Ko ima dokaz da Bog ne postoji
-
andrija2007
#401 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Hocu da kazem, ako se neko deklarise kao vjernik ali je usput netolerantan, ili neobrazovan ili ohol ili ne poznaje osnovna
pravila kulturnog ophodjenja medju ljudima, ako ne zna za vrijednost dijaloga ( dijalog kao kategorija ukljucuje postovanje sagovornika) vec je sposoban samo za polemiku ( polemika sama po sebi rijetko dovodi do nekog zakljucka) itd, itd,
ciji je onda zadatak da obrazuje/educira takve osobe ako vec vjera nije uspjela u tome?
pravila kulturnog ophodjenja medju ljudima, ako ne zna za vrijednost dijaloga ( dijalog kao kategorija ukljucuje postovanje sagovornika) vec je sposoban samo za polemiku ( polemika sama po sebi rijetko dovodi do nekog zakljucka) itd, itd,
ciji je onda zadatak da obrazuje/educira takve osobe ako vec vjera nije uspjela u tome?
- arzuhal
#402 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Nečiji karakter i temperament nećeš nikad promijenit, a neće ni vjera jer takav sam zauzima odnos prema nekoj vjerskoj istini. Ja znam nekih vjernika zbog kojih, da sam samo sa njima bio i od njih učio o vjeri, nikad ne bih bio musliman.andrija2007 wrote:Hocu da kazem, ako se neko deklarise kao vjernik ali je usput netolerantan, ili neobrazovan ili ohol ili ne poznaje osnovna
- hepek071
#403 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
s ovim se slažem jer kolko sam ja empirijski upratio vjera a ni nevjera neće od pogana čoeka napraviti dobrog, niti od dobrog poganoga
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#404 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
ti ko onaj njemački ambasador u Alžiru.arzuhal wrote:Nečiji karakter i temperament nećeš nikad promijenit, a neće ni vjera jer takav sam zauzima odnos prema nekoj vjerskoj istini. Ja znam nekih vjernika zbog kojih, da sam samo sa njima bio i od njih učio o vjeri, nikad ne bih bio musliman.andrija2007 wrote:Hocu da kazem, ako se neko deklarise kao vjernik ali je usput netolerantan, ili neobrazovan ili ohol ili ne poznaje osnovna
- BlooQ.
#405 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Ti si musliman i istocnjak je musliman i vaša religija i vjera je islam, za mene ste vas dvojica predstavnici islama jer to ni jeste i mislim da ne mozete pobjeci od togaarzuhal wrote:Bio sam, meanwhile, na džumi, pa da sad to malo...BlooQ. wrote:arzuhal wrote:Ne predstavljaju ljudi (sa svi svojim različitostima) vjeru (koja je jedna) nego vjera predstavlja njih. I ne čuvaju ljudi vjeru od nečeg, nego vjera čuva njih. A sve zavisi koliko ko ima te vjere u srcu
on the contrary, vjernici su nositelji baklje svoje vjere...oni su hodajući predstavnici, misionari, apostoli te vjere...oni bi trebali da svojim načinom života, praksom i postupcima budu simboli dobrote svoje vjere
i svi ti razliciti ljudi jesu ujedinjeni u svojoj vjeri, ali su oni ziva vjera, jer su vjernici predstavnici
a ljudi pokusavaju da sacuvaju religiju u ovom slucaju od raznoraznih stvari, dok vjeri ne treba cuvanjekao sto si rekao ona je u srcu
![]()
Dakle, hajmo ovako kako ti kažeš: Osama ibn Laden i Cat Stevens su muslimani i deklarišu se tako i kao takve ih cijeli svijet zna - jesu li oni predstavnici ili pripadnici iste vjere? Nemoj mi samo govoriti religije jer jednako upotrebljavaš pojmove religija i vjera, kao u onom maloprije postu u kojem, ne znam kojem forumašu koji te je uvrijedio, kažeš ako si ti predstavnik vjere koja....
