Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Fratris

#401 Re: Prezimena

Post by Fratris »

gradina wrote:Ferizbegović?
Turalić?
Ovo kao da je upućeno vidovitoj Džemili.

Ljudi bi na ovoj temi dobili puno više odgovora na pitanja o prezimenima kad bi barem vjeru i kraj iz kojeg su naveli.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#402 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

Fratris wrote:
gradina wrote:Ferizbegović?
Turalić?
Ovo kao da je upućeno vidovitoj Džemili.

Ljudi bi na ovoj temi dobili puno više odgovora na pitanja o prezimenima kad bi barem vjeru i kraj iz kojeg su naveli.
Konkretno, iz ova dva prezimena "vjera" tj narodnost vidljiva je iz aviona.
A kraj iz kojeg su...pa ljudi to i pitaju.
Fratris

#403 Re: Prezimena

Post by Fratris »

Pera Trta wrote: Konkretno, iz ova dva prezimena "vjera" tj narodnost vidljiva je iz aviona.
A kraj iz kojeg su...pa ljudi to i pitaju.
Na Balkanu se nikad vjera ne vidi iz aviona. A ako ne znaš gdje si rođen ili gdje su ti rođeni roditelji, onda možda ovo nije najbolja tema.

Kažem, općenito bi ova tema bila kvalitetnija kad bi ljudi uložili malo više vremena i truda u pitanja koja postavljaju. Umjesto da se poruka sastoji od prezimena i upitnika, napiši malo detalja.

Ja se prezivam *tako-i-tako,* rođen sam u *tom-i-tom* mjestu, a otac mi je iz *tog-i-tog* sela. Katoličke/pravoslavne/islamske vjere smo. Deda/Dedo/Did mi je pričao da smo možda iz *tog-i-tog kraja.* Zna li neko možda više ili gdje mogu naći nešto više o nama?

Hebi ga, em ovo sužava malo, em se vidi ako napišeš bar par rečenica da ti je stalo. A kad se čitava poruka sastoji od "Ferizbegović? Turalić?," šta da radim? Ja imam hrpu literature o porijeklu rodova i prezimena, ali gdje da počnem? Osim toga mi se ne čini da je nekom previše stalo do otkrića porijekla kad ne može više od 2 riječi napisati.

Sasvim slučajno sam prilično siguran da je forumaš gradina iz mog rodnog kraja i čak vjerovatno iz rodnog sela moje majke, ali šta sa svim drugim na ovoj temi?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#404 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

Pa eto vidiš...ako pretpostavljaš odakle je i ako si to naslutio uz pomioć prezimena, onda možeš čovjeku i odgovoriti ako znaš.
Fratris

#405 Re: Prezimena

Post by Fratris »

Pera Trta wrote:Pa eto vidiš...ako pretpostavljaš odakle je i ako si to naslutio uz pomioć prezimena, onda možeš čovjeku i odgovoriti ako znaš.
A šta ako sam u krivu? Ako krivo pretpostavljam i čovjek je tvrdi Hrvat od Posušja a ja mu tu pričam da su njegovi Bošnjaci od Tešnja? Ne želim se blamirati. :lol:
Pera Trta

#406 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

Fratris wrote:
Pera Trta wrote:Pa eto vidiš...ako pretpostavljaš odakle je i ako si to naslutio uz pomioć prezimena, onda možeš čovjeku i odgovoriti ako znaš.
A šta ako sam u krivu? Ako krivo pretpostavljam i čovjek je tvrdi Hrvat od Posušja a ja mu tu pričam da su njegovi Bošnjaci od Tešnja? Ne želim se blamirati. :lol:
Vala, ako je Ferizbegović Hrvat iz Posušja, ja sam Kmer iz Kambodže (i to crveni) :D
swanfilter

#407 Re: Prezimena

Post by swanfilter »

Zanima me prezime Hadžipašić. Ako neko moze da pomogne, ili barem uputi na relevantan izvor... Hvala.
Fratris

