Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
seansarah wrote:E, upravo radi takvog razmisljanja Hrvati (trebaju da) uce svoj maternji jezik i da napuste tu morbidnu zajednicu ... Sada, da li to znaci federalizaciju ili pripajanje Hrvatskoj ovisit ce o puno (medjunarodnih) faktora.
Federalizacija čega? Federacije?
Znam, ti bi da se pripojiš Hrvatskoj jer je u Sarajevu sve morbidno. Thompson je baš do jaja, a? Cvrc Milojka. Cvrc!
@enes
to nisam ja napisala, samo sam se zeznula u tipki!
Petrovic77 wrote:
To jos nemamo i to je propust a ne nesto sto trebamo pravdati.
Slažem se da je propust. Neka svako uči jezik koji želi. To pravo mu pripada.
Samo Šapat je jednu stvar lepo rekao. Hrvatski ili srpski jezik nisu strani jezici, pa da se na taj način uče u školama. Znači 3-4 puta nedeljno po 2 časa.
Fora je što se onda menja kompletan nastavni plan i program. A da bi se to uradilo, treba kadra, novca, treba decu razdvojiti... To je suština.
E majke mi, smešno mi šta ovi ljudi pišu. Jbt, kao da će dete da mu bude manji Hrvat ako ne uči hrvatski jezik, ili kao da ga neće razumeti. Pametnije je učiti engleski, francuski, pa imati stvarnu korist, pa lepo kad jednog dana ode u inostranstvo ( Zagreb ), samo ubaci ˝kužiš, Isuse Bože, kak, Kazo nakazo, jebenica... ˝i eto ga pravi Purger.
Last edited by enes-s on 14/09/2007 15:43, edited 1 time in total.
Pa to jeste tako i ja to uopste ne pravdam, ali o tome bismo na taj nacin mogli pricati da nam je zemlja jedna, bez entiteta i ostalih podjela.
S druge strane, ja nemam nista protiv toga da svaka skola ima mogucnost izbora jezika. Ali, u cijeloj BiH i u svim skolama. Ne samo u Sarajevu. A znas sta to znaci? Znaci da ce dijelovi sa Hrvatskom vecinom (Stolac, Vitez, G.Vakuf i sl.) morati ukinuti sistem "dvije skole pod jednim krovom".
Ne znam da li imas djece, ja imam i moja idu u razred i sa Ivicom i Sarom i jos par njih, ali i sa Draganom i Brankom, i opet jos par njih. Nisu ni jedni ni drugi vecina, naravno (i tome nisu krivi oni) ali su tu, svi na jednom mjestu. Jesi li spreman ti licno da tvoje dijete ide u razred sa Alenom, Sabahetom, Brankom, Jovanom i sl. i da ima sve predmete iste, osim jezika i, eventualno, vjeronauke (kojoj, usput receno, apsolutno nije mjesto u osnovnim skolama)?
@Leonard
Izostade odgovor, iako si obecao da ces, bar, pokusati...
Pa dobro Srbi i Hrvati sto jednom ne priznate sta hocete.Vi bi zajednice u koima bi se culo samo crkveno zvono i da uvijek u njima budete br1 .Znate i sami da je to nemoguce, demografia sama po sebi je nepredvidiva.
fritz wrote:Pa dobro Srbi i Hrvati sto jednom ne priznate sta hocete.Vi bi zajednice u koima bi se culo samo crkveno zvono i da uvijek u njima budete br1 .Znate i sami da je to nemoguce, demografia sama po sebi je nepredvidiva.
Ma kakva nepredvidiva, pa neije li rs primjer da se na demografiju može itekako utjecati.
enes-s wrote:Slušaj, znam dosta ljudi po Sarajevu. Nisam upoznao nijednog Hrvata koji nije zaposlen, i to rade na odličnim radnim mestima. Znam ih baš puno. Za državne institucije, ne znam.
