Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Sarajevo89er

#401 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Sarajevo89er »

ladyblue18 wrote:
Sarajevo89er wrote: Suti bogati, nek smo bar po tome drugaciji. :mrgreen: Ne bunim se. :mrgreen:
Shvatam,i meni je godra još malo landahati (položio sve!) ali možda ćeš poželjeti tamo negdje u decembru,bliže januaru,još koju sedmicu za učenje i spremanje ispita,a ovako je to sve još zgusnutije,pogotovo uz ovo što nas čeka u sljedećoj godini sa ovim kresanjima :( .Negdje dobiješ ali bogami negdje i izgubiš.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#402 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by ladyblue18 »

kiki-miki wrote:Bila jučer na faksu,te famozne odluke o prenosu 2 ispita nema nigdje.Ima jedna,ali ne pogledah datum,u kojoj stoji da se može prenijeti max 6 etcs bodova odnosno samo predmeti koji nisu uslov za slušanje predmeta na narednoj godini.

Ostaje nam da čekamo kad će i zvanično objaviti tu odluku.

E sad pročitah i odluku kojom prilikom upisa moramo uplatiti 5 km za Fond Suade Dilberović (stipendiranje studenata slabijeg imućnog stanja) i 5 km za Studentski parlament.Ono što mene zanima je da li znate nekoga ko prima sipendiju iz ovog Fonda,i kakve mi koristi imamo od Studentskog parlamenta.Iskreno rečeno nisam ni čula za njih,a niti njihove aktivnosti.
Ma dacu ja ako ce stvarno neko primiti stipendiju, a ne da neko pere pare na takav nacin.
Sto se tice s.p. nisam ni ja cula ali vec pretpostavljam da se radi o nekim ublehasima koji se lafo bore za nasa prava.

Stvarno toliko dezinformacija i nekih informacija a nigdje zvanicne potvrde...ma hebes ovaj fax i univerzitet, i drzavu i sve...sistem sav u raspadu. :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#403 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Chmoljo »

ladyblue18 wrote: Ma dacu ja ako ce stvarno neko primiti stipendiju, a ne da neko pere pare na takav nacin.
Sto se tice s.p. nisam ni ja cula ali vec pretpostavljam da se radi o nekim ublehasima koji se lafo bore za nasa prava.

Stvarno toliko dezinformacija i nekih informacija a nigdje zvanicne potvrde...ma hebes ovaj fax i univerzitet, i drzavu i sve...sistem sav u raspadu. :roll:
zato samo gledajte da kako završite :D

ja neki dan bio na upravi, čovječe koji cirkus. pošto on ispituje i onaj izborni, nauku o upravljanju ama haman niko nije bio da nije ništa položio. ona skripta ima 17 strana i ni to se sve ne treba učiti, još ga ovaj frajer pita može li zamijeniti pitanje koje mu je došlo jer ga ne zna :lol: :lol: :lol: pa jebem ti :lol:
ladyblue18

#404 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by ladyblue18 »

Chmoljo wrote: zato samo gledajte da kako završite :D

ja neki dan bio na upravi, čovječe koji cirkus. pošto on ispituje i onaj izborni, nauku o upravljanju ama haman niko nije bio da nije ništa položio. ona skripta ima 17 strana i ni to se sve ne treba učiti, još ga ovaj frajer pita može li zamijeniti pitanje koje mu je došlo jer ga ne zna :lol: :lol: :lol: pa jebem ti :lol:
:lol: :lol: :lol: :-)

Ja cu gledati kako da odem vani studirati...meni se cini. :oops: :mrgreen:
Da mi sad daju da studiram negdje na svahili jeziku ja bih prihvatila objerucke, pa i jezik bih naucila, samo da se otarasim ovoga. :mrgreen:
Lijepa masta... :-)
Chmoljo

#405 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Chmoljo »

ladyblue18 wrote: :lol: :lol: :lol: :-)

Ja cu gledati kako da odem vani studirati...meni se cini. :oops: :mrgreen:
Da mi sad daju da studiram negdje na svahili jeziku ja bih prihvatila objerucke, pa i jezik bih naucila, samo da se otarasim ovoga. :mrgreen:
Lijepa masta... :-)
ma čuj, nekad će to sve doći na svoje. moj ti je savjet da ti nešto naučiš dok si na faksu. da naučiš kako se posao radi gdje god stigneš.

to će ti biti na cijeni, a onda ovi sa kupljenim ispitima i štelama pri zapošljavnaju nek rade po državnim službama pa nek im krešu plate kod svake krize.

