Nametnuti statut grada Mostara

Locked
osa

#401 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by osa »

nokia6170 wrote:
osa wrote:
nokia6170 wrote:Najvece zlo Bosnjastva je Islamska vjerska zajednica
jel to protuoklopna pod temu.
ma to je cinjenica...u zadnje tri godine koliko sma na forumu uvijek sam to isticao..da je IVZ kriminogena organizacija (govorim generalno jer ioako postoji liberalno krilo IVZ-a, ono je uvijek podredjeno radikalnom krilu) koja se krije iza vjere i koja je zahvaljujuci radovanovoj i bobanovoj politici dobila krila da ostvari svoje ideje sto ni u snu prije rata mislila da moze ostvariti.
pretjeruješ, nisam vjernik, dapače uopće ne vjerujem u boga ali mi vjerske zajednice ne smetaju, a ako neki narod dopušta da mu vjerski službenici kroje politiku onda taj narod to i zavređuje tj. nivo njegovog demokratskog razvoja je takav i tu ništa ne možeš.
MARIJANK

#402 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

nokia6170 wrote:
marijane, posto vidim da si upucen u te ratne cake ko koga sta i kako...treba mi jedna informacija...jel istina da je hvo zajedno sa vrs gadjao po sarajevu?

VRS imala 300 haubica,topova,minobacača,tenkovskih cijevi sve skupa oko sarajeva i nisu mogli napadati sarajevo bez one jedne haubice u Kiseljaku,btw 25 km zračne linije od sarajeva?

Ti izgleda kad je rat bio u Bosni u Australiji ovce čuvo ili...?

Btw je Sarajevom kružila priča kako je Rajić opalio granatu na Sarajevo.
Koliko tu istine ima ne znam.
Last edited by MARIJANK on 23/10/2008 15:20, edited 1 time in total.
bato99

#403 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by bato99 »

e jeste skrenuli sa teme :lol: :lol: :lol:
ova tema pod ključ pod hitno :D :D :D
seln

#404 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by seln »

osa wrote:
nokia6170 wrote:
osa wrote:
jel to protuoklopna pod temu.
ma to je cinjenica...u zadnje tri godine koliko sma na forumu uvijek sam to isticao..da je IVZ kriminogena organizacija (govorim generalno jer ioako postoji liberalno krilo IVZ-a, ono je uvijek podredjeno radikalnom krilu) koja se krije iza vjere i koja je zahvaljujuci radovanovoj i bobanovoj politici dobila krila da ostvari svoje ideje sto ni u snu prije rata mislila da moze ostvariti.
pretjeruješ, nisam vjernik, dapače uopće ne vjerujem u boga ali mi vjerske zajednice ne smetaju, a ako neki narod dopušta da mu vjerski službenici kroje politiku onda taj narod to i zavređuje tj. nivo njegovog demokratskog razvoja je takav i tu ništa ne možeš.
Jakako....kao sto katolicka crkva nema nikakav uticaj u 100% hrvatskoj Hrvatskoj...
sta mi da pricamo? Sa istoka napada krst, sa zapada kriz, samo nebo iznad nas...i onda se cudimo ekstremistima i odakle dodjose.
Nisu oni dosli, vec su bili tu...vi ste ih oblikovali.
Liska

#405 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Liska »

Mostarac, ove priče ne bi mogao pričati u oči sa rajom koja su tada bila u Mahali. Reci Lovcu, Seji Bešliću, Adisu Tikvini, ili Harisu Kljaki da ih nije bilo i da su sve sanjali, jer je sve namješteno. Da bi nešto znao o ratu, moraš učestvovati u njemu inače je kao kad netko tko je nevin priča o seksu. Sve izgleda kao istina samo kasnije shvatiš koliko su te priče daleko od istine. Onda kad probaš a pametniji i prije.
nokia6170

#406 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by nokia6170 »

MARIJANK wrote:
nokia6170 wrote:
marijane, posto vidim da si upucen u te ratne cake ko koga sta i kako...treba mi jedna informacija...jel istina da je hvo zajedno sa vrs gadjao po sarajevu?

