Objava i/ili znanost?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
black

#401 Re: Objava i/ili znanost?

Post by black »

Ateista wrote:
Pa upravo i pokusavaju da sire vjeru, tako sto nevjernike ubjedjuju da bog postoji, a sad, to sto su argumenti slabi, to je vec druga prica.

Medjutim, iz ugla vjernika, ovo sto rade je dobro djelo jer pokusavaju nas da "okrenu bogu", kao i ovo sto mi nevjernici radimo jer je to iz naseg ugla otvaranje ociju vjernicima da vide pravu istinu.

Sve zavisi iz cijeg ugla, ali kako god, ne vidim nista lose u ovim raspravama, osim kada neko nekog vrijedja.

To sto tebi smeta je vjerovatno zato sto nisi siguran u svoje argumente i stavove pa ne volis ove price koje ti pokazuju da neke stvari nemaju logike, a plasi te to da dovedes u pitanje svoju vjeru.
madner

#402 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

Govor u pluralu = automatska diskvalifikacija.
Ateista

#403 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Ateista »

black wrote:Allame Tabatabai kaže, Kur'an časni ni na jednom mjestu u svome tekstu ne dokazuje da Bog postoji. Već u cijelom Kur'anu kada se govori o Bogu, govori se o njegovim atributima, imenima, o načinu Njegovog upravljanja Kreacijom. Kada kažemo negirati ne mislimo na izražajno ili pojmovno, sasvim je normalno da na toj razini čovjek može svašta kazati, međutim, kada se kaže nemoguće je negirati postojanje Božije, misli se na argumentirano i teoremsko negiranje, kada se nude jaki dokazi koji ne ostavljaju mjesta nikakvoj sumnji u suprotno od onoga što se tvrdi. Materijalisti kažu da ne postoji Bog koji bi bio iznad prirode, hiper naturalan. Sve što postoji jeste priroda i vrijeme. Nakon toga što se malo dublje uđe u razgovor i dobro se razmotre njihovi stavovi dolazimo do zaključka da oni vjeruju u to da priroda ima moć upravljanja, ona je ta koja usmjerava i kanališe događanja u Objektivnom svijetu. Dakle, i oni imaju svoju vrstu dokaza za tog graditelja svijeta. S tom razlikom što taj njihov bog kojeg zapravo i ne nazivaju bogom ima karakteristike ili epitete nedostatnosti, on je nastao, promjenjiv je, ograničen itd. U suštini oni ne poriču Boga, oni poriču Božije epitete, atribute, imena.
Svi ljudi, i vjernici i nevjernici vjeruju da ima neko ko im pomaže, ko nas podržava, jedina razlika je u tome što broju stanovnika ovog svijeta postoji broj različitih shvatanja.
Nije tacno.

Ja kad kazem priroda, mislim na zakone fizike i hemije, odnosno na svijet koji funkcionise po tim zakonima. Ogromna je razlika u takvom shvatanju prirode i shvatanju pojma boga. Bog podrazumijeva svjesno bice koje nas nadgleda, daje nam upute za zivot, daje nam iskusenja da bi nas testirao i kasnije nagradio ili kaznio, podrazumijeava zivot poslije smrti i slicne stvari, a znam dosta ljudi koji prirodu ne dozivljavaju ni blizu ovako, pa tako ni ja. Prirodu smatram samo skupom zakona fzike i to je to, ne dajem joj nikakve ljudske osobine niti smatram da ce nas kaznjavati, nagradjivati, da nas nadgleda i slicno.

Tacno je da ima onih koji se ne deklarisu kao vjernici ali vjeruju u nekog svog boga, koji manje ili vise ima karakteristike boga koje mu pripisuje religija. To je cesto i stvar straha od toga sta ce drugi misliti pa se zato neki ne izjasnjavaju kao ateisti a u stvari nisu ni blizu vjernika, ali nije ni bitno, poenta je da ne mozes govoriti "SVI LJUDI", jer vjeruj mi, ima nas koji nemamo ni blizu takvo misljenje.

Ako zelis sa mnom da udjes dublje u raspravu, vidjeces da je moje shvatanje prirode jako daleko od shvatanja boga i da uopste ne smatram da priroda upravlja necim kao sto to "bog radi".
Ateista

#404 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Ateista »

madner wrote:Govor u pluralu = automatska diskvalifikacija.
Sta hoces da kazes?
madner

#405 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

Ateista wrote:
Sta hoces da kazes?
Da kad kazes "mi nevjernici" automatski gubis argument da razmisljas svojom glavom. Ne mozes kritikovat druge da sljede neku populisticku ideju ako si i sam clan iste.
Optimus Prime

