Stadion: Bilino Polje, Zenica

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Treba li se stadion dograditi??

Da
334
80%
Ne
84
20%

Total votes: 418

Brisbane

#401 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Brisbane »

Plavih_11 wrote:
mekaba wrote:Apsolutno netacno.Sa izuzetno malo novca kosevo se moze dovesti na evropski nivo.Poslijednji projekat iz cini mi se 2005 koji bi pokrio sve tribine + nova istocna tribina koja bi se gradila iznad postojece kostao bi (tada)13-15 mil. KM. Kapacitet bi u tom slucaju bio oko 48000.Danas bi to kostalo vjerovatno oko 25 mil.KM.Dogradnja Bilinog isto bi bila relativno "jeftina", sto sa Grbavicom nije slucaj.Kosevo je opstinski (gradski) stadion i zato je u prednosti nad ostalim.
Sta rece ovo, daj malo pojasni? Gradnja Grbavice ne bi bila jeftina i ne bi se mogla uraditi za 25 miliona KM? Napraviti tri tribine kao sto je sjeverna, koja se ne bi morala dirati osim malo sminkanja, da se ne moze uraditi za te pare? Ako si ovo mislio onda dobro grijesis.
To je covjek mislio.
Ja se sa njim slazem ako cemo nesto praviti treba napraviti da valja ane neku krpazu.
Suncorp Stadium in Brisbane, 52,500 seats. $280 million AUD.
Image
Na Grbavici bi konstrukcija 3 tribine (potpuno nove) sa krovom, kostalo barem 50miliona KM.
Palavra

#402 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Palavra »

Danas je lako napraviti stadion ako imate dobar projekt i ako imate sposobne ljude. Ma to znaju i ptice na gani, npr. proda se pravo prodaje piva jednoj pivari u narednih 10 godina, pa se proda pravo na prodaju kole, pa ime stadiona, pa stolice raznim sponzorima, pa restorani, pa poslovni prostori...
Postoje stadioni gdje recimo pivara izgradi cijelu tribinu gdje se ona onda zove po toj vrsti piva... Jako je puno mogucnosti. Samo trebaju pravi ljudi...
Charuga
Globalni moderator

#403 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Charuga »

@Brisbane

Za novi stadion Borca cija se izgradnja planira neko vrijeme bice izdvojeno 70 miliona KM. Stadion ce biti kapaciteta cca 30.000 - 35.000 mjesta a gradit ce se iz temelja. Nama treba dodatnih 15.000-20.000 sjedecih mjesta sto je upola manje nego sto je planirano u BL. Na Grbavici imas vec jednu tribinu koju, kao sto rekoh, treba malo usminkati tako da mislim da nema potrebe za nekom cifrom od 50 miliona KM.
Jedino ako se u tim parama moraju naci i pojedinci iz uprave ... ;-)

Odosmo daleko od teme.
SeNYC27

#404 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by SeNYC27 »

Najprije, veliko hvala ovoj reprezentaciji na svemu sto su ucinili da kroz ove kvfalifikacije i mi dozivimo tu euforiju i sve ostalo sto se moglo osjetiti poslednjih nekoliko dana.

Ovde se diskutuju stvari tipa, stadion BP je mali, treba na Kosevu, ali se ne spominje jedan glavni faktor koji bi trebao, da postoji, napraviti i od tih 16,000 navijaca, totalno navijacko ludilo na BP. Problem je u tome sto kod nas ne postoji veza izmedju NS/BiH i navijacki skupina reprezentacije (BHF i ostale skupine), i isto tako lokalnih navijckih skupina, koje bi uz zajednicku organizaciju i dogovor, napravili tu atmosferu gdje bi se moglo reci da je navijanje tokom cijele tekme bilo ludilo. U slucaju BP-a, od tih 16000, bar 8000-10,000 bi navijalo onako kako treba, a sminkera ce biti uvijek na tekmama samo sto bi tu bila velika manjina. Nema uspijeha na trebini, dok god se kupuju karte kod svercera, bar ne na onim stranama gdje treba svaki pravi navijac biti. Savez je taj koji treba sjesti sa grupama, obezbjediti ulaznice za sviju, i da sto manje bude sminkera na tim stranama stadiona gdje ne bih trebali biti. Nek pravi navijaci budu tu i vode navijanje, ostali neka grickaju kospe. Znajuci kakav nam je savez i njihov odnos prema navijacima i reprezentaciji, pravih navijackih ludila nece biti u blizoj buducnosti, koliko god gledalaca.
Brisbane

