USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
melb26sa

#401 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

dudu wrote:E dragi forumaši, pošto vidim da ovdje ima dosta ljudi koji imaju korisne informacije, da i ovdje priupitam.

radi se o sljedećem: moj zaručnik je živio u USA baš dosta dugo, oba roditelja mu imaju US državljanstvo i dobili su ga prije nego je on postao punoljetan, a on ima samo green card.
međutim, on je došao ovdje, upisao fakultet, upoznao mene i ostao preko dozvoljenih 6 mjeseci.
s obzirom da smo se u međuvremenu zaručili i planiramo život, mislili smo se pokušati vratiti tamo.
ali izgleda nemoguće. njegova mama je razgovarala tamo s advokatima i u više navrata išla u imigracioni i rekoše da nije moguće ništa uraditi jer je ostao preko dozvoljenih 6 mjeseci, a ako bi se i pokrenula neka opcija, čekali bismo do 10 godina.
meni je to van svake pameti, jer su mu oboje roditelja državljani i jer je on tamo išao u školu, radio i ostalo.
ovdje nema nikakvu nekretninu, ni poso, ništa.

kaznenih prijava nema, green card i vozačka mu tehnički važe do 2013.

ako je neko upoznat s ovakovom situacijom i ima bilo kakvu informaciju kako bi se ovo moglo riješiti, molim da mi se javi. ili ako poznaje nekog besplatnog/jeftinog ili našeg advokata tamo koji je specijaliziran za imigraciono pravo.

hvala unaprijed!

Hajde ti prvo provjeri sa zarucnikom koliko godina je imao kad su roditelji postali drzavljani? Ako je imao ispod 18, on je americki drzavljanin.

Svi ostali odgovori ce zavisiti od situacije.
dudu

#402 Re: USA viza i novija iskustva

Post by dudu »

On je imao 17 godina.
Melami

#403 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Melami »

dudu wrote:On je imao 17 godina.
Morao je onda i on dobiti drzavljanstvo kao i oni. Ili ga ni oni nisu dobili, vec smao green card. sto nije isto.
dudu

#404 Re: USA viza i novija iskustva

Post by dudu »

Oni su davno otišli tamo i imali green card - tad su izvadili pasoš, a on nije, ostao je sa green cardom, jer nije imao potrebu vaditi pasoš, pošto je samo ovdje dolazio, sa BH pasošem.
melb26sa

#405 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

dudu wrote:Oni su davno otišli tamo i imali green card - tad su izvadili pasoš, a on nije, ostao je sa green cardom, jer nije imao potrebu vaditi pasoš, pošto je samo ovdje dolazio, sa BH pasošem.

Neka mu roditelji posalju kopiju certifikata naturalizacije i kopije americkog pasosa i neka ode u americku ambasadu i preda za pasos. Mislim da termin za razgovor zakazes online - American Citizen Services. Vjerovatno ce im trebati vremena da provjere da je zaista drzavljanin i vjerovatno ga naruze sto je napustio zemlju bez americkog pasosa, ali to bi trebalo biti to.

http://sarajevo.usembassy.gov/service.html

A za dalje, da i ti ides sa njim nazad u Ameriku - predlazem vjencanje u BiH, poslati papire za I-130 i za oko 10tak mjeseci ces imati intervju za vizu imigrantsku. Sa imigrantskom vizom, odmah po ulasku mozes poceti raditi i status ti je vec sredjen. Velika prednost naspram vjerenicke vize koja je dugorocno skuplja jer po ulasku u zemlju jos moras $$ dati za status (trenutno $1070) i cekati izmedju 3 i 6 mjeseci za zelenu kartu i bar 90 dana za radnu dozvolu.

Edit: I-130 slanje iz BIH (posto je DCF ukinut) moze cak uticati i da se I-130 peticija brze odobri - vidjela sam da su nekome odobrili I-130 za manje od 2 mjeseca naspram standardnog prosjeka od 6 mjeseci...

