Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post Reply
dallton

#401 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by dallton »

ma mani @silkwooda, il se opet paja_patak klonirao ili je opet neki srpski klon koji folira da je hrvat (najvjerovatnije ovo drugo, sudeci po komentaru o FTV :D )...kako bilo, sretna ti silky decentralizacija u brdima i kamenu na zapadnoj strani mostara, na istocnu nema prelaska..takodje uzmi hrvatski pasos, zove te domovina sebi i pravac zagreb u kojem vlada opste poznata ljubav prema "hercegovcima" (sto ti svakako nisi, al pretvaracemo se da jesi)...
kiky

#402 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by kiky »

bajden nije bio konkretan i sad če to biti problem ...
bajden je u bih napravio više štete nego koristi ...
Ridjobrki

#403 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Ridjobrki »

mark II wrote:A predsjednik nezavisne PC, zemlje genocida i etničke segregacije, još nam veli:
Premijer Srpske je ocijenio da je to traumatično pitanje koje predstavlja problem u odnosima između SAD i Srbije, a time i srpskog naroda.

"SAD je jasno da ni mi u RS nemamo namjeru da priznamo Kosovo", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik smatra da Vašington očekuje da nakon posjete potpredsjednika SAD Srbija postane lider u regionu.

Dirljivo je kako on već sada PC posmatra kao, ne entitet, nego odvojenu i nezavisnu državu, koja je na pragu ujedinjenja sa Srbijom, plus naglašava da PC neće priznati Kosovo, jer to je u njenoj nadležnosti, očigledno. Neka se nađe neko i kaže da SAD i EU nisu dale krila Dodiku za ove izjave. Njihovo ohrabrivanje i tolerisanje ovakvih izjava imaju jasnu poruku za one koji iole imaju pameti.
I još konjina kaže kako se nije prepoznao ni u čem od onog što je Biden govorio jer on samo iznosi svoje stavove što, kako znamo, nije zapaljiva idiotska retorika o kojoj Biden govori. I de ti sad njemu... Džaba budali fino govoriti.

Ubi se čovjek politički, a bio mlad, jebote...
zonbirile

#404 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by zonbirile »

Ljudi taj Bajden je fora,nije šerif,Bosna je posao za šerifa,nije ni za matršala.Čuj ni 4 miliona,može oblasni šerif riješiti slučaj.Pa oni sjebali indijance,a da neće balkance.
osa

#405 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by osa »

Jedan jako dobar tekst.

Što je ostalo iza Bidena ?

Povijesni posjet“, „Snažne poruke“, „Jasni signali“, „Podrška europskom putu BiH“, tim su ispraznim sintagmama domaći političari opisivali posjet američkog potpredsjednika Josepha Bidena Bosni i Hercegovini.

Svatko od njih u javnosti je nastojao prikazati kako riječi američkog potpredsjednika korespondiraju upravo s njihovim viđenjem budućnosti BiH.

Dodik je tako izrazio zadovoljstvo zbog Bidenove podrške Daytonskom sporazumu i Republici Srpskoj, Bakir Izetbegović je razumio da je Biden upro prstom u srpski entitet kao kočničare države, hrvatski političari su u Bidenovom posjetu vidjeli podršku Amerike ustavnim reformama koji će omogućiti institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH s druga dva naroda- ili kraće: treći entitet.

Sada kada je Biden otišao mora se iznova postaviti pitanje, a što je novo BiH, donio njegov posjet ? Odgovor je - ništa. Imali li nova američka administracija, novi pristup prema Bosni i Hercegovini, drugačiji od daytonskog ? Odgovor i na to pitanje je, također, razočaravajući - nema.

Novo je jedino to što je majka ( Demokarti), nakon toliko godina odlučila obići svoje debilasto čedo, za koje Bushove Republikance nije bilo odveć briga, jer nije njihovo.

Bidenova glavna poruka nije bila da je Dayton ozakonio ratna osvajanja, etničko čišćenje, da je generator sukoba u zemlji, da je BiH zbog Daytona skupa, nefunkcionalna i podijeljena država, i da se takva kakva je, da bi opstala, postala normalna i funkcionalna država, mora osloboditi daytonskog okova. Iluzorno je i bilo očekivati od američkih Demokrata, koji su BH napravili takvom kakva je da sada kažu- oprostite pogriješili smo.

