NDH - All about

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tender

#401 Re: NDH - All about

Post by tender »

Prozor wrote:Pavelić je samo po mjestu rođenja bio bosanski Hrvat, roditelji su mu bili iz Like.

A za ostalo, da se slikao sa fesom :roll:, da je pohađao mejtef(!?) i da je doktorirao šerijatsko pravo moraćeš da dokažeš ili misliš da ćemo ti vjerovati na riječ?
Sliku Pavelića sa fesom posjedujem. Naučio je pisati u mektebu jer druge škole nije bilo u mjestu gdje je tada boravio. Ne znam koliko je relevantan podatak da je Pavelić svojoj unuki koja se rodila u Argentini poslije II svijetskog rata dao ime Ajša.
Glede prožetosti Katoličanstvom Ustaškog Pokreta te u kolikoj je mjeri NDH bila klerikalna država to je diskutabilno. Nisam vidio niti jednu sliku Pavelićevu na kojoj je on u nekoj Katoličkoj bogomolji. Postoje slike i dokazi na kojima je Pavelić te ostali NDH dužnosnici u društvu sa Katoličkim svećenicima na kojima se svi pozdravljaju fašističkim pozdravom, međutim to je samo u par situacija.
Danas se pokušava proturiti teza o Ustaškom Pokretu kao o nekom demokršćanskom pokretu, čak što više kao o Katoličkim vjerskim fanaticima, ali to nije tačno. Istina je da su nakon rata postojale skupine Ustaša koji su se krili po raznim krajevima Hrvatske i Bosne i Hrvatske i koji su se nazivali "križari" iz razloga zato što su tetovirali križ na ruci. Za vrijeme rata takva praksa nije postojala.
michio

#402 Re: NDH - All about

Post by michio »

I sta sad da radimo sa tim podacima taman da je presao na islam? zasto bi se to isticalo i o tome govorilo? Sta uopste ima zanimljivo u tome?

NDH nije nesto s cime se Bosnjaci zele identifikovati.
osa

#403 Re: NDH - All about

Post by osa »

michio wrote:I sta sad da radimo sa tim podacima taman da je presao na islam? zasto bi se to isticalo i o tome govorilo? Sta uopste ima zanimljivo u tome?

NDH nije nesto s cime se Bosnjaci zele identifikovati.

sa ndh se danas, mogu identificirati samo neuke budale...
Prozor

#404 Re: NDH - All about

Post by Prozor »

tender wrote:
Prozor wrote:Pavelić je samo po mjestu rođenja bio bosanski Hrvat, roditelji su mu bili iz Like.

A za ostalo, da se slikao sa fesom :roll:, da je pohađao mejtef(!?) i da je doktorirao šerijatsko pravo moraćeš da dokažeš ili misliš da ćemo ti vjerovati na riječ?
Sliku Pavelića sa fesom posjedujem. Naučio je pisati u mektebu jer druge škole nije bilo u mjestu gdje je tada boravio. Ne znam koliko je relevantan podatak da je Pavelić svojoj unuki koja se rodila u Argentini poslije II svijetskog rata dao ime Ajša.
Glede prožetosti Katoličanstvom Ustaškog Pokreta te u kolikoj je mjeri NDH bila klerikalna država to je diskutabilno. Nisam vidio niti jednu sliku Pavelićevu na kojoj je on u nekoj Katoličkoj bogomolji. Postoje slike i dokazi na kojima je Pavelić te ostali NDH dužnosnici u društvu sa Katoličkim svećenicima na kojima se svi pozdravljaju fašističkim pozdravom, međutim to je samo u par situacija.
Danas se pokušava proturiti teza o Ustaškom Pokretu kao o nekom demokršćanskom pokretu, čak što više kao o Katoličkim vjerskim fanaticima, ali to nije tačno. Istina je da su nakon rata postojale skupine Ustaša koji su se krili po raznim krajevima Hrvatske i Bosne i Hrvatske i koji su se nazivali "križari" iz razloga zato što su tetovirali križ na ruci. Za vrijeme rata takva praksa nije postojala.
Onda skeniraj tu sliku i postavi je ovdje. Za sve ostalo što si rekao, da je išao u mekteb itd moraćeš iznijeti neki dokaz. Diskusija se ne vodi tako što ti nešto kažeš i mi ti to uzimamo zdravo za gotovo, a ti možeš biti bilo ko i imati bilo kakve motive da tvrdiš to što tvrdiš.

