Posebna sjednica NSRS

Prozor

#401 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by Prozor »

grki wrote:
Prozor wrote:Tihic je majstorski ono odradio, od referenduma nema nista.
..ni od ukidanja RS-a :D
ponavljas za tihicem?
saibaba

#402 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by saibaba »

Interesantni su mi prijeteći stavi srpskih vođa u srbiji pa i u rs-u...
Oni vječito prijete nekom primjer :
Crna gora neće moći opstati ekonomski( što je exstra smjesno), to je naša otadžbina nedamo crnu goru, skupe se četnici u beogradu malo pronosaju šubare i ništa.. Crna gora nezavisna sta četnici uradiše ništa..
Isto tako i gore za kosovo Prijetli su i carevom gardom, četnicima i Rusijom, nema čime nisu i opet ništa..
Sada dodik prijeti referedumom ali čim se malo oglasi međunarodna zajedica sa smjenom ušuti se ko pi..ka.
Smješno mi je to pravo, svaki put isto... Uostalo zar mu nije rs vaznija nego funkcija ? tako je govorio...
Prozor

#403 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by Prozor »

saibaba wrote:Interesantni su mi prijeteći stavi srpskih vođa u srbiji pa i u rs-u...
Crna gora neće moći opstati ekonomski( što je exstra smjesno), to je naša otadžbina nedamo crnu goru, skupe se četnici u beogradu malo pronosaju šubare i ništa.. Crna gora nezavisna sta četnici uradiše ništa..
Isto tako i gore za kosovo Prijetli su i carevom gardom, četnicima i Rusijom, nema čime nisu i opet ništa..
Sada dodik prijeti referedumom ali čim se malo oglasi međunarodna zajedica sa smjenom ušuti se ko pi..ka.
Smješno mi je to pravo, svaki put isto... Uostalo zar mu nije rs vaznija nego funkcija ? tako je govorio...
joj kud spomenu carevu gardu :lol: :lol: sta s´njima bi? :shock: :lol: :lol: :D
treci put

#404 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by treci put »

and wrote:
treci put wrote:
and wrote: mi vidimo rezultate izbora i koga srbi podržavaju i u bih i u srbiji.
Da se ogranicimo na BiH,koga bi Srbi trebalo da podrzavaju (na izborima) ?
neku stranku koja će poštovati dejton,priznati da se dogodio genocid i raditi na tome da se ublaže posljedice tog genocida,poštovati konstitutivnost i ravnopravnost sva 3 naroda,stranku koja ne negira bih,stranku koja će omogućiti da se pohapse ratni zločinci,koja će omogućiti da se u tom entitetu poštuje zakon...
da li ima takva stranka u rs-u?
Postivanje Dejtonskog sporazuma- sve stranke su za postovanje Dej.sporazuma
Genocid ali samo u Srebrenici sve stranke priznaju
Otklanjanje posledica genocida ?
Negiranje BiH - svi priznaju BiH
Konstitutivnost i ravnopravnost naroda - svi su za
Hapsenje ratnih zlocinaca - svi su za ali je to i pitanje izvedivosti
Postovanje zakona - na koji konkretan zakon mislis ?
zlatan01

#405 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by zlatan01 »

and wrote:
treci put wrote:
and wrote: mi vidimo rezultate izbora i koga srbi podržavaju i u bih i u srbiji.
Da se ogranicimo na BiH,koga bi Srbi trebalo da podrzavaju (na izborima) ?
neku stranku koja će poštovati dejton,priznati da se dogodio genocid i raditi na tome da se ublaže posljedice tog genocida,poštovati konstitutivnost i ravnopravnost sva 3 naroda,stranku koja ne negira bih,stranku koja će omogućiti da se pohapse ratni zločinci,koja će omogućiti da se u tom entitetu poštuje zakon...
SDP BiH, mahana je samo sto ne moze skupiti vise od 1% glasova!
Abacija

#406 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by Abacija »

zlatan01 wrote:
and wrote: neku stranku koja će poštovati dejton,priznati da se dogodio genocid i raditi na tome da se ublaže posljedice tog genocida,poštovati konstitutivnost i ravnopravnost sva 3 naroda,stranku koja ne negira bih,stranku koja će omogućiti da se pohapse ratni zločinci,koja će omogućiti da se u tom entitetu poštuje zakon...
Mogla bi SDP dobiti dosta glasova od izbjeglica, ali oni imaju dosta losih iskustava sa velikim brojem ljevicarskih partija Evrope pa onda izbjeglice radije i ne glasaju... Tu mislim na njhov nemoralan odnos prema ratu u BiH. Cilj pojedinih partija na lijevoj strani u to vrijeme je bilo da se suprostave Americkoj vanjskoj politici bez obzira na broj stradalih u ratu. Cak imam misljenje da je od takvih i krenulo ono izjednacavanje agresora i zrtve samo da bi oprali svoju savjest.
dallton

