Događaji 90-tih i rešenje pitanja sadašnjice ?

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#401 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Bosanac sa dna kace »

i tako se sve koruta u krug... :-)
obadan

#402 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by obadan »

seln wrote:
obadan wrote:
Prva opcija se sada može ogledati u mnogim potezima bošnjačke političke elite: Zalaganje za centralizaciju, preglasavanje, negiranje bilo kakvih političkih rješenja izvan građansko-liberalnih.
Ne ekskulpiram od grijeha hrvatsku i srpsku političku eliti koja nije bolja ni dobronamjernija od bošnjačke i koja ništa ne čini da se razlike prevladaju koja isto traži maksimalističke pozicije (pošteno Hrvati su prvi odustali od maksimalizma).
Samo mislim da je licemjerno stalo prebirati po nečijem patriotizmu kao mjeri vrijednosti a patriotizam tumačiti kako ti se d....

ja samo vidim sličnosti između ponašanja lažnih jugoslavena 90 i "probosanskih" snaga danas
I ja vidim slicnosti izmedju tvoje price i Bobanove 1993.
Nije mi namjera prebirati po bilo cijem patriotizmu, osim ako taj patriotizam nije sa dirljivom njeznoscu okrenut susjednoj drzavi.
Koja je alternativa za gradjansko-liberalno? Valjda nacionalno-konzervativno...treci entitet i tako to.
Herceg-Bosno, srce ponosno.....
Dobar si ti meni, samo si providan.

Ako ti u višenacionalnoj /prema ustavu sadašnjem i prošlom socijalističkom/ i pluralnoj državi u kojij žive tri naroda koja su upravo prošla rat i koje vode politike koje su ih vodile u ratu vidiš građansko-liberalnu državu kao rješenje onda ti nemaš problem. Ti imaš političare i budućnost koju zaslužuješ.
Samo je smiješno varakanje i laganje samom sebi da iza svega stoji neki bh patriotizam.
Kako ti molim te možeš doći realno do građansko-liberalne države!!!

Priča o pokojnicima i Herceg-Bosni ti je smješna
Klodovik

#403 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Klodovik »

obadan wrote:
seln wrote:
obadan wrote:
Prva opcija se sada može ogledati u mnogim potezima bošnjačke političke elite: Zalaganje za centralizaciju, preglasavanje, negiranje bilo kakvih političkih rješenja izvan građansko-liberalnih.
Ne ekskulpiram od grijeha hrvatsku i srpsku političku eliti koja nije bolja ni dobronamjernija od bošnjačke i koja ništa ne čini da se razlike prevladaju koja isto traži maksimalističke pozicije (pošteno Hrvati su prvi odustali od maksimalizma).
Samo mislim da je licemjerno stalo prebirati po nečijem patriotizmu kao mjeri vrijednosti a patriotizam tumačiti kako ti se d....

ja samo vidim sličnosti između ponašanja lažnih jugoslavena 90 i "probosanskih" snaga danas
Nije mi namjera prebirati po bilo cijem patriotizmu, osim ako taj patriotizam nije sa dirljivom njeznoscu okrenut susjednoj drzavi.
Koja je alternativa za gradjansko-liberalno? Valjda nacionalno-konzervativno...treci entitet i tako to.

Ako ti u višenacionalnoj /prema ustavu sadašnjem i prošlom socijalističkom/ i pluralnoj državi u kojij žive tri naroda koja su upravo prošla rat i koje vode politike koje su ih vodile u ratu vidiš građansko-liberalnu državu kao rješenje onda ti nemaš problem. Ti imaš političare i budućnost koju zaslužuješ.
Samo je smiješno varakanje i laganje samom sebi da iza svega stoji neki bh patriotizam.

(Relevantna) hrvatska i srpska politička elita uopće nije željela (i ne želi) BiH kao državu, uređenu na bilo kakav način.
seln

#404 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by seln »

obadan wrote:
seln wrote:
obadan wrote:

Kako vidim, ti planiras da ovako ostane dovijeka....ili bar toliko dugo dok bosnjacima ne dosadi i dok ne kazu "daj da dijelimo, pa makar dobili koliko cilim".
Ja nemam politicare kakve zasluzujem, ali ovaj narod ima politicare kakve zasluzuje i kakve vec dugo bira. Samo, sada je hrvatski vox populi razglasio kako su za mizerno stanje u zemlji krivi bosnjacki politicari. Istina je, medjutim, da su i hrvatski i bosnjacki i srpski politicari koji su trenutno na vlasti isti, kao da su iz jedne rupe ispali. svaki napaljuje svoje stado da bi na miru pljackao, a stado odgovara sloznim blejanjem (monolitnost je posebno izrazena upravo kod Hrvata).
Smijesno je varakanje da iza tvoje price stoji nesto drugo osim patriotizma.......prema Hrvatskoj, naravno. Lijepa nasa, daleka, nikad prezaljena....
A kako doci do gradjansko liberalne drzave? Jednostavno: kad barem isto toliko Hrvata i Srba koliko Bosnjaka budu glasali za gradjanske partije....
no njima su drazi snovi o secesiji i prikljucenju matici.
obadan

#405 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by obadan »

Kako vidim, ti planiras da ovako ostane dovijeka....ili bar toliko dugo dok bosnjacima ne dosadi i dok ne kazu "daj da dijelimo, pa makar dobili koliko cilim".
Ja nemam politicare kakve zasluzujem, ali ovaj narod ima politicare kakve zasluzuje i kakve vec dugo bira. Samo, sada je hrvatski vox populi razglasio kako su za mizerno stanje u zemlji krivi bosnjacki politicari. Istina je, medjutim, da su i hrvatski i bosnjacki i srpski politicari koji su trenutno na vlasti isti, kao da su iz jedne rupe ispali. svaki napaljuje svoje stado da bi na miru pljackao, a stado odgovara sloznim blejanjem (monolitnost je posebno izrazena upravo kod Hrvata).
Smijesno je varakanje da iza tvoje price stoji nesto drugo osim patriotizma.......prema Hrvatskoj, naravno. Lijepa nasa, daleka, nikad prezaljena....
A kako doci do gradjansko liberalne drzave? Jednostavno: kad barem isto toliko Hrvata i Srba koliko Bosnjaka budu glasali za gradjanske partije....
no njima su drazi snovi o secesiji i prikljucenju matici.
Kontradiktoran si! Kažeš "Kako vidim, ti planiras da ovako ostane dovijeka....ili bar toliko dugo dok bosnjacima ne dosadi i dok ne kazu "daj da dijelimo, pa makar dobili koliko cilim"".
Onda kažeš da je riješenje kad barem isto toliko Hrvata i Srba koliko Bosnjaka budu glasali za gradjanske partije....
Očito tvoja građansko-liberalna opcija je čekanje dovijeka. Trinaest godina je proteklo od rata a političke pozicije se nisu promijenile nimalo. Tvoja priča sliči na priču preplaćenih mudrosera izu OHR, OSCE i grantovskih NGO.
Ko fol narod će potaknut egzistencijalnim problemima zbaciti nacionalne stranke i izabrati nacionalno neopterećene građanske stranke i eto sreće svima. I šta se događa. BiH stagnira već 13 godina a /htio ti priznati ili ne/ nacionalno pitanje sve više opterećuje državu kao funkcioniranje pravnog okvira za bolji život bez ikakve patriotske romantike.
Znam da nije popularno spominjati Dodika ali je u pravu kad kaže kad su generacije koje su vreću soli pojele skupa za par godina indoktrinacije suknule u rat što očekivati od djece koja su odrasla u podijelnjom društvu a danas imaju 25 godina. Probleme treba rješavati danas a ne čekati sazrijevanje bosanskog patriotizma u Srba i Hrvata za 200 godina.

Drugo, drugar insinuiraš mi želju za podjelu i otcjepljenje i potvrđuješ moje teze da sve što nije "građanska 100%" po mjeri H. Silajdžića odmah optužujete za nedostatak patriotizma. Nisam se složio s bošnjaškim viđenjem BiH i odmah brojalica Herceg-Bosna, Mate Boban, Hvo...itd
Misliš da je netko lud. Ako politički misleća osoba želi svome djetetu da živi u bogatijoj, sretnijoj, normalnijoj državi višeg životnog standarda a ja želim onda postoji stvarnost. Za emocije se ne može suditi ali vi sudite svaki dan i onda đuture na cestu kad pobijedi Turska.
Šta je loše, tj samo je moguće podjeljeno društvo organizirati na temeljima uzroka podjela. Ako je BiH kao društvo etno-konfesionalno podjeljeno onda uređenje mora pratiti taj model. i to važi svugdje u svijetu osim u BiH. Kakva priključenja Hrvatskoj. BIH je članica UN i nema zahvata bez blagoslova Amerike ili dogovora tri naroda. Te priče o secesiji su patke.
mostarac