#406 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

hepek071 wrote:
Optimus Prime wrote: A sto se tice interesa nekuih odredjenih grupa tu mogu samo da citiram Rona Hubbarda osnivaca Scientology crkve.
" Ukoliko zelite da postanete stvarno bogati, onda vam preporucujem da osnujete svoju religiju."
:thumbup:

Ako je išta na planeti zemlji dokazano to je nevjerovatna sposobnost insana da laže, kako druge tako i samog/u sebe. Umjesto prebacivanja odgovornosti na Boga bilo bi bolje da ljudi malo preuzmu odgovornost na sebe i počnu se baviti sami sobom, umjesto što se uništavaju u ime različitih ideoloških potki, poput male djece kada se igraju.
Da, mi nikako ne mozemo biti sigurni da su mitovi o Muhamedu koji su zapisani dugo nakon njegove smrti istiniti.
Po mom misljenju objava kurana je samo vjesto iskonstruisana zavjera od strane nekih grupacija koji su se poslije pobrinuli da napisu svoju historiju i kroz indoktrinaciju uvjerili svoje sljedbenike da su se ti dogadaji ustvari zbili.

Na primjer postoji jedan hadis koji tvrdi da je bog na molitvu Muhameda na kratko vrijeme podijelio mjesec da bi dokazao da je on uistinu poslanik.

Da se jedan takav dogadjaj desio u 7 stoljecu nije ama bas nigdje zabiljezeno osim u hadisima, dakle radi se o citoj neistini. Podjeljeni mjesec bi cio vidljiv na citavoj planeti zemlji i da se tako nesto desilo to bi bilo zabiljezeno od strane svih tadasnjih kultura koje su postojale.
Last edited by Optimus Prime on 18/03/2009 15:47, edited 2 times in total.
Ateista

#407 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Ateista »

madner wrote:
Ateista wrote:
Sta hoces da kazes?
Da kad kazes "mi nevjernici" automatski gubis argument da razmisljas svojom glavom. Ne mozes kritikovat druge da sljede neku populisticku ideju ako si i sam clan iste.
Pa cinjenica je da ima jos ljudi koji slicno razmisljaju. Ovo nije neka ideja koja ima svog tvorca i koja ima sljedbenike koji se dive tom tvorcu ideje, to su samo ljudi koji slicno razmisljaju, to je ogromna razlika, jer nemamo neku ideju koju slijedimo (mozda ima i takvih, ali ne govorim o njima) i koju nam neko namece, vec je to stvar logickoh zakljucaka do kojih se dolazi i u cemu znam da nisam jedini.
Ateista

#408 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Ateista »

Optimus Prime wrote:
hepek071 wrote:
Optimus Prime wrote: A sto se tice interesa nekuih odredjenih grupa tu mogu samo da citiram Rona Hubbarda osnivaca Scientology crkve.
" Ukoliko zelite da postanete stvarno bogati, onda vam preporucujem da osnujete svoju religiju."

Ako je išta na planeti zemlji dokazano to je nevjerovatna sposobnost insana da laže, kako druge tako i samog/u sebe. Umjesto prebacivanja odgovornosti na Boga bilo bi bolje da ljudi malo preuzmu odgovornost na sebe i počnu se baviti sami sobom, umjesto što se uništavaju u ime različitih ideoloških potki, poput male djece kada se igraju.
Da, mi nikako ne mozemo biti sigurni da su mitovi o Muhamedu koji su zapisani dugo nakon njegove smrti istiniti.
Po mom misljenju objava kurana je samo vjesto iskonstruisana zavjera od strane nekih grupacija koji su se poslije pobrinuli da napisu svoju historiju i kroz indoktrinaciju uvjerili svoje sljedbenike da su se ti dogadaji ustvari zbili.

Na primjer postoji jedan hadis koji tvrdi da je bog na molitvu Muhameda na kratko vrijeme podijelio mjesec da bi dokazao da je on uistinu poslanik.

Da se jedan takav dogadjaj desio u 7 stoljecu nije ama bas nigdje zabiljezeno osim u hadisima, dakle radi se o citoj neistini. Podjeljeni mjesec bi cio vidljiv na citavoj planeti zemlji i da se tako nesto desilo to bi bilo zabiljezeno od strane svih tadasnjih kultura koje su postojale.

A ako je to uradio tad, zasto ne bi i sad, da nas uvjeri? Sad postoje i kamere pa se to moze zabiljeziti.

Koja slucajnost, sva ta cuda su se desavala nekad kad se to nije moglo nikako snimiti, a sad iz nekog samo bogu razumljivog razloga vse ne zeli da nam ta cuda pokazuje. :lol:
madner

#409 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

Pa nece ti ni jedan vjernik rec da je zombi bez mozga :D
Optimus Prime

#410 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

Ateista wrote:

A ako je to uradio tad, zasto ne bi i sad, da nas uvjeri? Sad postoje i kamere pa se to moze zabiljeziti.

