Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
lingvistika

#401 Re: Pitanje za vjernike.

Post by lingvistika »

Optimus Prime wrote:
lingvistika wrote:

I u Kur'anu ne pise 6 dana nego 6 razdoblja:"Mi smo stvorili nebesa i Zemlju i ono što je izmedju njih za set vremenskih razdoblja, i nije nas ophrvao nikakav umor."
Radi se samo o novijem prevodu kojim se pokusava prikriti ocita nebuloza.
Ja sam citao stare tefsire koji su pisani u 16. stoljecu u kojima se izricito spominje da se radi o danima. Cak se u nekom kontekstu spominje i petak( toliko o bozijim danima) koliko se sjecam.
Izvini, nisam znao da razgovaram sa ekspertom za arapski, Kur'an, tefsirsku nauku i ostalo :-D
Ja ima 3 primjerka, razlicita i u svakom pise razdoblja. U prijevodima na druge jezik pise razdoblja, pa ti kako hoces.
zenicanin 1979

#402 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

frfi. wrote:nisam sigurna tacno, postoji 7 svjetova, i postoji 6 ili 7 vremenskih zona, tj. razlicitih racunanja vremena. jedan dan po nasem racunanju nije istog trajanja kao jedan dan po tom nekom racunanju.. ja se ne znam tacno izraziti, uglavnom mislim da sam dala poentu..

u Kur'anu isto tako pise, parafraziram, pogledaj koliko smo naroda unistili- sa tim sam ajetom povezala taj nestanak grcke kulture itd itd itd.
Kur'an je za mene apsolutna istina i ja ne sumnjam. ne da mi se stvarno dalje raspravljati, rekla sam, vama vasa vjera a meni moja..
Ali niko ne trudi se da jasno definise ta vremena niti svjetove.Sve je nejasno .Samo se kaze da nisu isti kao nasi dani i to je sve .Kako ces onda tu bilo sta razumiti.
Macak U Cizmama

#403 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Macak U Cizmama »

frfi. wrote:nisam sigurna tacno, postoji 7 svjetova, i postoji 6 ili 7 vremenskih zona, tj. razlicitih racunanja vremena. jedan dan po nasem racunanju nije istog trajanja kao jedan dan po tom nekom racunanju.. ja se ne znam tacno izraziti, uglavnom mislim da sam dala poentu..

u Kur'anu isto tako pise, parafraziram, pogledaj koliko smo naroda unistili- sa tim sam ajetom povezala taj nestanak grcke kulture itd itd itd.
Kur'an je za mene apsolutna istina i ja ne sumnjam. ne da mi se stvarno dalje raspravljati, rekla sam, vama vasa vjera a meni moja..
Kako se osjecas kao pripadnik te vjere kad znas da je u njeno ime unistena , parafriziram tebe, Grcka kultura ? Mislim, da li si svjesna da su u ime tvoje vjere unistavane neke druge vrijednosti koje su nekom drugima znacile isto to sto tebi danas znaci tvoja vjera. ? ... :-?
frfi.

#404 Re: Pitanje za vjernike.

Post by frfi. »

postoje stvari koje meni nisu jasne.. to me i jeste nekad prije kopkalo, i ja sam razmisljala, i mucila se i bla bla... jer nisam sada neko ko je dosao i prihvatio prvo sto mu se ponudilo, prosla sam dosta toga i promijenila dosta misljenja....
moj skromni zakljucak :D jeste da ne razmisljam o stvarima na koje vjerovatno ne mogu naci odgovor. ja sam prihvatila da postoji 7 svjetova-kakvih i gdje ne znam, vjerovatno nije moje da znam...prihvatila sam jer tako pise u Kur'anu. meni dosta.
u islamu ima toliko lijepih i jasnih stvari, a to kako se vrijeme racuna u nekom drugom svijetu..... prezivjet cu bez te informacije :D

El Isra - "Mi u Kur'anu objavljujemo ono sto je uputa i lijek vjernicima"
BHF_Manijak