Nova američka administracija ne želi otvarati pandorinu kutiju. Ona ostaje privržena daytonskim gabaritima tri u dva. To je potvrdio i Biden naglašavajući kako dvoentitetska BiH nije problem, već „nacionalistička retorika koja razara povjerenje i državu“. Kao kad teta u vrtiću, nakon pauze za kavu, dođe među djecu, koja su se posvađala jer je jednom djetetu dala jednu igračku, dok je drugo dvoje djece dobilo drugu igračku. Pa umjesto da im obeća da će svi dobiti igračku ili će se s jednom igračkom igrati svi, prijekornim glasom ih upozori: "Djeco takva retorika odmah mora prestati".

Nema odcjepljenja RS, Bidenova je poruka djetetu Srbinu, prestanite pričati o ukidanju RS, poruka je bošnjačkom djetetu, a hrvatskom djetetu, kao najmanjem i najtišem Biden nije rekao ništa, kao da ga i nema. Ono se može igrati s igračkom, ako mu je ponekad da jače bošnjačko dijete.

Amerikanci zapravo žele napraviti sitne popravke na Daytonu i reći uspjeli smo završiti posao, sada imamo „mirnu Bosnu“ na putu za EU i NATO.

Bidenov posjet BiH neodoljivo podsjeća i na završnu scenu iz filma "Ničija zemlja", nagrađenog američkim Oscarom, kada svjetski mirovnjaci nakon spektakularne akcije razdvajanja zaraćenih strana odlaze, a iza njih, onaj nesretnik, kojeg su tobož spasili, ostaje ležati na odskočnoj mini.
vee-jay

#406 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by vee-jay »

mark II wrote:
Hvala što si potvrdio moj prethodni post o činjenici da i je i srpska i hrvatska politika u BiH fašistička - želi legalizaciju genocida i etničkog čišćenja. Nisam znao da su Afganistan i Irak bratske zemlje Hrvatima Hercegovcima, znam za legendu da se Hrvati smatraju Arijevskim plemenom iz drevne Arijane (Afganistan - Iran), ali nisam bio svjestan da su te veze tako jake. Ne znam zašto Irak, tamo je Babilon i sve što je semitsko. Možda zato što dio srpskih mitomana smatra da su Srbi najstariji narod na svijetu.... U svakom slučaju, hvala na konstruktivnom prilogu mojim tvrdnjama.

Ne zelim da ti unistavam idilu, ali bosnjacka politika nije nista drugacija od srpske i hrvatske. 8-)
jutarnji

#407 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by jutarnji »

Dva dana saltam ove kanale i jos nisam potrefio da spomenuse ove Dzozefove avanture po Balkanu.
Nista CNN, FOX, MSNBC, C-span...il` sam ja baksuz il` ovo njima uopste nije vijest :?
dallton

#408 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by dallton »

vee-jay wrote:
mark II wrote:
Hvala što si potvrdio moj prethodni post o činjenici da i je i srpska i hrvatska politika u BiH fašistička - želi legalizaciju genocida i etničkog čišćenja. Nisam znao da su Afganistan i Irak bratske zemlje Hrvatima Hercegovcima, znam za legendu da se Hrvati smatraju Arijevskim plemenom iz drevne Arijane (Afganistan - Iran), ali nisam bio svjestan da su te veze tako jake. Ne znam zašto Irak, tamo je Babilon i sve što je semitsko. Možda zato što dio srpskih mitomana smatra da su Srbi najstariji narod na svijetu.... U svakom slučaju, hvala na konstruktivnom prilogu mojim tvrdnjama.

Ne zelim da ti unistavam idilu, ali bosnjacka politika nije nista drugacija od srpske i hrvatske. 8-)
tacno tako @vee-jay, a to sto su bili najvece zrtve, ko im je kriv sto se nisu spremili na vrijeme ...a sto ne znaju preci od "bosnjacke" do bosanske politike, to je svakako njihova najveca krivica
dallton

#409 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by dallton »

jutarnji wrote:Dva dana saltam ove kanale i jos nisam potrefio da spomenuse ove Dzozefove avanture po Balkanu.
Nista CNN, FOX, MSNBC, C-span...il` sam ja baksuz il` ovo njima uopste nije vijest :?
nisi baksuz, nego nije vijest koja treba da se prenosi dalje
mark II

