Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BlooQ.

#401 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

BHF_Manijak wrote:Ko je jos uspio na kraj sa zenskom u diskusiji gornji izaci?! :D :P nisam odustao a nit sam bio u nekoj misiji,kako je ti fino nazva,nego fakat nemam snage se u krug vrtit oko nekih pitanja na koje ne mogu da ti odgovor,reko sam,ne morate na FIN ali brate sa Bugarijem na kafu u Dajre,ma ljepotra,taman malo da dusu odmorite,kahvu popijete i fino se ispricate i saznate sve sto vas zanima ;-)
ja,kakav god odgovor dao,mislim da vam nece pasati,a bojim se i da pogrijesim,pa da jos vise ne odlutate...zato ne zelim da ulazim u teza pitanja :thumbup: :bih:

ma mene muci sto ti nikada nisi imao ovakva pitanja :D koja su normalna i za vjernika i za ateistu :D normalna za jedno ljudsko bice :D
a na Bugarijevom predavanju bila ;) zaboravih ga pozvat na coffee :D
BHF_Manijak

#402 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

A ti stvarno kontas ja hajvan,moj mozak drugacije funkcionise od svih ostalih,pa mene briga,ko sam,sta sam,odakle,sto bas ovdje,u koga vjerujem,zasto,kako itd itd...sve je to Manijak kontao,citao i saznao,i sad happy do neba! :thumbup: citao prave knjige i slsuao prave ljude,Bugari je samo jedan u nizu...Zakirova predavanja dobra,Deedatova itd...malo sjeo,sam kontao i tako analizirao...shvatio bitak i postojanje,svrhu svega i konacnicu,sabrao i oduzeo i eto na rkaju ispade ovo sto jesam,volim sebe :lol: :lol: :D salim se....ali jsnije su mi mnoge stvari nego ranije,urapvo sa Hafizom o tome svemu pricao,sto vaoko,sto nije ovako,gdje je tra pravda majku mu itd...
BlooQ.

#403 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

BHF_Manijak wrote:A ti stvarno kontas ja hajvan,moj mozak drugacije funkcionise od svih ostalih,pa mene briga,ko sam,sta sam,odakle,sto bas ovdje,u koga vjerujem,zasto,kako itd itd...sve je to Manijak kontao,citao i saznao,i sad happy do neba! :thumbup: citao prave knjige i slsuao prave ljude,Bugari je samo jedan u nizu...Zakirova predavanja dobra,Deedatova itd...malo sjeo,sam kontao i tako analizirao...shvatio bitak i postojanje,svrhu svega i konacnicu,sabrao i oduzeo i eto na rkaju ispade ovo sto jesam,volim sebe :lol: :lol: :D salim se....ali jsnije su mi mnoge stvari nego ranije,urapvo sa Hafizom o tome svemu pricao,sto vaoko,sto nije ovako,gdje je tra pravda majku mu itd...

ma volimo i mi tebe makar navijao za Sarajevo :D
BHF_Manijak

#404 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

BlooQ. wrote:
BHF_Manijak wrote:A ti stvarno kontas ja hajvan,moj mozak drugacije funkcionise od svih ostalih,pa mene briga,ko sam,sta sam,odakle,sto bas ovdje,u koga vjerujem,zasto,kako itd itd...sve je to Manijak kontao,citao i saznao,i sad happy do neba! :thumbup: citao prave knjige i slsuao prave ljude,Bugari je samo jedan u nizu...Zakirova predavanja dobra,Deedatova itd...malo sjeo,sam kontao i tako analizirao...shvatio bitak i postojanje,svrhu svega i konacnicu,sabrao i oduzeo i eto na rkaju ispade ovo sto jesam,volim sebe :lol: :lol: :D salim se....ali jsnije su mi mnoge stvari nego ranije,urapvo sa Hafizom o tome svemu pricao,sto vaoko,sto nije ovako,gdje je tra pravda majku mu itd...

