Putuju ljudi i po drugim zemljama a i po bosni... ne moras bas cijeli godisnji ispucati u vijetnamu.. I ne shvatam tvoje razmisljanje zasto bi ljudi otpisali 100% zemlju u kojoj su se rodili i gdje imaju familiju? Jeli to po tebi uopste normalno?Black swan wrote: i zašto porodično dolazite u BiH... ok da vidite rodbinu sve to stoji...ali kad možete u koreju japan singapur kambodžu vijetnam ognjenu zemlju i sve ostale privlačne destinacije... svake godine po jedna
zašto dolaziti vamo![]()
uživajte
Djeca u dijaspori
-
pearlica
#401 Re: Djeca u dijaspori
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#402 Re: Djeca u dijaspori
Mah drugarice neputuju. Mal je to broj. Koliko nase raje poznajem (u DK) i nemogu na nikoga da uprem prstom da je bio negdje van Europe. Poneko otisao u Francuski, Spaniju, Grcku, Britaniju i to je to. Kao prvo 3/4 nema ima i dan danas BiH pasos. Od te samo Bog zna koliko ih nikad nece moci dobiti Danski. Za razliku od ljudi iz BiH in samo imaju boravisnu dozvolu u DK i prava na poneke beneficije. Nista vise.pearlica wrote:Putuju ljudi i po drugim zemljama a i po bosni... ne moras bas cijeli godisnji ispucati u vijetnamu.. I ne shvatam tvoje razmisljanje zasto bi ljudi otpisali 100% zemlju u kojoj su se rodili i gdje imaju familiju? Jeli to po tebi uopste normalno?Black swan wrote: i zašto porodično dolazite u BiH... ok da vidite rodbinu sve to stoji...ali kad možete u koreju japan singapur kambodžu vijetnam ognjenu zemlju i sve ostale privlačne destinacije... svake godine po jedna
zašto dolaziti vamo![]()
uživajte
-
pearlica
#403 Re: Djeca u dijaspori
E ako su svi nasu u danskoj takvi kakve ih opisujesZviz wrote:Mah drugarice neputuju. Mal je to broj. Koliko nase raje poznajem (u DK) i nemogu na nikoga da uprem prstom da je bio negdje van Europe. Poneko otisao u Francuski, Spaniju, Grcku, Britaniju i to je to. Kao prvo 3/4 nema ima i dan danas BiH pasos. Od te samo Bog zna koliko ih nikad nece moci dobiti Danski. Za razliku od ljudi iz BiH in samo imaju boravisnu dozvolu u DK i prava na poneke beneficije. Nista vise.pearlica wrote:Putuju ljudi i po drugim zemljama a i po bosni... ne moras bas cijeli godisnji ispucati u vijetnamu.. I ne shvatam tvoje razmisljanje zasto bi ljudi otpisali 100% zemlju u kojoj su se rodili i gdje imaju familiju? Jeli to po tebi uopste normalno?Black swan wrote: i zašto porodično dolazite u BiH... ok da vidite rodbinu sve to stoji...ali kad možete u koreju japan singapur kambodžu vijetnam ognjenu zemlju i sve ostale privlačne destinacije... svake godine po jedna
zašto dolaziti vamo![]()
uživajte
Ja sto znam nasih ljudi (govorim o osobama od 20 do 40 god) svi konstantno negdje putuju
Sad sam se sjetila... nisu u pravu. Drugarica je imala momka u dk, nas momak ako nije neki doktor nauka ili prof ili nesto nema gdje nisu putovali...
Last edited by pearlica on 01/08/2013 23:02, edited 1 time in total.
