Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
istocnjak

#401 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by istocnjak »

ljubav_aha wrote:
sahan wrote:
karanana wrote:hvala. ko da sam negdje cuo nekog da rece da je zabranjeno jedenje skoljkastih plodova mora i riba u "oklopu". jeo sam ih cesto ali mi nesto sinu da upitam....
Opce je pravilo da je sve iz vode (mora) dozvoljeno, medjutim nije dozvoljeno da se zivotinje (ribe) pate kao npr. jastozi koji se zivi kuhaju.
to jeste okrutna,ali brza smrt ,no gdje pise to pravilo :?:
@ljubav_aha

Citajuci tvoje postove stice se dojam da ti je u zivotu veoma dosadno ili si ovdje da namjerno provociras.
ljubav_aha

#402 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

istocnjak wrote: @ljubav_aha

Citajuci tvoje postove stice se dojam da ti je u zivotu veoma dosadno ili si ovdje da namjerno provociras.
a ti si vrlo neinforana licnost,prje svega lobster ne moze biti mrtav prije kuhanja,jer ako se to desi,onda je doslovno otrovan,znaci upitanju je pustanje otrova nakon smrti jastoga :)

moje pitanje uopste nije bilo provokativnog karaktera,vec sam pitala gdje pise taj pravilnik :)

nije mi dosadno,ovo mi je usput otovrena stranica :)

znas li odgovor na moje pitanje,hvala unapred
BHF_Manijak

#403 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote: a ti si vrlo neinforana licnost,prje svega lobster ne moze biti mrtav prije kuhanja,jer ako se to desi,onda je doslovno otrovan,znaci upitanju je pustanje otrova nakon smrti jastoga :)

moje pitanje uopste nije bilo provokativnog karaktera,vec sam pitala gdje pise taj pravilnik :)

BHF_Manijak wrote:Fino otvoris Kur`an i nadjes grupacije koje i na koji nacin ubijene zivotinje mozes jesti.... :roll: :-? :wink:
Takodjer malo i po hadisu pronadji.....
Kur`an u ruke i samo citat i citat,sa razumjevanjem i sa razmisljanjem! :wink:
ljubav_aha

#404 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote: a ti si vrlo neinforana licnost,prje svega lobster ne moze biti mrtav prije kuhanja,jer ako se to desi,onda je doslovno otrovan,znaci upitanju je pustanje otrova nakon smrti jastoga :)

BHF_Manijak wrote:Fino otvoris Kur`an i nadjes grupacije koje i na koji nacin ubijene zivotinje mozes jesti.... :roll: :-? :wink:
Takodjer malo i po hadisu pronadji.....
Kur`an u ruke i samo citat i citat,sa razumjevanjem i sa razmisljanjem! :wink:
hadisi me ne zanimaju,to sma ti rekla milion puta :mrgreen: u Kur'an ne pise,ako pise,molim te postavi,unpared hvala
BHF_Manijak

#405 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

Nije ovo katedra nit FIN,sve to mozes fino na internetu naci i pronaci,to sam i ja tebi rekao 100 puta,postoje ajeti u suri en`am sta se smije i kako jesti,pa potrazi,muslimanka si,Kur`an je tvoja knjiga,pa ga iscitaji! :wink:
Sto se hadisa tice,negiranje istih odvodi u kufr,pa ti sad vidi i razmisli.... :wink:
ljubav_aha

#406 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Nije ovo katedra nit FIN,sve to mozes fino na internetu naci i pronaci,to sam i ja tebi rekao 100 puta,postoje ajeti u suri en`am sta se smije i kako jesti,pa potrazi,muslimanka si,Kur`an je tvoja knjiga,pa ga iscitaji! :wink:
Sto se hadisa tice,negiranje istih odvodi u kufr,pa ti sad vidi i razmisli.... :wink:
Kur'an pise da je hrana iz mora halal

nisma procitala listu zabranjenih morskih zivotinja poput jastoga ili raka u Kur'an

postoje razlicita misljenja medju skolarima sto je zabranjeno ,kao i razlicita misljenja suni i shias muslimana

suni-ma je sva morska hrana halal,a shias samo skampi i riba

hanafi skola zabranjuje skampe,rakove,jasotge,a malaki,shafi i hanibali skola dozvoljavaju jasotge i rakove

hadisi ,nisam negirala njihovu vaznost a koja je cesto izmanipulirana,zato sam rekla,da me ne zanimaju necija pametovanja,hvala lijepa :)
istocnjak

