Krst vs. Dzamija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
jasmin.gacic

#401 Re: Krst vs. Dzamija

Post by jasmin.gacic »

Ne kontam kako dzamija ugrozava nekoga ko ne ide u dzamiju. Haj mi navedi te argumente.
callmethebreeeze

#402 Re: Krst vs. Dzamija

Post by callmethebreeeze »

Dindi wrote:
callmethebreeeze wrote:
jasmin.gacic wrote:Licno sam bio svjedok kada su pare za dzamiju kod sopinga skupljane putem dobrovoljnih priloga po svim dzamijama u Sarajevu. Sta ces sada?

aferim. ni mene nije miomisla ni jedna sergija ovdje u dijaspori. samo ne vjerujem da je taj skupljeni novac dovoljan za izgradnju dzamije, a sve i da je tako i dalje ostaje pitanje u sto se onda trose sredstva iz? i lova poreskih obaveznika?
Sve i da nije dovoljan novac dzematlija zato postoje donacije nevladinih organizacija iz islamskih zemalja, Islamska zajednica koja se brine za dzamiju nema ama bas nista sa drzavnim budzetom i poreskim obveznivima u tome i jeste sva ljepota.
ko administrira novac recimo kantona koji ide za obnovu vjerskih objekata? mirci je pisala o tome prije.
Dindi

#403 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Dindi »

@poplava: "Ok, evo recimo meni bi vise odgovaralo da se tu naprave garaze da imam gdje ostaviti bicikl jer sam strastveni biciklista."

Obrati se ili misnistarstvu obrazovanja kulture i sporta ili pak ministarstvu prostornog uredjenja, budi strpljiv jedno 15 godina koliko su bile strpljive i dzematlije pa ja se nadam da ces mozda s obzirom daje rijec o modernoj sportskoj aktivnosti koja nema predznak vjerskog i prije dobiti garazu i da ti pri tome oni koji ne znaju voziti biciklo nece zamjeriti.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#404 Re: Krst vs. Dzamija

Post by hrasno38 »

jasmin.gacic wrote:Ne kontam kako dzamija ugrozava nekoga ko ne ide u dzamiju. Haj mi navedi te argumente.
Je li dzamija u Sopingu napravljena na vjestackom brdu koje opet napravljeno da bi se mala djeca imala gdje sankati??? Je li to brdo sruseno da se napravi dzamija? JESTE!!! Jesu li time djeca izgubila mjesto za zimske radosti? JESU! Jesu li time djeca ugrozena? JESU! Na tom brdu je zimi bilo vise djece nego sto ce u tu dzamiju uci vjernika u 5 godina. Ne postavljaj vise ta pitanja da te ne bih morao dalje argumentirati.
poplava

#405 Re: Krst vs. Dzamija

Post by poplava »

Dindi wrote:@poplava: "Ok, evo recimo meni bi vise odgovaralo da se tu naprave garaze da imam gdje ostaviti bicikl jer sam strastveni biciklista."

Obrati se ili misnistarstvu obrazovanja kulture i sporta ili pak ministarstvu prostornog uredjenja, budi strpljiv jedno 15 godina koliko su bile strpljive i dzematlije pa ja se nadam da ces mozda s obzirom daje rijec o modernoj sportskoj aktivnosti koja nema predznak vjerskog i prije dobiti garazu i da ti pri tome oni koji ne znaju voziti biciklo nece zamjeriti.
Bojim se da za 15 godina nece biti mjesta gdje ce se ta garaza moci napraviti...
Last edited by poplava on 16/04/2008 12:40, edited 1 time in total.
poplava

#406 Re: Krst vs. Dzamija

Post by poplava »

jasmin.gacic wrote:Ne kontam kako dzamija ugrozava nekoga ko ne ide u dzamiju. Haj mi navedi te argumente.
Ne kontaju ni ovi u Lukavici kako krst ugrozava nekog ko ne ide u crkvu...
CROCOP

#407 Re: Krst vs. Dzamija

Post by CROCOP »

A zar nema nekih drugih prioriteta u koje bi se ti novci trenutno mogli bolje uloziti? Grad grca od problema sto infarstrukturnih sto svih drugih za koje para nema ali zato za dzamiju ima... Apsurd...

Kazu da su te dzamije iskljucivi zahtjevi stranih investitora ili kako je vec onaj bekan rekao... Grade sebi zaduzbine, ko fol dobijaju poene kod Boga, misleci manje ce ih se kazniti za srebrne porschee sa dijamantnim felgama i ostale perverzije a ovdasnji politicki gubavci im za male pare prodaju ovu drzavu i svoju guzicu...

