Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
- uvjek dobar gost
#401 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Percepcija okoline ne ovisi ili ne zavisi od broja pročitanih knjiga ili o nivou riječi u vokabularu kojim se čovjek koristi. Postoji toliko primjera da su neobrzovani ili skoro pa i nepismeni ljudi itekako progresivniji i napredniji od onih koji su sebe predstavljali doktorima nauka ili akadmenicima... Problem je u predrsudama, nekoj vrsti zaluđenosti, radi se o fanatizmu i nekom čudnom porivu zanemarivanja istine.
Percepcija svijeta koji nas okružuje je bit, tumačenje pojava u tom svijetu zavisi ili ovisi u pojedincu, o njegovom ideološkom ili nekom drugom stavu no skoro uvijek se radi o predrasudama. U SAD-u postoje možda najtvrdokorniji "dešnjaci" na svijeu, u Svicarskoj su žene dobile pravo glasa tek 1971 godine, segregacija postoji i dan danas u našim školama i vrtićima.. pitanje je samo naše percepcije. Zemlja je dugo bila ravna ploča, za neke se genocid u Srebrenici nije desio, po nekima NLO ne postoji... .. vrijedi li kod nas osnovni zakon fizike.. zakon akcije i reakcije..
Ogledalo nije samo da se pred njim pravi frizura.. zagledajte se u dobinu malo ako je išta ostalo još uvijek.. biće nas stid kad nas ta djeca nekad nešto budu pitala..
Poštujmo univerzalna prava čovjeka.. svakog čovjeka be obzira na boju kože, na boju očiju, bez obzira na spol - pol , bez obzira na boju kose i sve ostale stvari koje spadaju u prava pojedinca..... djeca se rađaju kao tabula raza (prazna ploča) konačno je vrijeme da se zapitamo šta ovo društvo ispisuje na toj ploči..!
Percepcija svijeta koji nas okružuje je bit, tumačenje pojava u tom svijetu zavisi ili ovisi u pojedincu, o njegovom ideološkom ili nekom drugom stavu no skoro uvijek se radi o predrasudama. U SAD-u postoje možda najtvrdokorniji "dešnjaci" na svijeu, u Svicarskoj su žene dobile pravo glasa tek 1971 godine, segregacija postoji i dan danas u našim školama i vrtićima.. pitanje je samo naše percepcije. Zemlja je dugo bila ravna ploča, za neke se genocid u Srebrenici nije desio, po nekima NLO ne postoji... .. vrijedi li kod nas osnovni zakon fizike.. zakon akcije i reakcije..
Ogledalo nije samo da se pred njim pravi frizura.. zagledajte se u dobinu malo ako je išta ostalo još uvijek.. biće nas stid kad nas ta djeca nekad nešto budu pitala..
Poštujmo univerzalna prava čovjeka.. svakog čovjeka be obzira na boju kože, na boju očiju, bez obzira na spol - pol , bez obzira na boju kose i sve ostale stvari koje spadaju u prava pojedinca..... djeca se rađaju kao tabula raza (prazna ploča) konačno je vrijeme da se zapitamo šta ovo društvo ispisuje na toj ploči..!
- valterbranisarajevo
#402 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
ovo je nivo kulture dijaloga branitelja lika i djela Arzije M. pa joj preporučujem da pošalje nekoga malo kulturnijeg na ovaj front jer joj ovakvi čine "medveđu uslugu".
Mi prevaziđeni jadovi se nećemo naravno spuštati na taj nivo-pa će se građani sami uvjeriti ko je u stvari prevaziđen...
Thanks in advance.
Postovi od "jedne mame-pardon jedne Arzijine rodice-vjerovatno ( Ne mogu da vjerujem da Arzija ovo piše sama-bilo bi previše....
Citat:
Upravo je simpaticno kada ateisti uzmu sebi za pravo da poducavaju vjernike kako ce odgajati vlastitu djecu.
