Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Topla voda

#401 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Topla voda »

SarajVox wrote:pa koliko se krece trenutno kvadrat kod katedrale?

kakve su cijene na Mejtasu npr.?
Vjerovatno ce padati cijene, ali trendovi su vazda postojeci, daj da skontam koliko je trenutna cijena
velika je razlika zbog velicine stanova...pa recimo prije par dana prodaje frajer stan u ferhadiji nesto preko 3000 km,kolko se sjecam,jedno 70 kvadrata za 230...
a to je agencijska cijena.
kod katedrale iza u m.c.catica sam zvao oglas,ima se raditi u stanu dosta,trazi 200 milja za 80kvadrata,a otprilike su 3 milje,pa nesto nize..u tom podrucju u globalu.
SarajVox

#402 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by SarajVox »

hvala jarane na konkretnim podatcima.
stime vec imam neki dojam kako se krecu cijene.
edvin

#403 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

zlatan01 wrote:
edvin wrote: Malo si se izradio u ovoj konstataciji da je to sto utice na cijene nekretnina. Ne oslikava se na Bosni nuzno samo stanje u SAD vec mnogo vise utice stanje u okruzenju a tu prvenstveno mislim na zemlje prvo Balkana a onda i sire Evrope sto je sasvim i logicno jer je Bosna dio Evrope a ne SAD-a. Ono sto je dovelo do pada nekretnina npr. u SWE trenutno je trenutna situaija na trzistu rada.
Zemlja ulazi u period niske konjukture, preduzeca otkazuju radnke a samim tim se povecava i nesigurnost ljudi i ne usudjuju se na nove korake i mijenjanje nekretnina sto sa sobom u velikom broju slucajeva vuce i vece zaduzivanje.
Niti u SWE kao niti u Bosni se stanovnistvo ne seli tako cesto u druge krajeve (ako izuzmemo seljenje u Stockholm) pa je oped doslo do jakog pada cijena nekretnina i trenutno je skoro pravi stop na trzistu.
Ali opet, ponavljam, ne toliko zbog kamata vec zbog nesigurnosti.
Dodje li u Bosnu takva situacija da ljudi ne mogu placati kredite pod hipotekom a vec je bilo slucajeva (pogledaj sta se desava u Hrvatskoj) to je znaci ono sto ce oboriti cijene (a sta ce inace banka da radi sa 1000 neprodanih stanova).
Na osnovu cega ovo zakljucujes? Ja sam recimo u Svedskoj selio 3 puta kompletnu porodicu za ovih 6 godina koliko sam ovdje (plus 2 puta samo ja privremeno radi posla). Nemam vremena sad da rovim po statistikama, ali kretanje stanovnistva u posljednjih nekoliko godina u Svedskoj je sigurno neuporedivo vece nego u Bosni i Hercegovini.
Na osnovu toga sto sam dobro upucen u migracije stanovnistva na trzistu rada. U Svedskoj postoji tzv. Stokholmski fenomen jer su najvece migracije i priliv u Stockholm ( starosna dob 19-35g) ali veoma i skoro minimalne u ostalim krajevima. Niko se ili skoro niko se ne seli iz "Mimidale" u "Toredalu" jer posla ima veoma malo i u "Mimidali" i u "Toredali". Tako da je stanje sto se tice staticnosti stanovnistva u BiH i upravo Swe skoro pa identicno. A i u BiH je najveci priliv upravo u SA, mozda sarajevski fenomen :-)
traxtrax

#404 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by traxtrax »

edvin wrote:
traxtrax wrote: Posebno je znacajan kvalitet zdravstvenog sistema, jer ljudi koji obezbjede penziju su u godinama kada je neophodno da imaju na raspolaganju kvalitetan zdravstveni sistem, zbog ocekivanja da ce im opste zdravstveno stanje bivati sve losije sa vremenom. Bilo tko, tko iole ozbiljnije sagleda stanje u bosanskom zdravstvu odlucice se da ostane u starosti tamo gdje je sada.

