poljaka. Ama bas nista izuzev jezika..a eto i to je pojasnjeno. Cak ne slicimo ni po fizionomiji niti po mentalitetu,niti po folkloru niti po bilo cemu. Pitam se .. koliki idiot mora biti neko ko mene poistovjecuje sa Poljacima i Rusima??
universe

#409 Re: Slaveni

Post by universe »

tip-top wrote:Mislim da ne bi trebalo uzimati u obzir ljude koji cak i notorne cinjenice,prezentirane kroz DNk analize,smatraju podmetacinom i izvrcu to uz pomoc nekih vrlo ucenih rijeci-kovanica u boga pitaj kojem pravcu..
Licno mislim,da Slaveni jesu lingvisticka skupina ali samo to i nista vise! Vec Slaveni kao kulturna skupina,to ne postoji. Da vas podsjetim... Slaveni do 9 stoljeca,nisu znali ni totem napraviti. Tek sa prihvatanjem krscanstva a koje je uslijedilo nakon seobe slavena i njihovog dijeljenja na razlicite drzave,dolazi do ustanovljavanja kulture tih naroda.. Da ponovim u razlicitim drzavama,sto ce reci,pod razlicitim uticajima.. Logicno..zar ne???
Takodjer,mislim da stanovnici Bosne i Hercegovine,uglavnom oni koji se sad nazivaju Bosnjacima i Hrvatima,ne bi ni trebali da se izjasnjavaju kao narodi koji su proistekli iz slavenske grupe naroda.. Procenat Ilirskih gena u ovim narodima,veci je cak i od procenta istog gena medju Albancima..pa prema tome.. Glupe su mi ove price kako ti nalazi nemaju veze sa realnoscu jer ako nemaju veze,zasto se genetika,u potpunosti tacno,poklapa sa stvarnim historijskim dogadjanjima i procesima na tlu Bosne i Hercegovine? Nadalje,nas narod to neko slavenstvo i ne dozivljava kao nesto bitno za svoju identifikaciju.. Tako je i bilo oduvijek. Ako su Avari,tokom svog kaganata,uveli Slavene u Bosnu,ne mora znaciti da su oni i zavladali Bosnom. Na primjer,ljiljani kao ukrasni motivi,cesto su pronadjeni i na artifaktima iz ilirskog perioda.. Dakle,vladarska struktura u Bosni,nikada nije ni promijenjena. Misli e na hijerarhiju narodnih skupina. Vec je postojala simbioza Ilira i Gota. Vjerujem da nekultivisani slaveni,tu nisu mogli nista znacajno uciniti u smislu da njihove porodice i njihovi prvaci,ovladaju zemljom.. Niti su oni bili uopce brojni a kamo li tek brojniji od Ilirske i gotske skupine. Navodim podatak,da u srednjoj Bosni,tri cetvrtine ljudi,u sebi nosi gene dinarskog pracovjeka a u rubnim dijelovima,taj je postotak,znatno manji. Sto ce reci,stanovnistvo Bosne,Usore,Soli (vecim dijelom),zapadnih strana i zahumlja,niti se doseljavalo odnekud,niti se odselilo bilo gdje - bilo kad.. Slaveni bi mogli biti samo u leksickom smislu jer je taj jezik,vec bio jezik i svih susjednih zemalja i naroda.. nasuprot kojem je stajalo nekoliko ilirskih dijalekta koji su vjerovatno bilo razliciti bar donekle..plus gotski dijalekt.. Mislim da je do prihvatanja slavenskog jezika,doslo po istom osnovu kao sto i danas,kad se sretnu dva pripadnika razlicitih naroda,neko je nepisano pravilo da ce konverzacija poteci na engleskom jeziku.. Pa ovo je nevjerovatno jednostavno za objasniti ljudi boziji! Sve sto treba da ucinite,jeste da posmatrate zive ljude oko sebe.. a ne samo neke sadrzaje iza nekih linkova,koje su napisali neki... boga pitaj koji i sa kakvim namjerama.. Dakle,nismo slaveni. Ne vidim nista zajednicko izmedju sebe u nekog tamo Poljaka. Ama bas nista izuzev jezika..a eto i to je pojasnjeno. Cak ne slicimo ni po fizionomiji niti po mentalitetu,niti po folkloru niti po bilo cemu. Pitam se .. koliki idiot mora biti neko ko mene poistovjecuje sa Poljacima i Rusima??
Slazem se!
Energični leptir