#407 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by dallton »

nego nema mi druga zavrzlame na forumu (sigurno razbacuje kasike u medjuvremenu) ali evo da ja bacim malo svoje viljuske i da pogledamo sta nam se desava zadnjih dana na unutarnjem i spoljnom planu, pa da slozimo kockice

1. cika dodo onako po sumski pljuje mz u lice - nema odgovora lijepo ga pustaju da ide dalje i sto dalje i daljeeee....... :lol:
2. suljo tihic igra mudro i strateski i izbija pc-u iz ruke jokera pod nazivom "ne priznaje se pc" i efektivno obesmisljava kompletnu retoriku referenduma, zadnjeg jokera koji pc-i ima
3. velikosrpski stab naredjuje dodi naredjuje nastavak igranke u BiH a u isto vrijeme organizira nerede u crnoj gori - u isto vrijeme u zaledju vojvodina trasira put za bijeg od velikosrpskog vodjstva u beogradu putem novog statuta koji je cini jos malo pa nezavisnom (statut danas usvojen, predvidja posebnu zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast,i sopstvene ambasade u inostranstvu) - znaci i njima je jasno gdje ova avantura vodi, ali ne zele biti u blizini kad racuni dodju na naplatu, pa se ispaljuju ko crnogorci, doduse nemaju legalitet za potpuno odvajanje
4. na horizontu se skupljaju jaaako tamni oblaci koji prijete grmljavinom iznad pc-a i srbije: mesic otvoreno naziva dodu i pc genocidnom tvorevinom (1 dan), peter galbrajt na bbcu i americkom National Radio Public u drustvu Madelein Albright, Richarda Holbrooka (kompletnog buduceg vanjskopolitickog tima baracka obame, sad vec gotovo izvjesnog predsjednika SAD-a) i samog Miroslava Lajcaka naziva bosanske srbe genocidnim fasistima koji nastavljaju sa politikom "ludackog nacionalizma" (2 dan); marti ahtisari, dobitnik nobelove nagrade za mir, optuzuje srpsko drustvo u cjelini za sve nevolje u bivsoj jugoslaviji (3 dan)...znaci 3 dana, 3 jasna signala da se negdje gore stvorio konsenzus o buducem djelovanju mz-a na balkanu... narodna pjesma lijepo opisuje buduca desavanja na nasim prostorima: "oluja se spreeeeemaaaa" :D

ah, da, i najvazniji dogadjaj: americka ambasada u sarajevu demantira spekulacije u medijima da americki ambasador trazi smjenu dode i silajdzica - ako se sjecate spekulacija je pocela sa ovog foruma, sto je prenijelo i jucerasnje oslobodjenje, pa mislim da trebamo dati izjavu za stampu, ali oprezno i fino, nemoj da ujka sema razljutimo, taj nam belaj ne treba :lol: :lol:
dallton

#408 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by dallton »

Abacija wrote:
zlatan01 wrote:
and wrote: neku stranku koja će poštovati dejton,priznati da se dogodio genocid i raditi na tome da se ublaže posljedice tog genocida,poštovati konstitutivnost i ravnopravnost sva 3 naroda,stranku koja ne negira bih,stranku koja će omogućiti da se pohapse ratni zločinci,koja će omogućiti da se u tom entitetu poštuje zakon...
Mogla bi SDP dobiti dosta glasova od izbjeglica, ali oni imaju dosta losih iskustava sa velikim brojem ljevicarskih partija Evrope pa onda izbjeglice radije i ne glasaju... Tu mislim na njhov nemoralan odnos prema ratu u BiH. Cilj pojedinih partija na lijevoj strani u to vrijeme je bilo da se suprostave Americkoj vanjskoj politici bez obzira na broj stradalih u ratu. Cak imam misljenje da je od takvih i krenulo ono izjednacavanje agresora i zrtve samo da bi oprali svoju savjest.
tu se abacija slazem nazalost mnogi ljevicarski intelektualci su bili veliko razocarenje tokom rata i poslije jer su postupali po defaultu "ako amerika nesto radi onda to mora biti lose"...recimo noah chomski je branio milosevica od nato udara, a primjeri su bezbrojni...
zavrzlama