Mislim da imas suvise visok stav o kvaliteti zdravstva na zapadu u odnosu na Bosnu. U mnogim slucajevima je odnos i ljudskost nasih ljekara na mnogo vecem nivou nego u nekim zapadnim zemljama.A i gora ce situacija biti sto bude gora ekonomija i veca nezaposlenost. Bio sa poslovnim partnerom u SA (covjek iz zapadne Evrope), covjeku doslamuka i na akutnoj u Pofalicima ga primili za 15 min. U svojoj zemlji bi kaze ceko 5 sati na akutnoj.
Isto tako nije sigurno da ce djeca za nekih 20-30 g. htjeti da zive u tim zemljama zapadne Evrope, znam slucajeve gdje
su se djeca vratilau zemlje odakle im dolaze roditelji, mada su rodjena u tim zapadnim zemljama.
:-D Na ovaj komentar mogao sam se samo nasmijati. Mislim da je ljudima u nevolji (a ljekarima se ne ide ako nije neka nevolja) nije potrebna ljudskost ljekara, vec njihov profesionalizam i adekvatna opremljenost ustanove.

Ispod virtualnog imena "edvin" ne stoji lokacija, ali se iz Tvojih postova dade zakljuciti da zivis u Sarajevu. De se molim Te osvrni malo oko sebe. Uostalom, u jednom Tvom postu kazes da si okusio i „drugu stranu novcica“. Dobro, zasto onda iz sopstvenog iskustva ne opises kako je to u toj zemlji s druge strane novcica gdje si bio, kakva iskustva imas kada si morao do ljekara, zubara, u apoteku …? I onda to ne uporedis sa trenutnim stanjem u domovini.

Duboko sam uvjeren da ce u slucajevima kada bude trebalo odluciti gdje uzivati zaradjenu penziju, presudni faktori biti kvalitet zivota, dakle kvalitet socijalnog sistema, kvalitet zdravstvenog sistema (starijim ljudima je potrebniji nego mladjima), kvalitet transportne infrastrukture i javnog prijevoza (stariji ljudi manje voze), a nece biti zanemariv ni faktor zelje za ostankom blizu svoje djece (dakle naredne generacije), koja ce sva imati strana drzavljanstva, steci visoko obrazovanje, koja ce se etablirati u novim sredinama i kojima ce Bosna malo znaciti. I uvjeren sam da ce ovo posredno (i naravno tek za vise godina) utjecati na bosansko trziste nekretnina.

No nije mi se dalje baviti sa ovim, uostalom smatram da diskusija ovdje ne treba biti skrenuta u pogresnom smjeru.

Jucerasnje izdanje DANA, dio komentara koji se odnosi na ekonomske perspektive u 2009. :

Doduše, i ne mora se biti baš vidovit da bi se zaključilo da će naredna godina, bar s ekonomsko-finansijske tačke gledišta, biti teška. Sredinom ove godine sve komercijalne banke u BiH počele su dizati kamatne stope na kredite, po prvi put u posljednjih desetak godina. A sa skupljim kreditima, dolazi i pad potrošnje, što će se, nažalost, odraziti na sve segmente društva. Pad potrošnje pogodit će i privredu i građane, ali ovoga puta - i državne i entitetske vlade.

U osnovi, princip na kojem svi ovi makroekonomski pokazatelji "funkcioniraju" je veoma jednostavan. Ako ove i naredne godine prosječne kamatne stope na kredite u bankama budu oko 12 posto, ovdašnji građani i kompanije će, shodno tome, manje podizati kredite. Dakle, manje će kupovati i opremati stanove, automobile, raznu robu iz široke potrošnje, što će se automatski odraziti na građevinske kompanije, firme iz drvoprerađivačke industrije, trgovačke kompanije i tako dalje.

