Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ružmarin-a

#401 Re: Recepti

Post by ružmarin-a »

čime mijenjate vinou receptima?

da livodom ili nečim aromatičnim?

mada sam slušala o tome ( ne znam jesam li dobro čula ) da alkohol ispari kuhanjem, nisam kemičarka, više sam al :-)
Čim vidim da ide alkohol, preskačem recept...pa ako ima neko da me posvjetuje, bujrum bila bih mu zahvalna :oops: :thumbup: :sax:
pustopoljina

#402 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

koliko ja znam o hemiji je da je tacka kljucanja alkohola etanola niza od tacke kljucanja vode.alkohol kljuca na 78°C...
tako da ako kuhas nesto na 100°C i voda isparava-alkohol isparava jos ranije.
e sad...da li neko bas onako dobro skuha,da od vina ostane samo onaj opori okus-ili ubaci vino,pa uskoro smakne s vatre...to je vec razlika.
ne znam sta vjerski poglavari imaju reci na tu temu.
ružmarin-a

#403 Re: Recepti

Post by ružmarin-a »

Hvala @pplj :thumbup:
windfucker

#404 Re: Recepti

Post by windfucker »

eh pravim danas iftar jer mi zena nece stici od posla eh
imam na raspolaganju gljive, krompir, pilece filete...

imal ko kavijeh prijesdloga...konto sam pohovati piletinu......
nova_korisnica

#405 Re: Recepti

Post by nova_korisnica »

windfucker wrote:eh pravim danas iftar jer mi zena nece stici od posla eh

ja pravila neki dan ali nisam stigla slkati...gdje cu ljudima reci sto su cijeli dan gladovali: de stai da slikam :D

helem, dala mi hadzinica recept sa coolinarke (a kad je od hadzinice, gdje ce da ne valja :D)

te gljive prodinstaj malo na luku..dodas vegete, djumbira, malo origana i bosiljka (moze i chili ako volite ljuto)
piletinu fino operi i razrezi po sredini tako da napravis dzep..onda je otvori sa obje strane pa malo istucaj (ali nemoj previse jer je pilece meso njezno :D)...stavi te gljive i mozes malo sira staviti unutra (ja sam stavila onaj dimljeni sir...mljac) i zatvori te dzepove cackalicom..potom uvaljas u brasno, jaje i u corn flakes (moze i susam ili prezla ili sta drugo imas)...pomasti pleh/tepsiju...poredaj to na tepsiju i peci na 180 stepeni nekih pola sata...bude super...ne bude masno odo pohovanja i bude pravo socno!
krompir mozes obariti i onda ga malo u tavi dopeci sa ruzmarinom ili ga mozes dodati uz piletinu da se malo zapece...
dobar tek :D
neprilagodjena

#406 Re: Recepti

Post by neprilagodjena »

windfucker wrote:eh pravim danas iftar jer mi zena nece stici od posla eh

Isjeckaj luk i gljive i isprzi ih na ulju,filete zacini(ne zaboravi da ih isjeces ako su u velikim komadima) i zapeci u tavi i kad ti dobiju finu boju onda ih prelij pavlakom i pusti da krcka (provjeri ukus,mozda moras dodati zacina).
A od krompira mozes napraviti krompir pire (ne zaboravi staviti puter i jedno jaje da pire dobije ljepsu boju) ili isjeckaj na komadice i ispeci u rerni i ne zaboravi da ih zacinis.