#405 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

@Zenicanin,i sam znas da je vrijeme relativno,samo po sebi nije ljudska tvorevina naravno,ide i tece samo po sebi,ali ljudi su to vrijeme na jedan nacin ogranicli uvodeci,radi lakse orjentacije,kalendar,sat itd tako da ti dani,sati itd kod Allaha ne zna nista,obzirom da je On i Njegovo "vrijeme" beskonacno,ali radi priblizavanja ljudima Kur`ana,spominje dane kao dane i vremenska razdobolja...
zenicanin 1979

#406 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

frfi. wrote:postoje stvari koje meni nisu jasne.. to me i jeste nekad prije kopkalo, i ja sam razmisljala, i mucila se i bla bla... jer nisam sada neko ko je dosao i prihvatio prvo sto mu se ponudilo, prosla sam dosta toga i promijenila dosta misljenja....
moj skromni zakljucak :D jeste da ne razmisljam o stvarima na koje vjerovatno ne mogu naci odgovor. ja sam prihvatila da postoji 7 svjetova-kakvih i gdje ne znam, vjerovatno nije moje da znam...prihvatila sam jer tako pise u Kur'anu. meni dosta.
u islamu ima toliko lijepih i jasnih stvari, a to kako se vrijeme racuna u nekom drugom svijetu..... prezivjet cu bez te informacije :D

El Isra - "Mi u Kur'anu objavljujemo ono sto je uputa i lijek vjernicima"
To je kao kada ti neko isprica vic ti mu se smijes a zglave ga ne razumijes.Ako nerazumijete karakteristike alaha onda on nije za vas nista drugo do grupacija slova bez znacenja isto tako je i sa svjetovima vremenima i ostalim.
zenicanin 1979

#407 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

BHF_Manijak wrote:@Zenicanin,i sam znas da je vrijeme relativno,samo po sebi nije ljudska tvorevina naravno,ide i tece samo po sebi,ali ljudi su to vrijeme na jedan nacin ogranicli uvodeci,radi lakse orjentacije,kalendar,sat itd tako da ti dani,sati itd kod Allaha ne zna nista,obzirom da je On i Njegovo "vrijeme" beskonacno,ali radi priblizavanja ljudima Kur`ana,spominje dane kao dane i vremenska razdobolja...
Da ali kako si mi priblizio ta vremenska razdoblja ako ih nisi definisao pa opet nemam pojma o cemu pricas.Kao kada bi ti ja rekao "trz je visok" a ti me pitas a sta je trz a ja ti kazem Trz je mrz ali se razlikuje od trz
BHF_Manijak

#408 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Nisam ih ja ni "priblizavao" gluho bilo,neuzubillah :mrgreen: Pa dobro,receno je da je u 6 perioda zemlja stvorena,za detaljisanja nije ni bilo potrebe,nije Kur`an trebao biti spusten u vidu enciklopedije,ha ya :thumbup:
zenicanin 1979

#409 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

BHF_Manijak wrote:Nisam ih ja ni "priblizavao" gluho bilo,neuzubillah :mrgreen: Pa dobro,receno je da je u 6 perioda zemlja stvorena,za detaljisanja nije ni bilo potrebe,nije Kur`an trebao biti spusten u vidu enciklopedije,ha ya :thumbup:
Nije stvar dali je enciklopedija ili nije stvar je da se u tom kuranu znacenja rijeci mijenjaju , relativiziraju i nedefinisu tako da niko u sustini veze nema o cemu se tu prica.
Last edited by zenicanin 1979 on 15/12/2009 01:45, edited 1 time in total.
statix

#410 Re: Pitanje za vjernike.