ma volimo i mi tebe makar navijao za Sarajevo :D

pu pu pu,sve samo to ne!! :D :P
ljubav_aha

#405 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

BlooQ. wrote:
BHF_Manijak wrote:Ko je jos uspio na kraj sa zenskom u diskusiji gornji izaci?! :D :P nisam odustao a nit sam bio u nekoj misiji,kako je ti fino nazva,nego fakat nemam snage se u krug vrtit oko nekih pitanja na koje ne mogu da ti odgovor,reko sam,ne morate na FIN ali brate sa Bugarijem na kafu u Dajre,ma ljepotra,taman malo da dusu odmorite,kahvu popijete i fino se ispricate i saznate sve sto vas zanima ;-)
ja,kakav god odgovor dao,mislim da vam nece pasati,a bojim se i da pogrijesim,pa da jos vise ne odlutate...zato ne zelim da ulazim u teza pitanja :thumbup: :bih:

ma mene muci sto ti nikada nisi imao ovakva pitanja :D koja su normalna i za vjernika i za ateistu :D normalna za jedno ljudsko bice :Da na Bugarijevom predavanju bila ;) zaboravih ga pozvat na coffee :D
BHF_Manijak,jes' procit'o :)

da ti sutra dijete umre,garant ne bi ostao ravnodusan :!:
MoHiKaNaC

#406 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Evo jedan interesantan citat:

"... Tijela bića koja je Allah stvorio nisu ništa drugo do nepostojanje... Sve je to stvorio na nivou emocije i mašte (percepcije)... Postojanje svemira je na nivou emocije i mašte, ne na nivou materije... U pravom smislu, vani (u vanjskom svijetu) ne postoji ništa, osim Allaha."

Imam Rabbani

I onda jedan veoma tendenciozan zakljucak:

Zajedno sa onim što smo do sada izložili, postignuta je kategoričnost da u biti ne postoji "trodimenzijalno mjesto", da je to jedna predrasuda apsolutno zasnovana na percepcijama i da se cijeli život odvija u "neprostoru". Tvrditi suprotno ovome predstavlja praznovjerje koje je daleko od razuma i nauke, pošto ne postoji niti jedan valjan dokaz o fizičkom postojanju Svijeta.

Ova situacija ruši prvu hipotezu koja predstavlja osnovu materijalističke filozofije. Ova hipoteza pretpostavlja da je materija apsolutna i neuništiva. Druga materijalistička hipoteza je hipoteza po kojoj je i vrijeme apsolutno i beskonačno, a što je, također, praznovjerje kao i prva hipoteza.

Citali su vjerovatno mnogi Yahyu i njegovu teoriju o nepostojanju materije i apsolutnosti dusa i Boga kao kreatora konstantne percepcije usmjerene prema dusama koje na taj nacin dobijaju sliku ''materijalnog''. Ovo je samo jedan mali dio iz jedne od njegovih knjiga.

Nesto slicno Matrixu...
BHF_Manijak

#407 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Ljubav_aha,ne bi ravnodusan,toliko nisam hladan,ali vladm se prema onome Inna lillahi,we inna ilejhi radzi`un!! :wink: nadam se da znas prevod,ako ne:"Svi mi allahovi i doista se samo svi vracamo!",kad tad!ne bi sigurno bogohulio nit panicio,aj sto eni,sto ovako.... :wink: tebi to nepojmljivo?!postoje razliciti stepeni imana....
ljubav_aha

#408 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

moze li se pisati o relgiji sa mnimumom koristenaj necije teorije i filozifije ,toje doslovno pranje mozga
BHF_Manijak

#409 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Meni to il Mohikancu?!
ljubav_aha

#410 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

mohikancu :-)
BHF_Manijak wrote:Ljubav_aha,ne bi ravnodusan,toliko nisam hladan,ali vladm se prema onome Inna lillahi,we inna ilejhi radzi`un!! :wink: nadam se da znas prevod,ako ne:"Svi mi allahovi i doista se samo svi vracamo!",kad tad!ne bi sigurno bogohulio nit panicio,aj sto eni,sto ovako.... :wink: tebi to nepojmljivo?!postoje razliciti stepeni imana....
BHF_Manijak,tzv. bogohuljenje nema veze u mojim postovima,iako sam svjesna da ce mnogi upravo tako shvatiti :)

nije meni nepojmljivo sto smo svi mi Alahovi,vec mi nije jasna Njegova pravda na ovom svijetu :)

meni je savjest cista,jer sam iskrena prema Bogu :)
BlooQ.

