bogami i u donjem lapcu pobijedio kandidat sdp, ispred kandidata sdss-a.kicky wrote:prekrasno... i trogir također!dalmatinka wrote:Da po strani ostavimo zadnje postove, moram vas izvijestiti da se danas dogodilo čudo. PAO JE VJEČNI BASTION HDZ-a.
U drugom krugu izbora za gradonačelnika Šibenika, prema neslužbenim rezultatima kandidat SDP-a Dr. Županović odnio je premoćnu pobjedu.
još da jednog dana padne zadar i da splićanima dođe iz guzice u glavu!
Desavanja u Hrvatskoj
- osa
#401 Re: Desavanja u Hrvatskoj
- osa
#402 Re: Desavanja u Hrvatskoj
trgovci potukli vladu.
Ustavni sud otvorio vrata trgovinama nedjeljom
ODLUKA Vlade Ive Sanadera o zabrani rada nedjeljom koja je stupila na snagu 4. siječnja ove godine, danas je izgubila svaku zakonsku osnovu, kada je Ustavni je sud na svojoj sjednici jednoglasno ukinuo zabranu rada nedjeljom. Ove nedjelje sve trgovine mogu nesmetano i bez straha od kazne Državnog inspektorata otvoriti svoja vrata.
Dvije bitne činjenice
Prema mišljenju Ustavnog suda, dvije su bitne činjenice koje idu u prilog da zakon nije donesen na zakonskoj osnovi. Prva činjenica je kako zatvaranje trgovina nije način na koji se štite prava radnika. Prema mišljenju ustavnih sudaca umjesto da se štite djelatnici, zabranom im se ograničavaju poduzetnička prava i slobode.
Druga činjenica je da su trgovci dovedeni u nejednak položaj jer je bio prevelik broj iznimaka.
1152 trgovine zatvorile svoja vrata
Podsjetimo kako je zahtjev za ocjenom ustavnosti Ustavnom sudu uputilo osam trgovačkih lanaca, a brojne organizacije kao što su Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca u mnogim su navratima upozoravale kako u vrijeme globalne recesije zabrana rada nedjeljom donosi velike financijske gubitke i poslodavcima i državi.
Prema podacima Hrvatske obrtničke komore (HOK) 2874 ljudi izgubilo je radna mjesta, nakon što su 1152 male trgovine morale zatvoriti svoja vrata. Ukupni pad prometa u prva četiri mjeseca procjenjuje se na 15 do 20 posto. Špekulira se kako je zabrana rada nedjeljom bio ustupak Markova trga prema Kaptolu, a vlada Ive Sanadera na sve napade trgovaca da ukine zabranu odgovarala je da riječ o prljavoj predizbornoj kampanji.
Trgovački lanci
Prijedlog Ustavnom sudu podnijeli su tvrtke Euro Structor d.o.o. (upravitelj trgovačkog centra Avenue Mall), Fliba, d.o.o. (upravitelj trgovačkog lanca Emmezeta), Flio d.o.o (vlasnik trgovačkog centra Mandi), Gradski Centar d.o.o. (vlasnik trgovačkog centra City Center One), Hipermarketi Coop d.o.o. (vlasnik trgovačkog lanca Ipercoop), Magma d.d., Tower Centar Rijeka d.o.o (upravitelj trgovačkog centra Tower Center) te Zelina Centar d.o.o. (upravitelj trgovačkog centra Outlet Center Sveta Helena).
Ustavni sud otvorio vrata trgovinama nedjeljom
ODLUKA Vlade Ive Sanadera o zabrani rada nedjeljom koja je stupila na snagu 4. siječnja ove godine, danas je izgubila svaku zakonsku osnovu, kada je Ustavni je sud na svojoj sjednici jednoglasno ukinuo zabranu rada nedjeljom. Ove nedjelje sve trgovine mogu nesmetano i bez straha od kazne Državnog inspektorata otvoriti svoja vrata.
Dvije bitne činjenice
Prema mišljenju Ustavnog suda, dvije su bitne činjenice koje idu u prilog da zakon nije donesen na zakonskoj osnovi. Prva činjenica je kako zatvaranje trgovina nije način na koji se štite prava radnika. Prema mišljenju ustavnih sudaca umjesto da se štite djelatnici, zabranom im se ograničavaju poduzetnička prava i slobode.
Druga činjenica je da su trgovci dovedeni u nejednak položaj jer je bio prevelik broj iznimaka.