#407 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by istocnjak »

ljubav_aha wrote: hadisi me ne zanimaju,to sma ti rekla milion puta :mrgreen: u Kur'an ne pise,ako pise,molim te postavi,unpared hvala
Islam kao vjerovanje i nauka se sastoji od vjerovanja u Allaha dz.s., zatim knjige Kur'ana kao Njegove objave i hadisa kao suneta/prakse Njegovog poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Kako bi na primjer znali, recimo na koji je nacin pravilno obaviti namaz ukoliko ne citamo hadise :?:

Ukoliko si vjernik a negiras hadise onda si u nekoj sekti. :!: :?: :?
zonbirile

#408 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

mogu li 4 vola stati na vršak igle?
arzuhal

#409 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:Nije ovo katedra nit FIN,sve to mozes fino na internetu naci i pronaci,to sam i ja tebi rekao 100 puta,postoje ajeti u suri en`am sta se smije i kako jesti,pa potrazi,muslimanka si,Kur`an je tvoja knjiga,pa ga iscitaji! :wink:
Kur'an pise da je hrana iz mora halal

nisma procitala listu zabranjenih morskih zivotinja poput jastoga ili raka u Kur'an

postoje razlicita misljenja medju skolarima sto je zabranjeno ,kao i razlicita misljenja suni i shias muslimana

hanafi skola zabranjuje skampe,rakove,jasotge,a malaki,shafi i hanibali skola dozvoljavaju jasotge i rakove

hadisi ,nisam negirala njihovu vaznost a koja je cesto izmanipulirana,zato sam rekla,da me ne zanimaju necija pametovanja,hvala lijepa :)
Doš'o tako jedan da pita hadži-Aliju, kutuba vratničkog, jel dozvoljeno jesti morsku svinju...
- Iz mora je sve dozvoljeno.
- A svinja?
- A, pa svinjetina je zabranjena...
- Ali morska svinja?
- Što se tiče mora, iz njega sve može..
- Dobro to...ali svinja morska?
- Svinjetina jok..
- Ali i ona je iz mora!
- E, iz mora sve smiješ...

i tako sve dok vrli pitac nije odustao...i vjerovatno požurio kući gdje ga je na stolu baš čekalo friško servirano morsko prase :lol:

Dobri evlija vratnički :D , Allah mu posvetio tajnu :)
Broj 1

#410 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Broj 1 »

Stari zavjet kaze dosta o tome sta je dozvoljeno iz mora a sta ne!
Ribe bez krljusti nisu dozvoljene kao i skoljke, rakovi i lignje.
ljubav_aha

#411 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

istocnjak wrote:
ljubav_aha wrote: hadisi me ne zanimaju,to sma ti rekla milion puta :mrgreen: u Kur'an ne pise,ako pise,molim te postavi,unpared hvala
Islam kao vjerovanje i nauka se sastoji od vjerovanja u Allaha dz.s., zatim knjige Kur'ana kao Njegove objave i hadisa kao suneta/prakse Njegovog poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Kako bi na primjer znali, recimo na koji je nacin pravilno obaviti namaz ukoliko ne citamo hadise :?:

Ukoliko si vjernik a negiras hadise onda si u nekoj sekti. :!: :?: :?
istocnak,zasto uvijek zakljucujes nesto kad nemas dovoljno infomracija :?:

kakva sekta i gluposti covjece :!:

vjerujem onako kako ja osjecam, svako od nas vjeruje u Boga na drugaciji nacin

mnogo hadisa su sumnjivog projekla,pa to je vec utvrdjeno vise puta

sunnet se ne mora pratiti,ali je preporucljiv
BHF_Manijak

#412 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote: Kur'an pise da je hrana iz mora halal