#408 Re: Prezimena

Post by Fratris »

swanfilter wrote:Zanima me prezime Hadžipašić. Ako neko moze da pomogne, ili barem uputi na relevantan izvor... Hvala.
Ponovo ista stvar. Koji Hadžipašići? Iz Cazina? Iz Višegrada? Iz Gruda?
Bosanski_kralj

#409 Re: Prezimena

Post by Bosanski_kralj »

Gledah nedavno na jednoj lokalnoj televiziji reportažu o nekom čovjeku iz Prijedora čini mi se koji je išao od mjesta do mjesta u BiH i zapisivao prezimena. Posjetio je oko 53 općine i skupio 200 hiljada različitih prezimena, a u svakoj je općini naišao na prezime Kovač.
Spomenuo je i to da npr. jedna Njemačka ima oko "samo" 30 hiljada prezimena
nellington

#410 Re: Prezimena

Post by nellington »

Bosanski_kralj wrote:Gledah nedavno na jednoj lokalnoj televiziji reportažu o nekom čovjeku iz Prijedora čini mi se koji je išao od mjesta do mjesta u BiH i zapisivao prezimena. Posjetio je oko 53 općine i skupio 200 hiljada različitih prezimena, a u svakoj je općini naišao na prezime Kovač.
Interesantno, 53 općine su pola BiH, neka u njima živi 2.000.000 ljudi, a ne živi - onda u prosjeku svako prezime nosi 10 ljudi. Još kad skontaš koliko Hadžića, Hodžića, Petrovića, Pavlovića, gorepomenutih Kovača ima - većinu tih prezimena bi nosio 1 ili 2 čovjeka. Baš neobično - usudit ću se reći i nevjerovatno.
nellington

#411 Re: Prezimena

Post by nellington »

delboj wrote:...
Piskera ima u Zenici, u Slavoniji - ali vjerujem da vode porijeklo iz Slovenije, jer je na slovenačkom pisker - lonac.
Last edited by nellington on 15/01/2011 09:14, edited 1 time in total.
nellington

#412 Re: Prezimena

Post by nellington »

Iz Zenice - čuo sam u prolazu za to prezime.

Što se Piskera u Slavoniji tiče - google kaže da u Požegi žive Dario Pisker, Barbara Pisker...
Last edited by nellington on 15/01/2011 09:19, edited 1 time in total.
El_comadante

#413 Re: Prezimena

Post by El_comadante »

da i ja pitam. prezime Pehilj opčina Kalinovig mjesto Ulog. vjera Islam.
Fratris

#414 Re: Prezimena

Post by Fratris »

El_comadante wrote:da i ja pitam. prezime Pehilj opčina Kalinovig mjesto Ulog. vjera Islam.
Jevto Dedijer u svojoj knjizi "Hercegovina" ne bilježi Pehilje u Ulogu. Piše da oko 1900. u Ulogu ima samo 30 kuća. Od porodica islamske vjere, bilježi Bolbozane i Šačiće, i kaže da ima još par kojim ne navodi imena, ali kaže da su doselili na miraz "u najnovije vrijeme." Tu vjerovatno misli na period nakon okupacije 1878.

Pehilje spominje u drugim dijelovima knjige, naseljene oko Nevesinja i Stoca. Pehilje spominje u Žiljevu, koje je par kilometara istočno od Nevesinja. Kažu da su najstariji u selu i vjerovatno starinci(što bi značilo da su u selu ili bližoj okolici živjeli i prije dolaska Turaka).

Pogledao sam katoličke i pravoslavne šematizme iz 18. i 19. stoljeća i nisam našao da imate inovjerne srodnike. Pravoslavnih ima Peulja, ali mislim da nema veze jedno s drugim. Značenje prezimena nisam uspio naći. Može biti turcizam, ali ne mora. Pehla/Pehlo je na turskom rebro, ali možda je slučajnost. Abdulah Škaljić u svom rječniku turcizama kaže da je pehlić "pero na čelenci ili na kakvoj grani ženskog nakita."