1152 trgovine zatvorile svoja vrata
Podsjetimo kako je zahtjev za ocjenom ustavnosti Ustavnom sudu uputilo osam trgovačkih lanaca, a brojne organizacije kao što su Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca u mnogim su navratima upozoravale kako u vrijeme globalne recesije zabrana rada nedjeljom donosi velike financijske gubitke i poslodavcima i državi.
Prema podacima Hrvatske obrtničke komore (HOK) 2874 ljudi izgubilo je radna mjesta, nakon što su 1152 male trgovine morale zatvoriti svoja vrata. Ukupni pad prometa u prva četiri mjeseca procjenjuje se na 15 do 20 posto. Špekulira se kako je zabrana rada nedjeljom bio ustupak Markova trga prema Kaptolu, a vlada Ive Sanadera na sve napade trgovaca da ukine zabranu odgovarala je da riječ o prljavoj predizbornoj kampanji.
Trgovački lanci
Prijedlog Ustavnom sudu podnijeli su tvrtke Euro Structor d.o.o. (upravitelj trgovačkog centra Avenue Mall), Fliba, d.o.o. (upravitelj trgovačkog lanca Emmezeta), Flio d.o.o (vlasnik trgovačkog centra Mandi), Gradski Centar d.o.o. (vlasnik trgovačkog centra City Center One), Hipermarketi Coop d.o.o. (vlasnik trgovačkog lanca Ipercoop), Magma d.d., Tower Centar Rijeka d.o.o (upravitelj trgovačkog centra Tower Center) te Zelina Centar d.o.o. (upravitelj trgovačkog centra Outlet Center Sveta Helena).
- nosara
#403 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Bilo bi primjerenije "Trgovci potukli crkvu"...
Mozda se misli na crkvu, kad se spomene vlada...? 
- nosara
#404 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ivan (10) živi u šupi, a od gladi ne može niti spavati
SVI IGNORIRAJU DJEČAKOVU PATNJU: Ivan ima samo bolesne roditelje. Za hranu rijetko imaju pa mališan fizički zaostaje. Ipak, u školi je dobar ...
Obitelj Ćaleta iz Ogorja kraj Muća živi u ruševnoj obiteljskoj kući, a jedina su im primanja 1500 kuna socijalne pomoći. U travnju im se srušio strop spavaće sobe, a samo su čudom izbjegli tragediju. Tada je teško bolesne Antu (50) i Mariju (37) iz ruševina izvlačio njihov desetogodišnji sin Ivan. Upravo je Ivan najveća žrtva neljudskih životnih uvjeta. Kuća u kojoj žive i inače je u rasulu. Zidovi u kući su potpuno propali, umjesto kupaonice imaju poljski zahod, kuća zaudara na vlagu... Dječak je potpuno neuhranjen i zapušten. Ante i Marija mogu mu pružiti jedino roditeljsku ljubav. Na prvi pogled je jasno da bi se netko i o njima trebao skrbiti. Siromašna obitelj je patila sve dok akciju pomoći nije pokrenula Ivanova učiteljica Mira Ramljak.
- Dječak propada. Njemu je potrebna redovita prehrana da bi se mogao normalno razvijati - rekla je Ramljak. Ivan sa svojih 10 godina ima jedva 30 kilograma. I rastom zaostaje za vršnjacima.
- Završio sam treći razred. Prošao sam s tri, najdraži mi je tjelesni, a najgora matematika - rekao nam je Ivan. Dane provodi u igri s prijateljima i vožnji bicikla. Ono što ga razlikuje od njih su podočnjaci i neuhranjenost.
- Volim jesti kumpira i mesa kol’ko oćeš - rekao je. No svoj omiljeni obrok dobije rijetko. Načelnik općine Muć Filip Stupalo tvrdi kako je općina učinila puno...
- amrica
#405 Re: Desavanja u Hrvatskoj
MESIC JE TITO!!!!!
u Brazovici, na dan antifasizma.
Sta im je nagovorio, jaooo, a sve zamotano
, a i nezamotano, kaze izmedju ostalog, NDH nije bila ni nezavisna ni drzava, ...svasta udrobio, partizane, Titu, Jugu, W. Churchilla..... 
Sta im je nagovorio, jaooo, a sve zamotano
-
mmostar
#406 Re: Desavanja u Hrvatskoj
http://www.youtube.com/watch?v=SkBpznhmX1samrica wrote:MESIC JE TITO!!!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
u Brazovici, na dan antifasizma.
Sta im je nagovorio, jaooo, a sve zamotano, a i nezamotano, kaze izmedju ostalog, NDH nije bila ni nezavisna ni drzava, ...svasta udrobio, partizane, Titu, Jugu, W. Churchilla.....