I da, posto je zarucnik americki drzavljanin, na njega se i dalje odnosi da svake godine mora prijaviti porez na worldwide income - jedna od obaveza americkih drzavljana. Ai trebace mu poreske prijave kad tebe bude sponzorisao - cak iako pokazuju $0 prihoda - vjerovatno ce koristiti roditelje kao joint sponsors.
dudu

#406 Re: USA viza i novija iskustva

Post by dudu »

Jao, kako ste me obradovali s ovim informacijama. Ne mogu da vjerujem da bi se to moglo na taj način riješiti. Mi smo pokušavali sve, raspitivali se i tamo i ovdje. Problematično je bilo jer tamo u imigracionom možeš samo doći po formular, nemaju baš opciju da te prime pa razmatraju tvoj slučaj, a advokati su preskupi, a ovdje je u ambasadi bilo vrlo upitno koliko su oni informisani i koje ovlasti imaju. Ova nam je opcija zvučala previše dobro da bi bila istinita, mada je logična sasvim.
Odmah ćemo skupiti papire i zakazati termin ovdje. @melb26sa, ako ovo riješi problem, dužni smo ti, baš! :kiss:

A mi smo se svakako mislili vjenčati ovdje, pa onda riješavati dalje.

Svakako ću update sve, kad vidimo kako će proći.
Melami

#407 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Melami »

kako god zelite radite, ja cu samo ponoviti ono sto sam rekao ranije. Ne zelim nikoga tjerati da radi nesto sto ne misli da je najbolje za njega, al svakom zelim dati opciju. Znam kako je to nekad tesko, pogotovon oko tih stvari, kada nema nikog da kaze nesto korisno.
KAda bi on dobio taj americki pasos onda bi mogli predati za vjerenicku vizu jer onda ne bi bilo problema da se dokaze ispravnost te vase veze, jer je on tu zivio, isto tako, ne bi bilo sumnje i da se vjencate al mnogo je ljudi koji rade to pa je cekanje duze.
Istina, za vjerenicku vizu se placa debelo, al nije ni ova druga djaba, ne znam ni da li je jeftinija, valjda se cijene mogu provjeriti. Ako ste bas zainteresovani, ja vam mogu cijene provjeriti i napisati ovdje, samo recite.
Uglavnom, cijeli proces od predavanja papira, tj zahtjeva za vizu pa do dobivanja vize i mogucnosti putovanja bi bio mozda nekih 8 mjeseci. KAda se preda za vizu oni kazu maksimalno 5 mjeseci, sto i jeste tacno, i onda pocinje to neko razmatranje nakon cega imate pristup da vidite kako ide slucaj i dokle je stigao, to se brzo rijesi, salju papire u BiH, oni to isto tako brrzo rijese, tako da sve ukupno bude oko 8 mjeseci.
Kada ti dodjes u USA, imate 3 mjeseca da se vjencate, mozes i odmah jer nemate sta cekati, podneses zahtjev za social security number i dobijes ga vrlo brzo koji ti sluzi za rad i legalan boravak.Nakon toga pedate za green card koju ce vam odobriti na 2 godine, tj tebi i nakon 2 godine ako ste u braku onda vam produzavaju, tj tebi.
U skolu ne mozes ici godinu dana kako god da dodjes jer bi u suprotnom se smatrala kao inostrani student i placala bi debelo casove.
Kako god, posao ne mozes ni naci cim dodjes, takod a tih 2-3 mjeseca dok cekas dozvolu za rad ionako iskoristis da naucis jezik, malo se naviknes i tako to.
Mislim da ce ti nakon vjencanja trebati mozda 3 mjeseca da dobijes taj SSN.
Ne znam ovaj sto kaze da imas odmah dozvolu za rad ako udjes na tu drugu vizu, vjerovatno je tako, al ipak moras proci isti ovaj proces sa SSN, jer s tim te registruju gdje radis, to ti treba kako god i cekaces isto kako god(kazu ti to na salteru jesu ti odobrili ili ne), iako nema sta da ti ne odobre.
Maltene, isto ti ga dodje, samo trebas provjeriti koji ti je proces brzi i jeftiniji,jos jednom kazem, za cijenu cu ti provjeriti ako zelis i reci, a vremenski sam ti sve rekao.
miki27A

