Zivot u Holandiji
-
nacafaca
#401 Re: Zivot u Holandiji
E da videla sam ja kod drugarice na nekim slikama pesak umesto zemlja iskreno ja sam mislila da je to photo shop 
-
Ko to smat
#402 Re: Zivot u Holandiji
Prosle godine sam putovo BiH airlainsom iz Amsterdama za Sarajevo direkt nije bilo presjedanja zna li sad iko kakva je situacija jer sam nacuo da neide vise direkt nego presjeda valjda kad se vracas iz Sarajeva za Amsterdam.Ako je neko nedavno putovo nek sarne i jel istina da iz Sarajeva za Amsterdam lete nedeljom.
-
sarajevsko_pivo
#403 Re: Zivot u Holandiji
Linija jos uvijek postoji, lete UT, CET i NED.Ko to smat wrote:Prosle godine sam putovo BiH airlainsom iz Amsterdama za Sarajevo direkt nije bilo presjedanja zna li sad iko kakva je situacija jer sam nacuo da neide vise direkt nego presjeda valjda kad se vracas iz Sarajeva za Amsterdam.Ako je neko nedavno putovo nek sarne i jel istina da iz Sarajeva za Amsterdam lete nedeljom.
karte mozes kupiti na skyscanner.nl
-
Ko to smat
#404 Re: Zivot u Holandiji
Hvala na odgovoru slucajno da neznas kad lete iz Sarajeva za Amsterdam jel isto Utorak Cetvrtak i Nedelja.
- vjesticanametli
#405 Re: Zivot u Holandiji
nista nista edit
-
PLAVI CVJET
#406 Re: Zivot u Holandiji
hej narode ako mi neko moze dati odg mi smo predali papire za boravak nismo se vjencali moj partner ima holandsko drzavljanstvo i ovdje je od 10 god ima sve potrebne uslove platu dovoljan iznos i sve platne liste neki kazu da je bolje da se nevjencamo to su nam i u IND -u rekli ali ja nisam sigurna neznam sta je bolje da smo vjencani ili ne iako je sada kasno ali et makar da mi neko da svoja iskustva hvala

- amrica
#408 Re: Zivot u Holandiji
PLAVI CVJET wrote:hej narode ako mi neko moze dati odg mi smo predali papire za boravak nismo se vjencali moj partner ima holandsko drzavljanstvo i ovdje je od 10 god ima sve potrebne uslove platu dovoljan iznos i sve platne liste neki kazu da je bolje da se nevjencamo to su nam i u IND -u rekli ali ja nisam sigurna neznam sta je bolje da smo vjencani ili ne iako je sada kasno ali et makar da mi neko da svoja iskustva hvala![]()
![]()
ne znam za holandiju, ali u nekim zemljama traze dokaz da ste najmanje 2 godine zajedno, znaci sve, sms, mailovi, slike, svjedoci, pasosi, avio-karte ...itd....
"pravi" nevjencani supruznik je isto kao i vjencani pred zakonom, samo treba dokazati
-
Ko to smat
#409 Re: Zivot u Holandiji
Dzesi s.ad nasla ganjat nemoze ovdje vise niko nikog.Prije se svasta moglo i muckat ali sad stisli zajebano.Nebi trebala imat problema ali mislim da ako hoces doci ovamo da se vjencas sa njim prvo to odradi u Bosni,onda ces morat polagat Holandski da bi mogla doc ovamo za stalno tako da ne ocekujes tako lagano papire i boravak.Neznam mozda ti neko i bolje odgovori od mene ovo je sto ja znam otprilike iz prica rekla kazala.
-
PLAVI CVJET
#410 Re: Zivot u Holandiji
imam ja polozen ispit holandskog jezika i sve ostale papire samo sam cula od nekih da je bolje da smo vjencani a opet drugi kazu suprotno pa neznam sta da mislim kako je bolje 
- amrica
#411 Re: Zivot u Holandiji
morate se vjencati "kod tebe"
status vjencan ili nevjencan sa par godina zajednickog zivotta je isto, sad zavisi od tebe sta ti vise odgovara. lakse je samo priloziti vjencani list nego dokazivati zajednicki zivot.
ne znam koliko se ceka u nl na boravisnu dozvolu, u nekim zemljama godinu i vise, u tom periodu nemas nikakav status. ono si kao turist.
status vjencan ili nevjencan sa par godina zajednickog zivotta je isto, sad zavisi od tebe sta ti vise odgovara. lakse je samo priloziti vjencani list nego dokazivati zajednicki zivot.
ne znam koliko se ceka u nl na boravisnu dozvolu, u nekim zemljama godinu i vise, u tom periodu nemas nikakav status. ono si kao turist.