#405 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Brisbane »

Plavih_11 wrote:@Brisbane

Za novi stadion Borca cija se izgradnja planira neko vrijeme bice izdvojeno 70 miliona KM. Stadion ce biti kapaciteta cca 30.000 - 35.000 mjesta a gradit ce se iz temelja. Nama treba dodatnih 15.000-20.000 sjedecih mjesta sto je upola manje nego sto je planirano u BL. Na Grbavici imas vec jednu tribinu koju, kao sto rekoh, treba malo usminkati tako da mislim da nema potrebe za nekom cifrom od 50 miliona KM.
Jedino ako se u tim parama moraju naci i pojedinci iz uprave ... ;-)

Odosmo daleko od teme.
Pa skuplje je pop/prepravljati nego novo praviti.
sta ima

#406 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by sta ima »

-LIBERO- wrote:
sta ima wrote:bijase juce na utakmici i mogu vam sljedece reci

atmosfera za 5 ticu

travnjak za nulu00000000000000000

E hajd' mi objasni sta si mislio sa ovom recenicom. Stvarno mislis da je jucer atmosfera bila za 5 na tribinama.

Mislim da je jucer bila jedna od najslabijih podrski reprezentaciji u takmicarskim utakmicama.

Casti izuztcim ,momcima i djevojkama koji su davali svoj maksimum,prije svega iz BHF-a,ali ih je bilo premalo.
momak ne bih u raspravu s tobom

Atmosfera je bila za 5-ticu prije utakmice,na utakmici do jebenog gola

i posle tekme nije bilo nikakve frke izmedju nas samih i zato je za mene juce bilo fino u ZE
hayemaker

#407 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by hayemaker »

Jest bila za peticu, al' u skoli za djecu sa possebnim potrebama.
Cafe Camargue

#408 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Cafe Camargue »

sta ima wrote:
-LIBERO- wrote:
sta ima wrote:bijase juce na utakmici i mogu vam sljedece reci

atmosfera za 5 ticu

travnjak za nulu00000000000000000

E hajd' mi objasni sta si mislio sa ovom recenicom. Stvarno mislis da je jucer atmosfera bila za 5 na tribinama.

Mislim da je jucer bila jedna od najslabijih podrski reprezentaciji u takmicarskim utakmicama.

Casti izuztcim ,momcima i djevojkama koji su davali svoj maksimum,prije svega iz BHF-a,ali ih je bilo premalo.
momak ne bih u raspravu s tobom

Atmosfera je bila za 5-ticu prije utakmice,na utakmici do jebenog gola

i posle tekme nije bilo nikakve frke izmedju nas samih i zato je za mene juce bilo fino u ZE
Sada se samo po sebi nameće pitanje koliko si ti uopšte relevantan da kažeš šta je dobra atmosfera.
Joey Tribbiani

#409 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Joey Tribbiani »

sa armenijama, estonijama, belgijama, dancima, norvezanima, srbima u zenicu. sa spanijom, portugalom, engleskom, francuskom na kosevo. U barazu se vidjelo da je nama vise odgovarao onaj njihov vecei teren nego bilino polje. Ljudi pukli bunker, brane se sa 8 igraca, ni jedna lopta nije ozbiljnije ugrozila njihov gol.
harač