MI Vama ne branimo da plesete koliko hocete, mozete i pjevati a bogami i zasvirati, znate vec kome...
Jedini ko ima problema u ovom gradu ste vi, grupa prevazidjenih jadova koje je vrijeme pregazilo i koji na mala vrata pokusavate vratiti nekakvu farsu od bratstva i jedinstva.
Vjeronauk u obdaniste a hvala bogu i skole je uveden i nikakvi miksici i propali kvazi intelektualci ga nece osporiti.
Mi prevaziđeni jadovi se nećemo naravno spuštati na taj nivo-pa će se građani sami uvjeriti ko je u stvari prevaziđen...
Thanks in advance.
Postovi od "jedne mame-pardon jedne Arzijine rodice-vjerovatno ( Ne mogu da vjerujem da Arzija ovo piše sama-bilo bi previše....
Citat:
Upravo je simpaticno kada ateisti uzmu sebi za pravo da poducavaju vjernike kako ce odgajati vlastitu djecu.
MI Vama ne branimo da plesete koliko hocete, mozete i pjevati a bogami i zasvirati, znate vec kome...
Jedini ko ima problema u ovom gradu ste vi, grupa prevazidjenih jadova koje je vrijeme pregazilo i koji na mala vrata pokusavate vratiti nekakvu farsu od bratstva i jedinstva.
Vjeronauk u obdaniste a hvala bogu i skole je uveden i nikakvi miksici i propali kvazi intelektualci ga nece osporiti.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#403 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
PIK TITO I PARTIJA JA MIKSICvalterbranisarajevo wrote:ovo je nivo kulture dijaloga branitelja lika i djela Arzije M. pa joj preporučujem da pošalje nekoga malo kulturnijeg na ovaj front jer joj ovakvi čine "medveđu uslugu".
Thanks in advance.
Postovi od "jedne mame-pardon jedne Arzijine rodice-vjerovatno ( Ne mogu da vjerujem da Arzija ovo piše sama-bilo bi previše....![]()
Citat:
<----- (procitaj mi lokaciju)
-
bogumil-8
#404 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Hoće li se ti upitnici ponovo popunjavati (kada)? Ko umije neka predloži sadržaj upitnika (u skladu sa zakonom). Također predložiti i transparentnije anketiranje roditelja. Iz budžeta (kantona?) finansirati samo onu/e aktivnost/i zajedničku za svu djecu u obdaništu (pa makar bio omjer i 100:2 , jer i dvoje zaslužuje jednaku brigu - čak i veću - koliko i stotinu)!hadzinicasa wrote:Ja recimo bih vrlo lijepo znala popuniti upitnik o tome koji od specijaliziranih programa: ples, strani jezik, likovno ili vjeronauk želim da mi dijete izučava u vrtiću.
poenta je da mi niko takav upitnik sa ravnopravnom mogućnošću izbora nije NIKAD ponudio. o tome se radi.
Vjeronauku ne finansirati iz budžetskih sredstava ( to je "privatno pitanje" a ne "državna obaveza").
- shuriken
#405 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
jǽdna mama i josh jǽdnija djeca s takvom mamom
ali za njih ima nade, valjda ce na vjeronauci naucit nesto o oholosti
a iz historije i o fashizmu
ali za njih ima nade, valjda ce na vjeronauci naucit nesto o oholosti
a iz historije i o fashizmu
- hadzinicasa
#406 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Takav upitnik ne može se "ponovo" popunjavati, jer nikada ga nije ni bilo. Upitnik koji su roditelji popunjavali glasio je: "da li ste za da vaše dijete pohađa vjeronauk i ako da - koji?"bogumil-8 wrote:Hoće li se ti upitnici ponovo popunjavati (kada)? Ko umije neka predloži sadržaj upitnika (u skladu sa zakonom). Također predložiti i transparentnije anketiranje roditelja. Iz budžeta (kantona?) finansirati samo onu/e aktivnost/i zajedničku za svu djecu u obdaništu (pa makar bio omjer i 100:2 , jer i dvoje zaslužuje jednaku brigu - čak i veću - koliko i stotinu)!