Uostalom, uposlenici agencija za promet nekretninama i trgovci automobilima već vam sada mogu posvjedočiti o smanjenoj prodaji stanova i četverotočkaša. Iduće će godine biti još gore, kažu oni, i ukazuju na već postojeći trend pada cijena nekretnina zbog nedostatka potražnje.
...
madner

#405 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by madner »

Hm, ne znam sto svi pljuju nase zdravstvo. Najgore sto mi se desilo jeste da jednom cekam sat vremena jer je ispred mene bila nana koja je bila pratnja njenoj mami.

Cujem svasta, ali iz licnog iskustva od mene imaju 9/10.
edvin

#406 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

traxtrax wrote:
edvin wrote:
traxtrax wrote: Posebno je znacajan kvalitet zdravstvenog sistema, jer ljudi koji obezbjede penziju su u godinama kada je neophodno da imaju na raspolaganju kvalitetan zdravstveni sistem, zbog ocekivanja da ce im opste zdravstveno stanje bivati sve losije sa vremenom. Bilo tko, tko iole ozbiljnije sagleda stanje u bosanskom zdravstvu odlucice se da ostane u starosti tamo gdje je sada.

Mislim da imas suvise visok stav o kvaliteti zdravstva na zapadu u odnosu na Bosnu. U mnogim slucajevima je odnos i ljudskost nasih ljekara na mnogo vecem nivou nego u nekim zapadnim zemljama.A i gora ce situacija biti sto bude gora ekonomija i veca nezaposlenost. Bio sa poslovnim partnerom u SA (covjek iz zapadne Evrope), covjeku doslamuka i na akutnoj u Pofalicima ga primili za 15 min. U svojoj zemlji bi kaze ceko 5 sati na akutnoj.
Isto tako nije sigurno da ce djeca za nekih 20-30 g. htjeti da zive u tim zemljama zapadne Evrope, znam slucajeve gdje
su se djeca vratilau zemlje odakle im dolaze roditelji, mada su rodjena u tim zapadnim zemljama.
:-D Na ovaj komentar mogao sam se samo nasmijati. Mislim da je ljudima u nevolji (a ljekarima se ne ide ako nije neka nevolja) nije potrebna ljudskost ljekara, vec njihov profesionalizam i adekvatna opremljenost ustanove.

Ispod virtualnog imena "edvin" ne stoji lokacija, ali se iz Tvojih postova dade zakljuciti da zivis u Sarajevu. De se molim Te osvrni malo oko sebe. Uostalom, u jednom Tvom postu kazes da si okusio i „drugu stranu novcica“. Dobro, zasto onda iz sopstvenog iskustva ne opises kako je to u toj zemlji s druge strane novcica gdje si bio, kakva iskustva imas kada si morao do ljekara, zubara, u apoteku …? I onda to ne uporedis sa trenutnim stanjem u domovini.
Duboko sam uvjeren da ce u slucajevima kada bude trebalo odluciti gdje uzivati zaradjenu penziju, presudni faktori biti kvalitet zivota, dakle kvalitet socijalnog sistema, kvalitet zdravstvenog sistema (starijim ljudima je potrebniji nego mladjima), kvalitet transportne infrastrukture i javnog prijevoza (stariji ljudi manje voze), a nece biti zanemariv ni faktor zelje za ostankom blizu svoje djece (dakle naredne generacije), koja ce sva imati strana drzavljanstva, steci visoko obrazovanje, koja ce se etablirati u novim sredinama i kojima ce Bosna malo znaciti. I uvjeren sam da ce ovo posredno (i naravno tek za vise godina) utjecati na bosansko trziste nekretnina.

No nije mi se dalje baviti sa ovim, uostalom smatram da diskusija ovdje ne treba biti skrenuta u pogresnom smjeru.