#410 Re: Slaveni

Post by Energični leptir »

Takodjer,mislim da stanovnici Bosne i Hercegovine,uglavnom oni koji se sad nazivaju Bosnjacima i Hrvatima,ne bi ni trebali da se izjasnjavaju kao narodi koji su proistekli iz slavenske grupe naroda.. Procenat Ilirskih gena u ovim narodima,veci je cak i od procenta istog gena medju Albancima..
Šta je to ilirski gen? Ne postoji nešto takvo što se zove ilirski gen! Postoji haplogrupa I, koja je nastala mutacijom u zadnjoj glacijali, prije 25.000 godina u nekom balkanskom refugiju i sada je imaš prisutnu širom Evrope. Znači svi ti ljudi u kojima postoje veliki procenti ove haplogrupe (naročito u Švedskoj) su zapravo "Iliri". Kakva smijurija zasnivati etnički i kulturološki identitet na haplogrupama, kao da su drevni anrodi znali ko je nosilac koje haplogurpe.
Nadalje,nas narod to neko slavenstvo i ne dozivljava kao nesto bitno za svoju identifikaciju.. Tako je i bilo oduvijek.

Otkadvijek?
Ako su Avari,tokom svog kaganata,uveli Slavene u Bosnu,ne mora znaciti da su oni i zavladali Bosnom. Na primjer,ljiljani kao ukrasni motivi,cesto su pronadjeni i na artifaktima iz ilirskog perioda..
Tipični nacionalistički narativ zasnovan na neprovjerljivim činjenicama. Ljiljan do 1992 nije bio nikakav nacionalni simbol Bošnjaka. Tvrtko ga je preuzeo sa ostalim kraljevskim ceremonijalima od dinastije Anjou, koja je tada vladala Ugarskom. To što se motiv ljiljana pojavljuje kao ukras na nekom tanjiru od prije 2000 i više godina nije dokaz baš nikakvog kontinuiteta njegovog simbola, tj. upotrebe kada je o politici riječ.
Dakle,vladarska struktura u Bosni,nikada nije ni promijenjena. Misli e na hijerarhiju narodnih skupina. Vec je postojala simbioza Ilira i Gota.
Nigdje izvora, nigdje dokaza, samo nacionalistička domišljanja!
Vjerujem da nekultivisani slaveni,tu nisu mogli nista znacajno uciniti u smislu da njihove porodice i njihovi prvaci,ovladaju zemljom.
Mda... ništa osim vladajućeg sloja i jezika. Baš ništa....
Niti su oni bili uopce brojni a kamo li tek brojniji od Ilirske i gotske skupine.
Imaš popis stanovništva?
Navodim podatak,da u srednjoj Bosni,tri cetvrtine ljudi,u sebi nosi gene dinarskog pracovjeka a u rubnim dijelovima,taj je postotak,znatno manji. Sto ce reci,stanovnistvo Bosne,Usore,Soli (vecim dijelom),zapadnih strana i zahumlja,niti se doseljavalo odnekud,niti se odselilo bilo gdje - bilo kad.
Da, i šta ćemo sada s tim podatkom? Zaključiti o kkontinuitetu neke nacionalne pra-svijesti? Etnički kontinuitet podrazumjeva kulturološki kontinuitet kroz običaje, narodnu književnost, kulturu sjećanja? Šta je od toga presotalo kada su u pitanju nosioci haplogrupe "I", za koje i ne znamo kojim su jezikom govorili i je li se radilo o jednom ili više narodnosnih skupna koje su nasljavale evropu nakon glacijale. Kakve blesavštine! eto, nisi Slaven, ti si Kromanjonac. Bravo ti ga!
Slaveni bi mogli biti samo u leksickom smislu jer je taj jezik,vec bio jezik i svih susjednih zemalja i naroda..Mislim da je do prihvatanja slavenskog jezika,doslo po istom osnovu kao sto i danas,kad se sretnu dva pripadnika razlicitih naroda,neko je nepisano pravilo da ce konverzacija poteci na engleskom jeziku..
Ma da.. Iliri i Goti iz 25.000 godina stare Bosne, kroz visokorazvijeni osnovnoškolski, srednjoškolski i visokoškolski sistem uveli slavenski jezik kao zvanični, jer su to uradili i susjedi. Uvijek su bili u toku s vremenom, što bi se reklo!
Sve sto treba da ucinite,jeste da posmatrate zive ljude oko sebe.. a ne samo neke sadrzaje iza nekih linkova,koje su napisali neki... boga pitaj koji i sa kakvim namjerama..
Odlična metodologija! Hajde, molim te objasni nam kako na osnovu "posmatranja ljudi oko sebe" zaključujemo ko je Slaven, ko Ilir, ko Got? Hajdee molim te upoznaj nas sa svojim saznanjima. Kako bi smo ovu metodu "posmatranja" zatim mogli primijeniti recimo na ulicama Osla?
Dakle,nismo slaveni. Ne vidim nista zajednicko izmedju sebe u nekog tamo Poljaka. Ama bas nista izuzev jezika..a eto i to je pojasnjeno
Ma da ništa, baš ništa osim baš svega što je u zadnjih 1400 godina izrečeno, ispjevano, zapisano, ništa osim sve naše književnosti, ništa osim umjetnosti ljudske riječi... šta su te tričarije naspram fibule s Glasinca i ukrasnih gotskih kopči, koje bi prost čovjek, da ih je našao umjesto arheologa, istopio ili jednostavno bacio jer ne bi imao pojma o čemu se radi. S druge strane, bila bi mu jako bliska pripovjetka, bajka, priča, epska pjesma na njegovom slavenskom jeziku! Nek si ti sve pojasnio, blago nama Ilirima i Gotima što nemamo ambaš nikakve veze "s nekim tamo Poljakom",.
Pitam se .. koliki idiot mora biti neko ko mene poistovjecuje sa Poljacima i Rusima??
Razlike postoje, ali one nisu bazirane na genetici ili ideologiziranoj nacionalističkoj etnogenezi! A kada prestaneš te nazi fantazmagorije stavljati na prvo mjesto svoga, od Preporoda i i Ibrahima Pašića novokomponovanog identiteta, onda ćeš shvatiti da te i s Rusima i Poljacima, ali i Italijanima i Englezima i Turcima vezuje činjenica da si izdanak ljudskog roda, da ne psotoje čiste i authtonističke kulture, već da je sve u viječnoj mijeni i prožimanju, onda ćeš shvatiti šta znači ne biti idiot.
hrabren miloradovic

