Ovo kao da je upućeno vidovitoj Džemili.gradina wrote:Ferizbegović?
Turalić?
Ljudi bi na ovoj temi dobili puno više odgovora na pitanja o prezimenima kad bi barem vjeru i kraj iz kojeg su naveli.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Ovo kao da je upućeno vidovitoj Džemili.gradina wrote:Ferizbegović?
Turalić?
Konkretno, iz ova dva prezimena "vjera" tj narodnost vidljiva je iz aviona.Fratris wrote:Ovo kao da je upućeno vidovitoj Džemili.gradina wrote:Ferizbegović?
Turalić?
Ljudi bi na ovoj temi dobili puno više odgovora na pitanja o prezimenima kad bi barem vjeru i kraj iz kojeg su naveli.
Na Balkanu se nikad vjera ne vidi iz aviona. A ako ne znaš gdje si rođen ili gdje su ti rođeni roditelji, onda možda ovo nije najbolja tema.Pera Trta wrote: Konkretno, iz ova dva prezimena "vjera" tj narodnost vidljiva je iz aviona.
A kraj iz kojeg su...pa ljudi to i pitaju.
A šta ako sam u krivu? Ako krivo pretpostavljam i čovjek je tvrdi Hrvat od Posušja a ja mu tu pričam da su njegovi Bošnjaci od Tešnja? Ne želim se blamirati.Pera Trta wrote:Pa eto vidiš...ako pretpostavljaš odakle je i ako si to naslutio uz pomioć prezimena, onda možeš čovjeku i odgovoriti ako znaš.
Vala, ako je Ferizbegović Hrvat iz Posušja, ja sam Kmer iz Kambodže (i to crveni)Fratris wrote:A šta ako sam u krivu? Ako krivo pretpostavljam i čovjek je tvrdi Hrvat od Posušja a ja mu tu pričam da su njegovi Bošnjaci od Tešnja? Ne želim se blamirati.Pera Trta wrote:Pa eto vidiš...ako pretpostavljaš odakle je i ako si to naslutio uz pomioć prezimena, onda možeš čovjeku i odgovoriti ako znaš.
Ponovo ista stvar. Koji Hadžipašići? Iz Cazina? Iz Višegrada? Iz Gruda?swanfilter wrote:Zanima me prezime Hadžipašić. Ako neko moze da pomogne, ili barem uputi na relevantan izvor... Hvala.
Interesantno, 53 općine su pola BiH, neka u njima živi 2.000.000 ljudi, a ne živi - onda u prosjeku svako prezime nosi 10 ljudi. Još kad skontaš koliko Hadžića, Hodžića, Petrovića, Pavlovića, gorepomenutih Kovača ima - većinu tih prezimena bi nosio 1 ili 2 čovjeka. Baš neobično - usudit ću se reći i nevjerovatno.Bosanski_kralj wrote:Gledah nedavno na jednoj lokalnoj televiziji reportažu o nekom čovjeku iz Prijedora čini mi se koji je išao od mjesta do mjesta u BiH i zapisivao prezimena. Posjetio je oko 53 općine i skupio 200 hiljada različitih prezimena, a u svakoj je općini naišao na prezime Kovač.
Spomenuo je i to da npr. jedna Njemačka ima oko "samo" 30 hiljada prezimena
Piskera ima u Zenici, u Slavoniji - ali vjerujem da vode porijeklo iz Slovenije, jer je na slovenačkom pisker - lonac.delboj wrote:...