-
NeenaSa
#404 Re: Djeca u dijaspori
Black swan wrote:zavidim vam što ste u normalnim i sređenim državama i ne znam šta radite na ovom forumu![]()
![]()
![]()
i zašto porodično dolazite u BiH... ok da vidite rodbinu sve to stoji...ali kad možete u koreju japan singapur kambodžu vijetnam ognjenu zemlju i sve ostale privlačne destinacije... svake godine po jedna
zašto dolaziti vamo![]()
uživajte
Ti i edu , braca po inicijativi
Idi bre
P.s. Obidju se i druge destinacije.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#405 Re: Djeca u dijaspori
TheMule wrote:Ljudi dolaze u svoju domovinu, ne da su kurce. BlackSwan mozes li malo odahnuti dosadan si u pm
domovina je tamo gdje plaćaš porez
ljubav između nas i vas je u tome što vi liječite svoju savijest slanjem koje stoje eurića svojoj rodbini
kao što mi dajemo marku prosjacima i u javne kuhinje
da se osjećamo bolje
-
NeenaSa
#406 Re: Djeca u dijaspori
E, sad si usr'o, ... i sefa i stanicu.
Da ne citiram Hemona, Jergovica i anonimusa koji vuku.
- milojca
#407 Re: Djeca u dijaspori
Meni nisu jasni ljudi koji dodju iz inostranstva a imam dosta prijatelja i stalno al staaalno idu cg u budvu na more !! Ja im kazem pa imate para idite u spaniju, maiorka ibiza u grcku tursku a oni vec 10 god na jednom mjestu.. Ja bi se upucao da sam na njihovom mjestu..haos ..to se zove kurcenje..ono nemogu te razumjeti u drugim zemljama pricas BHS..
- Šveđanin
#408 Re: Djeca u dijaspori
Što se jezika tiče sve je do volje.
Ja sam rođen vani, išao po stranom programu, osnovna, srednja, faks itd itd.. Pa opet znam dobro jezik od kojeg vučem korijene. Pišem bez problema jer mi je onda lakše da razmislim, kako ide, govor mi ne ide baš najbolje jer se osjeti naglasak ali mi to i nije toliko bitno.
A recimo imam primjer u porodici gdje se klinac na zapadu družio se sa Srbima i Šiptarima, (premija ako jedno u porodici ima završenu srednju konkretno kod ovih s kojima je bio), pa danas priča ekavicu, sa dodatkom albanskog i švedskog.. komedija.
A roditelje baš briga, zabavili se svojim brigama..
Ja sam rođen vani, išao po stranom programu, osnovna, srednja, faks itd itd.. Pa opet znam dobro jezik od kojeg vučem korijene. Pišem bez problema jer mi je onda lakše da razmislim, kako ide, govor mi ne ide baš najbolje jer se osjeti naglasak ali mi to i nije toliko bitno.
A recimo imam primjer u porodici gdje se klinac na zapadu družio se sa Srbima i Šiptarima, (premija ako jedno u porodici ima završenu srednju konkretno kod ovih s kojima je bio), pa danas priča ekavicu, sa dodatkom albanskog i švedskog.. komedija.
-
Micaha
#409 Re: Djeca u dijaspori
Stoput si pismeniji od labuda. Sve bez packe - gramatika, interpunkcija, ljubomora, zluradost...Šveđanin wrote:Što se jezika tiče sve je do volje.
A recimo imam primjer u porodici gdje se klinac na zapadu družio se sa Srbima i Šiptarima, (premija ako jedno u porodici ima završenu srednju konkretno kod ovih s kojima je bio), pa danas priča ekavicu, sa dodatkom albanskog i švedskog.. komedija.A roditelje baš briga, zabavili se svojim brigama..