VRS imala 300 haubica,topova,minobacača,tenkovskih cijevi sve skupa oko sarajeva i nisu mogli napadati sarajevo bez one jedne haubice u Kiseljaku,btw 25 km zračne linije od sarajeva?

znam koliko je vrs imala cega i sta je radila...al mene zanima dal je hvo ucestvovao u granatiranju sarajeva. nemoj se bogati vaditi na pojedince ko sto to srbi rade u pogledu srebrenice.
mostarac

#407 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by mostarac »

Liska wrote:Mostarac, ove priče ne bi mogao pričati u oči sa rajom koja su tada bila u Mahali. Reci Lovcu, Seji Bešliću, Adisu Tikvini, ili Harisu Kljaki da ih nije bilo i da su sve sanjali, jer je sve namješteno. Da bi nešto znao o ratu, moraš učestvovati u njemu inače je kao kad netko tko je nevin priča o seksu. Sve izgleda kao istina samo kasnije shvatiš koliko su te priče daleko od istine. Onda kad probaš a pametniji i prije.
Ma ok je bola. Nije meni ni bila namjera da tebe skrenem sa tvojih bajki. Nisu ti ovo prve na forumu. Drago je meni zbog tebe da ti mislis kako mislis jer ako sebe mozes ubjediti da su ti bajke realnost onda si mnogo sretan covjek.
ja nazalost ne mogu :(
pjo

#408 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by pjo »

nokia6170 wrote:
MARIJANK wrote:
nokia6170 wrote:

znam koliko je vrs imala cega i sta je radila...al mene zanima dal je hvo ucestvovao u granatiranju sarajeva. nemoj se bogati vaditi na pojedince ko sto to srbi rade u pogledu srebrenice.
HVO je mogao dobaciti eventualno do Stupa cca 25 km.
MARIJANK

#409 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

nokia6170 wrote: znam koliko je vrs imala cega i sta je radila...al mene zanima dal je hvo ucestvovao u granatiranju sarajeva. nemoj se bogati vaditi na pojedince ko sto to srbi rade u pogledu srebrenice.
Pa rekao sam ti da ne znam.
Ali evo saznadoh da je i HVO učestvovao u opsadi Sarajeva.
Je da je prvi položaj HVO-a do sarajeva bio 25.km zračne linije udaljen ali takve sitnice ne vjerujem da prestavljaju neki logičan problem u sklopu mozga kao što je nokiin.

Ono što sigurno znam je to da je banjalučki korpus JNA razorio do temelja Pakrac i Lipik.
Last edited by MARIJANK on 23/10/2008 16:15, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#410 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by KatarinaKosaca »

Sad cu i tu glupost cuti da me je HVO bombardirala. :D :D
and

#411 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by and »

osa wrote:hrvati halalili posavinu, bošnjaci istočnu bosnu, istočnu hercegovinu, i bos. krajinu, tko je više halalio? danas je to ne bitno , rezultati rata unatoč svima koji bi to htjeli se neće moći promijeniti, osim ratom. zato zaboravite posavinu i ostalo, to je u rs, a rs je dio bih, i budite s tim zadovoljni, jer koji narod živi na nekom području njegova je i zemlja. povratak se nije ostvario iz ovih ili onih razloga i time završava priča o mjenjanju rezultata rata.
samo si zaboravio da ste i vi halalili srbe iz rsk.jesi se to prepao da se ne vrate?
and

#412 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by and »

MARIJANK wrote:
nokia6170 wrote: znam koliko je vrs imala cega i sta je radila...al mene zanima dal je hvo ucestvovao u granatiranju sarajeva. nemoj se bogati vaditi na pojedince ko sto to srbi rade u pogledu srebrenice.
Je da je prvi položaj HVO-a do sarajeva bio 25.km zračne linije udaljen ali takve sitnice ne vjerujem da prestavljaju neki logičan problem u sklopu mozga kao što je nokiin.