- kiky
#407 Re: Desavanja u Hrvatskoj
posjeta kineskog predsjednika hrvatskoj je pravi potez ...
pa nek razmišlja eu ...
ako če zezat hrvatsku radi prepotentne slovenije ima kome je hrvatska interesantna ...
a sa kinom se ni eu nesmije više zezat ...
instaliranje kineskog kapitala na jadranskoj obali nebi baš bilo po volji evropskim geostratezima ....
eu nije više najpoželjnija ekonomska sredina ...
čak ni politička ...
pa nek razmišlja eu ...
ako če zezat hrvatsku radi prepotentne slovenije ima kome je hrvatska interesantna ...
a sa kinom se ni eu nesmije više zezat ...
instaliranje kineskog kapitala na jadranskoj obali nebi baš bilo po volji evropskim geostratezima ....
eu nije više najpoželjnija ekonomska sredina ...
čak ni politička ...
-
dallton
#408 Re: Desavanja u Hrvatskoj
e sad ga vala pretjera, mada imam vise prijatelja u zadru nego dubrovniku reci da je dubrovnik rupa je stvarno malo previseJohnnyS wrote:Činjenica je da Zadranima ništa ne fali. To je po meni broj 1 grad za život u Hrvatskoj. Dubrovnik je recimo rupa u usporedbi sa Zadrom... Na njihovom mjestu ne bih mijenjao kao što smo mi u Dubrovniku promijenilikicky wrote:prekrasno... i trogir također!dalmatinka wrote:Da po strani ostavimo zadnje postove, moram vas izvijestiti da se danas dogodilo čudo. PAO JE VJEČNI BASTION HDZ-a.
U drugom krugu izbora za gradonačelnika Šibenika, prema neslužbenim rezultatima kandidat SDP-a Dr. Županović odnio je premoćnu pobjedu.
još da jednog dana padne zadar i da splićanima dođe iz guzice u glavu!
-
dallton
#409 Re: Desavanja u Hrvatskoj
dzaba ste kreciliEU otkazala pristupne pregovore s Hrvatskom
Češka je kao predsjedavajuća EU danas otkazala pristupnu konferenciju s Hrvatskom planiranu za petak, jer zbog slovenske blokade pregovora nema nijednog poglavlja koje bi se moglo otvoriti ili zatvoriti. Ovo je prvi put da se tijekom jednog predsjedništva ne održi nijedna konferencija o pristupanju otkako je Hrvatska započela pregovore u oktobru 2005. Slovenija je blokirala pregovore jer ima granični spor s Hrvatskom.
- and
#410 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Zanimljivosti
13. 06. 2009. | 22:22
KRALJEVSKI TRETMAN NA HVARU
Zbog princeze mjesec dana nema svinjetine
Autor Mario Velić
Marokanska princeza Lalla Meryem na putu prema Hvaru zastala je na trogirskoj rivi
Foto: Nino Strmotić
Ipak je Lalla Meryem, princeza od Maroka, malo skromnija nego što smo danas pisali. Nije rezervirala cijeli hotel Adrianu na hvarskoj rivi, već “samo” tri kata! Luksuzno je to zdanje, u samom srcu Hvara, može se pohvaliti prelijepim pogledom na hvarsku Pjacu, Arsenal, katedralu svetog Stjepana i neodoljive Paklinske otoke.
Baza za krstarenja
Hotel je osmišljen kako bi gostima omogućio opuštanje i uživanje, no Lalla Meryem posebno inzistira na diskreciji. A da bi imala posebnu privatnost tri kata i jesu rezervirana, a osiguravat će ih na desetke zaštitara. Navodno je princeza rezervirala ta tri kata čak na mjesec dana, no malo tko očekuje da će cijelo to vrijeme boraviti u Hvaru.
Veća je mogućnost da će joj Adriana biti tek baza boravka, a često će odlaziti na izlete po drugim lijepim odredištima na Jadranu. Dok bude boravila u Adriani, hotelsko će osoblje morati ispuniti još jedan njezin poseban zahtjev. Lalla Meryem traži da u hotelu ne smije biti ni komadić svinjetine! I to ne samo na meniju ili u kuhinji hotelskog restorana nego ni u hladnjacima ili skladištu hotela.