#410 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by harač »

zar ima još ljudi koji ozbiljno pričaju o Bilinom Polju!?
Control panel

#411 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Control panel »

nije bitno gdje je stadion ali mi moramo imati jedan normalan stadion kao sto su stadioni vani. dosta je vise brukanja.
mekaba

#412 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by mekaba »

Plavih_11 wrote:
mekaba wrote:Apsolutno netacno.Sa izuzetno malo novca kosevo se moze dovesti na evropski nivo.Poslijednji projekat iz cini mi se 2005 koji bi pokrio sve tribine + nova istocna tribina koja bi se gradila iznad postojece kostao bi (tada)13-15 mil. KM. Kapacitet bi u tom slucaju bio oko 48000.Danas bi to kostalo vjerovatno oko 25 mil.KM.Dogradnja Bilinog isto bi bila relativno "jeftina", sto sa Grbavicom nije slucaj.Kosevo je opstinski (gradski) stadion i zato je u prednosti nad ostalim.
Sta rece ovo, daj malo pojasni? Gradnja Grbavice ne bi bila jeftina i ne bi se mogla uraditi za 25 miliona KM? Napraviti tri tribine kao sto je sjeverna, koja se ne bi morala dirati osim malo sminkanja, da se ne moze uraditi za te pare? Ako si ovo mislio onda dobro grijesis.
Grbavica ima samo jednu tribinu za koju se kaze da je OK.Sve ostalo treba znaci prvo poravnati a tone i tone suta ili gradjevinskog otpada odvuci.To kosta poprilicno.Znaci mora se graditi 75% stadiona iz temelja.Temelji svakog objekta su jako skupi te zbog ovog i onog prethodnog nemoze se govoriti o rekonstrukciji Grbavice.To je izgradnja novog objekta.Sve ovo bi se donekle izbjeglo na Kosevu i Bilinom.Nisam naravno strucnjak ali logicki gledano to izgleda tako.Bilo bi dobro kad bi neko strucan ovo onako odokativno sracunao. :zjev:
mekaba

#413 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by mekaba »

Plavih_11 wrote:
Evo zaboravih pa da dodam.
Vrlo je bitno sta ce biti ispod tih tribina.Ako ce biti samo pokriveni prostor bez sadrzaja onda je to jeftinija verzija.Samo u africkim zemljama taj prostor nije iskoristen.Taj prostor moze imati veoma mnogo namjena od supermarketa,fitnes klubova,prodavnica navijacke i sportske opreme,kafea........ma bukvalno za sta hoces.Od najamnine se moze platiti odrzavanje stadiona i jos da ti ostane :lol: :lol: Grbavica je pogodna za tako nesto kao i Bilino jer se nalaze u gusto naseljenim dijelovima dok to sa Kosevom nije slucaj.Ova verzija je mnogo skuplja ali je zato isplativa i logicna.Za svaki poslovni prostor moras napraviti WC-e i razvuci el instalacije te uraditi toplotnu i zvucnu izolaciju kao sto se radi u stanovima.Svaki prostor se mora zatvoriti izlogom.To kosta ali se isplati.
mekaba

#414 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by mekaba »

Control panel wrote:nije bitno gdje je stadion ali mi moramo imati jedan normalan stadion kao sto su stadioni vani. dosta je vise brukanja.
Ma to je jako tesko objasniti ljudima.Ako je u SA sto nije u ZE ili obratno.Sad evo se ubacuje i ideja o Grbavici kao neka alternativa koja je ubleha iz vise razloga al eto nek bude i to verzija.Samo cekam tuzlake i mostarce da se uvale sa kritikama na racun SA i ZE.Bihac za sada suti.TREBA NAM JEDAN DOBAR STADION U BiH bilo gdje.
Dosta je brukanja kao sto ti rece.
mekaba

#415 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by mekaba »