Apropo školstva, nije stvar samo u jeziku ( mada je meni jako glupo da neki Sarajlija koji je ovde živi i ovde je rođen, uči u školi da govori: ˝ tko, tisuća, promidžba, travan, rujan...˝ ), stvar je u istoriji i tumačenju iste.
E, upravo radi takvog razmisljanja Hrvati (trebaju da) uce svoj maternji jezik i da napuste tu morbidnu zajednicu koja nema sanse da opstane bez medjunarodnog patronata. Tvoj stav, i mnogih poput tebe ovdje, je odraz razmisljanja u sredinama u kojima zivite. Stoga, vi se oglusavate na pisanje Liske i slicnih, koji pokusavaju diskutirati sa vama na jednom normalnom, intelektualnom nivou, u nadi da ce se moci usaglasiti stavovi i poboljsati komunikacija i razumjevanje za probleme jednih-drugih. Moj stav je da ne zelim zlo nikome, ali u ovakvom okruzenju i ambijentu, Hrvati nemaju izbora no da se zastite od grubijanskih i nekulturnih aspiracija kroz izlazak is asocijacije sa muslimanima. Sada, da li to znaci federalizaciju ili pripajanje Hrvatskoj ovisit ce o puno (medjunarodnih) faktora.
BiH postoji zato što se ne može na miran način raspasti. Nemate teritorijalnu cjelinu što znači da ćete za pripajanje Hrvatskoj morati ratovati.
Da je nekim slučajem prihvaćen bilo koji od planova koje je tokom rata odbio Izetbegović BiH bi propala za jedan dan. Bila su dva takva plana. Owen-Stoltenberg i Contact Group plan.
mislim da ustvari nikakav dogovor nije moguc jer od 3 strane koje imamo 2 jedino sto imaju reci da su ugrozeni,da je nemoguc zivot u bih i cijelo vrijeme se trude da dokazu da je ovo sto se radi u bih nemoguca misija.jedino kao rjesenje bi trebalo biti nekakvo grupisanje u tri entiteta i onda pripajanje ova dva entiteta "maticama".ako je svjetska zajednica rekla da je bih cjelovita drzava i da nema mijenjanja granica ne znam zasto se uopste vise prica o tome.ne znam da je oko bilo cega postignut dogovor bez pritiska sa strane cak i oko banalnih stvari.99% problema su nacionalni vitalni interes.
narodi koji su vecina u nekom gradu bi odnosom prema ostalim narodima koji su manjina trebali pokazati kako bi zelili da se ponasa neko prema njegovom narodu gdje je on u manjini.
sada i pored svega sto se desilo imamo generacije koje su se druzile u bivsoj drzavi,koje i danas koliko toliko komuniciraju.ta su prijateljstva u ratu nekima i spasili glavu.
sada imamo generacije koji nemaju nikakvih dodira sa drugim nacijama,od malih nogu se uce da mrze i da su oni vrijedniji od drugih.sa ovakvom politikom za 10-20 godina ovdje ponovo vidim rat puno zesci i krvaviji nego sto je bio.nazalost
U Sarajevu su se prošle sedmice sastali predstavnici OSCE-a, Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Samo nekoliko dana ranije, reis Mustafa Cerić je javno, na otvaranju džamije u džematu Trgovišće u zeničkom gradskom naselju Mokušnice, napao OSCE: "Kad je u pitanju odgoj naših najmlađih, želim jasno poručiti da niko na zemaljskoj kugli, pa ni OSCE, nema nam pravo govoriti kako ćemo ih odgajati." U pratnji reisa Cerića su bili glavni imam Zenice Ejub Salkica, zenički muftija mr. Ejub Dautović i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici dr. Zuhdija Adilović.