Postoji i knjiga o Uloškom Borču i njegovom stanovništvu. Ja sam je naručio prije nekog vremena pa se možemo vratiti na temu Uloških Pehilja kad knjiga stigne.

http://www.zunsrs.com/latinica/knjiga310c.php
El_comadante

#415 Re: Prezimena

Post by El_comadante »

Fratris wrote:
El_comadante wrote:da i ja pitam. prezime Pehilj opčina Kalinovig mjesto Ulog. vjera Islam.
Jevto Dedijer u svojoj knjizi "Hercegovina" ne bilježi Pehilje u Ulogu. Piše da oko 1900. u Ulogu ima samo 30 kuća. Od porodica islamske vjere, bilježi Bolbozane i Šačiće, i kaže da ima još par kojim ne navodi imena, ali kaže da su doselili na miraz "u najnovije vrijeme." Tu vjerovatno misli na period nakon okupacije 1878.

Pehilje spominje u drugim dijelovima knjige, naseljene oko Nevesinja i Stoca. Pehilje spominje u Žiljevu, koje je par kilometara istočno od Nevesinja. Kažu da su najstariji u selu i vjerovatno starinci(što bi značilo da su u selu ili bližoj okolici živjeli i prije dolaska Turaka).

Pogledao sam katoličke i pravoslavne šematizme iz 18. i 19. stoljeća i nisam našao da imate inovjerne srodnike. Pravoslavnih ima Peulja, ali mislim da nema veze jedno s drugim. Značenje prezimena nisam uspio naći. Može biti turcizam, ali ne mora. Pehla/Pehlo je na turskom rebro, ali možda je slučajnost. Abdulah Škaljić u svom rječniku turcizama kaže da je pehlić "pero na čelenci ili na kakvoj grani ženskog nakita."

Postoji i knjiga o Uloškom Borču i njegovom stanovništvu. Ja sam je naručio prije nekog vremena pa se možemo vratiti na temu Uloških Pehilja kad knjiga stigne.

http://www.zunsrs.com/latinica/knjiga310c.php
hvala drug na iscrpnom odgovoru. a vjerovatno su to ti Pehilji iz Nevesinja došli u ulog, po nekim narodnim pričama.
El_comadante

#416 Re: Prezimena

Post by El_comadante »

i još nešto, volio bih zaznati i o mnogim prezimenima nešto više pa eto koja je knjiga najbolja za pročitati na tu temu? i da pitam za još jedno prezime Karkelja Bjelmići opština Konjic muslimani. odakle su tu jer znam da ih ima i kod Goražda i Foče.
limunada25

#417 Re: Prezimena

Post by limunada25 »

Amazonka27 wrote:
nacho_ wrote:Elezovic ? Po Bosni su se rasirili iz dva mjesta Derventa i G.Hrasno ( opcina Neum) ali odakle su dosli tu ???
Elezovic, U Hadzicima i Pazaricu ih ima puno,a porjeklo im je sa Bjelasnice, i jos uvijek ih gore ime
Ja znam da elezovića ima i u sandzaku :D
Fratris

#418 Re: Prezimena

Post by Fratris »

El_comadante wrote:i još nešto, volio bih zaznati i o mnogim prezimenima nešto više pa eto koja je knjiga najbolja za pročitati na tu temu? i da pitam za još jedno prezime Karkelja Bjelmići opština Konjic muslimani. odakle su tu jer znam da ih ima i kod Goražda i Foče.
Na žalost, ne postoji knjiga koja bi tako nešto donijela na jednom mjestu. U biti moraš za svaku regiju tražiti posebne knjige i radove, a za mnoge regije ni ne postoje jer nikad nisu izvršena ispitivanja.

Karkelja koliko vidim ima(bar je bilo prije rata) u Kopačima kod Goražda i Šuljcima kod Foče. Nemam podatke za porijeklo, ali zbog neobičnog prezimena i blizine Bjelemića, pretpostavlja da su sve tri grupe u rodu. S obzirom na geografske okolnosti, najlogičnije je da su ovi iz Podrinja porijeklom s Bjelemića, jer teško da bi iko selio s Drine u planinu, a pogotovo slobodni muslimanski seljaci.