#406 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by mostarac »

do te podjele se stiglo genocidom, a ako treba cekat 200 godina, cekacemo jebiga. drugog izbora se nema.
obadan

#407 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by obadan »

ovo volim čut. Šta ćeš. Čekati. Nije do nas. nafaka....
homar

#408 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by homar »

obadan wrote:ovo volim čut. Šta ćeš. Čekati. Nije do nas. nafaka....
Pa kad tako sve znaš, reci molim te kako vidiš uređenje BiH, ali konkretno da bi ona mogla funkcionisati kao država.
nokia6170

#409 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by nokia6170 »

sve tri etnicke skupine u bih imaju problem...tamo gdje su vecina, ne smeta im jedan covjek jedan glas, a tamo gdje su u manjini hoce primjenu principa konstitutivnosti i stalno kukaju na ugrozenost i zastitu vitalnih nacionalnih interesa...ovo se pogotovo odnosi na bosnjake i hrvate, dok srbi ne traze zastupljenost u federaciji iz prostog razloga sto srbe iz federacije smatraju kolateralnom stetom koja treba da bude u sluzbi ocuvanja republike srpske zasnovane na principu jedan covjek jedan glas i vecinskom pravu srba na rs...

sistem spojenih posuda..ne trazi ono sto sam ne mozes ili ne zelis da pruzis je nacin razmisljanja prvenstveno sprskih politicara iz rs-a, a isto tako i bosnjackih i hrvatskih politicara na kantonalnom nivou.
zastoqsviram

#410 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by zastoqsviram »

nokia6170 wrote:sve tri etnicke skupine u bih imaju problem...tamo gdje su vecina, ne smeta im jedan covjek jedan glas, a tamo gdje su u manjini hoce primjenu principa konstitutivnosti i stalno kukaju na ugrozenost i zastitu vitalnih nacionalnih interesa...ovo se pogotovo odnosi na bosnjake i hrvate, dok srbi ne traze zastupljenost u federaciji iz prostog razloga sto srbe iz federacije smatraju kolateralnom stetom koja treba da bude u sluzbi ocuvanja republike srpske zasnovane na principu jedan covjek jedan glas i vecinskom pravu srba na rs...

sistem spojenih posuda..ne trazi ono sto sam ne mozes ili ne zelis da pruzis je nacin razmisljanja prvenstveno sprskih politicara iz rs-a, a isto tako i bosnjackih i hrvatskih politicara na kantonalnom nivou.
kratko, al' jebi.acno :thumbup:
seln

#411 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by seln »

Prije nego sto docekas da dijelis zemlju, moraces ubiti mene. Nafaka. Socijala. Whatever.
A ako zelis za svoje dijete prosperitetnu zemlju.....pretpostavljam da putovnicu vec imas?
Tullius Iustinius

#412 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Tullius Iustinius »

Sustina je da sam ja, uz razgovor na obe strane Drine, skontao ko je pokretac rata u Bosni a samim tim tj. sa njim i koji entitet... ali naravno posle je dolazilo do genocida na svim stranama Bosne, posle sve to ide kao rusenje kule od karata... :(
and

#413 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by and »

Tullius Iustinius wrote:Sustina je da sam ja, uz razgovor na obe strane Drine, skontao ko je pokretac rata u Bosni a samim tim tj. sa njim i koji entitet... ali naravno posle je dolazilo do genocida na svim stranama Bosne, posle sve to ide kao rusenje kule od karata... :(
prati sada malo suđenje karadžiću pa ćeš puno toga saznati
homar

#414 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by homar »

Tullius Iustinius wrote:Sustina je da sam ja, uz razgovor na obe strane Drine, skontao ko je pokretac rata u Bosni a samim tim tj. sa njim i koji entitet... ali naravno posle je dolazilo do genocida na svim stranama Bosne, posle sve to ide kao rusenje kule od karata... :(
Očigledno je narod u Srbiji totalno neinformisan ili dezinformisan o agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima. O tome su samo dobro informisani oni koji su ta djela i izvršavali i na sve načine medijskom manipulacijom i dezinformisanjem građana Srbije i Srba iz BiH pokušavaju prikriti ove zločine.
Ja koji sam 4 godine trpio teror u Sarajevu, trebam se sa tobom ubjeđivati da je to tačno, da su ovdje ubili oko 15.000 nedužnih građana od toga 1.500 djece. Normalno da to ne može zdrav razum shvatiti, pa ni ja nisam mogao vjerovati da ima takvih idiota, al tada sam vidio a nadam se da ćeš se i ti uvjeriti jednoga dana šta su tvoji sunarodnici radili u ime srpstva.
popajic

