Air Ramiz wrote:lord-executioner wrote:Air Ramiz
Nijedna vjera nije bila bez prozelitizma. Istina je da je veci pritisak bio u krscanstvu, i to se radilo mnogo glasnije, pompeznije, neposrednije, institucionalno, a narocito u doba provale protestantskih ucenja. Medjutim, i u Islamu je bilo dovoljno pojava da se ne moze ni sa te religije apsolutno skinuti pecat prisile. Proguglaj malo, da ne trazim opet konkretne podatke, siguran sam da ces naci sve od srednjovjekovnih harača i poreskih olakšica, pa do suvremenih vjerskih pritisaka i zakona.
Naravno, to sto ti odgovaram na nesuvisle i zaslijepljene komentare ne znaci da ne uvidjam da si ili strasan provokator, ili prilicno glup i nepopravljivo zatucan. Samo ti pomazem da progledas izmedju dogmi. Primjera radi, vec pocetak citata, "O, nevjernici" nagovjestava da su sve druge vjere krive, samo je Islam ispravan. Kako se to uklapa sa tvojim "Islam ne uci da su druge vjere naopake"? Molim te, zacni i razvij uvjerenje da si samo polovicno ili djelimicno upucen u mnogo toga, izmedju ostalog u historiju svjetskih religija, njihovu sustinu ( sto je opasno, buduci da se trudis koristiti religiju kao nepobitan argument ) te da tvoji "argumenti" nikada sami sebi ne postavljaju kontra-argumente, dakle ih koristis na identican nacin kao sto je staro krscanstvo koristilo tvrdnju o zemlji kao ravnoj ploci. Iz tvoje tolerantne, umilne, blagonaklone i argumentovane perspektive, nema alternative onomu o cemu govoris, nego postoji samo jedna, neprikosnovena istina. Tebi izgleda nije jasno da neke stvari kontradiktorne dogmi nisu islamofobija ili antiteizam, nego naprosto razumsko promisljanje zivota i svijeta koje izmice ljudima nespremnim da prihvate kako istina nije jednoslojan apsolut, nego viseslojna struktura koja ne smije ignorirati ni jedan svoj sloj da bi odgovarala stvarnosti.
Mene uce toleranciji ljudi koji me nazivaju:
1. mrziteljem
2. glupim
3. zatucanim
4. provokatorom
ili koji druge nazivaju sljamom.
Hvala vam branitelji tolerancije. Sto se tice sure nevjernici, tu nema nikakvog spora, muslimani vjeruju da ljudi koji ne vjeruju u boga nisu vjernici, nego nevjernici, identican je naziv i u krscanstvu, ona koji ne vjeruje je nevjernik, medjutim za razliku od krscanstva dopustaju njima njihovu vjeru, a nama nasu. I ovaj novi papa 2007. godine, je pokusao rehabilitirat inkviziciju nakon sto je Ivan Pavao II nesto takvo gnusno osudio. Dakle, ne mozete vi mene ucit toleranciji. O cemu pricate?! Ja sam apsolutno protiv vjeronauke u vrticima, a nisam protiv deda mraza (neki se stresu na ovo deda, jel de, jer ih asocira na Aliju

). Takodjer sam protiv vas laznih moralista i laznih demokrata i laznih proklamatora tolerancije.
trkeljas da bi trkeljao
sad postojimo neki "mi", "branitelji tolerancije" koji imamo nesto sa papom
na svaku tvoju kritiku pape ja mogu dodat jos dvije
Ratzinger je bio na celu inkvizicije, samo ih je sad malo sramota tog izraza
pa to sad zovu Kongergacija sa nauk vjere
koja optuzuje, istrazuje, osudjuje, daje izjave (citaj fetwe)
zato su ga i izabrali za papu jer je inkvizitor
meni je zao i krscanstva i islama kojeg cesto puta zastupaju ljudi nemaju sirinu duha
koji nisu nadisli svjetovnu zavist i mrznju
i koji nisu u stanju iskreno razmijeti drugacije i pruziti im ruku
ja da sam tolerantan sad bi fino spavao ili gledao neki reality show
ja sam vrlo netolerantan i nastojim da se to vidi iz mojih postova
tolerantan je bio Nambiar, Akashi, Morillon, McKenzie, Vance, Stoltenberg, Bildt, Lajcak
kad cujem rijec tolerantan, masim se za pistolj (figurativno)