Vjeronauku ne finansirati iz budžetskih sredstava ( to je "privatno pitanje" a ne "državna obaveza").
Grupa roditelja na osnovu člana 28. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, usvojenom sredinom prošle godine a koji predviđa tzv. "specijalizirane programe" - zahtijeva ovakvu anketu. (u specijalizirane programe spadaju, parafraziram: strani jezik, lutkarstvo, muzički odgoj, likovno, vjeronauk, ekologija, tjelesno i sl.)
Iz budžeta Kantona se od 01.01.2009. godine finanira ova specijalizirana aktivnost. (čitaj vjeronauk, kao naslijeđena specijalizirana aktivnost)
-
45cents
#407 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Nego, kad smo već tu....da se malo pozabavimo analizama...
Šta misle upućeniji predstavnici roditelja...kakva će biti taktika Kešo-Arzija-SDA da se gospođi obnovi mandat:
a) napraviće popravni za tog jednog plebiscitarnog roditelja na kojeg priznati Urbi et Orbi da su reterirali i da ga ne žele više teledirigovano izabirati...
b) članstvom A.M. u Upravnom odboru (sic!), njenim glasom i glasom ostalih koji s njom u istom sindikatu (sic!) biće izabran moultimodularni sastav odbora koji će se brinuti o nepogrešivosti izbora Direktora/ce na Putu Mandata br. 4.
c) uz malu modifikaciju kod izbora poželjnog roditelja, dolazimo do rezibora PO ZAKONU.
Jesam li negdje pogriješio, ili još uvijek imam sposobost razmišljanja PO ZAKONU?
Šta misle upućeniji predstavnici roditelja...kakva će biti taktika Kešo-Arzija-SDA da se gospođi obnovi mandat:
a) napraviće popravni za tog jednog plebiscitarnog roditelja na kojeg priznati Urbi et Orbi da su reterirali i da ga ne žele više teledirigovano izabirati...
b) članstvom A.M. u Upravnom odboru (sic!), njenim glasom i glasom ostalih koji s njom u istom sindikatu (sic!) biće izabran moultimodularni sastav odbora koji će se brinuti o nepogrešivosti izbora Direktora/ce na Putu Mandata br. 4.
c) uz malu modifikaciju kod izbora poželjnog roditelja, dolazimo do rezibora PO ZAKONU.
Jesam li negdje pogriješio, ili još uvijek imam sposobost razmišljanja PO ZAKONU?
-
Mama dvoje djece
#408 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Nigdje nisi pogrijesio, samo mala ispravka, u Upravnom odboru su dva roditelja, i cak da ta dva roditelja imaju svoje misljenje, dva predstavnika JU i jedan predstavnik ispred Ministarstva ce ih uvijek moci nadglasati.45cents wrote:
Ali potrebni su nam ti roditelji da mogu prisustvovati tim sastancima i obavjestavati Vijeće roditelja, Vijece roditelja ostale roditelje o tome sta se radi u JU, a time ce i cijela javnost biti obavijestena, pa ce im rad biti pod lupom i nadam se puno transparentniji.
Nece se moci samo tako primati ljudi u radni odnos na odredjeno vrijeme, na teret budzeta da predaju samo jedan specijalizirani program po njihovom izboru, nego ce se morati mali i upitati Vijeće roditelja oko toga.
A i sve ostalo cemo moci pratiti.
-
45cents
#409 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Koji su mehanizmi praćenja javnog rada administracije oko A.M. i Keše?
Mislim, živimo u sredini koja ne odiše transprentnošću, a Zakon o slobodi pristupa informacijama.... bolje da stanem ovde (biću pristojan).
