21. januara Budoželj, okolina Vareša
Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#401 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
1 januar tradicionalni novogodisnji uspon na vrh Trebevica, bilo nas desetak, valjda raji mrsko ustat, sta li
-
baja
#402 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
+ 14.01.2012 Izlet na Perun,Admir_1984 wrote:1 januar tradicionalni novogodisnji uspon na vrh Trebevica, bilo nas desetak, valjda raji mrsko ustat, sta li![]()
+ su zvali na "krpljanje do Šiljka-bjelasnica" al niko se nije javio, nemaju raja krplji
(svi izleti dzabe bili, FB je kolao poziv, ko je zainteresovan nek trazi kemu na FB)
HPD organizuje ture, manje vise je to ista ekipica sa kvalitetnim vodicem, al meni ovo H para ushi i dzaba....to je hrvatsko i mi se mozemo lagati i raja bit i vozdra, tako mu ime kaze! ha ja! pa ni ja nisam clan muslimanskog, socijalistickog PD nit to zelim bit. moja je stvar sta sam ja, gore smo zajedno i treba da uzivamo u prirodi, svako na nacin na koji je naucio...
ovo za licence ne bih komentarisao, izjava je niđe-veze (blago rečeno)...
-
baja
#403 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
i da dodam...planinarstvo je zaista spalo na niske grane u BiH, kao i ostali sportovi
pa to ne treb achudit
ima tu nekih ekipa koji nas vade iz prosjeka i Bog sami zna kako se snalaze, za ove ekspedicije po svijetu. al kad pricamo o rekreativnom planinarenju (kakav sam i sam) PD slabo rade svoj posao gledano u globalu. bila je i tema o drustvima na sa x i pomalo je obrazlozena tematika, al nista spektakularno nije receno...
uglavnom, info za one koji se interesuju da hodaju:
PD lisin (ima ih na FB) dosta hoda, ekipa vecinom starijih i manje mlađih ljudi
PD fasto(FB) ako ste voljni trcati za mladim kadrovima fakulteta fasto
dvojac Braco &Kemo
ostala PD su manje vise DJL koja i ne organizuju neke vece izlete osim nekih javnih manifestacija. ako grijesim pratite na web-u njihove aktivnosti pd bjelasnica, borasnica, energoinvest, prijatelj prirode...itd
svugdje cete platiti kotizaciju za dalji izlet,prevoz, sto je i OK, po meni. ako je lokalni izlet bez prevoza nema naplate!
imate na FB i green visions, ekipu koja organizuje izlete, kao i web zone 2000 gdje mozete dobiti neke korisne info...
ima tu nekih ekipa koji nas vade iz prosjeka i Bog sami zna kako se snalaze, za ove ekspedicije po svijetu. al kad pricamo o rekreativnom planinarenju (kakav sam i sam) PD slabo rade svoj posao gledano u globalu. bila je i tema o drustvima na sa x i pomalo je obrazlozena tematika, al nista spektakularno nije receno...
uglavnom, info za one koji se interesuju da hodaju:
PD lisin (ima ih na FB) dosta hoda, ekipa vecinom starijih i manje mlađih ljudi
PD fasto(FB) ako ste voljni trcati za mladim kadrovima fakulteta fasto
dvojac Braco &Kemo
ostala PD su manje vise DJL koja i ne organizuju neke vece izlete osim nekih javnih manifestacija. ako grijesim pratite na web-u njihove aktivnosti pd bjelasnica, borasnica, energoinvest, prijatelj prirode...itd
svugdje cete platiti kotizaciju za dalji izlet,prevoz, sto je i OK, po meni. ako je lokalni izlet bez prevoza nema naplate!
imate na FB i green visions, ekipu koja organizuje izlete, kao i web zone 2000 gdje mozete dobiti neke korisne info...