-
PLAVI CVJET
#412 Re: Zivot u Holandiji
hvala amrice na odgovoru
posto smo mi vec predali papire sad nam mora odgovarati status nevjencani pa cemo vidjeti sta nas ceka .moramo imati puno strpljenja i cekati
ali nepredajemo se nikako 
-
Ko to smat
#414 Re: Zivot u Holandiji
Halo imali ko da ide dole u nase krajeve ja bi iso ali sam sam sa autom pa ako neko ima zelju da ide dole krajem aprila nek sarne da se utalimo ostajem 7 dana pa ako kome odgovara nek se javi ja sam u Zuid Holland a idem za Sarajevo.
-
Ko to smat
#415 Re: Zivot u Holandiji
Jebote razlike,bio u sarajevu 10 dana nabacio farbe vratio se ovdje minus,sta je ovo ima li sunca odze.
-
visnja11
#416 Re: Zivot u Holandiji
Cao svima!
Htela sam da cujem iskustva vezana za Holandski jezik... Sa li je neko od vas ucio Holandski jezik u Holandiji, kako je isao? Za koje vreme se moze doci do nekog nivoa koji je prikladan za pronalak posla u Holandiji???
Htela sam da cujem iskustva vezana za Holandski jezik... Sa li je neko od vas ucio Holandski jezik u Holandiji, kako je isao? Za koje vreme se moze doci do nekog nivoa koji je prikladan za pronalak posla u Holandiji???
-
Ko to smat
#417 Re: Zivot u Holandiji
Zavisi sta hoces da radis.Za obican poso dovoljan je nivo 3 za malo bolje nivo 4 a najbolje je kad polozis drzavni iz jezika i onda mozes sta hoces.Jezik ko jezik u pocetku malo zajebano kasnije kad skontas neke stvari ide samo od sebe.
-
nacafaca
#418 Re: Zivot u Holandiji
Ovako moj muz je konacno dobio posao u HOlandiji jos dok je bio u grckoj ga je nasao mene sada zanima kako ide procedura spajanja porodice?Muz je grcki drzavljanin,a ja imam grcku dozvolu boravka i rada do septembra i necu je mocu vise produziti jer vise ne zivim uu grckoj nego u srbiji.Da li je moguce dobiti boravisnu dozvolu sa kojom bi mogla i raditi odavde?Ja znam da prava da razdvajaju porodice nemaju ako je jedan supruznik drzavljan eu ali mene ne zanima samo boravak tamo nego i rad,mislim iskreno ako ne mogu da radim dzaba idem .
- amra67
#419 Re: Zivot u Holandiji
Ako dobijes stalni boravak ovdje dobijas i radnu dozvolu. Od tebe nista ne zavisi nego od tvog muza-partnera koji podnosi zahtjev za tebe. Sretno..nacafaca wrote:Ovako moj muz je konacno dobio posao u HOlandiji jos dok je bio u grckoj ga je nasao mene sada zanima kako ide procedura spajanja porodice?Muz je grcki drzavljanin,a ja imam grcku dozvolu boravka i rada do septembra i necu je mocu vise produziti jer vise ne zivim uu grckoj nego u srbiji.Da li je moguce dobiti boravisnu dozvolu sa kojom bi mogla i raditi odavde?Ja znam da prava da razdvajaju porodice nemaju ako je jedan supruznik drzavljan eu ali mene ne zanima samo boravak tamo nego i rad,mislim iskreno ako ne mogu da radim dzaba idem .
-
nacafaca
#420 Re: Zivot u Holandiji
ali meni je receno da ja ovde u ambasadi podnosim zahtev za tu mvv vizu.da li cu morati da polazem holandski i da li se u nasem slucaju ta viza placa.deca nsm imaju dvojna drzavljanstva pa za njih valja ta viza ne treba.hvala puno na pomoci.
- amra67
#421 Re: Zivot u Holandiji
jednostavno nek tvoj parnter nazove IND naruci formulare za spajanje porodice i u formularima stoji tacno sta treba a sta ne. kad ispuni te iste i prikupi papirologiju koju traze to posalje i ceka. kad dobije odgovor dobit ce i ambasada u Bgd to isto.kad ambasada to dobije onda ti podnosis zahtjev za mvv..p.s.na zalost sve se to placa..sretnonacafaca wrote:ali meni je receno da ja ovde u ambasadi podnosim zahtev za tu mvv vizu.da li cu morati da polazem holandski i da li se u nasem slucaju ta viza placa.deca nsm imaju dvojna drzavljanstva pa za njih valja ta viza ne treba.hvala puno na pomoci.