Ili su ibn Laden i Cat Stevens predstavnici dva različita islama pa onda islama (mn.) ima koliko i muslimana?Ili Ahmedinedžad i Rumi, jer su obojica perzijanci, muslimani. I tako redom...
Ponavljam: vjera je predstavnik same sebe kroz čovjeka kao njenog medija, instrumenta, naja iz Mesnevije, a nije čovjek predstavnik vjere! Utoliko koliko se čovjek preda vjeri utoliko će biti bolji vjernik i čućeš kako vjera sve jače i ljepše bruji i struji kroz njega.
Ako bi čovjek bio predstavnik vjere kao takve, onda je vjera skoro potpuno zagubljena i zaprljana stvar. Zar će tako slabo biće, kao što je čovjek, sa svim svojim duhovnim i duševnim slabostima i manama biti predstavnik nečeg savršenog? Ovo savršenog govorim iz aspekta vjernika, ali i svaki nevjernik ili agnostik može upratiti šta hoću da kažem, makar se nikad ne slagao o tom savršenstvu vjere?
Zar svi liječnici predstavljaju medicinu? Zar svi pripadnici neke struke predstavljaju tu struku, pa ako si ih vidio nekoliko znaš kakva je cijela struka, jer sudiš po njima?
Ako ćeš suditi o nekoj vjeri ili religiji, ako hoćeš, hoćeš li to raditi kroz ljude? Ako ćeš tako raditi, kroz koje ćeš ljude suditi o islamu?
vjera se istina predstavlja kroz covjeka ali je i vjernik predstavnik vjere, sada ne treba da upadnemo u zamku globaliziranja i kazemo da su svi muslimani ovakvi, svi katolici onakvi
e sada, slicno tome, ako ja vidim da na primjer neki Bosanac i Hercegovac se ponaša ružno u recimo Holandiji, ja osjecam sramotu i stid jer je on predstavnik moje zemlje, ali mi nismo isti iako smo oboje representatives
Da, svi pripadnici neke struke predstavljaju struku kao cjelinu, ne sudim o struci na osnovu nekoliko upoznatim predstavnika..
O religiji sudim kroz ljude i kroz knjige (Svete knjige i knjige sa religioznom tematikom), ali po meni, najbolji način da te nešto privuče ka nekoj temi su upravo ljudi...isto kao što neki pasionirani ljubitelj skupljhanja markica moze da te zainteresira da se pocnes zanimati za markice ili abrem uvidis ljepotu i originalnost pojedinih primjeraka isto tako vjernici PRAVILNIM pristupom mogu da zainteresiraju druge ljude ili pak da im pomognu da shvate stvari koje ovima nisu jasne
O islamu mislim da ne mogu suditi, mogu samo suditi o vjernicima koje upoznajem, te eventualno donijeti neki manje vise objektivan zakljucak o tome da li se meni cini da se ponasaju u skladu sa onims to tvrde da pise u njihovim knjigama
zao mi je ako te to smeta, ali ti si meni predstavnik islama isto kao i istocnjak, jedan je to islam nije ih vise ali su vasi pristupi drugim LJUDIMA (znaci ne islamu) drugaciji, meni vise odgovara tvoj pristup kjafirima
eto predstavniče
-
andrija2007
#406 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Ja znam da je vrlo tesko promijeniti neciji temperament, jos bolje, hajmo reci VLASTITI temperament, ali znam iz vlastitog iskustva da to nije nemoguce, sva zavisi od metode i vlastite iskrene spremnosti da se takozvana "niza priroda" ili nefs kako je nazvana u Islamu, PODVRGNE transformaciji.arzuhal wrote:Nečiji karakter i temperament nećeš nikad promijenit, a neće ni vjera jer takav sam zauzima odnos prema nekoj vjerskoj istini. Ja znam nekih vjernika zbog kojih, da sam samo sa njima bio i od njih učio o vjeri, nikad ne bih bio musliman.andrija2007 wrote:Hocu da kazem, ako se neko deklarise kao vjernik ali je usput netolerantan, ili neobrazovan ili ohol ili ne poznaje osnovna
Niza priroda, po svojoj prirodi, opire se svim svojim snagama da bude "ukrocena" i bori se do svog zadnjeg daha, zato
je i Prorok rekao da je dzihad borba vjernika sa samim sobom koja traje do kraja zivota!