Jevto Dedijer u svojoj knjizi "Hercegovina" ne bilježi Pehilje u Ulogu. Piše da oko 1900. u Ulogu ima samo 30 kuća. Od porodica islamske vjere, bilježi Bolbozane i Šačiće, i kaže da ima još par kojim ne navodi imena, ali kaže da su doselili na miraz "u najnovije vrijeme." Tu vjerovatno misli na period nakon okupacije 1878.El_comadante wrote:da i ja pitam. prezime Pehilj opčina Kalinovig mjesto Ulog. vjera Islam.
hvala drug na iscrpnom odgovoru. a vjerovatno su to ti Pehilji iz Nevesinja došli u ulog, po nekim narodnim pričama.Fratris wrote:Jevto Dedijer u svojoj knjizi "Hercegovina" ne bilježi Pehilje u Ulogu. Piše da oko 1900. u Ulogu ima samo 30 kuća. Od porodica islamske vjere, bilježi Bolbozane i Šačiće, i kaže da ima još par kojim ne navodi imena, ali kaže da su doselili na miraz "u najnovije vrijeme." Tu vjerovatno misli na period nakon okupacije 1878.El_comadante wrote:da i ja pitam. prezime Pehilj opčina Kalinovig mjesto Ulog. vjera Islam.
Pehilje spominje u drugim dijelovima knjige, naseljene oko Nevesinja i Stoca. Pehilje spominje u Žiljevu, koje je par kilometara istočno od Nevesinja. Kažu da su najstariji u selu i vjerovatno starinci(što bi značilo da su u selu ili bližoj okolici živjeli i prije dolaska Turaka).
Pogledao sam katoličke i pravoslavne šematizme iz 18. i 19. stoljeća i nisam našao da imate inovjerne srodnike. Pravoslavnih ima Peulja, ali mislim da nema veze jedno s drugim. Značenje prezimena nisam uspio naći. Može biti turcizam, ali ne mora. Pehla/Pehlo je na turskom rebro, ali možda je slučajnost. Abdulah Škaljić u svom rječniku turcizama kaže da je pehlić "pero na čelenci ili na kakvoj grani ženskog nakita."
Postoji i knjiga o Uloškom Borču i njegovom stanovništvu. Ja sam je naručio prije nekog vremena pa se možemo vratiti na temu Uloških Pehilja kad knjiga stigne.
http://www.zunsrs.com/latinica/knjiga310c.php
Ja znam da elezovića ima i u sandzakuAmazonka27 wrote:Elezovic, U Hadzicima i Pazaricu ih ima puno,a porjeklo im je sa Bjelasnice, i jos uvijek ih gore imenacho_ wrote:Elezovic ? Po Bosni su se rasirili iz dva mjesta Derventa i G.Hrasno ( opcina Neum) ali odakle su dosli tu ???
Na žalost, ne postoji knjiga koja bi tako nešto donijela na jednom mjestu. U biti moraš za svaku regiju tražiti posebne knjige i radove, a za mnoge regije ni ne postoje jer nikad nisu izvršena ispitivanja.El_comadante wrote:i još nešto, volio bih zaznati i o mnogim prezimenima nešto više pa eto koja je knjiga najbolja za pročitati na tu temu? i da pitam za još jedno prezime Karkelja Bjelmići opština Konjic muslimani. odakle su tu jer znam da ih ima i kod Goražda i Foče.
Elezovići u Gornjem Hrasnu pripovjedaju da su od pravoslavnih Knežića a i jedni i drugi su porijeklom vlasi Mirilovići.Pretpostavljam da su ovi sa Bjelašnice u rodu sa Rašnjanima i da su se naselili na ljetnim stanovima.limunada25 wrote:Ja znam da elezovića ima i u sandzakuAmazonka27 wrote:Elezovic, U Hadzicima i Pazaricu ih ima puno,a porjeklo im je sa Bjelasnice, i jos uvijek ih gore imenacho_ wrote:Elezovic ? Po Bosni su se rasirili iz dva mjesta Derventa i G.Hrasno ( opcina Neum) ali odakle su dosli tu ???