#408 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

Melami wrote:kako god zelite radite, ja cu samo ponoviti ono sto sam rekao ranije. Ne zelim nikoga tjerati da radi nesto sto ne misli da je najbolje za njega, al svakom zelim dati opciju. Znam kako je to nekad tesko, pogotovon oko tih stvari, kada nema nikog da kaze nesto korisno.
KAda bi on dobio taj americki pasos onda bi mogli predati za vjerenicku vizu jer onda ne bi bilo problema da se dokaze ispravnost te vase veze, jer je on tu zivio, isto tako, ne bi bilo sumnje i da se vjencate al mnogo je ljudi koji rade to pa je cekanje duze.
Istina, za vjerenicku vizu se placa debelo, al nije ni ova druga djaba, ne znam ni da li je jeftinija, valjda se cijene mogu provjeriti. Ako ste bas zainteresovani, ja vam mogu cijene provjeriti i napisati ovdje, samo recite.
Uglavnom, cijeli proces od predavanja papira, tj zahtjeva za vizu pa do dobivanja vize i mogucnosti putovanja bi bio mozda nekih 8 mjeseci. KAda se preda za vizu oni kazu maksimalno 5 mjeseci, sto i jeste tacno, i onda pocinje to neko razmatranje nakon cega imate pristup da vidite kako ide slucaj i dokle je stigao, to se brzo rijesi, salju papire u BiH, oni to isto tako brrzo rijese, tako da sve ukupno bude oko 8 mjeseci.
Kada ti dodjes u USA, imate 3 mjeseca da se vjencate, mozes i odmah jer nemate sta cekati, podneses zahtjev za social security number i dobijes ga vrlo brzo koji ti sluzi za rad i legalan boravak.Nakon toga pedate za green card koju ce vam odobriti na 2 godine, tj tebi i nakon 2 godine ako ste u braku onda vam produzavaju, tj tebi.
U skolu ne mozes ici godinu dana kako god da dodjes jer bi u suprotnom se smatrala kao inostrani student i placala bi debelo casove.
Kako god, posao ne mozes ni naci cim dodjes, takod a tih 2-3 mjeseca dok cekas dozvolu za rad ionako iskoristis da naucis jezik, malo se naviknes i tako to.
Ne znam ovaj sto kaze da imas odmah dozvolu za rad ako udjes na tu drugu vizu, vjerovatno je tako, al ipak moras proci isti ovaj proces sa SSN, jer s tim te registruju gdje radis, to ti treba kako god i cekaces isto kako god(kazu ti to na salteru jesu ti odobrili ili ne), iako nema sta da ti ne odobre.
Maltene, isto ti ga dodje, samo trebas provjeriti koji ti je proces brzi i jeftiniji,jos jednom kazem, za cijenu cu ti provjeriti ako zelis i reci, a vremenski sam ti sve rekao.
Cuj melami,
znam da im zelis najbolje, ali ako malo bolje pogledas postove melb26sa je puuno duze od tebe ovdje i ima puno vise postova koji se ticu imigracije u US. Ako si ti otisao na vjerenicku vizu ne znaci da bi to bila opcija i za dudu (najvise zato jer je skuplja, ne mozes odmah raditi sa njom nego cekas AOS a isto se ceka da se dobije viza). Proces udaje pa onda predavanja za vizu je i brzi a i jeftiniji @dudu. Poslusaj melb, zna ona o cemu prica.
Melami

#409 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Melami »

miki27A wrote:
Melami wrote:kako god zelite radite, ja cu samo ponoviti ono sto sam rekao ranije. Ne zelim nikoga tjerati da radi nesto sto ne misli da je najbolje za njega, al svakom zelim dati opciju. Znam kako je to nekad tesko, pogotovon oko tih stvari, kada nema nikog da kaze nesto korisno.
Cuj melami,
znam da im zelis najbolje, ali ako malo bolje pogledas postove melb26sa je puuno duze od tebe ovdje i ima puno vise postova koji se ticu imigracije u US. Ako si ti otisao na vjerenicku vizu ne znaci da bi to bila opcija i za dudu (najvise zato jer je skuplja, ne mozes odmah raditi sa njom nego cekas AOS a isto se ceka da se dobije viza). Proces udaje pa onda predavanja za vizu je i brzi a i jeftiniji @dudu. Poslusaj melb, zna ona o cemu prica.
Slazem se sa sobom, ja sam samo iznio meni blizak primjer i to je to. ne znam kako je za tu drugu vizu al ako ona kaze da je lakse onda vjerujem da je tako.
dudu

