Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
chengaba

#401 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by chengaba »

dr.Gonzo wrote:Ja bih maturantima preporucio da nista ne upisuju, nego da malo zive, odu negdje, sljakaju jednu-dvije godine, i onda odluce sta ih stvarno zanima u zivotu. Onda ce biti puno zreliji za taj studij i tu diplonu.
Ja sam ovo uradio, i ispalo da je jedna od pametnijih stvari koje sam učinio...
Samo što su me ostali što su upisivali fakultet gledali k'o da sam se navukao na hors kad im kažem da "odmaram" godinu, a sad ti isti po treći pu prvu upisuju ili mijenjaju fakultete. 8-) ..
chengaba

#402 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by chengaba »

Isidora Jesenjinova wrote:
chengaba wrote:
dr.Gonzo wrote:Ja bih maturantima preporucio da nista ne upisuju, nego da malo zive, odu negdje, sljakaju jednu-dvije godine, i onda odluce sta ih stvarno zanima u zivotu. Onda ce biti puno zreliji za taj studij i tu diplonu.
Ja sam ovo uradio, i ispalo da je jedna od pametnijih stvari koje sam učinio...
Samo što su me ostali što su upisivali fakultet gledali k'o da sam se navukao na hors kad im kažem da "odmaram" godinu, a sad ti isti po treći pu prvu upisuju ili mijenjaju fakultete. 8-) ..
A tebi ide ko halva? :D :D :D
Ide, jer sam razmislio šta ću upisati i zašto, a ne upisao političke ili ekonomiju samo da bih nešto upisao.
jeca fleetwoodmac

#403 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by jeca fleetwoodmac »

Zna li netko kada je upis primljenih na kriminalistiku ?
MOLIM HITNO !!!!
jorgan

#404 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by jorgan »

Ja vam savjetujem da dooooobro razmislite , jer cete se bezveze daviti na nekom fakuletu koji vas ne zanima , ipak je to 4 godine ,a bilo koji fax zahtijeva puno rada i truda. Ima dobrih javnih tj. drzavnih fakulteta , ali ja mislim da su privatni u mnogo vecoj prednosti u odnosu na njih . Ja sam student Americkog Univerziteta i ko god zeli da vidi sta se radi i kakva je situacija na predavanjima neka nas posjeti u UNITICU u Sarajevu , i moze slobodno doci na neko predavanje da se uvjeri kakva je situacija.
jung77

#405 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by jung77 »

bok ljudi,
idem u zagreb u srednju školu i zanima me ekonomski faks u sarajevu. pa sam htjela pitat dal netko od vas možda zna kakvi su prijemni? jesu li teški? i dal je dobar fakultet?
hvala :) :)
Vitezanin

#406 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Vitezanin »

jung77 wrote:bok ljudi,
idem u zagreb u srednju školu i zanima me ekonomski faks u sarajevu. pa sam htjela pitat dal netko od vas možda zna kakvi su prijemni? jesu li teški? i dal je dobar fakultet?
hvala :) :)
Ekonomski fakultet u Sa ti je definitivno jedan od najuređenijih po mnogim pitanjima, Sudeći po ovom što sam čitao dosad, čuo , a s obzirom da mi i sestra studira na Ekonomiji u Sa mogu ti reći da je fakultet jak.
Ona je na prijemnom imala matematiku i jezik (bosanski-hrvatski-srpski).
Moraš imati pola bodova iz oba da upadneš redovito (tako je bilo prije 2-3 godine, ne vjerujem da je danas mnogo drukčije).
Eto. :)
jung77

#407 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by jung77 »

8-) hvalaa
raspitujem se malo jer ljudi kažu da kao nejdem u Sa, a baš bi htjela ić :)
alibaba_i_30_godina

#408 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by alibaba_i_30_godina »

jung77 wrote:8-) hvalaa
Ako imas toliku zelju da ovdje studiras onda ti savjetujem da prije nego sto doneses odluku dodjes na nekoliko dana u nas grad i fakultet, upoznas se sa nekim studentima i odes na neka predavanja i vjezbe. :wink:
StupskaBitanga

#409 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by StupskaBitanga »

dada ja maturant
Ne ide mi matematika nikako guram oduvijek a volim i sviša m ise biznis i marketing i čuo sam za visoku poslovnu školu na Ekonomiji
Trebal tu matematika
jung77

#410 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by jung77 »

NeyDan wrote:
Ako imas toliku zelju da ovdje studiras onda ti savjetujem da prije nego sto doneses odluku dodjes na nekoliko dana u nas grad i fakultet, upoznas se sa nekim studentima i odes na neka predavanja i vjezbe. :wink:

hmm, oćeš reć da je bolje da nejdem?
to su kao dani otvorenih vrata jel? a trebala bih.
alibaba_i_30_godina

#411 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by alibaba_i_30_godina »

jung77 wrote:
NeyDan wrote:

hmm, oćeš reć da je bolje da nejdem?
to su kao dani otvorenih vrata jel? a trebala bih.
Ne, nikad tako nesto ne bih savjetao. Jednostavno sam rekao da je najbolje da ti dodjes i vidis svojim ocima kako je sve. Mozemo ti sad mi svi docarati kako je odlicno, ali uvijek ima nesto sto nije kako treba ... i to nije samo kod nas nego je tako bilo gdje u svijetu.