Inzistira na privatnosti
U skladu s tradicijom svoje zemlje inzistira i na privatnosti. Ima onih koji se kunu da su je vidjeli kad je danas došla na Hvar, no da je potom, u luksuznoj jahti s helikopterom na palubi odmah i isplovila. Velom tajne bio je obavijen i njezin dolazak na splitski aerodrom i prelazak na brod koji ju je čekao u Trogiru. Jedini je Večernjak imao njezine slike. Prema drugoj verziji, Lalla Meryem nije ni stigla na Hvar nego je iz Trogira otišla na krstarenje.
http://www.vecernji.hr/newsroom/zanimlj ... 5/index.do
Autor Mario Velić
Marokanska princeza Lalla Meryem na putu prema Hvaru zastala je na trogirskoj rivi
Ipak je Lalla Meryem, princeza od Maroka, malo skromnija nego što smo danas pisali. Nije rezervirala cijeli hotel Adrianu na hvarskoj rivi, već “samo” tri kata! Luksuzno je to zdanje, u samom srcu Hvara, može se pohvaliti prelijepim pogledom na hvarsku Pjacu, Arsenal, katedralu svetog Stjepana i neodoljive Paklinske otoke.
Baza za krstarenja
Hotel je osmišljen kako bi gostima omogućio opuštanje i uživanje, no Lalla Meryem posebno inzistira na diskreciji. A da bi imala posebnu privatnost tri kata i jesu rezervirana, a osiguravat će ih na desetke zaštitara. Navodno je princeza rezervirala ta tri kata čak na mjesec dana, no malo tko očekuje da će cijelo to vrijeme boraviti u Hvaru.
Veća je mogućnost da će joj Adriana biti tek baza boravka, a često će odlaziti na izlete po drugim lijepim odredištima na Jadranu. Dok bude boravila u Adriani, hotelsko će osoblje morati ispuniti još jedan njezin poseban zahtjev. Lalla Meryem traži da u hotelu ne smije biti ni komadić svinjetine! I to ne samo na meniju ili u kuhinji hotelskog restorana nego ni u hladnjacima ili skladištu hotela.
Inzistira na privatnosti
U skladu s tradicijom svoje zemlje inzistira i na privatnosti. Ima onih koji se kunu da su je vidjeli kad je danas došla na Hvar, no da je potom, u luksuznoj jahti s helikopterom na palubi odmah i isplovila. Velom tajne bio je obavijen i njezin dolazak na splitski aerodrom i prelazak na brod koji ju je čekao u Trogiru. Jedini je Večernjak imao njezine slike. Prema drugoj verziji, Lalla Meryem nije ni stigla na Hvar nego je iz Trogira otišla na krstarenje.
Last edited by and on 24/06/2009 12:55, edited 1 time in total.
-
dallton
#411 Re: Desavanja u Hrvatskoj
ja mislim da je ovo jasan znak bosnjacke dominacije u pravcu stvaranja islamske unitarne drzave u hrvatskoj...zovi lea plockinica i croatia libertasand wrote:Zanimljivosti
Autor Mario Velić
Baza za krstarenja
Inzistira na privatnosti
- kiky
#412 Re: Desavanja u Hrvatskoj
žao mi je ako slovenija uspije zajebat hrvatsku ...
ali i eu bi trebala malo da se zapita kako je slovenija mogla postat članica a ima nedefinisanu granicu ...
možda bi i sloveniju trebalo izbacit iz eu pa kad se dogovori sa hrvatskom nek zajedno uđu u članstvo .....

ali i eu bi trebala malo da se zapita kako je slovenija mogla postat članica a ima nedefinisanu granicu ...
možda bi i sloveniju trebalo izbacit iz eu pa kad se dogovori sa hrvatskom nek zajedno uđu u članstvo .....
-
Abacija
#413 Re: Desavanja u Hrvatskoj
@Dee dee zagreb - sta sam ti ja govorio? Ili ce i BiH i Hrvatska zajedno uci u EU ili nece niko.dallton wrote:dzaba ste kreciliEU otkazala pristupne pregovore s Hrvatskom
Češka je kao predsjedavajuća EU danas otkazala pristupnu konferenciju s Hrvatskom planiranu za petak, jer zbog slovenske blokade pregovora nema nijednog poglavlja koje bi se moglo otvoriti ili zatvoriti. Ovo je prvi put da se tijekom jednog predsjedništva ne održi nijedna konferencija o pristupanju otkako je Hrvatska započela pregovore u oktobru 2005. Slovenija je blokirala pregovore jer ima granični spor s Hrvatskom.
- kiky
#414 Re: Desavanja u Hrvatskoj
da sam ja sanader odjebao bih eu ...
-
dallton
#415 Re: Desavanja u Hrvatskoj
al posto nisi ...kiky wrote:da sam ja sanader odjebao bih eu ...