#410 Re: USA viza i novija iskustva

Post by dudu »

@miki27A @melami hvala vam puno, ali nama je sad najbitnije da on riješi svoj status, pošto je stvarno specifičan slučaj . Nadamo se da ćemo uspijeti nekako srediti, pokušat ćemo ovo opciju koju je predložila melb26sa, a onda ćemo poslije vidjeti koji je najjednostavniji način da i ja dođem. Sad je najbitnije da riješimo njegov status, pa onda sve ostalo.
vazno 1

#411 Re: USA viza i novija iskustva

Post by vazno 1 »

Zdravo,

htjela sam nesto da Vas pitam i unaprijed sam zahvalna za svaki odgovor vezano je za B1/B2 vizu koju posjedujem na 10 godina
Naime zanima me prica imigration officera na port of entry u US
Ja bi zeljela ostati 6 mjeseci u US ovaj put, a on je taj koji nam ustvari odredjuje koliko ce nam dati da ostanemo
Zanima me sta bi on mogao da pita (moras imati valjan razlog zasto zelis da ostanes toliko, u to sam upucena) jer ce im biti sumnjivo kako mozes odsustvovati sa posla 6 mjeseci
Ja cam inace crew member na pomorskoj C1/D vizi sam i ona mi je data na pet godina. Vec godinu dana sam radila kao crew member ali u vrijeme planirane posjete US necu raditi. Mislila sam da uzmem pauzu od posla pa bi se prijavila da ponovo radim iduce godine

Inace sva pitanja koja bi mogao da pita ako se neko moze sjetiti ili iz iskustva ili kroz price drugih bi mi dobro dosla?

Evo nekih pitanja (ako neko ima jos neka da napise)

- Koliko novaca nosis sa sobom (pozeljno je da se ima izvod iz banke da ne nosis cash sa sobom). Neka razumna cifra za tih 6 mjeseci da se zna da neces biti na ledjima US
-Povratna karta kao garancija da ces se vratiti
-potvrda o stalnom zaposlenju (ja je nebi imala jer planiram raditi overseas samo pravim pauzu malo duzu) imam papire koji govore da sam radila za njih
-pozeljno je imati garantno pismo. Mozete li mi reci da li to garantno pismo igra ulogu (recimo ako prijateljica koja je US drzavljanim preko 10 godina tamo da me poziva u posjetu)?
-neki dokiment koji govori o posjedovanju nekretnina u zemlji iz koje potices

To su neka pitanja koja sam uspjela iskopati ako se neko sjeti jos nekih bilo bi super
Ukoliko neko ima prijedloge sta bi mogla reci i izganjati prije nego odem u US da bi dobila ostanak na 6 mjeseci puno bi mi znacilo? Da li je poziv prijateljice i garantno pismo dovoljno jak adut? Razmisljala sam i o tome da mozda upisem neke casove spanskog jezika (kursevi samo nije skola) imaju tamo te neke kurseve na nekoliko mjeseci? Da li to zahtjeva promjenu B1/B2 vize u studentsku

Ima puno pitanja i hvala puno na bilo kakvom odgovoru ili sugestiji

A da bila sam u US turisticki na 21 dan u martu mjesecu i kako sam cula da se treba sacekati nekih 6 mjeseci prije nego sto se opet udje u US (da im se nebi bilo sumnjivo zasto tako cesto ulazite u zemlju savjet odvjetnika koje sam citala), tako da planiram u mjesecu septembru ponovo ici ovaj put na 6 mjeseci (ako uspijem)

Hvala mnogo!
touch brain

#412 Re: USA viza i novija iskustva

Post by touch brain »

vazno 1 wrote:Zdravo,

htjela sam nesto da Vas pitam i unaprijed sam zahvalna za svaki odgovor vezano je za B1/B2 vizu koju posjedujem na 10 godina
Naime zanima me prica imigration officera na port of entry u US
Ja bi zeljela ostati 6 mjeseci u US ovaj put, a on je taj koji nam ustvari odredjuje koliko ce nam dati da ostanemo
Zanima me sta bi on mogao da pita (moras imati valjan razlog zasto zelis da ostanes toliko, u to sam upucena) jer ce im biti sumnjivo kako mozes odsustvovati sa posla 6 mjeseci
Ja cam inace crew member na pomorskoj C1/D vizi sam i ona mi je data na pet godina. Vec godinu dana sam radila kao crew member ali u vrijeme planirane posjete US necu raditi. Mislila sam da uzmem pauzu od posla pa bi se prijavila da ponovo radim iduce godine

Inace sva pitanja koja bi mogao da pita ako se neko moze sjetiti ili iz iskustva ili kroz price drugih bi mi dobro dosla?