#411 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

skolarac wrote:
ljubav_aha je napisao/la:
BHF_Manijak,ne interesira me zivot na ahiretu,mene zanima zivot koji sad zivimo,no,i, dalje molim i zelim jodnostavan odgovor:sto je svrha Bozije pravde na ovom svijetu
Allah dz.s. nam je objasnio dobro i zlo,po Njegovim porukama u Objavama sto ih je slao covjecanstvu,covjek je ovde na ispitu.E sad da On primjeni svoju Pravdu na ovom svijetu,zivot na dunjaluku bi izgledao drugaciji,kada bi neko uradio lose djelo,Allah dz.s. bi ga kaznio odmah,i tako nebi niko vise radio losa djela.Zivot nebi imao smisla,

znaci smisao zivota je u losim djelima ili da produ nekaznjeno :D?
beautyfool

#412 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

Poslanici su prolazili kroz najveca iskusenja koje zivot moze nositi, pa su opet bili zahvalni Uzvisenom, osvrnimo se kroz sta je sve Ejub a.s prosao, u kakvim mukama je on zivio, zatim miljenik Allahov Muhammed savs kroz kakvo zivotno iskustvo je on prolazio a sve to da bi mi pouku imali, da je Allah dz.s. htio prvo bi njima podario savrsen zivot pa tek onda ostalim, kad miljenik Allahov nije bio sacuvan svih iskusenja i "nepravde" prema njemu zasto bi mi obicni ljudi bili? Sve na zemlji je Allahovo i svi cemo se jednog dana samo Njemu vratiti.

Selam a.
andrija2007

#413 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Ljubav_aha i BlooQ, jeste vala i vi neke, raspravljate se s manijakom! (Manijak, ovo je samo sala, da unesemo malo
dobrog raspolozenja na temu, ne zamjeri!) :)
bosna123

#414 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by bosna123 »

Jes' to pitar?
andrija2007

#415 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Jok, eto ti si! :)
ljubav_aha

#416 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

BlooQ. wrote:
skolarac wrote:
ljubav_aha je napisao/la:
BHF_Manijak,ne interesira me zivot na ahiretu,mene zanima zivot koji sad zivimo,no,i, dalje molim i zelim jodnostavan odgovor:sto je svrha Bozije pravde na ovom svijetu
Allah dz.s. nam je objasnio dobro i zlo,po Njegovim porukama u Objavama sto ih je slao covjecanstvu,covjek je ovde na ispitu.E sad da On primjeni svoju Pravdu na ovom svijetu,zivot na dunjaluku bi izgledao drugaciji,kada bi neko uradio lose djelo,Allah dz.s. bi ga kaznio odmah,i tako nebi niko vise radio losa djela.Zivot nebi imao smisla,

znaci smisao zivota je u losim djelima ili da produ nekaznjeno :D?
suplja prica ,kao i razlog sto Bog ne bi trebao reagovati na kaznjavanje osoba koje su uradile losa djela,prije svega ,uvijek je bilo i bit ce osoba koej zele uraditi zlo,bez obzira na rezultat,ili npr. slucja sa teroristima ili djeocm vojnicima,koji znaju da ce umrijeti,znaci,neki to rade zaista svjesno i sa jasnim ciljem :!:
ljubav_aha

#417 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

beautyfool wrote:Poslanici su prolazili kroz najveca iskusenja koje zivot moze nositi, pa su opet bili zahvalni Uzvisenom, osvrnimo se kroz sta je sve Ejub a.s prosao, u kakvim mukama je on zivio, zatim miljenik Allahov Muhammed savs kroz kakvo zivotno iskustvo je on prolazio a sve to da bi mi pouku imali, da je Allah dz.s. htio prvo bi njima podario savrsen zivot pa tek onda ostalim, kad miljenik Allahov nije bio sacuvan svih iskusenja i "nepravde" prema njemu zasto bi mi obicni ljudi bili? Sve na zemlji je Allahovo i svi cemo se jednog dana samo Njemu vratiti.