Javne službe u najvećem broju slučajeva PO ZAKONU rade onako kako su oduvijek radile (na svoju ruku), sam Zakon im dozvoljava netransparentno upravljanje javnim resursima... Javni funkcioneri uglavnom osjećaju odgovornost prema stranačkim igračima koji su im "naštimali" mandate, ne osjećaju odgovornost prema poreskim obveznicima...
PO ZAKONU nisu obavezni unaprijed davati ključne informacije. Kako će to utjecati na položaj roditelja, ta posljedična verzija?
Mislim, živimo u sredini koja ne odiše transprentnošću, a Zakon o slobodi pristupa informacijama.... bolje da stanem ovde (biću pristojan).
Javne službe u najvećem broju slučajeva PO ZAKONU rade onako kako su oduvijek radile (na svoju ruku), sam Zakon im dozvoljava netransparentno upravljanje javnim resursima... Javni funkcioneri uglavnom osjećaju odgovornost prema stranačkim igračima koji su im "naštimali" mandate, ne osjećaju odgovornost prema poreskim obveznicima...
PO ZAKONU nisu obavezni unaprijed davati ključne informacije. Kako će to utjecati na položaj roditelja, ta posljedična verzija?
- valterbranisarajevo
#410 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Novinari HAYATA su se prije tri dana zvanično dopisom obratili Arziji, pozvali na Zakon o slobodnom pristupu informacijama i zatražili neke podatke o radu JU Djeca Sarajeva. Dobili su "šipak" i to objavili u vijestima u 7... 
-
Mama dvoje djece
#411 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ovo me podsjetilo na jedan događaj kad sam učestvovala u jednoj Javnoj nabavci - tenderu u Vodokom Kakanj. Postavili oni profesora da im radi javne nabavke i on sad u istom Lotu nabavlja i babe i žabe. Ja ga nazovem da razjasnimo stavke, mislim npr.navodio je boju miša za kompjuter, boju HDD-a, boju plastike ekrana i još takvih raznih gluposti, i ja mu kulturno objasnim članke Zakona o javnim nabavkama i da to tako ne ide, a on meni kaže:45cents wrote:Mislim, živimo u sredini koja ne odiše transprentnošću, a Zakon o slobodi pristupa informacijama.... bolje da stanem ovde (biću pristojan).
JA SAM JAVNO PREDUZEĆE, ALI ISTO KAO DA SAM PRIVATNO, I HOĆU TE BOJE DIJELOVA KOMPJUTERA DA MI SE SLAŽU UZ BOJU NAMJEŠTAJA, A VI SE ŽALITE KOME HOĆETE.
TO ME PODSJETI I NA DIREKTORICU JU DJECA SARAJEVA KADA GOVORI SAMO JA, JA I JA.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#412 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
I posaljite gratis 3 metra plavih knjiga da mi se slazu uz zavjeseMama dvoje djece wrote:Ovo me podsjetilo na jedan događaj kad sam učestvovala u jednoj Javnoj nabavci - tenderu u Vodokom Kakanj. Postavili oni profesora da im radi javne nabavke i on sad u istom Lotu nabavlja i babe i žabe. Ja ga nazovem da razjasnimo stavke, mislim npr.navodio je boju miša za kompjuter, boju HDD-a, boju plastike ekrana i još takvih raznih gluposti, i ja mu kulturno objasnim članke Zakona o javnim nabavkama i da to tako ne ide, a on meni kaže:
JA SAM JAVNO PREDUZEĆE, ALI ISTO KAO DA SAM PRIVATNO, I HOĆU TE BOJE DIJELOVA KOMPJUTERA DA MI SE SLAŽU UZ BOJU NAMJEŠTAJA, A VI SE ŽALITE KOME HOĆETE.
dzizskrajst...
dragi roditelji, zelim vam srecu u aktivnostima, a dragim buducim roditeljima zelim hrabrosti da u ovom stanju rode...
- valterbranisarajevo
#413 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Jedino ako vladajuće strukture ocijene da ih Arzija prefiše "ofira" odnosno da im svojim djelovanjem ruši "ugled" pa da onaj iz ministarstva glasa protiv reizbora.