Jbg, tako čovjek priča. I ima ta prezimena sva zapisananellington wrote:Interesantno, 53 općine su pola BiH, neka u njima živi 2.000.000 ljudi, a ne živi - onda u prosjeku svako prezime nosi 10 ljudi. Još kad skontaš koliko Hadžića, Hodžića, Petrovića, Pavlovića, gorepomenutih Kovača ima - većinu tih prezimena bi nosio 1 ili 2 čovjeka. Baš neobično - usudit ću se reći i nevjerovatno.Bosanski_kralj wrote:Gledah nedavno na jednoj lokalnoj televiziji reportažu o nekom čovjeku iz Prijedora čini mi se koji je išao od mjesta do mjesta u BiH i zapisivao prezimena. Posjetio je oko 53 općine i skupio 200 hiljada različitih prezimena, a u svakoj je općini naišao na prezime Kovač.
Spomenuo je i to da npr. jedna Njemačka ima oko "samo" 30 hiljada prezimena
hvala na informaciji. po mojoj priči kako sam ja čuo da su sve Karkelje familija i da su u Bjelmiće došli od Drine odnosno sa ovih prostora Foče i Goražda da su kao navodno bježali od Turaka i tu ostali. po toj nekoj verziji jel koju sam ja čuo. a što se tiče da nas nema u Ljubući nije tačno jer sam ja od tamoFratris wrote:Na žalost, ne postoji knjiga koja bi tako nešto donijela na jednom mjestu. U biti moraš za svaku regiju tražiti posebne knjige i radove, a za mnoge regije ni ne postoje jer nikad nisu izvršena ispitivanja.El_comadante wrote:i još nešto, volio bih zaznati i o mnogim prezimenima nešto više pa eto koja je knjiga najbolja za pročitati na tu temu? i da pitam za još jedno prezime Karkelja Bjelmići opština Konjic muslimani. odakle su tu jer znam da ih ima i kod Goražda i Foče.
Karkelja koliko vidim ima(bar je bilo prije rata) u Kopačima kod Goražda i Šuljcima kod Foče. Nemam podatke za porijeklo, ali zbog neobičnog prezimena i blizine Bjelemića, pretpostavlja da su sve tri grupe u rodu. S obzirom na geografske okolnosti, najlogičnije je da su ovi iz Podrinja porijeklom s Bjelemića, jer teško da bi iko selio s Drine u planinu, a pogotovo slobodni muslimanski seljaci.
Za konjičke Karkelje našao sam ovo u knjizi Dr. Jusufa Mulića "Konjic i njegova okolina: Starosjedilački rodovi."
Prezime je nastalo od nadimka Karkelja, kovanici od turske riječi kara (crn) i grčke riječi kelja(kupus, odnosno crni kupus), čije bi prezime na bosanskom jeziku glasilo Crnokupusovići. Starinci su u selima Ljubuča i Svijenča, ali ih u selu Ljubuča više nema.
Ovo o porijeklu je prilično sigurno, ali mu je etimologija malo maštovita. Mulić je po struci agronom a ne lingvist. Trebao je uočiti da u našem jeziku postoji turcizam karakol koji označava noćnog čuvara i da je to puno logičnija mogućnost.
Prezime Đipo je vjerovatno istog nastanka kao i prezime Đipalo. Riječ đipnuti ili điknuti je dijalektalni izraz za skočiti ili naglo se pokrenuti. Riječ vjerovatno nije turcizam i rječnik turcizama Abdulaha Škaljića je ne navodi. Prije će biti da je nastala onomatopejom. Jevto Dedijer nalazi prezime Đipo kod muslimana u Jezeru kod Uloga. Kaže da su došli iz nedalekog sela Obada, a o daljoj starini nije ništa zabilježio. Koliko sam vidio, nema pravoslavnih ni katoličkih Đipa u BiH.JoseMujica wrote:znali neko nešto o prezimenima Kapo i Đipa? kako su nastala i odakle potiču
Đipe - Hercegovina, Ulog - Porija ...
Kapo - Ima u Hercegovini, Rogatici, Grčkoj i Obali Slonovače (najpoznati s ovim prezimenom je fudbaler i reprezentativac Francuske Olivier Kapo, rođenu Abidžanu, Obala Slonovače)