Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post Reply
Arc_Angel

#401 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Arc_Angel »

kiky wrote:teoretisat o bih na način kako to tomislav radi, kao bošnjaci imaju natalitet pa nešto planiraju i računaju ( vjerovatno u narednih tisuću ljeta ), balkan ovo ili ono, večina manjina je samo ona stara : što je babi milo to se babi snilo ....
bošnjaci ništa ne računaju i ne planiraju osim da se vrate na svoje i žive mirno u svome ( jel to normalno ) ...
bosna i hercegovina je realan politički, geografski, ekonomski, kulturni i svaki drugi pojam i to kroz istoriju ...
nikad bošnjaci nisu nikog tjerali, napadali, otimali tuđe, a kamoli sistematski ubijali u cilju ostvarenja nečeg .... čega, zna tomislav ....
da podsjetim, poljska je nestajala par puta sa političke karte evrope pa je opet tu, jača nego ikad ....
( jer su konačno i rusi i nijemci odustali od želje za njenom teritorijom ) .... ( još nijemci imaju istorijsko pravo na današnju teritoriju poljske al su naučili lekciju i basta ... ) ...
tako je i sa bih ... napadni, podjeli, rastjeraj, pobi ali kad vam istekne rok opet se bih vrati u prirodno stabje ... čista priroda u svoj svojoj ljepoti i jednostavnosti ...
nemože se ni uništit ni podjelit nešto što je uvijek postojalo, samo mu možete mijenjat pojavni oblik uz upotrebu puno puno sile .... a kad nestane sile
istorija pokazuje i uči šta se dešavalo sa svima koji su ovdje stolovali i glumili vladare ...

lešinaru ... svoj indetitet stvaraš sam, on je rezultat tvoje zrelosti, obrazovanja i kučnog vaspitanja ...
način na koji razmišljaš pokazuje ko si i šta si .... i to si ...

kiky ti si king :thumbup: :thumbup:
essex

#402 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

nepitati wrote:
izgleda da je to ucenje najvise se zadrzalo kod starih naroda balkana jer je vise bilo okrenuto bogu nego kao ostale religije, politici...eto, ti sad rastavljaj grah kako ti se dopadne...
Oko Bugara se mozemo naci da imaju mjesovito porijeklo (ali ne Iliri vec Tracani,Sloveni i lokalni Bulgari), ali koji su to stari narodi Balkana, imenom, i prema kojim izvorima su oni ti koji su primili bogumilstvo?
nisam ni rekao da su bugari iliri nego jedan od naroda starosjedilaca balkana, i nisu sloveni (ispada kao da su sa sobom donjeli nekakva slova, a nisu) nego slaveni. a za bogumilstvo, kako je primljeno i ko ga je primio ja stvarno neznam tacne cinjenice ali je indikativno da je primljeno bas u dvije sredine koje su najvise nekako ostale sa svojim balkanskim nasljedjem (bosna i bugarska) a to ucenje je i starije od hriscanstva (mahinejstvo) pa vjerujem da su tu i korijeni zasto se iskazalo bas kroz starosjedioce balkana...
lesinar_banjaluka

#403 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by lesinar_banjaluka »

aj da ponovimo,da ne bude zabune! da li je srbija osudjena za AGRESIJU na BIH?dokazano je da je vojska bila na terotiriji... ( teorija o gradjnskom ratu je moje licno misljenje,ne ocekujem da ga prihvatis )

zasto onda BIH nije dobila ratnu ostetu od SRJ? shvatam da su i bh srbi "ucestovali"u tuzbi ... ali koliko znam,tuzba je podignuta bez saglasnosati sva tri naroda! znaci,opet izlazimo pred medjunarodni sud,nejedinstveni! nemam nista protiv pojedinacnih tuzbi,to je pravo svakog coveka,ali mi nije jasno,kako se moglo izaci pred sud pravde,ako su srbi bili protiv ( a konstituvni smo narod po ustavu)

to je upravo ono sto govori tomislav,nepostovanje misljenja manjine,preglasavanje ! i zasto svi teze da budu vecina,na odredjenom prostoru ...

zbog toga i kazem,da nisam protiv BIH,ali nisam ni za UKIDANJE RS ! jer je previse mrznje,prvenstveno sa bosnjacke strane(tako ja osecam),i mislim da bi ukidanjem prava i mehanizama zastite srpskog naroda..ovaj put ,srbi posteno najebali...demokratski..te taj izlet "krvavo platili" (metafora,milsim na finansijski i ekonomski) !!! tesko bi bilo biti srbin u BIH(a i sad nije lako),samo obratite paznju sta se radi hrvatima u FBIH i sve ce biti jasno!

da je situacija drugacija,da je vise normalnih ljudi,hvala bogu da ne bih imao nista protiv -centralizovane-polucentralizovane drzave...

prica o regijama isto je bezsmisla...jer sta je sada BIH nago 2 velike regije,napraviti po 3 regije u svakom entitetu nije nikakav problem...i eto..imas decentrilizovanu drzavu..medjutim...guranjem price o regijama,o kojoj se zalaze gospodin tihic(za kojeg smatram da je jedan od boljih politicara u drzavi) ,nije nista drugo,od neutralisanje srba kao naroda u odlucivanju...jer bi samo u jednoj regiji bili u vecini..pristanak na regije,automatski znaci i gubitak smisla postojanja entiteta,gubitkom entiteta gubis mehanizme zastita...sto dovodi,da o parama odlucuje neko drugu,tacnije,bosnjaci,jer imaju najvise stanovnika!

ja bih pre promenio IME republike srpske,nego se odrekao neke autonomije...ako smeta ime..nikakv problem,ajmo se zvati REPUBLIKA SVEGA I SVACEGA !!! problem je sto se ja plasim unitarne BIH,kao sto ste se i vi plasili velike srbije ( nije stvar o mrznji,vec jednostavno o strahu od odmazde,iako ja nemam veze sa ratom,kriv sam jer sam srbin)

*poenta,zasto ulaziti u te price,i trositi energiju,kad na kraju neko mora ispasti donji... idealnog resenja NEMA ! sto je najgore,niko to od nas i ne trazi,vec samo da usaglasimo zakone sa EU STANDARDIMA !a to se mzoe i bez diranja entiteta! evo..kad udjemo u EU i NATO PAKT,mozemo i ukidati entiete,tad ce mi biti svjedno !
essex

#404 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

Arc_Angel wrote:
lesinar_banjaluka wrote:a kakav je rat bio ,matere ti...?

koliko ja znam,i sto sam ja dozivio... ovde su ratovali bosanski srbi(rodjeni na ovim prostorima) sa bosanskim muslimanima ,i kako vi kazete bosanskim hrvatima...sve tri strane su imale pomoc u raznim oblicima od razlicitih strana(srbija,hrvatska,islamske zemlje)...

al koliko ja znam,niko iz SRBIJE nije isao u rat u bosnu,PO OBAVEZI...vec samo dobrovoljci i kriminalci ...(mozda najorganizovaniju pomoc je imao HVO,odnosno,njihova armija je najvise ratovala na teritoriji BIH ) ...zabluda se javlja,kad se govori o armiji JNA ,da je to SRPSKA(republike srbije) vojska,a cinjenica da se raspadom Juge,raspala JNA,samo sto su se srbi dokopali najveceg dela arsenala...

ta teza,da je srbija izvrsila agresiju na bih,nidje veze... jest dolazila pomoc iz srbije,i oruzje i logistika,i sve...al ljudi koji su ratovali su bili 90% BOSANSKI SRBI...

to mi je toliko apsordno kad cujem svoje zemljake(muslimane),koliko mrze SRBIJU kao SRBIJU...a nemaju pojma da ti ISTI SRBI iz SRBIJE,su totalno idiferentni prema muslimanima iz bosne(zasto?zato sto nisu imali dodira sa ratom) ... cak znam slucajeva,da su muslimani iz BIH ,za vreme rata bezali iz BIH u SRBIJU,i tamo proveli rat...

kad vec govorim o nepodnosenju..puno je izrazenije nepodnosenje od strane SRBA IZ BIH ( zasto? jer su ucestvovali u rat)...

ma...znam da vam ja ne mogu promeniti misljenje...al ja smatram da je ovo 100% bio gradjanski rat...bilo i neponovio se,sto se mene tice....