Evo nekih pitanja (ako neko ima jos neka da napise)

- Koliko novaca nosis sa sobom (pozeljno je da se ima izvod iz banke da ne nosis cash sa sobom). Neka razumna cifra za tih 6 mjeseci da se zna da neces biti na ledjima US
-Povratna karta kao garancija da ces se vratiti
-potvrda o stalnom zaposlenju (ja je nebi imala jer planiram raditi overseas samo pravim pauzu malo duzu) imam papire koji govore da sam radila za njih
-pozeljno je imati garantno pismo. Mozete li mi reci da li to garantno pismo igra ulogu (recimo ako prijateljica koja je US drzavljanim preko 10 godina tamo da me poziva u posjetu)?
-neki dokiment koji govori o posjedovanju nekretnina u zemlji iz koje potices

To su neka pitanja koja sam uspjela iskopati ako se neko sjeti jos nekih bilo bi super
Ukoliko neko ima prijedloge sta bi mogla reci i izganjati prije nego odem u US da bi dobila ostanak na 6 mjeseci puno bi mi znacilo? Da li je poziv prijateljice i garantno pismo dovoljno jak adut? Razmisljala sam i o tome da mozda upisem neke casove spanskog jezika (kursevi samo nije skola) imaju tamo te neke kurseve na nekoliko mjeseci? Da li to zahtjeva promjenu B1/B2 vize u studentsku

Ima puno pitanja i hvala puno na bilo kakvom odgovoru ili sugestiji

A da bila sam u US turisticki na 21 dan u martu mjesecu i kako sam cula da se treba sacekati nekih 6 mjeseci prije nego sto se opet udje u US (da im se nebi bilo sumnjivo zasto tako cesto ulazite u zemlju savjet odvjetnika koje sam citala), tako da planiram u mjesecu septembru ponovo ici ovaj put na 6 mjeseci (ako uspijem)

Hvala mnogo!

pozdrav kolegice po zanimanju :D

mislim da se previse brines :shock: sve sto je potrebno si napisala u svom postu...
ako bas hoces idi na inozemstvo-posao forum za nas pomorce,tamo ce ti sigurno dati jos neku informaciju ako uopste ima bilo sto da se doda :thumbup:
vazno 1 wrote:da se treba sacekati nekih 6 mjeseci prije nego sto se opet udje u US
:? :?
ovo prvi puta cujem..ja tu b1b2 iskoristim i privatno i kad bi ulazio u zemlju da se prikljucim posadi, i nikad me nitko nije nista pitao :-) moja pamet je ocito na godisnjem :?

ps: na kojem brodu si radila?mozda se poznajemo :D
vazno 1

#413 Re: USA viza i novija iskustva

Post by vazno 1 »

Kolega pozdrav ti saljem,

to za 6 mjeseci sam i ja slucajno saznala kada sam nazvala konzularni u Sarajevu i pitala da li igra ulogu to sto sam se nedavno vratila iz US (gdje sam bila 21 dan) Naravno prije toga sam se morala odjaviti sa C1D vize na B1/B2 vizu koju sam vec imala
Rekli su mi da ni u kojem slucaju ne idem prije 3,4 mjeseca razmaka prije nego sto opet udjem u US. Tacnije 6 mjeseci bi bilo regularno.
Poenta je kako su mi objasnili da treba da provedes u svojoj zemlji vise vremena nego u US jer ti si u US turist a ne zivis tamo. (to nije moj slucaj jer sam bila samo 21 dan, ali za svaki slucaj)
Isto tako dozvoljeno je da se godisnje udje u US 6 mjeseci od 12 mjeseci koliko godina sadrzi. Tih 6 mjeseci moze biti u nekoliko navrata ali kada se sve sabere da ne bude vise od 6 mjeseci
Opet zavisi od imigration officera, u svakom slucaju ova iz ambasade mi je objasnila da u slucaju da posumnjaju:
-ukidaju vizu koju imas
-vracaju te kuci
-zavrsis u njihovom sistemu i nikada vise nisi miran kada planiras u US

Hvala kolega na odgovoru
vazno 1

#414 Re: USA viza i novija iskustva

Post by vazno 1 »

....
huxley

#415 Re: USA viza i novija iskustva

Post by huxley »

Da ne otvaram novu temu...

