Jahorina!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vjesticanametli

#401 Re: Jahorina!

Post by vjesticanametli »

heh hvala ti za info ....idemo u januaru u France :D
petunija

#402 Re: Jahorina!

Post by petunija »

Hej, :D baš mi je drago, biće vam super. Koje ste mjesto izabrali?
Nekako se sve nadam da će biti snijega i na Jahorini, stalno visim na webcam :D
vjesticanametli

#403 Re: Jahorina!

idemo u Pra Loup :D nadam se da ce nam biti lijepo :D
petunija

#404 Re: Jahorina!

Post by petunija »

Hoće sigurno, jedva čekam da čujem kako vam je bilo :D :sax:
Sigurna sam da ćeš se oduševiti :D
vjesticanametli

#405 Re: Jahorina!

javicu svakako

nego poceli sin i ja sa google translejtom uciti frenĆ :lol: hahhahah pisancija :D
petunija

#406 Re: Jahorina!

Post by petunija »

vjesticanametli wrote:javicu svakako

nego poceli sin i ja sa google translejtom uciti frenĆ :lol: hahhahah pisancija :D

:thumbup:
petunija

#407 Re: Jahorina!

Post by petunija »

Vjesticeee, vidiiii :mrgreen:
http://www.jahorina.org/files/web-cam.php druga slika, ove ostale su stare :(
vjesticanametli

#408 Re: Jahorina!

ja bila danas :D :-D bilo je super ali se nije moglo skijati
petunija

#409 Re: Jahorina!

Post by petunija »

U subotu bilo grozno vrijeme, ali sam otišla, čisto da me želja mine :D
Ujutro nije bilo gužve pa sam baš iskoristila iako je strašn vjetar duvao. Poslije se zagužvalo, pa sam razgulila. Staze su horor, blata i zemlje na sve strane, ako ne zapada dobar snijeg, mislim da će i ova godina biti propast :(
petunija

#410 Re: Jahorina!

Post by petunija »

Da li je iko osim mene :D išao na Jahorinu prošli vikend?
Snijeg je bio fenomenalan, kao što odavno nije, ali je vrijeme bilo nikakvo, magla, vjetar i snijeg koji malo pada malo ne pada.
Planira li ko na noćno skijanje, ima srijedom, četvrtkom i petkom, od 18 do 21? Karta 15KM

Edit: čita li još iko ovu temu :(
vjesticanametli

#411 Re: Jahorina!

Citam ja i kakvo je to pitanje :D :lol: nazalost nisam u mogucnosti ici ovih dana, a danas je sin gore pa cekam izvjestaj :lol: :)
Edin H.

#412 Re: Jahorina!

Post by Edin H. »

Edmond wrote:Čika Jovo http://www.alpha-jahorina.com Sve preporuke :thumbup:
Jesu'l mu apartmani blizu staze?
Eborg

#413 Re: Jahorina!

Post by Eborg »

Bio sam prošli vikend malo u šetnji, fino je bilo. Zanima me jedna stvar - je li Bjelašnica bolja ili gora po pitanju ovih sadržaja za neskijaše od Jahorine?

Ja sam upravo čuo da je Jahorina bolja a ja sam vala našao samo jednu stazu za hodanje i ono nešto kafića dolje oko Kolibe.
petunija

#414 Re: Jahorina!

Post by petunija »

