Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
- jeza u ledja
#401 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ne, ne mislim zasto ne krivis sta ja znam Hrvatsku isto koliko i Srbiju, ili Sloveniju isto koliko i Bosnu, nego zasto ne krivis kolektivno, cjelovito sam sistem, samu Jugoslaviju, samo postojanje iste - za njen ovako krvav raspad? Da li je vrijedilo koristi od te drzave kad se na kraju morala tako krvavo raspasti?
Ja kazem - da nije bilo te drzave 1990-e ne bi bilo ni rata. Da mi nismo bili u zajednici sa Srbijom toliko godina ne bi oni mogli prismrdit nama, niti bi imali onoliku vojsku.
I opet kazem, u Jugoslaviji vidim dva problema: 1) Srbija; 2) komunizam. Zbog ta dva razloga meni je drago sto te i takve Jugoslavije vise nema.
Ja kazem - da nije bilo te drzave 1990-e ne bi bilo ni rata. Da mi nismo bili u zajednici sa Srbijom toliko godina ne bi oni mogli prismrdit nama, niti bi imali onoliku vojsku.
I opet kazem, u Jugoslaviji vidim dva problema: 1) Srbija; 2) komunizam. Zbog ta dva razloga meni je drago sto te i takve Jugoslavije vise nema.
- Lincoln-Burrows
#402 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Jugoslavija se raspala zbog toga što je DB (državna bezbjednost) povela ratjeza u ledja wrote: I opet kazem, u Jugoslaviji vidim dva problema: 1) Srbija; 2) komunizam. Zbog ta dva razloga meni je drago sto te i takve Jugoslavije vise nema.
protiv onih koji su htjeli odcijepljenje. To je činjenica.
Druga je sad stvar na koji se to način krenulo. Preko Srba u Hrvatskoj u početku,
oni su trebali biti izlika za zaštitu vojnih privilegija, stanova i slično članovima Jugovojske
po cijeloj SFRJ. Jer očito je bilo ako nema Jugoslavije nema ni ovoga što imaju.
Treća opet stvar je bila SANU projekt, koji je "išao u prilog" Srbima van Srbije.
Obični građani (Srbi u ovom slučaju) su izmanipulirani i jednostavno iskorišteni
za ove ideje.
I sada je jasno da nije bilo Jugoslavije (ovakve kakva je bila) da nebi bilo rata.
- jeza u ledja
#403 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Evo jedno interesantno pitanje, mada saznali smo u februaru 92-e odgovor, al ajde.
Da li bi Hrvatima iz Bosne vise odgovarala nezavisna BiH ili Jugoslavija u kojoj bi bili u istoj drzavi sa 'maticom' Hrvatskom?
(pod uslovom da nemaju hrvatske putovnice kao danas)
Da li bi Hrvatima iz Bosne vise odgovarala nezavisna BiH ili Jugoslavija u kojoj bi bili u istoj drzavi sa 'maticom' Hrvatskom?
- Lincoln-Burrows
#404 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Lincoln-Burrows wrote:Hrvatima bi najviše odgovarala konfederacija s Hrvatskom ali bi prihvatili i sa ostalima.jeza u ledja wrote:Evo jedno interesantno pitanje, mada saznali smo u februaru 92-e odgovor, al ajde.
A mislim i da bi i svima nama bilo danas bolje da smo u konfedearciji s Hrvatskom.
Ne zagovaram nikakve ideje, samo glasno razmišljam s mjesta da sam netko neutralan.
- Vodenjak
#405 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Pojednostavljujes stvari ko djace prvace.jeza u ledja wrote:Ne, ne mislim zasto ne krivis sta ja znam Hrvatsku isto koliko i Srbiju, ili Sloveniju isto koliko i Bosnu, nego zasto ne krivis kolektivno, cjelovito sam sistem, samu Jugoslaviju, samo postojanje iste - za njen ovako krvav raspad? Da li je vrijedilo koristi od te drzave kad se na kraju morala tako krvavo raspasti?