#410 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by mark II »

vee-jay wrote:
mark II wrote:

Da, naročito po pitanju genocida. Ista je. Svi su isti. "Svi su počinili genocid i imali to u svom programu". Bla blabla - šuplja izjednačavanja. Bošnjačka je odvratna sada, istina, jedna od najodvratnijih. Posebno je pogubna za sam bošnjački narod.
vee-jay

#411 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by vee-jay »

mark II wrote:
vee-jay wrote:
mark II wrote:

Da, naročito po pitanju genocida. Ista je. Svi su isti. "Svi su počinili genocid i imali to u svom programu". Bla blabla - šuplja izjednačavanja. Bošnjačka je odvratna sada, istina, jedna od najodvratnijih. Posebno je pogubna za sam bošnjački narod.
Da, drago mi je da smo tu d'accord. :thumbup: Svi su isti na drugi nacin. Vaznije je imati stan u Sarajevu i vikendicu u Neumu nego proraditi na aneksu 7. Vaznije je sebi praviti privatne vjerske dvore i od danasnjih Bosnjaka praviti stado i slati ga da zivi u 18 vijek nego mu graditi bolju buducnost. I najvaznije je od Dodika svakodnevno praviti Drakulu jer bi u suprotnom stado moglo da otvori oci i da primjeti da su vampiri upravo ti koji Dodika stavljaju na prijestolje.
:evil:

Dakle, da SVI su isti.

A ja pjevusim: lutke od krvi bez trunke ideje, ubice na cesti... :D
vee-jay

#412 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by vee-jay »

dallton wrote:
tacno tako @vee-jay, a to sto su bili najvece zrtve, ko im je kriv sto se nisu spremili na vrijeme ...a sto ne znaju preci od "bosnjacke" do bosanske politike, to je svakako njihova najveca krivica
fali nam @johny da nam kaze da su svi bili zrtve, sad ko manja ko veca, to je subjektivno :D

razumijem da je tesko, ali nema drugoga, Bosnjaci nemaju izbora, oni moraju svakodnevno isusovsko-misionarski propagirati i zivjeti zajednicki zivot a Sarajevo mora da bude prakticni primjer toga propagiranja. Radi sebe samih i zato sto bez zajednickog zivota nema BiH. A BiH jeste jedina domovina Bosnjaka.

Ja sam optimista. :-D
zgembo_sa

#413 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by zgembo_sa »

vee-jay wrote:Da, drago mi je da smo tu d'accord. :thumbup: Svi su isti na drugi nacin. Vaznije je imati stan u Sarajevu i vikendicu u Neumu nego proraditi na aneksu 7. Vaznije je sebi praviti privatne vjerske dvore i od danasnjih Bosnjaka praviti stado i slati ga da zivi u 18 vijek nego mu graditi bolju buducnost. I najvaznije je od Dodika svakodnevno praviti Drakulu jer bi u suprotnom stado moglo da otvori oci i da primjeti da su vampiri upravo ti koji Dodika stavljaju na prijestolje.
:evil:

Dakle, da SVI su isti.

A ja pjevusim: lutke od krvi bez trunke ideje, ubice na cesti... :D
Samo sto Bosnjaci ne prave Dodika nicim sto on stvarno nije...
oddodood

#414 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by oddodood »

Ne prave ga Bošnjaci, ako pod Bošnjacima pretpostavljaš jedan od bosanskohercegovački etniteta, prave ga trojanci u BiH i civilizaciji uopće, na način da samo potenciraju ono što im je zajedničko. Njihov tamnovilajetski galop je potpuno čulan čovjeku. I ne samo čovjeku, već svemu živome pod krunom ovonebeskom. Surovo čulan, poput - Srebrenice! I Srebrenica!
dallton

#415 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by dallton »

eto sad ispade BiH ko razmazena mlada
Incko: Najveći stepen međunarodne pažnje prema BiH
Razočaravajuće je da jedan jasan zahtjev nije prošao u Domu naroda BiH...
21.05.2009. 18:14
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko danas je u Sarajevu sa španskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Angelom Moratinosom razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji, posebno o napretku koji je postignut, te o tome da je potrebno još mnogo uraditi kako bi se zemlja približila svom deklariranom cilju evropske i transatlantske integracije.