Jucerasnje izdanje DANA, dio komentara koji se odnosi na ekonomske perspektive u 2009. :

Doduše, i ne mora se biti baš vidovit da bi se zaključilo da će naredna godina, bar s ekonomsko-finansijske tačke gledišta, biti teška. Sredinom ove godine sve komercijalne banke u BiH počele su dizati kamatne stope na kredite, po prvi put u posljednjih desetak godina. A sa skupljim kreditima, dolazi i pad potrošnje, što će se, nažalost, odraziti na sve segmente društva. Pad potrošnje pogodit će i privredu i građane, ali ovoga puta - i državne i entitetske vlade.

U osnovi, princip na kojem svi ovi makroekonomski pokazatelji "funkcioniraju" je veoma jednostavan. Ako ove i naredne godine prosječne kamatne stope na kredite u bankama budu oko 12 posto, ovdašnji građani i kompanije će, shodno tome, manje podizati kredite. Dakle, manje će kupovati i opremati stanove, automobile, raznu robu iz široke potrošnje, što će se automatski odraziti na građevinske kompanije, firme iz drvoprerađivačke industrije, trgovačke kompanije i tako dalje.

Uostalom, uposlenici agencija za promet nekretninama i trgovci automobilima već vam sada mogu posvjedočiti o smanjenoj prodaji stanova i četverotočkaša. Iduće će godine biti još gore, kažu oni, i ukazuju na već postojeći trend pada cijena nekretnina zbog nedostatka potražnje.
...
Procitaj prvo moje ranije postove sa paznjom pa ces zakljuciti gdje zivim, na kojim sam relacijama, i kakva iskustva imam sa zdravstvom.
Prvo citaj pa reci "hopp" :D
traxtrax

#407 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by traxtrax »

edvin wrote:
edvin wrote:
traxtrax wrote: Ispod virtualnog imena "edvin" ne stoji lokacija, ali se iz Tvojih postova dade zakljuciti da zivis u Sarajevu. De se molim Te osvrni malo oko sebe. Uostalom, u jednom Tvom postu kazes da si okusio i „drugu stranu novcica“. Dobro, zasto onda iz sopstvenog iskustva ne opises kako je to u toj zemlji s druge strane novcica gdje si bio, kakva iskustva imas kada si morao do ljekara, zubara, u apoteku …? I onda to ne uporedis sa trenutnim stanjem u domovini.
Procitaj prvo moje ranije postove sa paznjom pa ces zakljuciti gdje zivim, na kojim sam relacijama, i kakva iskustva imam sa zdravstvom.
Prvo citaj pa reci "hopp" :D
Niti sam skocio niti rekao hop. Naprotiv, Ti izgleda samo vices hop a nikako da skocis.

Cuj, ne pada mi napamet citati Tvoje postove da bih otkrio gdje se nalazis. Imam pametnijih poslova. Tvoje relacije me takodjer ne interesiraju. Kao sto si mogao primjetiti, ja se ne gadjam sa svojim reaacijama jer, iako one mozda mogu biti relevantne za isprsiti se pred « rajom » u kavani, nisu previse relevantne za ovu diskusiju.

No ono sto jeste relevantno je da obojica imamo doticaja i sa domovinom i sa inozemstvom, pa i sa socijalnim i zdravstvenim sistemima na oba mjesta. Ti doticaji ne ogledaju se samo kroz Tebe i mene kao pojedince, vec se ogledaju kroz multiplicitet potreba i iskustava nasih porodica, nasih roditelja, nasih poznanika kojih siguran sam ima na oba mjesta.

Kada govorimo o zdravstvenom sistem u Bosni, Ti si ovdje ustvrdio da je noc bijela, mlijeko crno te da je najnovi predsjednik ten dobio kvarcanjem. Kako bi bilo da ja Tebe pozovem da pogledas malo diskusije koje se odnose na temu zdravstva, korupcije u zdravstvu, i tako redom upravo ovdje na ovom forumu, da vidis sto se tamo pise o BH zdravstvu. Ja ovdje nisam nista drugo trazio nego da izneses svoja iskustva, jer me zivo interesira koja je to zapadnoevropska zemlja sa gorim zdravstvenim sistemom od Bosne (samo mi nemoj reci da je npr. Svedska u pitanju!). Jos jednom, na Tvoje konstatacije o kvaliteti bosanskog zdravstva mogu se samo nasmijati. :-D