#411 Re: Slaveni

Složio bih se sa Leptirom , i još da dodam da sve države koje su osnivane i koje "mi" odavde baštinimo su slovenskog karaktera!
Niti ijedan bosanski,srpski,hrvatski plemić ,kralj,ban,despot,knez,...niti ikakva tradija nije bio drugog karaktera sem slovenskog , ama baš ništa od drugoga nema , bez obzira na veroispovesti!

Sve ostalo je fantazija i budalaština , i izvire iz čistih kompleksa!
zonbirile

#412 Re: Slaveni

Post by zonbirile »

hrabren miloradovic wrote:Složio bih se sa Leptirom , i još da dodam da sve države koje su osnivane i koje "mi" odavde baštinimo su slovenskog karaktera!
Niti ijedan bosanski,srpski,hrvatski plemić ,kralj,ban,despot,knez,...niti ikakva tradija nije bio drugog karaktera sem slovenskog , ama baš ništa od drugoga nema , bez obzira na veroispovesti!

Sve ostalo je fantazija i budalaština , i izvire iz čistih kompleksa!
---------------------------------------------
mislim da se Slovenci s tim ne slažu,možda slaveni?
bruce lee

#413 Re: Slaveni

Post by bruce lee »

nacije su (kao i svaki drugi oblik kolektivnog identiteta) konstrukcije tj. ideološki koncepti koji su se u odredjenom istorijskom trenutku probili protiv ostalih "konkurenata".. a svaka konstrukcija je u biti promjenjiva, pa tako i nacionalni kolektivni identitet (dugoročno gledano).
izvlačenje nekog direktnog kontinuiteta kao npr. brojanje krvnih zrnaca i genetskih kodova izmedju starih naroda i modernih nacija nema veze s vezom, a na drugu stranu što se takve stvari redovno dešavaju u političke svrhe :oops:
svima koji u to još vjeruju toplo preporučujem andersona benedicta i djelo "imagined communities" (alternativno: eric hobsbawn: invetion of tradition), koje su označile svojevrstan turnover u istraživanju nastajanja nacija i to ne baš skoro..
Goran_35