Što se tiče toga koliko je to relevantno, pa i nije. Pavelić je bio "katolik" pa vidimo koliko se zapravo držao katoličkog učenja, svejedno mogao je biti i "musliman". :roll: Čak šta više, žena mu je bila Jevrejka sa majčine strane(info sa eng. wikipedije). A to kako mu se unuka zvala(iako ni za to nema dokaza) nema nikakve relevantnosti za temu, jer ako je Pavelić kao ličnost vezan za NDH(a jeste) njegova unuka sigurno nije.

Hvala za info o gradonačelnicima, samo mi čudno zašto je jedan(i to onaj što je najmanje službovao) strijeljan, a ostala dvojica se izvukli sa par godina?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#405 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Pavelić jeste pohađao mekteb, ali ne u Bradini, iz koje se obitelj Pavelić odselila nekoliko godina nakon Antinog rođenja, već u Jezeru kod Jajca, gdje su se preselili. Pavelić je tu naučio prva slova, i latinice i arebice, a išao je u mekteb iz prostog razloga što druge škole u Jezeru nije bilo, a on je bio jedino katoličko dijete u mjestu. O tim danima pisao je vrlo toplo i opširno u svojim memoarima, izdatim nakon njegove smrti u emigraciji. Imam dio teksta pred sobom, ali mrzi me da prekucavam, tako da mi vjeruj na riječ. Dio je citiran u knjizi "Ante Pavelić" od Aleksandra Vojinovića (mogla se kupiti na minulom Festivalu knjige za cijelih 1 KM, ali ja je posjedujem od ranije), a kao referenca odakle je uzet citat navedeno je: A.Pavelić: "Doživljaji", str. 93-95.
Prozor

#406 Re: NDH - All about

Post by Prozor »

Dobro Pera Trta tebi vjerujem, hvala za referencu i znam da si profesionalan što se tiče historije. Ovako mi je sve izgledalo kao neki trik u stilu "Pavelić išao u mekteb - ima da izazove simpatije muslimana" ili nešto slično. :roll: A kao što neko reče mogao je i preći na Islam, lik se ravnao prema fašizmu/nacizmu.

Dakle njegove simpatije prema muslimanima ipak imaju neke jače veze sa njegovim privatnim životom.... Zna li neko odakle je poticala njegova žestoka mržnja prema Srbima? Odnosno u tolikom obimu da ih je htio totalno anihilirati u svojoj državi na ovaj ili onaj način? Za Jevreje i Rome mislim da se historičari manje više slažu da se radilo o ulizivanju Nijemcima.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#407 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Mržnju prema Srbima sigurno nije izmislio Pavelić...propaganda o Srbima kao o stranom elementu, planski naseljenom od Turaka po hrvatskim krajevima (to o naseljavanju dobrim dijelom je tačno) bila je i prije prisutna, valjda još od Josipa Franka, vjerovatno i ranije. Velikosrpska hegemonija u Kraljevini Jugoslaviji samo je doprinijela raspirivanju mržnje prema Srbima, koja je eksplodirala tako užasnim zločinima 1941. Uostalom, balkanski se nacionalizmi nikada ne mogu vezati samo za jedno vrijeme i jednog čovjeka, već se ispoljavaju, razvijaju i dobivaju nove oblike već vjekovima. Jedino što je konstanta je patološka mržnja koja tako s vremena na vrijeme bude raspirivana sa raznih strana i dobije pojavni oblik u tako nemilosrdnom i teško shvatljivom međusobnom uništavanju.
Prozor

#408 Re: NDH - All about

Post by Prozor »

The Ustase burned my feet, shoved needles under my nails,
beat me with a cord wrapped in rubber, they put a board on my chest and stomped on it.