Na kraju, ipak bih volio bih da mi lingvisticki i smisaono protumacis znacenje Tvoje recenice "mi u SA obicno kazemo "bolan ne bio"", koju sam izdvojio iz jednog od Tvojih posljednjih postova. Prema meni, ovo znaci ili sam u Sarajevu pa je to takav obicaj ovdje kod nas, ili, … pa sto drugo moze znaciti ?
edvin

#408 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

Ha,ha,ha, da se ovo ne krije opet Ahuseino iza nicka pa me opet napadas. Kao sto rekoh, procitaj moje ranije postove. Ali ti kazes da ti to "ne pada na pamet" pa onda ne serendaj i ne mlati praznu slamu.
traxtrax

#409 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by traxtrax »

edvin wrote:Ha,ha,ha, da se ovo ne krije opet Ahuseino iza nicka pa me opet napadas. Kao sto rekoh, procitaj moje ranije postove. Ali ti kazes da ti to "ne pada na pamet" pa onda ne serendaj i ne mlati praznu slamu.
Da li da uz pomoc ovog Tvog posljednjeg odgovora zakljucim da si LAGAO da zivis u Sarajevu? Jer jednostavno Ti nisi odgovorio ono sto si bio pitan.

Ne pada mi na pamet citati nesto od nekoga koji necija druga misljenja naziva "mlacenjem prazne slame".

Grijesis, nije u pitanju "Ahuseino". To cinjenicu znademo barem nas dvojica, ja i "Ahuseino".

I de molim Te pokusaj pisati licne zamjenice sa velikim slovom. Na taj nacin izrazavas postovanje prema sugovorniku. Jer ipak, iako si Ti mozda nekad cuvao ovce i krave, ja ih nikada u zivotu cuvao nisam, pa ih dakle nisam ni mogao cuvati zajedno sa Tobom.

Usput Tvoje koristenje veoma bogatog vokabulara koji ukljucuje glagol "serendaj" u njegovoj negaciji, daje mi potpuno za pravo da pretpostavim da si i zaista cuvao ovce i krave ali i da se u svom kratkom zivotnom putu jos uvijek nisi odmakao daleko od istih.

@administrator
Izvinjavam se i za off i za ton mog odgovora. No i pored mog pokusaja da diskutiram na civiliziranom nivou, dignitet me ne dozvoljava da presutim ovakvo obracanje.
SarajVox

#410 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by SarajVox »

Thema:

Cijene nekretnina zaustavile rast

a vas dvojica se raspravljate o necem trecem tamo...
nidze veze
ahuseino

#411 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

edvin wrote:Ha,ha,ha, da se ovo ne krije opet Ahuseino iza nicka pa me opet napadas. Kao sto rekoh, procitaj moje ranije postove. Ali ti kazes da ti to "ne pada na pamet" pa onda ne serendaj i ne mlati praznu slamu.
Bolan (ne bio) skini se Ahuseinu s qrca.

Jesm li ti ja kriv za sve u zivotu?
edvin

#412 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

Ha,ha,ha, kraljevi ste obadvojica, ili jedan. Jesam, cuvao sam ovce, na Plocama odakle mi je stari i medresi odakle mi je stara imamo razlicite zivotinjice.
E prijatelju moj, takvi kao sto si ti su nama donijeli ovce i ovcice.
edvin

#413 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

SarajVox wrote:Thema:

Cijene nekretnina zaustavile rast

a vas dvojica se raspravljate o necem trecem tamo...
nidze veze
Slazem se, moram samo da odgovorim liku kad je naporan.
traxtrax

#414 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by traxtrax »

Reci Ti meni, umijes li Ti sastaviti vise od prostoprosirene recenice? Jer ako umijes, ocekujem da dadnes barem odgovor na ono sto je relevantno za temu.