OSCE je objasnio razlog za reisov napad izjavom ambasadora Douglasa Davidsona, svog šefa Misije u BiH. U izjavi se objašnjava da je Kantonalna vlada dobila Studiju izvodljivosti za otvaranje Odsjeka predškolskog odgoja na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Ta studija opisuje kao jedan od ciljeva predškolskog obrazovanja dobijanje osnovnih znanja o islamskom vjerovanju. "U ovome nema ništa pogrešno, ali ovo znači da će učitelji u javnim školama u ZDK biti obučavani i, prema tome, predavati samo jedan sistem vjerovanja koji je u BiH. To će biti u suprotnosti s brojnim konvencijama o ljudskim pravima kojima je BiH dobrovoljni potpisnik, a od kojih su neke i dio Dajtonskog ustava. Misija OSCE-a u BiH je, prema tome, izrazila svoje stanovište kantonalnim vlastima da se predškolski vaspitači ne bi trebali obučavati ili zapošljavati isključivo s Islamske pedagoške akademije. Na osnovu trenutne situacije u ZDK, izgleda da predškolske ustanove neće imati drugog izbora nego zaposliti osobe koje su završile Islamski pedagoški fakultet. Ovo teško da je u skladu s razvojem istinskog pluralističkog društva koje poštuje kulturne i religiozne različitosti svih građana, stanovnika i naroda ove zemlje. U skladu s ovim, mi smatramo da je ovo manje pitanje da li OSCE drži predavanje o moralu, a više pokušaj da ohrabri razvoj demokratske kulture kroz odgovarajuće reforme mnogostrukog sistema obrazovanja Bosne i Hercegovine", rekao je ambasador Davidson.
U okviru Univerziteta u Zenici postoje Pedagoški fakultet i Islamski pedagoški fakultet. "Pedagoški fakultet u Zenici želi da osnuje Odsjek za predškolski odgoj. Studij predškolskog odgoja, kao sekularni studij, treba da bude na sekularnom Pedagoškom fakultetu, a ne na Islamskom pedagoškom fakultetu. Kako bi reagovali kada bi na nekom sekularnom fakultetu podučavali islamsku doktrinu?", pita prorektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Željko Škuljević.
U Vladi Zeničko-dobojskog kantona navode da je IPF 28. juna ove godine dostavio Univerzitetu u Zenici svoj zahtjev, a da je potom Univerzitet dostavio Ministarstvu odluku Senata, zaključak Rijaseta i finansijsku informaciju. Nakon procedure unutar Kantonalne vlade i skupštine, 31. jula je usvojen elaborat o otvaranju odsjeka s 30 glasova za i svega jednim suzdržanim glasom.
Ministrica obrazovanja Zdenka Merdžo kaže da su na posljednjem sastanku sa OSCE-om okvirno dogovoreni naredni koraci koje treba da poduzme IPF. Dr. Zuhdija Adilović, dekan IPF-a, odbio je da komentira debatu oko osnivanje ovog odsjeka. "Ne, nikakvog komentara nema", rekao nam je Adilović i spustio slušalicu.
Zenička debata se vodi ustvari o tome da li će sekularni pedagozi raditi u obdaništima sa svom djecom na istim pedagoškim osnovama, bez obzira na njihovu vjeroispovijest i nacionalnost ili će islamski vjeroučitelji preuzeti posao pedagoga u obdaništima. Intervencija OSCE-a je očito spriječila raspisivanje konkursa za upis studenata za ovu školsku godinu, pa otuda i reisova ljutnja. (
enes-s wrote:E majke mi, smešno mi šta ovi ljudi pišu. Jbt, kao da će dete da mu bude manji Hrvat ako ne uči hrvatski jezik, ili kao da ga neće razumeti. Pametnije je učiti engleski, francuski, pa imati stvarnu korist, pa lepo kad jednog dana ode u inostranstvo ( Zagreb ), samo ubaci ˝kužiš, Isuse Bože, kak, Kazo nakazo, jebenica... ˝i eto ga pravi Purger.