* negde sam procitao,ako izbije opet kakvo sranje...pravac NOVI ZELAND !

moram da ti kazem NE SERI

ja sam bio u nišu za vrijeme rata (mješani brak) i dobro se sjećam i znam kako je to "dobrovoljno" bilo, i koliko je se kovčega vratilo samo u niš sa posmrtnim ostatcima iz bosne.

bila je organizovana agresija na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. srbi iz bosne i hercegovine i dan danas ne mogu da se pomire da su iskorišteni, ostavljeni na cjedilu od svoje majćice srbije i da imaju status quo ali samo trenutno.

problem tebe i ljudi poput tebe je taj što imaš neodoljivu potrebu da ljude ubjeđuješ da je istina ono što ti kažeš, a ne ono što ljudi vide svojim očima, čuju svojim ušima i ono što znaju na osnovu svojih iskustava.

:sax: :sax: :sax: :sax:
evo ti lesinaru, pravi odgovor i tacno te podcrtava...klasicno ubjedjivanje zrtve da je njena greska sto je prebijena i silovana. doduse, tu imas donekle i pravo jer ako iz nase blize historije ne naucimo potrebne lekcije opet ce neki lesinar doci da nas prebije i siluje i onda ubjedjuje kako je to bogom dano i takva je sudbine, hebi ga...ali koliko ja vidim ljudi ti se suprostavljaju na svaku tvoju glupost i to je dobar pocetak za grand finale...
nokia6170

#405 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by nokia6170 »

lesinar_banjaluka wrote:aj da ponovimo,da ne bude zabune! da li je srbija osudjena za AGRESIJU na BIH?dokazano je da je vojska bila na terotiriji... ( teorija o gradjnskom ratu je moje licno misljenje,ne ocekujem da ga prihvatis )

zasto onda BIH nije dobila ratnu ostetu od SRJ? shvatam da su i bh srbi "ucestovali"u tuzbi ... ali koliko znam,tuzba je podignuta bez saglasnosati sva tri naroda! znaci,opet izlazimo pred medjunarodni sud,nejedinstveni! nemam nista protiv pojedinacnih tuzbi,to je pravo svakog coveka,ali mi nije jasno,kako se moglo izaci pred sud pravde,ako su srbi bili protiv ( a konstituvni smo narod po ustavu)

to je upravo ono sto govori tomislav,nepostovanje misljenja manjine,preglasavanje ! i zasto svi teze da budu vecina,na odredjenom prostoru ...

zbog toga i kazem,da nisam protiv BIH,ali nisam ni za UKIDANJE RS ! jer je previse mrznje,prvenstveno sa bosnjacke strane(tako ja osecam),i mislim da bi ukidanjem prava i mehanizama zastite srpskog naroda..ovaj put ,srbi posteno najebali...demokratski..te taj izlet "krvavo platili" (metafora,milsim na finansijski i ekonomski) !!! tesko bi bilo biti srbin u BIH(a i sad nije lako),samo obratite paznju sta se radi hrvatima u FBIH i sve ce biti jasno!

da je situacija drugacija,da je vise normalnih ljudi,hvala bogu da ne bih imao nista protiv -centralizovane-polucentralizovane drzave...

prica o regijama isto je bezsmisla...jer sta je sada BIH nago 2 velike regije,napraviti po 3 regije u svakom entitetu nije nikakav problem...i eto..imas decentrilizovanu drzavu..medjutim...guranjem price o regijama,o kojoj se zalaze gospodin tihic(za kojeg smatram da je jedan od boljih politicara u drzavi) ,nije nista drugo,od neutralisanje srba kao naroda u odlucivanju...jer bi samo u jednoj regiji bili u vecini..pristanak na regije,automatski znaci i gubitak smisla postojanja entiteta,gubitkom entiteta gubis mehanizme zastita...sto dovodi,da o parama odlucuje neko drugu,tacnije,bosnjaci,jer imaju najvise stanovnika!

ja bih pre promenio IME republike srpske,nego se odrekao neke autonomije...ako smeta ime..nikakv problem,ajmo se zvati REPUBLIKA SVEGA I SVACEGA !!! problem je sto se ja plasim unitarne BIH,kao sto ste se i vi plasili velike srbije ( nije stvar o mrznji,vec jednostavno o strahu od odmazde,iako ja nemam veze sa ratom,kriv sam jer sam srbin)

*poenta,zasto ulaziti u te price,i trositi energiju,kad na kraju neko mora ispasti donji... idealnog resenja NEMA ! sto je najgore,niko to od nas i ne trazi,vec samo da usaglasimo zakone sa EU STANDARDIMA !a to se mzoe i bez diranja entiteta! evo..kad udjemo u EU i NATO PAKT,mozemo i ukidati entiete,tad ce mi biti svjedno !
meni je drago da se interesujes za istinu, jer istina olaksava odnose u ovoj drzavi..i drago mi je da si spreman da promijenis neka svoja ubjedjenja, ili da u najgorem slucaju saslusas i vidis da ima i drugacijih i to vrlo argumentovanih stavova nego sto su tvoji...a tvoja subjektivna ubjedjenja necu da diram, samo bih te upozorio da subjektivno ubjedjenje ne mora uopste biti zasnovano na istini i cinjenicama..tako da me iskreno malo strah srpskih subjektivnih ubjedjenja, jer su srbi iz subjektivnog straha od bosnjaka i hrvata upravo pocinili najveca zla prema nesrbima u zadnjem ratu.

a sada opet malo cinjenica..ti si novi ovdje i sva ta pitanja koja tebe muce ili u koja si kategoricki siguran da su aksiomi su prezvakana ovdje, a posebice pitanja agresije, tuzbe itd.

samo cu ti reci, a to nije tesko shvatiti...tuzbu je 1993. godine podnio tada legalni organ drzave medjunarodnom sudu pravde (zanimljivo je spomenuti da je srpsko rukovodstvo i RS-a i SRJ ismijavalo tu tuzbu, kao tuzbu propale i nestale drzave)...u tuzbi je bila navedena i agresija i svasta nesto..1996. godine medj. sud pravde zakljucio da je jedino nadlezan da raspravlja pitanje genocida...zakljucivsi da nije nadlezan za pitanje agresije (ne znaci da nije bilo agresije ako sud nije nadlezan da raspravlja)...i zamolio bi te samo da imas u vidu da agresija nije u to vrijeme bila pravni pojam, jer medj. sud samo raspravlja o pravnim pojmovima. agresija je postala pravni pojam tek 2001. godine i to na skroz drugom medj. sudu koji se zove Medj. krivicni sud, a ne Medj. sud pravde.

upravo te tvoje argumente koje ti iznosis da je tuzba bila bosnjacka (muslimanska), bez saglasnosti sva tri naroda je iznio i Radisic 1999. godine pred Medj. sudom pravde, pokusavsi da stopira proces, i Medj. sud pravde je rekao da je to tuzba Bosne i Hercegovine, a ne jednog njenog naroda. Danas niko nece to da iznese u javnost, vec ce mudro suti i dalje se insistira da je to bila samo muslimanska tuzba. Tuzno je da je karakteristika srpske politike da pri argumentaciji insistira na sudskim presudama, a kad se presuda pojavi, onda se samo usute i dalje nastave svoju pricu kao da se nista nije desilo.

