dudu wrote:E dragi forumaši, pošto vidim da ovdje ima dosta ljudi koji imaju korisne informacije, da i ovdje priupitam.
radi se o sljedećem: moj zaručnik je živio u USA baš dosta dugo, oba roditelja mu imaju US državljanstvo i dobili su ga prije nego je on postao punoljetan, a on ima samo green card.
međutim, on je došao ovdje, upisao fakultet, upoznao mene i ostao preko dozvoljenih 6 mjeseci.
s obzirom da smo se u međuvremenu zaručili i planiramo život, mislili smo se pokušati vratiti tamo.
ali izgleda nemoguće. njegova mama je razgovarala tamo s advokatima i u više navrata išla u imigracioni i rekoše da nije moguće ništa uraditi jer je ostao preko dozvoljenih 6 mjeseci, a ako bi se i pokrenula neka opcija, čekali bismo do 10 godina.
meni je to van svake pameti, jer su mu oboje roditelja državljani i jer je on tamo išao u školu, radio i ostalo.
ovdje nema nikakvu nekretninu, ni poso, ništa.
kaznenih prijava nema, green card i vozačka mu tehnički važe do 2013.
ako je neko upoznat s ovakovom situacijom i ima bilo kakvu informaciju kako bi se ovo moglo riješiti, molim da mi se javi. ili ako poznaje nekog besplatnog/jeftinog ili našeg advokata tamo koji je specijaliziran za imigraciono pravo.
hvala unaprijed!
Hajde ti prvo provjeri sa zarucnikom koliko godina je imao kad su roditelji postali drzavljani? Ako je imao ispod 18, on je americki drzavljanin.
Svi ostali odgovori ce zavisiti od situacije.