Koja slucajnost, sva ta cuda su se desavala nekad kad se to nije moglo nikako snimiti, a sad iz nekog samo bogu razumljivog razloga vse ne zeli da nam ta cuda pokazuje. :lol:
E sad mozes misliti kakvu su moc manipulisanja imali ti ljudi koji su bili u stanju da prodaju i takvu laz ljudima koji su neposredni potomci onih ljudi koji su zivjeli u Muhamedovom vaktu.

Dakle potomcima onih koji su mogli biti zivi svjedoci takvih uistinu neobicnih dogadjaja.
LSD

#411 Re: Objava i/ili znanost?

Post by LSD »

Ateista wrote:
LSD wrote:bruka i sramota šta radite...stidite se ove price.
Vjernici....koristite Božiji govor i citate iz Kur'ana non-stop (nemilice izvlacite citate ajeta) i Poslanikove hadise ali u koje svrhe??
za maratonske rasprave i neko forumsko nadmurivanje,eto zašto...bruka :oops: ... konkretno širenje vjere je izgleda samo misaona imenica za mnoge koji se predstavljaju kao vjernici...odakle vama pravo da se toliko obilato koristite Poslanikovim govorom??...prvi smo kad treba ulaziti u debate,a nema nas na mapi kad treba pomoci nekome,širiti vjeru i ostale vjerske prioritete.
Nevjernici,ateisti,gnostici i ostali nedefinisani...vama se nema šta reci...vama se ne može ni pomoci jer ne slušate nikoga,ne bojite se nicega,ne priznajete nikakve autoritete,sami sebe obožavate,necete sami sebi da pomognete a prvi ste u mudrovanju i pametovanju na vjerskim temama i šta covjek da radi sa takvim ljudima...nevjerovatno.
Pa upravo i pokusavaju da sire vjeru, tako sto nevjernike ubjedjuju da bog postoji, a sad, to sto su argumenti slabi, to je vec druga prica.

Medjutim, iz ugla vjernika, ovo sto rade je dobro djelo jer pokusavaju nas da "okrenu bogu", kao i ovo sto mi nevjernici radimo jer je to iz naseg ugla otvaranje ociju vjernicima da vide pravu istinu.

Sve zavisi iz cijeg ugla, ali kako god, ne vidim nista lose u ovim raspravama, osim kada neko nekog vrijedja.

To sto tebi smeta je vjerovatno zato sto nisi siguran u svoje argumente i stavove pa ne volis ove price koje ti pokazuju da neke stvari nemaju logike, a plasi te to da dovedes u pitanje svoju vjeru.
gluposti opet pišeš , znaš i sam to-svejstan si toga...ali eto bitno je da se nešto napiše pa šta bilo.
LSD

#412 Re: Objava i/ili znanost?

Post by LSD »

vas trojica (mislim na nickove madner,optimus i ateista) pravo društvo vidim...ko troclano predsjedništvo naše zemlje.
utkujete se ko ce vecu gluposti napisati...ali može vam se,ovaj forum trpi sve to...samo se vi držite pravila forum i rokajte i dalje ;-)
Dezinsefekticid

#413 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Dezinsefekticid »

dobri su, dobri ....al optimus je fakat najmoćniji...samo naprijed kraljevi....tema se ne smije ugasiti
Optimus Prime

#414 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:vas trojica (mislim na nickove madner,optimus i ateista) pravo društvo vidim...ko troclano predsjedništvo naše zemlje.
utkujete se ko ce vecu gluposti napisati...ali može vam se,ovaj forum trpi sve to...samo se vi držite pravila forum i rokajte i dalje ;-)
Predlazem da ne spamas i da nam obrazlozis o kakvim se to glupostima radi!
arzuhal

#415 Re: Objava i/ili znanost?

Post by arzuhal »

Optimus Prime wrote:
LSD wrote:vas trojica (mislim na nickove madner,optimus i ateista) pravo društvo vidim...ko troclano predsjedništvo naše zemlje.
@LSD ima sve izune, što se mene tiče, i pravo da ne objašnjava ništa...za to, Optimuse, de malo respect ;-)
LSD

#416 Re: Objava i/ili znanost?

Post by LSD »

Optimus Prime wrote:
nemaš ti meni šta više predlagati jer ja kad sam tebi davao prijedloge ( i ne samo ja vec i mnogi forumaši) ignorisao si to.
Prema tome,tvoji prijedlozi se ne usvajaju isto kao što ni ti nisi usvajao moje.
BHF_Manijak

#417 Re: Objava i/ili znanost?

