Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
bombašica wrote:Na Transfuziologiji darivatelj dobije potvrdu na kojoj piše da je isti darovao krv. Stoga me zanima, prema kojem to zakonu darivalac krvi ima pravo na 2 dana odsustva s posla.Na koji član zakona se darivatelj može pozvati kako bi mu poslodavac (kantonalna ustanova) mogao odobriti odsustvo. Hvala.
Kal El wrote:Rado dajem krv,zovu me redovno Za ramazan me zvali ,vrućina bila a daleko živim, i fino u bus pa na tramvaj pa pješice do gore (stid me da kažem da dođu po mene )
Nisam taj dan postio,i završim fino to,sjednem otvorim onaj Jadro keks od pet maraka i komad dva uzeo i krenuo kući, kad neki fini gospodin "evo ti sine uzmi sve" (daje mi novi Jadro keks )
I ja po onoj vrućini se vraćam kući, sav blijed ,ne jede mi se nešto.
Joj meni se zamanta drama,sjednem i popijem sokic koji su mi dali i laganini kući,u tramvaju da crkneš,sparina..
Naišao na nekog dedu koji prosi i dam mu onaj paket keksa
Joj kad sam došao kući, al sam se najeo roštilja
Prije dvije tri godine imali onaj tops ukusa Coca Cole,ma da povratiš nakon vađenja
Ciprol wrote:Pozdrav raja. De mi recite, kako ide ovo osiguranje na osnovu dobrovoljnog darivanja? (Plaćanje participacije, šta kako?)
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
U Zavodu za transfuziju dobijate knjižicu darivaoca. Koliko znam, višestruki darivaoci krvi su oslobođeni plaćanja participacija na određene usluge u zdravstvu.
Ljudi! ako ima netko iz Mostara, ženi trebaju dvije doze 0 krvne grupe ima operaciju u četvrtak a nitko nema dati za nju. bolnica Bijeli Brijeg ime Fatima Novalić!!! Dijelite ljudi!
Ciprol wrote:Pozdrav raja. De mi recite, kako ide ovo osiguranje na osnovu dobrovoljnog darivanja? (Plaćanje participacije, šta kako?)
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
U Zavodu za transfuziju dobijate knjižicu darivaoca. Koliko znam, višestruki darivaoci krvi su oslobođeni plaćanja participacija na određene usluge u zdravstvu.
Posljednji put kada sam išla davati krv niko mi od osoblja u Zavodu nije znao pojasniti šta znači ta crvena knjižica i kakve se benificije na osnovu nje ostvariju. Sve je išlo po principu pitaj kolegu, a kolege očigledno nisu bile zainteresovane da se informišu i darivateljima objasne za koje su zdravstvene usluge oslobođeni participacije.
Ja sam 4-5 puta isao davati krv i svaki put trazio tu karticu/knjizicu darivaoca, a nikad je nisam dobio. Iskreno nisam bio redovan pa darivao krv svaka 3 mjeseca, bilo je to kroz period od mozda 2 godine. Svaki put mi traze ponovo sve podatke, unose u komp., kazu obavijestit ce me ili iduci put kad dodjem moci cu je podici. Sutra (danas vec) idem u zavod ponovo i nadam se da cu je ovaj put dobiti...
Danas sam dobio knjizicu, sve su mi fino upisali, vrlo ljubazni, donirao krv, pojeo keksic... One fotelje su milina, jednu onakvu imati kuci, to bi bila fantazija.
Pa ima li forumasa koji daruju krv ili samo niko ne pise jer mu se nakon darivanja malo spava, zezam se . Evo taman 3 mjeseca od moje posljednje posjete zavodu, iduce sedmice idem opet po keks.
Da li neko zna koliko se doza krvi po 1000 stanovnika da u toku godine u BiH (negdje sam procitao da su na ovaj nacin izrazene kolicine darovane krvi)?
Leo_alfa wrote:Pa ima li forumasa koji daruju krv ili samo niko ne pise jer mu se nakon darivanja malo spava, zezam se . Evo taman 3 mjeseca od moje posljednje posjete zavodu, iduce sedmice idem opet po keks.
Da li neko zna koliko se doza krvi po 1000 stanovnika da u toku godine u BiH (negdje sam procitao da su na ovaj nacin izrazene kolicine darovane krvi)?
Evo ja danas darovao krv, po prvi put, maksuz otisao u zavod B+
Inace ja danas dobio 2 velika jadro keksa i sok, pa eto razmislite :p
Daryl Dixon wrote:Raja, koliko vremenski traje davanje krvi i koliko se može dati litara/decilitara? Ima li neka mjera one kesice koja je minimum ili su sve iste? Lp
350 ml. Traje 10-15 minuta, zavisi kakav ti je protok.
Daryl Dixon wrote:Raja, koliko vremenski traje davanje krvi i koliko se može dati litara/decilitara? Ima li neka mjera one kesice koja je minimum ili su sve iste? Lp
Osim ako nisi ja pa se po' sata kapa krv iz tebe. 3 normalna covjeka zavrse dok ja dozu iskapam
Znate li je li to do niskog pritiska ili moze bit jos nesto?