Plavih_11 wrote:
snaga_znanja wrote:I jos da dodam, Zenica i prije svega gradjani ovog grada su ulozili u tu istu reprezentaciju vise nego citava ostala drzava. I normalno je da gradjani ovog grada malo vise svojataju reprezentaciju.
Nemam nista protiv Bilinog Polja, neka igraju gdje im vise odgovara ali mi nije jasna ova recenica! Po cemu su to "gradjani ovog grada su ulozili u tu istu reprezentaciju vise nego citava ostala drzava"? Kad su ulozili? U kojem periodu? Mozes li malo pojasniti sta si mislio pod ovim?
Gradjani Zenice su ulagali u objekte koji se nalaze na teritoriji iste.Ulaganja u reprezentaciju nije bilo.Zenica sama sebe gradi i to je dobro.Za repku se trose pare svih nas.
Control panel

#416 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Control panel »

mekaba wrote:
Control panel wrote:nije bitno gdje je stadion ali mi moramo imati jedan normalan stadion kao sto su stadioni vani. dosta je vise brukanja.
Ma to je jako tesko objasniti ljudima.Ako je u SA sto nije u ZE ili obratno.Sad evo se ubacuje i ideja o Grbavici kao neka alternativa koja je ubleha iz vise razloga al eto nek bude i to verzija.Samo cekam tuzlake i mostarce da se uvale sa kritikama na racun SA i ZE.Bihac za sada suti.TREBA NAM JEDAN DOBAR STADION U BiH bilo gdje.
Dosta je brukanja kao sto ti rece.
samo kad se sjetim da moram otici u wc na kosevo :roll: :x a to ko fol nas najbolji stadion.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#417 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by -LIBERO- »

I nemojte vise te relacije Sarajevo VS. Zenica,i obratno.

Objektivno gladajuci,barem za sada imamo dva stadiona gdje se moze igrati po FIFA I UEFA

Kosevo treba natkriti,pozeljno istok i zapad,ali eto barem jednu tribinu,i neki manji radovi tipa obnova Wc-a i pokoja zamjenjena stolica.

Bilino Polje treba TOTALNO zamjeniti travnatu plohu,znaci TOTALNO,a ne pranje para kao sto je do sada bilo,i nadograditi tribine iza gola sa jos po jednom etazom gdje bi se dobilo dodatnih 6-8 hiljada sjedista.

Treci stadion,koji se eto relativno moze osposobiti je Grbavica.

Tamo je Sjever uslovan,uz maje dorade,jug se moze osposobiti bez totalnog rusenja uz natkrivanje,sto nebi bilo tesko zbog polozaja tribine koja je skoro ukopana u brdo,ali se zato treba totalno izmjeniti zapad(sto je veliki trosak jer je u sklopu zapada i svlacionice i prostorije. A istok je vrlo lako rijesiti na sponzorskoj osnovi. zeljeznicar da hoce,a ocito nece,mogli su vec davno imati istocnu tribinu. Neka iznajme prostor ispod buduceg istoka recimo "robotu" ili "merkatoru",a da im ovi za uzvrat naprave natkrivenu tribinu poput sjeverne.

Tusanj,nije ni blizu mogucnosti da se osposobi za nesto slicno,ali eto nesto se kao radi..pa u daljoj buducnosti postoji i ta opcija.

Ovo je bilo jako objektivno,i nemojte mi vise relacije izmedju gradova i neke animozitete,dosta je vise toga barem na temi u kojoj pricama o ZAJEDNICIKM interesima :thumbup: :bih:

Nisam strucnjak za to (ima li ovdje arhitekata :mrgreen: :?: ) ali mi ovako laicki gledano djeluje da je najblize ostvarenju Bilino i Kosevo,i da svaki od ova dva projekta rekonstrukcije bi trebalo da bude negdje oko 20-30 miliona.
mekaba

#418 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by mekaba »