neznanje otvara dileme i nagadjanja...a kada nesto spoznas, uvidis da su zablude zajebana stvar.

da je 1992. godine bilo malo vise istine umjesto zabluda, rata ne bi ni bilo.
and

#406 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by and »

lesinar_banjaluka wrote:ne brinite...tomislava ne shvatam SELEKTIVNO,za razliku vecine koja ga napada!

iza teze o gradjanskom ratu stojim i dalje,i sve dok sudska presuda ne kaze drugacije...stojacu iza toga(a to da su iz nisa dolazili ratovati u BIH,isto stoji i da su iz pakistana,iraka,dolazili u BIH,)..

ja sam se davno odbacio i skolsko i RTRS ucenje,pa zar mislite da bih sad raspravljao ovde sa vama?

za vojsku RS si apsolutno u pravu,bila je paravojna...kao sto si partizani bili paravojni u NO ratu...(samo za razliku od partizana,srbi su izgubili ovaj rat)...

sto se tuzbe tice,apsolutno te razumem...i zato ti kazem,ja NEMAM POTREBU DA TUZIM SRBIJU,jer ih ne dozivljavam kao nepritetelja (iako smatram da su upetljanji u ratna desavanja,i moje odrastanje u ratnom okruzenje,ali na kraju ce placati narod,a ja to ne zelim,da mogu tuziiti politicku elitu iz srbiju,to bih uradio)...al odvojeno od te tuzbe,smatram da je PRAVNI nemoguce dokazati AGRESIJU REPUBLIKE SRBIJE na REPUBLIKU BIH !!! verovatno se mogu optuziti za neke stvari,ali nikako za AGRESIJU !!!jer su ratovali narodi drzave BIH(uz izdasnu pomoc srbije,al to je bila njihova odluka,zbog koje su i ispusili sankcije) ,a srbija nikad nije direktno slala trupe u BIH ! ( zaboravimo onu pricu o JNA,jer su se oni nasli na terotiriji BIH za vreme medjunarodnog priznanja) ...trupe su dolazili u obliku paravojne vojske,ili ako su i slale profesionalce,to je bilo undercover... kao ,saljemo doktore civile,da pomognu braci preko drine...a posaljes specijalnu jedinu,da pomogne na nekom frontu,ili neki vojni kadar koji je potreban! kazem ti..pravno je TESKO /NEMOGUCE dokazati agresiju!!!

*meni je i dalje nejasno,kako vi uopste vidite SRBE u BIH ,jesam li ja SRBIN ili BOSNJAK?
iz niša su dolazile regularne jedinice vojske,za razliku od pakistana,iraka,a dolazili su i iz usa,francuske,irske jedan bono vox,da podrže pravednu borbu.
ti vojnici kako kažeš iz pakistana nisu nosili ratni plijen i fabrike izmještali u pakistan.a nisu bogami ni imali logore u pakistanu,za razliku od onih u nišu.
zanimljivo bi bilo da tadić tihiću kaže da na teritoriji srbije nije bilo logora za bih državljane.
ako i sam kažeš da si svjestan uloge srbije u ratu u bih onda nemoj ovdje šupljirati da je bio građanski rat.ostavi pravnicima da se vidi da li će se nešto dokazati ili ne.možda se nekad objave dokumenti koje srbija krije kao guja noge.

srbe u bih vidim kao konstitutivan narod koji će imati sva prava ali i obaveze.zanimljivo je kako vi vidite bošnjake u bih.zauzeli ste entitet u kojem su i bošnjaci konstitutivni i zato što ste u tom entitetu većina vidite bošnjake kao nekoga ko bi trebao slaviti krsnu slavu vlade,policije,opština....tako im dajete poruku da su dobrodošli i da imaju pravo uzeti svoj dio konstitutivnosti.prije toga ste ih pobili i protjerali.ista stvar je sa hrvatima.
dok vidiš mi bošnjaci iako smo najbrojniji narod u bih nismo sebi davali za pravo da vas protjeramo,pobijemo,da recimo bajram bude dan države ,da na zastavi stoje mjesec i zvijezda.....
puno više razloga imamo mi da kažemo da smo ugroženi u bih iako smo najbrojniji.
vezano za vašu saglasnost za tužbu u hagu,pa bilo bi smiješno to od vas tražiti,jer se vi u hagu pominjete kao neko ko je počinio genocid,najveći zločin koji svijet poznaje.sad bi neko trebao dobiti vašu saglasnost u tužbi protiv vaših mentora i organizatora.
essex

#407 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

lesinar_banjaluka wrote:aj da ponovimo,da ne bude zabune! da li je srbija osudjena za AGRESIJU na BIH?dokazano je da je vojska bila na terotiriji... ( teorija o gradjnskom ratu je moje licno misljenje,ne ocekujem da ga prihvatis ). zasto onda BIH nije dobila ratnu ostetu od SRJ?
sto se tice tuzbe, sacekaj da jadovan kajadzic dobije presudu, a i novi dokazi su izasli da je tuzilac jasno vodio tuzbu u propast i da nisu koristeni svi potrebni materijali i da se radi na ponovnom otvaranju procesa zbog svih ovih nepravinosti...a pogotovo kada genejal jatko mladic zasjedne i kada proguce...e ces da vidis burazere, ce da vidis...samo polako, otimat cete se vi za bosansko drzavljanstvo...(tvoja teorija o gradjanskom ratu je upravo samo to i ti mozes vjerovati u koje god hoces teorije ali teorije nikada nisu mogle pobiti cinjenice sve dok ne koriste cinjenice kao argument za svoju teoriju ali ti ih nemas osim bjednog podcrtavanja jedne lose presude koja ce bas sa cinjenicama koje se dobivaju s vremenom da se na kraju ponisti)
lesinar_banjaluka wrote: shvatam da su i bh srbi "ucestovali"u tuzbi ... ali koliko znam,tuzba je podignuta bez saglasnosati sva tri naroda! znaci,opet izlazimo pred medjunarodni sud,nejedinstveni! nemam nista protiv pojedinacnih tuzbi,to je pravo svakog coveka,ali mi nije jasno,kako se moglo izaci pred sud pravde,ako su srbi bili protiv ( a konstituvni smo narod po ustavu)
jesi li ikada vidio u zivotu da ce saucesnik da tuzi svoga brata u kriminalu? to jos nije vidjeno jer ce upravo tim postupkom on sebe staviti na optuzenicku klupu i nadam se da ti je sada jasnije zasto bh velikosrbi (namjerno koristim bh velikosrbi jer ja stvarno razlikujem srbe od velikosrba jer sam i sa nekim srbima ratovao u istom rovu upravo protiv ovih velikosrba pa ne zelim da bas njih uvrijedim neovisno u kojem oni broju bili, svojim stavom su se izjasnili kao pripadnici svoje zemlje i time zasluzili da ih ne svrstavam sa jednom bolesnom politikom) nisu "ucestvovali" u tuzbi...dalje, vracamo se na blokadu koju saucesnik radi da bi zastitio svoga brata u kriminalu i naskodio drzavi u kojoj je pocinio zlaocin i kriminal a poziva se na ustavnost drzave kojoj je skoro dosao glave...kako i sa kojim pravom se moze pozivati na ustav kada njemu treba a jope negirati taj ustav kada mu odgovara da unistava tu drzavu? mislim da ovdje ni etika ni pravna strana nisu usaglasene tako da svoje pravo na konstitutivnost velikosrpstvo nemoze da pokrene jer nije velikosrpstvo konstitutivno nego srpski narod tako da velikosrpstvo i nesmije da postavlja ovakva pitanja...
lesinar_banjaluka wrote: to je upravo ono sto govori tomislav,nepostovanje misljenja manjine,preglasavanje ! i zasto svi teze da budu vecina,na odredjenom prostoru ...
vidim dobro se slazete vas dvojica po ptianju bosne, nije za cuditi obojca ste produkti bas iste politike sa razlicitih strana koja vas je i napravila da bas danas ovako pricate...demokratija je vazda bila odluke vecine i samo vase bolesne ideje o bosni kao hrvatskoj i srskoj vekovnostoljetnoj domovini pravi nepotrebne situacije za preglasavanjem jer upravo sa potenciranjem nekakvih manjina potencirate politike susjednih drzava projektovane na bosnu s jasnim izrazenim programom njene podjele ciji je ovaj argument ustvari samo orizije. niko u bosni netreba i nesmije da bude vecine kao narod, samo bosanski narod smije da bude vecina u svojoj zemlji, bosanski narod koji je kao i kroz historiju uvjek bio sacinjen od raznih vjera ali uvijek bo bas to BOSANSKI NAROD. kada se protjeraju velikonebulozni projekti i ideje iz bosne bosna ce opet doci na svoj bosanski narod i samo tada ce nastviti svoj normalan put. dokle god imamo tebe bh velikosrbna i tomu bh velikohrvata vi upravo sa svojim velikonebulozama kocite bosnu i dovodite je do nestajanja. zato se vas dvojica tako dobro razumijete u bosni, nisam bas siguran da bi se ovako razumijeli u hrvatskoj...