#414 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

hrabren miloradovic wrote:
Nezbilj wrote:
Aj zakuni se u veš mašinu da su Srbi ideološko politički.....koncept?! :-)

Pa naravno da jesu koncept kao i sve nacije što su koncepti?! :roll: , ali postoji tradicija koja je fundament cele nacionalne nadogradnje , a naročito stvaranjem modernih nacija u 18-19 veku to dolazi do izržaja kad su i pojednici iz narodno-plemensko-porodičnog koncepta postali deo toga , a to ide ujedno sa borbom za oslobođenje od stranog okupatora gde je slovenski momenat najbitiniji!

I tako i vi Bošnjaci ste upravo doživeli koncept i sveže ga živite zadnjih 18 godina!

Zato kad neki likovi poput tebe hoće konsekventno dokazati da je nešto drugo , ima zbilja ozbiljan problem sa identitetom?! , jer ako se ti osećaš kako se osećaš onda te savršeno boli patka koji ti geni u venama teku , međutim kompleks drma i zato i nečudi ova budalaština!

I tako ja bi voleo i zahtevao kad izvršiš pregled gena u svom narodu?, da one koji imaju "srpske gene" i koji su crnomanjastiji tj.nisu kao vi pravi Arijevci , da ih isporučite nama kao genetski otpad!!! , ja verujem kad to uradiš da će i oni sami kad ih odbaciš svojevoljno se nazvati Srbima tj.vratiti se korenima !

Samo malo razmisli na čega si sveo sam sebe?! , na jebene procente i šifre! , ali kako god oćeš tebi je taj teret nije meni! :idea:

Lužički Srbin je Srbin i slovenskog je porekla koji nosi naše ime , meni je to dovoljno , kao što je u sledećem linku jednom Lužičkom junaku takođe bilo dovoljno! , pa ti vidi!

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 1%80%D0%BC

A vidi im zastave!

http://hsb.wikipedia.org/wiki/Serbja

Najpoznatiji Lužički Srbin na svetu trenutno je nemački reprezentativac i člna Čelzija Michael Ballack , ili kako ga već zovu kod nas koji mu znaju preklo Miša Baljak! :D

http://habs.theoffside.com/files/2009/01/ballack1.jpg

A ako ćemo pravo najlepši je od nemačkih igrača?! :-D , lep , crn , visok , ma reko bi čovek pravi Srbin!! , takvih Švaba nema meni se čini baš puno! :D
Cuj "Lužički Srbi"? Zanci postojali su jos neki Srbi? Cheski Srbi mozda?Ili mozda Ruski?Pruski? Bez veze prica,pa valjda smo apsolvirali da Srbin i Srbija vodi porijeklo iz Vatikana,od "Servia" a da je prva "srpska" drzava nosila ime Raska i da ste se tako trebali zvati a ne ovako ponizno kako vam je Vatikan dao ime!?
Goran_35

#415 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

Energični leptir wrote:Tipični nacionalistički narativ zasnovan na neprovjerljivim činjenicama. Ljiljan do 1992 nije bio nikakav nacionalni simbol Bošnjaka. Tvrtko ga je preuzeo sa ostalim kraljevskim ceremonijalima od dinastije Anjou, koja je tada vladala Ugarskom. To što se motiv ljiljana pojavljuje kao ukras na nekom tanjiru od prije 2000 i više godina nije dokaz baš nikakvog kontinuiteta njegovog simbola, tj. upotrebe kada je o politici riječ.
Svaka slika govori vise od 1000 rijeci

ImageImageImageImage

Lilium bosniacumImage

Image
Goran_35

#416 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

Energični leptir wrote:Ma da ništa, baš ništa osim baš svega što je u zadnjih 1400 godina izrečeno, ispjevano, zapisano, ništa osim sve naše književnosti, ništa osim umjetnosti ljudske riječi... šta su te tričarije naspram fibule s Glasinca i ukrasnih gotskih kopči, koje bi prost čovjek, da ih je našao umjesto arheologa, istopio ili jednostavno bacio jer ne bi imao pojma o čemu se radi. S druge strane, bila bi mu jako bliska pripovjetka, bajka, priča, epska pjesma na njegovom slavenskom jeziku! Nek si ti sve pojasnio, blago nama Ilirima i Gotima što nemamo ambaš nikakve veze "s nekim tamo Poljakom"
Kada nam objasnis smisao,znacenje i porijeklo simbola sa stecaka,te kada dokazes i pokazes ko to jos od slavenskih naroda ima takve simbole (a znamo da nema niko) onda mozes dalje nastaviti sa svojim fantazijama.