- Admir_1984
#404 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Željo je prošle godine prvih 5-6 mjeseci organizovao dobre ture, a onda stali, valjda ih zeznulo obnavljanje prostorija
ev haman mjesec ipo u 2012, a jos nema plana izleta za narednu godinu
-
baja
#405 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
izvinjavam se njih zaboravih...a i to im je braco vodao vecinom (osim trebevica)Admir_1984 wrote:Željo je prošle godine prvih 5-6 mjeseci organizovao dobre ture, a onda stali, valjda ih zeznulo obnavljanje prostorijaev haman mjesec ipo u 2012, a jos nema plana izleta za narednu godinu
- Admir_1984
#406 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
tacno, a i Braco je clan pd zeljeznicarbaja wrote:izvinjavam se njih zaboravih...a i to im je braco vodao vecinom (osim trebevica)Admir_1984 wrote:Željo je prošle godine prvih 5-6 mjeseci organizovao dobre ture, a onda stali, valjda ih zeznulo obnavljanje prostorijaev haman mjesec ipo u 2012, a jos nema plana izleta za narednu godinu
-
ljuspica
#407 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Baja rekla sam da se priča. Ok? Smiri se. Nemam ja ništa protiv nikoga, osobno su mi svi dragi i osobno nisam član niti jednog pomenutog P.D. Član sam jednog koji nije na glasu, ali meni to ne smeta. Furam sa samotnjacima, a član sam tek tako da imam jeftinije spavanje u pl.domu.
-
baja
#408 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
zaboravih dodati PD treskavica...ista prica kao i zeljo
dok je Kemo bio tamo bilo je tura svaki mjesec. kako je otisao, imali su neke spiskove tura al ne znam koliko su ispostvovali (slabo mislim). dom je postao obicna kafana, gdje je mjera da se sto vise para ostavi, iako je sve ko lampa uredno, a hrana dobra, da budemo posteni.
a inace, neki iskusniji planinari su clanovi vise drustava, vjerovatno sto imaju interes (vode im ture i sl). zalosno je sto su ta drustva na to spala. konkretno u ovom slucaju bracino maticno je PD prijatelj prirode, nekad najjace a danas drustvo sa slabijim turama i kafanom na igmanu. vode ga ljudi kojim je prioritet zarada novca a ne planinarstvo
dodushe, mozda to se i trazi danas...kad se ode nedeljom u tusila, mame sa stiklama ganjaju djecu po livadi
@ljuspica ....smiren sam
a inace, malo sam razocaran sujetom medju tim iskusnijim planinarima, pa te price mi nisu jasne kuda vode
dok je Kemo bio tamo bilo je tura svaki mjesec. kako je otisao, imali su neke spiskove tura al ne znam koliko su ispostvovali (slabo mislim). dom je postao obicna kafana, gdje je mjera da se sto vise para ostavi, iako je sve ko lampa uredno, a hrana dobra, da budemo posteni.
a inace, neki iskusniji planinari su clanovi vise drustava, vjerovatno sto imaju interes (vode im ture i sl). zalosno je sto su ta drustva na to spala. konkretno u ovom slucaju bracino maticno je PD prijatelj prirode, nekad najjace a danas drustvo sa slabijim turama i kafanom na igmanu. vode ga ljudi kojim je prioritet zarada novca a ne planinarstvo
dodushe, mozda to se i trazi danas...kad se ode nedeljom u tusila, mame sa stiklama ganjaju djecu po livadi
@ljuspica ....smiren sam
a inace, malo sam razocaran sujetom medju tim iskusnijim planinarima, pa te price mi nisu jasne kuda vode
-
ljuspica
#409 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Trač-priče postoje i među planinarima. Osobno ne mislim nikome zlo. Ne busam se u sva prsa da nesto znam bolje od drugih, ili da neki vodic nema blage veze o planini -jednom rjecju ne blatim ga. Ne volim ni svađe koje se dešavaju između planinara. Svako ima svoje razloga i ne ulazim u njih. Ne tiču me se. Tjeram svoj film i za sad dobro mi je. Ne zaradjujem na planini, jer…nemam taj interes. Onaj ko ima-njegova stvar. Ljudi hoce da zarade i tome se ne treba cuditi. Licno ja sam zaljubljenik u prirodu i nema tih para kojima bi neko mogao platiti pogled kojim obuhvatim svojim okom kad se popnem na neki vrh.Pozdrav.