#409 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by zavrzlama »

nego nema mi druga zavrzlame na forumu

tu sam tek otvorio novi escajg sa pozlacenim kasikama :D ...cuvao sam ih za pad kocijasa iz laktasa.. :D

Neko je sapnuo na uho nekom nesto....Ukjka SAM uzima stvari u svoje ruke..kontrolisano sranje je u pitanju..pa sad kontajte sta je u pitanju 8)
Maraschino

#410 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by Maraschino »

zavrzlama wrote:
nego nema mi druga zavrzlame na forumu

tu sam tek otvorio novi escajg sa pozlacenim kasikama :D ...cuvao sam ih za pad kocijasa iz laktasa.. :D

Neko je sapnuo na uho nekom nesto....Ukjka SAM uzima stvari u svoje ruke..kontrolisano sranje je u pitanju..pa sad kontajte sta je u pitanju 8)
ja da imam take kasike, ne bih cekao da ti nesto napises :D

vec bi samo glanco escajg :wink: :D
and

#411 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by and »

treci put

1.Postivanje Dejtonskog sporazuma- sve stranke su za postovanje Dej.sporazuma
2.Genocid ali samo u Srebrenici sve stranke priznaju
3.Otklanjanje posledica genocida ?
4.Negiranje BiH - svi priznaju BiH
5.Konstitutivnost i ravnopravnost naroda - svi su za
6.Hapsenje ratnih zlocinaca - svi su za ali je to i pitanje izvedivosti
7.Postovanje zakona - na koji konkretan zakon mislis ?
1.onda bi ga za početak trebali pročitati.da li se negdje spominju zajedničke institucije....
2.koji su predstavnici stranaka bili na nekoj komemoraciji u srebrenici ili samostalno odali počast žrtvama.da li su nešto učinili da pomognu porodicama preživjelih?da li u školama djeca uče da je u srebrenici počinjen genocid ili se oni koji su ga počinili slave kao heroji?
3.pitanje je vrlo jasno
4.da li su u rs-u radi za državne praznike ?
5.da li su 2 konstitutivna naroda ravnopravna u državnim firmama,da li su zastupljeni u nazivu entiteta,da li su ravnopravno izabrali grb .....
6.ako je pitanje izvedivosti hapšenje počinilaca najtežih zločina koje međunarodno pravo poznaje,onda se postavlja pitanje funkcionalnosti instrumenata vlasti koje su zadužene da to rade.
7.konkretno na poštovanje zakona o privatnoj imovini(fata orlović),jedan primjer
zavrzlama

#412 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by zavrzlama »

Da vidimo sta kasike kazu...

Ova posljednje zbivanje u skupstini manjeg entiteta je smisljen potez da se ispitaju sanse rs-a za odcjepljenje i vide reakcije MZ...Dodik koji se izlajao za 10 godina unaprijed pod pritiskom sopstvemog naroda da bi skrenuo paznju sa korupcije i privatizacijskih i svih drugih malverzacija, je po starom oprobanom velikosrpskom receptu sazvao skupstinu ,da svoju losu politiku prebaci na sav srpski narod,jer dok krade i daje krkanske izjave niko mu ne treba niti pita narod..kad ga pritisnu SIPA istrazitelji i MZ onda se po obicaju skriva ko mis iza naroda..Dodik je svjestan da se puno izlajao, puno obecavao i toiliko puno loseg rekao za BIH da se stvorio utisak kod obicnog srbina da je realan krajnji potez Dodika referendum i secesija od BIH...medjutim kao i mnogo puta do sada velikosrpski stab je lose procijenio interese veklikih sila(koji ne zele podjelu BIH) i Dodik je se nasao u situaciji da mora da pojede sopstvene rijeci i izda ono za sta se zalagao..vjerovatno je neko iz MZ(ameri prvenstveno) sapnuo Dodiku na uho da se mane corava posla, jer bi ga secesija skupo kostala..sad se Dodik vadi jeftinim rezolucijama i zakljuccima narodne skupstine i kao pobjedu ce izjaviti" rs je spasena i njen opstanak je neupitan" vjesto skrecuci sa sustine sazivanja skupstine, jer cilj ove ujdurme nije bio zastita rs-a nego secesija rs-a ali narod ko narod ce brzo zaboravirti zasto je sazvana vanredna sjednica i Dodik ce se po ko kozna koji put izvuci i spasiti linca sopstvenog naroda...medjutim sta ce se dalje desavati...Dodik kod srba vise nece imati cijenu jer nije sposoban da izvrsi ono sto je najvaznije,a to je secesija...sad sve price,privatizacije,bolji dio BIH ovo ono ce pasti u vodu,jer sve to dobro za srbe ce biti dobro ali u drzavi BIH a ne u velikoj srbiji..svi aduti su istroseni..nada u secesiju je postala nedostizan cilj i car je go...sad ce narod jebat cara(dodika)..a vec po kozna koji put ponavljam srbi u BIH ce napraviti BIH normalnom drzavom jer ih je ideja velike srbije i pripajanje srbiji kocilo u vracanju sebi i svojoj drzavi BIH...Dodik je sazvao skupstinu rs-a da saopsti srbima u BIH da im je BIH drzava i da se okrenu sebi i ostalim narodima sa kojim zive..ni sam nije znao da ce pokusaj secesije prouzrokovat svoju suprotnost..na srecu svih nas...eto to su kasike rekle..sad slijedi jurnjava sa SIPOM....otvaranje fioka i odmotavanje klupka....
dallton