Post by BHF_Manijak »

Znas zasto ateisto danas nema "cuda" kakvih bi ti i cijenjeni kolega optimus volili,zato sto ni to mnogim hajvanima ne bi oci otvorilo!!!pogledaj sta je Musaovom as narodu se sve dalo kao dokaz pa nisu povjerovali,dakle ti ako hoces biti vjernik,mozes i bez kojekakvih cuda i ubjedjenja,a onome ko nece da vjeruje,taman kad bi mu se i sam Allah dz.s pojavio reko bi ovo je nesto izmanipulisano,ne vjerujem ja u to!!eh zbog danas nemas ti cuda,jer ne bi na tebe ni ona utjecala!!! ;)
black

#418 Re: Objava i/ili znanost?

Post by black »

madner wrote:Pa nece ti ni jedan vjernik rec da je zombi bez mozga :D
hajde da sam od nekog drugog chuo ali od tebe..iznenadjujes me madneru..
a ovu su teme koje su vrtile se i vrtice i uvijek ce biti na istom..
arzuhal

#419 Re: Objava i/ili znanost?

Post by arzuhal »

BHF_Manijak wrote:Znas zasto ateisto danas nema "cuda" kakvih bi ti i cijenjeni kolega optimus volili,zato sto ni to mnogim hajvanima ne bi oci otvorilo!!!pogledaj sta je Musaovom as narodu se sve dalo kao dokaz pa nisu povjerovali,dakle ti ako hoces biti vjernik,mozes i bez kojekakvih cuda i ubjedjenja,a onome ko nece da vjeruje,taman kad bi mu se i sam Allah dz.s pojavio reko bi ovo je nesto izmanipulisano,ne vjerujem ja u to!!eh zbog danas nemas ti cuda,jer ne bi na tebe ni ona utjecala!!! ;)
Kako ba, nema čuda!? Pa čovječe, ja na ovom podforumu svaki dan ugledam neko čudo. Poslije toga tumaram ko opijen, a p'jan nisam. Počnem dove učit koje sam zaboravio i nafile klanjat do duboko u noć, od svih čuda začuđen. Stalno šućuram i istigfar činim. Ku'š većih čuda?
BHF_Manijak

#420 Re: Objava i/ili znanost?

Post by BHF_Manijak »

Arzuhal,razumijemo se,znas vec sta sam htio reci.....za "cuda" se slazem,i ja molim svaki dan za oprost mnogima ovdje i da dobiju uputu....
Optimus Prime

#421 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:Znas zasto ateisto danas nema "cuda" kakvih bi ti i cijenjeni kolega optimus volili,zato sto ni to mnogim hajvanima ne bi oci otvorilo!!!pogledaj sta je Musaovom as narodu se sve dalo kao dokaz pa nisu povjerovali,dakle ti ako hoces biti vjernik,mozes i bez kojekakvih cuda i ubjedjenja,a onome ko nece da vjeruje,taman kad bi mu se i sam Allah dz.s pojavio reko bi ovo je nesto izmanipulisano,ne vjerujem ja u to!!eh zbog danas nemas ti cuda,jer ne bi na tebe ni ona utjecala!!! ;)
Jos kad bi postojao i jedan jedini neislamski/nekrscanski izvor koji bi mogao potvrditi da je Musa zbilja postojao i da ima naznaka da je i jedan Izraelit zivio u Egiptu i bio zatocen od strane nekog neimenovanog faraona o kojem takodje nepostoje nikakva svjedocanstva.
arzuhal

#422 Re: Objava i/ili znanost?

Post by arzuhal »

Razumijemo se, naravno :) . Nego...bolji si čovjek od mene, puno. Ja ne molim.
madner

#423 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

black wrote:
madner wrote:Pa nece ti ni jedan vjernik rec da je zombi bez mozga :D
hajde da sam od nekog drugog chuo ali od tebe..iznenadjujes me madneru..
a ovu su teme koje su vrtile se i vrtice i uvijek ce biti na istom..
Mislim da si me pogresno razumio. Sve ovo sto je ateista napisao bi mogao i vjernik reci za sebe.
Ne moze poci od toga da vjernik sebe vidi kao osobu koja nema svoj stav.
Optimus Prime

#424 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

arzuhal wrote:
Optimus Prime wrote:
@LSD ima sve izune, što se mene tiče, i pravo da ne objašnjava ništa...za to, Optimuse, de malo respect ;-)
Naravno, to je njegovo pravo. Ali ako zeli da bude ozbiljno shvacen onda mora da obrazlozi svoje argumente.
arzuhal

#425 Re: Objava i/ili znanost?

Post by arzuhal »

Optimus Prime wrote:
Jos kad bi postojao i jedan jedini neislamski/nekrscanski izvor koji bi mogao potvrditi da je Musa zbilja postojao i da ima naznaka da je i jedan Izraelit zivio u Egiptu i bio zatocen od strane nekog neimenovanog faraona o kojem takodje nepostoje nikakva svjedocanstva.
Ako ti film "Mumija" nije jedan od dokaza, onda ja ne znam šta više da se kaže... :lol:
Locked