Post by statix »

zenicanin 1979 wrote:hajde da izdvojimo osnovne karakteristike Alaha da bi ga upoznali bolje.Pocecu ja
Alah je svemocan, to pada logicki jer moze uraditi ono sto ne moze uraditi sto je kontradikcija
Alah je samo jedan a ako je jedan moramo vidjeti sta je to sto ga razlikuje od onoga drugoga (ostaloga).Fizicke granice nisu jer se fino kaze da je svugdje prisutan.
Ti si na dobrom putu sa svojim razmisljanjem. Upravo ovako razmisljaju danasnji fizicari i astronomi.
Recimo u crnim rupama se pretpostavlja da svijetlost nestaje, tako da vrijeme kao dimenzija se gubi, isto tako i materija, odnosno u rupi vlada haos elementarnih cestica i odredjenih vibracije (valova), a to opet moze rezultirati stvaranjem atoma, i takav prosotr iskazuju sa 1D, a mi projekciju svega sto vidimo je 2D pa tako da sve i da dodjemo do crne rupe ne mozemo vidjeti sta je u njoj. Mozda se bog krije u njoj. :)
Last edited by statix on 15/12/2009 00:08, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#411 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

zenicanin 1979 wrote:
BHF_Manijak wrote:Nisam ih ja ni "priblizavao" gluho bilo,neuzubillah :mrgreen: Pa dobro,receno je da je u 6 perioda zemlja stvorena,za detaljisanja nije ni bilo potrebe,nije Kur`an trebao biti spusten u vidu enciklopedije,ha ya :thumbup:
Nije stvar dali je enciklopedija ili nije stvar je da se u tom kuranu znacenja rijeci mijenjaju i relativiziraju tako da niko u sustini veze nema o cemu se tu prica.
Ne mijenjaju se znacenja rijeci,napisano je kako je napisano,prevedeno je u sest vremenskih razdoblja,ne vidim sta je su tu mijenjalo?! :)
lingvistika

#412 Re: Pitanje za vjernike.

Post by lingvistika »

zenicanin 1979 wrote:hajde da izdvojimo osnovne karakteristike Alaha da bi ga upoznali bolje.Pocecu ja
Alah je svemocan, to pada logicki jer moze uraditi ono sto ne moze uraditi sto je kontradikcija
Alah je samo jedan a ako je jedan moramo vidjeti sta je to sto ga razlikuje od onoga drugoga (ostaloga).Fizicke granice nisu jer se fino kaze da je svugdje prisutan.
Neces medju vjernicima naci sagovornika da pricaju o Allhovim svojstvima osim o onome cime se je Sam opisao.

Ako razvoj covjeka od sjemena pa do danas pise u kuranu reci mi kako to da se i do danas mnoge stvari u tome razvoju neznaju.Kuran ne prica precizno niti detaljno mnoge stvari to radi nauka A kada nauka odradi svoje i sve kaze e onda se jave vjernici i kazu evo vidite da tako i u kuranu pise.Prije nego sto je nauka dokazala i napravila dokazivanje (uspon) o tome usponu medju vjernicima se ne raspravlja.Nebi me zacudilo da kazu da u kuranu pise i da ce postojati mobiteli ali tek nakon sto su oni nastali.Kuran samo da neke natuknice o necem novom i to pomocu raznih tumacenja koji se prevode tako da bi imale smsla ali uvjek nakon sto je nauka izmislila nesto novo.Jeli se iz kurana procitalo kako radi generator struje , ili princip rada racunara?
Evo jedna kur'anska prica u vezi s tim da ne Kur'an ide ispred nauke. Kad je Sulejman,.a.s., trazio:" O dostojanstvenici, ko ce mi od vas donijeti njezin prijsto prije nego sto oni doju da mi se pokore? 'Ja cu ga donijeti - rece Ifrit, jedan od dzninova - prije nego sto iz ove sjednice svoje ustanes, ja sam za to snazan i pouzdan.' 'A ja cu ti ga donijeti - rece onaj koji je ucio iz Knjige - prije nego sto okom trepnes'. I kad Sulejman vidje da je prijesto vec pored njega postavljen, uzviknu:'Ovo je blagodat Gospodara moga koji me iskusava da li cu zahvalan ili nezahvalan biti..."(An-Naml, 39-40)

Poenta - mozda ce ljudi dostici sposobnost takve brzine putovanja, namjerno kazem ljudi jer nije receno da je vjerovjesnik to uradio, niti je receno da je to dzin uradio nego onaj koji cita iz Knjige, dakle nauka, a Allah najbolje zna.
zenicanin 1979