#413 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by dallton »

i jos jedna dodina glupost - zabranjuje se ambasadoru holandije dolazak u pc :lol: :lol: :lol:
Vlada RS-a, putem Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH, zatražit će da se ambasadoru Holandije u BiH Karelu Vosskühleru uskrati gostoprimstvo, a već od danas u RS nije dobro došao gost, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Vladi Holandije bit će, najavljeno je iz Vlade RS-a, upućena protestna nota i zatražen odgovor na pitanje da li je ambasador Vosskühler svojim, kako se navodi, skandaloznim izjavama i djelovanjem u službi holandske diplomatije ili je u BiH angažovan na promociji politike bošnjačkog naroda

"Poslednjom izjavom, u štampi koja izlazi u Federaciji BiH, ambasador Holandije u BiH Karel Vosskühler prešao je granicu, ne samo prihvatljivog diplomatskog ponašanja, već i granicu dobrog vaspitanja. Osvjedočeni navijač bošnjačke političke opcije u BiH, o čemu je javno govorio predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik na poslednjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira u BiH, ambasador Vosskühler svojim izjavama nastavlja da se miješa u unutrašnja pitanja zemlje koja mu je iskazala gostoprimstvo, očekujući od njega da radi posao zbog kojeg je i došao", navodi se u saopćenju.

"Pošto se ambasador Vosskühler oglušio o pravila diplomatskog djelovanja i pristojnog ponašanja, Vlada RS-a, putem Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH, zatražit će da se ambasadoru Holandije u BiH uskrati gostoprimstvo, a već od danas u RS-u nije dobro došao gost", kaže se u saopćenju Vlade RS-a.

inace ambasador holandije je dodu u novinama nazvao lukasenkom, a onda se izvinuo lukasenku i rekao "lukasenko moze da putuje u eu" :lol:
treci put

#414 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by treci put »