“Današnji boravak ministra vanjskih poslova Moratinosa u Bosni i Hercegovini, koji je uslijedio nakon zajedničke posjete potpredsjednika SAD-a Bidena i generalnog sekretara Solane početkom sedmice, jasno ukazuju na najveći stepen međunarodne pažnje prema događajima u zemlji i prema njenoj evropskoj i transatlantskoj budućnosti”, izjavio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU, saopćeno je iz OHR-a.

“Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju preuzeti odgovornost za izvršavanje traženih reformi, a posebno onih koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, dodao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio značaj liberalizacije viznog režima za građane BiH te konstatirao da je Evropska unija Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regiji prezentirala jasnu mapu puta, koja uključuje poboljšanje u oblasti sigurnosti identifikacionih dokumenata, osiguravanje funkcionalnog režima imigracije i azila, jačanje kapaciteta u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te garantiranje prava pojedinaca.

Razočaravajuće je da jedan jasan zahtjev, Zakon o kretanju i kontroli naoružanja, nije prošao u Domu naroda BiH već jučer uprkos obećanjima da će liberalizacija viznog režima biti prioritet”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.
a sto ne kazes da su srpski poslanici to odbili?
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#416 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Dado dijasporitus »

:thumbup: :D

Triput sam video Bajdena Džoa
Datum: 20.05.2009 22:01
Autor: Boris Dežulović

Triput sam video Bajdena Džoa
Boris-Dezulovic

Predsednik Tadić je
Sa posla kući došao pre,
Odenuo mi praznično sve
I poveo na kratak let.
Bio sam premijer,
I bilo mi je tek pedeset,
Al' dobro pamtim nasmejan svet,
I svečani parlament.
Nisam razumeo zastave, gužvu,
Znao sam tek, nešto je važno
Jer Tadić me tad prigrli snažno,
Reče mi: "Miki, gledaj i pamti!"

I ja sam video Džoa Bajdena,
Legendu tu, slobodotvorca,
Senatora, druga i borca.
Tada sam ja video Džoa prvi put.

U ratnim danima
O njemu su nas učili sve,
Al' život nam objasnio tek
Kakav je čovek Džo.
Bio sam nervozan,
u grad je doš'o Široki Brijeg,
Pred utakmicu prostruja vest
da doći će možda On.
I ja sam stajao malen, k'o klinja,
U hodniku - Silajdžić i ja,
Sloboda, mir, demokratija,
Preda mnom On, nasmejan, vedar.

I opet sam video vajs-prezidenta,
Legendu tu, ser komandanta,
Senatora, Dejton-garanta,
Tada sam ja video Džoa drugi put.

Bilo je pola šest,
na utakmicu pošao svet,
Na Igokea - Široki Brijeg,
kad zovnu me protokol.
Rekoše - zove Džo,
želi da se vidi sa mnom,
I trčao sam Sarajevom,
da pričam sa Bajdenom.
I nisam video polufinale,
Mekejsila, Tejlora, Kastla,
Već, bogami, umesto toga,
Te večeri - videh svog boga.

I opet sam video Džej Ara Bajdena,
Legendu tu, ustavotvorca,
Senatora i mirotvorca
Tada sam ja video Đžoa treći put.

Triput sam video Bajdena Džoa,
Legendu tu, slobodotvorca,
Milosrdnog anđela, borca,
Opet sam svud video Džoa...
oddodood

#417 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by oddodood »

Koračići do zalaska u EU:

Principijelno riješiti: (x) Impvinu; (x) Vojnu imovinu; (x) Brčko; (x) Fiskalnu održivost; (x) Vladavinu prava
(y) Potpisati ugovor o pridruživanju; (y) Osigurati političku stabilnost

Za političku pročitah i ovo: "Vi se pretvarajte da ispunjavate uvjete, a mi ćemo se pretvarati da ćemo vas primiti."
jeza u ledja

#418 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by jeza u ledja »

oddodood wrote: Za političku pročitah i ovo: "Vi se pretvarajte da ispunjavate uvjete, a mi ćemo se pretvarati da ćemo vas primiti."
:D
Novi_Nick

#419 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Novi_Nick »

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=670

Homepage > Svijet > EU >

Almond: Bajdenova posjeta bi mogla imati bumerang efekt

Piše: SRNA Agencija

Foto: Senad Gubelić
Image
22/05/09

Britanski analitičar Mark Almond upozorava da bi posjeta potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena balkanskom regionu mogla imati "bumerang efekat", odnosno da bi se moglo ispostaviti da je njegova retorika bila prazna - da je uputio apele i poruke, a da SAD nisu u stanju da pruže konkretnu pomoć