Uz to sve napravis i salatu.
windfucker

#407 Re: Recepti

Post by windfucker »

danke, danke :-)
stari_sarajevski_gospodin

#408 Re: Recepti

Post by stari_sarajevski_gospodin »

Mozel neko da postavi recept za pravljenje bombice? Ja bi volio ako neko postavi recept iz neke slasticarne koja pravi bombice npr. Dallas.
Irm@

#409 Re: Recepti

Post by Irm@ »

stari_sarajevski_gospodin wrote:Mozel neko da postavi recept za pravljenje bombice? Ja bi volio ako neko postavi recept iz neke slasticarne koja pravi bombice npr. Dallas.
ma kakav Dallas...ovaj recept ne moze da ofali ;-)

400 g mljevenog keksa
200 g mljevenih lješnjaka (oraha)
300 g sitnog šećera
200 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
2 jajeta
malo ruma
50 g kokosa (ili vishe zavisi koliko ces kuglica uvaljati u kokos)

-keks, lješnjake i šećer sjednis, dodaš ruma po ukusu; istopis margarin, čokoladu i dodas im umućena jaja, s tom smjesom napraviš kuglice; ostaviš u zamrzivaču nekih 10 min i onda valjaš kuglice;

pa nam postavi slike na Sta ste danas (vi licno) kuhali :)
;-)
Broj 1

#410 Re: Recepti

Post by Broj 1 »

Mozel recept za hurmadzike sa kokosovim brasnom?
hvala
Broj 1

#411 Re: Recepti

Post by Broj 1 »

Jeli to ona pica iz opatijske picerije Ruzmarin?

ružmarin-a wrote:Da se ne bi izgubio recept, a vlada velika potražnja, nesebično dijelimo slijedeće: :oops: :D

Pizza "ala @ružmarina":

500 g brašna
kašika ulja
kaščica soli
kaščica šećera
kvasac (suhi)
zakuhati mehko toplom/mlakom vodom :D (mekše malo do onog za pitu, ali ne ni premehko)
premažeš pleh uljem
a koru kečapom premažeš ili umješaš u kečap origano i ostale začine po želji, neko i razblaži malko kečap vodom

postupak:

razvaljaš tijesto u obliku pleha koji koristiš, na dosta brašna, a debljina pola cm

Premažeš kečapom pa onda po tome staviš nadjev po ukusu

i pečeš samo 12 minuta na 220 stepeni

(mora da uspije, neće biti nepečeno a ni tvrdo, a tako liči na onu "restoransku")

pokušaj, uspjeh neizostavan :thumbup:
Broj 1

#412 Re: Recepti

Post by Broj 1 »

Jeli to ona pica iz opatijske picerije Ruzmarin?

ružmarin-a wrote:Da se ne bi izgubio recept, a vlada velika potražnja, nesebično dijelimo slijedeće: :oops: :D

Pizza "ala @ružmarina":

500 g brašna
kašika ulja
kaščica soli
kaščica šećera
kvasac (suhi)
zakuhati mehko toplom/mlakom vodom :D (mekše malo do onog za pitu, ali ne ni premehko)
premažeš pleh uljem
a koru kečapom premažeš ili umješaš u kečap origano i ostale začine po želji, neko i razblaži malko kečap vodom

postupak:

razvaljaš tijesto u obliku pleha koji koristiš, na dosta brašna, a debljina pola cm

Premažeš kečapom pa onda po tome staviš nadjev po ukusu

i pečeš samo 12 minuta na 220 stepeni

(mora da uspije, neće biti nepečeno a ni tvrdo, a tako liči na onu "restoransku")

pokušaj, uspjeh neizostavan :thumbup:
kmirsad

#413 Re: Recepti

Post by kmirsad »

ne znam može li mi ovdje neko pomoči...trebaju mi normativi za pripremu 120 menzaških porcija graha s kobasicom (nije čorbast...ali ni pregust...) ...i isto toliko menzaških porcija pirea s čuftetom u paradajz sosu... konzumenti su žene... :)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 19:23, edited 2 times in total.
kmirsad

#415 Re: Recepti

Post by kmirsad »

Mnogo hvala jOFLA :-D ...ovo mi je stvarno pomoglo :-D ... još ako imaš kakav link gdje bih ovo mogao printati...
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 19:24, edited 2 times in total.
kmirsad

#417 Re: Recepti

Post by kmirsad »

:cry: aha ! :-? :? :lol: :lol: :lol: ...sreča tu mi je pokoljenje...sve konta... :lol:
hvala još jednom... :-D
mojgrad

#418 Re: Recepti

Post by mojgrad »