- JohnnyS
#416 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Moj je grad, volim ga najviše na svijetu, ali s obzirom na potencijale koje ima, skoro pa da je rupa. Grad koji ima među najvećim proračunima po glavi stanovnika u Hrvatskoj, a možda i šire bi trebao imati koncertnu dvoranu, sportsku dvoranu da valja, nogometni stadion koji liči na nešto, ne bi se sve naplaćivalo njegovim građanima ko što se radi. Da ne govorimo da bih ja kvadrat stana trebao platiti 3-4 tisuće eura. Ukopno mjesto je minimalno 20 000 eura. S druge pak strane, Zadar se razvija, širi, pun povoljne novogradnje, blizu Zagreba, mlada populacija... Tako da mi opcija preseljenja iz Dubrovnika u Zadar uopće nije neprimamljivadallton wrote:
e sad ga vala pretjera, mada imam vise prijatelja u zadru nego dubrovniku reci da je dubrovnik rupa je stvarno malo previse
-
dallton
#417 Re: Desavanja u Hrvatskoj
ovo da dubrovnik trune, slazem se, a pogotovo da mladji ljudi tamo vise nemaju stvarno sta puno da traze osim onih par mjeseci ljeta - al gdje je to u hrvatskoj bolje, u osijeku se dosadjuju na smrt, ko nije u zagrebu, raspalio je ili ce raspaliti vani ili ce jednostavo prepustiti se da ga voda nosi u camotinji...mislio sam da govoris o izgledu i sarmu grada generalno, pa sam zato reagovaoJohnnyS wrote:Moj je grad, volim ga najviše na svijetu, ali s obzirom na potencijale koje ima, skoro pa da je rupa. Grad koji ima među najvećim proračunima po glavi stanovnika u Hrvatskoj, a možda i šire bi trebao imati koncertnu dvoranu, sportsku dvoranu da valja, nogometni stadion koji liči na nešto, ne bi se sve naplaćivalo njegovim građanima ko što se radi. Da ne govorimo da bih ja kvadrat stana trebao platiti 3-4 tisuće eura. Ukopno mjesto je minimalno 20 000 eura. S druge pak strane, Zadar se razvija, širi, pun povoljne novogradnje, blizu Zagreba, mlada populacija... Tako da mi opcija preseljenja iz Dubrovnika u Zadar uopće nije neprimamljivadallton wrote:
e sad ga vala pretjera, mada imam vise prijatelja u zadru nego dubrovniku reci da je dubrovnik rupa je stvarno malo previse
- and
#418 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Na Dan državnosti u Kninu pokidana zastava
Autor Ivica Šimić
Foto: I. Šimić
Na Dan državnosti nepoznati počinitelj ili više njih potrgali su u Kninu hrvatsku zastavu. Nepoznati vandali su potpuno iskidali zastavu koja se nalazila kod spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Draženu Kuduzu na ulazu u Knin blizu tvornice Kninjanka. Incident se vjerojatno dogodio u noći sa srijede na četvrtak ili u četvrtak rano ujutro.
Kninske braniteljske udruge smatraju kako nije slučajno da je zastava potrgana upravo na Dan državnosti.
- Ne želim uopće pomišljati na to da je ovo slučajno napravljeno upravo uoči Dana državnosti. Koordinacija braniteljskih udruga Grada Knina smatra ovaj čin velikom provokacijom. Ovim putem bih pozvao sve građane Knina da napokon shvate da je hrvatska zastava i njihovo obilježje i da su i oni građani Hrvatske – kazao je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tvrđava iz Knina, Mladen Milošević te izrazio nadu da će počinitelji bit pronađeni.
Na istom mjestu, kod spomen obilježja poginulom branitelju Draženu Kuduzu, hrvatska zastava je pokidana i u listopadu prošle godine, no počinitelji nisu pronađeni. Policijska istraga je u tijeku.
Autor Ivica Šimić
Foto: I. Šimić
Na Dan državnosti nepoznati počinitelj ili više njih potrgali su u Kninu hrvatsku zastavu. Nepoznati vandali su potpuno iskidali zastavu koja se nalazila kod spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Draženu Kuduzu na ulazu u Knin blizu tvornice Kninjanka. Incident se vjerojatno dogodio u noći sa srijede na četvrtak ili u četvrtak rano ujutro.
Kninske braniteljske udruge smatraju kako nije slučajno da je zastava potrgana upravo na Dan državnosti.
- Ne želim uopće pomišljati na to da je ovo slučajno napravljeno upravo uoči Dana državnosti. Koordinacija braniteljskih udruga Grada Knina smatra ovaj čin velikom provokacijom. Ovim putem bih pozvao sve građane Knina da napokon shvate da je hrvatska zastava i njihovo obilježje i da su i oni građani Hrvatske – kazao je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tvrđava iz Knina, Mladen Milošević te izrazio nadu da će počinitelji bit pronađeni.