Proslost nasih naroda je toliko opterecena raznoraznim dogadjajima, bliskost po pitanju jezika (zapravo, ISTI jezik
Jugoslavija kao ideja je u svakom slucaju jedna napredna ideja kada se sve uzme u obzir. Isto onako kako je Bosna i Hercegovina (ona i onakva za koju se ne bori nijedna vladajuca stranka) sasvim sigurno mnogo naprednija ideja od ideje Republike Sprcke, tamo neke Herceg Bosne ili pak dzamahirije!
O tome kako bi izgledala etnicka slika Balkana da se razgranicise Pavelic i Mihajlovic, necu ni da pomisljam!
p.s. Uzmi uslovno sve nazive jer se zaista s njima samo zayebavam. Za drugo i nisu!
-
MA DAJ...
#406 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
mostarac wrote:srbija nema snage za to. onog trenutka kad je to pozelila da ostvari jugoslavija se raspala, a isto tako pokazali su da znaju lijepo da grade suzivot kad hoce. rusi to nikad nisu pokazali.
A kada su pokazali taj lijep suzivot u bilo kojoj jugoslaviji...de nam navedi!?
Samo da ti navedem jednu stvar za razmisljanje u vezi srbije,da im je samo jedan vladar umro prirodnom smrcu,a ostali su smaknuti...i da su zivjeli najvise u miru pod vladavinom jednoga hrvata...i zna se kako im funkcionise parlament,stijepan radic bih i dan danas nastradao u onakvom parlamentu sa svojim pitanjima...
de mostarac,olabavi malo sa tim pitanjem...
- jeza u ledja
#407 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Proslost mnogih naroda je opterecena raznoraznim pokoljima, ratovima, etnickim ciscenjima, prisvajanjem teritorija. U stvari ne mnogih naroda, nego svih. Nismo mi tu specijalan izuzetak. Mi smo izuzetak u Evropi zato sto smo se klali tako nedavno, dok su u drugim dijelovima Evrope zatvorili tu knjigu prije 45 godina. Ono sto ti ja govorim da sukob ne bi bio moguc da su Bosna i Hrvatska bili van Yu i da nisu bili pod komunizmom. Pod jedan, to znaci da bi bili u NATO i EU interesnoj sferi/clanice isti, pod dva to znaci da bi sukob sa Srbijom bez ikakvog pogovora bio medjunarodni rat, tj. agresija u ocima svih. Pod tri, naravno kao demokratska i relativno prosperitetna drzava (kao sto su SVE drzave EU) nikome od nas ne bi padalo na pamet da se ganja po kakvim gudurama ko divljaci.Vodenjak wrote:Pojednostavljujes stvari ko djace prvace.jeza u ledja wrote:Ne, ne mislim zasto ne krivis sta ja znam Hrvatsku isto koliko i Srbiju, ili Sloveniju isto koliko i Bosnu, nego zasto ne krivis kolektivno, cjelovito sam sistem, samu Jugoslaviju, samo postojanje iste - za njen ovako krvav raspad? Da li je vrijedilo koristi od te drzave kad se na kraju morala tako krvavo raspasti?
Proslost nasih naroda je toliko opterecena raznoraznim dogadjajima, bliskost po pitanju jezika (zapravo, ISTI jezik) ogromne slicnosti u kulturi i tradiciji (razlicitosti proisticu samo iz religija) i mnogo, mnogo toga ti naprosto ne daju za pravo da tako jednostavno gledas na dogadjaje od prije dvadesetak godina.
Jugoslavija kao ideja je u svakom slucaju jedna napredna ideja kada se sve uzme u obzir. Isto onako kako je Bosna i Hercegovina (ona i onakva za koju se ne bori nijedna vladajuca stranka) sasvim sigurno mnogo naprednija ideja od ideje Republike Sprcke, tamo neke Herceg Bosne ili pak dzamahirije!