lesinar_banjaluka wrote: zbog toga i kazem,da nisam protiv BIH,ali nisam ni za UKIDANJE RS ! jer je previse mrznje,prvenstveno sa bosnjacke strane(tako ja osecam),i mislim da bi ukidanjem prava i mehanizama zastite srpskog naroda..ovaj put ,srbi posteno najebali...demokratski..te taj izlet "krvavo platili" (metafora,milsim na finansijski i ekonomski) !!! tesko bi bilo biti srbin u BIH(a i sad nije lako),samo obratite paznju sta se radi hrvatima u FBIH i sve ce biti jasno!
nemoze ti biti za BiH a nebiti protiv ukidaaj otetog vilajeta jer sa opstankom otetog vilajeta nestaje bosna i njen suzivot kroz vijekove koji je bas ovaj cetnitet, krvavih 49 na svojoj teritoriji uspio da poremeti i nastoji da ostane na tome. kao sto vidis, krvavih 49 je nebosanskog karaktera i zbog toga mora da nestane da bi se vratio zivot Republici BiH. mrznju ste sami proizveli i jasno ti je da sa nestankom otetog vilajeta ce i te mrznje nestati pa bi svima ucicnili uslugu i smalnjili tenzije u BiH kada bi se samoukinuli pa bi i mrznje nestalo...vidis kako je sve jednostavno kada se rastavi na proste faktore, ali to je vec polticka matematika...napomenuh ti gore po pitanju tvog razumijevanja srba i mog shvatanja istog, i slazem se sa tobom da bi svi mehanizmi i prava bh velikosrba bili ukinuti kao i sto treba da bude i da se da sansa srbima da normalno stvaraju svoju buducnost u svojoj domovini Republici BiH. da, bh velikosrbi ce posteno nahebati ali to je put koji su sami izabrali i barem ga ponosno gazite a ne placite da ce vas neko preglasati i unistiti ekonomski...kako sijes tako i zanjes, a vidim da i znas tu narodnu pa ti je i jasan put kojim ces da prodjes...i da, potenciranje hrvata u blentiteteu je ociti dokaz onoga cekica i nakovnja koje ti ranije opisah, koristite jedan drugog za iste ciljeve pa me i necudi da se koristis situacijom koju su bas velikohrvatski nebulatori sami napravili bas iz razloga da bi mogli pokrenuti to pitanje...
lesinar_banjaluka wrote: da je situacija drugacija,da je vise normalnih ljudi,hvala bogu da ne bih imao nista protiv -centralizovane-polucentralizovane drzave... prica o regijama isto je bezsmisla...jer sta je sada BIH nago 2 velike regije,napraviti po 3 regije u svakom entitetu nije nikakav problem...i eto..imas decentrilizovanu drzavu..medjutim...guranjem price o regijama,o kojoj se zalaze gospodin tihic(za kojeg smatram da je jedan od boljih politicara u drzavi) ,nije nista drugo,od neutralisanje srba kao naroda u odlucivanju...jer bi samo u jednoj regiji bili u vecini..pristanak na regije,automatski znaci i gubitak smisla postojanja entiteta,gubitkom entiteta gubis mehanizme zastita...sto dovodi,da o parama odlucuje neko drugu,tacnije,bosnjaci,jer imaju najvise stanovnika!
ja bih se o'mah zabrinuo za drzavu u kojoj ste vi i ti kao tak'i normalni, a Republika BiH niti ce biti centralizovana niti decentralizovna kako ti mislis negu prostojednostavno Republika sa svojim historijkim regijama, drzava gradjana JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA i tu se cijela prica o velikonebuloznim projektima zavrsava...
evo kako bi trebalo postaviti regionalizaciju (sto srbi kazu "ni po babi ni po stricevima")
regionalizacija bi izgledala ovako:

zapadna hercegovina
juzna hercegovina
jablanica
kapetanija
stara banovina
vrhbosna

zapadna hercegovina je krajina a naziv dobiva po covjeku koji je i napravio najvecom regijom u bosni koja je do danas to i ostala, Herceg Hrvoju Vukcicu. na taj nacin bi odali priznanje ovom vrlom bosancu koji je utkao svoje postojanje u postojanje i odrzanje bosne u njegovo doba.

juzna hercegovina je danasnja hercegovina koja svoje ime i regiju nastavlja do danas zahvaljujuci drugom bosanskom Hercegu, Herceg Stjepan Kosaci.

jablanica je podrinje u sjecanje na porodicu jablancic/pavlovic koja je izginula braneci bosnu od turske imperije i s time nestala kao bosanska vlastela sa prosotora kojima je pripadala kao vlastela, kao nosilac bosanske drzavnosti.

kapetanija je sjeveroistocna bosna, danasnja tuzlanska regija a ime dobiva po nasem Kapetan-Zmaju Huseinu Gradascevicu jer je on iz ove regije tako da mu sa ovim cinom odamo priznanje za pokusaj osamostaljenja drzave u prvoj polovini 19-og vijeka.

stara banovina je centralna bosna, regija iz koje je sve pocelo i to treba i naznaciti i priznati, jer da ne bi stare banovine ni nas danas nebi bilo.

vrhbosna...da. i na kraju vrhbosna u koju spadaju sve predratne opstine sarajevske. pet predratnih sarajevskih opstina cine glavni grad sarajevo: stari grad, centar, novo sarajevo, novi grad i ilidza. ovih pet opstina ucestvuju u skupstini vrhbosne pod jednim imenom, sarajevo. sarajevo, kao glavni grad ima svoju skupstinu opstina na kojoj se usaglasavaju stavovi za potrebe skupstine vrhbosne.

grbovi regija

netreba puno pametovati. zapadna hercegovina preuzma grb Herceg Hrvoja, juzna hercegovina grb Herceg Kosace, jablanica grb jablacica, kapetanija treba da postuje lik i djelo Zmaja HKG i na ovom principima dizajnira svoj grb, stara banovina uzima grb porodice kotromanica (lav na podlozi sa palvo-bijelim djagonalama) a za vrhbosnu pronaci nesto iz nase historije sto karakterise bas to podrucije. sarajevo kao glavni grad vec ima svoj grb i sa time nastavlja. znaci, jedino kapetanija i vrhbosna nemaju nesto "solidno" ali sa dosta historijskih cinjenica koje se mogu ugraditi u grbove ovih regija...