#413 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

Recite mi onda jos jednu stvar.Ako mi koji raspolazemo znanjem u ovom savremenom dobu sigurno vecim od onih ljudi koji su zivjeli u proslosti nismo u stanju razumjeti a samim tim spoznati alaha kako se to moze ocekivati za te ljude iz proslosti.Relativnost vremena nije bila poznata fakticki odskora,a za ljude se ocekivalo da razumiju o cemu se tu pise .Kada se kaze vjeruj u alaha, da bi vjerovao u njega moramo znati o cemu se radi.
zenicanin 1979

#414 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

lingvistika wrote:
Neces medju vjernicima naci sagovornika da pricaju o Allhovim svojstvima osim o onome cime se je Sam opisao.

Ako razvoj covjeka od sjemena pa do danas pise u kuranu reci mi kako to da se i do danas mnoge stvari u tome razvoju neznaju.Kuran ne prica precizno niti detaljno mnoge stvari to radi nauka A kada nauka odradi svoje i sve kaze e onda se jave vjernici i kazu evo vidite da tako i u kuranu pise.Prije nego sto je nauka dokazala i napravila dokazivanje (uspon) o tome usponu medju vjernicima se ne raspravlja.Nebi me zacudilo da kazu da u kuranu pise i da ce postojati mobiteli ali tek nakon sto su oni nastali.Kuran samo da neke natuknice o necem novom i to pomocu raznih tumacenja koji se prevode tako da bi imale smsla ali uvjek nakon sto je nauka izmislila nesto novo.Jeli se iz kurana procitalo kako radi generator struje , ili princip rada racunara?
Evo jedna kur'anska prica u vezi s tim da ne Kur'an ide ispred nauke. Kad je Sulejman,.a.s., trazio:" O dostojanstvenici, ko ce mi od vas donijeti njezin prijsto prije nego sto oni doju da mi se pokore? 'Ja cu ga donijeti - rece Ifrit, jedan od dzninova - prije nego sto iz ove sjednice svoje ustanes, ja sam za to snazan i pouzdan.' 'A ja cu ti ga donijeti - rece onaj koji je ucio iz Knjige - prije nego sto okom trepnes'. I kad Sulejman vidje da je prijesto vec pored njega postavljen, uzviknu:'Ovo je blagodat Gospodara moga koji me iskusava da li cu zahvalan ili nezahvalan biti..."(An-Naml, 39-40)

Poenta - mozda ce ljudi dostici sposobnost takve brzine putovanja, namjerno kazem ljudi jer nije receno da je vjerovjesnik to uradio, niti je receno da je to dzin uradio nego onaj koji cita iz Knjige, dakle nauka, a Allah najbolje zna.
Pa jeli to tebi znaci da kuran ide ispred nauke?Ako ja kazem da ce ljudi moci da dijele svoj um i da se fizicki pojavljuju na vise mjesta istovremeno mozes li reci da sam ja ispred nauke.Niti je precizirano vrijeme niti je receno kako.Pa jesi li ti svjestan koliko knjiga je napisano u nauci samo o prostiranju elektromagnetski talasa ili recimo mlaznome motoru a vi u kuranu to sveli u dvije recenice.Kako, tako sto je to neprecizno, nejasno nedovoljno detaljno i samo natuknica.Osim toga zasto bi knjiga bila bas nauka. Koliko knjiga postoji koje ne spadaju(ne obradjuju) u nauku.Kod vjernika je sve ,mozda ce biti tako, pa ako se dokaze da je tako, onda kazu eto vidis da smo znali da ce biti tako, a ako se nedokaze, onda se usute ili kazu nismo kako treba protumacili kuran
Last edited by zenicanin 1979 on 14/12/2009 23:56, edited 1 time in total.
Azamo