O tome kako bi izgledala etnicka slika Balkana da se razgranicise Pavelic i Mihajlovic, necu ni da pomisljam!![]()
p.s. Uzmi uslovno sve nazive jer se zaista s njima samo zayebavam. Za drugo i nisu!
I rekao sam i ranije, jedino sto je drzalo Jugoslaviju je komunisticki aparat. Jel tako? Jeste. Posto je komunizam imao rok trajanja (to nema veze s nama) - i Jugoslavija je imala rok trajanja. Znaci, iz danasnje perspektive, znas da je moralo puci, znaci znas da je taj tvoj kako ti kazes lagodan zivot u Jugoslaviji imao svoj rok trajanja. Ja ne zelim da zivim u zemlji u kojoj cu morati pocinjati zivot iz pocetka pod stare dane. Evo zamisli da si u takvoj situaciji danas, da je recimo sve fino itd, ali znas da ce za 30 godina biti strasan belaj i da ces sve to sto sad imas izgubiti. Pa bi li ti onda htio da nastavis zivjeti u takvoj zemlji ili bi nesto mijenjao?
- Vodenjak
#408 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ja u klin ti u plocu!jeza u ledja wrote:
Proslost mnogih naroda je opterecena raznoraznim pokoljima, ratovima, etnickim ciscenjima, prisvajanjem teritorija. U stvari ne mnogih naroda, nego svih. Nismo mi tu specijalan izuzetak. Mi smo izuzetak u Evropi zato sto smo se klali tako nedavno, dok su u drugim dijelovima Evrope zatvorili tu knjigu prije 45 godina. Ono sto ti ja govorim da sukob ne bi bio moguc da su Bosna i Hrvatska bili van Yu i da nisu bili pod komunizmom. Pod jedan, to znaci da bi bili u NATO i EU interesnoj sferi/clanice isti, pod dva to znaci da bi sukob sa Srbijom bez ikakvog pogovora bio medjunarodni rat, tj. agresija u ocima svih. Pod tri, naravno kao demokratska i relativno prosperitetna drzava (kao sto su SVE drzave EU) nikome od nas ne bi padalo na pamet da se ganja po kakvim gudurama ko divljaci.
I rekao sam i ranije, jedino sto je drzalo Jugoslaviju je komunisticki aparat. Jel tako? Jeste. Posto je komunizam imao rok trajanja (to nema veze s nama) - i Jugoslavija je imala rok trajanja. Znaci, iz danasnje perspektive, znas da je moralo puci, znaci znas da je taj tvoj kako ti kazes lagodan zivot u Jugoslaviji imao svoj rok trajanja. Ja ne zelim da zivim u zemlji u kojoj cu morati pocinjati zivot iz pocetka pod stare dane. Evo zamisli da si u takvoj situaciji danas, da je recimo sve fino itd, ali znas da ce za 30 godina biti strasan belaj i da ces sve to sto sad imas izgubiti. Pa bi li ti onda htio da nastavis zivjeti u takvoj zemlji ili bi nesto mijenjao?
Koja bolan ne bio Bosna i Hercegovina i Hrvatska nakon WWII?
Hrvatska cijelo vrijeme rata bijase pod profasistickim (hrvatskim!) rezimom a u Bosni i Hercegovini Bosnjaci sjedili na minderu i cekali da vide sta ce biti. Osim onih koji su se smatrali hrvatskim cvijecem ili osim onog manjeg broja casnih koji su uzeli pushku u ruke i krenuli u borbu protiv fashista raznoraznih boja.
O Srbima u tom periodu vec sve znamo. I oni su bili ili u cetnicima ili medju partizanima. I uz to, zasto i to ne reci, isti ti Srbi su zajedno sa Bosnjacima najvise i nayebali u toku tog rata.
Zanima li te od koga?
I nemoj bolan @jeza biti neozbiljan i postavljati price u stilu "sta bi bilo kad bi bilo"...
- jeza u ledja
#409 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
pa ja sam shvatio cijeli topic kao 'sta bi bilo kad bi bilo'.