-
baja
#410 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
trač priče postoje, samo ne treba padati na njih!
svi mi ovde smo zaljubljenici u prirodu
svi mi ovde smo zaljubljenici u prirodu
-
zakonpera
#411 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ne mogu da vjerujem da u siroj okolini Sarajeva, zajedno sa gradom ima oko milion stanovnika. Na toliku masu ljudi ne postoji ozbiljno planinarsko drustvo koje ce svaki vikend osvajat vrhove oko grada. Oko Sarajeva na ne vise od 30 kilometara imaju najatraktivnije planine, lanci i vrhovi Europe a tako malo znamo. Najvaznije je bosnji doc na meraju, rostilj zapalit, cevape, piva, bacit kese i tako. Planinarenje je jeftin sport, najzdraviji i jako oplemenjuje. Ne vidim razlog zasto je tako manjak interesovanja. Zar je bitno jednom svicarcu francuzu da mu se drustvo zove "Francusko planinarsko drustvo Gwächtenhorn" registrovano u Bernu. Pa zar je bitno svicarcu ko je francuz, ko talijan a ko svabo na planini. Na planini se kuju jako velika prijateljstva. Zasto se jedno planinarsko drustvo iz Sarajeva zove hrvatsko ?..jesmo li toliko sirovine da je i to bitno na planini.
- Admir_1984
#412 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
neke procjene govore da u gradu Sarajevu nema više od 200 aktivnih planinara, a od toga nema ni 30 mladjih od 25godina
u aktivne se ne podrazumjeva omladina koja jednom u godini ode do stanara i napravi dernek
u aktivne se ne podrazumjeva omladina koja jednom u godini ode do stanara i napravi dernek
-
zakonpera
#413 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ma nema vjeruj ni toliko. Kakvih 200 planinara. Pa da ima 30 aktivnih planinara udruzili bi se u pohode i znalo bi se. Osim toga sta smatras pod aktivnim planinarstvom. Meni nista nije aktivno vise od sedmicu dana cekat i otici na planinu.Admir_1984 wrote:neke procjene govore da u gradu Sarajevu nema više od 200 aktivnih planinara, a od toga nema ni 30 mladjih od 25godina
- Admir_1984
#414 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Pa aktivno da bar 2 puta mjesecno idu na neku turu. Ima malo starijih planinara koji su cesto na bukoviku, baricama, crepoljskom, trebevicu...al opet za grad od skoro pola miliona ljudi, d aih je i 500 to je sramotazakonpera wrote:Ma nema vjeruj ni toliko. Kakvih 200 planinara. Pa da ima 30 aktivnih planinara udruzili bi se u pohode i znalo bi se. Osim toga sta smatras pod aktivnim planinarstvom. Meni nista nije aktivno vise od sedmicu dana cekat i otici na planinu.Admir_1984 wrote:neke procjene govore da u gradu Sarajevu nema više od 200 aktivnih planinara, a od toga nema ni 30 mladjih od 25godina
-
zakonpera
#415 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ma nista to kralju..bukovik, crepoljsko..to je popodnevna setnja. Ima li organizovano ture na Visocicu, Treskavicu, Cvrsnicu, Prenj, Vranicu, Bjelasnicu..i to. Da li ima neki klub pa da organizuje obuke i ture za pocetnike. Lijena raja ovdje dibidus.
-
baja
#416 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
neka Bukovika, za uhar je! gdje god se ode na cist zrak, uspjeh je...
za one koji hoce vise, imate ssapsbih.com.ba pa se informisite. al generalno ovo sto drustva rade je tanko, uvijek ovisi o pojedincu.
za one koji hoce vise, imate ssapsbih.com.ba pa se informisite. al generalno ovo sto drustva rade je tanko, uvijek ovisi o pojedincu.
- Dr.Mr.Fr.
#417 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Bukovik je tito...a brate ne znam šta se tu ofirate, eto vas ima gomila zainteresovanih, okupite se i 2x hefticno svi idemo u planine....
neka se zove: forumaško planinarenje....
eto i brendirao sam vam expedicije
neka se zove: forumaško planinarenje....
eto i brendirao sam vam expedicije
- art vandeley
#418 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ja sam tek nedavno osjetio cari i ljepote planina...Poprilicno kasno ali barem imam kakvo takvo opravdanje , posto sam rodom iz ravnice
Ozbiljno , tek nekad jesenas sam prosao turu preko Skakavca , Bukovika , Cavljaka i Barica i isao sam tom rutom 5 vikenda zaredom , dok se nije vrijeme pogorsalo ali i zbog toga sto sam ostao bez jedinog partnera koji mi je pravio drustvo.
Kako sam skontao , ova gore navedena ruta na bukovik i jeste idealna za pocetnika , tako da mi nije zao sto sam sa njom poceo. Imam namjeru ozbiljno se aktivirati od proljeca kad se malo vrijeme proljepota pa da krenem i na neke druge vrhove prije svega u okolici Sarajeva ali moze i dalje... Naravno tu dolazim do problema o kojem se diskutuje na prethodne 2 stranice.