Samo zalosno je sto narod i dalje pushi foru...
Topla voda

#408 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Topla voda »

dokle je ovo ubijanje u mozak doslo ,kolektivno silovanje razuma iz vise pravaca.
iz vjerskih institucija,iz stranaka zastitnika,od ratnoprofiterskih tajkunskih medija,od cetnickih propagadnih izjednacavanja dobra i zla ,od evropskih satro zastitnickih diplomata
razmisljam o tome,kako su uspjeli mene da natjeraju da sam haman ,boze me oprosti,protiv gradnje dzamije.
i sve necu tako da mislim ,a od svega me sve vise i vise boli glava
ako iko ovdje ostane normalan ,bice dobro.
jasmin.gacic

#409 Re: Krst vs. Dzamija

Post by jasmin.gacic »

Taj novac od kantona ili opcine se odnosi na ono sto opcina ustupi za neki vjerski objekat. Npr. za dzamiju na Ciglanama su ustupili opcinsko zemljiste koji vrijedi xy, isto to vazi i za zemljiste za dzamiju na Kosevskom brdu. Recimo za dzamiju Magribiju na Marin Dvoru je u doba vladavine SDP-a u opcini Centar izdvojeno oko 20.000KM za renoviranje dzamije koja je pod zastitom drzave kao spomenik kulture. Je l' nesto nije uredu sa tim?
Dindi

#410 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Dindi »

@callmethebreeeze: "ko administrira novac recimo kantona koji ide za obnovu vjerskih objekata? mirci je pisala o tome prije"

Dobro si pitao "vjerskih objekata", to ima smisla jer se odnosi na sve vjerske objekte, e sad ko je kriv sto su dazmije najvise porusene? Da nisu mozda dzematlije?
hrasno38

#411 Re: Krst vs. Dzamija

Post by hrasno38 »

Dindi wrote:@callmethebreeeze: "ko administrira novac recimo kantona koji ide za obnovu vjerskih objekata? mirci je pisala o tome prije"

Dobro si pitao "vjerskih objekata", to ima smisla jer se odnosi na sve vjerske objekte, e sad ko je kriv sto su dazmije najvise porusene? Da nisu mozda dzematlije?
A koliko je to poruseno dzamija u kantonu??????
Dindi

#412 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Dindi »

poplava wrote:
Da li je tebi Zlatiste i Merhemica trg isto?
Kako ja gledam, Zlatiste je mjesto odakle su cetnicke snage svim silama ubijale i maskarilarle stanovnistvo na Merhemica trgu i okolo duge 4 godine. Preispitaj se malo sta poredis.
*mima*

#413 Re: Krst vs. Dzamija

Post by *mima* »

mima wrote:
MUNAFIK wrote:Eto uredu ovdje nema niko nista protiv dzamije, pa zasto mi niko ne odgovori na pitanje.... evo ponavljam ga...

Kada ce se desiti da neko, bar neko kada neki dzemat negdje u Sarajevu izgradi dzamiju kaze:''SVAKA CAST tamo zivi veliki broj vjernika a nemaju mjesto za moltvu,nemaju dzamiju, E BAS MI JE DRAGO STO SU SKUPILI NOVAC I STO SU ETO NAPRAVILI TU DZAMIJU''

Kada ce se ovo desiti?

Do sada je svaka, ama bas svaka dzamija NAPADANA, hoce li i jedan biti podrzana?
Ti znaci govoris samo za Sarajevo? Koliko je dzamija u ratu poruseno u Sarajevu?
Dindi

#414 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Dindi »

Luciferino, ne moram ja znati tacnu brojku porusenih dzamija u Sarajevu da bih svatila da se trebaju obnoviti, jel ti to ne mozes da razumijes? Koliko god da ih je trabaju biti obnovljene pa po potrebi ih jos sagraditi za ne do Bog ponovnog rata da nas ne istrijebe.
luciferino

#415 Re: Krst vs. Dzamija

Post by luciferino »

Dindi wrote:Luciferino, ne moram ja znati tacnu brojku porusenih dzamija u Sarajevu da bih svatila da se trebaju obnoviti, jel ti to ne mozes da razumijes? Koliko god da ih je trabaju biti obnovljene pa po potrebi ih jos sagraditi za ne do Bog ponovnog rata da nas ne istrijebe.

