Tužno,tužno.Veoma tužno.Zašto.Jednostavno. Vidim,čim spomeneš "nas",neki majstor spomene "njih"Čim spomeneš da možda nije dobro nasilu,kao što se radi,trpati vjeronauk u škole i obdaništa dobiješ odgovor idi u rs,pa ih tamo školuj.
Ko je ono potpisao i legalizaovao taj rs? Osim četnika,ustaša i Europe.Ko je stavio svoj potpis?Ne sjećam se nešto,može li me neko podsjetiti.Nisu ovi što se sada šalju da školuju djecu u rs,garant.
Samo,ima par razlika između "nas" i "njih".Oni su klali,mi nismo.Oni su protjerivali,mi opet nismo.Oni su spaljivali vjerske objekte,mi nismo.Oni željeli rs za Srbe,tako im je i u ustavu pisalo,dok smo mi kao željeli multikonfesionalnu,multietničku BiH i tim se ponosili.........zar ne?
Znači,postoji neka razlika.Ima još jedna,vrlo bitna razlika.Naime,kod "njih" je bilo veoma malo boraca druge vjere.Jelde.Kod nas je bilo mnogo više "kjafira".Kjafira koji su se borili i ostavili kosti svoje,noge,ruke u rovovima,u akcijama.
Nakon agresije,nakon odbrane,nakon svega istrpljenog.Počelo je.Selami se nazivaju u školama i državnim institucijama uredno,poslovi,donacije,stanovi se dobijaju u džamijama,na sijelima,vjeronauk se uvodi u škole,ne bi me iznenadilo da se uvede i u obdanište,džamije se grade konstantno,svašta nešto se dešava(Iz iskustva pričam,krećem se u tim "biznis vodama"-ko kaže da nije ovako-LAŽE).Da pitam nešto,zašto su se oni gore navedeni kjafiri borili,baš me zanima.Neko će reći da odbrane živu glavu.Ok,poštujem.A jesu li se borili da im djeca budu odvojena u školi,a biće da jesu? Jesu li se borili da im posao daju prema imenu? Jesu li se borili za to?
Pouk djela,idući put bježite.Jer ako ostanete,naguziće vas.Budite sigurni u to 100%.Na ovaj ili onaj način.
Vidim da je neko spomenuo one preko Drine,ispade kao vjeronauk će da nas odbrani

Kakav farsa.Ako sam dijete ne naučiš historiji i ako mu ne objasniš šta je bilo,ko će ga naučiti? Na vjeronauku će ga naučiti,jel? Reis Cerić kojeg su uhvatili sa koferom punim para u ratu na aerodromu.A takvi i guraju vjeronauk u škole i obdaništa.Jer moraju i oni nešto uraditi za dobrobit zemlje.Pa ako ništa,vjeronauk da uvedu,Eto,uradili su nešto.Lijepo.
Da vjerujem u poštene namjere oko uvođenja vjeronauka,ja bih ga podržao i u školama i u obdaništima.Mislim da je to samo mazanje očiju,pokušaj pravdanja svojih grijeha,lopovluka.Jer kako objasniti,za deset-petnaest godina,vrlo pitcu,koji počne da se pita.Gdje su pare,zašto ovo i zašto ono.Odgovor je jednostavan.Ko želi da vidi,vidjeće.Ko ne želi,neće.
Vjera i vjerski odgoj DA,u školama i obdaništima NE.
PS I ja sam fasovao metak u ratu u Sarajevu.Da mi neko slučajno ne prigovori da nisam patriota.