.............
Last edited by mojgrad on 19/03/2010 11:17, edited 2 times in total.
mojgrad

#419 Re: Recepti

Post by mojgrad »

......
Last edited by mojgrad on 19/03/2010 11:23, edited 1 time in total.
pustopoljina

#420 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

probaj ovo sa instant pireom- neces se pokajati.
nije ni svaki krompir za pravljenje tijesta od krompira.
Bosanac sa dna kace

#421 Re: Recepti

Post by Bosanac sa dna kace »

Sa_dy wrote:Posto sam ja veliki ljubitelj krompira.imam jedan recept koji cesto pravim,uposte nije zahtjevan,a korompiri budu extra.Ogulite krompir i isjecete na velike krugove(ne one male kao za musaku).Zatim poredate u tepsiju,stavite vegete po zelji,manje vise,pouljite i naspete casu vode.I da se pece jedno 20-30 min na 200 stepeni.Naravno ako zelit mozete i meso staviti zajedno,al je meni najbolje kad se ispece sam krompir i onda sa sirom.Ma extra bude.Probajte. :)
mislim da se to zove kalja...ja to samo nako nasumice narezem, jos narezem mrkve u vezim komadima, luk, bijeli luk, pouljim, onda vegete, bibera, crvene paprike, bosiljka, nane, persuna...po zelji....i nekad zalijem mlijekom...nekad jedem sa jogurtom...
melrose

#422 Re: Recepti

Post by melrose »

Bosanac sa dna kace wrote:
Sa_dy wrote:Posto sam ja veliki ljubitelj krompira.imam jedan recept koji cesto pravim,uposte nije zahtjevan,a korompiri budu extra.Ogulite krompir i isjecete na velike krugove(ne one male kao za musaku).Zatim poredate u tepsiju,stavite vegete po zelji,manje vise,pouljite i naspete casu vode.I da se pece jedno 20-30 min na 200 stepeni.Naravno ako zelit mozete i meso staviti zajedno,al je meni najbolje kad se ispece sam krompir i onda sa sirom.Ma extra bude.Probajte. :)
mislim da se to zove kalja...ja to samo nako nasumice narezem, jos narezem mrkve u vezim komadima, luk, bijeli luk, pouljim, onda vegete, bibera, crvene paprike, bosiljka, nane, persuna...po zelji....i nekad zalijem mlijekom...nekad jedem sa jogurtom...

Kakva crna kalja, BsDkace sjedi JEDAN!!!! Pa zna se sta je kalja! Npr. ovo.
Ovi krmpiri su super ja cesto pravim verziju poznatiju kao boulangere(sa lukom i timijanom, zaliveno povrtnim bujonom) ili dauphinoise (bez luka, zaliveno vrhnjem za kuhanje)...obe su san snova!!!
skahu

#423 Re: Recepti

Post by skahu »

kmirsad wrote:Mnogo hvala jOFLA :-D ...ovo mi je stvarno pomoglo :-D ... još ako imaš kakav link gdje bih ovo mogao printati...
http://rapidshare.com/files/64063532/JN ... a.rar.html
imaš ovdje sve
ChataDodajStaHoces

#424 Re: Recepti

Post by ChataDodajStaHoces »

Da ne bih otvarao novu temu, posto pretpostavljam da bi ove kuharice mogle znati, gdje mogu nabaviti u sarajevu sriracha sauce, fenomenalni azijski umak s cilijem :)) Posljednji put sam bocicu kupio izvan nase drzave, a zaista ne znam gdje mogu u sarajevu kupiti - u Konzumu, Interexu, DP-u, Tusu nema, trazio sam :(

Unaprijed zahvalan - ljubitelj svega ljutog :)

Image
zijancer

#425 Re: Recepti

Post by zijancer »

hadzinicccCCEEEEEEEEEEEEEEEE :-) jesi li postavljala recept one svoje na-oklagiju-baklave :P
ne mogu da kopam po temi :cry: :P
njammnjamnjaMMnajm. :-)
Post Reply