Pametnije je uciti engleski, francuski ? Znas li ti uopste o cemu se govori ? Govori se o maternjim jezicima, ne o stranim jezicima. Dijete treba da ima izbor kada uci maternji jezik jer u BiH imas tri sluzbena jezika. O stranim jezicima se ne govori prijatelju.
Šandor wrote:Jesi li spreman ti licno da tvoje dijete ide u razred sa Alenom, Sabahetom, Brankom, Jovanom i sl. i da ima sve predmete iste, osim jezika i, eventualno, vjeronauke (kojoj, usput receno, apsolutno nije mjesto u osnovnim skolama)?
Jesam li spreman ? Pa to je upravo teza koju branim. Djeca trebaju biti zajedno, i na igralistu i na casu hemije ili engleskog jezika. Ako svoj jezik zovu bosanskim, neka na casu maternjeg jezika idu kod nastavnika koji predaje bosanski, ali sve dok u BiH imamo tri sluzbena jezika, trebamo se zalagati za tu slobodu izbora.
Slazem se Sapat. Zajednicke skole gdje ce odredjeni predmeti biti razliciti. Moje dijete vec sada ide u mjesovito odjeljenje jer medju vecinom Hrvata ima i Bosnjaka i Srba. Moje dijete je jedino hrvatsko koje ne ide na vjeronauk. I isto treba vrijediti za citavu teritoriju BiH. Jer Hrvati svoj jezik nazivaju hrvatskim i ako je problem imati skolovanje na hrvatskom u Olovu, onda necemo daleko odmaci. Napraviti takvu drzavu gdje ce se svaki Srbin, Hrvat ili Bosnjak osjecati ravnopravnim po svakom pitanju. Sad je situacija takva da Hrvat u Sarajevu ne moze uciti hrvatski jezik u drzavnoj skoli, Bosnjak u B.Luci bosanski ili Srbin u Mostaru srpski.
Znam Petroviću o čemu govorim. Nisam protiv, već za... dakle da se u svakoj školi na celoj teritoriji BiH može učiti bosanski, srpski i hrvatski. Kao i da deca mogu birati da li hoće da idu na časove veronauke ili građanskog prava.
Međutim, nije ista stvar kada neki Hrvat ili Grk, koji živi u USA, traži da mu dete u školi uči hrvatski ili grčki, jer on to traži iz praktičnih razloga, ili na primer kada Mađar u Srbiji traži da mu dete uči mađarski jezik. Hrvat u Sarajevu traži da mu dete uči hrvatski iz sasvim drugih razloga.
Liska wrote:Slazem se Sapat. Zajednicke skole gdje ce odredjeni predmeti biti razliciti. Moje dijete vec sada ide u mjesovito odjeljenje jer medju vecinom Hrvata ima i Bosnjaka i Srba. Moje dijete je jedino hrvatsko koje ne ide na vjeronauk. I isto treba vrijediti za citavu teritoriju BiH. Jer Hrvati svoj jezik nazivaju hrvatskim i ako je problem imati skolovanje na hrvatskom u Olovu, onda necemo daleko odmaci. Napraviti takvu drzavu gdje ce se svaki Srbin, Hrvat ili Bosnjak osjecati ravnopravnim po svakom pitanju. Sad je situacija takva da Hrvat u Sarajevu ne moze uciti hrvatski jezik u drzavnoj skoli, Bosnjak u B.Luci bosanski ili Srbin u Mostaru srpski.
Lijepo zvuči. Ali to je nemoguće napraviti u praksi. Trebalo bi to dogovoriti i provesti u djelo. A poznavajući situaciju to je nemoguće.
Samo bih htjeo pohvaliti ucesnike u razgovoru u zadnjih par stranica. Iako skakljiva tema nema svadje i psovanja kao sto obicno zna da se desi. Svaka cast
enes-s wrote:Međutim, nije ista stvar kada neki Hrvat ili Grk, koji živi u USA, traži da mu dete u školi uči hrvatski ili grčki, jer on to traži iz praktičnih razloga, ili na primer kada Mađar u Srbiji traži da mu dete uči mađarski jezik. Hrvat u Sarajevu traži da mu dete uči hrvatski iz sasvim drugih razloga.