#415 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Azamo »

zenicanin 1979 wrote:Recite mi onda jos jednu stvar.Ako mi koji raspolazemo znanjem u ovom savremenom dobu sigurno vecim od onih ljudi koji su zivjeli u proslosti nismo u stanju razumjeti a samim tim spoznati alaha kako se to moze ocekivati za te ljude iz proslosti.Relativnost vremena nije bila poznata fakticki odskora,a za ljude se ocekivalo da razumiju o cemu se tu pise .Kada se kaze vjeruj u alaha, da bi vjerovao u njega moramo znati o cemu se radi.
Lupaš gluposti koje nemaju veze ni sa čim.Kad hoćeš da vodiš raspravu o bilo čemu moraš da budeš potkovan znanjem o istoj,a više je nego očigledno da ti pojma nemaš o ovoj temi...Šta to mi danas znamo a što oni nisu znali?
zenicanin 1979

#416 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

Azamo wrote:
zenicanin 1979 wrote:Recite mi onda jos jednu stvar.Ako mi koji raspolazemo znanjem u ovom savremenom dobu sigurno vecim od onih ljudi koji su zivjeli u proslosti nismo u stanju razumjeti a samim tim spoznati alaha kako se to moze ocekivati za te ljude iz proslosti.Relativnost vremena nije bila poznata fakticki odskora,a za ljude se ocekivalo da razumiju o cemu se tu pise .Kada se kaze vjeruj u alaha, da bi vjerovao u njega moramo znati o cemu se radi.
Lupaš gluposti koje nemaju veze ni sa čim.Kad hoćeš da vodiš raspravu o bilo čemu moraš da budeš potkovan znanjem o istoj,a više je nego očigledno da ti pojma nemaš o ovoj temi...Šta to mi danas znamo a što oni nisu znali?
Recimo bolje smo potkovani iz astronomije ,elektrotehnike fizike matematike geografije hemije i da ne nabrajam dalje
zenicanin 1979

#417 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

BHF_Manijak wrote:
zenicanin 1979 wrote:
Nije stvar dali je enciklopedija ili nije stvar je da se u tom kuranu znacenja rijeci mijenjaju i relativiziraju tako da niko u sustini veze nema o cemu se tu prica.
Ne mijenjaju se znacenja rijeci,napisano je kako je napisano,prevedeno je u sest vremenskih razdoblja,ne vidim sta je su tu mijenjalo?! :)
drugim rijecime ne mjenja se struktura rijeci ali se znacenja rijeci mjenjaju stalno.Jer sta je mjenjanje prevoda nego mjenjanje znacenja rijeci.
zenicanin 1979

#418 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

frfi. wrote:Cak i ako su ateisti upravu i nema nista poslije smrti....
onda nema Sudnjeg dana, niko nece gorjeti u vatri, niko nece biti kaznjen...

super :D

ja cu dotad biti muslimanka sto vise mogu, moliti Boga da mi podari mir i iman-koji mi daje svakim danom, i svakom molitvom. bicu zadovoljna svojim zivotom, necu ga unistavati, ucit cu, citati, necu raditi lose stvari po sebe-koje bih inace vjerovatno radila da mi vjera ne zabranjuje(npr. pila bih) i bolice me briga za sve neistomisljenike, jer sam davno zakljucila da raspravljati ne vrijedi.

i ako ste vi upravu i nema nista poslije, ja cu umrijeti, i gotovo. prozivjela, zadovoljno, ja kazem hvala Bogu.

sa druge strane, ako su moji istomisljenici urpavu, i ako ce svako odgovarati za svoja djela..vi ste donji :D

ja mislim da vjerom u jednog Boga, Allaha dž.š. covjek puno dobija, a ne gubi nista. vama vasa vjera a meni moja. :D

ps. mozda sam malo fulila temu, ovdje se raspravlja o nekim pitanjima vjernicima, i sta ja znam, nisam sve citala, znam da ima jos dosta tema na koje bi mozda ovaj odgovor "lego bolje" ali je bas ova bila aktualna i et..izvinjavam se ako kome smetam i sl. :D
A sta mislis kako ce alah reagovati kada vidi da si vjerovala u njega iz cistog koristoljublja ( dobiti mogu ,a izgubiti nemogu nista)
BHF_Manijak

