Masinski fakultet Sarajevo?
-
MAN-lion's coach
#401 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:19, edited 1 time in total.
- Kraljica_Suza
#402 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Gdje ste masinci? Treba mi info za predmet Proizvodnje i predmetnom profesoru pa ako ima neko da se javi da pitam. 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#403 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
ZahrdjaliKraljica_Suza wrote: Gdje ste masinci? Treba mi info za predmet Proizvodnje i predmetnom profesoru pa ako ima neko da se javi da pitam.
-
Jasmina..
#404 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Dok sam citala ovaj forum vidjela sam ovo sto ste napisali za prijemni da ga ne trebaju polagati ucenici koji su imali bodove iz mat preko 16 i koji su prolazili odlicnim i vrlodobrim uspjehom,medjutim ja imam inofrmaciju od Prof.Knezevica kako prijemni ne polazu samo oni ucenici ciji je zbir iz predmeta matematika 18.
Ja sam zavrsila ekonomsku skolu i namjeravam aBd upisati masinski fakultet tacnije okolinsko inzenjerstvo,sad me zanima koja informacija za prijemni je tacna i da mi kazete vrijeme rada studentske sluzbe?
Ja sam zavrsila ekonomsku skolu i namjeravam aBd upisati masinski fakultet tacnije okolinsko inzenjerstvo,sad me zanima koja informacija za prijemni je tacna i da mi kazete vrijeme rada studentske sluzbe?
-
MAN-lion's coach
#405 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
.....
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:23, edited 1 time in total.
- jasko_ja
#406 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Treba li kome naucno tehnicki rijecnik (Popić, Lolić, Afgan), englesko - srpskohrvatski strojarski priručnik (Bojan Kraut).
Dogovor preko PM.
Dogovor preko PM.
- Sentinel
#407 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Kod Kneževića će ti biti dobro. To je odličan profesor, pedagog i vrlo načitan čovjek. A i to usmjerenje je trenutno hit. Sretno.Jasmina.. wrote:Dok sam citala ovaj forum vidjela sam ovo sto ste napisali za prijemni da ga ne trebaju polagati ucenici koji su imali bodove iz mat preko 16 i koji su prolazili odlicnim i vrlodobrim uspjehom,medjutim ja imam inofrmaciju od Prof.Knezevica kako prijemni ne polazu samo oni ucenici ciji je zbir iz predmeta matematika 18.
- ismar92
#408 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Heh... jel ima gdje da se može pročitati ko ne mora, a ko mora da radi prijemni ispit... ???
Jasmina kaže da joj je prof. rekao da je potrebno 18bd. ja imam 19 ali opet bi htio da se osiguram xD
Jasmina kaže da joj je prof. rekao da je potrebno 18bd. ja imam 19 ali opet bi htio da se osiguram xD
- Dark Lady
#409 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
...
Last edited by Dark Lady on 10/01/2011 23:16, edited 1 time in total.
-
studentina1
#410 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Moram malo...Dark Lady wrote:Koliko se plaća vanredni studij i jesu li na redovnom studiju obavezna predavanja i vježbe? Hvala
evo kakvi bi da studiraju,a ne zna šta,samo da bude student (ne kao ja).
Niko od ovih Bolonjaca,trogodišnjih ne komentariše svoje buduće zvanje Inženjer mašinstva,koje će mu služiti da radi kao sada mašinski tehničar.
Ovakvi ne bi na četverogodišnji ,takođe Bolonjski fakultet mašinstva gdje se dobija zvanje dipl.inž.maš (Zenica).
To neće i bit će nezadovoljan cijelog života,osim ako ne odrapi još dvije,pa da bude dipl.ing=master of science.
Eto studenata i ...