Ja sam diplomirao prije 2 godine, uskoro zavrsavam magistarski i naravno da bih svakom preporucio da upise ovaj fakultet, ne samo zato sto je najorganizovaniji u nasoj zemlji, vec i zbog drugih kvaliteta koje ne moram sada iznositi.

Sto se tice posjete fakultetu, mozes doci kada god zelis, niko te na predavanjima ne pita jesil' ili nisi student niti ti neko pregledava index.

Ukoliko budes imala jos pitanja, slobodno postavi. Mene interesuje odakle ta zelja da dodjes bas u Sarajevo, a ne npr. u Wien ili neki drugi veci grad?!
jung77

#412 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by jung77 »

Ne, nikad tako nesto ne bih savjetao. Jednostavno sam rekao da je najbolje da ti dodjes i vidis svojim ocima kako je sve. Mozemo ti sad mi svi docarati kako je odlicno, ali uvijek ima nesto sto nije kako treba ... i to nije samo kod nas nego je tako bilo gdje u svijetu.

Ja sam diplomirao prije 2 godine, uskoro zavrsavam magistarski i naravno da bih svakom preporucio da upise ovaj fakultet, ne samo zato sto je najorganizovaniji u nasoj zemlji, vec i zbog drugih kvaliteta koje ne moram sada iznositi.

Sto se tice posjete fakultetu, mozes doci kada god zelis, niko te na predavanjima ne pita jesil' ili nisi student niti ti neko pregledava index.

Ukoliko budes imala jos pitanja, slobodno postavi. Mene interesuje odakle ta zelja da dodjes bas u Sarajevo, a ne npr. u Wien ili neki drugi veci grad?!

okejj, možda i napravim neki pohod, pa da vidim kako izgleda to sve ^^
hehehe maa ne bi iznosila razlog rađe xD mislim, imam se još vremena predomislit, možda ni ne upadnem. dal su teški prijemni? ee i dal je priznat faks vani, općenito?
:)
nino90

#413 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nino90 »

ma najbolje su politicke nauke u je lova
gledaj ovih nasih politicara
jung77

#414 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by jung77 »

reni-90 wrote:ma najbolje su politicke nauke u je lova
gledaj ovih nasih politicara
hahahah mogu mislit, nije ni kod nas nešto drukčije :P
ali fala svejedno ;)
nino90

#415 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nino90 »

svassta pa stas ovdje bolje ti je u zagrebu XD
(tek sad procitah gore postove)
jung77

#416 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by jung77 »

reni-90 wrote:svassta pa stas ovdje bolje ti je u zagrebu XD
(tek sad procitah gore postove)
ma pusti ti to haha bumo videli još :D
mistek

#417 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by mistek »

Na stranici faxa imaš sve. Primejr prijemnih ovdje (iako je ovo postavljano prije 2 godine, suštinski se nije mjenjalo valjda):
http://www.efsa.unsa.ba/ss/index.php?op ... &Itemid=97
nermin9200

#418 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nermin9200 »

imal iko sa pmf - odsjek matematika? sta mislite o tome, imal ko kakva iskustva :D
Anonimna92

#419 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Anonimna92 »

Zelim da upisem arhitekturu...moze li mi neko reci nesto u vezi prijemnog i uopste nesto o studiranju...da li je tesko upasti na budzet?... hvala unaprijed
Last edited by Anonimna92 on 17/05/2011 16:47, edited 1 time in total.
zvončica5

#420 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by zvončica5 »

U potpunosti se slažem
buzzkiller

#421 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by buzzkiller »

Savjet - upisati šta želite :D
edin_kovachi

#422 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by edin_kovachi »

lako mi je to sta zelim, onda bih upisao marketing na ekonomiji, ali to svi zavrsavaju, ima li neko iskustva sa ekonomijom i tim smjerovima, kada se biraju i koji je nekako najbolji za naci posao kasnije ii po zanimljivosti ... samo ne knjigovodstvooo!
antropolog

#423 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by antropolog »

Savjet- upisi ono sto volis i ono u cemu si najbolji :D
Bloo
Globalna šefica

#424 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Bloo »

antropolog wrote:Savjet- upisi ono sto volis i ono u cemu si najbolji :D

naravno, uz to istreaži za čime je najveća potražnja na tržištu rada :)

trenutno je suficit socijalnih radnika, žurnalista i društvenjaka
slobodni armirach

#425 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by slobodni armirach »

Anonimna92 wrote:Zelim da upisem arhitekturu...moze li mi neko reci nesto u vezi prijemnog i uopste nesto o studiranju...da li je tesko upasti na budzet?... hvala unaprijed
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sto ce ti arhitektura ako mislis na budzetske jasle ko ostale ovce

nego vrijeme ti je da uzmes Partisjku knjizicu, pa poderes neki Filozofski faks u roku, stranka te ubaci na neku poziciju, itd itd
Post Reply