#419 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

zenicanin 1979 wrote: drugim rijecime ne mjenja se struktura rijeci ali se znacenja rijeci mjenjaju stalno.Jer sta je mjenjanje prevoda nego mjenjanje znacenja rijeci.
Bitan je arapski,orginalni tekst,koji je nepromjenjen vise od 1400 godina,a prijevodi,nikad se ionako ne moze od do prevesti,prvenstveno zbog siromastva aseg,odnosno bogastva,arapskog jezika :wink:
Updated

#420 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Updated »

Macak U Cizmama wrote:

Kako se osjecas kao pripadnik te vjere kad znas da je u njeno ime unistena , parafriziram tebe, Grcka kultura ? Mislim, da li si svjesna da su u ime tvoje vjere unistavane neke druge vrijednosti koje su nekom drugima znacile isto to sto tebi danas znaci tvoja vjera. ? ... :-?
Prema svim vjerskim knjigama, svaki je narod kriv za svoje nedace. Moguci razlozi :
http://sh.wikipedia.org/wiki/Pederastij ... r%C4%8Dkoj
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F%D1 ... 0%BE%D1%98
http://www.index.hr/xmag/clanak/u-pompe ... 31110.aspx
...ako su ispravni linkovi, ima malo cirilice.
zenicanin 1979

#421 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

nuraH wrote:
MufljuzMali wrote:2,5 pitanja za vjernike:

1) sta se desi ako nano tehnologija toliko uznapreduje da od molekula uspijemo sastaviti cijelog covjeka koji ce imati sve svoje osobine, znaci ne samo fizicke nego i psihicke. znaci biti sposoban da zivi, jede, spava... a u isto vrijeme imati karakter. sam po sebi nije nastao "prirodnim "putem ali je nadasve sposoban za sopstvenu reprodukciju.
u mome svijetu je to jedan od mogucih dokaza da dusa kao takva ne postoji. a samim time pada i cijela prica o bogu.

2) sta se desi ako se stupi u kontakt sa drugim zivim bicima. koliko se sjecam iz citanja vjerskih knjiga (barem ovih na balkanu zastupljenih) bog se spominje kao stvaraoc zivota na zemlji ali se nigdje ne spominju vanzemaljci. mislim da je taj detalj prevelik da ga omnipotentni bog nebi spomenuo u svojoj knjizi. da li bi to bio dokaz da bog ne postoji? ili ce se mozda pomocu tumacenja i prevodjenja znacenje knjiga adaptirati na novonastalu situaciju. ovo spominjem kao poznatu praksu koja se koristila recimo kod "vjecne diskusije" oko izgleda zemlje u svetim knjigama.

2b) a sta se desi ako su ti vanzemaljci isto vjernici ali imaju svoju svetu knjigu u kojoj se spominje bog kao stvaraoc svih oblika zivota u cijelom svemiru, sto bi de facto bila samo up-to-date u odnosu na nase trenutno cinjenicno znanje o svijetu oko nas?

ne zelim i nije mi cilj da ubjedjujem bilo koga da li bog postoji ili ne. odgovori tipa to su samo sbb kbb hipoteze nisu interesantni, jer na njih i ja mogu odgovoriti da je vjera nedokazana nebuloza, a to onda nije razgovor nego krkansko prepucavanje, a to mi nije zelja. ja samo pokusavam da shvatim temelje mentalnog sklopa nekoga ko ima misljenje o tako velikim i bitnim stvarima samo na osnovu vjere u iste.
posto su pitanja za vjernike: evo ja cu pokusati odgovoriti!

1. po meni kao vjerniku samo je 'Bog' Stvoritelj i samo je On u stanju da nesto stvori! - tako da ja ne vjerujem da ta tvoja nano tehnologija moze stvoriti takvog covjeka!
pored toga kontrediktoran si: prvo kazes ''sta se desi ako...'' sto znaci nije se jos desilo - znaci ne postoji!!! pa onda kazes ''u mome svijetu je to jedan od mogucih dokaza da dusa kao takva ne postoji. a samim time pada i cijela prica o bogu.'' - kako je to moguci dokaz i kako pada prica o Bogu ako to jos ne postoji! - znaci ova tvoja teza pada u vodu!!!