"Ako bi SAD bile spremne da u BiH upute one resurse koje su slale posle Dejtona, nema sumnje da bi mogle pomoći da se zemlja reformiše i razvija. Umjesto toga, SAD premještaju područje zapadnog Balkana u zonu odgovornosti Evropske unije, koja, budući da je u ekonomskoj krizi, ne upućuje pomoć BiH. Da stvari budu gore, ni SAD nemaju dovoljno sredstava za pomoć" - objašnjava Almond za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, "NATO, u kome Amerikanci `određuju ton`, kao i Evropska unija, vide zapadni Balkan kao tamnu mrlju, s obzirom na to da je sve izvjesnije da taj region neće brzo ući u evroatlantske strukture".

"Na djelu je strah da razočarenje koje će ta činjenica prouzrokovati može gurnuti region u nepoželjnom pravcu. Takvom strahovanju od produbljivanja nestabilnosti u regionu doprinose i zaoštreni ekonomski problemi na zapadnom Balkanu prouzrokovani globalnom ekonomskom krizom" - navodi Almond.

Komentarišući činjenicu da se EU ne sviđa ideja da SAD imenuju specijalnog izaslanika za Balkan, britanski analitičar objašnjava da su SAD "predale Evropskoj uniji `bebu` - BiH, a same se povlače iz regiona, pa čak na Kosovu nastoje da Evropljani preuzmu stvari u svoje ruke, kao i troškove".

On smatra da će, uprkos tome što je nesumnjivo da Vlada Srbije i nova američka administracija žele da unaprijede srpsko-američke odnose, problem Kosova predstavljati i dalje "trn u oku".

Što se tiče obećanja američke pomoći za ubrzanje evrointegracija Balkana, Amerikanci to mogu u Briselu pogurati, ali je problem što Evropljani neće prihvatiti - smatra Almond.

"Trenutno je najveći problem umor od proširenja koji vlada Evropom, što sve zemlje-kandidate za evrointegracije čini žrtvama. Staro jezgro članica Evropske unije osjeća na svojim plećima osiromašenje zbog svjetske recesije, mnogo njihovih građana osjeća da je cijena proširenja viša nego što su spremni da plate" - upozorava Almond.

On navodi da je, ranije, evropsko građanstvo bilo, u suštini, nezainteresovano za pitanje proširenja Unije, osim generalnog stava da je to dobar projekat.

"Ali, sada je situacija drugačija. Uglavnom zbog ekonomskih problema u Irskoj i drugdje, preovlađuje stav da dalje širenje EU nije dobra ideja, uprkos tome što proširenje nije prouzrokovalo njihove probleme. Nastavku procesa proširenja ispriječili su se i drugi problemi: predstojeći izbori u evropskim zemljama, ali i neizvjesnost u vezi pitanja kako će evropski politički sistem funkcionsati kada Lisabonski ugovor bude usvojen" - zaključio je Almond.
zgembo_sa

#420 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by zgembo_sa »

dallton wrote:
Incko: “Razočaravajuće je da jedan jasan zahtjev, Zakon o kretanju i kontroli naoružanja, nije prošao u Domu naroda BiH već jučer uprkos obećanjima da će liberalizacija viznog režima biti prioritet”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.
a sto ne kazes da su srpski poslanici to odbili?
Nemoj tako, svi smo mi krivi za to. Svi smo zasluzili da nas kazne... Gdje ce fasiste prozvati fasistima, nije to po bontonu. Bolje je odrzavati status quo i trpati 50 milja u padze svaki mjesec...
dallton

#421 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by dallton »

BH Dani
Biden u Sarajevu, svi (ne)zadovoljni

Posjetom američkog potpredsjednika Josepha Bidena, susretima koje je imao u Sarajevu, te govorom koji je održao u Parlamentu BiH, skoro svi u Bosni i Hercegovini imaju razloga biti zadovoljni.

Prije svih, Haris Silajdžić, koji je uložio puno energije i svojih mnogobrojnih bliskih vašingtonskih kontakata da u agendu aktivnog američkog angažmana i interesa ponovo vrati Bosnu i Hercegovinu.