Inače najavljeno je da će tokom ove godine biti pokrenuta inicijativa da se JU Djeca Sarajeva vrati na upravljanje njezinom osnivaču -Gradu Sarajevu..
Inače najavljeno je da će tokom ove godine biti pokrenuta inicijativa da se JU Djeca Sarajeva vrati na upravljanje njezinom osnivaču -Gradu Sarajevu..
- mericak
#414 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Vjerovatno zato sto mi miksici ne volimo biti "kategorisani" u tamo neke torove i da slijepo pratimo odredene osobe samo zato sto bas one imaju zvonce stada kojem mi pripadamojedna mama wrote: Za tvoju informaciju u zivotu u nisam pogledala 2 sapunice, i bila bih sretna kada bi ti u zivotu procitala i 10 posto onog sto sam ja procitala i naucila u zivotu.
to o kompleksima nize vrijednosti si pogrijesila adresu, jer ja koliko vidim komplekse uglavnom imaju oni koji ne znaju kako popuniti upitnik u prvom razredu osnovne skole za svoju djecu pa lupaju glavom od zid u izmisljanju kategorija il je snijeg il su labudovi
"miksici" nego sta, slatki su pravo![]()
- mericak
#415 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Meni sve ovo lici na borbu sa vjetrenjacama....Toliko se prasine diglo oko direktorice JU da ce je vjerovatno smijeniti, isti onaj koji ju je i doveo na tu funkciju jer mu vise nece biti od koristi, a na njeno mjesto ce postaviti neku slicnu personu...Koja igra kako drugi svira...Ima ona jaku zaledinu kad dosad nije letila!
-
Mama dvoje djece
#416 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Dosad joj se niko nije ni usprotivio pa nije ni mogla otići.mericak wrote:Meni sve ovo lici na borbu sa vjetrenjacama....Toliko se prasine diglo oko direktorice JU da ce je vjerovatno smijeniti, isti onaj koji ju je i doveo na tu funkciju jer mu vise nece biti od koristi, a na njeno mjesto ce postaviti neku slicnu personu...Koja igra kako drugi svira...Ima ona jaku zaledinu kad dosad nije letila!
Ja je poznajem jer je bila učiteljica u vrtiću gdje idu moja djeca, bila je pristojna, ljubazna žena. Kad je bio konkurs za direktora ona se javila, ali mi roditelji tada nismo bili ovako zainteresirani za rad JU, pa niti ne znamo kako je to bilo pri izboru direktora. I onda je sve lagano krenulo sa uvođenjem diktature. Od tada ja se ne sjećam da smo do prije neki dan imali roditeljski da mi biramo predstavnika u Vijeće, a znam da je prije četiri godine bilo tako.
Vidjećemo, na šta će sve ovo izaći.
-
dino111
#417 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Zašto minirate finansiranje vjeronauke?hadzinicasa wrote:meni je žao što se bratstvo i jedinstvo miješa sa osnovnim ljudskim i zakonskim pravima kako djece tako i roditelja. A kvalitet intelektualke kakvom se predstavljate ne pokazuje se paušalnim kvalifikacijama o tome zna li neko ili ne zna popuniti nekakav upitnik. Ja recimo bih vrlo lijepo znala popuniti upitnik o tome koji od specijaliziranih programa: ples, strani jezik, likovno ili vjeronauk želim da mi dijete izučava u vrtiću.jedna mama wrote:
Za tvoju informaciju u zivotu u nisam pogledala 2 sapunice, i bila bih sretna kada bi ti u zivotu procitala i 10 posto onog sto sam ja procitala i naucila u zivotu.
to o kompleksima nize vrijednosti si pogrijesila adresu, jer ja koliko vidim komplekse uglavnom imaju oni koji ne znaju kako popuniti upitnik u prvom razredu osnovne skole za svoju djecu pa lupaju glavom od zid u izmisljanju kategorija il je snijeg il su labudovi
"miksici" nego sta, slatki su pravo![]()
poenta je da mi niko takav upitnik sa ravnopravnom mogućnošću izbora nije NIKAD ponudio. o tome se radi.