2. u Kur'anu se kaze da je 'Bog' stvorio sva bica i na Zemlji i na Nebesima!!! te da je On gospodar svih Svjetova !!!- Nebesa i Svjetovi su sirok pojam tako da nije sigurno da li postoje ti tvoji ''vanzemaljci''! - a i da postoje ovo povlaci da je i njih taj isti Bog stvorio - pa je mozda i njima neku objavu poslao! a posto mi jos nismo stupili u kontakt sa bicima iz drugih svjetova onda ne mozemo sa sigurnoscu znati sta bi bilo kad bi bilo....

2.b opet ponavljam On je Gospodar svih Svjetova - tako da kad bi postojala takva objava (od strane vaznemaljaca) bilo bi moguce da je od istog Gospodara te bih bio spreman procitati je i pod određenim uslovima je i prihvatiti (uslovima: da dokazuje da je objava od jednog Gospodara - Gospodara svih Svjetova)!!!
-Kako je samo on stvoritelj kada osim onoga sto je on stvorio postoje na zemlji i mrtve stvari i ziva bica koja nisu postojala do prije 10 godina.Odredjene vrste pudlica ptica raznih virusa itd
-Za prihvatanje razlicitih objava ne trebas ici do vanzemaljaca ,ima ih dovoljno na ovoj planeti a jos vise ih je bilo u proslosti.
-Nebesa i svjetovi nisu ni sirok ni dubok vec nedefinisan i samim time nejasan pojam
zenicanin 1979

#422 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

BHF_Manijak wrote:
zenicanin 1979 wrote: drugim rijecime ne mjenja se struktura rijeci ali se znacenja rijeci mjenjaju stalno.Jer sta je mjenjanje prevoda nego mjenjanje znacenja rijeci.
Bitan je arapski,orginalni tekst,koji je nepromjenjen vise od 1400 godina,a prijevodi,nikad se ionako ne moze od do prevesti,prvenstveno zbog siromastva aseg,odnosno bogastva,arapskog jezika :wink:
U kuranu ista recenica ima veliki broj tumacenja isti pojam ima veliki broj tumacenja, znacenja,Navedi mi bilokoju recenicu iz kurana i daj mi tumacenje pa cu ti jasno pokazati u cemu je problem.Osim toga nas jezik ima i previse apstraktnih pojmova pa mogu zamisliti koliko ih ima arapski.Jeli to bogatstvo jezika?Citav niz apstraktnih pojmova koji samo zbunjuje sagovornike.Uostalom sta ti vrijedi jezik za koji nepostoji adekvatan prevod niti na jednom drugom jeziku koji se koristi medju ljudima.Onda je to opet tekst koji nemozes citati.Osim toga i sam klasicni knjizevni arapski jezik se mijenjao sto dovoljno govori i o samoj postojanosti arapskog jezika .Da ne govorim da ima veliki broj dijalekata koji se uopste ne razumiju.
Last edited by zenicanin 1979 on 15/12/2009 02:01, edited 4 times in total.
Updated

#423 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Updated »

-Kako je samo on stvoritelj kada osim onoga sto je on stvorio postoje na zemlji i mrtve stvari i ziva bica koja nisu postojala do prije 10 godina.Odredjene vrste pudlica ptica raznih virusa itd
Kuran 6:101
...On sve stvara, i samo On sve zna.
zenicanin 1979

#424 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

lingvistika wrote:
Optimus Prime wrote:
lingvistika wrote:
Cini mi se da nisi shvatio, poenta je u relativnosti vremena, Albert Einstein, druze
Ti nazalost nisi shvatio.
Relativnost vremena zavisi samo od brzine kretanja u prostoru i nema nikakve veze sa ovim ajetom.
Ne zna sta da ti kazem, i kako da ti objasnim, pa i govorili smo o vremenu u kojem je Zemlja stvorena, a neko ju je stvorio, Tome Nekome dan ne znaci isto sto i nama dan.