Na istom mjestu, kod spomen obilježja poginulom branitelju Draženu Kuduzu, hrvatska zastava je pokidana i u listopadu prošle godine, no počinitelji nisu pronađeni. Policijska istraga je u tijeku.
- osa
#419 Re: Desavanja u Hrvatskoj
dečko rastura.
Novo otkriće dr. Ivana Đikića:
U NOVOM broju znanstvenog časopisa Nature Cell Biology dr. Ivan Đikić i dr. Mirko Schmidt s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Frankfurtu objavili su rad o važnom otkriću na polju matičnih stanica mozga te mogućoj primjeni istog kod liječenja oštećenja mozga. Riječ je o otkriću novog faktora rasta koji potiče matične stanice na stvaranje zrelih i funkcionalnih neurona u mozgu. Važnost otkrića leži u činjenici da se ono može iskoristiti u medicinske svrhe za lokalno stvaranje živčanih stanica na mjestima oštećenja uslijed moždanog udara ili raznih neurodegenerativnih bolesti.
"Radi se o otkriću prvog prirodnog blokatora signalnog puta Notch koji kontrolira sazrijevanje neurona u mozgu, a taj smo faktor nazvali EGFL7. Do otkrića smo došli slučajno u potrazi za receptorima na koje se veže EFGL7. Bili smo jako iznenađeni kada smo dokazali da se EGFL7 veže na Notch receptore i blokira njihovo djelovanje. Laboratorijskim ispitivanjem dodavali smo purificirani EGFL7 u matične neuralne stanice te tako potaknuli više od 80 posto stanica na diferencijaciju u zrele živčane stanice koje mogu nadomjestiti oštećene moždane stranice. Budući izazov je stvaranje terapijskih metoda koje će omogućiti lokalnu primjenu tog faktora u oštećenim dijelovima mozga gdje je neophodno stvaranje novih živčanih stanica", istaknuo je dr. Ivan Đikić.
Važno je naglasiti da je EGFL7 faktor povezan i sa stvaranjem novih krvnih žila, pa uz opisani utjecaj na živčane stanica, može imati vrlo značajnu ulogu i u drugim fiziološkim procesima u organizmu. Na temelju ovog otkrića spomenuti znanstvenici dvojac prijavio je i patent aplikaciju koju su zaštitili unutar Europske unije.
Faktor rasta koji potiče stvaranje neurona iz matičnih stanica mozga
Novo otkriće dr. Ivana Đikića:
U NOVOM broju znanstvenog časopisa Nature Cell Biology dr. Ivan Đikić i dr. Mirko Schmidt s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Frankfurtu objavili su rad o važnom otkriću na polju matičnih stanica mozga te mogućoj primjeni istog kod liječenja oštećenja mozga. Riječ je o otkriću novog faktora rasta koji potiče matične stanice na stvaranje zrelih i funkcionalnih neurona u mozgu. Važnost otkrića leži u činjenici da se ono može iskoristiti u medicinske svrhe za lokalno stvaranje živčanih stanica na mjestima oštećenja uslijed moždanog udara ili raznih neurodegenerativnih bolesti.
"Radi se o otkriću prvog prirodnog blokatora signalnog puta Notch koji kontrolira sazrijevanje neurona u mozgu, a taj smo faktor nazvali EGFL7. Do otkrića smo došli slučajno u potrazi za receptorima na koje se veže EFGL7. Bili smo jako iznenađeni kada smo dokazali da se EGFL7 veže na Notch receptore i blokira njihovo djelovanje. Laboratorijskim ispitivanjem dodavali smo purificirani EGFL7 u matične neuralne stanice te tako potaknuli više od 80 posto stanica na diferencijaciju u zrele živčane stanice koje mogu nadomjestiti oštećene moždane stranice. Budući izazov je stvaranje terapijskih metoda koje će omogućiti lokalnu primjenu tog faktora u oštećenim dijelovima mozga gdje je neophodno stvaranje novih živčanih stanica", istaknuo je dr. Ivan Đikić.
Važno je naglasiti da je EGFL7 faktor povezan i sa stvaranjem novih krvnih žila, pa uz opisani utjecaj na živčane stanica, može imati vrlo značajnu ulogu i u drugim fiziološkim procesima u organizmu. Na temelju ovog otkrića spomenuti znanstvenici dvojac prijavio je i patent aplikaciju koju su zaštitili unutar Europske unije.