Kojih to razloga i kako ti znas zasto Hrvat zeli da mu dijete u skoli uci hrvatski jezik kao maternji ?
Sarajevo je svjetlosnim godinama ispred Stoca i Bijeljine, ali propusta ima i pred njima ne treba zatvarati oci. Obezbjediti sredstva za ucitelje/nastavnike/profesore hrvatskog, bosanskog i srpskog jezika u budzetu ne bi bio problem. A to se pitanje nece rjesavati ako ga se ne potencira.
Šandor wrote:Lijepo zvuči. Ali to je nemoguće napraviti u praksi. Trebalo bi to dogovoriti i provesti u djelo. A poznavajući situaciju to je nemoguće.
Hoces reci da se miris sa cinjenicom da se srpskoj djeci u Drvaru i bosnjackoj u Capljini namece hrvatski jezik za maternji ?
Rekao sam. Sva tri jezika u svim školama širom BiH + da biraju da li hoće veronauku ili građansko pravo.
Ne radi se ovde da sam protiv toga, već se samo pitam šta će time praktično postići. Zato sam i rekao da je bolje da uči engleski ili francuski.
Zamisli situaciju, rođeni Sarajlija, katolik, Hrvat, ovde rođen, ovde živi, ode u Zagreb i sa teškim bosanskim akcentom, sve zajedno sa sarajevskom šatrom, izvali konobaru: ˝Bok, kaj se dela matori, meni jednu kavicu ˝.
Dakle, drugačija dikcija, naglasak, kao i gore pobrojane osobine. Pre toga bi morao da se opredeli da li će učiti kajkavski, dalmatinski, ili neki drugi dijalekt.
Hoću da ti kažem, kakav će on hrvatski ovde naučiti i kako će ga govoriti.
Hrvatski sa bosanskim naglaskom, dikcijom, glasovnom figurativnošću, stilskom eficijentnošću??? Šta će u stvarnom životu time postići?
Samo sam praktičan.
enes-s wrote:Šta će u stvarnom životu time postići?
Prvo, to je njegova stvar i drugo, to je sporedna stvar. Bitan je princip. Ako trazimo da se diskriminaciju eliminise u Capljini, ne mozemo nesto slicno u Sarajevu braniti "prakticnoscu". Ponovo, ne poredim Sarajevo i Capljinu kao identicne slucajeve, diskriminacija u Sarajevu nije opsteprihvacena, nije institucionalizovana i samo je posljedica dogovora iz Karadjordjeva, dok je u Capljini slucaj obrnut. Dole je diskriminacija cilj, a ne posljedica.
Ali i tu posljedicu treba uociti, istu definisati kao propust i taj propust rijesiti. Skrivanje iza onog sto je ipak samo tvoj stav o prakticnosti neceg, nije u redu prijatelju.
Treba propust ispraviti. Slažem se. Sve na paritenoj bazi, tako je.
Šta misliš, dođe neki Splićanin, i nauči ga dalmatinski, pa otac posle ne razume vlastitog sina. Što je najgore, postoji mogućnost da i u Zagrebu dobije po dupetu.
enes-s wrote:
Dakle, drugačija dikcija, naglasak, kao i gore pobrojane osobine. Pre toga bi morao da se opredeli da li će učiti kajkavski, dalmatinski, ili neki drugi dijalekt.
Hoću da ti kažem, kakav će on hrvatski ovde naučiti i kako će ga govoriti.
Hrvatski sa bosanskim naglaskom, dikcijom, glasovnom figurativnošću, stilskom eficijentnošću??? Šta će u stvarnom životu time postići?
Samo sam praktičan.