Milorad Dodik, koji jedini, osim prevodioca i američkog ambasadora, zna šta mu je Biden rekao u odvojenom razgovoru; Dodik koji, izgleda, vjeruje da nekoga može uvjeriti da "Amerika i Republika Srpske dijele iste vrijednosti".

Javier Solana, koji je Bidenovim pristankom da ga prati u Sarajevu uspio ispuniti cilj onih evropskih država, poput Francuske i Švedske, koje se protive snažnijem američkom angažmanu u Bosni i Hercegovini i podržavaju Dodikov i stav Beograda o neophodnosti gašenja Ureda visokog predstavnika.

Charles English, koji je i kao najnesposobniji i strateški najkratkovidniji ambasador kojeg je Amerika ikada imala u BiH, uspio u Bidenov govor u Parlamentu BiH ugurati ime svog prudskog miljenika Sulejmana Tihića.

Valentin Inzko, koji je od Bidena dobio punu javnu podršku američke administracije za funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Sulejman Tihić, koji vjeruje da bi Bidenov javni kompliment mogao anulirati katastrofalne posljedice njegovog podaništva prema Miloradu Dodiku i Borisu Tadiću na predstojećem Kongresu Stranke demokratske akcije i glasanju za predsjednika partije.

Zlatko Lagumdžija, koji jeste imao sporednu ulogu u Bidenovoj posjeti, ali koji, kao strateg Tihićeve kandidature za predsjednika SDA, ima iste razloge za zadovoljstvo kao i Tihić.

Iako izgleda paradoksalno, svi pobrojani domaći politički akteri imaju istovremeno dovoljno razloga da budu i nezadovoljni: Silajdžić zbog toga što Biden nije javno označio lidere koji predstavljaju ne samo prepreku integracijama Bosne i Hercegovine u NATO i Evropsku uniju, nego čak i potpunoj implementaciji Dejtonskog ugovora i ublažavanju posljedica rata i genocida; Dodik, zbog toga što Bidenov govor više ne ostavlja ni trunke dileme da li se Amerika nakon osam Bushovih godina ponovo vraća na velika vrata u Bosnu i Hercegovinu, te što isto važi i za pitanje na koga je Biden mislio, govoreći o onima koji koriste nacionalističku retoriku i prijete poništavanjem već sprovedenih mjera na jačanju državnih institucija; Tihić, zato što Biden nije ni pomenuo prudski proces njegovih dogovora sa Dodikom i Draganom Čovićem; Lagumdžija, zato što američki predsjednik nije ohrabrio i pohvalio SDP BiH, i kao najveću multietničku opozicionu stranku, i njega osobno, kao njenog lidera...

Ključna dilema upućenijih analitičara američkog odnosa prema našoj regiji prije Bidenovog dolaska bila je sljedeća: da li on u Sarajevo, Beograd i Prištinu dolazi kako bi svoje domaćine upoznao sa već definiranim ključnim i detaljnim stavovima o snažnom angažmanu nove američke administracije u regiji ili se radi o takozvanoj "facts-finding" misiji, kroz koju je Biden želio na licu mjesta i osobno čuti ključne stavove svojih domaćina, na osnovu kojih će Washington definirati svoju politiku i angažman u regiji. Sudeći prema Bidenovom nastupu, odnosno prema onome što jeste rekao (poput stava da je nezavisnost Kosova "ireverzibilan proces", da je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neupitan), kao i sudeći prema onome što nije rekao (kakav je američki stav o neophodnosti i dubini potrebnih promjena Ustava BiH), da se zaključiti da je misija američkog potpredsjednika imala elemente i jednog i drugog karaktera.

Svojim sugovornicima u Sarajevu Biden je rekao da je predsjednik Obama osobno od njega zatražio da krene u našu regiju. U narednim sedmicama i mjesecima, zahtjevi nižih, diplomatskih predstavnika američke administracije prema liderima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu učinit će jasnom američku strategiju prema regiji i principe američkog angažmana.
oddodood

#422 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by oddodood »

BOSNA I HERCEGOVINA:

Posjeta potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu od 19. do 21.maja/svibnja 2009 izraz je obnovljene zainteresiranosti nove američke administracije za Balkan i Bosnu i Hercegovinu kao centralnu državu te regije. Posjeta potpredsjednika Bidena ujedno znači kraj „Daytonske faze“ u Bosni i Hercegovini i ulazak u novu fazu usmjerenu u nadgradnju Daytona ili novi sporazum za Bosnu i Hercegovinu.

