Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Abacija

#401 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Abacija »

uvjek dobar gost wrote:Nalog il ne, direktiva ili ne... to sada je najmanje bitno, ovo govorim jer imamo stanje kakvo imamo... u evo zadnjih par mjeseci pala je sva priča o multi-kulti-vitaminskoj metropoli.. Zavjese su pale i nit je multi nit je kulti nit je vitaminska a najmanje metropola... Ne čine metropolu uvrnute staklene zgrade izgrađene sumnjivim parama niti velike piljare na svakom koraku.... postavlja se pitanje šta mi u stvari hoćemi i želimo... šta smo spremni uraditi da se stanje promijeni na bolje, šta smo spremni stvarno promijeniti i u nama samima da ne idemo više u desno..?

Piskaranje po forumu il slanje samo faxova il mailova neće mnogo promijeniti...

ovo govorim jer sam iz prve ruke od jedne razočarane majke saznao sljedeće: njeno djete ide u J.U Djeca Sarajeva... na insistiranje majke da se upriliči podjela paketića od strane Djeda Mraza... vaspitačica je zvala glavno lice obdaništa koje je reklo parafraziram " kome da djelimo paketiće kad svega dvoje djece kod nas nije Islamske vjeroispovjesti..." majjka onako zbunjena.. upita a po čemu Vi znate da su recimo moja djeca vjernici i kako mogu biti to kad imaju svega tri i četri godine....
nakon toga je usljedio verbalni duel i ispisivanje djece iz obdaništa....

E sad... šta činiti, preispitati anketu koja je fol sprovedena među roditeljima, pisati Ustavnom sudu, popunjavati na ulicama peticije u kojima će se tražiti ukidanje vjeronauka u obdaništima i vraćanje Djeda Mraza... šta mi možemo i trebamo uraditi... to je osnovno pitanje.. samo mi nemojte reći da ćemo pokrenuti grupu na FB-u....
Ovo je stvar za Kolumba.

:-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#402 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

Evo poklon smajlic
Image

Kad vec ne moze u real life, nek bude makar u virtual life.
Ne, nisam fulila temu. Sve se vrti oko samovolje direktorice JAVNE USTANOVE...
i onda imate obraza nesto reci adminima saXa...sram da vas bude...
Image
Abacija

#403 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Abacija »

mIRCerka wrote:Evo poklon smajlic
Image

Image
Eto @mirci, od svih naziva koje si dobila ovdje na forumu mislim da ti Arzija najvise pase. :mrgreen:

P.S. Sala mala. :-D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#404 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

Abacija wrote:
mIRCerka wrote:Evo poklon smajlic
Image

Image
Eto @mirci, od svih naziva koje si dobila ovdje na forumu mislim da ti Arzija najvise pase. :mrgreen:

P.S. Sala mala. :-D
mircija :D :lol:
JThomas

#405 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

Klodovik wrote:
Marksizam je bio u svim porama života, bez obzira na dob.
gdje je tačno razlika kad nam uvode vjeronauku djeci od tri godine i ukidaju deda mraza kao nepodobnog?

e jesu upalili svjetlo, svaka im čast :roll: samo se ideološki temelj razlikuje, ništa drugo. iste težnje, iste metode, isto jednoumlje, čak i dobar dio istih ljudi...
popajic

#406 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by popajic »

Covjek otvorio novu temu na podforumu religija ,pa slucajno nafurah na ovo.
Citam o poligamiji,naravno u superlativima,preletih pogledom i ostalo...hriscanski praznici,muslimani koji se ne protive kicenju jelki...
Ovo je za mene zona sumraka.I to ne zato sto ti ljudi vjeruju u sve to sto vjeruju,nego sto sve prelazi njihov prag i rado bi da se ukorijeni kao pravilo.Za sve.
I onda mi naivno drobimo o Deda Mrazu, vjeronauci za maksume od par godina...bas mi je zlo !

http://www.n-um.com/?q=node/1844
Hodidjed

#407 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Hodidjed »

Ko je ta Arzija? Koji je ona faktor? Ko ju je postavio za direktora?

Sad su ukinuli Djeda Mraza......Kad ce uvesti da zenska djeca u skole idu pokrivena????

OVO POSTAJE SERIJATSKA DRZAVA
VjecitiStudent

#408 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by VjecitiStudent »

Mozda je doslo vrijeme da se politika apartheida i ozvanici?
Mozda je vrijeme da roditelji "manjinske djece" traze od vlasti da njihova/nasa djeca idu u posebno obdaniste, bez vjeronauke, sa Djeda Mrazom, ...
Hodidjed

#409 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Hodidjed »

VjecitiStudent wrote:Mozda je doslo vrijeme da se politika apartheida i ozvanici?
Mozda je vrijeme da roditelji "manjinske djece" traze od vlasti da njihova/nasa djeca idu u posebno obdaniste, bez vjeronauke, sa Djeda Mrazom, ...
Da, ali kako?
Ko ce zastupati interese OSTALIH???
Po Dejtonu, OSTALI su totalno nepriznati, ne postoje. Dakle, ili se uklopi u "troglavu fasisticku masineriju" ili te nema.