Ja vam predlažem da pokrenete inicijativu prema Ministarstvu da se finansiraju i ples i strani jezici i ne znam šta još sve ima. Ja ću biti prvi koji će podržati tu inicijativu jer ako minirate finansiranje vjeronauke ne možemo očekivati da nam finansiraju ove druge aktivnosti.
-
dino111
#418 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Po zakonu o javnim nabavkama u tenderskoj dokumentaciji može se tražiti čak i boja i težina i sve sitnice, samo se ne smije navesti proizvođač.Mama dvoje djece wrote:Ovo me podsjetilo na jedan događaj kad sam učestvovala u jednoj Javnoj nabavci - tenderu u Vodokom Kakanj. Postavili oni profesora da im radi javne nabavke i on sad u istom Lotu nabavlja i babe i žabe. Ja ga nazovem da razjasnimo stavke, mislim npr.navodio je boju miša za kompjuter, boju HDD-a, boju plastike ekrana i još takvih raznih gluposti, i ja mu kulturno objasnim članke Zakona o javnim nabavkama i da to tako ne ide, a on meni kaže:45cents wrote:Mislim, živimo u sredini koja ne odiše transprentnošću, a Zakon o slobodi pristupa informacijama.... bolje da stanem ovde (biću pristojan).
- JThomas
#419 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
evo je, rodica od arzije i od latića
mislim, uvijek je isto, ko o čemu, kurva o poštenju, a pobornici vjeronauke u državnoj ustanovi za djecu koja ne mogu ni lego kockice još slagati, a kamoli kritički razmišljati o onome čime ih se filuje o slobodi izbora
pa onda dalje nastavlja o kulturi dijaloga, obrazovanju i načitanosti, sve nazivajući sagovornike "prevaziđenim jadovima" i "propalim kvazi intelektualcima", a sve to pod egidom vjere, demokratije, prava na izbor, tolerancije...samoironija je čudo jedno
ova "mama" bar otvoreno kaže ono što bi arzijine i kešine radnje trebale govoriti - drugi i drugačiji nisu dobro došli i treba ih odmah, još u obdaništu izdvojiti, ostracizirati, i dati do znanja da su drukčiji.
jer, mi smo toleratni i za demokratiju, multietničnost, i ostalo, ALI...ipak ne bismo da se "naša" djeca miješaju s "njihovom"
a onaj ko jeste, e on je komunjara i prevaziđeni relikt prošlosti
jer mogu se djeca, gluho bilo, i sprijateljiti, pa čak i zavoljeti, pa tek onda vidi belaja, gluho bilo i daleko, pošla za kjafira
pa eto ti onda, ono najstrašnije, i djece "miksića", kako to lijepo nazva "jedna mama" koja drugima vazi o kulturi dijaloga
jer svi znamo da su ta djeca čudovišta bez identiteta koja ne znaju ni ko su ni šta su, da se ti brakovi najviše razvode, da ruše i podrivaju bošnjačko nacionalno biće
a kako to znamo? čika latić rek'o, a kažu bogme i u centrali stranke da to ne valja
kao što rekoh, kurva o poštenju, a arzijini branioci o demokratiji, toleranciji i kulturi dijaloga
mislim, uvijek je isto, ko o čemu, kurva o poštenju, a pobornici vjeronauke u državnoj ustanovi za djecu koja ne mogu ni lego kockice još slagati, a kamoli kritički razmišljati o onome čime ih se filuje o slobodi izbora
ova "mama" bar otvoreno kaže ono što bi arzijine i kešine radnje trebale govoriti - drugi i drugačiji nisu dobro došli i treba ih odmah, još u obdaništu izdvojiti, ostracizirati, i dati do znanja da su drukčiji.
jer, mi smo toleratni i za demokratiju, multietničnost, i ostalo, ALI...ipak ne bismo da se "naša" djeca miješaju s "njihovom"
kao što rekoh, kurva o poštenju, a arzijini branioci o demokratiji, toleranciji i kulturi dijaloga
-
safran
#420 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Zašto?dino111 wrote:
Zašto minirate finansiranje vjeronauke?