I u Kur'anu ne pise 6 dana nego 6 razdoblja:"Mi smo stvorili nebesa i Zemlju i ono što je izmedju njih za set vremenskih razdoblja, i nije nas ophrvao nikakav umor."
Covjek te pobije za dane a ti samo promjenis u razdoblja koja nisu definisana.Eto to je vasa odbrana.
zenicanin 1979

#425 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

arzuhal wrote:
MufljuzMali wrote:2,5 pitanja za vjernike:

1) sta se desi ako nano tehnologija toliko uznapreduje da od molekula uspijemo sastaviti cijelog covjeka koji ce imati sve svoje osobine, znaci ne samo fizicke nego i psihicke. znaci biti sposoban da zivi, jede, spava... a u isto vrijeme imati karakter. sam po sebi nije nastao "prirodnim "putem ali je nadasve sposoban za sopstvenu reprodukciju.
u mome svijetu je to jedan od mogucih dokaza da dusa kao takva ne postoji. a samim time pada i cijela prica o bogu.

2) sta se desi ako se stupi u kontakt sa drugim zivim bicima. koliko se sjecam iz citanja vjerskih knjiga (barem ovih na balkanu zastupljenih) bog se spominje kao stvaraoc zivota na zemlji ali se nigdje ne spominju vanzemaljci. mislim da je taj detalj prevelik da ga omnipotentni bog nebi spomenuo u svojoj knjizi. da li bi to bio dokaz da bog ne postoji? ili ce se mozda pomocu tumacenja i prevodjenja znacenje knjiga adaptirati na novonastalu situaciju. ovo spominjem kao poznatu praksu koja se koristila recimo kod "vjecne diskusije" oko izgleda zemlje u svetim knjigama.

2b) a sta se desi ako su ti vanzemaljci isto vjernici ali imaju svoju svetu knjigu u kojoj se spominje bog kao stvaraoc svih oblika zivota u cijelom svemiru, sto bi de facto bila samo up-to-date u odnosu na nase trenutno cinjenicno znanje o svijetu oko nas?

ne zelim i nije mi cilj da ubjedjujem bilo koga da li bog postoji ili ne. odgovori tipa to su samo sbb kbb hipoteze nisu interesantni, jer na njih i ja mogu odgovoriti da je vjera nedokazana nebuloza, a to onda nije razgovor nego krkansko prepucavanje, a to mi nije zelja. ja samo pokusavam da shvatim temelje mentalnog sklopa nekoga ko ima misljenje o tako velikim i bitnim stvarima samo na osnovu vjere u iste.

Tvoja pitanja se vjerovatno odnose na NuraH ili lingvistiku...ali da je tebe nešto pitam, u vezi sa tvojim pitanjima...

Zamislimo da nismo sami u svemiru i da postoje i neka druga bića koja baš i nisu slična ljudima. Pod tim mislim da nisu naki humanoidni likovi kakvi se pojavljuju u Star Treku (samo malo šminke nabace, dodaju naku grbu na čelu, grivu..šta ti ja znam), nego su nevjerovatno različiti od ljudi: ne jedu kao mi, nemaju fiziološke potrebe kakve mi (i većina živih stvorova koje poznajemo) imamo, tjela su im od drukčija i od neke su prefinjene supstance, inteligencijom, snagom i brzinom kretanja su eonima ispred nas...Nisu uskogrudi kao ljudi, sebični i samoživi, nego upravo obrnuto - željeli bi da ljudska rasa prestane sa različitim sranjima i imaju bezinteresnu volju i želju da nam pomognu u tome...

Da li bi ti mogao vjerovati da takva bića postoje, u tolikom univerzumu?

Ja čvrsto vjerujem da takva bića postoje i da nas čak neprestano i posjećuju, sa najboljim namjerama, ali mi ih još ne primjećujemo...
pa dobro jeli jedan ili ih je vise .Jeli svemocan ili je samo jako mocan.I osim toga zasto od toliko planeta bas nas.Zar ti se ovo posljednje ne cini malo narcisoidno.
Post Reply