- Vodenjak
#410 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ja nisam...jeza u ledja wrote:pa ja sam shvatio cijeli topic kao 'sta bi bilo kad bi bilo'.
Recimo da se zbog toga ne razumijemo onda...
Batalicemo to sto sam ja Jugoslaviju dozivio kao svoju domovinu putujuci kroz nju od Triglava do Djevdjelije i osjecajuci se medju svim ljudima tada bolje nego sto se danas osjecam medju prvim komsijama.
A mogao bih se zakleti da ni sa kim nisam pricao ni o komunistima ni o Brozu.
Toliko je bilo drugih, mnogo zanimljivijih, vaznijih i... zivotnijih stvari o kojima se moglo pricati.
Danas je jedina tema i izvor svih zala koje su se ukorijenile medju nama - ciji je lider u sinocnjem dnevniku bio u pravu...
- jeza u ledja
#411 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Pa eto onda. Jasno je meni da nam je bilo fino jedno vrijeme, ali to nije moglo vjecno trajati. Nekako, iz danasnje perspektive, ko da je sve to bilo vjestacko i na kredit. I zato mi je zao sto to ljudi ne shvataju.
- Vodenjak
#412 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Znaci ovo sto danas zivimo je po tebi realnost?jeza u ledja wrote:Pa eto onda. Jasno je meni da nam je bilo fino jedno vrijeme, ali to nije moglo vjecno trajati. Nekako, iz danasnje perspektive, ko da je sve to bilo vjestacko i na kredit. I zato mi je zao sto to ljudi ne shvataju.
- osa
#413 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
končarovi tramvaji se voze u helsinkiju i sofiji(za sada doduše probno), hrvatska građevinska operativa kompletna radi, administrativne barijere se polako uklanjaju, kroz ceftu, a nadam se uskoro i kroz europsku uniju, ne bježim ja od činjenica, jedina činjenica koju može potvrditi bilo koje istraživanje javnog mnijenja, je da 90% građana hrvatske ne želi nikakve državne veze s bilo kojom zemljom ne samo s zemljama bivše jugoslavije, raditi, surađivati, trgovati, to sve da ali imati ponovo zajednički glavni grad, školstvo, jezik, zakone, vojsku i sve ono što jednu državu čini državom i jedan narod narodom, zasigurno ne.Mogly wrote:Prije rata, na Brijonima su svi (uključivo CG) bili za konfederaciju nezavisnih država, jedino je Milošević bio protiv, a to je opet imalo veze samo sa činjenicom da on u slučaju konfederacije gubi vlast. Taj je čovjek bio samo gladan vlasti, nikakvih drugih ideala nije imao. Tuđman je kasnije imao isti motiv kada je dogovorio podjelu Bosne.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Da je narod htio opstala bi jugoslavija. Ovako su samo srbi hjeli da opstane jugoslavija i to je moralo propasti. Mozete danas pricati sta hocete o toj zemlji, to je historija i mi se samo mozemo nadati da jednog dana citav taj prostor Ex SFRJ zivi opet ujedinjen u ujedinjenoj Evropi. Sve ostalo su puste price i budalastine.Slažem se. Ali postoji određen nivo do kojega ekonomska saradnja može da ide zbog administrativnih barijera. Da to nije tako, Končar bi danas isporučivao tramvaje u Sarajevo, Beograd, Skoplje, Tiranu...Sami bi pravili hidroelektrane u Bosni i koristili Končareve generatore. Ne bi mašine u Hrvatskoj prdile neangažovane već bi