-
balas1
#422 Re: Zivot u Holandiji
pozdrav sima zanima me dali ima ikakvih sansi da se mladic od 20 godina zaposli u holandiji.imam skolu za sve stroijeve na geadjevini bageri dizalice i razno imam 2 godine iskustva i dobro poznajem engelski jezik molio bih pomoc ako ikako mozete pomoci bio bih zahvalan i kada bih se zaposlio spreman sam i davati naknade onom komi pomogne u pronalasku posla hvala svima unaprijed
-
sarajevsko_pivo
#423 Re: Zivot u Holandiji
Ako imas samo BiH pasos onda su ti sanse 0, ako si iz druge EU zemlje onda imas vise mogucnosti, ali u Holandiji vise nema posla.balas1 wrote:pozdrav sima zanima me dali ima ikakvih sansi da se mladic od 20 godina zaposli u holandiji.imam skolu za sve stroijeve na geadjevini bageri dizalice i razno imam 2 godine iskustva i dobro poznajem engelski jezik molio bih pomoc ako ikako mozete pomoci bio bih zahvalan i kada bih se zaposlio spreman sam i davati naknade onom komi pomogne u pronalasku posla hvala svima unaprijed
Mozda ti je lakse u Belgiji probati, tamo je svakako zivot laksi.
-
vedad003
#424 Re: Zivot u Holandiji
za sve naše dijasporce www.easyrentacarsarajevo.com.ba
-
BojanBa
#425 Re: Zivot u Holandiji
Pozdrav svim forumasima!
Procitao sam prethodni post "Zivot u Holandiji", ali sam licno zaintersovan da saznam nesto vise, konkretno za moju situaciju (a i cini mi se da je ovaj post koji sam gore naveo dosta zastareo), stoga sam odlucio da pokrenem novu temu.
Planiram emigraciju u Holandiju.
Po struci sam Bachelor IT,i imam radnog iskustva u mnogo grana IT.
Trenutno se bavim 3d animacijom i tv reklamama. Poznajem osnove Holandskog jezika-zapravo ga ucim, engleski govorim tecno, a i francuski.
Imao bih obezbedjen smestaj u Amersfoortu.
Moze li mi neko vise reci svoja iskustva o zivotu u Holandiji.
Jel se moze covek fino snaci tamo?
Kako oko papira?
Svi mi savetuju ili odi kao student ili nadji neku devojku tamo i ozeni se zbog papira...Kao student ne moze nikako, jer kako sam informisan, skolarina za zemlje koje nisu clanice EU, je 10.000 EUR za master studije, dok je za clanice 1500 EUR...tako da to otpada.
Planiram da odem turisticki i da obidjem Amsterdam...
Ja sam Holandiju uvek samo dozivljavao preko televizije i nekih prica o tome...
Jel nas uospte podnose Holandjani? Jel su druzeljubivi?
Postoje li mesta gde se mogu sresti nasi ljudi iz dijaspore?
Kakav je grad Amersfoort? Jel mi preporucujete mozda neki drugi grad?
Sto se tice godina, ja jos uvek nisam presao 30-tu, i smatram da je pravo vreme da pokusam da promenim zivot i da probam zivot u inostranstvu.
Svi koje poznajem mahom odlaze u Svedsku, Norvesku...kakva je situacija u Holandiji povodom finansijske krize?
Hvala najlepse svima koji zele da mi pomognu!
Pozdrav!
Procitao sam prethodni post "Zivot u Holandiji", ali sam licno zaintersovan da saznam nesto vise, konkretno za moju situaciju (a i cini mi se da je ovaj post koji sam gore naveo dosta zastareo), stoga sam odlucio da pokrenem novu temu.
Planiram emigraciju u Holandiju.
Po struci sam Bachelor IT,i imam radnog iskustva u mnogo grana IT.
Trenutno se bavim 3d animacijom i tv reklamama. Poznajem osnove Holandskog jezika-zapravo ga ucim, engleski govorim tecno, a i francuski.
Imao bih obezbedjen smestaj u Amersfoortu.
Moze li mi neko vise reci svoja iskustva o zivotu u Holandiji.
Jel se moze covek fino snaci tamo?
Kako oko papira?
Svi mi savetuju ili odi kao student ili nadji neku devojku tamo i ozeni se zbog papira...Kao student ne moze nikako, jer kako sam informisan, skolarina za zemlje koje nisu clanice EU, je 10.000 EUR za master studije, dok je za clanice 1500 EUR...tako da to otpada.
Planiram da odem turisticki i da obidjem Amsterdam...
Ja sam Holandiju uvek samo dozivljavao preko televizije i nekih prica o tome...
Jel nas uospte podnose Holandjani? Jel su druzeljubivi?
Postoje li mesta gde se mogu sresti nasi ljudi iz dijaspore?
Kakav je grad Amersfoort? Jel mi preporucujete mozda neki drugi grad?
Sto se tice godina, ja jos uvek nisam presao 30-tu, i smatram da je pravo vreme da pokusam da promenim zivot i da probam zivot u inostranstvu.
Svi koje poznajem mahom odlaze u Svedsku, Norvesku...kakva je situacija u Holandiji povodom finansijske krize?
Hvala najlepse svima koji zele da mi pomognu!
Pozdrav!