- arzuhal
#407 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Šipak. Nisi zaslužila. Kad se popraviš, pričaćemo.BlooQ. wrote: eto predstavničesad hoću sladoled
- arzuhal
#408 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
I šta sam ja rek'o? Možeš SAMO SEBE AKO TO TI HOĆEŠ I AKO SE TI ZA TO POTRUDIŠ. A haj promjeni nekog drugog..cvrc, bato...samo da udariš u strašan lelek ko Aco Makedonski kad mu priopćiše da mu je najvoljeni prijatelj i ljubavnik umro u groznici..kako Plutarh prenosi.andrija2007 wrote:Ja znam da je vrlo tesko promijeniti neciji temperament, jos bolje, hajmo reci VLASTITI temperament, ali znam iz vlastitog iskustva da to nije nemoguce, sva zavisi od metode i vlastite iskrene spremnosti da se takozvana "niza priroda" ili nefs kako je nazvana u Islamu, PODVRGNE transformaciji.arzuhal wrote:Nečiji karakter i temperament nećeš nikad promijenit, a neće ni vjera jer takav sam zauzima odnos prema nekoj vjerskoj istini. Ja znam nekih vjernika zbog kojih, da sam samo sa njima bio i od njih učio o vjeri, nikad ne bih bio musliman.andrija2007 wrote:Hocu da kazem, ako se neko deklarise kao vjernik ali je usput netolerantan, ili neobrazovan ili ohol ili ne poznaje osnovna
Niza priroda, po svojoj prirodi, opire se svim svojim snagama da bude "ukrocena" i bori se do svog zadnjeg daha, zato
je i Prorok rekao da je dzihad borba vjernika sa samim sobom koja traje do kraja zivota!
Hajmo dalje...
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#409 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Vjerujem da se ljudi radjaju prevashodno s potencijalom da cine dobro. A onda se desi djetinjstvo, odgoj, uticaj sredine.hepek071 wrote:s ovim se slažem jer kolko sam ja empirijski upratio vjera a ni nevjera neće od pogana čoeka napraviti dobrog, niti od dobrog poganoga
Vjera mijenja navike, covjek prestaje lutati i samim tim se postepeno mijenja i postaje bolji. Uspravlja se.
p.d. Ovo je neki globalni prikaz. Iz nekih mojih dosadasnjih spoznaja, iskreni vjernici koji su u vjeri bez zelje za sekundarnom dobiti ( status, moc i sl ), samo iz ljubavi prema Bogu, u svakom trenutku svjesni vlastite beznacajnosti,
- BlooQ.
#410 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
arzuhal wrote:Šipak. Nisi zaslužila. Kad se popraviš, pričaćemo.BlooQ. wrote: eto predstavničesad hoću sladoled
vidiš :T onaj prijeti vatrom paklenom a ti uskraćuješ sladoled...