ARZIJA FASISTA
VjecitiStudent

#410 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by VjecitiStudent »

Hodidjed wrote:Da, ali kako?
Ko ce zastupati interese OSTALIH???
Po Dejtonu, OSTALI su totalno nepriznati, ne postoje. Dakle, ili se uklopi u "troglavu fasisticku masineriju" ili te nema.

ARZIJA FASISTA
Kao grupa gradjana! Skupiti potpise i traziti.
Ako se skupi dovoljno "manjinskih" roditelja, mozda i nadju kakvu rupu za "manjinsko" obdaniste?
Hodidjed

#411 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Hodidjed »

SOKANTNO:
DJED MRAZ DONIO KURBAN ARZIJI, A ARZIJA ODBILA!!!
Image
Klodovik

#412 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Klodovik »

JThomas wrote:
Klodovik wrote:
Marksizam je bio u svim porama života, bez obzira na dob.
gdje je tačno razlika kad nam uvode vjeronauku djeci od tri godine i ukidaju deda mraza kao nepodobnog?

e jesu upalili svjetlo, svaka im čast :roll: samo se ideološki temelj razlikuje, ništa drugo. iste težnje, iste metode, isto jednoumlje, čak i dobar dio istih ljudi...
Razlika bi trebala biti u tome što sad postoji mogućnost izbora (a to i jeste izvor velikog broja poteškoća). Istine radi, taj izbor je danas u velikoj mjeri ono što se u engleskom naziva Hobson's choice.

I meni je ovo sa Djeda Mrazom i naukom o vjeri u obdaništima van svake pameti. No, mislim da je bitno spomenuti i ovu rečenicu iz Zakona o slobodi vjere: "Svako ima pravo na vjersku pouku, koju će vršiti samo osobe koje na tu službu imenuje službeno tijelo ili predstavnik njegove crkve ili vjerske zajednice, kako u vjerskim ustanovama tako u javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama i višim nivoima obrazovanja što će se regulirati posebnim propisima". Ispada da uvođenje nauke o vjeri u predškolske ustanove nije protivno zakonu. A taj zakon, koliko znam, nije pisala i usvajala Arzija Mahmutović.
Hodidjed

#413 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Hodidjed »

Kada ce se ukinuti kicenje jelki???
Kada ce se ukinuti Snjesko Bijelic???
Kada ce se ukinuti novogodisnji paketici???

To ne pripada "bosnjackoj tradiciji".

ARZIJA FASISTA
Neelix

#414 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Neelix »

ne damo hadzi Abdulsnjeska ef. Bijelica !!!! :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#415 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by PipiDugaDevetka »

Neelix wrote:ne damo hadzi Abdulsnjeska ef. Bijelica !!!! :D
HE HE HE HE HE HE! :run:
Ako mi koje dijete napravi ovog kipa od snijega u parku ispod prozora (A svake zime bude toga), ima da mu fes priheftam, plus, ćunu,...
VjecitiStudent

#416 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by VjecitiStudent »

uvjek dobar gost wrote:Nalog il ne, direktiva ili ne... to sada je najmanje bitno, ovo govorim jer imamo stanje kakvo imamo... u evo zadnjih par mjeseci pala je sva priča o multi-kulti-vitaminskoj metropoli.. Zavjese su pale i nit je multi nit je kulti nit je vitaminska a najmanje metropola... Ne čine metropolu uvrnute staklene zgrade izgrađene sumnjivim parama niti velike piljare na svakom koraku.... postavlja se pitanje šta mi u stvari hoćemi i želimo... šta smo spremni uraditi da se stanje promijeni na bolje, šta smo spremni stvarno promijeniti i u nama samima da ne idemo više u desno..?

Piskaranje po forumu il slanje samo faxova il mailova neće mnogo promijeniti...

ovo govorim jer sam iz prve ruke od jedne razočarane majke saznao sljedeće: njeno djete ide u J.U Djeca Sarajeva... na insistiranje majke da se upriliči podjela paketića od strane Djeda Mraza... vaspitačica je zvala glavno lice obdaništa koje je reklo parafraziram " kome da djelimo paketiće kad svega dvoje djece kod nas nije Islamske vjeroispovjesti..." majjka onako zbunjena.. upita a po čemu Vi znate da su recimo moja djeca vjernici i kako mogu biti to kad imaju svega tri i četri godine....
nakon toga je usljedio verbalni duel i ispisivanje djece iz obdaništa....