Ono što sigurno znam je to da je banjalučki korpus JNA razorio do temelja Pakrac i Lipik.
žestoke borbe su se vodile na kobiljači,a ako je koja granata zalutala u sarajevo,vjerovatno je hvo promašio ilidžu :mrgreen:
mostarac

#413 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by mostarac »

KatarinaKosaca wrote:Sad cu i tu glupost cuti da me je HVO bombardirala. :D :D
ma ne bi oni. to su poznati pacifisti i ljubitelji Bone i Hercegovine :D
Ne bi oni to nikada. Oni su umjesto granata brasno i povrce bacali kako bi dokazali svoju opredjeljenost za mir :D
Kazu da su u Dretelju i na Heliodromu bile zapravo javne kuhinje jer je te godine povrce slabo rodilo, a stoku napala bruceloza :D
MA DAJ...

#414 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MA DAJ... »

Liska wrote:Eto imamo i veliku analizu velikog stručnjaka koji nikada nije bio u ratu. JNA je trebalo tri mjeseca da osvoji jedan Vukovar. Vjerojatno su iz zajebancije slali onoliku silu jer nisu htjeli na Ljubljanu i Zagreb pa hajde da prekrate vrijeme gubeći glave na Vukovaru. Ja sam služio JNA 1991. godine i sve te priče o avionima i tenkovima su samo priče na papiru. Jedno je imati avion ili tenk a drugo je imati pilota i posadu za isti. Tu je bio veliki problem i JNA je bila zamišljena da djeluje na čitavoj teritoriji Jugoslavije. Čim ti propadne jedna mobilizacija, ti ostaješ bez ljudi koji su planirani sjesti u određeni tenk ili drugo sredstvo. Pa onda moraš naći zamjenu i JNA je bila jedan veliki ali i veoma spor mehanizam. JNA je u Mostaru trebalo preko mjesec dana da ovlada lijevom obalom grada a Mostar su oslobodili zajedno HVO, HOS i Mostarski bataljon, u akciji koju je planirao i započeo general Bobetko. Mostarac, ja sam bio i u toj akciji i na Podveležju i da nije bilo ta dva aviona, situacija bi bila u korist HVO-a. Podigli su ih jer su se bojali proboja prema Nevesinju a teren je odgovarao za djelovanje. Nije bilo PZO koji bi mogli pucati na njih, što nije bio slučaj na nekim drugim lokacijama. Samo pogledaj web stranicu srpske vojske i spisak poginulih i uništenih zrakoplova po BiH i Hrvatskoj. JNA i prije rata nije bila sposobna podići sto aviona u jednom momentu a ne kad je ostala bez Slovenaca, Hrvata i Bošnjaka kao pilota.
Reci mi što je dogovoreno, jer je dogovoreno i da Mostar pripadne Srbima, pa je onda dogovoreno da lijeva obala pripadne, pa su ih onda otjerali, pa su se onda dogovorili sa Hrvatima da podijele Mostar pa su u to ime pomagali Armiji BiH da slučajno ne bi morali ispuniti taj dogovor sa HVO-om. Koji bolan tenkovi kod Hita,najdalje je tenk stigao do Šemovca i to bez pješadije.Ti pišeš da je tenk prošao kod Hita (koji tada već ne postoji) i to u momentu kad je JNA već otjerana s lijeve obale. Kako je taj tenk mogao preći na desnu obalu kad nije bilo nijednog prijelaza, sem Starog mosta. Da ne kažem bez pješadije ne znači ništa. Upiši na google Vukovar pa nauči o tenku i pješadiji. Stvarno pojma nemaš o ratu, to ti jedino mogu reći. Eto sve je dogovoreno, ne kazeš gdje i kada jer za takav dogovor bi trebalo jedno godinu dana pregovaranja i tona papira. Samo nije dogovoreno za Mostar a svi ostali su papci koji su sudjelovali u dogovorenom ratu. I zašto bi Hrvati išli preko linije ako je već sve dogovoreno i poštivano kao dogovor. Samo budala je mogla mislit da se može ušetati u Nevesinje, najbitnije je bilo izbaciti ih iz grada i doći na topničko gađanje Nevesinja. Kad su vidjeli da i Nevesinje može primiti granate od topova, promjenili su neke navike. O tome kako je lako maknuti ih svjedoči nekoliko akcija Armije BiH na deblokadi Podveležja koje su rezultirale velikim krahom i stotinama mrtvih i ranjenjih. Armija, tako moćna i jaka to nije bila u stanju uraditi 1994-95 a od nikakvog HVO-a se očekivalo da uđe u Nevesinje i čim to nije uradio, u pitanju je izdaja i dogovor. Ali opet moraš precizirati koji je ugovor bio na snazi jer je dogovora bilo mnogo i nijedan nije ispunjen što nam dovoljno govori o samim dogovorima.