Daytonski sporazum se ne smije gledati i razumjeti izvan konteksta ostalih diplomatskih napora, koji su u to vrijeme bili učinjeni u regiji. Plan „Z-4“ označava sudjelovanje četiri ambasadora – američkog, ruskog, britanskog i ambasadora EU - i predviđao je podjelu Hrvatske u više enklava, približno ¼ teritorije pripala bi tzv. srpskim enklavama. Taj plan je propao, jer su hrvatske vlasti strahovale, da bi se faktički implementirao i njegovu implementaciju su onemogućile pomoću vojnih akcija“Bljesak“ i „Oluja“ uz materijalnu pomoć SAD. To je bilo moguće zbog toga što je Hrvatska tada bila u znatno boljem položaju nego BiH.

Postaje sve jasnije zašto Daytonski sporazum nije efikasan. Ako bi taj sporazum istovremeno važio u BiH, a u Hrvatskoj plan „Z-4“ došlo bi do svojevrsnog balkanskog dogovora. Pošto je plan „Z-4“ propao i sa njim i Daytonski sporazum osuđen je na propast, jer je njegova suština upravo u tome, da se morao implementirati zajedno sa planom „Z-4“ u Hrvatskoj. Daytonski sporazum je zaustavio rat ali nije doprinio i ne doprinosi modernizaciji Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti odgovornih državnika ne bi smjele biti usmjerene ka jačanju Daytonskog sporazuma nego stvaranju tvrdih temelja bosanskohercegovačke državnosti u svjetlu stabilnosti cjelokupnog područja i približavanja euroatlantskim integracijama. To je moguće ostvariti sa novim sporazumom i međunarodnim nadzorom ili novim uređenjem u Bosni Hercegovini. Daytonski sporazum, koji je star skoro 14 godina potpisali su, između ostalih, tri predsjednika, koji su već umrli. Samo jedan od njih bio je državljanin Bosne i Hercegovine, drugi je umro u Haagu dok je treći umro za vrijeme svog predsjednikovanja. Tako, da Daytonski sporazum ne može biti osnova za modernu državu u Evropi što BiH svakako želi biti.

U tom kontekstu na entitete Republiku Srpsku i Federaciju BiH treba gledati kao na privremene kategorije i kao privremeni administrativni aranžman.

Činjenica je, da Daytonski sporazum nikada nije važio u svom punom kapacitetu i da posljedično ne može biti nikakva trajna kategorija. Iz toga proizlazi, da poslije posjete potpredsjednika Bidena možemo očekivati imenovanje specijalnog izaslanika SAD-a za Balkan. Vjerojatno bi specijalni izaslanik do sada bio i imenovan, ali zbog snažnog utjecaja Richarda Holbrooka to nije učinjeno, pošto želi da bude imenovan njemu blizak diplomata. Analitičari to smatraju pogubnim zbog uloge Holbrooka na Balkanu u periodu 1992-1995.

SAD su svjesne učinjenih pogrešaka u Bosni i Hercegovini i ujedno su shvatile, da je potrebno učiniti korake naprijed ka modernizaciji Bosne i Hercegovine, a to se najbolje može učiniti kroz predstojeće ustavne promjene.

Dodatnu težinu posjeti potpredsjednika Bidena BiH daje istovremena posjeta Javiera Solane, visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost i usuglašeni stavovi SAD sa EU u pogledu Bosne i Hercegovine i njene budućnosti.

STVARATI NOVE REALNOSTI

Analitičari upozoravaju na pogubnost politika, koje pokušavaju uvažavati realnost u Bosni i Hercegovini. Realnost u Bosni i Hercegovini je rat, etničko čišćenje i genocid i njegove posljedice. Zadatak odgovornih političara je stvaranje novih realnosti u interesu svih njenih građana. Dominantno uvažavanje etničke ili vjerske pripadnosti je anakronizam, koji će BiH vratiti u 19.stoljeće, a ne omogućiti razvoj moderne evropske države 21.stoljeća.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da je uvažavajući postojeću konstelaciju odnosa u BiH najvažnije, da ta država što prije postane članica NATO-a čime bi se onemogućile retoričke i svake druge namjere o eventualnoj secesiji ili separatizmu.