Ne moraš znati. Da li ti možeš shvatiti da se ovdje i ne radi o obnovi porušene džamije nego o izgradnji na površinici MANJOJ od 1000 m2? Iskreno, jesi li ikada prošla onuda i misliš li da je ono mjesto dovoljno da se napravi bilo šta?
hrasno38

#416 Re: Krst vs. Dzamija

Post by hrasno38 »

Dindi wrote:Luciferino, ne moram ja znati tacnu brojku porusenih dzamija u Sarajevu da bih svatila da se trebaju obnoviti, jel ti to ne mozes da razumijes? Koliko god da ih je trabaju biti obnovljene pa po potrebi ih jos sagraditi za ne do Bog ponovnog rata da nas ne istrijebe.
Aha, koji ti rezon imas, za mene nevidjen. Po tvome znaci izgradnja dzamija ce sprijeciti neko novi genocid. Nisu ovu zemlju branile dzamije ni crkve nego ljudi svih konfesija od kojih je sigurno veliki broj onih koji nisu vjernici i cija djeca danas nemaju vise brdo za sankanje. A sto se tice Sarajeva unistena je dzamija na Sokolju i oko njene izgradnje bila je sila nesporazuma sa IZ-om jer su upravo dzemtalije zahtijevale da se napravi upravo onakva kakva je i bila i na kraju je i napravljena donacijama dzematlija i sa skoro nikakvom zainteresiranoscu IZ-a i Reisa jer nije moglo da bude po njihovom a i nije bas u centru grada pa je odmah manje interesantna kao i ni onih 614 porusenih sirom BiH jer se ne vide sa Cericeve hacijende. Ako hoces da diskutujes onda pokusaj makar malo da prosurfas po internetu pa da nadjes cinjenice.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#417 Re: Krst vs. Dzamija

Post by mIRCerka »

Izvini nemoj se ljutiti, ali nisu u ratu dzamije spasile narod vec humanitarna pomoc. A dusevno je ljude spasila VJERA U BOGA, ko je vjernik, a ne odlazak u dzamiju. Mislim da broj dzamija i moguce istrebljenje nemaju veze.

PS Zar 12 godina od pocetka mira nisu uglavnom ti manji objekti obnovljeni? Koliko znam niko se ne nije potrudio obnovit staracki dom u nedjaricima...
Dindi

#418 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Dindi »

luciferino wrote:

Ne moraš znati, ali isto tako su ti komentari tipa "pitaj četnike" više nego nezreli i jogunasti. Da li ti možeš shvatiti da se ovdje i ne radi o obnovi porušene džamije nego o izgradnji na površinici MANJOJ od 1000 m2? Iskreno, jesi li ikada prošla onuda i misliš li da je ono mjesto dovoljno da se napravi bilo šta?
Ja sam zavrsila II Gimnaziju, znaci svaki dan 4 godine prolazila tim putem, to je sto se tice poznavanja lokacije. A sto se tice povrsine mi smo bolan skromni, ne treba nama puno, mala dzamija bice sasvim OK :thumbup:
luciferino

#419 Re: Krst vs. Dzamija

Post by luciferino »

Dindi wrote:
luciferino wrote:

Ne moraš znati, ali isto tako su ti komentari tipa "pitaj četnike" više nego nezreli i jogunasti. Da li ti možeš shvatiti da se ovdje i ne radi o obnovi porušene džamije nego o izgradnji na površinici MANJOJ od 1000 m2? Iskreno, jesi li ikada prošla onuda i misliš li da je ono mjesto dovoljno da se napravi bilo šta?
Ja sam zavrsila II Gimnaziju, znaci svaki dan 4 godine prolazila tim putem, to je sto se tice poznavanja lokacije. A sto se tice povrsine mi smo bolan skromni, ne treba nama puno, mala dzamija bice sasvim OK :thumbup:
Koje li slučajnosti, i ja sam i to u ratu, i još prolazim onuda svaki dan. Onda vjerovatno znaš da se u blizini nalazi i Alipašina, pa onda ima jedna predivna džamijica u Tepebašinoj...možda ste skromni, ali "vam" je isto tako i mrsko hodati. Ovo vam se odnosi na vas koji se zovete "mi" a stvarno nemam više pojma koji ste.
Dindi

#420 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Dindi »

mIRCerka wrote:
Izvini nemoj se ljutiti, ali nisu u ratu dzamije spasile narod vec humanitarna pomoc. A dusevno je ljude spasila VJERA U BOGA, ko je vjernik, a ne odlazak u dzamiju. Mislim da broj dzamija i moguce istrebljenje nemaju veze.