Problem je naci raju raspolozenu da tabanaju prirodom. Svi bi da autom dodju negdje i da naprave neki dernek , rostilj , napiju se i to je to...nidje veze.
Ja licno ne znam nikakvog malo ozbiljnijeg planinara s kojim bi mogao barem upoznati neke rute po Igmanu i Bjelasnici a kamoli neke druge kao sto je npr. Prenj ili slicno...
Citajuci po forumima i nema neke koristi u tom pogledu od ovih planinarskih drustava pa eto javljam se ako bude organizovana ikakva "interna" ili "neformalna" grupa sa ovog foruma (posto neki predlazu) za neku rutu, da se moze na mene racunati.
Ozbiljno , tek nekad jesenas sam prosao turu preko Skakavca , Bukovika , Cavljaka i Barica i isao sam tom rutom 5 vikenda zaredom , dok se nije vrijeme pogorsalo ali i zbog toga sto sam ostao bez jedinog partnera koji mi je pravio drustvo.
Kako sam skontao , ova gore navedena ruta na bukovik i jeste idealna za pocetnika , tako da mi nije zao sto sam sa njom poceo. Imam namjeru ozbiljno se aktivirati od proljeca kad se malo vrijeme proljepota pa da krenem i na neke druge vrhove prije svega u okolici Sarajeva ali moze i dalje... Naravno tu dolazim do problema o kojem se diskutuje na prethodne 2 stranice.
Problem je naci raju raspolozenu da tabanaju prirodom. Svi bi da autom dodju negdje i da naprave neki dernek , rostilj , napiju se i to je to...nidje veze.
Ja licno ne znam nikakvog malo ozbiljnijeg planinara s kojim bi mogao barem upoznati neke rute po Igmanu i Bjelasnici a kamoli neke druge kao sto je npr. Prenj ili slicno...
Citajuci po forumima i nema neke koristi u tom pogledu od ovih planinarskih drustava pa eto javljam se ako bude organizovana ikakva "interna" ili "neformalna" grupa sa ovog foruma (posto neki predlazu) za neku rutu, da se moze na mene racunati.
- Admir_1984
#419 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
mozes se meni javiti pa cemo skontati nešto, ima jos ljudi koji bi voljeli ici. ja sam posljednje dvije godine dosta toga prosao, pa mogu pokazati gdje i sta onome koga fakat to zanima 
- frfi.
#420 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
da se bar upisem
pa kad malo ovo otopli/okopni hocu i ja da hoodam
za ovo vrijeme prosto nemam odgovarajucu opremu...
u srednjoj sam posljednji put se penjala, isli smo do gradine i onoga iznad-vise se ne sjecam ni kako se zove, i bilo je oodlicno
poslije srednje slabo skroz.. 
pa kad malo ovo otopli/okopni hocu i ja da hoodam
u srednjoj sam posljednji put se penjala, isli smo do gradine i onoga iznad-vise se ne sjecam ni kako se zove, i bilo je oodlicno
- art vandeley
#421 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Upravo to , jos uvijek nemam adekvatne opreme za ove malo extremnije uslove a i glede nabavljanja takve opreme su potrebni savjeti nekog iskusnijeg , tako da cu to ostaviti za malo kasnije. Sada mi samo preostaje da cekam da okopni a kako stvari stoje , nacekat cu se
Admir_1984 , hvala na ponudi , javit cu se ...
Admir_1984 , hvala na ponudi , javit cu se ...
- Dr.Mr.Fr.
#422 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
U martu/aprilu je super tura jezero jelenjaca ispod visocice, topi se snjeg a onako fino toplo 
- Dr.Mr.Fr.
#423 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
evo jedna onako orijentaciono

-
rockinfreakapotamus
#424 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
de zadefterite i mene tamo
pogotovo ako se mognemo organizovat za neke malo dalje ture od sarajeva
- duh_sa_sjekirom
#425 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Lijepo je ovĐe...Dr.Mr.Fr. wrote:evo jedna onako orijentaciono![]()
Dalje se moRe produLJiti prema Visočici, pa obići neke od vrhova na istoj koji i nisu baš teški za uspon, ili pak Puzim (za malo hrabrije i iskusnije) itd.