zenicanin 1979 wrote:hajde da izdvojimo osnovne karakteristike Alaha da bi ga upoznali bolje.Pocecu ja
Alah je svemocan, to pada logicki jer moze uraditi ono sto ne moze uraditi sto je kontradikcija
Alah je samo jedan a ako je jedan moramo vidjeti sta je to sto ga razlikuje od onoga drugoga (ostaloga).Fizicke granice nisu jer se fino kaze da je svugdje prisutan.
Neces medju vjernicima naci sagovornika da pricaju o Allhovim svojstvima osim o onome cime se je Sam opisao.
Ako razvoj covjeka od sjemena pa do danas pise u kuranu reci mi kako to da se i do danas mnoge stvari u tome razvoju neznaju.Kuran ne prica precizno niti detaljno mnoge stvari to radi nauka A kada nauka odradi svoje i sve kaze e onda se jave vjernici i kazu evo vidite da tako i u kuranu pise.Prije nego sto je nauka dokazala i napravila dokazivanje (uspon) o tome usponu medju vjernicima se ne raspravlja.Nebi me zacudilo da kazu da u kuranu pise i da ce postojati mobiteli ali tek nakon sto su oni nastali.
Kuran samo da neke natuknice o necem novom i to pomocu raznih tumacenja koji se prevode tako da bi imale smsla ali uvjek nakon sto je nauka izmislila nesto novo.Jeli se iz kurana procitalo kako radi generator struje , ili princip rada racunara?
Evo jedna kur'anska prica u vezi s tim da ne Kur'an ide ispred nauke. Kad je Sulejman,.a.s., trazio:" O dostojanstvenici, ko ce mi od vas donijeti njezin prijsto prije nego sto oni doju da mi se pokore? 'Ja cu ga donijeti - rece Ifrit, jedan od dzninova - prije nego sto iz ove sjednice svoje ustanes, ja sam za to snazan i pouzdan.' 'A ja cu ti ga donijeti -
rece onaj koji je ucio iz Knjige - prije nego sto okom trepnes'. I kad Sulejman vidje da je prijesto vec pored njega postavljen, uzviknu:'Ovo je blagodat Gospodara moga koji me iskusava da li cu zahvalan ili nezahvalan biti..."(An-Naml, 39-40)
Poenta - mozda ce ljudi dostici sposobnost takve brzine putovanja, namjerno kazem ljudi jer nije receno da je vjerovjesnik to uradio, niti je receno da je to dzin uradio nego onaj koji cita iz Knjige, dakle nauka, a Allah najbolje zna.