Bosansko porijeklo je ponajmanje slavensko!
Energični leptir

#417 Re: Slaveni

Goran_35 wrote:
Energični leptir wrote:Tipični nacionalistički narativ zasnovan na neprovjerljivim činjenicama. Ljiljan do 1992 nije bio nikakav nacionalni simbol Bošnjaka. Tvrtko ga je preuzeo sa ostalim kraljevskim ceremonijalima od dinastije Anjou, koja je tada vladala Ugarskom. To što se motiv ljiljana pojavljuje kao ukras na nekom tanjiru od prije 2000 i više godina nije dokaz baš nikakvog kontinuiteta njegovog simbola, tj. upotrebe kada je o politici riječ.
saka slika govori vise od 1000 rijeci

ImageImageImageImage

Lilium bosniacumImage

Image
Gorane, otkad si došao na ovaj forum zatrpavaš ga gomilama poluinformacija, koje zatim povezuješ u još nebuloznije cjeline. Hajde, molim te, stavi prst na čelo i razmisli kako si ovim slikama dokazao da da su te insignije na Tvrtkovom zlatniku i kruni upravo "lillium bosniacum"? Je li to, bogati, hoćeš da kažeš da je ljiljan endemska vrsta koja raste isključivo Bosni, te da ga nema nigdje drugo na svijetu? Ili hoćeš da nam kažeš da je dinastija Anjou potekla od ilirskogotskih prabošnjaka, koji su 25.000 godina u kontinuitetu imali grb sa ljiljanima?
Evo tog nepobitnog dokaza - e kad bi se vodili tvojim metodama zaključivanja - da dinastija Anjou ima starobošnjačke korijene (slika govori više od hiljadu riječi):

Image
Last edited by Energični leptir on 16/04/2010 19:26, edited 1 time in total.
Energični leptir

#418 Re: Slaveni

Kada nam objasnis smisao,znacenje i porijeklo simbola sa stecaka,te kada dokazes i pokazes ko to jos od slavenskih naroda ima takve simbole (a znamo da nema niko) onda mozes dalje nastaviti sa svojim fantazijama.
A dijete, jesi li ti ikada, ali ikada čitao ponešto od Šefika Bešlagića, npr., jednu vrlo poznatu knjigicu od 400-tinjak stranica, a koja nosi ime Stećci-kultura i umjetnost? E, kada to lijepo pročitaš, onda se vrati da ozbiljno diskutuješ. Tada će ti valjda postati jasna strahota gluposti koja izbija iz svakog tvog upisa na ovom forumu.
hrabren miloradovic

#419 Re: Slaveni

Goran_35 wrote:

Bosansko porijeklo je ponajmanje slavensko!
Englezi,Česi,,Crnogorci.... imaju lavove u grbovima , pa se ne pominje da ih je iko viđo ili lovio od njihovih kraljeva po Evropi , Rusi,Srbi,Poljaci....imaju dvoglave orlove u grbovima pa se ne sećam da sa su orlovi sa dve glave živeli , možda i jesu ali u odgajivačnicama Iliro-Bošnjana hraneći ih zečevima koji su jeli samo sveže ljiljane!

Ali ako već hoćeš , evo ti da je jedna stara srpska plemićka porodica Jugovići imala ljiljane u grbu! , pa šta sad?! :-)

Image
Cuj "Lužički Srbi"? Zanci postojali su jos neki Srbi? Cheski Srbi mozda?Ili mozda Ruski?Pruski? Bez veze prica,pa valjda smo apsolvirali da Srbin i Srbija vodi porijeklo iz Vatikana,od "Servia" a da je prva "srpska" drzava nosila ime Raska i da ste se tako trebali zvati a ne ovako ponizno kako vam je Vatikan dao ime!?
Pa bezveze je tebi jer si glup , i nećeš da čitaš ono što ti smeta i što je činjenica , pa onda nije ni čudo da na ovakav tupav način vređaš , ali nema veze tot ti je jedino što umeš!