Faktor rasta koji potiče stvaranje neurona iz matičnih stanica mozga
-
dallton
#420 Re: Desavanja u Hrvatskoj
a evo i jedan hrvatski neuspjesni ratni strateg, trenutno na produzenom odmoru na sjeveru evrope
nije ni strategija za svakoga, pogotovo ako se boji nekih 2 i kusur miliona ljudiICTY - Tribunal Update
International Justice / ICTY home
Courtside
Praljak Claims Croats Never Sought Bosnia Partition
Defendant says they just wanted to prevent the Islamisation of the country.
By Velma Saric in Sarajevo (TU No 607, 26-June-09)
Former Bosnian Croat general Slobodan Praljak denied at the Hague war crimes tribunal this week that there was ever a plan to annex the ethnic Croat-inhabited parts of Bosnia.
Praljak is indicted for war crimes along with other five high-ranking Bosnian Croat officials - Jadranko Prlic, Bruno Stolic, Milivoj Petkovic, Valentin Coric and Berislav Pusic. The six are accused of responsibility for the expulsion, rape, torture and murder of Bosnian Muslims and other non-Croats between late 1991 and early 1994, as part of an alleged plan to ethnically cleanse parts of Bosnia in order to later join them to a Greater Croatia.
According to the indictment, Praljak served during the 1991-95 Bosnian war as Croatia's liaison to the government and armed forces of the Bosnian Croats' self-proclaimed state of Herceg-Bosna, HVO, acting as a conduit for instructions from the then Croatian president Franjo Tudjman and other officials.
The prosecution's case includes Croatian transcripts supporting its thesis of the existence of territorial intentions of the state of Croatia toward Bosnia, specifically Zagreb's alleged aim of annexing parts of Bosnia by restoring the borders of the 1939-1941 Croat Banovina, a sub-state of the Kingdom of Yugoslavia that unified Croat-inhabited areas of the country.
But Praljak in his defence denied the existence of a separatist plan and said Bosnia was “supposed to remain independent and undivided".
"Since the beginning of the conflict between the Croats and the Muslims, the position of all Croat structures of government - from parliament, government and President Tudjman to the people and the army - regarding the klix of Bosnia and Hercegovina was clear enough," Praljak said.
This was true "despite all difficulties of the ever-changing policy by [former Bosnian president] Alija Izetbegovic and the international community, despite the mujahedin and the aggression against Croats by the army of Bosnia and Hercegovina", he added, referring to Arab Muslim volunteers who fought at the side of the Bosnian Muslims.
Praljak said that the "Croat Community of Herceg-Bosna was merely a temporary creation", whose aim was "to save lives and defend the equal rights for Croats in Bosnia and Hercegovina".
"Muslims started, in coffeehouses, massively and publicly saying that once the war with Serbs was over, a war with the Catholics [Croats] would come. They openly spoke of their wishes for a state whose majority would be Muslims," said Praljak.
In his cross-examination of the witness, Judge Jean-Claude Antonetti referred to the transcripts of secret meetings of the Croat leadership from July 17 and September 11, 1992, where Tudjman "said he would insist that the regions which belonged to the Croat Banovina become part of the Croatian state, both demographically and geo-politically".
"General Praljak, how do you comment these claims?" asked the judge.
"Tudjman thought of those parts of the Banovina where Croats were the demographic majority. Banovina was a denominator for the protection of the Croat people," answered Praljak.
Judge Antonetti said that "from the transcript, one may conclude that Tudjman was afraid of an Islamic state in Bosnia andHercegovina" and asked "whether this represented a risk for Tudjman?"
“Tudjman was justifiably scared, as the SDA (the main Muslim political party) was composed mostly of people who had spent many years in prison,” Praljak said.
“These are people who were imprisoned for political ideas and you could never be sure that they would give up these ideas. They never denied their political platform based on the [Izetbegovic’s] Islamic Declaration. In the end, many influential people in the international community were also afraid of that same thing."
He went on to present his claims of the fear in the West of a possible Islamisation in Bosnia.
"As they were scared," said Praljak, "they simultaneously pushed Tudjman and Croatia in a confederal relation with 2,400,000 Muslims in Bosnia and Hercegovina. The reason for that was that they were afraid that the Muslims would get their Islamic state influenced by Islamic countries such as Iraq or Saudi Arabia. Then they left it up to the Croats….and we were afraid too. It is a number far too large, more than 50 per cent of Bosnia’s population."
Swiss judge Stephan Trechsel pointed out a transcript from 1993 where Tudjman "spoke of the mujahedin and claimed that they numbered between 1,000 and 1,300 and that they came from the Sudan, from Afghanistan and Iran".