PS Zar 12 godina od pocetka mira nisu uglavnom ti manji objekti obnovljeni? Koliko znam niko se ne nije potrudio obnovit staracki dom u nedjaricima...
Obvaljanje namaza i odlazak u dzamiju je drugi imanski sart ili obaveza, toliko o relaciji vjerinik-dzamija, slazem se moze se biti dobar covjek i bez ovog naravno da nije iskljuceno, ali sama cinjenica da je to druga obaveza vjernika govori o vaznosti i potrebi dzamija. A naravno da dzamija i istrebljenje muslimana imaju veze, pa nisu ih dzaba toliko gadjali, da nije iz ljubavi?
Dindi

#421 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Dindi »

Luciferino, ne trebas ti znati ko smo "mi", ni mene ne zanima ko so si ti, Alipasina dzamija je na Skenderiji, tepebasina u podnozju Gorice, Ciglane su posebno naselje, isto tako i Kosevsko brdo i vec sam jednom napisla,sramota je da ljudi obavljaju vjerske molitve na mjestima bivsih prodavnica koje predstavlju mesdzide, neki ljudi idu po 5 puta na dan, realno milsim da je daleko da neko sa podnozja kosevskog brda trci na skederiju da obavi namaz u dzamiji.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#422 Re: Krst vs. Dzamija

Post by mIRCerka »

Dindi wrote:
mIRCerka wrote:

Obvaljanje namaza i odlazak u dzamiju je drugi imanski sart ili obaveza, toliko o relaciji vjerinik-dzamija, slazem se moze se biti dobar covjek i bez ovog naravno da nije iskljuceno, ali sama cinjenica da je to druga obaveza vjernika govori o vaznosti i potrebi dzamija. A naravno da dzamija i istrebljenje muslimana imaju veze, pa nisu ih dzaba toliko gadjali, da nije iz ljubavi?
Dindi, ne kontam te...
Ako napravimo sada 100 novih dzamija, niko Bosnjake u Sarajevu nec moci istrijebiti? Izvini, ja fakat ne znam sta si ti kontala tim prethodnim postom, ali to je to sto sam ja uspjela skontat iz tvog posta.
PS Klanjati mozes i sjedeci ako ti zdravlje ne dozvoljava, a za dzumu je potrebno najmanje troje, tako da se i dzuma moze kod kuce obaviti.
Jesam cafirka, ali dovoljno dobro informisana :D

Ako ima potrebe, super bajno, samo nemojte argumenata ISTRIJEBICE NAS CETNICI/USTASE AKO NE IZGRADIMO...
jer je to upravo retorika vrlo slicna onoj retorici oko crkve u konjevic polju kod nane Fate...
jasmin.gacic

#423 Re: Krst vs. Dzamija

Post by jasmin.gacic »

Pito bih ja tebe da hodas do dzamije na sabah oko 5:30, jednostavno ti je mrsko. Eh posto mi je mrsko da hodam dalje nego sto moram volim da imam dzamiju u blizini.
poplava

#424 Re: Krst vs. Dzamija

Post by poplava »

Dindi wrote:
poplava wrote:
Da li je tebi Zlatiste i Merhemica trg isto?
Kako ja gledam, Zlatiste je mjesto odakle su cetnicke snage svim silama ubijale i maskarilarle stanovnistvo na Merhemica trgu i okolo duge 4 godine. Preispitaj se malo sta poredis.
Nije, jedno je u gradu a drugo na brdu. A ubijali su sa nekoliko hiljada mjesta, tako da gdje god da ga naprave bice isto. Mog su oca, recimo, ubili iz Nedjarica. A poredim nacin na koji i jedni i drugi prave ono sto njima treba. Vama treba dzamija pa je pravite. Njima treba krst pa ga prave. A ni jedni ni drugi ne pitaju ostale sta oni misle o tome. Eto to poredim.
jasmin.gacic

#425 Re: Krst vs. Dzamija

Post by jasmin.gacic »

Mislim da je uopce bezobrazno da se porede dzamija na Ciglanama i krst na Zlatistu. Dzamija je ipak simbol obnove i pozitivnih stvari, a krst na Zlatistu predstavlja likovanje zlocinaca koji su masakrirali ovaj grad i koji su se borili protiv 'turaka' na prvmo mjestu, pa onda i svih drugih koji ne misle kao oni.
Locked