Znači za tebe smo robovi i servi , tako da sad možeš da prekineš da mi odgovraša na taj način , shvaćeno je! :roll:
Goran_35

#420 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

Energični leptir wrote:
Goran_35 wrote:
saka slika govori vise od 1000 rijeci

ImageImageImageImage

Lilium bosniacumImage

Image
Gorane, otkad si došao na ovaj forum zatrpavaš ga gomilama poluinformacija, koje zatim povezuješ u još nebuloznije cjeline. Hajde, molim te, stavi prst na čelo i razmisli kako si ovim slikama dokazao da da su te insignije na Tvrtkovom zlatniku i kruni upravo "lillium bosniacum"? Je li to, bogati, hoćeš da kažeš da je ljiljan endemska vrsta koja raste isključivo Bosni, te da ga nema nigdje drugo na svijetu? Ili hoćeš da nam kažeš da je dinastija Anjou potekla od ilirskogotskih prabošnjaka, koji su 25.000 godina u kontinuitetu imali grb sa ljiljanima?
Evo tog nepobitnog dokaza - e kad bi se vodili tvojim metodama zaključivanja - da dinastija Anjou ima starobošnjačke korijene (slika govori više od hiljadu riječi):

Image
"zatrpavam forum gomilama poluinformacija koje zatim povezujem u još nebuloznije cjeline"?I to tako kazes za gomilu materijalnih dokaza,spram tojih supljih rijeci?

Hajde sada stavi prst na celo pa razmisli sta to na bosanskom novcu,od bosanske drzave i bosanskog kralja, moze biti osim bosanskog ljijana?

:mrgreen:
Goran_35

#421 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

Energični leptir wrote:
A dijete, jesi li ti ikada, ali ikada čitao ponešto od Šefika Bešlagića, npr., jednu vrlo poznatu knjigicu od 400-tinjak stranica, a koja nosi ime Stećci-kultura i umjetnost? E, kada to lijepo pročitaš, onda se vrati da ozbiljno diskutuješ. Tada će ti valjda postati jasna strahota gluposti koja izbija iz svakog tvog upisa na ovom forumu.
Dakle ovo nije odgovor na moje !Pitanje je konkretno i potpuno jasno!!
Goran_35

#422 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

Pa bezveze je tebi jer si glup , i nećeš da čitaš ono što ti smeta i što je činjenica , pa onda nije ni čudo da na ovakav tupav način vređaš , ali nema veze tot ti je jedino što umeš!

Znači za tebe smo robovi i servi , tako da sad možeš da prekineš da mi odgovraša na taj način , shvaćeno je! :roll:

Zamolio bih bez licnog vrijedjanja,a koje kakve crteze spram cistog materijalnog historijskog dokaza ne bih da komentarisem
Last edited by Goran_35 on 16/04/2010 20:03, edited 2 times in total.
hrabren miloradovic

#423 Re: Slaveni

Image

Aha , šta je ovo?! , evo izgleda Iliri tj.drevni Bošnjaci osnovali australijski AIR-FORCE sa sve ljiljanima! :D :D
nellington

#424 Re: Slaveni

Post by nellington »

Goran_35 wrote:"zatrpavam forum gomilama poluinformacija koje zatim povezujem u još nebuloznije cjeline"?I to tako kazes za gomilu materijalnih dokaza,spram tojih supljih rijeci?

Hajde sada stavi prst na celo pa razmisli sta to na bosanskom novcu,od bosanske drzave i bosanskog kralja, moze biti osim bosanskog ljijana?

:mrgreen:
Prvo boldirano: Historija nisu slike i fantazije, historija su pisani izvori, historijska literatura, utvrđene činjenice. To je ono što leptir ima, a ti niti imaš niti pokušavaš naći.

Drugo boldirano: Zar stvarno misliš da heraldika i sfragistika srednjeg vijeka slika ono šta vidi oko sebe?
Goran_35

#425 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

Goran_35 wrote:

Zamolio bih bez licnog vrijedjanja,a koje kakve crteze spram cistog materijalnog historijskog dokaza ne bih da komentarisem

na prosloj stranici imas konkretno pitanje na koje ocekujem odgovor od tebe licno!

ovo postiranje ti je totalna glupost,posljedica tvoje bolesne potrebe da negiras sve sto je bosansko!
Ja ti mogu naci ljiljane u grbovima,danskih,svedskih opstina,engleskih fudbalskih klubova,francuskog dvora itd.
Post Reply