"While you were HVO commander, did you receive intelligence data confirming that your opponent had among its lines more than 1,300 foreign fighters, mujahedin, including local residents?" asked the judge.
"Yes, we were fully aware of that and based on what I knew, I responsibly claim that the number of mujahedin was larger than 5,000 at the time. They had public and covert support from Alija Izetbegovic, his generals and advisors," answered Praljak.
Judge Arpad Prandler asked about Praljak's position on Tudjman's claim that "there were four million Turkish citizens ready to depart for BIH".
"Honestly, I am stunned. I've never heard of such a claim. I wish to say that I am sure that this number is exaggerated as I know enough about the former Yugoslavia and the area's history. This number, in my opinion, is just a part of the story on the 'Muslim threat' and cannot
thus be supported by any facts," He said.
"Your honour, my position is the exact opposite: these are truthful facts you can check and the number is not an exaggeration," answered Praljak.
Asked by Judge Antonetti to explain why Izetbegovic refused to sign an agreement with Tudjman on the area of Bosanska Posavina, which was obviously very important, Praljak said that Izetbegovic "hoped that he would sign an agreement with the Serbs to damage the Croats”.
“He wanted to play all possible sides, because he was shifty. He'd sit anywhere until he got a match, and he always tried to strike a deal with the stronger side, so if the Serbs were not doing what they had been doing, he would have made a deal with them against the Croats," he said.
Continuing his examination, Judge Antonetti pointed out a document which claims that Praljak had ordered "no mercy toward anyone". According to the indictment, after one such order, the HVO attacked the village of Stupni Do on October 23, 1993 and killed some 37 Bosnian Muslim men, women and children. During an attack on the village of Ahmici in central Bosnia, also in 1993, more than 100 civilians were murdered and their property destroyed and ransacked.
Praljak replied that the “no mercy” statement referred to the disorder in the HVO units in Vares which was “prevalent at the time", not to attitudes towards Muslim civilians. He said he had never ordered HVO units in the Vares area to treat people without mercy.
When asked by Judge Antonetti "whether the Croatian government had met and discussed the events in the villages of Stupni Do and Ahmici", Praljak said that "this was a topic of unlimited discussion and that, unfortunately, the least had been done to ensure a thorough
investigation on the ground".
Judge Antonetti referred to a transcript in which "Tudjman speaks of the crimes at Ahmici and Stupni Do and says 'horrible', but what I want to know is the part that follows, where Tudjman speaks of 'them' and says that 'they put on the black uniforms together with the English and filmed this' - could you explain this part, General Praljak?"
"First he said 'horrible', as he thought that what had happened was horrible, and second - I do not wish to discuss legal problems, but I claim that what we knew was that various Muslim units that were acting under Alija Izetbegovic's orders, such as the Seve (Larks) and the
Crni Labudovi (Black Swans), were aided by various sides from abroad and had committed crimes in a way similar to secret services, in order to help fabricate stories," Praljak said.
He went on to explain that Tudjman "was desperate as he didn't understand who was setting him up, and why".
Praljak said that Tudjman "stuck to elementary human convictions" because "he would not sign an agreement on a protected area and then let someone do whatever they felt like doing, and he would not allow genocide, expulsion and ethnic cleansing".
He said that Tudjman knew "the key issue was where you defended your borders".
"America is currently defending its borders in Iraq and Afghanistan, or may defend them in North Korea, if they feel the threat," he said, only to be interrupted by Judge Antonetti’s swift interjection.
"You've left the frame of the question by stating the USA example, please refrain from such comments", the judge cautioned.
The trial continues next week.
Last edited by dallton on 30/06/2009 16:20, edited 1 time in total.
- osa
#422 Re: Desavanja u Hrvatskoj
nije li ovo tekst za "dešavanja u bih".
-
dallton
#423 Re: Desavanja u Hrvatskoj
nije, posto je hrvatski projekat vodjen iz tadasnjeg zagreba, pa rekoh da ga vratim tamo odakle je dosaoosa wrote:nije li ovo tekst za "dešavanja u bih".
- kiky
#424 Re: Desavanja u Hrvatskoj
hočel bit šta jeftinije na moru ....
haman de je i ove godine žara ...
haman de je i ove godine žara ...
- osa
#425 Re: Desavanja u Hrvatskoj
i današnji se vodi iz zagreba, dapače svi hrvatski projekti se vode iz zagreba, zar je to nešto čudno.dallton wrote:nije, posto je hrvatski projekat vodjen iz tadasnjeg zagreba, pa rekoh da ga vratim tamo odakle je dosaoosa wrote:nije li ovo tekst za "dešavanja u bih".