They stabbed me, I have visible scars from it on both of my arms. During the entire time I
heard screaming and moaning from the other rooms, and I later found out they tortured
prisoner Djogas Josip by tying his arms and legs,curling him up into a ball and rolling him
over a board of nails.
Sertic Djuro, the Ustase cut pieces of flesh from his thighs and salted
his wounds.

I remember seeing another incident involving several other prisoners. In December
1944, Luburic, Matkovic, Ljubo Milos, Stojcic and Kordic amused themselves by knocking
down a 19-year old girl, Loncarevic Marica from Plesma. She was nude on the ground, they
spread her legs and then crucified her on a table and burned her genitals with cigarettes, they
shook off the ashes from their cigarettes.

Once, during the liquidation of children in the camp, an Ustase threw a one-year old
child in air, and the other Ustase caught the child on a bayonet.

Svjedočenje bivšeg zatvorenika Milana Dužemlića 1946. godine o zbivanjima u Jasenovcu.
Prozor

#409 Re: NDH - All about

Post by Prozor »

Pera Trta wrote:Mržnju prema Srbima sigurno nije izmislio Pavelić...propaganda o Srbima kao o stranom elementu, planski naseljenom od Turaka po hrvatskim krajevima (to o naseljavanju dobrim dijelom je tačno) bila je i prije prisutna, valjda još od Josipa Franka, vjerovatno i ranije. Velikosrpska hegemonija u Kraljevini Jugoslaviji samo je doprinijela raspirivanju mržnje prema Srbima, koja je eksplodirala tako užasnim zločinima 1941. Uostalom, balkanski se nacionalizmi nikada ne mogu vezati samo za jedno vrijeme i jednog čovjeka, već se ispoljavaju, razvijaju i dobivaju nove oblike već vjekovima. Jedino što je konstanta je patološka mržnja koja tako s vremena na vrijeme bude raspirivana sa raznih strana i dobije pojavni oblik u tako nemilosrdnom i teško shvatljivom međusobnom uništavanju.
Da, ali je jako teško zamisliti kako je ta hegemonija ili povremena mržnja od prije mogla postati ustaški genocid. Mislim, čak i da su "samo" protjerali Srbe u Srbiju bilo bi donekle "razumljivo"...ali odakle tolika mržnja Pavelića i ustaškog vrha prema Srbima? Ali, kada pogledaš četnike, vidiš da je i kompletna njihova genocidna ideologija bazirana na patološkim lažima i generacijskoj mržnji prvenstveno prema islamu kao religiji. Možda je i odgovor ustaške brutalnosti u tome da postoje "ljudi" koji zaista uživaju u mučenju i ubijanju? Na kraju krajeva koliko su samo i Hrvata sa užitkom ubili? Ne znam, mene fascinira taj zločinački um i ne mogu da shvatim toliku količinu perverzije i sadizma kod tolikog broja ljudi u historiji....
Prozor

#410 Re: NDH - All about

Post by Prozor »

Je li ovo Jakob Finci predsjednik jevrejske zajednice(nisam siguran je li se tako zove)?
Witness Finzi Jakob stated the following:

I worked as an undertaker in the camp graveyard only for ten days. During that period of
time I buried corpses without heads, without arms, with crushed skulls, with missing fingers
and toes, with nails driven into their chest, with missing sexual organs, mutilated corpses
black and blue from beatings. During those ten days we buried about 3,000 corpses. Among
them I recognized the corpses of five undertakers finished off by the Ustase.
Prozor

#411 Re: NDH - All about

Post by Prozor »