Ah pa tako mi domah reci sunce moje,pa ti nisi ni pitanje skontala a zalijeces se da odgovoris :mrgreen: Pitanje nije bilo da li jastog dozvoljen ili ne,on jeste svakako dozvoljen,samo momak(ne sjecam se nicka)je pitao da li je dozvoljen nacin ubijanja jastoga,zivog u vrelu vodu,jer u islamu je i zivotinje nzabranjeno krvnicki muciti prilikom ubijanja,a kuhanje u vreloj vodi,hmmm nije bas ugodno jel de?!u tome je poenta pitanje a ne da li je halal ili ne jastog!Sve je iz mora dozvoljeno,cak kako me sjecanje sluzi i mrtva riba,iako je strvina zabranjena u islamu,sem ako je druga riba nije ubila naravno,ako nije ispravno neka me neko ispravi! :thumbup:

PS a ti, vjeruj mi, slijedis na hiljade stvari iz sunneta a da toga nisi ni svjesna!! :wink: Samo sto ti sebi rangiras sta ces slijediti a sta ne,ne zeljeti slijediti put najboljeg covjeka koji ce ikada koracati ovom zemljom,hmmm interesantno... :-?
ljubav_aha

#413 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote: Kur'an pise da je hrana iz mora halal

Ah pa tako mi domah reci sunce moje,pa ti nisi ni pitanje skontala a zalijeces se da odgovoris :mrgreen: Pitanje nije bilo da li jastog dozvoljen ili ne,on jeste svakako dozvoljen,samo momak(ne sjecam se nicka)je pitao da li je dozvoljen nacin ubijanja jastoga,zivog u vrelu vodu,jer u islamu je i zivotinje nzabranjeno krvnicki muciti prilikom ubijanja,a kuhanje u vreloj vodi,hmmm nije bas ugodno jel de?!u tome je poenta pitanje a ne da li je halal ili ne jastog!Sve je iz mora dozvoljeno,cak kako me sjecanje sluzi i mrtva riba,iako je strvina zabranjena u islamu,sem ako je druga riba nije ubila naravno,ako nije ispravno neka me neko ispravi! :thumbup:

PS a ti, vjeruj mi, slijedis na hiljade stvari iz sunneta a da toga nisi ni svjesna!! :wink: Samo sto ti sebi rangiras sta ces slijediti a sta ne,ne zeljeti slijediti put najboljeg covjeka koji ce ikada koracati ovom zemljom,hmmm interesantno... :-?

BHF,ne mora se drug sve slijediti,jer neke stvari zaista nisu potrebne,npr. pokrivanje zena,nosenje brade i sl. ,a sto se tice savjeta Muhamda a.s. naravno da ih je lijepo proslijediti,no treba bas sve ,jer neki su savjeti istaknuti kao pozeljni,ali ne kako iskljucivi :)

pitanje jesam razumejla,zato sam i objasnila,ko slijedi a ko ne pravila jedenja morskih zvjercica ,i zasto se jastog mora staviti u prokljucalu vodu :)
tacno je da jastog pusta zvuk,naavno,uzrokovan bolom,koji traje vlro kratko ,a da li je halal,vjerovatno jeste,jer to niej zivotinja koja pusta krv,koja se mora ispustiti prilikom regulranog klanja toplo-krvnih zivotinja
BHF_Manijak

#414 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote: BHF,ne mora se drug sve slijediti,jer neke stvari zaista nisu potrebne,npr. pokrivanje zena,nosenje brade i sl. ,a sto se tice savjeta Muhamda a.s. naravno da ih je lijepo proslijediti,no treba bas sve ,jer neki su savjeti istaknuti kao pozeljni,ali ne kako iskljucivi :)

pitanje jesam razumejla,zato sam i objasnila,ko slijedi a ko ne pravila jedenja morskih zvjercica ,i zasto se jastog mora staviti u prokljucalu vodu :)
tacno je da jastog pusta zvuk,naavno,uzrokovan bolom,koji traje vlro kratko ,a da li je halal,vjerovatno jeste,jer to niej zivotinja koja pusta krv,koja se mora ispustiti prilikom regulranog klanja toplo-krvnih zivotinja
Emmm,opet ti oko pokrivanja...to je farz a ne sunnet draga moja i nemoj to vise povlacit,ajet ima koji govori koji djelovi zene smiju da se vide...Samo nemoj poceti pricu,to je za taj vakat tako bilo radi tog i tog,a islam je univerzalna vjera a ne za odredjeni period..po tebi onda bi za 200 godina trebali da xx sadasnjih nekih stvari iz vjere odbvace,jer tad to nece biti potrebno... :shock:

Nije samo poterbno da krv otece kod klanja zivotinja,procitaj malo uslove pod kojima je meso dozvoljeno...Mucenje i pacenje nije dozovljeno,ne kazem sad konkretno za jastoga,nego opcenito,da ne bude ja izdajem fetve... :mrgreen:
istocnjak

#415 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by istocnjak »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote: BHF,ne mora se drug sve slijediti,jer neke stvari zaista nisu potrebne,npr. pokrivanje zena,nosenje brade i sl. ,a sto se tice savjeta Muhamda a.s. naravno da ih je lijepo proslijediti,no treba bas sve ,jer neki su savjeti istaknuti kao pozeljni,ali ne kako iskljucivi :)

Emmm,opet ti oko pokrivanja...to je farz a ne sunnet draga moja i nemoj to vise povlacit,ajet ima koji govori koji djelovi zene smiju da se vide...Samo nemoj poceti pricu,to je za taj vakat tako bilo radi tog i tog,a islam je univerzalna vjera a ne za odredjeni period..po tebi onda bi za 200 godina trebali da xx sadasnjih nekih stvari iz vjere odbvace,jer tad to nece biti potrebno... :shock:

Nije samo poterbno da krv otece kod klanja zivotinja,procitaj malo uslove pod kojima je meso dozvoljeno...Mucenje i pacenje nije dozovljeno,ne kazem sad konkretno za jastoga,nego opcenito,da ne bude ja izdajem fetve... :mrgreen:
Ma pusti je bolan vidis da samo zeza, dosadno joj. 8-)
ljubav_aha

#416 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF ma znam,drug,farz,pise da se zena mora skromno oblaciti,pitala sma kolegicu koja prica ,cita i pise arapski
istocnjak,nije dosada,vec se informisem,ili se medjusobno informisemo,provokacija nije moj cilj

citala sma o uslovima za meso,klanje i slicno :)
istocnjak

#417 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by istocnjak »

ljubav_aha wrote:BHF ma znam,drug,farz,pise da se zena mora skromno oblaciti,pitala sma kolegicu koja prica ,cita i pise arapski
istocnjak,nije dosada,vec se informisem,ili se medjusobno informisemo,provokacija nije moj cilj

Haj bona, opusti se i obavezno knjigu u ruke ... ;-)
BHF_Manijak

#418 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:BHF ma znam,drug,farz,pise da se zena mora skromno oblaciti,pitala sma kolegicu koja prica ,cita i pise arapski

Necu te o kolegici pitati sta je zavrsila i slicno,ali Bogami ja vise vjerujem Kardawiju i vrhovnoj ulemi nego kolegici ti,halali ali je tako :mrgreen: Od Poslanika pa do danas zene su se pokrivale i pokrivat ce se,svak ima pravo izbora,radis sta hoces,koliko je ispravno,Allah najbolje zna,On je dao smjernice pa mi kako hocemo,slijediti ili ne...Ako ti smatras da se milioni djevojaka i zena u svijetu uzladnu pokrivaju,po medresama da su cure pokrivene bezze ok,tvoje misljenje,postujem ga,ali samo molim te ispostuj i ti Sunnetullah i ne govori da nije farz,ne moras slijedit ako ne zelis ali ne negiraj,jako vazno! ;-)
ljubav_aha

#419 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:

Necu te o kolegici pitati sta je zavrsila i slicno,ali Bogami ja vise vjerujem Kardawiju i vrhovnoj ulemi nego kolegici ti,halali ali je tako :mrgreen: Od Poslanika pa do danas zene su se pokrivale i pokrivat ce se,svak ima pravo izbora,radis sta hoces,koliko je ispravno,Allah najbolje zna,On je dao smjernice pa mi kako hocemo,slijediti ili ne...Ako ti smatras da se milioni djevojaka i zena u svijetu uzladnu pokrivaju,po medresama da su cure pokrivene bezze ok,tvoje misljenje,postujem ga,ali samo molim te ispostuj i ti Sunnetullah i ne govori da nije farz,ne moras slijedit ako ne zelis ali ne negiraj,jako vazno! ;-)
BHF_manijak,nije samo moje misljenje,a isto takoje misljenje mogih zena koje su obavile hadz ,zato lijepo kazem,a razloge smo vec objasnjavlai zasto dominra takav nacin odijevanja,a moja kolegica je defitivno obrazovana :-D
ljubav_aha