-
idrizinho
#411 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Dark Lady wrote:Koliko se plaća vanredni studij i jesu li na redovnom studiju obavezna predavanja i vježbe? Hvala
da se ovdje ovako ne lazemo sada...da ti odmah kazem za tebe nije tehnicki fakultet...ti predaj doc. na pravu ili ekonomij. Ti zelis da studiras masinstvo i da ne ides na predavanja i vjezbe. Aj dobro predavanja ali vjezbe to mi ne ide nikako u glavu, ali mislim da je problem u tome sto ne znas kako funkcionisu neke stvari. Na tehnickim fak. najvise naucis na vjezbama, a tako i na masinstvu. Ovo je moje neko misljenje i svi koji studiraju masinstvo shavatit ce sta zelim da kazem.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#412 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
I teorijski i prakticno mozes zavrsiti svaki faks a da ne prisustvujes nikakvoj nastavi ...mislim na onaj cestit nacin - tako sto ces nauciti i poloziti na ispitu...Dark Lady wrote:Koliko se plaća vanredni studij i jesu li na redovnom studiju obavezna predavanja i vježbe? Hvala
svakako da je nesto lakse ako se prisustvuje nastavi- bez obzira jesu li predavanja ili vjezbe..
80% predavanja i nastave ti profesori tako odrade da je to obicna prepisivacina i da nista neces dobiti niti izgubiti ako ucis iz onoga sto ti profesori/asistenti ispredaju. Samo 20 % njih ima takav kvalitet nastave da je prisutvo na njihovoj nastavi i kvalitativna i kvantitavina dobit za koju se isplati potruditi.
Sadasnji fakulteti su koncipirani tako da se ocekica diploma i da profesori imaju gdje da zarade platu a ne da se stekne znanje. fakulteti su prilagodjeni profesorima a ne studentima. Studenti su samo potrosni materijal.
Fakulteti nejmaju nikakve veze sa tvojim znanjem. Njih intersuju samo pare. Tvoje ili drzavne svejedno. Znanje je tvoj problem. Ako se mozes dobro organizovati i ako imas dobru strategiju i motivaciju mozes vanredno zavrsiti svaki pa i masinski fakultet.
Na fakultetima imas jedan paradoks. Ucit ce te kako da staticki proracunas neku resetku, organizaciju rada, statisticke proracune, tehnologiju obrade metala ali te nece uciti: tehnologiju studiranja/ucenja, organizaciju ucenja, planiranje ucenje i organizacije ispita itd mada je i to nauka
Te ustanove su toliko visokonaucene da ni oi oni ni ti ne znas dan i sat kad ces imati prvi ispit.
Ja ti garantujem da ni jedan od tih fakulteta nema syllabuse/curriculum svih svojih predmetam,katedri/ odjsek/fakulteta odtanpanih u jednoj knjizi koju bi ti mogao kupiti/dobiti bez obzira je li te to interuje prije upisa ili si student pa ti iz nekog razloga treba.
Ako nemas fakultet u mjestu prebivalista i ako nemas pametnijg posla od studiranja svakako ozbiljno proanaliziraj opciju vanrdnog studija pa i masinskog fakulteta. Diploma se uvjek moze lakse iskoristiti nego samo znanje.
I sretno bez obira sta izberes.
-
joe027
#413 fakultet mašinstva u Sarajevu - potvrda informacije
Malo sam se raspitivao oko prijava za upis na mašinstvo u sarajevu... I čuo sam ako zbroj ocjena matematike iz srednje škole je iznad 16 onda se na fakultet upada direktno. Sada ja nisam siguran je li to tačna informacije ili je lažna...
Hvala...
Hvala...
-
Jasmina..
#414 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Sad me je nesto zbunilo na netu sam nasla da prijemni ne moraju polagat oni koji su imali 16bod najmanje iz mat i svasta nesta a samo prije par sedmica rekli su mi da ko ima 18bodova ne mora polagati prijemni...
Zbunjena sam sta od ovog je istina.. ako iko moze da mi veceras odgovori..
Zbunjena sam sta od ovog je istina.. ako iko moze da mi veceras odgovori..
Last edited by Jasmina.. on 20/06/2010 23:33, edited 1 time in total.
-
Jasmina..
#415 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Ma ne moras 100% polagati prijemni ispit, tako su mi rekli i u studentskoj sluzbi, samo otidji do 1. da se upises i ti si primljena 100 %, za razliku od mene koja moram polagat prijemniismar92 wrote:Heh... jel ima gdje da se može pročitati ko ne mora, a ko mora da radi prijemni ispit... ???