#415 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by popajic »

by Tullius Iustinius on 30/07/2008 16:11
Sustina je da sam ja, uz razgovor na obe strane Drine, skontao ko je pokretac rata u Bosni a samim tim tj. sa njim i koji entitet... ali naravno posle je dolazilo do genocida na svim stranama Bosne, posle sve to ide kao rusenje kule od karata... :(
Crni Tullius,ti ili nista nisi naucio,ili nisi htio da naucis ,ili POJMA NEMASH sta je to genocid.Kakvi genocidi na svim stranama?
Stradalih je bilo svugdje,kao u svakom ratu,ali covjece genocid!!!
Prati monstrumovo sudjenje,sve ce ti biti jasnije- kad do sad nije :x
nokia6170

#416 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by nokia6170 »

za tilliusa koji vidi, ali ne zeli da cuje:

kad su sprski politicari bili u stanju da negiraju genocid u srebrenici punih 13 godina i cekajuci da tek medjunarodni sud pravde kaze da je bio genocid, e onda stvarno ne vidim razlog zasto bi iko rekao da je nad srbima pocinjen genocid u bosni.

kad medjunarodni sud pravde ili medj. krivicni tribunal za ex yu kaze da je nad srbima pocinjen genocid, onda cu ja i priznati da je pocinjen...sve dotad pocinjeni su individualni ratni zlocini, nikako planski i sistemski kao sto je to slucaj sa ratnom rs prema nesrbima.

ono sto je uradjeno hrvatima i bosnjacima u rs- tokom rata, nije nigdje uradjeno srbima na prostoru cijele bosne i hercegovine.

i bogati prestani sa nekim ko fol dobronamjernim izjednacavenjm strana, svi su krivi, svi su pucali, svi su zrtve, svi su cinili genocid i nad svima je pocinjen genocid. muka mi je vise od lazne dobronamjernosti i pranja vlastite savjesti, trazeci u drugima sukrivce za sranje koje se desavalo.

kad su bosnjaci pristali javno i formalno da kazu da je nad njima pocinjen genocid samo u srebrenici, a ne i u prijedoru, brckom, banja luci, doboju, bijeljini, foci, trebinju, zvorniku, trebinju itd...onda srbi nemaju apsolutno nikakvo pravo da uzimaju rijec genocid i prozivaju hrvate i bosnjake za to.

zasto je tako tesko priznati da jedna strana i jedna drzava snosi punu odgovornost za sranja i sto je odlucila da svoje ciljeve ostvaruje ratom i najnehumanijim nacinom...sistemskim ubijanjima, mucenjima i protjerivanjima.
Klodovik

#417 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Klodovik »

Ma, jadna majko. Svi su krivi i svi pucaju. Osim Armije, naravno. Armija ne puca.
Tullius Iustinius

#418 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Evo, sada cu ovo da kazem poslednji put:
Karadzic je sa svojim vojnim snagama zapoceo rat ali je tokom rata ubijanja civila bilo na svim stranama (vise muslimana) ali ipak ni jedna strana nije u potpunosti nevina, ako ima onih koji ovo poricu onda nema potrebe da se prepiremo dalje... :idea:
popajic

#419 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by popajic »

Bolan ne bio Tulli i Hitler je poceo rat,pa je poslije bilo ubijanja na svim stranama.Ja kako je trebalo biti? Jel citava Evropa trebala izvrsiti kolektivni hari-kiri da ugodi Hitleru? Oformili antifashisticke pokrete i bogamai uzvracali,pa naravno i mnoge Shvabe stradale.Jednostavno brate.Kad pocnes belaj moras biti spreman da u odredjenim momentima dobijes i po guzi.
Eto,to mozes prenijeti i na BiH.
Prekrizi fifty-fifty situaciju u svojoj glavi.Ako si vec voljan da igras fair-play!?
Atrus

#420 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Atrus »