and wrote:
treci put

1.onda bi ga za početak trebali pročitati.da li se negdje spominju zajedničke institucije....
2.koji su predstavnici stranaka bili na nekoj komemoraciji u srebrenici ili samostalno odali počast žrtvama.da li su nešto učinili da pomognu porodicama preživjelih?da li u školama djeca uče da je u srebrenici počinjen genocid ili se oni koji su ga počinili slave kao heroji?
3.pitanje je vrlo jasno
5.da li su 2 konstitutivna naroda ravnopravna u državnim firmama,da li su zastupljeni u nazivu entiteta,da li su ravnopravno izabrali grb .....
6.ako je pitanje izvedivosti hapšenje počinilaca najtežih zločina koje međunarodno pravo poznaje,onda se postavlja pitanje funkcionalnosti instrumenata vlasti koje su zadužene da to rade.
7.konkretno na poštovanje zakona o privatnoj imovini(fata orlović),jedan primjer
Termin ''zajednicke institucije'' nije najprecizniji ali nije ni netacan jer Ustav BiH kaze da se BiH sastoji od dva entiteta FBiH i RS
Tacno je da se u RS malo govori o ratnim zlocinima koje je pocinila srpska strana ali ne stoji da se ratni zlocinci slave kao heroji pogotovo ne zvanicno a pojedinci koji ih smatraju za heroje su i uvereni da su npr.Mladic ili Karadzic zrtve a ne zlocinci. Prethodna vlada RS formirala je komisiju za istrazivanje zlocina u Srebrenici i njen nalaz se uglavnom podudara sa presudom Medunarodnog Suda Pravde.Vlada je tim povodom dala izjavu u kojoj se izrazava zaljenje i pozvala Srpski narod da osudi zlocin U Srebrenici.Tadasnji Predsednik Sarovic je vise puta govorio o uzasnom zlocinu i velikoj sramoti .Slicnih primera osude zlocina ima ali i ja mislim nedovoljno.Po pitanju zlocina u Srebrenici - Zasto ne dolaze na komemoracije u Srebrenici ili na drugi nacin ne odaju pocast zrtvama - Bosnjacima.Mislim da na komemoracije ne idu pored razloga licne bezbednosti i stoga sto pretpostavljaju da bi i to bilo iskorisceno protiv njih u neprekidnoj kampanji koju protiv npr.Dodika vode bosnjacki mediji.Verovatno bi bili proglaseni za licemere koji dolaze na takve skupove a intimno se raduju sto je do zlocina doslo.U pravu si kad kazes da je malo ili nista ucinjeno od Vlade RS po pitanju pomoci porodicama zrtavama Bosnjaka i Hrvata.Najmanje sto bi RS mogla da ucini jeste da u pogledu materijalne pomoci izjednaci porodice zrtava ratnih zlocina sa porodicama poginulih pripadnika bivse VRS.Suocavanje sa zlocinima pocinjenim od srpske strane tek ceka Srpski narod u RS.Ne znam koliko skolski programi sluze tom cilju ali ako oni krivotvore ili precutkuju genocid u Srebrenici i druge zlocine morali bi biti ispravljeni.Ali se ne sme zaboraviti da je Istinsko suocavanje i osuda zlocina moguca samo u uslovima politicke stabilnosti i reciprociteta.
Praznici nisu uredeni zakonom BiH u kome su ucestovali i predstavnici RS nego se primenjuje zakon koji je donela ''krnja''skupstina BiH.Vecina gradana RS ne prihvata te dane kao praznike i shvata ih kao uvredu.
Konstitutivnost i ravnopravnost naroda u RS.Provedene su odluke Ustavnog Suda BiH o konstitutivnosti preuredenjem institucija RS na nacin koji omugucuje predstavljanje i ucesce Bosnjackog i Hrvatskog naroda u RS , kao kolektiva u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti.Kad su u pitanju zakoni -nema nijednog zakona RS-a koji favorizuje Srbe na racun ostalih gradana.Formalno su svi gradani pred zakonom jednaki.Slucaj Orlovic mi nije poznat u pojedinostima ali medijska (politicka) eksploatacija tog slucaja i nedostatak drugih vise pokazuju da se radi o izuzetku a ne pravilu kad su u pitanju sporovi u kojima je jedna od strana gradanin(ka) RS bosnjacke ili hrvatske nacionalnosti.Ne znam na sta konketno mislis kad kazes ravnopravnost naroda u drzavnim firmama.Kolektivna ravnopravnost je kontrovezno pitanje jer ugrozave neke druge vazne principe na kojima pociva moderno drustvo.Ime RS je odredeno Ustavom BiH.
Orbini

#415 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by Orbini »

treci put
Kad su u pitanju zakoni -nema nijednog zakona RS-a koji favorizuje Srbe na racun ostalih gradana.Formalno su svi gradani pred zakonom jednaki.
Me nemoj mi reci!? Koja ba formalnost kada sam u mojoj Banjaluci stranac i nepozeljan. Grad koji ima krsnu slavu, gdje se u skolama i ostalim institucijama upotrebljava samo srpski, naglasava samo srpsko kulturno naslijedje, gdje su imena kvartova sto zvuce turski zamjenjena novim imenima sto nije ucinjeno ni u Beogradu. GDje sam kao Bosnjak stigmatiziran, sataniziran,.. i gdje nema potrebe za zakonom koji ce me minorizirati. U praksi mogu samo ljubiti saltere i dobijati kulturne odbijenice jer imam nepodobno ime. Grad uvodi regulacione planove i katastarske izmjene koje kace samo Bosnjake gdje moras placati advokate da dokazes da si uopste postojao na nekoj zemlji, gdje moras protiv sistema koji gradi "zelene zone" samo u bosnjackim naseljima - sve nebi li prodao svoje. Gradu gdje mi djeca u skoli uce o vjekovnoj srpskoj Bosni gdje su ostali uljezi i produkti neke okupacije bez jezika, historije, kulture, civilizacije,... Nemam nista protiv srpskog kulturnog naslijedja ali imam ako ce se promovirati na stetu moga i gdje se favoritizuje neprijateljstvo protiv mene.
Na policiju ne mozes racunati kada pijana bagra krene pucati i divljati u bosnjackim naseljima, a ako se slucajno zahebu i dodju, mozes samo sanjati o krivicnim prijavama protiv vandala,.. zakon u praksi stiti samo Srbe.