vjesticanametli wrote:Citam ja i kakvo je to pitanje :D :lol: nazalost nisam u mogucnosti ici ovih dana, a danas je sin gore pa cekam izvjestaj :lol: :)
Pa niko ništa ne piše, ja se prepala :(
U subotu ujutro bilo grozno vrijeme, vjetar posebno iza Termaga, ne kontam šta tamo toliko puše. Inače snijeg je bio super, taman kako meni paše :D
Popodne se popravilo vrijeme.
Evo sad gledam web kameru, gore je vrijeme za poželjeti, a ja sjedim ovdje :( i pišem izvještaj :D
Što se tiče pitanja za šetače, na Jahorini ima divnih mjesta za šetnju, ali treba doći do njih. Auto ostaviš u Rajskoj dolini i onda ima staza koja vodi prema vrhu ali ideš onom drugom stranom gdje nema skijaša, kao kad kreneš prema radaru, ali na vrhu skreneš lijevo (za radare nastaviš pravo, ali je mnogo daleko pješice). Inače ako ima šetača na ovoj temi zamolila bih da uvijek idu krajem staze, dešava se često da hodaju sredinom, još kad ih ima više rašire se preko cijele staze i onda postaje opasno kako za njih tako i za skijaše/bordere. Treba da znate da se mi ne možemo baš uvijek zaustaviti kad se zafuramo, pa malo pripazite, posebno na onoj stazi što vodi između lifta Šator i staze Termag, staza nije široka i tamo je stalno neka gužva.
Što se tiče sadržaja, Jahorina ima noćni život koji se malo gdje može naći. Imaš muziku u skoro svim objektima, za razne ukuse, u hotelu Termag ima i bazen koji stalno radi, mislim da ima i u Bistrici, ali treba provjeriti kakav je. I ima sve vrste klope, ako ne u jednom objektu onda u drugom sigurno.
Ako ima još pitanja, bujrum :D :sax:
vjesticanametli

#415 Re: Jahorina!

danas je bilo naćiiiiiiiiiiiiii boooooooože .... super dan i odlicne staze :-D
petunija

#416 Re: Jahorina!

Post by petunija »

Hej, gdje si skijala?
Ja "otkrila" Praču :D pa sam tamo bila oba dana, ali ujutro, dok još staze nisu omekšale.
vjesticanametli

#417 Re: Jahorina!

nisam isla na pracu .....bila i jucer hahahahha i opet naćiiiiiiiiii božeeeeeeee :mrgreen:
PM72

#418 Re: Jahorina!

Post by PM72 »

Ja sam gore skijao kad je "Bog po zemlji hod'o"...i kad je sadašnji džet set za planine oko Sarajeva čuo samo u kontekstu Igmanskog marša.Rajska dolina bila je čudo.Sjećam se ski lifta Željo koji te (ako ne znaš za taj fazon) prvobitno povuče u vis i tako te tegli nekih 10-15 metara na metar ili dva visine (zavisi od težine).Odmah su se vidjeli neiskusni jer su padali kao kruške.

Pa staza za Praču.Odeš na vrh pa prema radarima JNA i spustiš se do Prače.A odozdo išla žičara jednosjed,sa zelenim i crvenim drvenim klupama.Smrzne ti se guzica dog dođeš podno Rajske.Onda se cestom spustiš do doma JNA...

Sendvič salama podriguša i frtalj hljeba bio :-) i čaj od zašećerene vode u bijelim plastičnim čašama...prodavalo se u kamp prikolicama pored ceste.Išlo se radnim danima radi gužve a tadašnja gužva vikendom je bila kao kad danas odeš radnim danom ako je ružno vrijeme.Bilo je dosta vojske na ski liftovima koja je padala kao ljese a mi koristili gužvu pa hvatali ona sidra i pičili uzbrdo.Dok te redari ne zaganjaju...poslije im kupiš tri pive (sarajevske klipače) i skijaš džaba nekoliko dana,samo im mahneš.

da pojedeš picu na Jahorini bio je podvig ravan kao kad bi sad kupovao dobar džemper ili košulju.U Košuti je bila neka pica i to skupa kao đavo.U sadašnjim parama bar 70 - 80 KM.Kola u flaši bila bar 10 KM.A mi,radnička djeca jedva skupila za onog sendviča i čaja.Još smo nosili po par sendviča u džepovima (koji se zgnjave ali ukusni,ogladni se pravo) i oni sokovi na slamku.Najveći strah je bio da ti autobus ne zduši,onda te nema nigdje.Autobusi Sanos,hladni i neudobni ali se obandačiš i zaspiš da se jedva uhavizaš u Franje Račkog.

Pocrniš kao firaun a raja te gleda čudno...

Tako je nekad bilo...
petunija

#419 Re: Jahorina!