ja sigurno znam par "studenata" koji završavaju faks, a koji ne znaju razliku između pravne i poslovne sposobnosti tako da... :)

opusti se, čekaj svoju šansu, a kad naleti iskoristi je. a za to vrijeme radi na sebi ;-)
ladyblue18

#406 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by ladyblue18 »

Chmoljo wrote:
ja sigurno znam par "studenata" koji završavaju faks, a koji ne znaju razliku između pravne i poslovne sposobnosti tako da... :)
Ovo se salis jelda? :mrgreen:
:run:
Hrvoje_Hrvatinic

#407 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

Ljudi moji ne upisujte pravo... ja sam pravnik s 5 godina radnog iskustva i položenim stručnim/državnim ispitom, te pravosudnim ispitom i godinu dana sam bez posla. Zašto da upisujete fakultet od kojeg nećete imati koristi??
elSaik

#408 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by elSaik »

Ja položih krivično danas i tako dadoh uslov za treću. Sad još riješiti ove tri glave ustavnog 1, pa dogodine šta bude, bude... :)
stolac-SARAJEVO

#409 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by stolac-SARAJEVO »

a moj elSail...ja mislio ti neki uzoran student...u junu ocistio godinu :D
stolac-SARAJEVO

#410 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by stolac-SARAJEVO »

E draga moja ladyblue.Znas ko je kriv? MI.Sutimo,trpimo kao da nismo mi u pitanju i kao da se ne radi o nama.Bolonju provode kako hoce,pare ti uzimaju isto kako hoce i zasta stignu a ona mala skupina koja nesta zeli mijenjati nema pravu podrsku studenata i bude brzo utisana.Sad je najlakse kukati i napadati USP i upravu fakulteta a kad je na vanrednoj skupstini USP-a nesta trebalo mijenjati nije doslo deset ljudi da podrzi promjene.
ladyblue18

#411 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by ladyblue18 »

stolac-SARAJEVO wrote:a moj elSail...ja mislio ti neki uzoran student...u junu ocistio godinu :D
Ovo mozes samo na prvoj godini samo da znas. :wink:

Ma kakav USP...oni se nista ne pitaju, sve da nas je 100 doslo...to je tako.
Zalim dan kada sam upisala pravo, i necu da provedem jos godina i godina studirajuci ovo. Zato cu ja sebi pokusati naci nesto bolje. Ako ne uspijem, nista, valja zavrsiti ovo. Znoj i suze treba proliti da bi te na kraju pitao neko stas radio gdjes bio, a ti mu kazes studiro pravo koje nije priznato dalje od Neuma i Bihaca. Ljepota. :bih:
elSaik

#412 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by elSaik »

stolac-SARAJEVO wrote:a moj elSail...ja mislio ti neki uzoran student...u junu ocistio godinu :D
Nemam ja vremena da mogu kao neki po čitav dan učiti. Život je jedan. :mrgreen:
Irm@

#413 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Irm@ »

ja samo moram da kazem da se ovih dana pravim da sam najpametnija na svijetu jer sam dobila drugu 10-tku iz ustavnog (ustavno I i II) i et :-D :D :lol: ;-)
elSaik

#414 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by elSaik »

Svaka čast.
Gray

#415 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Gray »

ladyblue18 wrote:
Ovo mozes samo na prvoj godini samo da znas. :wink:

Ma kakav USP...oni se nista ne pitaju, sve da nas je 100 doslo...to je tako.
Zalim dan kada sam upisala pravo, i necu da provedem jos godina i godina studirajuci ovo. Zato cu ja sebi pokusati naci nesto bolje. Ako ne uspijem, nista, valja zavrsiti ovo. Znoj i suze treba proliti da bi te na kraju pitao neko stas radio gdjes bio, a ti mu kazes studiro pravo koje nije priznato dalje od Neuma i Bihaca. Ljepota. :bih:

Izvini, ali gdje bi brugo bilo priznato pravo nego unutar naših granica? Ne očekuješ valjda da ti neko u stranoj državi prizna tvoj pravni fakultet, gdje god da si ga završio?
Irm@

#416 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Irm@ »

@gray: nadam se da je to ironija :-?
ladyblue18

#417 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by ladyblue18 »

Hmmm da u cemu je problem?
Ako se ovdje moze zaposliti neko sa zavrsenim pravom u Americi (ovo je istina) zasto ja ne mogu npr. u Njemackoj?
Naravno, tu se trebaju polagati neke razlike, jer vjerovatno mi nece priznati predmete vezane za pravo BiH, ali dosta toga bi trebalo biti priznato.