Da Te podsjetim, citavu polemiku oko zdravstva si zapoceo Ti, nikada izazvanim i nicim potkrijepljenim komentarom. Prihvatam diskusiju! Ja smatram da je to jedan od elemenata koji ce znacajno utjecati na trziste nekretninama u Bosni. Sada sa pravom ocekujem da iz Tvoga potkrijepljenog odgovora i ja i ostali diskutanti vidimo o kome se ovdje zapravo radi.

Kako si Ti odgovorio? Uvredama tipicnim za ... No drago mi je da smo rascistili pitanje cuvanja ovaca. Takvi kao Ti i nisu sposobni za sta drugo.
edvin

#415 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

traxtrax wrote:Reci Ti meni, umijes li Ti sastaviti vise od prostoprosirene recenice? Jer ako umijes, ocekujem da dadnes barem odgovor na ono sto je relevantno za temu.

Da Te podsjetim, citavu polemiku oko zdravstva si zapoceo Ti, nikada izazvanim i nicim potkrijepljenim komentarom. Prihvatam diskusiju! Ja smatram da je to jedan od elemenata koji ce znacajno utjecati na trziste nekretninama u Bosni. Sada sa pravom ocekujem da iz Tvoga potkrijepljenog odgovora i ja i ostali diskutanti vidimo o kome se ovdje zapravo radi.

Kako si Ti odgovorio? Uvredama tipicnim za ... No drago mi je da smo rascistili pitanje cuvanja ovaca. Takvi kao Ti i nisu sposobni za sta drugo.
Umijem, imo sam 5 iz gramatike.
Dendrlix

#416 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Dendrlix »

Kako ste samo dosadni. Imate PP za prepucavanja i diskusiju mimo teme.
Topla voda

#417 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Topla voda »

ahuseino wrote:
Bolan (ne bio) skini se Ahuseinu s qrca.

Jesm li ti ja kriv za sve u zivotu?

:lol: :lol:

uglavnom...idemo dalje
primjetan je pad cijena nekretnina,danas sam obisao 3 stana u centru
fascinantno je kako cijene u centru padaju ,tako da je za veci stan cijena oko 2500km
stanovi na dobrinji,alipasinu 1700-2000 prosjek
otoka malta hrasno grbavica socijalno -jedva preko 2000

centar 2500-3000 ukljucujuci ciglane,breku ,marindvor,katedralu,kralja tomislava,cobaniju..

ne znam kako ce ici s cijenama,al nema u carsiji stana da se moze prodat preko 3 milje,trenutno,osim mozda novogradnje na skenderiji il jos neke novogradnje u strogom centru

mada ima likova koji briljiraju s cijenama i traze 3 milje za maltu.
njih nisam zvao,ne znam jesul agencije il stari oglasi....znaju ostati oglasi ,pa ih objavljuju mjesecima

uglavnom...blagi pad od 20% u odnosu na prije pola godine.
starii

#418 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by starii »

hmm juce sam gledao u oglasima..marindvor 3000-4000KM...mislim da su tu jos iste cijene,a sumljam i da ce pasti zbog lokacije...
tahoma

#419 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by tahoma »

Topla voda wrote:

E vala ne znam u kojim oglasima ti gledas, ali ja nijedan stan na ovim lokacijama ispod 2.400 nisam vidjela, osim mozda njih 10% koji prodaju takve stanove da ih ne vrijedi ni za koksinjca uzet (bez balkona, zadnji sprat ili prizemlje, obilje zohara, kupatilo velicine 2 m2 itd. da dalje ne nabrajam).
Cijene nista ne spadaju za nas "obicne smrtnike", jer ravnati se po cijeni koju oni nude za kesh uopce nije objektivno.
Topla voda

#420 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Topla voda »

tahoma wrote:
Topla voda wrote:

E vala ne znam u kojim oglasima ti gledas, ali ja nijedan stan na ovim lokacijama ispod 2.400 nisam vidjela, osim mozda njih 10% koji prodaju takve stanove da ih ne vrijedi ni za koksinjca uzet (bez balkona, zadnji sprat ili prizemlje, obilje zohara, kupatilo velicine 2 m2 itd. da dalje ne nabrajam).
Cijene nista ne spadaju za nas "obicne smrtnike", jer ravnati se po cijeni koju oni nude za kesh uopce nije objektivno.
pa ima po 2200 do 2500,racunam da se malo obori cijena i to ti je nesto preko 2000 :D
a to za kes si u pravu...al da je kesa moze se birat 60+kvadrata stan za 1100eura po kvadratu
illuminated

#421 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by illuminated »

Evo jedan clanak...iz komsliluka/susjedstva :

Cijene nekretnina u Srbiji pale su zbog malog interesovanja kupaca za 10 do 20 odsto, a očekuje se da do kraja godine padnu za dodatnih 10 odsto! Prema istraživanju Pressa, od početka novembra promet ...

...na tržištu nekretnina u cijeloj zemlji smanjen je čak za trećinu, dok je u nekim gradovima prepolovljen!

Sagovornik Pressa iz jedne renomirane agencije za kupoprodaju nekretnina, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da će cijene nekretnina blago padati sve do avgusta ili septembra sljedeće godine.

- Cijene su već opale za 10 do 20 odsto. Tek krajem sljedeće godine očekujemo da ponovo počnu da rastu i tako bi trebalo da traje tri-četiri godine, kad će nastupiti ponovni pad na realan nivo - navodi izvor Pressa.

Prema podacima Pressa, od početka novembra prodato je svega petnaestak stanova u Beogradu. Na beogradskom tržištu skoro da nema interesovanja za nove, ekskluzivne stanove, a već nedjeljama telefoni u agencijama se rijetko oglašavaju sa pozivima kupaca.
Predsjednik Udruženja posrednika u prometu nekretninama Tomislav Sekulić navodi da je promet početkom novembra smanjen za trećinu i da tržište nekretnina stagnira.

- Ni do sada nije postojala ekonomska opravdanost da kvadrat stana iznosi 5.000 eura, osim velike potražnje - smatra Sekulić.
U agenciji „ENS" kažu da će se ozbiljnije posljedice osjetiti tek poslije pola godine.
- Ranije, ako oglasimo prodaju jednoiposobnog stana kod „Arene", telefon zvoni po cio dan. Sada jedva da se neko na takav oglas javi - pričaju u ovoj agenciji.
Nina Kon, pravnik u agenciji za promet nekretninama „Alka", tvrdi da se finansijska kriza u Srbiji osjeća više nego što su očekivali.

- Ljudi i dalje zovu, interesuju se, ali su oprezniji nego ranije. Kupoprodaje se odvijaju mnogo usporenije jer svi „osluškuju" šta će se dalje dešavati - dodaje Nina Kon.
Posljedice finansijske krize već osjećaju i velika građevinska preduzeća. Direktor građevinskog preduzeća „Napred" Dobroslav Bojović navodi da je interesovanje za kupovinu njihovih stanova palo za 15 odsto, a da se prodaja smanjila za 10 odsto od avgusta.
- Problem je to što će ponuda dobrih stanova i lokala biti smanjena u naredne dvije godine. Nijedna veća investicija koja je planirana u protekla tri mjeseca još nije započeta. Veliki broj investitora je, takođe, ili privremeno obustavio ili usporio radove na izgradnji objekata jer nemaju sredstava. Krediti koje banke daju za projektno finansiranje su preskupi - navodi Bojović.

KRAGUJEVAC - Opšta zbunjenost i strah opisuju stanje na tržištu nekretnina u Kragujevcu. Kupaca na kredit više apsolutno nema, a prodavci stanova ne znaju šta će. Oni koji su kupovali stanove u izgradnji za 600 eura po kvadratu da bi dalje prodavali po 1.000 eura sada se „hvataju za glavu".