probijale tunele, gradile vijadukte, autoputeve, pruge. Čudi me da svjesno bježiš od činjenicaosa wrote: svakako imamo interes biti dio regije ili dio eu, nato-a i slično, imamo interes trgovati, surađivati na svim poljima od kojih naravno imamo koristi, ali biti dio iste države, njegovati nekakvo bratstvo i sl. , e to nemamo interes, čist račun-duga ljubav, to je jedini interes.Imamo kompatibilne privrede (na sličnom stepenu razvoja) i daleko je bolje da odigramo tržišnu utakmicu među nama i izgradimo kompanije koje će garantovati izvoz gotovih proizvoda a ne izvoz sirovina. Nemoj da se nadaš da ćeš u Njemačku ikad izvesti nešto više od sirovog aluminija, fabrike gotovih priozvoda će ostati u Njemačkoj. Danke Dojčland
Živio narod
- jeza u ledja
#414 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Kako mislis realnost? Pa sve je realnost. Suprotno od 'vjestacko' je 'prirodno'. Ovo danas je prirodno, organski, u stvari prirodnije nego ono onda. S obzirom da nemamo jos uvijek pravu demokraciju, vec kontrolisanu od strane stranaca, u toliko je neprirodno. Mi prolazimo sad kroz ono kroz sta smo trebali proci 50 ili 100 godina.Vodenjak wrote:Znaci ovo sto danas zivimo je po tebi realnost?jeza u ledja wrote:Pa eto onda. Jasno je meni da nam je bilo fino jedno vrijeme, ali to nije moglo vjecno trajati. Nekako, iz danasnje perspektive, ko da je sve to bilo vjestacko i na kredit. I zato mi je zao sto to ljudi ne shvataju.
- Vodenjak
#415 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
OK!jeza u ledja wrote:Kako mislis realnost? Pa sve je realnost. Suprotno od 'vjestacko' je 'prirodno'. Ovo danas je prirodno, organski, u stvari prirodnije nego ono onda. S obzirom da nemamo jos uvijek pravu demokraciju, vec kontrolisanu od strane stranaca, u toliko je neprirodno. Mi prolazimo sad kroz ono kroz sta smo trebali proci 50 ili 100 godina.Vodenjak wrote:Znaci ovo sto danas zivimo je po tebi realnost?jeza u ledja wrote:Pa eto onda. Jasno je meni da nam je bilo fino jedno vrijeme, ali to nije moglo vjecno trajati. Nekako, iz danasnje perspektive, ko da je sve to bilo vjestacko i na kredit. I zato mi je zao sto to ljudi ne shvataju.
Ne vrijedi dalje raspravljati...
Ziv mi bio i uzivao u pravoj demokratiji za 50-100 godina.
-
mostarac
#417 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
smjesan si stvarno. Pogledaj i vidices da je i u BiH veci i ti meni zelis da kazes da Bosanac danas zivi bolje nego prije rata. Jesi li ti uopste prisutan na zemlji. Zemlja zove jezajeza u ledja wrote:27.4%? Odakle ti taj podatak? Odnos bruto/neto bio je najmanje 35%, to su bila izdvajanja za zdravstveno, penziono i raznorazni prihodi. A plata X puta manja od zapadnjacke. Daj ba nemoj zezat.jOFLA wrote: Uporedi porez od 27,4% na prihod u SFRJ, studentima uz rad dvostruko manji porez, familiji sa jednim roditeljem i invalidima rada još manje, pa uporedi to sa onim što ti uzmu mjesečno na zapadu plus godišnje oporezivanje zapadnih plata, i šta u uporedbi dobiju zapadnjaci na primjer u zdravstvu od plaćenja poreza, i koliko zapadnjaci plaćaju to isto zdravstvo privatno mimo poreza.