Ustase had cut open the stomach of a
pregnant woman and took out her child, and then cut open the belly of another, non-pregnant
woman, and stuck the child into her stomach.
Pera Trta

#412 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Prozor wrote:Je li ovo Jakob Finci predsjednik jevrejske zajednice(nisam siguran je li se tako zove)?
Witness Finzi Jakob stated the following:

I worked as an undertaker in the camp graveyard only for ten days. During that period of
time I buried corpses without heads, without arms, with crushed skulls, with missing fingers
and toes, with nails driven into their chest, with missing sexual organs, mutilated corpses
black and blue from beatings. During those ten days we buried about 3,000 corpses. Among
them I recognized the corpses of five undertakers finished off by the Ustase.
Ne. Ovo je neki mnogo stariji čovjek, ima mu slika i godište u knjizi "Suđenje Artukoviću" (može se skinuti sa neta). Današnji Finci ni teoretski ne bi mogao svjedočiti, jer je rođen baš u vrijeme 2.svjetskog rata, i to baš u nekom logoru (ne u Jasenovcu).
Vukašin

#413 Re: NDH - All about

Post by Vukašin »

katamaran101 wrote: Osim što je Pavelić rođen u Bradini, tamo je pohađao mejtef, vjersku školu muslimana, jer nije bilo druge škole osim te. Privrženost muslimanima je bila tolika, da je i sam volio da se slika u fesu (postoje slike), da se identifikuje sa onima sa kojima je živio.
1. Bradina je pravoslavno selo i tu nikada nije ni bilo muslimana.

2. Pavelic je cistokrvni Likota/Licanin i Bunjevac. Caca mu doso u BiH poslije aneksije BiH od strane KuK ko nekakav manji drzavni cinovnik. Znaci.... nikakav "bosanski katolik".
Pera Trta

#414 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Vukašin wrote:
katamaran101 wrote: Osim što je Pavelić rođen u Bradini, tamo je pohađao mejtef, vjersku školu muslimana, jer nije bilo druge škole osim te. Privrženost muslimanima je bila tolika, da je i sam volio da se slika u fesu (postoje slike), da se identifikuje sa onima sa kojima je živio.

2. Pavelic je cistokrvni Likota/Licanin i Bunjevac. Caca mu doso u BiH poslije aneksije BiH od strane KuK ko nekakav manji drzavni cinovnik. Znaci.... nikakav "bosanski katolik".
Otac mu radio na gradnji pruge Sarajevo-Mostar (kasnije produžena do Metkovića, pa do Ploča), tadašnjem koridoru Vc. Zato se i doselio u Bradinu par godina prije nego mu se rodio sin Antun (Ante).
tender

#415 Re: NDH - All about

Post by tender »

Prozor wrote:
tender wrote:

Onda skeniraj tu sliku i postavi je ovdje. Za sve ostalo što si rekao, da je išao u mekteb itd moraćeš iznijeti neki dokaz. Diskusija se ne vodi tako što ti nešto kažeš i mi ti to uzimamo zdravo za gotovo, a ti možeš biti bilo ko i imati bilo kakve motive da tvrdiš to što tvrdiš.

Što se tiče toga koliko je to relevantno, pa i nije. Pavelić je bio "katolik" pa vidimo koliko se zapravo držao katoličkog učenja, svejedno mogao je biti i "musliman". :roll: Čak šta više, žena mu je bila Jevrejka sa majčine strane(info sa eng. wikipedije). A to kako mu se unuka zvala(iako ni za to nema dokaza) nema nikakve relevantnosti za temu, jer ako je Pavelić kao ličnost vezan za NDH(a jeste) njegova unuka sigurno nije.