eto, ko god ima imalo patriotizma vidjet ce da na ovaj nacin se jaca bosanska drzavnost i postivanjem bosanske historije se to samo podvlaci...
za tihca, ma jasno je meni zasto je on za tebe jedan od boljih politicara :D. pa smisao regija i jeste nestanak blentiteta jer su isti i nastali kao rezultat genocida a pogotovo prva srpska nazovihtjelabit'drzava, oteti vilajet. samo bh velikosrbi zahtijevaju zastitu jer znaju koje zlocine su pocinili i koriste zakon da se distanciraju od pravde, pa je i citava ova tvoja placikukajmajko prica da ce bosnjaci zato sto su mnogobrojni odlucivati o svemu...zaboravio si da kada bude gradjanska Republika ce odlucivati gradjani a ne bosnjaci, hrvati i srbi kao narodi pa ce gradjani da odlucuju o programima kao paketima a ne kao o narodnim programima, sto je samo blokada koja igra u korist velikonebuloznih projekata.

lesinar_banjaluka wrote: ja bih pre promenio IME republike srpske,nego se odrekao neke autonomije...ako smeta ime..nikakv problem,ajmo se zvati REPUBLIKA SVEGA I SVACEGA !!! problem je sto se ja plasim unitarne BIH,kao sto ste se i vi plasili velike srbije ( nije stvar o mrznji,vec jednostavno o strahu od odmazde,iako ja nemam veze sa ratom,kriv sam jer sam srbin)
nema kompromisa sa otetim vilajetom, nastao je na 'ajduciji i kao takav mora da nestane. zbog svih gore navedenih mi je jasno sto se bojis unitarne Republike jer ce ta Republika da se pobrine da se sve velikonebuloze odstrane sa njene teritorije, a ti se ne bojis zato sto si srbin nego upravo zato sto si bh velikosrbin i ja to razumijem, ali tako pada grah i tako ce da bude, kao sto nisi kriv zato sto si srbin nego bh velikosrbin. nijedan srbin netreba da se boji Republike BiH jer ce da garantuje svima jednaka prava, svima onima koji hoce i zele i vide tu istu Republiku svojom domovinom...za sve one koji joj rade o glavi, ha..pa rade s time i o svojoj pa ce tako i da nestanu...
lesinar_banjaluka wrote: *poenta,zasto ulaziti u te price,i trositi energiju,kad na kraju neko mora ispasti donji... idealnog resenja NEMA ! sto je najgore,niko to od nas i ne trazi,vec samo da usaglasimo zakone sa EU STANDARDIMA !a to se mzoe i bez diranja entiteta! evo..kad udjemo u EU i NATO PAKT,mozemo i ukidati entiete,tad ce mi biti svjedno !
ne, blentiteti se moraju ukinuti prije ulaska u evropu i napraviti regionalizacija drzave jer evropa nas i nece sa ovim sadasnjim stanjem jer to negira sve povelje o ljudskim pravima i slobodama i barem to je jasno da blentiteti moraju da nestanu da bi se uslo u evropu.

e moj lesinaru, znam ja da cete vi prefarbavati i pikasa samo da dokazete da ste na pravom putu, medjutim s time kocite sve ostale u Republici BiH, pa i u regiji zapadnog balakana...budite raja i spucajte si metak u glavu tako da vecina moze nastaviti dalje, a evo ja cu se pobrinuti da prava historija vase 'ajducije nikada nebude zaboravljena i da se buduce generacije uce na vasem primjeru..eto uci cete u historiju i dzacke knjige, to je vise nego sto ce svijet ikada saznati o mojoj malnekosti, znaci isplati se metkovati za raju... :thumbup:
Last edited by essex on 03/07/2009 16:33, edited 1 time in total.
lesinar_banjaluka

#408 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by lesinar_banjaluka »

@and...poceo si dobro sa odgovorom...al kad dodjes do zlocina onda puknes...(ne osporavam odgovor )

@nokia - zahvaljujem na konstuktivnoj diskusiji...

nikad nisam rekao da sam KATEGORICKI UBEDJEN U SVOJe MISLJENJE,ILI DA JE TO NEKI AKSIOM ! ali ne mogu prihvatiti ni tudja misljenja o agresiji,kad jos nista nije dokazano na sudu !slazem se da je to stvar pravnika !
tuzbu je 1993. godine podnio tada legalni organ drzave medjunarodnom sudu pravde
- pitanje,jel moguce u ovoj drzavi postojati legalan organ,bez srba? ako smo sva 3 naroda konstitutivna? nemoj misliti da ja pokusavam sad osporiti optuznicu,ili pravo za istinu..vec me samo zanima,da li je to po zakonu?

agresija je postala pravni pojam tek 2001. godine i to na skroz drugom medj. sudu koji se zove Medj. krivicni sud, a ne Medj. sud pravde - zasto bosna ne podigne ovde optuznicu,ako je sve crno na belo? ne vidim problem

druga stvar,kad smo kod pravnih pojmova...jel po tebi agresija ulazak HVO trupa na podrucje drzave bih ? nije bitno protiv koga su ratovali,cinjenica je da su bili tu ?primer. oko mrkonjica..... nista ne izmisljam...jednostavno,cesto gledam HRT,imao sam prilike gledati dokumentarce o bljesku i oluju,tako da otvoreno pricaju,kako su dosli do banja luke,i tu stali,zbog amerikanaca ...

@ essex,sa tobom sam zavrsio raspravu... i mogu samo reci,hvala bogu da postoji RS,da ne moram gledati i slusati likove kao sto si ti...

*** sad tek procitah ovaj drugi essexov post... pa da zavrsimo ovu raspravu...
prvo...zivi bili pa videli tu novu tuzbu !

drugo...ne znam o kakvoj gradjanskoj drzavi pricas,kad otvoreno pricas da srbi trebaju spasiti i sebe i ostale muke,te si pucati u glavu ... ( da li je zlocin,opravdanje za novi zlocin,pravno? )

taj argument da si ratovao sa srbima ,to nista ne znaci,ja cu ti naci muslimane koji su ratovali na srpskoj strani..za sta,za RS !zasto?jer su mislili da je to ispravno...

mislim da je u ovom momentu glavni kocnicar eu puta...bas "covek kao ti " ( sa bilo koje strane dolazio)

i nemam pojma ,odakle ti te nebuloze,da BIH ne moze uci u EU sa entitetima...vec sam rekao,moraju se neke stvari izmeniti,ali to je cisto kozmeticke prirode ! ( ako nisam dobar sa medjunarodnim pravom ili krivicnim,bar znam o EU integracijma i zahtevima,ubedjen sam VISE OD TEBE)

drugo..da se probudis iz zablude...DEMOKRATIJA NE POSTOJI NIGDE NA SVETU,VERUJ MI !!!!
Last edited by lesinar_banjaluka on 03/07/2009 16:46, edited 2 times in total.
essex