- Dark Lady
#416 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
studentina1 wrote:Moram malo...Dark Lady wrote:Koliko se plaća vanredni studij i jesu li na redovnom studiju obavezna predavanja i vježbe? Hvala
evo kakvi bi da studiraju,a ne zna šta,samo da bude student (ne kao ja).
Niko od ovih Bolonjaca,trogodišnjih ne komentariše svoje buduće zvanje Inženjer mašinstva,koje će mu služiti da radi kao sada mašinski tehničar.
Ovakvi ne bi na četverogodišnji ,takođe Bolonjski fakultet mašinstva gdje se dobija zvanje dipl.inž.maš (Zenica).
To neće i bit će nezadovoljan cijelog života,osim ako ne odrapi još dvije,pa da bude dipl.ing=master of science.
Eto studenata i ...
Kao prvo, ja sam fakultet završila i nisam od onih što su htjeli da budu studenti po svaku cijenu. Pitanje sam postavila zbog nekoga drugog, nekoga ko radi i zbog toga ne bi uvijek mogao dolaziti na predavanja i vježbe. Dakle, ne radi se o tome da ne želi dolaziti već o tome da fizički nije u mogućnosti. Mašinski fakultet je došao kao alternativa, u prvom planu je bila elektrotehnika (a o tom studiju imam sve potrebne informacije).idrizinho wrote:Dark Lady wrote:Koliko se plaća vanredni studij i jesu li na redovnom studiju obavezna predavanja i vježbe? Hvala
da se ovdje ovako ne lazemo sada...da ti odmah kazem za tebe nije tehnicki fakultet...ti predaj doc. na pravu ili ekonomij. Ti zelis da studiras masinstvo i da ne ides na predavanja i vjezbe. Aj dobro predavanja ali vjezbe to mi ne ide nikako u glavu, ali mislim da je problem u tome sto ne znas kako funkcionisu neke stvari. Na tehnickim fak. najvise naucis na vjezbama, a tako i na masinstvu. Ovo je moje neko misljenje i svi koji studiraju masinstvo shavatit ce sta zelim da kazem.
(I nemojte se toliko zanositi time što ste STUDENTI, proći će i to, pa ćemo vidjeti od kolike su vam koristi bili i P i V. Neki ljudi i bez fakultetske diplome znaju više od vas!)
Toto wrote:I teorijski i prakticno mozes zavrsiti svaki faks a da ne prisustvujes nikakvoj nastavi ...mislim na onaj cestit nacin - tako sto ces nauciti i poloziti na ispitu...Dark Lady wrote:Koliko se plaća vanredni studij i jesu li na redovnom studiju obavezna predavanja i vježbe? Hvala
svakako da je nesto lakse ako se prisustvuje nastavi- bez obzira jesu li predavanja ili vjezbe..
80% predavanja i nastave ti profesori tako odrade da je to obicna prepisivacina i da nista neces dobiti niti izgubiti ako ucis iz onoga sto ti profesori/asistenti ispredaju. Samo 20 % njih ima takav kvalitet nastave da je prisutvo na njihovoj nastavi i kvalitativna i kvantitavina dobit za koju se isplati potruditi.
Sadasnji fakulteti su koncipirani tako da se ocekica diploma i da profesori imaju gdje da zarade platu a ne da se stekne znanje. fakulteti su prilagodjeni profesorima a ne studentima. Studenti su samo potrosni materijal.
Fakulteti nejmaju nikakve veze sa tvojim znanjem. Njih intersuju samo pare. Tvoje ili drzavne svejedno. Znanje je tvoj problem. Ako se mozes dobro organizovati i ako imas dobru strategiju i motivaciju mozes vanredno zavrsiti svaki pa i masinski fakultet.
Na fakultetima imas jedan paradoks. Ucit ce te kako da staticki proracunas neku resetku, organizaciju rada, statisticke proracune, tehnologiju obrade metala ali te nece uciti: tehnologiju studiranja/ucenja, organizaciju ucenja, planiranje ucenje i organizacije ispita itd mada je i to nauka
Te ustanove su toliko visokonaucene da ni oi oni ni ti ne znas dan i sat kad ces imati prvi ispit.