Za konjičke Karkelje našao sam ovo u knjizi Dr. Jusufa Mulića "Konjic i njegova okolina: Starosjedilački rodovi."

Prezime je nastalo od nadimka Karkelja, kovanici od turske riječi kara (crn) i grčke riječi kelja(kupus, odnosno crni kupus), čije bi prezime na bosanskom jeziku glasilo Crnokupusovići. Starinci su u selima Ljubuča i Svijenča, ali ih u selu Ljubuča više nema.

Ovo o porijeklu je prilično sigurno, ali mu je etimologija malo maštovita. Mulić je po struci agronom a ne lingvist. Trebao je uočiti da u našem jeziku postoji turcizam karakol koji označava noćnog čuvara i da je to puno logičnija mogućnost.
majstorina

#419 Re: Prezimena

Post by majstorina »

limunada25 wrote:
Amazonka27 wrote:
nacho_ wrote:Elezovic ? Po Bosni su se rasirili iz dva mjesta Derventa i G.Hrasno ( opcina Neum) ali odakle su dosli tu ???
Elezovic, U Hadzicima i Pazaricu ih ima puno,a porjeklo im je sa Bjelasnice, i jos uvijek ih gore ime
Ja znam da elezovića ima i u sandzaku :D
Elezovići u Gornjem Hrasnu pripovjedaju da su od pravoslavnih Knežića a i jedni i drugi su porijeklom vlasi Mirilovići.Pretpostavljam da su ovi sa Bjelašnice u rodu sa Rašnjanima i da su se naselili na ljetnim stanovima.
Bosanski_kralj

#420 Re: Prezimena

Post by Bosanski_kralj »

nellington wrote:
Bosanski_kralj wrote:Gledah nedavno na jednoj lokalnoj televiziji reportažu o nekom čovjeku iz Prijedora čini mi se koji je išao od mjesta do mjesta u BiH i zapisivao prezimena. Posjetio je oko 53 općine i skupio 200 hiljada različitih prezimena, a u svakoj je općini naišao na prezime Kovač.
Interesantno, 53 općine su pola BiH, neka u njima živi 2.000.000 ljudi, a ne živi - onda u prosjeku svako prezime nosi 10 ljudi. Još kad skontaš koliko Hadžića, Hodžića, Petrovića, Pavlovića, gorepomenutih Kovača ima - većinu tih prezimena bi nosio 1 ili 2 čovjeka. Baš neobično - usudit ću se reći i nevjerovatno.
Jbg, tako čovjek priča. I ima ta prezimena sva zapisana
El_comadante

#421 Re: Prezimena

Post by El_comadante »

Fratris wrote:
El_comadante wrote:i još nešto, volio bih zaznati i o mnogim prezimenima nešto više pa eto koja je knjiga najbolja za pročitati na tu temu? i da pitam za još jedno prezime Karkelja Bjelmići opština Konjic muslimani. odakle su tu jer znam da ih ima i kod Goražda i Foče.
Na žalost, ne postoji knjiga koja bi tako nešto donijela na jednom mjestu. U biti moraš za svaku regiju tražiti posebne knjige i radove, a za mnoge regije ni ne postoje jer nikad nisu izvršena ispitivanja.

Karkelja koliko vidim ima(bar je bilo prije rata) u Kopačima kod Goražda i Šuljcima kod Foče. Nemam podatke za porijeklo, ali zbog neobičnog prezimena i blizine Bjelemića, pretpostavlja da su sve tri grupe u rodu. S obzirom na geografske okolnosti, najlogičnije je da su ovi iz Podrinja porijeklom s Bjelemića, jer teško da bi iko selio s Drine u planinu, a pogotovo slobodni muslimanski seljaci.

Za konjičke Karkelje našao sam ovo u knjizi Dr. Jusufa Mulića "Konjic i njegova okolina: Starosjedilački rodovi."