#420 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

istocnjak wrote:

Haj bona, opusti se i obavezno knjigu u ruke ... ;-)
opet ti :lol: zar ti zaista mislis da sam toliko ne-informirana ili nepravilno informirana :) nisu ni fazoni a ni fore ;-)
BHF_Manijak

#421 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
BHF_manijak,nije samo moje misljenje,a isto takoje misljenje mogih zena koje su obavile hadz ,zato lijepo kazem,a razloge smo vec objasnjavlai zasto dominra takav nacin odijevanja,a moja kolegica je defitivno obrazovana :-D
Nisam rekao da nije obrazovana! :wink: No kazem ti,vise cijenim misljenje Kardawija,Bugarija,Ebu Hanife,Taberija,Zakir Naika itd,a nijedan ne veli da je pokrivanje sunnet...a svijet sta prica,pa nek prica,mnogi znaju da je i alkholo zabranjen pa se pridrzavaju se toga,tako da ta prica oko hadzija i hadzinici,ne pije bas vode,vjerska literauta,naobrazba,izucavanje,to je ono sto se cijeni...ih moja ti kakvih ja sve hadzija i hadzinci znam... :wink:
ljubav_aha

#422 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
Nisam rekao da nije obrazovana! :wink: No kazem ti,vise cijenim misljenje Kardawija,Bugarija,Ebu Hanife,Taberija,Zakir Naika itd,a nijedan ne veli da je pokrivanje sunnet...a svijet sta prica,pa nek prica,mnogi znaju da je i alkholo zabranjen pa se pridrzavaju se toga,tako da ta prica oko hadzija i hadzinici,ne pije bas vode,vjerska literauta,naobrazba,izucavanje,to je ono sto se cijeni...ih moja ti kakvih ja sve hadzija i hadzinci znam... :wink:
BHF_manijak,nisma aludirala na svakave ,nikakve i nekakve hadzinice :lol: znas da nisma lako sklona necijim misljenjima :-D

biti musliman znaci prije svega biti dobar covjek :thumbup: sve ostalo nek nam Bog sudi :)
BHF_Manijak

#423 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote: BHF_manijak,nisma aludirala na svakave ,nikakve i nekakve hadzinice :lol: znas da nisma lako sklona necijim misljenjima :-D

biti musliman znaci prije svega biti dobar covjek :thumbup: sve ostalo nek nam Bog sudi :)
Ah hvala Uzvisenom,da te Allah nagradi,konacno je odustala od dalje rasprave... :mrgreen: :mrgreen: ovakvima kao ti sad sto si postupila Poslanik garantuje kucu u sredisnjmd djelu Dzenneta!! ;-)
ljubav_aha

#424 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote: BHF_manijak,nisma aludirala na svakave ,nikakve i nekakve hadzinice :lol: znas da nisma lako sklona necijim misljenjima :-D

Ah hvala Uzvisenom,da te Allah nagradi,konacno je odustala od dalje rasprave... :mrgreen: :mrgreen: ovakvima kao ti sad sto si postupila Poslanik garantuje kucu u sredisnjmd djelu Dzenneta!! ;-)
BHF_Manijak,hvala,a to je sve uzrocno-poljedicna veza nasih postova,jedino sa tobom najvise i pricam na religiji o religiji :lol: ;-)
BHF_Manijak

#425 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

Moram dobit kakvu diplomu za sabur, :mrgreen: :lol: salim se,nije problem diskutovati i pricati sa ljudima,volim to,pa cak iako su malo...malo vise tvrdoglavi :mrgreen: :skoljka: (salim se naravno) Ali razmjena misljen ja je uredu,iako se neki stavovi ne podudaraju ali nadoci ces ti ako Bog da ;-) :)
Locked