Ja ti garantujem da ni jedan od tih fakulteta nema syllabuse/curriculum svih svojih predmetam,katedri/ odjsek/fakulteta odtanpanih u jednoj knjizi koju bi ti mogao kupiti/dobiti bez obzira je li te to interuje prije upisa ili si student pa ti iz nekog razloga treba.
Ako nemas fakultet u mjestu prebivalista i ako nemas pametnijg posla od studiranja svakako ozbiljno proanaliziraj opciju vanrdnog studija pa i masinskog fakulteta. Diploma se uvjek moze lakse iskoristiti nego samo znanje.
I sretno bez obira sta izberes.
Diploma se uvjek moze lakse iskoristiti nego samo znanje.
Bilo dobro da se znanje može "iskoristiti" (čitaj unovčiti) bez diplome.
- nellington
#417 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Naravno, znaš i sama da nije moguće završiti neke fakultete bez predavanja i vježbi - npr taj ETF koji si već spomenula prije. Za mašinstvo također vjerujem da bi bilo izuzetno teško - pri tome ne mislim na auditorne vježbe (budu i prođu, nisu ni toliko bitne) koliko na praktične-laboratorijske i slične radove.Dark Lady wrote:
Sve si tačno rekao. Kao što sam gore navela, mašinstvo bi bila druga opcija. Dečko koji želi studirati, izvan je prosječnog tako da mu ne bilo teško završiti bilo koji fakultet bez predavanja i vježbi. Usto, ima i iskustva, nije balavac.
Još onda imaš problem sa potpisima koje neki profesori neće da daju za prisustvo, pa onda bodovi za prisustvo na nekim predmetima...
-
MAN-lion's coach
#418 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
....
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:33, edited 1 time in total.
- ismar92
#419 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Imal ko da bi mi dao msn xD xD lakse mi ga je ispitivati nego ovde preko foruma xD
Uvijek ce mi nekad nesto zapeti, pogotovo u prvoj godini valjda xD
Sutra na upis idem.. juhuuu xD hehe xD
Uvijek ce mi nekad nesto zapeti, pogotovo u prvoj godini valjda xD
Sutra na upis idem.. juhuuu xD hehe xD
- cappy_tempo
#420 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
moze li neko reci kakva je matematika na prijemnom i inace na predavanjima.posto sa matematikom imam pravo "dobru" saradnju ganjao bih instruktore i to ali me zanima da se ne zaljecem beze ako zna bas jebeno biti i jos drugi predmeti da me ufate.sto se tice drugih predmeta nisu mi toliki problem jer sam zavrsio elektroenergetsku,a imam i neke prakse...samo me matematika jebe pa sad razmisljam bil se sa VPŠ prebacio na masinstvo 
-
MAN-lion's coach
#421 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
.......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:33, edited 1 time in total.
- PapakizSarajeva
#422 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Drug, ja sam to "veselo" masinstvo zavrsio '87. god, davno prije nego si se ti i rodio. Ako imas problema sa matematikom i to ozbiljnih, moj savjet ti je da zaobidjes masinstvo. 90 % predmeta na masinstvu se zasniva na matematici ( i to onoj "pravoj" ), bar je tako bilo u moje vrijeme. Osim matematike racunaj i na dosta vremena provedenog crtajuci - radeci kojekakve graficke vjezbe.cappy_tempo wrote:moze li neko reci kakva je matematika na prijemnom i inace na predavanjima.posto sa matematikom imam pravo "dobru" saradnju ganjao bih instruktore i to ali me zanima da se ne zaljecem beze ako zna bas jebeno biti i jos drugi predmeti da me ufate.sto se tice drugih predmeta nisu mi toliki problem jer sam zavrsio elektroenergetsku,a imam i neke prakse...samo me matematika jebe pa sad razmisljam bil se sa VPŠ prebacio na masinstvo
-
goca23
#423 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
evo svježe iz MOSTARA
DIPL.INŽ-210ECTS
Stručni nazivi i akademski stupnjevi
Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru organizira i provodi nastavni, znanstveni i visoko stručni rad u obrazovnom i znanstvenom području strojarstva.