(bilježim u notes: određeni muslimani na području Sarajeva imaju tendenciju da uskraćuju imaginarnim prijateljima sladoled na osnovu samo njima znanih razloga, izbjegavati takve, pokušati se infiltrirati kod muslimana orjentisanih na proizvodnju šećerne vune kraj tržnice)
- Latina
#411 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Hahahahahahahahahahaha...jedini sladoledzija na svijetu koji bira kupce.arzuhal wrote:Šipak. Nisi zaslužila. Kad se popraviš, pričaćemo.BlooQ. wrote: eto predstavničesad hoću sladoled
- Latina
#412 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Mozda i uspijes na putu spoznaje.andrija2007 wrote:Ja znam da je vrlo tesko promijeniti neciji temperament, jos bolje, hajmo reci VLASTITI temperament, ali znam iz vlastitog iskustva da to nije nemoguce, sva zavisi od metode i vlastite iskrene spremnosti da se takozvana "niza priroda" ili nefs kako je nazvana u Islamu, PODVRGNE transformaciji.arzuhal wrote:Nečiji karakter i temperament nećeš nikad promijenit, a neće ni vjera jer takav sam zauzima odnos prema nekoj vjerskoj istini. Ja znam nekih vjernika zbog kojih, da sam samo sa njima bio i od njih učio o vjeri, nikad ne bih bio musliman.andrija2007 wrote:Hocu da kazem, ako se neko deklarise kao vjernik ali je usput netolerantan, ili neobrazovan ili ohol ili ne poznaje osnovna
-
andrija2007
#413 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Vjerujem da se ljudi radjaju prevashodno s potencijalom da cine dobro. A onda se desi djetinjstvo, odgoj, uticaj sredine.
Vjera mijenja navike, covjek prestaje lutati i samim tim se postepeno mijenja i postaje bolji. Uspravlja se.
p.d. Ovo je neki globalni prikaz. Iz nekih mojih dosadasnjih spoznaja, iskreni vjernici koji su u vjeri bez zelje za sekundarnom dobiti ( status, moc i sl ), samo iz ljubavi prema Bogu, u svakom trenutku svjesni vlastite beznacajnosti,
su zanemarljivo rijetki.
[/quote]
Upravo je bit u tome da su zanemarljivo rijetki a sta cemo s ostalim, ko ce ih promijeniti ako vec vjera nije, Arzuhal izgleda
nema odgovor na ovo kljucno pitanje, zna li iko?
Upravo je bit u tome da su zanemarljivo rijetki a sta cemo s ostalim, ko ce ih promijeniti ako vec vjera nije, Arzuhal izgleda
- HAVANA
#414 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Latina wrote:Hahahahahahahahahahaha...jedini sladoledzija na svijetu koji bira kupce.arzuhal wrote:Šipak. Nisi zaslužila. Kad se popraviš, pričaćemo.BlooQ. wrote: eto predstavničesad hoću sladoled
Nastavi li se mangupirat ide S.U.R HAVANA
- hepek071
#415 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
ni da on tebi ne da sladoled jer te mrzi nego je to proračunato. uz pomoć sladoleda, koji hladi i ima tendenciju topljenja, možeš ugasiti vatre plam, bilo onaj u srcu , za vjeru, ako krene ili onaj ispod gujice, džehenemskiBlooQ. wrote:arzuhal wrote:Šipak. Nisi zaslužila. Kad se popraviš, pričaćemo.BlooQ. wrote: eto predstavničesad hoću sladoled
vidiš :T onaj prijeti vatrom paklenom a ti uskraćuješ sladoled...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
(bilježim u notes: određeni muslimani na području Sarajeva imaju tendenciju da uskraćuju imaginarnim prijateljima sladoled na osnovu samo njima znanih razloga, izbjegavati takve, pokušati se infiltrirati kod muslimana orjentisanih na proizvodnju šećerne vune kraj tržnice)
- arzuhal
#416 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Ima ona hikaja u kojoj Isa, alejhi-selam, kaže: Mogao sam mrtvog oživjet i slijepom vratiti vid, ali ahmaka nikad nisam mogao dozvati pameti!
Sretno Andrija!
Sretno Andrija!
- Latina
#417 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
HAVANA wrote:Latina wrote:Nastavi li se mangupirat ide S.U.R HAVANAarzuhal wrote:
Hahahahahahahahahahaha...jedini sladoledzija na svijetu koji bira kupce.