Koji glup post...a i necudi me,posto je pisan od covjeka iz mostarske IV bojne?Jesi li ti svijestan da je Vukovar isceniran sa takvim ratovanjem i osvajanjem nekog tvrdog uporista na terenu ratovanja?Izgleda da nisi,pa ovakve nebuloze pises...
jer,da mi se osvajao taj grad i taj teritorij,ja bih ga lagano zaobisao (posto je bilo jako utvrdeno i pripljeno za odbranu) i nastavio dalje sa zauzimanje teritorije...to je skolski primjer sta se radi sa jako utvrdenim mjestima i kako se oni rijesavaju...
MA DAJ...

#415 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MA DAJ... »

MARIJANK wrote:
seln wrote: Ovo sto si napisao je ono cuveno m... marjanovo.
Pala bi i kompletna hrvatska, umjesto one trecine, samo da su srbi imali interesa.
Isto kao sto se hrvatska nije bila u stanju braniti, tako nije bila ni bosna.
Kasnije se to promijenilo, vi ste se zahvaljujuci najvise imucnoj ustaskoj emigraciji fino naoruzali, a od ono malo jada od oruzja koje nam je slao Iran ste uzimali trecinu za sebe...obraz ko djon.
I sad jos imas obraza da se qrcis "mi, hrvatska drzava, oslobodili smo nase teritorije a vi, bosnjaci, niste nista ucinili" (slobodno zamisli onaj ljigavi uciteljski naglasak pri tome).
Sad mi nije intencija dokazivati tko bolje bombe baca, ili nišani iz kalaša ili cilja iz minobacača, Bošnjaci ili Hrvati, nego nešto drugo.
Dakle
1990-- bošnjaci neće da se svrstaju u hrvatsko-slovensko-kosovsku koaliciju.
1991-- neće da učestvuju u borbi protiv srpskog agresora(bez obzira što se hrvatska napadala sa BiH teritorija i što su hiljade bosanskohercegovačkih građana srpske porovincijencije aktivno učestvovali u agresiji na Hrvatsku) a bila je velika šansa jer je hrvatska pružala snažan otpor i u uradnji s hrvatskom i otvaranjeme drugog fronta se mogla ogromna stvar napraviti
1992-- totalno rasulo pred srpskim snagama
1993-- puno uspješnije ratovanje protiv BiH Hrvata
1994-1995 --- pasiva i neaktivnost protiv stečenih srpskih pozicija (osim V.korpusa)pa i 1995 kada ogromne HV+HVO snage teško tuku srpske korpuse u zapadnoj Bosni

I što mi ovdje BiH Hrvati treba da zaključimo?

Izvini,ali ti moram napisat otvoreno da si veliki fasista sa ovom tvojom konstataciom...FUJ!!!
Liska

#416 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Liska »

Hajd ti pametni demantuj dio po dio ono sto sam napisao. Sad bih se ja trebao stiditi jer sam bio pripadnik IV bojne? Smiješ li to reći i Bošnjacima koji su bili sa mnom u toj bojni ili je to rezervirano samo za mene, ali onda nemaš potrebe spominjati čitavu bojnu, jer pljuješ i na Bošnjake koji su u njoj poginuli. Možeš pisati što hoćeš jer sam navikao na uvrede a one pokazuju samo tvoju slabost.
Možeš li nam, o stručnjače, objasniti kako i zašto je Vukovar insceniran i znaš li uopće značenje riječi insceniran. Barem nam objasni kako i zašto je insceniran i tko ga je inscenirao? Što bi rekao moj profesor istorije, jesi li svjestan svoje nesvjesnosti, čovječe. Pa hajde prosvjetli i mene i druge. Ovo nema ni u najgoroj srpskoj propagandi da kažu kako je Vukovar insceniran.
pjo