Uspješnim okončanjem preddiplomskog studija stječe se diploma o završenom studiju i zvanje Baccalaureus strojarstva s naznakom smjera. Studentu dobiva i dodatak diplomi (suplement) na hrvatskom i engleskom jeziku.
Zvanje postignuto na preddiplomskom studiju strojarstva ekvivalentno je zvanju «Bachelor of science» s naznakom struke, u međunarodnoj klasifikaciji zvanja.
Studenti nakon završenog preddiplomskog studija mogu se upisati na diplomski studij strojarstva čijim uspješnim okončanjem dobivaju diplomu i naziv Magistar tehničkih znanosti s naznakom znanstvenog područja. U međunarodnoj kvalifikaciji zvanja ovaj naziv odgovara zvanju «Master of science»s naznakom područja.
Zvanja postignuta na preddiplomskom i diplomskom studiju Fakultet strojarstva i računarstva će uskladiti sa zvanjima definiranim Zakonom o visokom obrazovanju BiH.
Struktura i trajanje studija
Studij strojarstva izvodi se u dva obrazovna ciklusa:
· preddiplomski studij i
· diplomski studij.
Preddiplomski studij strojarstva traje sedam semestara, tijekom kojeg studenti mogu ostvariti 210 ECTS bodova. Prva dva semestra su zajednička za sve smjerove studija strojarstva. U trećem semestru student, prema vlastitim sklonostima bira jedan od sljedećih smjerova:
· Proizvodno inženjerstvo;
· Dizajn konstrukcija;
· Industrijski inženjerstvo i menedžment i
· Mehatronika.
DIPL.INŽ-210ECTS
Stručni nazivi i akademski stupnjevi
Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru organizira i provodi nastavni, znanstveni i visoko stručni rad u obrazovnom i znanstvenom području strojarstva.
Uspješnim okončanjem preddiplomskog studija stječe se diploma o završenom studiju i zvanje Baccalaureus strojarstva s naznakom smjera. Studentu dobiva i dodatak diplomi (suplement) na hrvatskom i engleskom jeziku.
Zvanje postignuto na preddiplomskom studiju strojarstva ekvivalentno je zvanju «Bachelor of science» s naznakom struke, u međunarodnoj klasifikaciji zvanja.
Studenti nakon završenog preddiplomskog studija mogu se upisati na diplomski studij strojarstva čijim uspješnim okončanjem dobivaju diplomu i naziv Magistar tehničkih znanosti s naznakom znanstvenog područja. U međunarodnoj kvalifikaciji zvanja ovaj naziv odgovara zvanju «Master of science»s naznakom područja.
Zvanja postignuta na preddiplomskom i diplomskom studiju Fakultet strojarstva i računarstva će uskladiti sa zvanjima definiranim Zakonom o visokom obrazovanju BiH.
Struktura i trajanje studija
Studij strojarstva izvodi se u dva obrazovna ciklusa:
· preddiplomski studij i
· diplomski studij.
Preddiplomski studij strojarstva traje sedam semestara, tijekom kojeg studenti mogu ostvariti 210 ECTS bodova. Prva dva semestra su zajednička za sve smjerove studija strojarstva. U trećem semestru student, prema vlastitim sklonostima bira jedan od sljedećih smjerova:
· Proizvodno inženjerstvo;
· Dizajn konstrukcija;
· Industrijski inženjerstvo i menedžment i
· Mehatronika.
- nellington
#424 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
žito, poštedi nas, molim te - eno tema o bolonji, pa guraj svoje ideje i priče, nemoj i ovdje. Usput, ti si elektroinženjer (ako se dobro sjećam), pusti mašince na miru 
- PapakizSarajeva
#425 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Posto odavno nisam "pohodio" svoj maticni fakultet, a pogotovo sad nakon uvodjenja Bolonje, ne znam koji smjerovi sada na istom egzistiraju. Svi oni koji se zele upisati na MFS neka dobro obrate paznju sta ce izabrati. Osim bivseg energetskog i KGH smjera, ne znam sta ima perspektivu u ovoj nasoj drzavi.