Ili samo u suru.
p.s. Poceli smo i vrijedjati...tztztz...ne valja to tako.
-
andrija2007
#418 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Pa sta onda "ahmaci" rade u vjeri?arzuhal wrote:Ima ona hikaja u kojoj Isa, alejhi-selam, kaže: Mogao sam mrtvog oživjet i slijepom vratiti vid, ali ahmaka nikad nisam mogao dozvati pameti!
Sretno Andrija!
- arzuhal
#419 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Ho'š ti kuglu il' iz avtomatahepek071 wrote:ni da on tebi ne da sladoled jer te mrzi nego je to proračunato. uz pomoć sladoleda, koji hladi i ima tendenciju topljenja, možeš ugasiti vatre plam, bilo onaj u srcu , za vjeru, ako krene ili onaj ispod gujice, džehenemskiBlooQ. wrote:arzuhal wrote: Šipak. Nisi zaslužila. Kad se popraviš, pričaćemo.
vidiš :T onaj prijeti vatrom paklenom a ti uskraćuješ sladoled...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Latina
#420 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Ne mozes nikoga izmijeniti.andrija2007 wrote:Upravo je bit u tome da su zanemarljivo rijetki a sta cemo s ostalim, ko ce ih promijeniti ako vec vjera nije, Arzuhal izgledaLatina wrote:Vjerujem da se ljudi radjaju prevashodno s potencijalom da cine dobro. A onda se desi djetinjstvo, odgoj, uticaj sredine.
p.d. Ovo je neki globalni prikaz. Iz nekih mojih dosadasnjih spoznaja, iskreni vjernici koji su u vjeri bez zelje za sekundarnom dobiti ( status, moc i sl ), samo iz ljubavi prema Bogu, u svakom trenutku svjesni vlastite beznacajnosti,su zanemarljivo rijetki.
Last edited by Latina on 10/07/2009 15:45, edited 1 time in total.
- arzuhal
#421 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Dragi Andrija...pa ti si ozbiljan čovjek..đeš to pitat..andrija2007 wrote:Pa sta onda "ahmaci" rade u vjeri?arzuhal wrote:Ima ona hikaja u kojoj Isa, alejhi-selam, kaže: Mogao sam mrtvog oživjet i slijepom vratiti vid, ali ahmaka nikad nisam mogao dozvati pameti!
Sretno Andrija!
- BlooQ.
#422 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
meni je pravo interestantno što se čak i nezlobna šala na vjerski račun tako ozbiljno prihvaća 
da li postoji ovdje neki katolik ili pravoslavac ili jehovin svjedok koji je bio uvrijeden filmom Monty Pythona "Life of Brian"
?
da li postoji ovdje neki katolik ili pravoslavac ili jehovin svjedok koji je bio uvrijeden filmom Monty Pythona "Life of Brian"
- hepek071
#423 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
ne bih drug baš iz automata, posebno ako je AK-47 u pitanju jer sam to već imao nesreću okusitiarzuhal wrote:
Ho'š ti kuglu il' iz avtomata
- arzuhal
#424 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
I to, Andrija prijatelju, plastično pokažeš ispravljajući svoj postLatina wrote: Ne mozes nikoga izmijeniti.Mozes ih samo izbjegavati i istovremeno paziti na vlastite postupke.
-
andrija2007
#425 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji
Ako vec ne znas sta "ahmaci rade u vjeri/vjerama onda znas li bar sta rade na ovom forumu?arzuhal wrote:Dragi Andrija...pa ti si ozbiljan čovjek..đeš to pitat..andrija2007 wrote:Pa sta onda "ahmaci" rade u vjeri?arzuhal wrote:Ima ona hikaja u kojoj Isa, alejhi-selam, kaže: Mogao sam mrtvog oživjet i slijepom vratiti vid, ali ahmaka nikad nisam mogao dozvati pameti!
Sretno Andrija!