Hvala za info o gradonačelnicima, samo mi čudno zašto je jedan(i to onaj što je najmanje službovao) strijeljan, a ostala dvojica se izvukli sa par godina?
Pa što se tiče gradonačelnika to možemo samo nagađati. Za pretpostaviti je da su dva potonja imali zasluga u spašavanju Židova, Roma i Srba te njihove imovine kao i da su imali tajne veze s Partizanima koje su sasvim očigledno potpomagali materijalno i informacijama. To robije što su dobili je bilo nužno da se umiri revanšističke elemente i sklonili su ih u te logore tek toliko da se zaboravi i dok ne prođe prvi revanšistički talas. Ovaj prvi očigledno nije bio u ovim shemama.

Ja imam samo ovakvu sliku Pavelića s fesom

Image
tender

#416 Re: NDH - All about

Post by tender »

Pera Trta wrote:
Vukašin wrote:

Otac mu radio na gradnji pruge Sarajevo-Mostar (kasnije produžena do Metkovića, pa do Ploča), tadašnjem koridoru Vc. Zato se i doselio u Bradinu par godina prije nego mu se rodio sin Antun (Ante).
To se moglo malo podrobnije objasniti. Roditelji Mile i Marija Pavelić doselili su se na Bradinu iz ličkog sela Krivog Puta. Krivi Put je selo u zaleđu primorskog grada Senja u hrvatskom primorju. Danas pripada Ličko - Senjskoj Županiji

http://hr.wikipedia.org/wiki/Krivi_Put

Pavelić i Vanča Mihajlov, vođa VMRO-a - najvjerovatnije 1929. godina
Image
Pera Trta

#417 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Hvala Vukašinu za pojašnjenje, ja sam uglavnom napisao razloge koji su Paveliće naveli da iz kršne Like dođu u novu austrijsku pokrajinu, koja je postala veliko gradilište.
Glede Vanče Mihailova, kad već postavi tu fotografiju, moglo bi se reći da je malo ko uticao na Pavelićeve metode "političke" borbe, kao ovaj stari bugarski konspirator i terorista. Radeći kao egzekutor prljavih rabota za različite političke struje, već je u Bugarskoj bio osuđivan na smrt, prije nego je i stupio u kontakt sa Pavelićem. Za vrijeme prve Pavelićeve emigracije iskusni Mihailov je prenio rastućoj ustaškoj organizaciji svoje terorističke metode, pa im je čak "posudio" (bez reversa, kako će se ispostaviti :) ) svog najpovjerljivijeg čovjeka (ličnog šofera, Velička Dimitrova Kerina) za atentat na Kralja Aleksandra u Marseju 1934. Za vrijeme NDH živio je u Zagrebu kao gost vlade NDH, Pavelićev prvi susjed i kućni prijatelj. Nikakve zvanične funkcije nije imao, ali se vjeruje da je zadržao uticaj na mnoge Pavelićeve odluke.
Prozor

#418 Re: NDH - All about

Post by Prozor »

Hvala za objašnjenje o gradonačelnicima. Bilo mi je na prvi pogled upadljivo zašto je jedan strijeljan a ostala dvojica prošla sa par godina robije.
ismb

#419 Re: NDH - All about

Post by ismb »

tender wrote: Ja imam samo ovakvu sliku Pavelića s fesom Image
Ako je ta slika dokaza obrazovanja u mejtefu, ili, u nekoj kombinaciji, prelaska na Islam, malo si se pogubio...
Onda slobodno možeš staviti i fotke Zagreba sa džamijom sa četiri munare, jer, po toj logici, kako bi katolik dao izgradnju džamije u "stolnom gradu", ako se nije javno konvertirao...
Ovo sa Bradinom nije uopće vrijedno (ispričavam se zbog intonacije) odgovora, ali ionako u pitanju nije "Bradina itself", nego ono selo koje se vidi sa lijeve strane kada se spušta poslije Bradine niz Ivan (znate na koje mislim, s džamijom (možda je Antina ostavština :D ) na vidnom mjestu...
A ovo za Ajšu unuku - molim koncizni i potpuni odgovor: od kog djeteta, gdje, godište rođenja - inače ću smatrati ovo kao Danikenova otkrića o ... ma znate već čemu 8)
tender