#417 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by pjo »

MA DAJ... wrote:Izvini,ali ti moram napisat otvoreno da si veliki fasista sa ovom tvojom konstataciom...FUJ!!!

Meni ako nece posuditi novac taj je odmah fasista.
MA DAJ...

#418 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MA DAJ... »

Liska wrote:Hajd ti pametni demantuj dio po dio ono sto sam napisao. Sad bih se ja trebao stiditi jer sam bio pripadnik IV bojne? Smiješ li to reći i Bošnjacima koji su bili sa mnom u toj bojni ili je to rezervirano samo za mene, ali onda nemaš potrebe spominjati čitavu bojnu, jer pljuješ i na Bošnjake koji su u njoj poginuli. Možeš pisati što hoćeš jer sam navikao na uvrede a one pokazuju samo tvoju slabost.
Možeš li nam, o stručnjače, objasniti kako i zašto je Vukovar insceniran i znaš li uopće značenje riječi insceniran. Barem nam objasni kako i zašto je insceniran i tko ga je inscenirao? Što bi rekao moj profesor istorije, jesi li svjestan svoje nesvjesnosti, čovječe. Pa hajde prosvjetli i mene i druge. Ovo nema ni u najgoroj srpskoj propagandi da kažu kako je Vukovar insceniran.

Pa ja sam ti napisao da se tako ne osvajaju jaka neka utvrdenja,nego se opkole i zaobidu sa daljnim napredovanjem na terenu...svi normalni oficiri ce da daju takva naredenja i znaju sta ih ocekuje sa takvom vrstom ratovanja...
Vukovar je isceniran sa ratovanjem,samo da bi se sto vise zamzilo u narodu,a sa vojne doktrine kako se vodi rat,nide veze...necije je djete iz obdanista vodilo taj rat,a ne neki oficir iz JNA...toliko od mene.
Liska

#419 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Liska »

Trebao si to reci Kadijevicu i Sljivancaninu. I oni su mislili da ce posao zavrsiti za dan a onda je proradio inat. Povlacenje iz Vukovara ili njegovo obilazenje bi se smatralo porazom. Za tvoju informaciju dobar dio postrojbi je zaobisao Vukovar i krenuo dalje prema Vinkovcima ali im obilazenje Vinkovaca nije bas islo. S tim obilaznim putem bi jos malo pa zavrsili u Madjarskoj. Ne mozes samo obilaziti, nego moras i osvajati gradove ako zelis napredovati. Teorija i praksa su cesto dvije stvari pogotovo ovdje gdje nitko nije imao bilo kakvog vojnog iskustva ili je bilo staro i preko cetrdeset godina.
Frane-x

#420 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Frane-x »

Liska wrote:Trebao si to reci Kadijevicu i Sljivancaninu. I oni su mislili da ce posao zavrsiti za dan a onda je proradio inat. Povlacenje iz Vukovara ili njegovo obilazenje bi se smatralo porazom. Za tvoju informaciju dobar dio postrojbi je zaobisao Vukovar i krenuo dalje prema Vinkovcima ali im obilazenje Vinkovaca nije bas islo. S tim obilaznim putem bi jos malo pa zavrsili u Madjarskoj. Ne mozes samo obilaziti, nego moras i osvajati gradove ako zelis napredovati. Teorija i praksa su cesto dvije stvari pogotovo ovdje gdje nitko nije imao bilo kakvog vojnog iskustva ili je bilo staro i preko cetrdeset godina.
Ma kakav, trebali su zaobići i Vinkovce, i onda tako zaobilaziti gradove sve do Zagreba. :D
To bi tek ušlo u vojne udžbenike.
MA DAJ...