#409 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

lesinar_banjaluka wrote: @ essex,sa tobom sam zavrsio raspravu... i mogu samo reci,hvala bogu da postoji RS,da ne moram gledati i slusati likove kao sto si ti...
ma znam, eno i muadib kojeg ti razumijes ima isti problem a to je da se vas dvojica razumijete a i da vas ja razumijem i vi razumijete da vas ja razumijem pa zato i ne zelite da raspravljate nego se distancirate..ali nevidim kako ce ti to pomoci jer nismo na banjaluka forumu gdje bih ja nestao vec kod prvog posta...idemo dalje, idemo dalje... :D

ps
neznam kojem se bogu klanjas pa da mu se zahvaljujes za oteti vilajet...taj tvoj bog uvijek ima prednost jer zapocne, ali na kraju onajkojividisve sve dovede u svoj red, tako da se ja ne bojim da ce oteti vilajet zaziviti, samo treba da oni koji vjeruju u dobro i pomognu onomkojividisve kao sto su oni koji su pomogli onome koji misli da je bog da je stvori...samo polako, sve ide svojim putem...
nokia6170

#410 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by nokia6170 »

lesinar_banjaluka wrote:

nikad nisam rekao da sam KATEGORICKI UBEDJEN U SVOJe MISLJENJE,ILI DA JE TO NEKI AKSIOM ! ali ne mogu prihvatiti ni tudja misljenja o agresiji,kad jos nista nije dokazano na sudu !slazem se da je to stvar pravnika !
tuzbu je 1993. godine podnio tada legalni organ drzave medjunarodnom sudu pravde
- pitanje,jel moguce u ovoj drzavi postojati legalan organ,bez srba? ako smo sva 3 naroda konstitutivna? nemoj misliti da ja pokusavam sad osporiti optuznicu,ili pravo za istinu..vec me samo zanima,da li je to po zakonu?

agresija je postala pravni pojam tek 2001. godine i to na skroz drugom medj. sudu koji se zove Medj. krivicni sud, a ne Medj. sud pravde - zasto bosna ne podigne ovde optuznicu,ako je sve crno na belo? ne vidim problem

druga stvar,kad smo kod pravnih pojmova...jel po tebi agresija ulazak HVO trupa na podrucje drzave bih ? nije bitno protiv koga su ratovali,cinjenica je da su bili tu ?primer. oko mrkonjica..... nista ne izmisljam...jednostavno,cesto gledam HRT,imao sam prilike gledati dokumentarce o bljesku i oluju,tako da otvoreno pricaju,kako su dosli do banja luke,i tu stali,zbog amerikanaca ...

drugo..da se probudis iz zablude...DEMOKRATIJA NE POSTOJI NIGDE NA SVETU,VERUJ MI !!!!
ti posto nisi pravnik moras da znas da su pojmovi kao sto su legalnost, legitimnost, pravda i pravicnost razliciti pojmovi.

legalno je sve ono sto je uradjeno u skladu da domacim i medjunarodnim pravom. tadasnja tuzba je podnesena u skladu sa domacim pravom medj. priznate drzave bosne i hercegovine, a takodje i u skladu sa medjunarodnim pravom, koju je rbih podnijela kao clanica UN-a...a sto je potvrdio i Dejt. mir. sporazum koji su i predstavnici Srba kao RS potpisali..znaci RS se 1995. godine saglasio da je tuzba podnesena legalno...smao RS to nikad nije objasnio svojim gradjanima, ali nista cudno jer je ta ista RS vristala punih 12 godina da se u Srebrenici nije desio genocid.

sto se tice Hrvatske i agresije..to sam vec ranije pisao...ono sto je hrvatska vojska radila na teritoriji bosne i hercegovine odgovara definiciji agresije sve do momenta kada su tudjan (ispred hrvatske) i alija (ispred bosne) potpisali 1994. godine sporazum o vojnoj saradnji..i tada agresije hrvatske na bih prestaje, jer bitan element agresije je da drzava nije dala saglasnost nekojd rugoj drzavi da njene vojne formacije borave na teritoriji te drzave. zato je SRJ vrsila agresiju od 1992-1995. godine na Bosnu i Hercegovinu jer vojska SRJ (Srbije) nije imala odobrenje RBIH da boravi na teritoriji Bosne i Hercegovine...a Hrvatska je vrsila agresiju na BiH do potpisivanja spomenutog sporazuma.

dakle, odgovor na tvoje pitanje u vezi sa bljeskom i olujom...odgovor je da Hrvatska nije vrsila agresiju jer se to desavalo nakon potpisanog sporazuma izmedju dvije drzave, te je HV imala legalitet boravka u BiH....sve prije tog sporazuma jeste agresija Hrvatska na BiH.

a sto se tice odgovora na pitanje za tuzbu za agresiju nakon 2001. godine, odgovor je jednostavan...taj Medj. krivicni sud je nadlezan za dogadje nastale nakon stupanja na snagu statuta tog suda, dakle nakon 2001. godine, a agresija Srbije na Bosnu je izvrsena prije tog datuma..dakle taj novi sud nema vremensku nadleznost da se bavi tim pitanjem.

p.s. ja bi te samo zamolio da ne brkas pojmove kod tuzbi..ovdje se ne radi da neko tuzi Srbe ili za bilo sta, jer agresiju vrsi drzava nad drzavom, a ne narod nad narodom....isto tako i sam Medj. sud pravde je rekao da je genocid u Srebrenici izvrsila vojska i policija RS, a ne Srbi...malo je samo problematicno sto se Srbi, pogotovo bh Srbi vole poistovjecivati sa institucijama, pa onda cesto dodje do zabuna...odatle recimo kada neko kaze da je RS genocidna, odmah se to tumaci da je receno da su Srbi genocidni..ali to nije tacno.

pazi recimo ovo...ako idemo logikom srba da ako neko kaze da je RS genocida i da to automatski govori da su i Srbi genocidni..onda dodjemo do toga da su automatski i Bosnjaci i Hrvati genocidni..posto u Ustavu RS-a pise da je RS entitet u vlasnistvu Srba, Bosnjaka i Hrvata...a ne samo Srba ;-) naravno to je neispravna logika...jer sistem moze biti odgovoran, a gradjani ne mogu.
essex