Zanima me da li ne neko imao slično iskustvo i da li je izvodljivo;

Htjeli bi kolektivno (kao porodica, 2 odraslih + 2 djece 6 i 9 godina) otići mom bratu i njegovima u posjetu u US. Oni su američki državljani.

Što se nas tiče, i supruga i ja smo uposleni, imamo solidna primanja, auto, stan i vikendicu na nama. Ja sam već dobijao UK vizu (čuo sam da US ide lakše ukoliko si već imao UK vizu), a u US nismo bili do sada.

Hvala unaprijed.
miki27A

#416 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

huxley wrote:Da ne otvaram novu temu...

Zanima me da li ne neko imao slično iskustvo i da li je izvodljivo;

Htjeli bi kolektivno (kao porodica, 2 odraslih + 2 djece 6 i 9 godina) otići mom bratu i njegovima u posjetu u US. Oni su američki državljani.

Što se nas tiče, i supruga i ja smo uposleni, imamo solidna primanja, auto, stan i vikendicu na nama. Ja sam već dobijao UK vizu (čuo sam da US ide lakše ukoliko si već imao UK vizu), a u US nismo bili do sada.

Hvala unaprijed.
http://bosnian.sarajevo.usembassy.gov/n ... -vize.html
Evo, pa procitaj. PIN kad kupis mozes iskoristiti za vas cetvero, znaci treba ti samo jedan PIN broj. Cijena ide gore od 13.4., bice $160 po osobi, (bilo je $140), a to isto kao i PIN uplacujes u Raifaisen banci. Slike: trebaju ti one 5x5 cm, preporucujem otici kod Hodzica na Bascarsiji, reci da je za US vizu, ali kad pita hoces li i da ti sliku skenira reci da neces pa sam sebi skeniraj tu sliku koju platis 14KM (umjesto 28KM i za skeniranu sliku!). Javi ako ti sta nije jasno na stranici...
huxley

#417 Re: USA viza i novija iskustva

Post by huxley »

Evo, pa procitaj. PIN kad kupis mozes iskoristiti za vas cetvero, znaci treba ti samo jedan PIN broj. Cijena ide gore od 13.4., bice $160 po osobi, (bilo je $140), a to isto kao i PIN uplacujes u Raifaisen banci. Slike: trebaju ti one 5x5 cm, preporucujem otici kod Hodzica na Bascarsiji, reci da je za US vizu, ali kad pita hoces li i da ti sliku skenira reci da neces pa sam sebi skeniraj tu sliku koju platis 14KM (umjesto 28KM i za skeniranu sliku!). Javi ako ti sta nije jasno na stranici...
Hvala - već sam prolazio kroz ovo, ali posredno, jer je majka putovala burazu u posjetu, pa sam 'za nju' uradio dosta toga, osim samog odlaska na razgovor.

Pomoglo bi i;

- Koja prateća dokumentacija je potrebna? predpostavljam M4 obrazac, dokaz o posjedovanju imovine, kopija saobr. dozvole od auta, rodni listovi djece? Šta još?
- Dakle kupim jedan PIN za nas 4, da li svi idemo na razgovor?

Iskreno, vidim da je jedna od stvari koje gledaju;

Pretpostavka o iseljeničkim namjerama: Prema zakonu Sjedinjenih američkih država, u poglavlju koje se odnosi na vize, podnositelji zahtjeva za većinu kategorija neuseljeničkih viza smatraju se potencijalnim useljenicima sve dok ne uvjere konzularnog službenika da imaju vjerodostojne dokaze o PORODIČNIM, ekonomskim i društvenim vezama s Bosnom i Hercegovinom – veze radi kojih se moraju vratiti u Bosnu i Hercegovinu nakon završetka njihovog privremenog boravka u Sjedinjenim državama.

a ne bih volio situacija da npr ja i kćerka dobijemo vize, a supruga i sin ne, iz njihovog straha da idemo tamo kao porodica, i da bi mogli ostati, jer mi to ništa onda ne znači.