Za mene je kasno (zarazen sam), ali mi je bar drago da ce mi dijete rasti daleko od Balkana. I opet se podmece, sa srpske strane, ista prica, da su svi podjednako krivi, da nema nevinog. E, pa NIJE tako. Sad bas gledam program RTS, pa neki tip, analiticar, a u stvari nacionalo orijentisani mudroser, brani Karadzica, kao nije licno ubijao (ni Hitler licno nije ubio ni jednog jevreja), za razliku od Nasera Orica (oslobodjen od suda, dakle nevin). E, ta prica ide eterom prema TV pretplatnicima u Srbiji i sire. Stvara se novi mit o Karadzicu kao iscjelitelju ("Dizao iz mrtvih" - naslov iz Kurira, dakle novi mesija, novi srpski Isus). Vrsi se zamijena teza, krvnik nije krvnik, nego svetac, iscjelitelj, Srbi su se samo branili granatirajuci civile i pucajuci na sve zivo sto se kretalo Sarajevom (ljudi, zivotinje, sijenke). Drago mi je da u mom okruzenju od 400 km nema Srba. Ne mrzim ih, vec ih se uzasno bojim i dalekooo sam mirniji bez Nemanja i Urosa oko sebe.
Tullius Iustinius

#421 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Pa stvar je u tome da ja i nisam rekao da je pola-pola ali Hitlerov narod (civile) niko nije ubijao nego njegovu vojsku...
(a Karadzica ne branim sto se videlo iz mojih drugih postova)
obadan

#422 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by obadan »

seln wrote:
Prije nego sto docekas da dijelis zemlju, moraces ubiti mene. Nafaka. Socijala. Whatever.
A ako zelis za svoje dijete prosperitetnu zemlju.....pretpostavljam da putovnicu vec imas?

Svaka cast na hrabrosti i dobronamjernosti dobrog bošnje. Nisam nigdje spomenuo djeljenje niti ubijanje. Ali kad vec spominjes cini li ti se da vise od ovog podjeljena moze biti. Nazalost tesko da ce tvom djetetu bit bolje ako mome bude losije osim ako si jedan od onih dijasporica koji potpiruju rat kad ih isfrustrira smanjenje socijale
Klodovik

#423 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Klodovik »

Tullius Iustinius wrote:Pa stvar je u tome da ja i nisam rekao da je pola-pola ali Hitlerov narod (civile) niko nije ubijao nego njegovu vojsku...
Hitlerove civile [sic] niko nije ubijao? Svašta će čovjek od tebe čuti.

I da... kada je kako ti kažeš "Karadžić sa svojim vojnim snagama započeo rat" (opet se praviš lud i naivan, posebno u pogledu "turističkih posjeta" iz Srbije), trebali smo se ovdje svi prevrnuti na leđa i čekati da nas pobiju. Kakva sramota i bezobrazluk da je iko uopće pružao ikakav otpor.
popajic

#424 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by popajic »

by Tullius Iustinius on 30/07/2008 17:56
Pa stvar je u tome da ja i nisam rekao da je pola-pola ali Hitlerov narod (civile) niko nije ubijao nego njegovu vojsku...
Bogami Tulli i ti preskakao casove u skoli.
Kad su saveznici totalno razrusili Berlin(i ne samo Berlin) da bi se docepali zlotvora,Hicho je sjedio u bunkeru dok su "njegovi" civili glavom zaplatitli.I niko nikad nije osudio saveznike.Zasto? Jer su rushili fashizam.I jer su njihove akcije bile reakcije na monstruoznu Hitlerovu politiku.
Obuci Radovanu Hitlerovu kosulju i prenesi pricu u BiH ,pa ces shvatiti o cemu govorim.
Tullius Iustinius

#425 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

obadan wrote:
seln wrote:

Svaka cast na hrabrosti i dobronamjernosti dobrog bošnje. Nisam nigdje spomenuo djeljenje niti ubijanje. Ali kad vec spominjes cini li ti se da vise od ovog podjeljena moze biti. Nazalost tesko da ce tvom djetetu bit bolje ako mome bude losije osim ako si jedan od onih dijasporica koji potpiruju rat kad ih isfrustrira smanjenje socijale
Sto se tice ubijanja ja shvatih da je BiH apsolutno bezgresna, svakome oreol iznad glave stoji...
(ali evo savetujem i sebi i vama da tu pricu oko ubijanja batalimo zato sto za ubijanje civila (iz bilo kog razloga) niko nikome nece zaboraviti)

Samo iz ovog posta bih ja mogao da zakljucim da bi BiH mogla da postane nova Svajcarska (za sada teoretski) ali problem je u tome sto nekako cim ja o tome pocnem da pricam krene optuzivanje da sam nacionalista i provokator, ajde jednom da pocnemo i o tome da pricamo, makar u narednih par komentara, sto se mene tice to je izvodljivo...
Post Reply