#420 Re: NDH - All about

Post by tender »

Ja se izivinjavam, ali kolega Prozor je zamolio da stavim sliku Pavelića sa fesom ako imam i ja sam je "fisnuo" i to je to. Slika nema smisao da nešto dokazuje ili pobija. Informacija o Pavelićevoj unuki je istinita, sve što ću reči je da dotična danas živi u Kanadi i ne bavi se politikom. S obzirom da to sa stanovišta "lika i djela" Ante Pavelića nije toliko važno i da Pavelićevi potomci imaju pravo da žive na miru, a pogotovo ako se odbijaju baviti bilo čim što ima veze sa ostavštinom Pavelićevom onda ja ne bih više iznosio nikakve informacije o dotičnoj.
Ako već želiš kalkulirati o zagrbačkoj džamiji i slikanju sa fesom onda bi moje mišljenje bilo da je Pavelić time želio da istakne da je on "Poglanik" i muslimanima isto tako kao i kršćanima u novo stvorenoj državi, i da je ta NDH jednako država i za kršćane i za muslimane, odnosno da ona to nastoji biti a diferencijacija na kršćane i muslimane svakako nije imal značiti i nacionalnu diferencijaciju nego samo vjersku. Po načelu NDH, kršćani (katolici, protestanti i ostali) i muslimani zatečeni na teritoriji NDH jesu Hrvati u nacionalnm smislu. Nacionalne manjine, "narodnosne skupine" poput Nijemaca, Čeha, Slovaka i ostalih većinski kršćanskih naroda nisu se podrazumjevali pod Hrvate ali jesu Slovenci koj su se zatekli unutar granica NDH kao i oni koji će biti deportirani iz Slovenije u NDH od strane nacističke Njemačke. Položaj "narodnosnih skupina" jeste bio reguliran posebnim zakonima i aktima NDH.
Onjegin

#421 Re: NDH - All about

Post by Onjegin »

katamaran101

#422 Re: NDH - All about

Post by katamaran101 »

1) Rođenje Ante Pavelića

Ante Pavelić je rođen u Bradini, u Bosni i Hercegovini.
Tu činjenicu niko ne može da ospori ili proglasi kao netačnu.
Po tome je on, po mjestu rođenja Bosanac ili „bosanski katolik“.

Potvrđeno.

2) Ante Pavelić je pohađao mejtef

Postoje pisane potvrde.

Potvrđeno.

3) Privrženost Ante Pavelića islamu

Slika sa fesom iskazuje privrženost Pavelića islamu, što nikako nije značilo da su muslimani imali povlašten status u NDH, već su također ubijani, progonjeni od strane vlasti NDH kao i Jevreji, Romi, Srbi i da je njihov status kao žrtava od strane NDH potvrđen.

O tome da se osjećao „Poglavnikom“ i muslimanima, samo je pogrešna teza, misao i put.

Slike u odorama ili sa simbolikom katolika, ortodoksa, Jevreja ili nekih drugih, nikada nisam imo prilike vidjeti i mislim da ne postoje, a vi izvlačite iz toga dalje zaključke.

Potvrđeno.

4) Da li je doktorirao „Šerijatsko pravo“?

Iz do sada napisanog, sve postavke koje sam napisao, dokazane su kao stvarne i istinite, jer su to činjenice, pa ne vidim razloga, zašto bi četvrta, (da je Ante Pavelić doktorirao „Šerijatsko pravo“), bila neistinita? Dokažite da nije? Taj redosljed mi se nekako više dopada upravo iz razloga, što se sve poznato pobija i potura drugima da moraju da dokazuju. I, šta nakon toga? Da nekoga drugi uče stvarima u koje se ne vjeruje ili se ne želi da se vjeruje kao o pričama i optužbama povodom križnog puta, a svi znaju istinu, odgovornost, činjenice. Do svoje istine, dolazi se sam. Ukoliko neko nije spreman za nju, ostaće rob i taoc vlastite gluposti zbog koje mnogi tekući problemi i postoje. Cilj nije ubjeđivanje sa strane, već da se čovjek sam ubijedi u neispravnost jedne ideologije i da se on suoči sa tom istinom, historijskom istinom.
tender