Ja vam predlažem da pokrenete inicijativu prema Ministarstvu da se finansiraju i ples i strani jezici i ne znam šta još sve ima. Ja ću biti prvi koji će podržati tu inicijativu jer ako minirate finansiranje vjeronauke ne možemo očekivati da nam finansiraju ove druge aktivnosti.
Želim napomenuti da se inicijativom roditelja ne minira vjeronauk. Roditelji žele učestvovati u izboru robe u čijem plaćanju učestuju.
-
safran
#421 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Vjerovatno ti je promaklo da sam ti postavila direktno pitanje. Molim te da na njega odgovoriš.safran wrote:Mislim da mircerkin post nisi dobro razumjela. Ona govori o primarnijim potrebama djece. Ili mozda smatras da je djeci predskolskog uzrast potrebniji vjeronauk od zdrave ishrane i sna?jedna mama wrote:M ako si ti da odredjujes ko je sposoban za kakvu funkciju i ima li problema.mIRCerka wrote:To sto joj sin umro, a muz je stavio radi 20godisnjakinje, nije poenta. Ako ona ima problema, onda nije sposobna za odredjenu funkciju.
I tu je kraj rasprave. Da li nosi maramu ili kriz, nije poenta. Ako djeca jedu svjeze povrce i spavaju na kreveticima a ne na memljivim spuzvama na podu, moze nositi i irokez sto se mene tice.
- shuriken
#422 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
zato sto cete onda uzasno iziritirat ministarstvo onda ce se ministarstvo zainatit i rec " e nes majci stranim jezicima indoktrinirat malu djecu"safran wrote:Zašto?dino111 wrote:
Želim napomenuti da se inicijativom roditelja ne minira vjeronauk. Roditelji žele učestvovati u izboru robe u čijem plaćanju učestuju.
- hadzinicasa
#423 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Iz tvog posta se vidi strah. Strah koji pokazuje da sve nije tako kako se predstavlja. Da pojasnim:dino111 wrote:
Ako Kanton ima novaca da finansira samo jedan program, zar to ne bi trebao biti onaj za koji od svih ovih ponudjenih glasa najvise roditelja? Ako to bude vjeronauk - mi nemamo nista protiv. Mi imamo protiv uskracivanja prava izbora koje nam je zagarantovano Zakonom. Medjutim ko god ode u BILO KOJI vrtic, vidi da bar 10x vise djece pohadja strani jezik nego sto ih pohadja vjeronauk. Iz ovoga je jasno koji bi program u slucaju transparentne ankete bio "gubitnik".
Ako ste toliko ubijedjeni da je vecina roditelja za vjeronauk i da je to pozitivno za djecu, dobro i sl, cemu onda bojazan i strah od transparentne ankete koja bi svima nama zacepila usta????