Post by petunija »

@PM72, baš lijep post o dobrim starim vremenima, muž mi je pričao isto to što si opisao :D i on je išao tim jednosjedom, naložio me za skijanje i onda odustao, a ja se sad upalila i k'o luda grabim svaki trenutak za odlazak gore.
Htjedoh danas mojoj vještici postaviti sliku Prače, slikana danas, :D ali mi previše komplikovano, a mom sinu se ne da :(
Danas je ujutro bio divan dan, samo što su staze poprilično omekšale, počeli su se praviti hangovi, a kako je odmicao dan navlačili su se oblaci, magla, vjetar ali se nisam dala otjerati dok god sam mogla biti na nogama :D
Već dugo planiram otići i na noćno skijanje, valjda ove sedmice uspijem :)
vjesticanametli

#420 Re: Jahorina!

Poslacu ti slika na mail....hvala i od mene za pricicu pm72 :)
PM72

#421 Re: Jahorina!

Post by PM72 »

Mogao bih ja knjigu napisati o doživljajima sa skijanja i sa Jahorine,Igmana i Bjelašnice.Naučio skijati sa 4 godine (1975) i od tada redovno išao.Zadnji put u martu 1992,poslije onih čuvenih barikada.

Tada su na planinu išli samo istinski zaljubljenici skijanja i planinari.I oni koju su morali raditi na žicama i hotelima.Planinari su imali svoj dom u Rajskoj planini (onaj kameni što je gorio) i oni su imali svoj ritual,pjesme,šale...sjećam ih se dobro,sunčaju se kao one iguane po plažama.tad sam se pitao koji im je đavo,što se ne skijaju.Odgovor sam dobio sa godinama.Sad mi mrsko stati na skije. :D sad i ja volim da se opružim na suncu,malo meze i piva.

Tada nije bilo džet seta kakvih je sada dosta.Mislim na one seronje što su puni para,sa najmodernijom opremom a neznaju ni skijati nego dođu da se "vide".Puna Bjelašnica i Jahorina džipova,od Poršea,Volvoa,Tojota,ML-ova pa do onih Audija raznih oznaka i brojeva."Thule" na galeriji,Kolmar jakne (meni pravo odvratne) i naravno neki najskuplji modeli skija i pancerica.U moje doba :D najmodernije auto što sam vidio na Jahorini bio je VW Shiroco i to ga vozio sadašnji selektor Baždarević.Parkirao se negdje u stranu,skromno i nenametljivo a ovi sada da mogu parkirali bi ga na sred staze da se vidi kad "baja dođe".Ondašnji džipovi :lol: :lol: mogao si vidjeti ladu Nivu od Elektodistribucije (nestalo struje) i milicijskog Land Rovera.A od skija ,najskuplje su bile Elanove sa potpisom Stenmarka.Bordo boje nekakve oznake RC.Starog sam munto pola godine i kad je čuo cifru,mogao sam još i degeneka dobiti.Morao je raditi za njih nekoliko mjeseci.Vezovi bili Salomon.

Najviše sam volio skijati na vrhu Jahorine,čak sam išao sa one strane i spustio se skoro do dna pa mi je trebalo pola dana da se popnem.Vrh jahorine za mene je bio fascinantan,bio sam ubjeđen da je taj vrh nešto kao vrh Mojmila,popneš se i odmah nizbrdica.Međutim,sa one strane su doline i vrtače pa tek onda blaga nizbrdica koja je vodila u sela sa one strane,čini mi se Hamzići.

Meni je Jahorina uvijek bila draga.Bolje straze,više sadržaja ali je i Bjelašnica je imala svoju draž.Na Bjeli kad je radio trosjed do vrha (vrlo rijetko) mogao si napraviti pet-šest žica i fizički si u nokdaunu.Samo pravi poznavaoci skijanja su se smjeli spustiti sa vrha jer je strmina iz stratne kućare ogromna.Meni je dugo trebalo da stisnem petlju i da se spustim pravo do međustanice.Tada je na Bjelašnici bio trosjed,čudo neviđeno,kojem je često nestajalo struje a kad ti na Bjelašnici nestane struje na trosjedu,to je bio golem problem.Prvo te zaljulja da se skoro unerediš u gaće od sraha.Još ako je iznad one jedne rupe (poslije međustanice prema vrhu)-tu je visina bila sigurno 30 metara.Tu sam jedne prilike proveo skoro pola sata,bio i prošao.Kad je došla struja,tako me naglo trznulo da umalo nisam ispao iz korpe.Jedva sam na vrhu pustio onu štangli pri izlasku...