Prvo, nema govora o tome da se mora birati izmedju dijalekata. Hrvatski standard je Stokavski istocno-hercegovacki dijalekt s ijekavicom. Krleza i Gervais se naravno uce, ali ni u Zagorju ni u Istri u skolama ne predaju na cakavici i kajkavici.
Drugo, Hrvati kojim je istocno-hercegovacki dijalekt maternji zive u Hrvatskoj u samo jednoj zupaniji i ima ih mozda 100,000. Ako moze 4 miliona Hrvata u Hrvatskoj uciti dijalekt u skoli koji ne govore kod kuce, sto ne bi i 400,000 Hrvata u Bosni? I tih 4 miliona na kraju krajeva ne govorim nekim umjetnim naglaskom spikera s HRT-a nego kad govori knjizevnim jezikok, govori sa oznakama svoje regije i dijalekta. Frajer iz Zagorja ce vuc naglasak na svakoj rijeci prema zadnjem slogu, Dalmatinac ce jedva izgovarati zavrsne suglasnike, a covjek iz Tuzle ce izgovarati neke samoglasnike nazalno. U cemu je ovdje problem?
Ma daj, nemoj me zavitlavati. Kako u čemu je problem.
Svi znamo kako se govori u Sarajevu, a kako u Zagrebu ili Splitu.
To dete će do kraja života imati sarajevski naglasak i dikciju. To se ne uči u školi jer to nameće okolina. Može, ali da tako govori od malena, plus da tako govori u kontinuitetu, namerno i svrsishodno.
Šandor wrote:Lijepo zvuči. Ali to je nemoguće napraviti u praksi. Trebalo bi to dogovoriti i provesti u djelo. A poznavajući situaciju to je nemoguće.
Hoces reci da se miris sa cinjenicom da se srpskoj djeci u Drvaru i bosnjackoj u Capljini namece hrvatski jezik za maternji ?
Mirim se sa faktima. Gore sam napisao da oko tvog i Liskinog prijedloga nije moguće postići dogovor. Prijedlog je sjajan ali nema šanse da prođe baš zato što je dobar. Kad bi bilo moguće izglasati ovakav zakon u parlamentu bili bismo u EU do 2010. godine.
Jebi ga, ovo što vi predlažete predvidjelo bi da djeca sjede u istom razredu i zajedno slušaju nastavu. Da imaju maltene usaglašen nastavni plan i program (sa neznatnim razlikama). Takav zakon bi pomogao da dođu bolje generacije koje će raditi za dobrobit svih nas.
Bošnjaci koji žive u rubnim dijelovima BiH (Čapljina, Ljubuški, Livno, Tomislavgrad, Odžak...) i danas govore čistim bosanskim. Teško ćeš sresti nekoga ko je progovorio kao Zagrepčanin. Kod Hrvata je druga priča. Samo oni koji su već u dubokoj starosti govorom podsjećaju na Bosanca ili Hercegovca.
Vidiš Fratris, kada bih živeo u Londonu, trudio bih se da skinem njihov naglasak, dikciju, uopšteno, gledao bih da se uklopim. Ne bi mi cilj bio da govorim american english, ili australian english, već upravo da govorim kako govori većina. Ti hoćeš suprotno.
enes-s wrote:Treba propust ispraviti. Slažem se. Sve na paritenoj bazi, tako je.
Sukob izmedju dobra i zla se ne vodi na principu pariteta. Ne mozes tolerisati diskriminaciju nad Hrvatom X jer Hrvat Y vrsi diskriminaciju nad nekim Bosnjakom. Mi se borimo protiv diskriminacije. Nebitno nad kim se vrsi, kako je isplivala na povrsinu i koliko se ista nas licno tice. Ako tako nastavis, jos ces poceti zagovarati tezu da se na silovanje Bosnjakinja treba odgovoriti silovanjem Srpkinja. Zbog pariteta.