- mericak
#424 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
JThomas wrote:evo je, rodica od arzije i od latića![]()
mislim, uvijek je isto, ko o čemu, kurva o poštenju, a pobornici vjeronauke u državnoj ustanovi za djecu koja ne mogu ni lego kockice još slagati, a kamoli kritički razmišljati o onome čime ih se filuje o slobodi izborapa onda dalje nastavlja o kulturi dijaloga, obrazovanju i načitanosti, sve nazivajući sagovornike "prevaziđenim jadovima" i "propalim kvazi intelektualcima", a sve to pod egidom vjere, demokratije, prava na izbor, tolerancije...samoironija je čudo jedno
![]()
jer, mi smo toleratni i za demokratiju, multietničnost, i ostalo, ALI...ipak ne bismo da se "naša" djeca miješaju s "njihovom"a onaj ko jeste, e on je komunjara i prevaziđeni relikt prošlosti
jer mogu se djeca, gluho bilo, i sprijateljiti, pa čak i zavoljeti, pa tek onda vidi belaja, gluho bilo i daleko, pošla za kjafira
pa eto ti onda, ono najstrašnije, i djece "miksića", kako to lijepo nazva "jedna mama" koja drugima vazi o kulturi dijaloga
jer svi znamo da su ta djeca čudovišta bez identiteta koja ne znaju ni ko su ni šta su, da se ti brakovi najviše razvode, da ruše i podrivaju bošnjačko nacionalno biće
a kako to znamo? čika latić rek'o, a kažu bogme i u centrali stranke da to ne valja
![]()
-
bogumil-8
#425 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Što se tiče "bivšeg upitnika", može se (zakonski) osporiti njegova validnost (jer ni po sadržaju ni po načinu anketiranja očito je da nije proveden po propisu). Također, jednom pribavljen upitnik ( pa makar i proveden kvalitetno po svim mogućim standardima) ne bi trebao imati (ne može imati) trajnu vrijednost. Logično mi je da se za svaki "finansijski period" ponovo radi upitnik o dodatnim ("specijalizovanim") aktivnostima. Također mi je normalno da se svake godine podnosi novi zahtejev (Kantonu?) za finansiranje specijalnih i dodatnih aktivnosti. Donosilac odluke o raspodjeli budžeta u samoj odluci trebalo bi da naglasi da su to sredstva za dodatnu specijalnu aktivnost (a ne za vjeronauku).hadzinicasa wrote:Takav upitnik ne može se "ponovo" popunjavati, jer nikada ga nije ni bilo. Upitnik koji su roditelji popunjavali glasio je: "da li ste za da vaše dijete pohađa vjeronauk i ako da - koji?"
Grupa roditelja na osnovu člana 28. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, usvojenom sredinom prošle godine a koji predviđa tzv. "specijalizirane programe" - zahtijeva ovakvu anketu. (u specijalizirane programe spadaju, parafraziram: strani jezik, lutkarstvo, muzički odgoj, likovno, vjeronauk, ekologija, tjelesno i sl.)
Iz budžeta Kantona se od 01.01.2009. godine finanira ova specijalizirana aktivnost. (čitaj vjeronauk, kao naslijeđena specijalizirana aktivnost)
Što se tiče uvođenja vjeronauke u vrtiće, dobro se sjećam javne izjave Arzije Mahmutović, da će se vjeronauka svakako uvesti ( to je "znala" i prije nego je anketa bila provedena). Uočite postupak: U dogovoru sa IZ uvodi vjeronauku o njihovom trošku i u njihovoj organizaciji (formalno je to ozakonila provođenjem ankete na način koji odgovara postavljenom cilju). Dalja aktivnost perema Kantonu (zahtjev za finansiranje) liči mi na čistu prevaru, dovođenje finansijera pred svršen čin. Međutim, ne mora to biti baš tako. Greške i propusti se mogu prevazići (ako postoje mogućnosti za pokretanje postupka za preispitivanje sudskih odluka, preispitivanje zakonskih i ustavnih odredbi, sigurno je da postoje i načini pokretanja postupka za preispitivanje valjanosti i cjelishodnosti uvođenja vjeronauke u vrtiće, valjanosti provedenog postupka anketiranja i obrade rezultata ankete).
U vrijeme nalaženja unutrašnjih rezervi u budžetu za finansiranja ranije preuzetih obaveza (po zakonu, recimo invalidnine) ova odluka o finansiranju dodatne specijalizirane aktivnosti (vjeronauke u vrtićima) ne bi trebala imati prioritet. Plate vjeroučiteljima nisu preče od invalidnina ( čija je isplata upitna zbog nedostatka sredstava).