Btw mojoj majci je prvi put odbijen zahtjev jer je izgledala kao neko ko je još uvijek mlad (48. godište) i kao neko ko bi mogao ostati u US (pored živog muža, kuće i naše i njemačke penzije), tako da nikad ne znaš. Putovanje sam planirao u junu/julu.
miki27A

#418 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

huxley wrote:
Hvala - već sam prolazio kroz ovo, ali posredno, jer je majka putovala burazu u posjetu, pa sam 'za nju' uradio dosta toga, osim samog odlaska na razgovor.

Pomoglo bi i;

- Koja prateća dokumentacija je potrebna? predpostavljam M4 obrazac, dokaz o posjedovanju imovine, kopija saobr. dozvole od auta, rodni listovi djece? Šta još?
- Dakle kupim jedan PIN za nas 4, da li svi idemo na razgovor?

Iskreno, vidim da je jedna od stvari koje gledaju;

Pretpostavka o iseljeničkim namjerama: Prema zakonu Sjedinjenih američkih država, u poglavlju koje se odnosi na vize, podnositelji zahtjeva za većinu kategorija neuseljeničkih viza smatraju se potencijalnim useljenicima sve dok ne uvjere konzularnog službenika da imaju vjerodostojne dokaze o PORODIČNIM, ekonomskim i društvenim vezama s Bosnom i Hercegovinom – veze radi kojih se moraju vratiti u Bosnu i Hercegovinu nakon završetka njihovog privremenog boravka u Sjedinjenim državama.

a ne bih volio situacija da npr ja i kćerka dobijemo vize, a supruga i sin ne, iz njihovog straha da idemo tamo kao porodica, i da bi mogli ostati, jer mi to ništa onda ne znači.

Btw mojoj majci je prvi put odbijen zahtjev jer je izgledala kao neko ko je još uvijek mlad (48. godište) i kao neko ko bi mogao ostati u US (pored živog muža, kuće i naše i njemačke penzije), tako da nikad ne znaš. Putovanje sam planirao u junu/julu.
Svi idete zajedno na razgovor.
Trazite od poslodavaca da napise da vam je odobren godisnji odmor u trajanju od toliko do toliko vremena, izvodi iz banke ( ne treba taj M1 obrazac), djecije djacke knjizice,a moze i potvrde iz skole da su redovni ucenici, ZK izvadak za nekretnine koje posjedujete,kredite, itd., ako djeca idu na sport, onda i od njih da imaju treninge tad i tad, mozda neka takmicenja na koja idu nakon sto se vratite...CIlj je da dokazete da cete se vratiti u BiH, a ne da imate veze sa USA.
Sretno, pa javite kako prodje.

Sto se majke tice: majka je prvi put odbijena jer je njoj moguce promijeniti misljenje i ostati (sin aplicirati za majku: 1 godina da ona dobije zelenu kartu), tebi to nije moguce jer se za imigraciju ceka 10 godina (da je brat aplicirao za tebe).
huxley

#419 Re: USA viza i novija iskustva

Post by huxley »

Hvala na uputama.

Sad kontam zaganjati neke karte, ovo preliminarno preko lokalnih agencija je 2500KM po osobi (2,200 djeca), što je way too much.

Ako i tu ima neki savjet ili link, dobrodošao je.
touch brain

#420 Re: USA viza i novija iskustva

Post by touch brain »

huxley wrote:Hvala na uputama.