Irma cestitam! ;-) :thumbup:
Chmoljo

#418 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Chmoljo »

Gray wrote:
Izvini, ali gdje bi brugo bilo priznato pravo nego unutar naših granica? Ne očekuješ valjda da ti neko u stranoj državi prizna tvoj pravni fakultet, gdje god da si ga završio?
pravo nisu samo zakoni :-) :-) :-)
Gray

#419 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Gray »

Chmoljo wrote:
Gray wrote:
pravo nisu samo zakoni :-) :-) :-)

Naravno da nisu, ali je pravni fakultet takav da se ne možeš baviti pozitivnim pravom u drugoj državi. Ako oduzmeš pozitivnopravne predmete, sa ostalim ne možeš ništa u drugoj državi, osim eventualno imati kakvu akademsku poziciju. Što je i logično, tako da, koliko se god slagao da je stanje na fakultetu katastrofalno, ne može se baš žaliti da diplomi nije priznata u inozemstvu.
ladyblue18

#420 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by ladyblue18 »

Gray wrote:

Naravno da nisu, ali je pravni fakultet takav da se ne možeš baviti pozitivnim pravom u drugoj državi. Ako oduzmeš pozitivnopravne predmete, sa ostalim ne možeš ništa u drugoj državi, osim eventualno imati kakvu akademsku poziciju. Što je i logično, tako da, koliko se god slagao da je stanje na fakultetu katastrofalno, ne može se baš žaliti da diplomi nije priznata u inozemstvu.
Ne znam zasto se to mi kao ne mozemo zaliti zbog toga.
Diploma prava neke normalo uredjene drzave je priznata bilo gdje u svijetu, s tim sto ce morati polagati neku malu razliku vjerovatno.
A nasa uopste nije priznata!
I ne radi se ovdje samo o pravu vec opcenito o fakultetima u ovoj drzavi. Od nasih fakulteta samo je priznat ETF i nista drugo, nigdje!
To ne da je zalosno, vec ocajno.

I jos nesto, ja mislim da se samo kod nas pravo ovako studira. Meni kad je pricala jaranica koja zivi u Australiji kako ona studira pravo ja ostala otvorenih usta.
Kod nas nikakve prakse samo mrtva slova, i ucis pomalo iz svake grane prava. Na kraju nisi specijalizovan ni za sta.
Jadna nam majka...
Gray

#421 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Gray »

ladyblue18 wrote:
Gray wrote:

Ne znam zasto se to mi kao ne mozemo zaliti zbog toga.
Diploma prava neke normalo uredjene drzave je priznata bilo gdje u svijetu, s tim sto ce morati polagati neku malu razliku vjerovatno.
A nasa uopste nije priznata!
I ne radi se ovdje samo o pravu vec opcenito o fakultetima u ovoj drzavi. Od nasih fakulteta samo je priznat ETF i nista drugo, nigdje!
To ne da je zalosno, vec ocajno.

I jos nesto, ja mislim da se samo kod nas pravo ovako studira. Meni kad je pricala jaranica koja zivi u Australiji kako ona studira pravo ja ostala otvorenih usta.
Kod nas nikakve prakse samo mrtva slova, i ucis pomalo iz svake grane prava. Na kraju nisi specijalizovan ni za sta.
Jadna nam majka...

Naravno, i ja sam pričao sa ljudima koji studiraju vani, kako oni uče, kakve uslove imaju i slično. Ali ipak ne mislim da je realno očekivati da diploma bilo kojeg pravnog fakulteta bude priznata vani, jer su razlike u pravu jako velike, a ako želiš raditi pravne poslove moraš znati odgovarajuće propise.

Npr. da odeš u potpuno drugi pravni sistem, npr u SAD, IMO ne možeš realno očćekivati da ti priznaju diplomu koja uopšte nije prilagođena anglosaksonskom pravnom sistemu.

Najviše čemu se možemo nadati, i čemu se ja lično nadam, je da uspiješ upisati drugi pravni fakultet vani i da ti priznaju opšte predmete, tima Rimsko pravo, Politički sistemi, Sociologija i sl, a da moraš polagati sve pozitivnopravne predmete, što i nije baš malo.
Chmoljo

#422 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Chmoljo »

Gray wrote:
Naravno, i ja sam pričao sa ljudima koji studiraju vani, kako oni uče, kakve uslove imaju i slično. Ali ipak ne mislim da je realno očekivati da diploma bilo kojeg pravnog fakulteta bude priznata vani, jer su razlike u pravu jako velike, a ako želiš raditi pravne poslove moraš znati odgovarajuće propise.