Koja ba formalnost u zakonu kada vidimo jako dobro kako je na djelu i koji su rezultati. RS je nista drugo no rezultat genocidne politike koja ima za cilj da etnicki ocisti teritorije. Najgore u svemu ovome je sto RS i njeni branitelji ne izlaze javno sa ikakvim odcjeljenjima, referendumima, sto ne promoviraju javno samo srpsku zemlju,... vec rade hinjski i nadaju se da ce vrijeme uciniti svoje. Srpska politika nikad nije bila iskrena i jasno definisana u svojoj platformi i ciljevima. Jedno se promovira a drugo radi. Zato ne spominji nikakve zakone i javne istupe - barem ne onima koji najbolje znaju sta je srpska politika i koga zakon jedino stiti.
Sensei

#416 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by Sensei »

Prozor wrote:
saibaba wrote:Interesantni su mi prijeteći stavi srpskih vođa u srbiji pa i u rs-u...
joj kud spomenu carevu gardu :lol: :lol: sta s´njima bi? :shock: :lol: :lol: :D
dok sloze sve kockice i vide na cemu su
Image
al_akhisari

#417 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by al_akhisari »

Navika je kad pricam o BiH, da kazem Bosna.Ispiricavam se svima koji su se osjetili zakinuti :bih:

Prodje sjednica, referenduma nema, "civilizacijska tvorevina" je jos uvijek tu, .... Je li donijela nesto novo, sluti li kraj sjednice mogucem rjesenju??? Skoro sve je isto ( izuzev sto od maloprije holandski mabasador ne moze uci u "civilizacijsku tvorevinu" :-)

Sta su to dobili zvanicnici "civilizacijske tvorevine", sta smo dobili mi??? Niko nista nije dobio, bio bi u najkracem rezime.

Nazalost, ponovo se vracamo starim frazama, starim prepirkama, starim navikama, a zavanicnici "civilizacijske tvorevine" i dalje ce nastaviti da pljuju po zemlji koja ima hiljadugodisnju tradciju, mi cemo se i dalje pitati i strepiti sta donosi sutra i sta ce se novo kuhati u kuhinji "nebeskog naroda".
Šandor

#418 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by Šandor »

Orbini wrote:treci put
Kad su u pitanju zakoni -nema nijednog zakona RS-a koji favorizuje Srbe na racun ostalih gradana.Formalno su svi gradani pred zakonom jednaki.
Me nemoj mi reci!? Koja ba formalnost kada sam u mojoj Banjaluci stranac i nepozeljan. Grad koji ima krsnu slavu, gdje se u skolama i ostalim institucijama upotrebljava samo srpski, naglasava samo srpsko kulturno naslijedje, gdje su imena kvartova sto zvuce turski zamjenjena novim imenima sto nije ucinjeno ni u Beogradu. GDje sam kao Bosnjak stigmatiziran, sataniziran,.. i gdje nema potrebe za zakonom koji ce me minorizirati. U praksi mogu samo ljubiti saltere i dobijati kulturne odbijenice jer imam nepodobno ime. Grad uvodi regulacione planove i katastarske izmjene koje kace samo Bosnjake gdje moras placati advokate da dokazes da si uopste postojao na nekoj zemlji, gdje moras protiv sistema koji gradi "zelene zone" samo u bosnjackim naseljima - sve nebi li prodao svoje. Gradu gdje mi djeca u skoli uce o vjekovnoj srpskoj Bosni gdje su ostali uljezi i produkti neke okupacije bez jezika, historije, kulture, civilizacije,... Nemam nista protiv srpskog kulturnog naslijedja ali imam ako ce se promovirati na stetu moga i gdje se favoritizuje neprijateljstvo protiv mene.
Na policiju ne mozes racunati kada pijana bagra krene pucati i divljati u bosnjackim naseljima, a ako se slucajno zahebu i dodju, mozes samo sanjati o krivicnim prijavama protiv vandala,.. zakon u praksi stiti samo Srbe.