-
Avetinho
#410 Re: Djeca u dijaspori
Kakvu savjest, o cemu govoris. Mislis na one koji ne dodju u Bosnu, ili i na one sto dodju. Oni prvi salju da pomognu familiji, a ovi drugi lijece savjest od cega? Sto im je dobro i nisu sirotinja?Black swan wrote:TheMule wrote:Ljudi dolaze u svoju domovinu, ne da su kurce. BlackSwan mozes li malo odahnuti dosadan si u pm![]()
![]()
![]()
ljubav između nas i vas je u tome što vi liječite svoju savijest slanjem koje stoje eurića svojoj rodbini
da se osjećamo bolje
Sto se tice placanja poreza, obicno ga placas tamo gdje koristis usluge drzave u kojoj zivis. Policija, vatrogasci, skola, infrastruktura. Nema blage veze sa pripadnosti domovini.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#411 Re: Djeca u dijaspori
Ovdje se ljudi zale, da koliko god das nije dovoljno - e sad se ja pitam na koji nacin to onda ovi sto se zale salju rodbini da pomognu, jer paradoksalno je slati da pomogne a onda se zaliti nato. Ja bi volio da se to desifruje. Jer vejerovali ili ne ovdje ljudi pricaju kako im je dokurcilo blago receno slanje para rodbini, a opet ja se pitam pa jel va ko goni? Jednom mi je jedan rekao kaze saljem bratu i zalio se, i onda mi reko da nesaljem nebi mi niko kao bratu ni htjeo da pokosi travu. To je meni zabrinjavajuce, po jednoj starni za same odnose u porodicama a po drugo imam osjecaj da se pojedini u BiH sa navikli na socialnu pomoc iz inostranstva.Ja Sam Odavle wrote:Kakvu savjest, o cemu govoris. Mislis na one koji ne dodju u Bosnu, ili i na one sto dodju. Oni prvi salju da pomognu familiji, a ovi drugi lijece savjest od cega? Sto im je dobro i nisu sirotinja?Black swan wrote:TheMule wrote:Ljudi dolaze u svoju domovinu, ne da su kurce. BlackSwan mozes li malo odahnuti dosadan si u pm![]()
![]()
![]()
da se osjećamo bolje
Sto se tice placanja poreza, obicno ga placas tamo gdje koristis usluge drzave u kojoj zivis. Policija, vatrogasci, skola, infrastruktura. Nema blage veze sa pripadnosti domovini.
-
Švabo
#412 Re: Djeca u dijaspori
O cemu ti majke ti? Kakva savjest? Ti stavrno nisi dobro...Black swan wrote:TheMule wrote:Ljudi dolaze u svoju domovinu, ne da su kurce. BlackSwan mozes li malo odahnuti dosadan si u pm![]()
![]()
![]()
da se osjećamo bolje
Razlog zasto Rodbini u Bosni posaljem svako paar mjeseci po 100-200 € je cisto taj da ja i ne primjetim da mi fali otih 200 € a njima to puno znaci... Kad znam da ja otih 200 € cesto potrosim samo za jedan vikend a oni hrane citavu porodicu haman pa mjesec dana od toga... Od cega po bogu imam ljeciti svoju savjest? Od toga da radim po 9-10 sati dnevno da bi sebi mogao obezbjediti normalan zivot? Ljeciti savjest od toga da stari radi u 3 smjene i mama sa nas troje djece (najmladja sestra sada 7 god.) radi puno radno vrijeme? I to samo da nebi zavisili od nikoga i da bi mogli mirno spavati bez dugova... Od cega savjest ljeciti?
A sto se tice ponasanja Dijasporaca kad dodzemo na odmor...
Dodzem u Sarajevo i budem po 3-4 sedmice na ljeto... Jedina razlika izmedju mene i raje s kojom izlazim jeste da u 90% slucajeva ja castim... Al inace neces ni primjetiti da sam rodjen i da zivim u njemackoj... Ne kurcim se taxijem ili mercedesom sa stupa do grada nego ko sav normalan narod tramavajom, nepusim marlboro nego zidaru, nejedem u gradu nego kuci i ponasam se ko sva druga sarajevska omladina...