E sad... šta činiti, preispitati anketu koja je fol sprovedena među roditeljima, pisati Ustavnom sudu, popunjavati na ulicama peticije u kojima će se tražiti ukidanje vjeronauka u obdaništima i vraćanje Djeda Mraza... šta mi možemo i trebamo uraditi... to je osnovno pitanje.. samo mi nemojte reći da ćemo pokrenuti grupu na FB-u....
Zasto se vise lagati?
Treba skupiti pare, ako vec drzava to nece sama uraditi, i s njima osnovati obdaniste, osnovnu, srednju skolu, fakultet ... za "ostale", i tako konacno istjerati mulitetnickog zeca na cistinu.
Ovaj grad je navikao zivjeti u paralelnim svjetovima kroz tolike vijekove i ocito je takvo stanje duha kod "temeljnog" naroda da nece biti nikakvih problema da se takav zivot nastavi.
brinetta

#417 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by brinetta »

Treba reagovati! Jel vecina roditelja na ovom forumu? Jel vasa djeca idu u sarajevska obdanista?
Arzija nije kriva, kriv je onaj koji je takvu spodobu postavio na mjesto direktora, njega prvo treba suditi.
A koliko cujem u Sa postoje i vjerska obdanista, svako moze svoje dijete tamo voditi. Zna se sta su javne ustanove i kako se ponasa u istim.
Taj isti Deda Mraz je prisutan u cijelome svijetu, ne vidim razloga da ne bude i kod nas. Zar ne mozemo nastaviti tradiciju koja se godinama njegovala, prije ovog sludog rata! Barem radi nase djece!
Nije on Djed Bozicnjak kako ga sad popularno nazivaju vec je samo Djeda Mraz.
Onaj ko ga je predio u Djeda Bozicnjaka je isto tako kriv za ovu situaciju kao i onaj koji ga ukida.
Better Man

#418 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Better Man »

U normalnoj državi Azrija bi bila u roku 5 minuta skinuta sa svoje funkcije i ne bi se mogla zaposliti ni kao čistaćica.
Last edited by Better Man on 26/12/2008 08:36, edited 1 time in total.
amrica

#419 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by amrica »

Tekst je star 20-ak dana, tek sam ga slucajno nasla, ali mislim da je jos aktuelanČ

Angažovani vjeroučitelji bez konkursa
Datum: 01.12.2008 20:44
Autor: Selma Velić

Pet vjeroučitelja za islamsku vjeronauku u vrtićima Javne ustanove "Djeca Sarajeva", u kojima je nastava iz vjeronauka uvedena prije nekoliko mjeseci, angažovani su bez raspisivanja javnog konkursa.

Vjeroučitelji za mališane druge vjeroispovijesti nisu angažovani jer je u vrtićima uvedena samo vjeronauka za djecu islamske vjeroispovijesti. Sretko Žmukić, savjetnik za osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu nauke i obrazovanja KS, potvrdio je da vjeroučitelji nisu primljeni posredstvom konkursa.

"Ovo je javna ustanova i u skladu sa Zakonom o radu trebalo je da bude raspisan konkurs za njihovo angažovanje", kazao je Žmukić.

Objašnjava da direktor ove ustanove, u iznimnoj situaciji, vjeroučitelja u vrtićima može angažovati mimo konkursa, ali na dva mjeseca.

Mina Pleh, savjetnica za vjeronauku u Prosvjetno-pedagoškom zavodu KS, naglašava da je vjeronauka u vrtićima novina, te da je svakako trebalo da bude raspisan konkurs.

"Od menadžmenta JU 'Djeca Sarajeva' tražili smo da nam dostave podatke o broju vjeroučitelja i djece koja pohađaju vjeronauku. Do danas te podatke nismo dobili", istakla je Plehova, dodavši kako su i u osnovnim školama u KS angažovana 94 nastavnika islamske vjeronauke i da su svi primljeni u konkursnoj proceduri.

"Tako bi trebalo da bude i u vrtićima, a osim općih uvjeta u konkursu moraju imati i saglasnost vjerske zajednice", objasnila je ona.

Ministar nauke i obrazovanja KS Safet Kešo kaže kako je vjeroučitelje predložila Islamska zajednica.

"Vjeroučitelji su angažovani na prijedlog Islamske zajednice i ona ih finansira. U toku je kreiranje nacrta budžeta za 2009. godinu i nastojat ćemo ovakav model finansiranja vjeroučitelja zadržati i naredne godine", kazao je Kešo.