Koja ba formalnost u zakonu kada vidimo jako dobro kako je na djelu i koji su rezultati. RS je nista drugo no rezultat genocidne politike koja ima za cilj da etnicki ocisti teritorije. Najgore u svemu ovome je sto RS i njeni branitelji ne izlaze javno sa ikakvim odcjeljenjima, referendumima, sto ne promoviraju javno samo srpsku zemlju,... vec rade hinjski i nadaju se da ce vrijeme uciniti svoje. Srpska politika nikad nije bila iskrena i jasno definisana u svojoj platformi i ciljevima. Jedno se promovira a drugo radi. Zato ne spominji nikakve zakone i javne istupe - barem ne onima koji najbolje znaju sta je srpska politika i koga zakon jedino stiti.
Ma oni uopšte ne kriju ništa. Jednostavno se ponašaju kao da nas nikad nije ni bilo. Neiskreni su bili samo pred međunarodnim sudom pravde u Hagu. Džaba pišeš. To priznaje zanemariv broj ljudi koji nisu Bošnjaci.
Apostate

#419 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by Apostate »

Za fijasko posebne sjednice NSRS-a su zasluzni megaloman Dodik (kojeg i SDS provalio na sjednici) i Uncle Sam koji se konacno pomjerio iza kulisa. Yanks are back. Evropska komisija takodjer konacno pocinje da shvata ozbiljnost situacije ovdje i vec zagovaraju EUSR sa povecanim ovlastima tipa onih koje je OHr nekoc imao i koristio. Od referneduma RS-a nema nista, ali mi smo i dalje na statu-quo. Oni nas mogu smarati istim sranjima, blokirati sve reforme potpuno legalno, dok i oni i mi ne crknemo od gladi...
and

#420 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by and »

treci put wrote:
and wrote:
treci put

3.pitanje je vrlo jasno
Termin ''zajednicke institucije'' nije najprecizniji ali nije ni netacan jer Ustav BiH kaze da se BiH sastoji od dva entiteta FBiH i RS
Tacno je da se u RS malo govori o ratnim zlocinima koje je pocinila srpska strana ali ne stoji da se ratni zlocinci slave kao heroji pogotovo ne zvanicno a pojedinci koji ih smatraju za heroje su i uvereni da su npr.Mladic ili Karadzic zrtve a ne zlocinci. Prethodna vlada RS formirala je komisiju za istrazivanje zlocina u Srebrenici i njen nalaz se uglavnom podudara sa presudom Medunarodnog Suda Pravde.Vlada je tim povodom dala izjavu u kojoj se izrazava zaljenje i pozvala Srpski narod da osudi zlocin U Srebrenici.Tadasnji Predsednik Sarovic je vise puta govorio o uzasnom zlocinu i velikoj sramoti .Slicnih primera osude zlocina ima ali i ja mislim nedovoljno.Po pitanju zlocina u Srebrenici - Zasto ne dolaze na komemoracije u Srebrenici ili na drugi nacin ne odaju pocast zrtvama - Bosnjacima.Mislim da na komemoracije ne idu pored razloga licne bezbednosti i stoga sto pretpostavljaju da bi i to bilo iskorisceno protiv njih u neprekidnoj kampanji koju protiv npr.Dodika vode bosnjacki mediji.Verovatno bi bili proglaseni za licemere koji dolaze na takve skupove a intimno se raduju sto je do zlocina doslo.U pravu si kad kazes da je malo ili nista ucinjeno od Vlade RS po pitanju pomoci porodicama zrtavama Bosnjaka i Hrvata.Najmanje sto bi RS mogla da ucini jeste da u pogledu materijalne pomoci izjednaci porodice zrtava ratnih zlocina sa porodicama poginulih pripadnika bivse VRS.Suocavanje sa zlocinima pocinjenim od srpske strane tek ceka Srpski narod u RS.Ne znam koliko skolski programi sluze tom cilju ali ako oni krivotvore ili precutkuju genocid u Srebrenici i druge zlocine morali bi biti ispravljeni.Ali se ne sme zaboraviti da je Istinsko suocavanje i osuda zlocina moguca samo u uslovima politicke stabilnosti i reciprociteta.
Praznici nisu uredeni zakonom BiH u kome su ucestovali i predstavnici RS nego se primenjuje zakon koji je donela ''krnja''skupstina BiH.Vecina gradana RS ne prihvata te dane kao praznike i shvata ih kao uvredu.
Konstitutivnost i ravnopravnost naroda u RS.Provedene su odluke Ustavnog Suda BiH o konstitutivnosti preuredenjem institucija RS na nacin koji omugucuje predstavljanje i ucesce Bosnjackog i Hrvatskog naroda u RS , kao kolektiva u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti.Kad su u pitanju zakoni -nema nijednog zakona RS-a koji favorizuje Srbe na racun ostalih gradana.Formalno su svi gradani pred zakonom jednaki.Slucaj Orlovic mi nije poznat u pojedinostima ali medijska (politicka) eksploatacija tog slucaja i nedostatak drugih vise pokazuju da se radi o izuzetku a ne pravilu kad su u pitanju sporovi u kojima je jedna od strana gradanin(ka) RS bosnjacke ili hrvatske nacionalnosti.Ne znam na sta konketno mislis kad kazes ravnopravnost naroda u drzavnim firmama.Kolektivna ravnopravnost je kontrovezno pitanje jer ugrozave neke druge vazne principe na kojima pociva moderno drustvo.Ime RS je odredeno Ustavom BiH.
ako se vama ne sviđa kako piše u ustavu,mislim da nema potrebe da određujete prikladna imena,jer to su institucije bih i tako se trebaju nazivati.kod vas kao da ima neki limit koliko puta neki političar smije izgovoriti bih.
bosni i hercegovini je priznat kontinuitet,i nastavljaju se primjenjivati zakoni dok se ne usvoje odgovarajući.
npr.dan priznavanja jedne zemlje i njen prijem u un za normalnog čovjeka koji voli svoju zemlju je poseban dan i praznik,a to što srbima taj praznik smeta dovoljno govori o njihovom odnosu prema domovini i zemlji u kojoj žive.
ima puno takvih i sličnih slučajeva,samo je slučaj fate orlović malo više u medijima od ostalih.
konkretno mislim recimo zašto u nekim državnim firmama nema ni jedan zaposlen bošnjak?
pa zašto bježite od toga da se ti moderni principi primjene na nivou bih?
sekiracija