-
pearlica
#413 Re: Djeca u dijaspori
Znaci ode bosanac u Kinu, zaposli se i nakon par dana postane kinez jer mu je dovina Kina tj tamo placa porezBlack swan wrote:TheMule wrote:Ljudi dolaze u svoju domovinu, ne da su kurce. BlackSwan mozes li malo odahnuti dosadan si u pm![]()
![]()
![]()
da se osjećamo bolje
O kakvom lijecenju savjesti pricas? Ljudi daju jer kakvi bi inace bili ljudi? Ovamo zivis dobro a familija ti nema cestito da se najede... to se ne radi o savjesti vec o ljudskosti. Samo nehuman covjek moze da ostane ravnodusan
- uglavnomja
#414 Re: Djeca u dijaspori
cuj savjest
nekoga treba da grize savjest zato sto je posteno zaradio pare
pa nije nikome ukrao.
savjest (bi trebali da) peru oni sto su pokrali pare od naroda, a ne ljudi koji su imali (ne)srecu da zive u normalnom svijetu, da rade i zarade.
nekoga treba da grize savjest zato sto je posteno zaradio pare
pa nije nikome ukrao.
savjest (bi trebali da) peru oni sto su pokrali pare od naroda, a ne ljudi koji su imali (ne)srecu da zive u normalnom svijetu, da rade i zarade.
-
Švabo
#415 Re: Djeca u dijaspori
Grize me savjest sto nisam ukraouglavnomja wrote:cuj savjest![]()
nekoga treba da grize savjest zato sto je posteno zaradio pare![]()
pa nije nikome ukrao.
- Truba
#416 Re: Djeca u dijaspori
ja kad vidim amblem ljiljana na autu sa dojčland registracijom odmah dobijem proljevitis
i sjetim se dijaspore na forumu
u jednom trenutku pomsilim da je više od pola foruma dijaspora
oko sebe viđam samo dijasporce
gdje god se okrenem dijasporci
i sjetim se dijaspore na forumu
u jednom trenutku pomsilim da je više od pola foruma dijaspora
oko sebe viđam samo dijasporce
gdje god se okrenem dijasporci
- Truba
#417 Re: Djeca u dijaspori
definitivno civilizacijske razlikeJa Sam Odavle wrote:Kakvu savjest, o cemu govoris. Mislis na one koji ne dodju u Bosnu, ili i na one sto dodju. Oni prvi salju da pomognu familiji, a ovi drugi lijece savjest od cega? Sto im je dobro i nisu sirotinja?
jedan najobičniji postulat za koji sam mislio da će svima biti jasan ti ne kontaš a vidim ni ostali
da vratim priču na devedesete... to vjerovatno kontate jer ste bili ovdje ili ste intezivnije pratili vijesti
svijet je prao savjest slanjem humanitarne pomoći umjesto oružja
tako i vi danas perete svoju savjest slanjem eurića umjesto da budete pokretačka ekonomska snaga BiH u konkretnim projektima
da da... imam problema sa ijekaviziranjem ali to je boljka svakog čovjeka koji nije muzikalan
-
Švabo
#418 Re: Djeca u dijaspori
A koji ti je kurac vise... cas nezelis da dolazimo u bosnu, cas hoces da pokrenemo ekonomiju....Black swan wrote:definitivno civilizacijske razlikeJa Sam Odavle wrote:Kakvu savjest, o cemu govoris. Mislis na one koji ne dodju u Bosnu, ili i na one sto dodju. Oni prvi salju da pomognu familiji, a ovi drugi lijece savjest od cega? Sto im je dobro i nisu sirotinja?