#423 Re: NDH - All about

Post by tender »

Mislim da si pretjerao s ovim: već su također ubijani, progonjeni od strane vlasti NDH kao i Jevreji, Romi, Srbi i da je njihov status kao žrtava od strane NDH potvrđen.
Žrtve NDH iz Bošnjačkog naroda jesu pale po osnovu ideološkog opredjeljenja a ne po osnovu pripadnosti muslimanskom korpusu. Nisu mi poznati podaci o nekom pokolju bošnjačkih civila od strane NDH, izuzev napada na Rome koji su se smatrali muslimanima. Na ovo su reagirali sami muslimani i od tada su počeli izdavati "Muslimanske Rezolucije"
Po nekim klauzulama međunarodnog prava, prvi korak ka istrebljenju neke etničke skupine jeste da mu se počne osporavati nacionalna posebnost i nacionalni identitet. Negiranje nacionalne posebnosti Bošnjaka u NDH se može podvesti pod nešto kriminalno, ali tu ne možemo zaobiči činjenicu da Bošnjacima nije bila priznata nacionalna posebnost ni u kraljevini SHS, kasnije kraljevini Jugoslaviji a kao što znamo Bošnjaci nisu bili nacionalno priznati niti u SFR Jugoslaviji do donošenja amandmana na Ustav SFRJ iz 1969. godine i tada im se daje nacionalni naziv - Muslimani. Znači čak za cijelo vrijeme trajanja SFRJ Bošnjacima nije bila priznata nacionalnost pod njihovim pravim nacionalnim imenom te tako Bošnjaci nisu bili niti priznati i nisu mogli samostalno odlučiti o svome nazivu.
katamaran101

#424 Re: NDH - All about

Post by katamaran101 »

Pretjerivanju i obmanjivanju nema potrebe.

Nisam mislio na ovu temu da pokrećem reaspravu o Bošnjacima. Njihovo mjesto iz tog perioda je poznato. Osim toga, nekima čak niti knjige nisu potrebne jer, još uvijek postoje pojedinci koji su živjeli i preživjeli to strašno razdoblje.

Fino je da si apsolvirao neke od perioda osporavanja nacionalne posebnosti i nacionalnog identiteta bošnjačkog korpusa, mada se takav trend nastavlja i danas, kada je sve jasno kao dan, pa i onda, kada se upravo danas neki drugi nalaze na istoj toj stazi na kojoj dolazi, što je van svake pameti, čak i do samonegiranja, koje se bošnjačkom korpusu nikada nije dogodilo.

Ne moći se identifikovati sa svojom domovinom je izdaja iste, sebe, svog porijekla i svojih predaka u ime viših ciljeva drugih država. To treba znati i moći. Iz tog razloga i postoje predsjednici iz BiH u državama poput Hrvatske i Srbije, gdje može biti riječi čak i o tradiciji.

Naime, postoji više popisa iz vremena NDH: žrtava, od hapšenja, procesa, logora, strijeljanja. Osim toga postoje popisi žrtava poznatih logora, te je potrebno samo čitati imena, a istina će se pojaviti kao nekakvo činjenično ukazanje.

Dakle, nema pretjerivanja.

O reakcijama nekih muslimana tog vremena, nama koje to interesuje, sve je poznato i o razlozima, kao i načinima njihovog izražavanja i djelovanja, ovdje je premalo prostora.

Pregledom historijske građe, perioda Bosne i njenih stanovnika pod Osmanskom upravom, a to je period od nekoliko stoljeća, godina koje zahtijevaju vremena da se nabroje, a kamo li prožive, može se doći do onoga što se neko pita: da li je, kako li je, koliko i na koji je način neko bio ili nije bio priznat, koji mu je status, zvanje, znanje i imanje.