Palavra wrote:Danas je lako napraviti stadion ako imate dobar projekt i ako imate sposobne ljude. Ma to znaju i ptice na gani, npr. proda se pravo prodaje piva jednoj pivari u narednih 10 godina, pa se proda pravo na prodaju kole, pa ime stadiona, pa stolice raznim sponzorima, pa restorani, pa poslovni prostori...
Postoje stadioni gdje recimo pivara izgradi cijelu tribinu gdje se ona onda zove po toj vrsti piva... Jako je puno mogucnosti. Samo trebaju pravi ljudi...
Potpuno se slazem.
Mi nemamo ljudi sa vizijom i jakom voljom da se nesto uradi za zajednicko dobro.U svaki projekat u BiH se ulazi sa parolom "Imal mene u toj prici" ili " koliko sam ja tu dobar".Sa ovakvim mentalitetom mozemo samo nazad.Evo ovo zadnje sa terenomu ZE je dokaz.Samo debil mooze reci da je ono OK.Teren je u onom stanju vec godinama i nikoga to ne sekira. :x :x Ostaje samo nada u bolje sutra mada se nade samo slabi drze.
Selam i pozdrav
MojaMalenkost

#419 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by MojaMalenkost »

Postojao je projekt prije 3 godine u vezi Grbavice. Gdje bi se sve tribine natkrile i spojile s tim da bi svlačionice bile ispod južne tribine. Sve sa stolicama je bilo 17.000.000 KM. Stvarno ne znam kakvih vi ovdje lupate ciframa od 50-100 miliona :wink:
Control panel

#420 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Control panel »

MojaMalenkost wrote:Postojao je projekt prije 3 godine u vezi Grbavice. Gdje bi se sve tribine natkrile i spojile s tim da bi svlačionice bile ispod južne tribine. Sve sa stolicama je bilo 17.000.000 KM. Stvarno ne znam kakvih vi ovdje lupate ciframa od 50-100 miliona :wink:
ma to ti ljudi misle na onaj IMT. :wink:
mekaba

#421 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by mekaba »

MojaMalenkost wrote:Postojao je projekt prije 3 godine u vezi Grbavice. Gdje bi se sve tribine natkrile i spojile s tim da bi svlačionice bile ispod južne tribine. Sve sa stolicama je bilo 17.000.000 KM. Stvarno ne znam kakvih vi ovdje lupate ciframa od 50-100 miliona :wink:
Moguce ali to nije bilo u javnosti.Kako si ti saznao za taj projekat?Postoji li barem slika tog projekta.?Ko je inicijator te ideje?
Daj nam taj izvor inf.Ja prvi put cujem.Volio bih da to svi pogledamo ako ima kakva slika.
kurty

#422 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by kurty »

Super zbog Grbavicee....Medjutim, mislim da bi mali problem prestavljao ulazak na jug...jedino sa tranzita mozda...Zapd bi mozda mogao da ima doabr pristup, Istok isto,ali na uskrb onog pomocnog, ali kako na jug
Brisbane

#423 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Brisbane »

Ako postoji tih 9 milona od Fife i nek' jos 9 miliona da flada federacija, to je znaci 18.
Jel' to dovoljno za BP da se rekonstruise ?
Vlada da ima malo mozga, spasila bi Vranicu i sl. gradevinske firme ovim potezom i svi bi jedan ovakav projekt podrzali.
samo_ti

#424 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by samo_ti »

Brisbane wrote:Ako postoji tih 9 milona od Fife i nek' jos 9 miliona da flada federacija, to je znaci 18.
Jel' to dovoljno za BP da se rekonstruise ?
Vlada da ima malo mozga, spasila bi Vranicu i sl. gradevinske firme ovim potezom i svi bi jedan ovakav projekt podrzali.
9 miliona je za Sportski centar u Zenici , FIFA daje za taj centar , mislim da je nemoguce to usmjeriti ka drugim stvarima.. ..... :!:
michio

#425 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by michio »

Treba obnoviti teren i svlacionice na Kosevu gdje je gostima lakse garantovati sigurnost. Reprezentacija vise ne bi trebala igrati u Zenici gdje je i otisla zato sto je Kosevo uklet stadion. Ujedno dakle odvracati narod od praznovjernosti.
Post Reply