#411 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

lesinar_banjaluka wrote:
drugo, pozivi kako hoces i zelis barem do te tuzbe, jer poslije presude vise nece biti kako ti hoces i zelis...
lesinar_banjaluka wrote: drugo...ne znam o kakvoj gradjanskoj drzavi pricas,kad otvoreno pricas da srbi trebaju spasiti i sebe i ostale muke,te si pucati u glavu ... ( da li je zlocin,opravdanje za novi zlocin,pravno? )
ocito je da citas ono sto ti odgovara...svakom normalnom je jasno da ti kao bh velikosrbin trebas da se metkujes i tako udjes u historiju kako i zasluzujes. tvoj opstanak je negiranje gradjanske Republike, samoupucavanje je barem garant jedinog dobrog cina koji ce vam biti zabiljezen za buduca pokoljenja. ja nevidim u mome postu da sam zahtijevao od srba da se metkuju, to bi mene oznacilo kao fasistu a ja to nisam...i na koji zlocin mislis, pa kada los covijek odluci da sebi oduzme zivot on je samo olaksao svima oko njega bolji zivot, gdje je tu zlocin?
lesinar_banjaluka wrote: taj argument da si ratovao sa srbima ,to nista ne znaci,ja cu ti naci muslimane koji su ratovali na srpskoj strani..za sta,za RS !zasto?jer su mislili da je to ispravno...
i prije je kroz historiju 'ajducije bilo raznih naroda koji su bas zbog rastalivanja plijena posli tim putem, necudi me kao ni edo cetnik sa grbavice u toku rata...da li im to daje pravnu podlogu ili ih svrstava u odmetnike?
lesinar_banjaluka wrote: mislim da je u ovom momentu glavni kocnicar eu puta...bas "covek kao ti " ( sa bilo koje strane dolazio)
nazalost, malo je ovakvih kao ja tako da mi i nemozemo biti kocnicari nicega a pogotovo daytonijade, dvije sake jade jer nas nema ni u jednom odlucivackom tijelu, pa ni u savjetodavnom, a da nas je vise tamo bosna bi vec odavno bila u evropi...
lesinar_banjaluka wrote: i nemam pojma ,odakle ti te nebuloze,da BIH ne moze uci u EU sa entitetima...vec sam rekao,moraju se neke stvari izmeniti,ali to je cisto kozmeticke prirode ! ( ako nisam dobar sa medjunarodnim pravom ili krivicnim,bar znam o EU integracijma i zahtevima,ubedjen sam VISE OD TEBE)
ok, ako je tako i ako su samo sitnice i kozmeticke prirode cudi me da je zapelo bas na sminki...to mi nekako izgleda kao paris hilton prije izlaska, ova haljina ili one cipele, koji ruz i koje sjenilo, pa ipak paris se prije odluci za to (a znamo zene po tom pitanju, pogotovo jednu kao paris koliko im treba za tako nesto) i odluduje svoju noc u klubu a eto mi se nemozemo dogovoriti kako nasminkani da udjemo u evropu...hej, izaberite je za koordinatora uaska u evropu ako je samo do sminke...
ne bulazni, i sam znas da je postojanje i nacin nastanka otetog vilajeta jedna od glavnih kocnica jer evropa ne zeli da im se time unosi nesto sto ce potencirati recimo i samo pomenimo baske u francuskoj i spaniji i ti to svjesno negiras...
lesinar_banjaluka wrote: drugo..da se probudis iz zablude...DEMOKRATIJA NE POSTOJI NIGDE NA SVETU,VERUJ MI !!!!
demokratija ima svoje razlicite stepene svugdje u svijetu, demokratija kakvu ti hoces da prikazes da nepostoji je ona iz udzbenika i takva niikada nece postojati, medjutim, dnasnji stepen demokratije u jednoj drzavi koja se zaniva na segragaciji jasno govori i o stepenu te demokratije i jasno pokazuje da se taj stepen mora podizati za dobrobit sviju a na ustrb otetog vilajeta, ali to je vec odavno bilo zapisano samim nastankom istoga...
vee-jay

#412 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by vee-jay »

lesinar_banjaluka wrote: 1) taj argument da si ratovao sa srbima ,to nista ne znaci,ja cu ti naci muslimane koji su ratovali na srpskoj strani..za sta,za RS !zasto?jer su mislili da je to ispravno...

2) DEMOKRATIJA NE POSTOJI NIGDE NA SVETU,VERUJ MI !!!!
1) napisi mi ime i prezime i ja cu ti napisati razlog (ako govorimo o banjalucanima). mlad si, premlad, ispran ti je mozak i nemas pojma. ti ne znas ni ko je radic ni ko je brdjanin a plavsicku znas kao jednu finu gospodju, baku. muslimani i hrvati su za vrijeme rata hapseni po stanovima (dok su ih imali), podrumima, ulicama jedan dan, drugi dan su bili bacani na prve linije, pa pucaj / tj. kopaj rovove. a ako ne pucas zna se. tj. jedan dio njih, drugi dio je znao zavrsiti na nekim sasvim drugim mjestima. onim oko banja luke (if you know what i mean?!?), trece je znao progutati mrak.

-> sve napisano -> dozivljeno.

2) Ti od demokratije poznajes samo rijec. Ali neka, vazno je da ti je ekavica bolja nego u beogradjana. :wink:
exliberal

#413 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by exliberal »

samo jedno pitanje

uporno se kroz razne diskusije spominje da ce se srbija opet tuzit medjunardonom sudu ( da se razumjemo zaboli me racku za srbijom)
sad postavljam pitanje ko ce to da tuzi srbiju....bosna i hercegovina ?...srbi iz rs na to nece nikad pristat znaci nemoze bez saglasnosti sva tri naroda....bosnjaci samostalno ? ...onda nece biti tuzba jedne drzave prema drugoj....neko ce da reaktivira staru tuzbu...nemoze bez saglasnosti cijele drzave....molio bih da mi to jednostavno objasnite kako je to izvodivo...
eh da i bosna je na koljenima odavno....ekonomski... a kad nema para politika je samo sviranje kurcu
ld

#414 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by ld »

lesinar_banjaluka wrote:@and...poceo si dobro sa odgovorom...al kad dodjes do zlocina onda puknes...(ne osporavam odgovor )

@ essex,sa tobom sam zavrsio raspravu... i mogu samo reci,hvala bogu da postoji RS,da ne moram gledati i slusati likove kao sto si ti...

drugo...ne znam o kakvoj gradjanskoj drzavi pricas,kad otvoreno pricas da srbi trebaju spasiti i sebe i ostale muke,te si pucati u glavu ... ( da li je zlocin,opravdanje za novi zlocin,pravno? )

taj argument da si ratovao sa srbima ,to nista ne znaci,ja cu ti naci muslimane koji su ratovali na srpskoj strani..za sta,za RS !zasto?jer su mislili da je to ispravno...[/b]

mislim da je u ovom momentu glavni kocnicar eu puta...bas "covek kao ti " ( sa bilo koje strane dolazio)

i nemam pojma ,odakle ti te nebuloze,da BIH ne moze uci u EU sa entitetima...vec sam rekao,moraju se neke stvari izmeniti,ali to je cisto kozmeticke prirode ! ( ako nisam dobar sa medjunarodnim pravom ili krivicnim,bar znam o EU integracijma i zahtevima,ubedjen sam VISE OD TEBE)

to sto si napisao,je laz
vecina muslimana sto su ratovali za rs,mada se ugalvnom radi o manjim brojevima,su ljudi koji su mobilisani od strane vrs
gdje su oni bili na linijama,iza njih je uvijek bila postavljena vojna policija ili neka vasa ,,specijalana,, jedinica,tako ako ,,balije,, se povuku da ih ovi mogu u tome sprijeciti
i uvijek je tu bila prijetnja njihovim porodicama ukoliko bi prebjegli na nasu stranu

srbi su bili glavni u bosni od kraja 1 svj rata,i taj period dominacije u svakom segmentu se itekako osjetio i nakon 2 svj rata
ucitelji,nastavnici,profesori,vojna oficirska lica,obavjestajna sluzba,milicija,preduzeca u svemu tome ste vi imali povlastni polozaj

ta vremena su prosla,nakon dugo vremena bosnjaci postaju faktor u bosni
ljudi iz dijspore se vracaju,otvaraju firme,zaposljavaju radnike,studenti odlaze vani,studiraju i vracaju se nazad,sada smo 55% u bosni i hercegovini

kod vas je drugacije,mladi odlaze i malo ko se vraca,niti zele da se vrate,tako za 20 do 30 godina rs ce se sama ukinuti,jer nece biti stanovnsitva dovoljno da se napravi jedna dobra carsija,natalitet da ne spominjem
kad vidim sta ti pises i kako razmisljas i jos se hvalis kako si sirokih pogleda na zivot i slicno,i drago mi je sto se ovo desava
ti sam sebe lazes,lazes nas i ti znas da mi znamo da ti lazes,ali opet djaba,ti nastavljas po svome
ti vrlo dobro znas da je srbija slala ljude,oruzje,novac i sve ostalo srbima u bosni,ti si vidjao po banja luci srbijance i raznorazne rumunske,ruske,bugurske doborovoljce,svi vi znate istinu,ali samo lazete,lazeste jos od kosova
dobrica jednom rece,da srbi kreativno lazu i time dokazuju svoj patriotizam,fuj...
essex

#415 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

vidis lesinaru kako ljudi koji znaju sta im se desavalo i zbogradi cega su bili u toj vojsci polako i jasno izlaze sa istinom, istina koja ce jednostavno zbrisati oteti vilajet jer je i nastao na lazima i na lazima se i odrzava...rekoh ti, samo polako...
kiky