Sto se tice placanja poreza, obicno ga placas tamo gdje koristis usluge drzave u kojoj zivis. Policija, vatrogasci, skola, infrastruktura. Nema blage veze sa pripadnosti domovini.mi barbari a vi rimljani
jedan najobičniji postulat za koji sam mislio da će svima biti jasan ti ne kontaš a vidim ni ostali
da vratim priču na devedesete... to vjerovatno kontate jer ste bili ovdje ili ste intezivnije pratili vijesti
tako i vi danas perete svoju savjest slanjem eurića umjesto da budete pokretačka ekonomska snaga BiH u konkretnim projektima
da da... imam problema sa ijekaviziranjem ali to je boljka svakog čovjeka koji nije muzikalan
da bi glupi bosnjo mogao dalje pisati po forumima umjesta da sta radi.... haj dosta te je...
ja napustam temu
- anonimni clan
#419 Re: Djeca u dijaspori
To sto ja saljem svojim roditeljima novac da zive normalno jer imaju minimalne penzije ti nazivas pranjem savijesti?Black swan wrote:definitivno civilizacijske razlikeJa Sam Odavle wrote:Kakvu savjest, o cemu govoris. Mislis na one koji ne dodju u Bosnu, ili i na one sto dodju. Oni prvi salju da pomognu familiji, a ovi drugi lijece savjest od cega? Sto im je dobro i nisu sirotinja?
Sto se tice placanja poreza, obicno ga placas tamo gdje koristis usluge drzave u kojoj zivis. Policija, vatrogasci, skola, infrastruktura. Nema blage veze sa pripadnosti domovini.mi barbari a vi rimljani
To sto svake godine pored toga ostavim (kao i svi ostali koji dolaze) par hiljada,tisuca,tauzenki.......je isto pranje savjesti ?
To znaci nije jedina pokretacka ekonomska snaga jer se u Bosnu slije godisnje samo nekoliko milijardi?
Imas li ti jos neku muzicku zelju ili jos bolje de mi proslijedi svoj broj racuna da i tebi poslajem malo pokretacke snage kojom bih saprao svoju savjest. Ha?
-
Avetinho
#420 Re: Djeca u dijaspori
Nemoj se kriti iza mase. "Ko meni kaze da sam baraba, uvrijedio je citav bosanski narod."Black swan wrote:definitivno civilizacijske razlikeJa Sam Odavle wrote:Kakvu savjest, o cemu govoris. Mislis na one koji ne dodju u Bosnu, ili i na one sto dodju. Oni prvi salju da pomognu familiji, a ovi drugi lijece savjest od cega? Sto im je dobro i nisu sirotinja?
Fino su ti i drugi rekli zasto salju novce rodbini i prijateljima u domovinu. Ne zato sto nisu poginuli u ratu (pa nisu ni rodbina i prijatelji kojima salju novac), nego zato sto ovi jedni imaju a ovi drugi imaju malo manje.
Valjda bi bilo i obratno da je situacija drugacija. Ali vidim, ti bi sve cuvao za sebe.
Stvarno si kompleksas, ali sta ces. Mozda se i tebi jednom pruzi prilika da zdusis iz te crne rupe.
- uglavnomja
#421 Re: Djeca u dijaspori
ima nas koji smo prezivjeli rat i jos 15 godina poslije
pa tek onda, rahat od patriotizma, otisli.
- insomnia78
#422 Re: Djeca u dijaspori
+1, doduse18 godina poslijeuglavnomja wrote:ima nas koji smo prezivjeli rat i jos 15 godina poslijepa tek onda, rahat od patriotizma, otisli.
s' moje sokoćalo
- Truba
#423 Re: Djeca u dijaspori

slika spika više od tisuću riči
- mO k3
#424 Re: Djeca u dijaspori
Black swan wrote:
slika spika više od tisuću riči
To ti se zove krkanluk ....
- mO k3
#425 Re: Djeca u dijaspori
Lol .... Daj ne rise ,vala dosadio si i Bogu i narodu , cuj gdje plaćas porez ,pa ja sa u zadnjih par godina sigurno platio poreza u BiH nego sto si ti ikad zaradio ....Black swan wrote:TheMule wrote:Ljudi dolaze u svoju domovinu, ne da su kurce. BlackSwan mozes li malo odahnuti dosadan si u pm![]()
![]()
![]()
da se osjećamo bolje