'Starija generacijo', nisi ti skonto sta ja hocu reci. Ovaj tvrdi da su danas porezi/izdvajanja veci nego za vrijeme Yu (jesu vjerovatno samo u BiH zbog kurca od birokracije). Ja tvrdim da nisu, ni u Sloveniji ni nigdje drugo, ako nista tu su negdje. A plata je mnogo veca nego onda. GDP per capita u Sloveniji danas $28,000 , a 1990-e bio $7,000. Evo ja sad otisao ovdje i izracunao da je $7,000 onda danas kada se uracuna inflacija nesto manje od $11,000. Znaci, prosjecnom Slovencu se od nezavisnosti bruto dohodak povecao sa 11k na 28k.Koliko god nevjerovatno mlađim generacijama zvučalo da se eto moraju i nasmijati i prevrtati očima, nekada su firme u SFRJ ipak radile i zarađivale, pa se tako nekad od njihovih plaćenih poreza državi i moglo graditi škole i finansirati i zdravstvo i obrazovanje, dok je danas zaduživanje kreditima inostranstvu glavni i jedini značajan državni izvor prihoda. Ne spominjući sadaku (koja se ljepše naziva pomoć za razvoj) milostinju razvijenih država koju nam danas u ime ratnog stradanja poklone koju paru, barem bez kamata. To je nama naša demokratija izvojevala.Govoris kako su se prije skole pravile od para iz tih firmi, kao da su firme bile privatne pa izdavale pare.![]()
Danas su nameti na licni dohodak u BiH 67%, a ti sam tvrdis da su prije bili 35% plus oporezovace nas godisnje. Pricas o necemu sto ne znas i nemas pojma, jer nemas doticaj sa svakodnevnim balkanom. Forum i real life nisu nikako isto
-
mostarac
#418 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Slovenija nije imala sanse nikakve da izadje iz Jugoslavije da to nisu zeljele Hrvatska i Srbija. Slovenija jednostavno nije bila u stanju razbiti Jugoslaviju.jeza u ledja wrote:Govorim samo da ni Slovencima nije mane, a ti optuzi samo Srbiju i Hrvatsku za raspad.Vodenjak wrote:Eto vidis...jeza u ledja wrote:A Slovenci? Pa oni su prvi poletili na plebiscit ne?
Ne trebaju nama neprijatelji. Nase je neznanje nas najveci neprijatelj!
Prva republika koja je zapravo izasla iz Jugoslavije bila je Srbija!
Jos 1989 godine su donijeli republicki Ustav kojim su jasno i decidno rekli da ce postivati savezni Ustav samo ukoliko se ne kosi sa Ustavom Srbije.
Onome koji zna sta Ustav jedne drzave predstavlja - ovo je dovoljno.
Ista je ta Srbija od 1987 pa do pocetka devedesetih bjesomucno skakala po Slovencima samo zbog toga sto su isti htjeli ciste racune. To se skakanje ocitovalo sto javno sto tajno.
Javno je to bilo na silnim sjednicama jugoslovenskog rukovodstva i javnim pozivom na bojkot slovenackih pregovora a tajno, i bog dragi ako ga ima ne zna sta se sve desavalo.
Prema tome, bez da umanjujem ulogu Slovenije u svemu ovome, takvo ponasanje Milosevica i njegovih satelita je bilo osnovnim uzrokom i referenduma u Sloveniji a poslije i svih ostalih.
Izuzev Tudjmana za koga i dalje tvrdim da bi se htio osamostaliti sve da se i njega a i svakog Hrvata ponaosob pticijim mlijekom hranilo.
A sad, diskutabilno je da li je izdvajanje ostalih republika iz SFRJ u stvari bila prvenstveno zelja za razvodom od Srbije (mislim na Slo i Hr). Nominalno i Slovenci i Hrvati su u pocetku samo zeljeli vecu nezavisnost od Beograda, poslije se to pretvorilo u zelju za nezavisnoscu. U tome su prednjacili Slovenci. Ne znam, mozda neko zna nesto vise o njihovim stvarnim tadasnjim namjerama. (Drnovsek, Jansa, Kucan).