Sad kontam zaganjati neke karte, ovo preliminarno preko lokalnih agencija je 2500KM po osobi (2,200 djeca), što je way too much.

http://www.hipnostravel.com/

Prilicno jeftine karte
Melami

#421 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Melami »

huxley wrote:Hvala na uputama.

au skupe karte. Savjet je da ne ides ljeti tokom sezone jer su tad naj skuplje, ako ne moras. Sve ostalo tad sto je jeftine slomices se ko budala, ma kako god, ima da te izmore letovi jer su sjedista premala, pogotovo ako si malo krupniji, preko 1.80m
Ja ti jedino mogu dati mail od covjeka/agencije gdje ja godinama kupujem karte, uglavnom su 10$skupljee nego na ovoj stranici, koja je najjeftinija od svih koje sam ja provjerio do sad. cheapoair.com
Uglavno, ne znam da li si upoznat, al izbjegavaj London pod obavezno.
Melami

#422 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Melami »

ne uzimaj karte gdje je izmedju letova manje od 2 sata.
tanja62

#423 Re: USA viza i novija iskustva

Post by tanja62 »

Uf imam pitanje, moj sin je prosle godine 22.maja dobio iseljenicku vizu i otisao za Ameriku, a dobio ju je po osnovu spajanja porodice iako ima 25.godina.E sada tamo je u roku od dvadeset dana dobio socijalni broj, zelenu kartu na 10 godina,vozacku dozvolu.Medjutim, nevolje u raju,naime, spucala ga je zestoka nostaligija i on je sada odlucio da 12 .juna dodje ovamo.Interesuje me , ima li neko iskustva, koliko vremena moze ostati, odnosno da li i za njega vazi period da u roku od sest mjeseci mora da se vrati tamo .Ako neko ima slicno iskustvo volela bih da ga cujem, a ako ne da li vam je poznat neki sajt na kojem mogu dobiti ovu informaciju......
melb26sa

#424 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

tanja62 wrote:Uf imam pitanje, moj sin je prosle godine 22.maja dobio iseljenicku vizu i otisao za Ameriku, a dobio ju je po osnovu spajanja porodice iako ima 25.godina.E sada tamo je u roku od dvadeset dana dobio socijalni broj, zelenu kartu na 10 godina,vozacku dozvolu.Medjutim, nevolje u raju,naime, spucala ga je zestoka nostaligija i on je sada odlucio da 12 .juna dodje ovamo.Interesuje me , ima li neko iskustva, koliko vremena moze ostati, odnosno da li i za njega vazi period da u roku od sest mjeseci mora da se vrati tamo .Ako neko ima slicno iskustvo volela bih da ga cujem, a ako ne da li vam je poznat neki sajt na kojem mogu dobiti ovu informaciju......
Ako ce ostajati duze od 6 mjeseci neka uzme re-entry permit. Na uscis.gov pod forms trazi formu I-131 - ispuni, posalji, plati i otidji na uzimanje biometrijskih podataka (slika i otisci prstiju). Vazi 2 godine.

Naravno, kao LPR mora i dalje pokazati da mu je boraviste u americi - znaci adresa, bankovni racun, prijavljeni porezi svake godine na prihod...
tanja62

#425 Re: USA viza i novija iskustva

Post by tanja62 »

melb26sa wrote:
tanja62 wrote:Uf imam pitanje, moj sin je prosle godine 22.maja dobio iseljenicku vizu i otisao za Ameriku, a dobio ju je po osnovu spajanja porodice iako ima 25.godina.E sada tamo je u roku od dvadeset dana dobio socijalni broj, zelenu kartu na 10 godina,vozacku dozvolu.Medjutim, nevolje u raju,naime, spucala ga je zestoka nostaligija i on je sada odlucio da 12 .juna dodje ovamo.Interesuje me , ima li neko iskustva, koliko vremena moze ostati, odnosno da li i za njega vazi period da u roku od sest mjeseci mora da se vrati tamo .Ako neko ima slicno iskustvo volela bih da ga cujem, a ako ne da li vam je poznat neki sajt na kojem mogu dobiti ovu informaciju......
Ako ce ostajati duze od 6 mjeseci neka uzme re-entry permit. Na uscis.gov pod forms trazi formu I-131 - ispuni, posalji, plati i otidji na uzimanje biometrijskih podataka (slika i otisci prstiju). Vazi 2 godine.

Naravno, kao LPR mora i dalje pokazati da mu je boraviste u americi - znaci adresa, bankovni racun, prijavljeni porezi svake godine na prihod...
Ej pa hvala ti mnogo, ali me zanima da li re-entry permit i formu I131 uzima tamo ili u Ambasadi u Sarajevu i da li to radi odmah ili ako eventualno ostane duze od 6 meseci, i izvini molim te ali sta ti znaci ovo LPR - skroz sam needukovana na ovu temu...
Post Reply