#416 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by kiky »

bih nije na koljenima ...
samo je čučnula i sprema se da skoči ...
:-D :bih:
exliberal

#417 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by exliberal »

ld wrote: to sto si napisao,je laz
vecina muslimana sto su ratovali za rs,mada se ugalvnom radi o manjim brojevima,su ljudi koji su mobilisani od strane vrs
gdje su oni bili na linijama,iza njih je uvijek bila postavljena vojna policija ili neka vasa ,,specijalana,, jedinica,tako ako ,,balije,, se povuku da ih ovi mogu u tome sprijeciti
i uvijek je tu bila prijetnja njihovim porodicama ukoliko bi prebjegli na nasu stranu

srbi su bili glavni u bosni od kraja 1 svj rata,i taj period dominacije u svakom segmentu se itekako osjetio i nakon 2 svj rata
ucitelji,nastavnici,profesori,vojna oficirska lica,obavjestajna sluzba,milicija,preduzeca u svemu tome ste vi imali povlastni polozaj

ljudi iz dijspore se vracaju,otvaraju firme,zaposljavaju radnike,studenti odlaze vani,studiraju i vracaju se nazad,sada smo 55% u bosni i hercegovini

kod vas je drugacije,mladi odlaze i malo ko se vraca,niti zele da se vrate,tako za 20 do 30 godina rs ce se sama ukinuti,jer nece biti stanovnsitva dovoljno da se napravi jedna dobra carsija,natalitet da ne spominjem
kad vidim sta ti pises i kako razmisljas i jos se hvalis kako si sirokih pogleda na zivot i slicno,i drago mi je sto se ovo desava
ti sam sebe lazes,lazes nas i ti znas da mi znamo da ti lazes,ali opet djaba,ti nastavljas po svome
ti vrlo dobro znas da je srbija slala ljude,oruzje,novac i sve ostalo srbima u bosni,ti si vidjao po banja luci srbijance i raznorazne rumunske,ruske,bugurske doborovoljce,svi vi znate istinu,ali samo lazete,lazeste jos od kosova
dobrica jednom rece,da srbi kreativno lazu i time dokazuju svoj patriotizam,fuj...
samo kratko pitanje jel ovo isto vazi za srbe koji su bili mobilisani u arbih?
essex

#418 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

exliberal wrote:

ovi sto su sa mnom bili nikada nisu imali specijalce iza sebe (nas) tako da se nemoze povlaciti paralela niti im je ko prjetio porodicama...koliko ih je zbrisalo s linije a porodice im nisu dirane i tu je osnovna razlika.
ld

#419 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by ld »

exliberal wrote:

srba koji su se dobrovoljno prijavili u armiju bih da brane bosnu od cetnika je sigurno mnogo,mnogo puta vise nego bosnjaka koji su se dobrovoljno prijavili u vojsku repubilike srpske
salihh

#420 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by salihh »

samo kratko... komandiri dva voda u mojoj jedinici su bili srbi... nisu mobilisani, a jedinica je bila borbena... a bilo ih (srba) je mnogo, nazalost je od sredine 1993 politika jace usla u redove armije...
ld

#421 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by ld »

salihh wrote:samo kratko... komandiri dva voda u mojoj jedinici su bili srbi... nisu mobilisani, a jedinica je bila borbena... a bilo ih (srba) je mnogo, nazalost je od sredine 1993 politika jace usla u redove armije...
slavisa sucur je dobio zlatnog ljiljana,ako se ne varam.nisandjija na T-55.
mnogo srba se borilo dobrovoljno u armiji bih i hvala im na tome,to su pravi ljudi
kao i jovan divjak,covjek koji je zaduzio sve bosnace i hercegovce i ja se nadam da ce za njegovog zivota mu digniti spomenik
osa

#422 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by osa »

pustite šta je bilo, treba vidjeti šta će biti.

Uvod u raspad BiH po modelu SFRJ!?

SARAJEVO – Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Remzija Kadrić i Adem Huskić uputili su danas saopćenje za medije o, kako navode, podudarnosti dogovora „prudske trojke“ i komunikea Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u vezi državne imovine:

Prudska trojka (Tihić, Dodik i Čovič), 26.01.2009. god. u Banja Luci dogovorila je diobu državne imovine, putem Sporazuma, na slijedeći način:

„Imovina koja je predmet Zakona o državnoj imovini Bosne i Hercegovine, jeste imovina Bosne i Hercegovine koja će se shodno Sporazumu koji je sastavni dio Zakona podijeliti između institucija Bosne i Hercegovina, entiteta, kantona, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i općina.“

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira 29. i 30.06.2009. godine u Sarajevu po istom pitanju zaključili su:

„Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je pozvao lidere političkih stranaka da se konstruktivno angažiraju na postizanju koncenzusa u vezi sa principima i kriterijima, koji će se uključiti u sporazum između vlada kojim će se riješiti vlasnička prava države i drugih nivoa vlasti, i kojim će se Komisija za državnu imovinu BiH voditi u izradi nacrta zakona u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir.“

Dana, 24.10.2001. godine u Beču, sklopljen je Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ u kojem stoji:

„Nepokretna državna imovina bivše SFRJ koja se nalazila na teritoriju bivše SFRJ će pripasti državama nasljednicama na čijem se teritoriju ta imovina nalazi. Vidljiva pokretna državna imovina bivše SFRJ koja se nalazila na teritoriju bivše SFRJ će pripasti državi nasljednici na čijem se teritoriju ta imovina nalazila onog dana kada je ona proglasila nezavisnost“.

Znači li ovakva podudarnost stavova da neki politički akteri u Bosni i Hercegovini i dio međunarodne zajednice pokušavaju protežirati potpisivanje novog sporazuma o državnoj imovini, koji bi u suštini značio unutarnju sukcesiju Bosne i Hercegovine, slično modelu sukcesije bivše SFRJ?, zaključeno je u priopćenju.
ld

#423 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by ld »

osa
sta ti mislis,kao strateg i analiticar,da li se bosna moze podjeliti mirnim putem???
da li ce hrvati traziti posavinu ili su je halalili srbima????
i sta ce hrvatski korpus sa srednjom bosnom,ako se bude djelilo,da li ce traziti i te opcine da pripadnu tom trecem entitetu i koje bi to opcine bile???
essex

#424 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

osa wrote:
Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira 29. i 30.06.2009. godine u Sarajevu po istom pitanju zaključili su:

„Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je pozvao lidere političkih stranaka da se konstruktivno angažiraju na postizanju koncenzusa u vezi sa principima i kriterijima, koji će se uključiti u sporazum između vlada kojim će se riješiti vlasnička prava države i drugih nivoa vlasti, i kojim će se Komisija za državnu imovinu BiH voditi u izradi nacrta zakona u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir.“
Dana, 24.10.2001. godine u Beču, sklopljen je Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ u kojem stoji:

„Nepokretna državna imovina bivše SFRJ koja se nalazila na teritoriju bivše SFRJ će pripasti državama nasljednicama na čijem se teritoriju ta imovina nalazi. Vidljiva pokretna državna imovina bivše SFRJ koja se nalazila na teritoriju bivše SFRJ će pripasti državi nasljednici na čijem se teritoriju ta imovina nalazila onog dana kada je ona proglasila nezavisnost“.
ok, u cemu ti vidis slicnosti u ova dva paragrafa?...a ja sam ti boldirao osnovnu razliku koja je bitna...
salihh

#425 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by salihh »

silajdzic je u pravu sto se ovoga tice i treba ga do kraja podrzati po ovom pitanju
Post Reply