-
mostarac
#419 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Naravno da nije bilo Jugoslavije da 1990. ne bi bilo rata. BIla bi Srbija zapadnije od Karlovac-Kralobag-Ogulin-Virovitica a drzava bi se zvala Kraljevina Srbija i cak mozda bila od Vardara pa do Triglava. 1945. godine su kao pobjednici u Jugi mogli izaci samo partizani ili cetnici. Pametnom dosta da donese adekvatne zakljucke.jeza u ledja wrote:Ne, ne mislim zasto ne krivis sta ja znam Hrvatsku isto koliko i Srbiju, ili Sloveniju isto koliko i Bosnu, nego zasto ne krivis kolektivno, cjelovito sam sistem, samu Jugoslaviju, samo postojanje iste - za njen ovako krvav raspad? Da li je vrijedilo koristi od te drzave kad se na kraju morala tako krvavo raspasti?
- jeza u ledja
#420 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
U Bosni je taj odnos mnogo manji nego su Sloveniji, sa $4,500 na $6,500. Uracunaj te povecane takse, vjerovatno najvise u Evropi, i tako ispada da Bosanci zaradjuju haman isto kao i onda. Danas ima sirotinje u Bosni, ko laze da ih nije bilo ni onda laze, sam sebe. Jugoslavija je bila puna siromasnih ljudi, samo sto vi to ne zelite da cujete, jer vjerovatno za njih niste ni onda culi.mostarac wrote:
smjesan si stvarno. Pogledaj i vidices da je i u BiH veci i ti meni zelis da kazes da Bosanac danas zivi bolje nego prije rata. Jesi li ti uopste prisutan na zemlji. Zemlja zove jeza
Danas su nameti na licni dohodak u BiH 67%, a ti sam tvrdis da su prije bili 35% plus oporezovace nas godisnje. Pricas o necemu sto ne znas i nemas pojma, jer nemas doticaj sa svakodnevnim balkanom. Forum i real life nisu nikako isto
Odkud ti znas koliki ja imam doticaj sa Balkanom? Molim te svoja nagadjanja o necijem privatnom zivotu ostavi za sebe, jer obicno nisu tacna.
-
mostarac
#421 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Cinjenica da DANAS 90% Hrvata ne zeli Jugoslaviju je razumna i isto je i u BiH i tu nema nista sporno. Nakon ovog svega nase generacije jednostavno i nisu sposobne za Jugoslaviju i to uopste nije tema. Pitanje je je li hrvatska profitirala? Svi ekonomski pokazatelji kazu da nije, a ti vjeruj u suprotno. Isto tako nasa djeca sutra je sasvim moguce obnove Jugoslaviju iz puke potrebe za opstankom i samoodrzanjem, a i iz razloga mita koji se o toj Jugoslaviji svakim danom gradi. Pozitivnog ili negativnog nije bitno, al Jugoslavija i Tito svakim danom postaju mit, a ljudi vole mitove, pogotovo ako mogu da im se priblize i vide ih.osa wrote:končarovi tramvaji se voze u helsinkiju i sofiji(za sada doduše probno), hrvatska građevinska operativa kompletna radi, administrativne barijere se polako uklanjaju, kroz ceftu, a nadam se uskoro i kroz europsku uniju, ne bježim ja od činjenica, jedina činjenica koju može potvrditi bilo koje istraživanje javnog mnijenja, je da 90% građana hrvatske ne želi nikakve državne veze s bilo kojom zemljom ne samo s zemljama bivše jugoslavije, raditi, surađivati, trgovati, to sve da ali imati ponovo zajednički glavni grad, školstvo, jezik, zakone, vojsku i sve ono što jednu državu čini državom i jedan narod narodom, zasigurno ne.Mogly wrote:Prije rata, na Brijonima su svi (uključivo CG) bili za konfederaciju nezavisnih država, jedino je Milošević bio protiv, a to je opet imalo veze samo sa činjenicom da on u slučaju konfederacije gubi vlast. Taj je čovjek bio samo gladan vlasti, nikakvih drugih ideala nije imao. Tuđman je kasnije imao isti motiv kada je dogovorio podjelu Bosne.