Npr. da odeš u potpuno drugi pravni sistem, npr u SAD, IMO ne možeš realno očćekivati da ti priznaju diplomu koja uopšte nije prilagođena anglosaksonskom pravnom sistemu.

Najviše čemu se možemo nadati, i čemu se ja lično nadam, je da uspiješ upisati drugi pravni fakultet vani i da ti priznaju opšte predmete, tima Rimsko pravo, Politički sistemi, Sociologija i sl, a da moraš polagati sve pozitivnopravne predmete, što i nije baš malo.
nije baš malo, ali je sigurno olakšavajuća okolnost postojanje EU kao takve koja u nekim osnovama usklađuje propise. osim toga, kao završen pravnik susret ćeš se sa institutima i pojmovima koje si već utvrdio, tako da ti ostaje da faktički naučiš samo pravne norme koje trenutno važe u dotičnoj zemlji.

u dosta ispita koji su u stvari pozitivno-pravni (da ih tako nazovemo) više od pola je teorija u kojima se spominju ovi ili oni instituti i pojmovi koji postoje i kod nas samo su drugačije riješeni.

osim toga, tu su i zemlje regiona sa kojima smo dijelili iste ili slične zakone, a oni za ovih dvadeset godina nisu mogli sve promijeniti... :D

ah da, naravno, i ja mislim da je glupo očekivati da diploma prava bude priznata u drugoj zemlji, ali to bi se moglo riješiti kao što reče lady, nekom razlikom ispita ili jednostavno polaganjem nekog ispita kojim bi se omogućilo obavljanje pravnih poslova, nešto poput pravosudnog ispita.

doduše, nisam siguran da to postoji.
Gray

#423 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by Gray »

Slažem se da se nešto mora priznati, ali ja mislim da je najrealnija opcija koju sam ja spomenuo, da moraš upisati pravni fakultet, i da ti se priznaju neki opšti predmeti a da sve pozitivnopravne moraš polagati kao i svi studenti.
elSaik

#424 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by elSaik »

Zbog čega bi, primjera radi, morao ponovno studirati Porodično pravo? I u samoj BiH imaš različita pravna rješenja pojedinih pitanja prema entitetskim zakonodavstvima, pa ne moraš ponovno studirati da bi mogao raditi u drugom entitetu. Jedino što se razlikuje, ako uzmemo europske pravne sisteme, jesu određena rješenja pojedinih problema, ali pravni instituti su svugdje isti iz prostog razloga što ti se svugdje pravni sistem temelji na rimskom pravu. Ili očekuješ da je založno pravo toliko drugačije u Njemačkoj nego kod nas pa da moraš nanovo studirati Stvarno pravo?

Sad da odeš studirati negdje vani, osim priznatih godina ovdje i potvrde o poznavanju odgovarajućeg jezika, ne treba ti više ništa. Upravo to i jeste poenta Bolonjskog procesa. Ili očekuješ da će svi oni koji studiraju vani, a odluče se vratiti ovdje, neće moći naći posao nego će morati ponovno studirati kod nas?
ladyblue18

#425 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by ladyblue18 »

elSaik wrote:Zbog čega bi, primjera radi, morao ponovno studirati Porodično pravo? I u samoj BiH imaš različita pravna rješenja pojedinih pitanja prema entitetskim zakonodavstvima, pa ne moraš ponovno studirati da bi mogao raditi u drugom entitetu. Jedino što se razlikuje, ako uzmemo europske pravne sisteme, jesu određena rješenja pojedinih problema, ali pravni instituti su svugdje isti iz prostog razloga što ti se svugdje pravni sistem temelji na rimskom pravu. Ili očekuješ da je založno pravo toliko drugačije u Njemačkoj nego kod nas pa da moraš nanovo studirati Stvarno pravo?

Sad da odeš studirati negdje vani, osim priznatih godina ovdje i potvrde o poznavanju odgovarajućeg jezika, ne treba ti više ništa. Upravo to i jeste poenta Bolonjskog procesa. Ili očekuješ da će svi oni koji studiraju vani, a odluče se vratiti ovdje, neće moći naći posao nego će morati ponovno studirati kod nas?
:thumbup:
Post Reply