Selam a.
u Kur'an je spomenuto tacno 25 poslanika

pazi sad ovo :!:

"Osobine Poslanika
Prema islamskom mišljenju, poslanici su najbolji ljudi u svome narodu, koji ne lažu, ne čine prevare, najsavršeniji su u svom odgoju,kao i u ponašanju, najpotpunija su bića znanjem kao i djelom. Svi Poslanici su bili muškarci, bili su smrtni, ženili su se, imali djecu, imali normalne ljudske potrebe kao što je jelo i piće. Nekima od njih je bilo dato da mogu činiti mudžize, odnosno čuda."

privilegija :!: :?:

zsto su svi poslanici bili muskarci :?:
beautyfool

#418 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

ljubav_aha wrote:
beautyfool wrote:Poslanici su prolazili kroz najveca iskusenja koje zivot moze nositi, pa su opet bili zahvalni Uzvisenom, osvrnimo se kroz sta je sve Ejub a.s prosao, u kakvim mukama je on zivio, zatim miljenik Allahov Muhammed savs kroz kakvo zivotno iskustvo je on prolazio a sve to da bi mi pouku imali, da je Allah dz.s. htio prvo bi njima podario savrsen zivot pa tek onda ostalim, kad miljenik Allahov nije bio sacuvan svih iskusenja i "nepravde" prema njemu zasto bi mi obicni ljudi bili? Sve na zemlji je Allahovo i svi cemo se jednog dana samo Njemu vratiti.

Selam a.
u Kur'an je spomenuto tacno 25 poslanika

pazi sad ovo :!:

"Osobine Poslanika
Prema islamskom mišljenju, poslanici su najbolji ljudi u svome narodu, koji ne lažu, ne čine prevare, najsavršeniji su u svom odgoju,kao i u ponašanju, najpotpunija su bića znanjem kao i djelom. Svi Poslanici su bili muškarci, bili su smrtni, ženili su se, imali djecu, imali normalne ljudske potrebe kao što je jelo i piće. Nekima od njih je bilo dato da mogu činiti mudžize, odnosno čuda."

privilegija :!: :?:

zsto su svi poslanici bili muskarci :?:
Nadji mi Ajet koji navodi da su svi poslanici bili muskarci ?
Poslanika je bilo jako puno i onih poznati i onih nepoznati a poslijednji je bio Poslanik Muhammed savs po kojem je poslata poslijednja Allahova objava.
ljubav_aha

#419 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

beautyfool wrote:Nadji mi Ajet koji navodi da su svi poslanici bili muskarci ?
Poslanika je bilo jako puno i onih poznati i onih nepoznati a poslijednji je bio Poslanik Muhammed savs po kojem je poslata poslijednja Allahova objava.
znas li ti jednu osobu koja je bila zena poslanik :?:
beautyfool

#420 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

ljubav_aha wrote:
Na zalost ili na srecu ne zivjeh u tom vremenu kad je Uzviseni slao poslanike tako da licno ni jednog ne poznajem osim onih koje me je Uzviseni Allah obavijestio :)
ljubav_aha

#421 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

beautyfool wrote:
ljubav_aha wrote:
Na zalost ili na srecu ne zivjeh u tom vremenu kad je Uzviseni slao poslanike tako da licno ni jednog ne poznajem osim onih koje me je Uzviseni Allah obavijestio :)
znaci,nemas informacije o zeni poslaniku :!: :?:
BlooQ.

#422 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

ih :D zena poslanik :D pa nije ovo matrijarhat :D

nikad ih nije bilo niti ce ih biti

cisto iz razloga jer je svijet i sve monoteisticke religije androcentricne...

cak i Boga zamisljamo kao muskarca

svi svecenici su muskarci u vecini monoteistickih religija

jer drustvo utjece na religiju (priznali to mi il ne )

a ja sam da se MArija MAgdalena prizna kao 13 apostol :D
andrija2007

#423 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Joj , ne valja broj 13, donosi nesreću.
ljubav_aha

#424 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

andrija2007 wrote:Joj , ne valja broj 13, donosi nesreću.
to samo kriscani kazu :mrgreen:
ljubav_aha

#425 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

BlooQ. wrote:ih :D zena poslanik :D pa nije ovo matrijarhat :D

nikad ih nije bilo niti ce ih biti

cisto iz razloga jer je svijet i sve monoteisticke religije androcentricne...

cak i Boga zamisljamo kao muskarca

svi svecenici su muskarci u vecini monoteistickih religija

jer drustvo utjece na religiju (priznali to mi il ne )

a ja sam da se MArija MAgdalena prizna kao 13 apostol :D
dzes tako nest' rec' :lol:
Post Reply