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Da je narod htio opstala bi jugoslavija. Ovako su samo srbi hjeli da opstane jugoslavija i to je moralo propasti. Mozete danas pricati sta hocete o toj zemlji, to je historija i mi se samo mozemo nadati da jednog dana citav taj prostor Ex SFRJ zivi opet ujedinjen u ujedinjenoj Evropi. Sve ostalo su puste price i budalastine.Slažem se. Ali postoji određen nivo do kojega ekonomska saradnja može da ide zbog administrativnih barijera. Da to nije tako, Končar bi danas isporučivao tramvaje u Sarajevo, Beograd, Skoplje, Tiranu...Sami bi pravili hidroelektrane u Bosni i koristili Končareve generatore. Ne bi mašine u Hrvatskoj prdile neangažovane već bi probijale tunele, gradile vijadukte, autoputeve, pruge. Čudi me da svjesno bježiš od činjenicaosa wrote: svakako imamo interes biti dio regije ili dio eu, nato-a i slično, imamo interes trgovati, surađivati na svim poljima od kojih naravno imamo koristi, ali biti dio iste države, njegovati nekakvo bratstvo i sl. , e to nemamo interes, čist račun-duga ljubav, to je jedini interes.Imamo kompatibilne privrede (na sličnom stepenu razvoja) i daleko je bolje da odigramo tržišnu utakmicu među nama i izgradimo kompanije koje će garantovati izvoz gotovih proizvoda a ne izvoz sirovina. Nemoj da se nadaš da ćeš u Njemačku ikad izvesti nešto više od sirovog aluminija, fabrike gotovih priozvoda će ostati u Njemačkoj. Danke Dojčland
Živio narod
@jeza u ledja: ti sam korigujes svoje podatke. Kako onda ti vjerujemo? Drugo ti ovdje ne zivis sto je sasvim dovoljno da mogu da ti kazem da su tvoje veze s balkanom u smislu svakodnevnog zivota veoma labave i nisu relevantne za donosenje zakljucaka o tome kako je ovdje. Sto se tice izjave o siromastvu fasciniras me, al zaista.
- jeza u ledja
#422 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Kao sto rekoh, svoja nagadjanja o necijem privatnom zivotu ostavi za sebe, jer obicno nisu tacna.mostarac wrote: @jeza u ledja: ti sam korigujes svoje podatke. Kako onda ti vjerujemo? Drugo ti ovdje ne zivis sto je sasvim dovoljno da mogu da ti kazem da su tvoje veze s balkanom u smislu svakodnevnog zivota veoma labave i nisu relevantne za donosenje zakljucaka o tome kako je ovdje.
Kakve podatke korigujem?
Kako neko moze reci ovo i istovremeno govoriti nekom drugome da nije u doticaju sa realnoscu?mostarac wrote:Isto tako nasa djeca sutra je sasvim moguce obnove Jugoslaviju iz puke potrebe za opstankom i samoodrzanjem, a i iz razloga mita koji se o toj Jugoslaviji svakim danom gradi. Pozitivnog ili negativnog nije bitno, al Jugoslavija i Tito svakim danom postaju mit, a ljudi vole mitove, pogotovo ako mogu da im se priblize i vide ih.
-
mostarac
#423 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
tebi izgleda nemoguce, al meni izgleda sasvim moguce da nasa djeca obnove Jugoslaviju. Ja cu bar svojoj djeci, a i moji prijatelji uvijek govoriti da to treba jednog dana da obnove ako budu u mogucnosti.
1939. godine niko nije mogao ni u najludjem snu sanjati sta ce biti 1945. godine.
1939. godine niko nije mogao ni u najludjem snu sanjati sta ce biti 1945. godine.
- jeza u ledja
#424 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Pa, sve je moguce. Ko zna.mostarac wrote:tebi izgleda nemoguce, al meni izgleda sasvim moguce da nasa djeca obnove Jugoslaviju. Ja cu bar svojoj djeci, a i moji prijatelji uvijek govoriti da to treba jednog dana da obnove ako budu u mogucnosti.
- saibaba
#425 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Nek djeca napave normalnu BiH,
Jugoslavija NE !
Jugoslavija NE !