Mnoge stvari se mogu riješiti same od sebe, samo treba pronalaziti pravi smjer, biblioteku, period, autora, red i policu. Ko ne razumije o čemu je riječ, blago njemu.

O žrtvama po osnovu „ideološkog opredjeljenja“, ne treba raspravljati – jer isto prosječno normalnom čovjeku, sve samo objašnjava.
Prozor

#425 Re: NDH - All about

Post by Prozor »

katamaran101 wrote:1) Rođenje Ante Pavelića

Ante Pavelić je rođen u Bradini, u Bosni i Hercegovini.
Po tome je on, po mjestu rođenja Bosanac ili „bosanski katolik“.

Potvrđeno.
Po mjestu rođenja da, ali ipak je porijeklom iz Hrvatske. Ne znam što je ovo uopće bitno?

2) Ante Pavelić je pohađao mejtef

Postoje pisane potvrde.

Potvrđeno.
Dobro.
3) Privrženost Ante Pavelića islamu

Slika sa fesom iskazuje privrženost Pavelića islamu, što nikako nije značilo da su muslimani imali povlašten status u NDH, već su također ubijani, progonjeni od strane vlasti NDH kao i Jevreji, Romi, Srbi i da je njihov status kao žrtava od strane NDH potvrđen.

O tome da se osjećao „Poglavnikom“ i muslimanima, samo je pogrešna teza, misao i put.

Slike u odorama ili sa simbolikom katolika, ortodoksa, Jevreja ili nekih drugih, nikada nisam imo prilike vidjeti i mislim da ne postoje, a vi izvlačite iz toga dalje zaključke.
Malo zbunjujuće pišeš. Ali griješiš da su Bošnjaci ubijani kao i Srbi, Jevreji i Romi zbog toga što su Bošnjaci odnosno muslimani. Bošnjaci su jedino stradali ako su bili, ili se sumnjalo da jesu, anti-fašisti. Kao i Hrvati uostalom. Bošnjaci jesu stradali u NDH i zbog toga što su Bošnjaci, ali je to bilo djelo četnika a ne ustaša ako ćemo biti pošteni.

katamaran101 wrote:4) Da li je doktorirao „Šerijatsko pravo“?

Iz do sada napisanog, sve postavke koje sam napisao, dokazane su kao stvarne i istinite, jer su to činjenice, pa ne vidim razloga, zašto bi četvrta, (da je Ante Pavelić doktorirao „Šerijatsko pravo“), bila neistinita? Dokažite da nije? Taj redosljed mi se nekako više dopada upravo iz razloga, što se sve poznato pobija i potura drugima da moraju da dokazuju. I, šta nakon toga? Da nekoga drugi uče stvarima u koje se ne vjeruje ili se ne želi da se vjeruje kao o pričama i optužbama povodom križnog puta, a svi znaju istinu, odgovornost, činjenice. Do svoje istine, dolazi se sam. Ukoliko neko nije spreman za nju, ostaće rob i taoc vlastite gluposti zbog koje mnogi tekući problemi i postoje. Cilj nije ubjeđivanje sa strane, već da se čovjek sam ubijedi u neispravnost jedne ideologije i da se on suoči sa tom istinom, historijskom istinom.
Ako ti nešto tvrdiš, tvoje je da to i dokažeš. Nije na nama da dokazujemo da nije tako. :-) Hajde ti meni dokaži da duhovi ne postoje? Ne radi se tako, već ako ja tvrdim da duhovi postoje na meni je i da to dokažem. :!: Također se ne može na osnovu toga što si bio upravu za druge stvari uzeti kao dokaz da si upravu i za ovo, ponavljam ovo je historijski forum i historija se dokazuje dokazima a ne pretpostavkama.
Post Reply