#421 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MA DAJ... »

Liska wrote:Trebao si to reci Kadijevicu i Sljivancaninu. I oni su mislili da ce posao zavrsiti za dan a onda je proradio inat. Povlacenje iz Vukovara ili njegovo obilazenje bi se smatralo porazom. Za tvoju informaciju dobar dio postrojbi je zaobisao Vukovar i krenuo dalje prema Vinkovcima ali im obilazenje Vinkovaca nije bas islo. S tim obilaznim putem bi jos malo pa zavrsili u Madjarskoj. Ne mozes samo obilaziti, nego moras i osvajati gradove ako zelis napredovati. Teorija i praksa su cesto dvije stvari pogotovo ovdje gdje nitko nije imao bilo kakvog vojnog iskustva ili je bilo staro i preko cetrdeset godina.
Znao sam da si teska dilajla,ali da si ovolika...ali hajde,sta ces...IV bojna,je li tako :-D
exliberal

#422 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by exliberal »

and wrote:
MARIJANK wrote:

žestoke borbe su se vodile na kobiljači,a ako je koja granata zalutala u sarajevo,vjerovatno je hvo promašio ilidžu :mrgreen:

jel to ti ozbiljno ili se zajebavas......znas li ti koliko je kiseljak platio ilidjancima da im dodju sa tenkovima i da im pomognu kad je navalilo iz pravca Visokog...pa da nije bilo srba sa ilidje kiseljak bi bio poravnat ...eh kad djeca slusaju bajke
Liska

#423 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Liska »

MA DAJ... wrote:
Znao sam da si teska dilajla,ali da si ovolika...ali hajde,sta ces...IV bojna,je li tako :-D
Slušaj, kad nemaš argumenata onda obično idu uvrede. Nisi nam objasnio zašto je JNA zaglibila u Vukovaru, kad već znaš bolje i od njih. IV bojna, tako je i uvijek ću to s ponosom govoriti. Bolje i to nego minhenska bojna u svakom slučaju.
MA DAJ...

#424 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MA DAJ... »

Liska wrote:
MA DAJ... wrote:
Slušaj, kad nemaš argumenata onda obično idu uvrede. Nisi nam objasnio zašto je JNA zaglibila u Vukovaru, kad već znaš bolje i od njih. IV bojna, tako je i uvijek ću to s ponosom govoriti. Bolje i to nego minhenska bojna u svakom slučaju.
JNA (vec tada srpska vojska) je zaglavila iz razloga Karadodevog sporazuma...trebalo im je krvi i da tako objasne svome narodu zato se to desava,i da je kao rat neizbjezan za razbijanje bivsega nam sustava (pazi,ovo spominjem za samo 91,znaci odnos H i S)
Liska

#425 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Liska »

Originalno objašnjenje. Imaš pravo na svoje mišljenje. Ja ga barem neću zvati glupavim. Vidiš meni je sustav već bio razbijen i prije Vukovara. Nego imaš li ti nekih izvora koji potvrđuju ovo mišljenje, nekih vojnih stručnjaka i slično. Jer ja u ovo literature u vezi Vukovara što sam pročitao, ne nađoh nigdje takvo originalno objašnjenje. Znači, JNA je stala kod Vukovara da bi objasnila svome narodu zašto se sve to dešava. Znaš li na koji način je objašnjavala. Vidiš po meni su već davno objasnili te stvari još tamo usponom Miloševića na vlast i nije im trebala ni JNA ni Vukovar za bilo kakvo objašnjenje. Kako su im objašnjavali, megafonima ili topovima? Za tvoju informaciju, velika kolona tenkova i oklopnih vozila je iz Beograda krenula u Hrvatsku i jedan dio je stao kod Vukovara a drugi je produžio prema Vinkovcima i Osijeku. Ali tamo, srećom, nije bilo obilaznice pa su morali stati. Vidiš kako se nekada isplati imati i nerazvijenu infrastrukturu. :lol:
Locked