_____________________________________________________________________________________________

Imam pitanje, vec drugi put citam da vjeroucitelje placa IZ, znam 100% da vjeroučitelje u školama plaća Ministarstvo obrazovanja, ima li neko informaciju ko ih plaća u vrtićima? Koliko znam, isto Ministarstvo, ali nisam 100% sigurna, jedno 85%.
lord-executioner

#420 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by lord-executioner »

Ne znam da li je iko gledao Star Trek - Deep Space Nine seriju, ili je gleda, buduci da se trenutno prikazuje, mislim, na HRT-u, ali Arzija meni strasno lici na Kai Winn Adami, malo manje facom, a vise nastupom, pricom i djelima. I NE, to nije zato sto je pokrivena :-) :razz:

Image

Image

Mislim da je to zbog neke podmuklosti i zlobe u ocima.
munevera44

#421 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by munevera44 »

evo otvaram kladionicu, koliko još postova pa ključ u bravu
Topla voda

#422 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Topla voda »

pa valja zaposliti vjeroucitelje .
ovo je cisto pragmatican potez,povucen radi smanjenja stope nezaposlenosti,pa recite da nesto ova vlast ne radi oko zaposljavanja :)
valterbranisarajevo

#423 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by valterbranisarajevo »

O vjeronauci je jučer pisao i The New York Times (na 2. stranici članka)

http://www.nytimes.com/2008/12/27/world ... =cse&scp=1
cursum_perficio

#424 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by cursum_perficio »

A koliko cujem u Sa postoje i vjerska obdanista, svako moze svoje dijete tamo voditi. Zna se sta su javne ustanove i kako se ponasa u istim.
Taj isti Deda Mraz je prisutan u cijelome svijetu, ne vidim razloga da ne bude i kod nas. Zar ne mozemo nastaviti tradiciju koja se godinama njegovala, prije ovog sludog rata! Barem radi nase djece!
Nije on Djed Bozicnjak kako ga sad popularno nazivaju vec je samo Djeda Mraz.
Onaj ko ga je predio u Djeda Bozicnjaka je isto tako kriv za ovu situaciju kao i onaj koji ga ukida.
Taj isti Deda Mraz nije prisutan u cijelom svijetom, osim ako ti za cijeli svijet smatras Zapad i krscanske zemlje. Deda Mraz je dio krscanske vjerske tradicije i nema veze sa muslimanima niti je kad imao. To sto je godinama poturan muslimanima kao simpaticni dedica koji dijeli paketice za Novu Godinu i ne nosi nikakav religiozni predznak ne negira tu cinjenicu ni najmanje. Muslimani su davno trebali ustati protiv ove vrste indoktrinacije i ubacivanja nemuslimanskih obicaja i tradicija u svakodnevnicu, te njihovog pihvatanje kao nesto moderno, lijepo i civilizovano, dok su svoje obicaje morali kriti po kucama i stidjeti ih se. Tako mi je cudno citati vase zanosno protivljenje vjeronauci u vrticima uz povike kako je to ubacivanje vjere u sekularne ustanove drustva, dok se sada borite za zadrzavanje jednog krscanskog obreda i tradicije u istim tim sekularnim ustanovama. Pa gdje su sada pateticni apeli o ne dozvoljavanju da se dijele jadni Sven i Esma jer ce Djed donijeti poklon jednom a drugom nece? :-D Ne znam da li takvo neprincipijelno prilazenje stvarima nazvati gluposcu ili cistom bezobrazluku.

Ne, muslimani nece dozvoliti da im djeca slave Bozic i da bivaju izlozeni krscanskim obicajima i obredima koja nisu dio njihove muslimanske tradicije. To nije nikakva diskriminacija niti promocija mrznje i netolerancije. Naprotiv, to je obicna afirmacija identiteta koju muslimani tek u skorije vrijeme pocinju ispoljavati. To je zdrav razvoj jednog naroda koji pocinje da prihvata svoju kulturu, tradiciju i vjerski identitet sa ponosom, bez kompleska inferiornosti i osjecaja da se sada mora pravdati i dokazivati svoju progresivnost svojim ah tako modernim nemuslimanskim komsijama.

Na kraju krajeva, ako vam je toliko stalno da vam djeca dobiju taj paketic, pa zasto fino ne dovedete Deda Mraza kucama svojim ili u neku vjersku ustanovu, jel tako ide onaj argument o ne mijesanju vjere u sekularnu drustvo? :-D Zna se gdje su vjerske ustanove, pa fino svoju djecu u crkve odvedite za Bozic nek im Djed uruci paketice i mirna Drina...
d2

#425 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by d2 »

kada je planirana zabrana tocenja alkohola u kafanama ?
od 1.1.2009 ?
Post Reply