Prezime je nastalo od nadimka Karkelja, kovanici od turske riječi kara (crn) i grčke riječi kelja(kupus, odnosno crni kupus), čije bi prezime na bosanskom jeziku glasilo Crnokupusovići. Starinci su u selima Ljubuča i Svijenča, ali ih u selu Ljubuča više nema.

Ovo o porijeklu je prilično sigurno, ali mu je etimologija malo maštovita. Mulić je po struci agronom a ne lingvist. Trebao je uočiti da u našem jeziku postoji turcizam karakol koji označava noćnog čuvara i da je to puno logičnija mogućnost.
hvala na informaciji. po mojoj priči kako sam ja čuo da su sve Karkelje familija i da su u Bjelmiće došli od Drine odnosno sa ovih prostora Foče i Goražda da su kao navodno bježali od Turaka i tu ostali. po toj nekoj verziji jel koju sam ja čuo. a što se tiče da nas nema u Ljubući nije tačno jer sam ja od tamo :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#422 Re: Prezimena

Post by JoseMujica »

znali neko nešto o prezimenima Kapo i Đipa? kako su nastala i odakle potiču

Đipe - Hercegovina, Ulog - Porija ...

Kapo - Ima u Hercegovini, Rogatici, Grčkoj i Obali Slonovače (najpoznati s ovim prezimenom je fudbaler i reprezentativac Francuske Olivier Kapo, rođenu Abidžanu, Obala Slonovače)
Fratris

#423 Re: Prezimena

Post by Fratris »

JoseMujica wrote:znali neko nešto o prezimenima Kapo i Đipa? kako su nastala i odakle potiču

Đipe - Hercegovina, Ulog - Porija ...

Kapo - Ima u Hercegovini, Rogatici, Grčkoj i Obali Slonovače (najpoznati s ovim prezimenom je fudbaler i reprezentativac Francuske Olivier Kapo, rođenu Abidžanu, Obala Slonovače)
Prezime Đipo je vjerovatno istog nastanka kao i prezime Đipalo. Riječ đipnuti ili điknuti je dijalektalni izraz za skočiti ili naglo se pokrenuti. Riječ vjerovatno nije turcizam i rječnik turcizama Abdulaha Škaljića je ne navodi. Prije će biti da je nastala onomatopejom. Jevto Dedijer nalazi prezime Đipo kod muslimana u Jezeru kod Uloga. Kaže da su došli iz nedalekog sela Obada, a o daljoj starini nije ništa zabilježio. Koliko sam vidio, nema pravoslavnih ni katoličkih Đipa u BiH.

Kapo vjerovatno dolazi od istog korijena kao i Kapić i Kapidžić i označavalo bi osobu koja je imala neku dužnost vezanu za kapije ili vrata. To bi mogao biti čuvar, nadglednik, ili u većoj tvrđavi čak zapovjednik vojnika koji čuvaju kapiju. Manje je vjerovatno da ima veze s rječju kapak ili ka(h)pija u značenju kurva ili bludnica. U maloj monografiji Veselina Kosorića "Naselja i porijeklo stanovništva rogatičkog kraja" nisam našao ništa o Kapama i njihovom porijeklu. S obzirom na ono što on općenito navodi o porijeklu pravoslavnog i muslimanskog stanovištva kraja, teško je izvesti zaključak. Među muslimanima ima dosta starinaca, ali i doseljenika iz Mađarske i Slavonije, Hercegovine, Srbije nakon Karađorđeva ustanka, i drugih okolnih krajeva. Samo prezime Kapo naslućuje da bi se moglo raditi o Hercegovini, gdje su iz neobjašnjenih razloga češća prezimena bez patronimičkog završetka -ić. Naravno, ukoliko nisu starinci oko Rogatice.
_Dame_

#424 Re: Prezimena

Post by _Dame_ »

Molim za porijeklo prezimena Hadžimehmedović. U Gornjoj Tuzli se najčešće pojavljuje.
Hvala!
Pera Trta

#425 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

Znam da je Kapa bilo oko Rogatice, u selu Zamegresi.
Post Reply