http://www.ifimes.org/default.cfm?Jezik ... =10&ID=462
Fair Life

#423 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Fair Life »

Da ne bude... obecanje ludom radovanje.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=670
oldplague

#424 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by oldplague »

Ode Biden...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#425 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by pici »

Ode Bajden al osta -bosanska merhametli dušHa......TOOOOOOOO HAZIMAGA :thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Bosna i Hercegovina
Bajdenu dunum zemlje na poklon
Image
Hazim Imamović: "imam jedan komad od 15 dunuma, više zemlje nemam, da izabere u to 15 dunuma sebi dunum zemlje gdje on god želi. I volio bih tog čovjeka vidjeti na našim prostorima. Nek napravi jednu vikendicu, nek radi šta hoće, ja sam to njemu halalio :thumbup: :bih: i
22.05.2009

Hazim Imamović iz Olova u srednjoj Bosni, inspirisan porukama američkog potpredsjednika u Parlamentu BiH, odlučio je pokloniti Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) komad svoje zemlje za vikendicu ili za nešto drugo. Hazim ne radi ali, kako kaže, Bajden mu je nekako prirastao srcu i bez obzira hoće li prihvatiti parcelu, ona će uvijek biti "Bajdenova".
Autor: Kadir Plećan

Posjeta američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena Bosni i Hercegovini, osim jasne političke poruke, ostaće vjerovatno upamćena i po neobičnom gestu jednog običnog bosanskog čovjeka. Hazim Imamović iz Olova odlučio je, naime, američkom potpredsjedniku Bajdenu pokloniti dunum zemlje u svojim rodnim Bakićima.

Ovaj 52-godišnjak bez zaposlenja upravo na ovoj parceli pored magistralnog puta Tuzla – Sarajevo priča nam o ovoj svojoj iskrenoj namjeri:
Taj mi je čovjek nešto legao na srce. I kada su rekli da će da dođe u Sarajevo, ja nisam mogao do njega doći, ali sam sve saslušao fino, njegove izjave i ono, i to mi je toliko leglo na srce.

„Taj mi je čovjek nešto legao na srce. I kada su rekli da će da dođe u Sarajevo, ja nisam mogao do njega doći, ali sam sve saslušao fino, njegove izjave i ono, i to mi je toliko leglo na srce. I onda sam se omišljao šta tom čovjeku da uradim, da i ja nešto... Onda sam se odlučio, imam jedan komad od 15 dunuma, više zemlje nemam, da izabere u to 15 dunuma sebi dunum zemlje gdje on god želi. I volio bih tog čovjeka vidjeti na našim prostorima. Nek napravi jednu vikendicu, nek radi šta hoće, ja sam to njemu halalio i to mu poklanjam iz svog srca.“
Image
Hazim Imamović
Hazim Imamović ne zna hoće li se njegova želja da lično upozna potpredsjednika ostvariti, ne zna također stoje li na putu ostvarenja njegove nakane zakonske prepreke, ali zna da on i njegova porodica dio svog skromnog imanja već smatraju vlasništvom ovog visokog američkog dužnosnika:

„Sinovi i žena, svi su zadovoljni. Kažu: ’Mi stojimo iza tebe, mi poklanajamo - i ne znam šta da bi se sutra desilo, on ima dunum zemlje među tih 15 dunuma.’ Pa slušaj, svakom poštenom čovjeku ja bih to dao. Ima njih još dosta, ali ne mogu nekako da to svoje mišljenje, politiku realizuju u svijetu. A bez američke podrške nemamo mi budućnosti u BiH. Ali me povuklo to što je on iskren, realan čovjek - i da nam je, bogdo, u svijetu još takvih ljudi.“

Bez obzira da li je želja običnog bosanskog čovjeka da za svog komšiju ima američkog potpredsjednika ostvariva, ovaj gest zapravo je znak zahvalnosti za pomoć u nastojanju da Hazim Imamović i svi Bosanci i Hercegovci žive u zemlji koja će biti dio evropske porodice, u zemlji u kojoj ima mjesta za sve, posebno eto za one koji svojim angažmanom otvaraju vrata svjetlijoj budućnosti:

„On je naš komšija, on je naš prijatelj i veliki je prijatelj Bosni i Hercegovini.“
Post Reply