NIŠ - Ekonomska kriza prepolovila je interesovanje za kupovinu stanova. Bez obzira na manju tražnju, cijene nekretnina se nisu promijenile, tako da kvadrat stambenog prostora u centru grada košta od hiljadu do hiljadu i trista eura, dok je na periferiji cijena tridesetak odsto niža.

NOVI SAD - Cijene nekretnina u Novom Sadu drastično su pale u posljednje vrijeme. Kako navode u agencijama za nekretnine, stanovi koji su ranije koštali 1.500 sada koštaju od 1.100 do 1.200 eura po kvadratu. Ljudi su zatečeni rastom eura i ne znaju šta da očekuju, pa je smanjena i prodaja.
illuminated

#422 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by illuminated »

tahoma wrote:
Topla voda wrote:

dva prijatelju u zadnji mjesec kupila na Malti za 2k/m2. Stanovi su ok. Treba renovirati kupatilo i jos par stvari ali je to obicno tako.
Zvali su mnogo oglasa i sve pretresli i kazu sljedece: likovi u oglasima oglasavaju 20-30% skuplje cijene, od onih po kojim se stan proda.
Eno gledam na market.ba ChVila za 2200KM u oglasima. To odavno nisam vidio. Taj je dio bio min 2.500KM

Na stranu sirove cifre, ali je na sceni pravi rat zivaca. Svako zna da se u Sarajevu malo koji stan proda. Kupaca jednostavno nema. Cijene lagano stagniraju,
ali su i prodavci tvrdoglavi i drze nerealne cifre. Recimo na dobrinji je novogradnja 2000+pdv, a stan star 30 godina je je 100-200 KM, jeftiniji. U svijetu je to bar 2:1. Rat zivaca se nastavlja. Kupci su trenutno u mnogo povoljnijem polozaju. Pravi pad tek predstoji.

.
mr2

#423 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by mr2 »

Topla voda wrote:
tahoma wrote:
Topla voda wrote:

pa ima po 2200 do 2500,racunam da se malo obori cijena i to ti je nesto preko 2000 :D
a to za kes si u pravu...al da je kesa moze se birat 60+kvadrata stan za 1100eura po kvadratu
ama i to je previse uzimajuci kriminal korupciju zdravstvo. :roll: starci su mi se vratili nakon 37 godina vani,zimi su bili vecinom grbavici,sve dok se iznad glave nije otvorijo kupleraj :roll: :roll: :roll: zvali policiju par puta,da bi se na kraju pokupili i na vikendicu.......... :run: i taj bi stan sada trebao vrijediti 60000-70000 eura :lol: :lol: :lol:
Kenan-Safvet

#424 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Kenan-Safvet »

Topla voda wrote: otoka malta hrasno grbavica socijalno menhetn temishvar- sve je to u pet deka

uglavnom...blagi pad od 20% u odnosu na nesto sasvim moderno i komotno.
Ja sam nedavno eksperimentisao sa nekretninama, ne zeleci pritom previse rizikovati, pa sam stavio sve sto imam na hipoteku, te sam sve napustio i otisao na more tih dana, sto se ispostavilo kao velika greska, jer su cijene strmoglavo pale, a objekat koji sam potrazivao je sada jako ruzan i neprihvatljiv. Mislim da bi svi trebali da pogledaju taj objekat i da zive u njemu ako im se svidja, jer ima veliko predsoblje i prostor za razne aktivnosti i srecu. Inace sam odlucio baviti se nekom vrstom consultinga, posto mi terenski posao ocito ne ide od ruke, jer jos uvijek imam tu prokletu nekretninu koja jede mene i moje devize. Mrzim sto sam ikad krenuo stopama nekretnina koje su zaustavile rast i nemaju tendenciju.
Topla voda

#425 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Topla voda »

o cemu to ti? :shock:
Post Reply