#421 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by sekiracija »

GORDIJEV CVOR :D

POKAJANJE ILI NESTANAK!
roba_s_greskom

#422 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by roba_s_greskom »

Jel ima neko pametan,najradije iz RS ,al nije uvijet,da mi odgovori na jedno pitanje:
Republika srpska znaci (dakle po cemu je dobila ime) da je to Srbijanska republika ili to znaci da je to znaci Republika srba?
Sta kaze ustav?
zavrzlama

#423 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by zavrzlama »

Posljednji adut koji je ostao velikosrbima na celu sa Dodikom je napustanje institucija BIH...prvo ce poceti izmisljati afere..pa ce prestati uplacivati PDV...i na kraju ce se kao donijeti odluka da se do daljnjeg srpski predstavnici u drzavnim institucijama povuku ...a sve sa ciljem da se zaustave reforme i da MZ nasjedne na njihovu taktiku"stani -kreni,vruce-hladno" i umjesto da se prica o priblizavanju BIH ka EU..velikosrbi ce pokusati skrenuti pricu na opstanak BIH i mogucu secesiju od BIH....rat u BIH je na cekanju tajminga koji odgovara velikosrbima...
osa

#424 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by osa »

zavrzlama wrote:Posljednji adut koji je ostao velikosrbima na celu sa Dodikom je napustanje institucija BIH...prvo ce poceti izmisljati afere..pa ce prestati uplacivati PDV...i na kraju ce se kao donijeti odluka da se do daljnjeg srpski predstavnici u drzavnim institucijama povuku ...a sve sa ciljem da se zaustave reforme i da MZ nasjedne na njihovu taktiku"stani -kreni,vruce-hladno" i umjesto da se prica o priblizavanju BIH ka EU..velikosrbi ce pokusati skrenuti pricu na opstanak BIH i mogucu secesiju od BIH....rat u BIH je na cekanju tajminga koji odgovara velikosrbima...
i šta će federacija protiv toga.
zavrzlama

#425 Re: Posebna sjednica NSRS

Post by zavrzlama »

osa wrote:
zavrzlama wrote:Posljednji adut koji je ostao velikosrbima na celu sa Dodikom je napustanje institucija BIH...prvo ce poceti izmisljati afere..pa ce prestati uplacivati PDV...i na kraju ce se kao donijeti odluka da se do daljnjeg srpski predstavnici u drzavnim institucijama povuku ...a sve sa ciljem da se zaustave reforme i da MZ nasjedne na njihovu taktiku"stani -kreni,vruce-hladno" i umjesto da se prica o priblizavanju BIH ka EU..velikosrbi ce pokusati skrenuti pricu na opstanak BIH i mogucu secesiju od BIH....rat u BIH je na cekanju tajminga koji odgovara velikosrbima...
i šta će federacija protiv toga.
nije to pitanje za federaciju nego za sve gradjane koji osjecaju BIH svojom domovinom....
Post Reply