Eto toliko od mene...
petunija

#422 Re: Jahorina!

Post by petunija »

U zadnje vrijeme često idem gore, ali nisam primjetila da ima onih koji se nešto dokazuju skupom opremom , ili to ja ne razlikujem, meni sve isto :D . Mislim da ta kategorija ljudi više sjedi po kafanama, gdje mogu u baštama "prezentirati" svoje mobitele, naočale i sl. njima je skijanje "dosadno".
Nekada na Jahorini nije bilo toliko gostiju sa strane kao danas, mislim da ti gosti prave najveći promet Jahorini, kad god stojim u redu za šestosjed čujem mnogo ekavice, slovenački, engleski pa čak i francuski jezik.
Ako si toliko volio skijanje, pa dođi onda gore, napravi koju turu za dobra stara vremena, sada su žičare drugačije, ali užitak je isti :thumbup:
Vještice, onu sliku ću ti poslati na pp, a ti ako znaš kako, slobodno je objavi na ovoj temi (samo ovu :lol: ) ostale pod ključ :D :sax:
PM72

#423 Re: Jahorina!

Post by PM72 »

Ako si toliko volio skijanje, pa dođi onda gore, napravi koju turu za dobra stara vremena, sada su žičare drugačije, ali užitak je isti :thumbup:
Hvala na pozivu ali mi "mrsko".Pravo da ti kažem,jedva čekam ljeto i vrućinu.Nekako mi se zima i snjeg ogadila.A i otežalo se,imam bar 20-30 kg više nego onda,sad kad bi se razbio morali bi angažovati gorsku službu spašavanja da me podignu.

Ja sam ti sad planinar.Ruksak,oprema,dobro društvo i lagano.Od Zelengore,Romanije,Ozrena,Treskavice...
helpdesk1

#424 Re: Jahorina!

Post by helpdesk1 »

petunija wrote:U zadnje vrijeme često idem gore, ali nisam primjetila da ima onih koji se nešto dokazuju skupom opremom , ili to ja ne razlikujem, meni sve isto :D . Mislim da ta kategorija ljudi više sjedi po kafanama, gdje mogu u baštama "prezentirati" svoje mobitele, naočale i sl. njima je skijanje "dosadno".
Vala nisi u pravu. Ja se umalo potukoh sa sminkerom jer mu je malac stapom dotakao skiju dok smo cekali u redu na zici. Frajer ima svemirsku opremu, a poslije ga vidim jedva skija. Tako je nekada davno bilo ispred Satora, opreme za nekoliko milja, trebice se skupile a ni jednu zicu da napravi :-D
muha_sa

#425 Re: Jahorina!

Post by muha_sa »

helpdesk1 wrote:
petunija wrote:U zadnje vrijeme često idem gore, ali nisam primjetila da ima onih koji se nešto dokazuju skupom opremom , ili to ja ne razlikujem, meni sve isto :D . Mislim da ta kategorija ljudi više sjedi po kafanama, gdje mogu u baštama "prezentirati" svoje mobitele, naočale i sl. njima je skijanje "dosadno".
Vala nisi u pravu. Ja se umalo potukoh sa sminkerom jer mu je malac stapom dotakao skiju dok smo cekali u redu na zici. Frajer ima svemirsku opremu, a poslije ga vidim jedva skija. Tako je nekada davno bilo ispred Satora, opreme za nekoliko milja, trebice se skupile a ni jednu zicu da napravi :-D
:-D

eeeeeeeeeeeeeeee :-) bio varen i pecen gore dok nije onaj nekakav s puškom u ruci na izlazu zaustavio dvosjed--mart 92.
Post Reply